oskar.baczek
01-06-2016, 15:29
Witam,
Czy jest możliwość podłączenia w nowym Mondeo modemu LTE, tak aby na pokładzie samochodu było WiFi ?
Czy jest możliwość podłączenia w nowym Mondeo modemu LTE, tak aby na pokładzie samochodu było WiFi ?
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] WiFi - czy to możliwe? oskar.baczek 01-06-2016, 15:29 Witam, Czy jest możliwość podłączenia w nowym Mondeo modemu LTE, tak aby na pokładzie samochodu było WiFi ? ŁukaszD 01-06-2016, 15:51 Cześć. Można np. tak: http://www.technorady.pl/2015/06/samochodowe-wi-fi-orange.html gandolfinek 01-06-2016, 16:01 Ale po co modem. Wystarczy smartfon . Tworzysz hotspota i łączymy go z Mk5 i już masz sieć WiFi w mondziu kaan1 01-06-2016, 16:42 Generalnie Mk5 może rozgłaszać WiFi. Ma router ale nie ma modemu GPRS - wykorzystuje połączenie Bluetooth i internet udostępniany przez komórkę. W zasadzie nie wiadomo co projektanci mieli na myśli tworząc takie rozwiązanie. Jeśli mamy komórkę, to możemy udostępnić internet bezpośrednio z komórki - pośrednictwo Bluetooth i samochodu jest zbędne - niepotrzebnie zawęża pasmo. Być może było to tworzone przyszłościowo albo są różnice na rynkach świata - może ktoś z forum ma lepsze rozeznanie i ma pomysł skąd się to wzięło? tedi_k 01-06-2016, 18:59 Generalnie Mk5 może rozgłaszać WiFi. Ma router ale nie ma modemu GPRS - ...skąd się to wzięło? Wzięło się to stąd, że w założeniach projektowych przyjęto, że przez jeden z portów USB będzie można podłączyć modem GSM. Nawet chyba gdzieś widziałem listę ze 2 sztuk modemów GSM kompatybilnych z Sync2 :027: Ponieważ jednak producenci tych modemów nie wiedzieli, że mają je produkować przez kolejne 10 lat, to zdaje się zdołały one w tak zwanym międzyczasie umrzeć zasłużoną śmiercią techniczną :one: A Sync2 nadal nas próbuje uszczęśliwić - osamotniony na tym świcie... Więc rozwiązanie w tej chwili ma do dyspozycji tylko BT jako źródło Internetu do samochodowego HotSpota - tak trochę wbrew świetnym pomysłom swoich konstruktorów kaan1 01-06-2016, 21:30 Jest to jakaś myśl, ale modem do USB można kupić od niezależnego dostawcy i umieścić w USB - odpada problem starzenia się "dedykowanego" sprzętu. W międzyczasie sam Ford doszedł do wniosku że zainteresowania pomysłem nie ma - i w ramach redukcji kosztów usunął 2gi USB, co z navi w SD oznacza, że pozostały USB wystarczy do odtwarzania muzyki i pozostaje jedynie BT. A czy modem w tym USB będzie działał czy Sync nie wspiera?- w sumie można do portu zawsze można podłączyć rozgałęźnik USB? Miralon 01-06-2016, 22:43 Wałkowaliśmu koledzy ten temat. Nikomu nie udało się znaleźć modemu ktory działa z Sync 2 (chodzi o modem na USB). mirojan 02-07-2017, 13:00 Witam... to niemożliwe, że nie ma modemu na LTE , który by pasował do zestawu wiFi w fordzie. Ja zakupiłem ostatnio forda kuge z możliwościa wifi pod USB. Pracuje w elektronice i przechodzą przez moje ręce równiez i modemy GSM. Postaram sie przetestować kilka szt. oczywiście w zakresie LTE. Chyba, że ktoś już do tej pory ma rozwiazanie to proszę o wypowiedz w tym temacie... tocamartin 30-09-2017, 10:02 Witam. Mam sync 2. Mój tel sony podłączam przez bt do sync2. Mam 15gb internetu. Chcę internet dla innego telefonu Samsung udostępnić poprzez WiFi z sync2. Tworzę sieć WiFi, Samsung łączy się, jest ok ale internet jest ograniczony (ikonka WiFi - połączono z wykrzyknikiem) Co może być nie tak? Ktoś może się spotkał z takim problemem? Nie chce tworzyć WiFi na sony. Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka VERUS 07-05-2019, 11:54 Cześć, Lista potwierdzonych modemów, aby sterownik Touch SYNC z nimi działał. Mercury > USBConnect Mercury > GSM > AT&T Sierra Wireless > Aircard 250 U > CDMA > Sprint - *SYNC supports CDMA only on this device. Sierra Wireless > USB 598 > CDMA > Sprint Sierra Wireless > USB 308 > GSM > No Provider Specified Nie udało mi sieznaleźć urządzeń USB z tymi modemami :). Udostępnianie internetu przez BT w telefonie jest o tyle słabe, że przycina muzyka ze spotify... kaan1 07-05-2019, 13:52 Udostępnianie internetu przez BT w telefonie jest o tyle słabe, że przycina muzyka ze spotify... Bo BT jest zaprojektowany do połączeń energooszczędnych - a to nie sprzyja szybkiemu przesyłaniu danych i vice versa. Korzystanie z sieci (i transmisji danych na poziomie LTE) przez BT to słaby pomysł. Trochę tak jakby próbować przeciągnać słonia przez mały otwór - może trąba na początek się zmieści ale szybko pojawi się zator. Bez modemu LTE na USB można o Wifi na Sync 2 / Sync 3 zapomnieć. benykuleczka1 09-02-2022, 08:05 W którym miejscu w mondeo mk5 polift znajduje się antena do odbioru wifi. Pytam, ponieważ u mnie łączy się poprawnie z telefonem, po czym po kilku minutach zrywa połączenie i już od tego czasu nie widzi sygnału wifi z telefonu. Pomaga dopiero wyłączenie i ponowne włączenie na telefonie. |