Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Olej ponad stan?
Erwinek!! 04-06-2016, 20:28 Witam , borykam się z takim dylematem, mianowicie na stacji wymiany oleju zalał
Pan za dużo oleju . Jest jakiś 1cm ponad stan na ciepłym silniku , silnik 1.8 16v zetec
Przecież mają tam komputery i sam widziałem na pulpicie dane samochodu, że np.
wchodzi 4.25 litra oleju więc możliwa jest pomyłka, że za dużo nalewają?
To już trzeci raz .Za pierwszym nic nie robiłem, za drugim odlali 200ml. podobnierz,
Teraz trzeci raz inny gościu i znowu bagnet pokazuje ponad stan ten 0,5-1cm
Przecież nalewają tam tym pistoletem to chyba tam jest to jakoś ustawiane ile ma wlać,
Czy to robią na oko? Ma ktoś o tym pojecie?
Zrobiłem już na tym podwyższonym stanie 290 km ale w poniedziałek czeka mnie trasa 800km i dopiero we wtorek tam będę mógł zajechać na tą stacje wymiany olejów.
Proszę o rady czy wszystko jest ok z tym stanem oleju, czy mam się czego bać i czy możliwe jest , że za każdym razem się mylą na tej stacji?
Zmień warsztat jak wymiana oleju to dla nich taka trudność, Odessać możesz sam, wężyk akwariowy i strzykawka.
sam zmieniaj olej, powinieneś się już tego nauczyć na podstawie polskich fachowcow
mojmistrz 04-06-2016, 23:28 Nigdy nie zlejesz całego oleju, więc wlewanie tyle ile podaje książka jest bezsensem i zwykłym olewactwem. Jeśli nie masz możliwości wymiany oleju samodzielnie, to poszukaj ludzi którzy o wymianie oleju wiedzą trochę więcej niż to, że trzeba go wlać do silnika :D
Xperia Z1 tap tap
Erwinek!! 05-06-2016, 11:29 Ci fachowcy to niemcy. Jedziesz wymienić olej ,bo wygodnie a tu Ci jeszcze roboty narobią.
Pewnie jest 200-250ml więcej ,może zostawić przepali to i tak.
Silnik cicho pracuję lepiej niż przed wymianą.
Na nowym oleju silnik zawsze pracuje ciszej
Ci fachowcy to niemcy. Jedziesz wymienić olej ,bo wygodnie a tu Ci jeszcze roboty narobią.
Pewnie jest 200-250ml więcej ,może zostawić przepali to i tak.
Silnik cicho pracuję lepiej niż przed wymianą.
No to pocieszające, że nie tylko nasi partolą nawet najprostszą robotę... Ja, póki wymieniałem w warsztacie, zawsze miałem za dużo nalane po wymianie - w końcu się wqrzyłem, i tak od 4 lat sam wymieniam - mam dokładnie maxa na zimno i na równym. Polecam samodzielną wymianę - żadna filozofia, jeżeli na YT można znaleźć nagrania jak nawet Amerykanie (autorzy ostrzeżenia na kubku z kawą - "uwaga gorące") sami sobie olej wymieniają :diabel2:
A jak utylizujesz zużyty olej?
Jest w każdej gminie coś takiego jak PSZOK. Tam muszą przyjąć od mieszkańców gminy wszelkie odpady, w tym przerobiony olej silnikowy. Naturalnie, mogą się krzywić jak przywieziesz 200 litrów, ale w ilościach jednoznacznie wskazujących na prywatny użytek muszą przyjąć i nie mają nic do gadania.
Witam
Ta wymiana oleju, to niechlujnie wykonana usługa.Wynika z tego że zależy im na kasie, a nie na jakości.Najważniejsze aby klienta zafakturować.Jeżeli zalano oleju za dużo to powinni go odessać.Pracuję w serwisie, też wykonujemy wymianę oleju.Jeżeli olej spuścimy do końca,wymienimy f.oleju i zalejemy tyle ile opisuje specyfikacja,to na bagnecie nie ma być prawa ponad max.
pozdrawiam
Thombike 05-06-2016, 20:14 1. Zbyt duża ilość oleju może silnik uszkodzić...a na pewno skróci jego życie. Zaczałbym wiec od poinformowania warsztatu, ze sprawa wygląda tak jak wygląda, i że byłes już u rzeczoznawcy, temat jest udokumentowany, wiec w razie wystapienia awarii silnika wskazującej na przyczynę zbyt wysoki poziom oleju, beda ponosić koszty jego naprawy.
2. Zlecić w tym wypadku w ramach reklamacji ponowną wymianę w sposób prawidłowy. Sprawdzić tuz po wymianie bez odpalania silnika stan oleju. odejchac jeśli jest ok, a ok to góra poziom max.
3. Nigdy wiecej nie wracac do tego warsztatu.
miedzianek 06-06-2016, 13:36 Czemu nikt nie zwrócił uwagi, że olej sprawdzany jest na ciepłym silniku? ZNAWCY:D
Zawsze sprawdza się na zimnym, kiedy odstoi troszkę-olej zbiera się w miarce, krąży w układzie i wskazanie nie będzie prawidłowe...
Te wskazanie jest normalne, nie masz się raczej czym przejmować, ale sprawdź dla pewności wg mojej instrukcji
mojmistrz 06-06-2016, 14:05 U mnie na ciepłym nigdy nie jest ponad max, także tego ;)
Xperia Z1 tap tap
Thombike 06-06-2016, 15:01 Miedzianek teraz poszedłeś chłopie po bandzie. Jak na ciepłym jest ponad stan, to znaczy, że na zimnym bedzie w pyte ponad stan. na ciepłym, rozgrzanym silniku, szczególnie zaraz po zgaszeniu stan moze być bliski nawet min. bo cały olej jest w układzie. Chyba, że miałeś na myśli sprawdzanie stanu na silniku pracującym...ale to już do tego trzeba być totalnym talentem, by tak odczytywać pomiary :)
miedzianek 06-06-2016, 20:32 Miedzianek teraz poszedłeś chłopie po bandzie. Jak na ciepłym jest ponad stan, to znaczy, że na zimnym bedzie w pyte ponad stan. na ciepłym, rozgrzanym silniku, szczególnie zaraz po zgaszeniu stan moze być bliski nawet min. bo cały olej jest w układzie. Chyba, że miałeś na myśli sprawdzanie stanu na silniku pracującym...ale to już do tego trzeba być totalnym talentem, by tak odczytywać pomiary :)
No to gafę palnąłem, zmęczenie zrobiło swoje, masz rację, zwracam honor;)
Nie ma co panikować :) Jeżeli tłoki nie walą w nadmiarowy olej, to silnik się nie rozleci :) Jak napisał kolega Basra , doprowadzić do stanu oleju pod "max" na miarce i tyle. Przy zbyt wysokim stanie oleju jest większe ryzyko przedmuchu z odmy do filtra powietrza, wywalenie bagnetu itp. itd. Ekstremalne przelanie silnika olejem widziałem osobiście. Gość (mój brat) dolewał olej, bo kontrolka ciśnienia nie gasła, nie sprawdzając poziomu. Silnik wystawił kopyto, ponieważ tłoki przywaliły w olej. Problemem był tylko wadliwy czujnik, pompa oleju była sprawna.
Thombike 07-06-2016, 05:22 Przy nadmiarze oleju od pewnych, wyższych obrotów powstają tez niekorzystne cisnienia wewnątrz silnika, co ostatecznie może prowadzić do uszkodzenia także panewek i wszelkich innych łozysk...Tak czy inaczej 1cm ponad max to jest już na tyle dużo, że kłopotu moze narobić.
przy nadmiarze poprostu wywali simmery i roboty od groma, to raz
a jak juz wał wali w taflę oleju to juz jest nieporozumienie
A czy taki stan na zimnym silniku jest ok? zalane zostalo dokladnie 4l silnik 1.0 125KM
Thombike 07-06-2016, 17:48 Yyyyy...to mi wygląda jakby zostało zalane ale poprzednio nie było wylane :) Poniuchaj tez, czy ci ten olej nie jedzie paliwem, bo to może juz nie jest olej. Ale jeśli to jednak jest olej to...masz duuuuuuużo za dużo. Bedzie lekko 1 - 1,5l za dużo :) Nie jeździj tak tylko odessij, odlej, cokolwiek, tylko nie jeździj.
Rozumiem, że poziom oleju wskazuje czerwona kreska, a w takim razie wszystko jest ok.
Thombike 07-06-2016, 19:34 ja tu widzę cały bagnet zarypany. Nie wiem co to ta czerwona kreska :)
Tak czerwona kreska to poziom oleju.A ty jaki masz stan oleju na miarce bo widze ze masz taki sam silnik tez max?.Zrobilem na takim stanie ok 600km.Dziś wziolem strzykawke i wezyk i spuscilem 220ml.Teraz jest ponzej max.Po wymianie zuwazylem zacieki na misce olejowej oraz chyba to sie nazywa chlodnica oleju.Korek oraz filtr byly dokrecone wiec skad takie zacieki?Powycieralem to do sucha.Jutro jade sprawdzic czy sie znowu pojawil.
jak jeździcie na zbyt wysokim oleju to się nie dziw ze cos jest mokre, dobre jest wrogiem lepszego
...dobre jest wrogiem lepszego
lepsze jest wrogiem dobrego g:okulary co nie zmienia znaczenia :diabel2: i faktu, że jazda z nadmiarem oleju to bardzo zły pomysł
Thombike 08-06-2016, 18:59 A jak stan był tam gdzie czerowna kreska to było ok. upust miał raczej zaden sens ale i nie powinien zaszkodzić.
Erwinek!! 08-06-2016, 21:41 Byłem tam i spuścili około 300ml.
Na pytanie dlaczego było za dużo- być może olej dokładnie nie spłonął.
Wlane było 4, 25 książkowe, rok temu 4,2 i też upuszczli 200ml. W komputerze na tej stacji zapisane są dane.
Pytanie tylko czy tym pistoletem co napełnianją da się przelać?
mojmistrz 08-06-2016, 22:00 Oczywiście, że da się przelać, gdy leje się jak ciele tyle ile fabryka nakazuje. Wymiana oleju nie jest skomplikowana, ale wymaga kilku czynności, które niwelują ryzyko nalania zbyt dużej ilości. Widocznie ten warsztat tego nie wie ;)
Xperia Z1 tap tap
masakra, nawet oleju nie potrafią zmienić... po co wyciągać bagnet 2-3 razy, jak można lać jak ciele...
a najgorsze jest to, że jak ciele się tresuje klientów i wmawia im, że jest dobrze... ehh
miedzianek 09-06-2016, 04:21 Na pytanie dlaczego było za dużo- być może olej dokładnie nie spłonął.
Na stos z olejem :diabel2:
Thombike 09-06-2016, 05:25 W niemcowni, mimo, że wielu z nich to typowi wymieniacze to jednak stosują pewne zasady i mają do tego odpowiednie dane. np. czy wymaina oleju, czy oleju i filtra (nie wnikam), czy filtr to wkłąd, czy pełny. Od tego zalezy tez jaką ilość oleju sie wlewa. A tak dla pewności to najlepiej stan sprawdzić rano po całonocnym postoju. nie ma wtedy watpliwości czy olej spłynął czy...spłonął :D
|
|