Cześć
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał może "przyjemność" wymiany szpilki w Mondeo MK4 w przednim kole ?
Na forum krążą różne opinie:
- że można bez demontażu piasty
- że trzeba demontować piastę
Czy znacie może warsztat w Warszawie lub bliskich okolicach, który umie to zrobić bez demontażu piasty ?
Dzięki serdeczne.
pozdrawiam
Grzesiek
Możesz to sam spróbować zrobić, trzeba podnieść lewarkiem, zdjąć koło, odkęcić zacisk,zdjąć tarczę hamulcową, dobrym młotkiem i jakimś wybijakiem wybić kawałek tej szpilki.Czy wejdzie nowa szpilka tego nie wiem, zależy od jej długości, robiłem to w innych autach, dało radę, w Mondeo, nie wiem. Jak jednak wejdzie w otwór, lekko dobij do piasty, załóz resztę z powrotem i koło, i nakrętką dociągniesz szpilkę jak trzeba.
Spróbować warto, a jak nie chcesz brudzić rąk, to zrobi to każdy warsztat samochodowy, oraz inny, nawet kowalski.
Cześć
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał może "przyjemność" wymiany szpilki w Mondeo MK4 w przednim kole ?
Na forum krążą różne opinie:
- że można bez demontażu piasty
- że trzeba demontować piastę
Czy znacie może warsztat w Warszawie lub bliskich okolicach, który umie to zrobić bez demontażu piasty ?
Dzięki serdeczne.
pozdrawiam
Grzesiek
jak zdemontujesz piaste to możesz od razu założyć nową . piasta w Mondeo mk4 jest razem z łożyskiem. Jeśli dobrze pamiętam był kiedyś temat o wymianie szpilki i cos tam trzeba troszkę chyba podszlifować i jeśli dobrze pamiętam to szpilka wchodzi.
Dzięki panowie,
oczywiście można zdjąć piastę i pewnie najłatwiej wtedy wymienić szpilkę.
Jedynie pozostaje kwestia nieporównywalnie wysokich kosztów wymiany elementu wartego 10 zł.
Wersja bez demontażu piasty to pewnie cena szpilki - 10 zł + ok 30 min czasu warsztatu.
Z demontażem piasty to cena szpilki - 10 zł + ok 1,5h czasu warsztatu + zbieżność - To jakiś koszmar :(
Z chęcią podjadę do warsztatu który potrafi to zrobić w wersji przyjaźniejszej mojemu portfelowi
pozdr
Grzesiek
Ale jak chcesz zdjąć piastę jak ta jest zintegrowana z łożyskiem?
A dlaczego szpilka wymaga wymiany? Czyżby z powodu powszechnie nieznanego, czyli niewłaściwego montażu kół?