Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Przedni reflektor - zwykły czy soczewki
Shogun66 09-06-2016, 10:30 Witam.
Niedawno miałem przygodę z pewnym dzikim zwierzęciem - oczywiście zderzak do wymiany. Odkryłem też, że jeden reflektor został uszkodzony, więc wypada go wymienić.
Tutaj pojawia się moje pytanie - czy warto wymienić reflektory na takie "ładniejsze" i soczewkowe czy lepiej zostać przy oryginalnych.
Mam na oku takie reflektory - http://skottuning.com/ford-focus-mk1-tuning-dectane/801720-dayline-reflektory-ford-focus-01-04-czarne.html
I mam kilka pytań:
- Czy taki reflektor nie będzie gorzej świecić od oryginalnego? Zależy mi głównie na dobrym oświetlaniu powierzchni drogi i żeby nie oślepiał innych kierowców (dużo jeżdżę w nocy i wiem jaki to ból kiedy ktoś Cię oślepi)
- Jaka jest różnica pomiędzy żarówką H1 a H7? Dają podobne światło? (Opinie są różne, ale raczej czytałem że nie ma większej różnicy)
Rozważałem jeszcze wymianę reflektorów na ksenonowe, ale niestety koszt takiej operacji jest za wysoki.
Masz 12 letnie auto i chcesz wydać kupę pieniędzy?na co?Po to żeby lepiej wyglądało?
A może ten soczewkowy ma inne podłączenia i zaraz zacznie się na forum kołomyja.Mają one chociaż homologację czy takie No name
Shogun66 09-06-2016, 10:39 Na stronie jest napisane, że mają homologację.
Samochodu raczej prędko nie zmienię przy czym i tak czeka mnie wymiana reflektora.
Oryginalne reflektory są bardzo dobre. Soczewki może dobrze wyglądają, ale szanse, że w miarę tanie będą dobrze świeci są małe.
mojmistrz 09-06-2016, 12:27 Auto masz już po lifcie, a chyba nie ma lepszych reflektorów do mk1 niż te oryginalne, poliftowe. Nie kombinuj, bo to tuningowe coś wygląda ok, ale na 100% nie świeci lepiej niż oryginał i raczej wymaga przeróbek instalacji.
Xperia Z1 tap tap
A jak już chcesz mieć czarne w środku to w prosty sposób można rozbebeszyć oryginalne i zrobić środek czarny.
Shogun66 09-06-2016, 14:08 Nie zależy mi bardzo na czarnych środkach (choć przyznam, że wyglądają świetnie). Jeżeli te tuningowe reflektory nie będą świecić tak dobrze jak oryginalne to nie będę się bawić w zmienianie ich. Najwyżej zamontuję sobie światła do jazdy dziennej.
Dzięki za pomoc
czy masz wyremontowane tylne zawieszenie ?
Shogun66 09-06-2016, 14:44 Tyne zawieszenie mam w dobrym stanie. Nie przechodziło remontu.
CzerwonaMalyna 09-06-2016, 23:30 Siemanko.
Moim zdaniem cena tych lamp, które chcesz kupić jest mocno oporowa a nie wyglądają wcale jakoś super extra. Ale o gustach się nie dyskutuje. Moim zdaniem fajniej wyglądają właśnie te zbliżone do ori ale z ciemnym środkiem a ceny bardziej ludzkie. Zakładam że skoro stać Cię na lampy za 8 stów to jak trzeba będzie zrobić mechanikę/blachę to lekką ręką też na nią wydasz podobną kwotę. Skoro zamierzasz fusem jeszcze jeździć i zależy Ci na jego dobrej kondycji - nie traktujesz auta jak dupowóz to czemu masz się ograniczać? Załóż fajne lampy, przyciemnij szybki, ładne kółko i wyróżnisz się na pewno spośród zardzewiałych polizingowch dupowoźnych focusów jakich jest mnóstwo na drogach. Jak musisz liczyć złotówki to sam oceń czy ważniejsze na tą chwilę są efekty wizualne czy mechaniczne/blacharskie.
Pzdr.
to sugeruje odłożyć na remont tylnego zawieszenia w cenie tych lamp :)
Moim zdaniem fajniej wyglądają właśnie te zbliżone do ori ale z ciemnym środkiem a ceny bardziej ludzkie.
To zdjęcie wstawiłem to jest oryginał tylko pomalowany środek, także jest efekt wizualny i zostaje dobre świecenie na drodze :)
to sugeruje odłożyć na remont tylnego zawieszenia w cenie tych lamp :)
Ludzie rożnie podchodzą, miałem klienta ostatnio co ma focusa, który przejechał prawie 500tyś na jednym zawieszeniu podobno, przyjechał po cały tylny wózek, bo u niego już koła stały pod kątem i nie można było już wyregulować, takie było przeżarte. :)
jedni wolą fajne lampy drudzy poprostu utrzymanie auta seryjnego ale zadbanegio
mnie te lampy sie nie podobaja, a za tą cenę to poprostu szok
Najwyżej zamontuję sobie światła do jazdy dziennej.
Do rozświetlania mroków nocy? Bo z dziadowskim świeceniem takich tjuningowych lamp to właśnie o zastosowanie nocne kolegom chodziło...
Shogun66 10-06-2016, 10:19 Do rozświetlania mroków nocy? Bo z dziadowskim świeceniem takich tjuningowych lamp to właśnie o zastosowanie nocne kolegom chodziło...
Wiem wiem, po prostu te tuningowe lampy miały od razy w sobie światła do jazdy dziennej, też dlatego o nich myślałem.
Wiem wiem, po prostu te tuningowe lampy miały od razy w sobie światła do jazdy dziennej, też dlatego o nich myślałem.
Jeśli masz na myśli te zalinkowane w pierwszym poście to one nie mają świateł do jazdy dziennej (czytaj opis dokładnie).
cezarg1410 10-06-2016, 11:34 Ja miałem oryginalne ksenony w mk1 więc mogę ci zdjąć nieco bólu z głowy bo chciałeś takie zamontować :)
Ksenon faktycznie jest super. Kurczę świeciło to po prostu bajecznie.... Ale do czasu. Niestety w aucie które ma 12 lat (mój był 2003 rok i prawie 250 kkm przebiegu) lampy wymagają ingerencji. Mało trwała przy ksenonach okazuje się szyba lamp i trzeba ją co jakiś czas polerować.
Do tego po takim przebiegu regeneracji wymagają całe soczewki i oczywiście żarniki nie świecą już tak jak powinny.
Koszt kompletnej regeneracji wyniósłby około 1000 PLN. Do tego zakup kompletnych lamp to też koszt. Czy warto ? Nie. W dobrym stanie lampy dwukomorowe świecą bardzo dobrze.
P.S jako ciekawostkę podam, że mimo 12 lat i 250 kkm żarniki ksenonowe wciąż siedziały fabryczne... Na pewno nie miały swojej wydajności, ale na różowo wciąż nie świeciły.
P.S 2 - kiedyś kupiłem do jednego auta reflektory no name z soczewką.... Bardzo szybko wróciłem do oryginałów.
CzerwonaMalyna 10-06-2016, 11:47 [QUOTE=J@colo;2609480]To zdjęcie wstawiłem to jest oryginał tylko pomalowany środek, także jest efekt wizualny i zostaje dobre świecenie na drodze :)
Też mam zamiar zmienić lampy na fl i malować środki. Teraz mam u siebie przed fl i też środki malowałem ale lampy jak nie świeciły tak nie świecą. Lampy fl czytałem że dopiero rozjaśniają drogę w nocy nawet przy byle jakich żarówkach z biedronki.
Pzdr.
lampy FL to jest cudo, jak włącze długie to mam tak oświetloną drogę jak TIR - w zadnym innym aucie nie mialem takiego oswietlenia
waldek1221 10-06-2016, 20:49 Ja miałem oryginalne ksenony w mk1 więc mogę ci zdjąć nieco bólu z głowy bo chciałeś takie zamontować :)
Ksenon faktycznie jest super. Kurczę świeciło to po prostu bajecznie.... Ale do czasu. Niestety w aucie które ma 12 lat (mój był 2003 rok i prawie 250 kkm przebiegu) lampy wymagają ingerencji. Mało trwała przy ksenonach okazuje się szyba lamp i trzeba ją co jakiś czas polerować.
Do tego po takim przebiegu regeneracji wymagają całe soczewki i oczywiście żarniki nie świecą już tak jak powinny.
K Nie. W dobrym stanie lampy dwukomorowe świecą bardzo dobrze.
P
Nie zależnie, czy ksenony, czy halogenowe żywotność szkieł lamp jest taka sama.
Ja mam o rok starsze auto i nie widzę potrzeby regeneracji soczewek.
(Przebieg podobny).
Oryginalne halogenowe świecą dobrze, ale na pewno nie lepiej niż ksenony.
Ja dopóki będę jeździł swoim, na pewno nie zmienię na halogenowe.
|