Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jakie żarówki

anka.72s
30-06-2016, 07:58
Witajcie, jaki rodzaj żarówek zamontowany jest w S-maxie. Chodzi mi o żarówki z przodu - światła mijania, drogowe, halogeny, pozycyjne.

Krzy_Ku
30-06-2016, 08:29
Instrukcja obsługi... W razie jakby zaginęła - jest wątek z linkami do wersji elektronicznych ;-)

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

latar
30-06-2016, 08:52
Albo na stronie Forda.

arekmiz
30-06-2016, 09:17
Z tym że w instrukcjach różne bzdury piszą, o czym przekonałem się babrząc w żarówkach w moim S-Maxie:

http://arekmiz.friko.pl/Auto3-lampy.htm

PS. Zapytałem kiedyś w ASO o tą słynną żarówkę tylnego kierunku, podali mi zupełnie inny typ niż jest w realu. Kiedyś pojadę tam z tą żarówką i wytknę im bzdurę w ich systemie...

Krzy_Ku
30-06-2016, 10:17
arekmiz - super że podlinkowałeś swój poradnik, właśnie rozmyślałem również o jakiś pomyśle na doświetlenie bagażnika, bo pomysł forda ogarnięcie lichutką żaróweczką z boku przepastnego bagażnika jest średni. Kombinuję w kierunku kawałka taśmy led pod belką zwijającą roletę. Ale jeśli wymiana na LEd'y w lampkach oryginalnych znacząco poprawia sytuację to może bym sobie odpuścił. Jaka Twoja opinia.
Miałam w poprzednim pojeździe ledy ale nie były jakoś znacząco jaśniejsze. Dodatkowo trochę nie mogę się przekonać do sinobiałej barwy... a chyba nie do upolowania zamiennik LEDowy o innych temperaturach barwowych?

PS: z opisu nie mogę wywnioskować gdzie napotkałeś W5W a gdzie W6W... chyba nie są zamienne?
PS2: potrzebujemy w Maxie ledy CAN-BUS, czy wystarczą zwykłe?

arekmiz
30-06-2016, 10:39
Szukałem najmocniejszych ledów i moim zdaniem dają radę, a barwa akurat mi pasuje. Nie wiem gdzie było w5w a gdzie w6w ale wyglądem i cokołem są takie same. Wstawiłem can-busy ale i tak jest błąd żarówek oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej, błąd jest widoczny w forscanie - trza z tym żyć. :)

Qba_ONY
11-10-2016, 20:42
Co myślicie o zarówkach H7 OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED 55W

mario595
11-10-2016, 20:53
Podobno dobre. Ja ze swojej strony polecam NEOLUX HAMMER Extra Light. Właścicielem jest firma OSRAM.

Wysłane z mojego Samsung Galaxy S6

Qba_ONY
11-10-2016, 20:58
Na all są jedynie h1, masz dokładniejsze parametry żarówek??

Marcin112
11-10-2016, 21:14

Dają rade, dobrze świecą, dużo śmigam w nocy i jest naprawdę ok
Trzeba niestety tylko pamiętać o ich krótszej żywotności.
Po ostatniej wymianie nalatałem 20000 i na razie odpukać jeszcze żyją

ŁukaszD
11-10-2016, 21:29
W sprawie doboru żarówek polecam link:

http://www.philips.pl/c-m-li/lampy-samochodowe/wyszukiwarka-zarowek-do-pojazdu

Jeszcze się nie zawiodłem. Pozdrawiam

gunter2079
11-10-2016, 23:00
Miałem je od początku lutego do połowy sierpnia. Najpierw padła jedna a dwa tygodnie później druga. Świeca super ale ten żywot to tragedia. Zrobiłem na nich jakieś 8 tys km z czego 90% miasto (nie wiem czy to robi różnicę). Teraz testuje thungsram megalight. Z testów mocy podoba a cena 20 zl mniej za parę. Zobaczę ile podziałała. Najdłużej bo ponad 3 lata świeciły mi w poprzednim aucie botari z Auchan po 5 zl za sztukę. Ale światło po prostu było :). Jak te też nie dadzą rady to zakładam ledy żeby wydłużyć żywot. Ostatnio oglądałem w 101 napraw porownanie zwyklych, Osram i Philips. Osram bije Philips wg prowadzącego

tap from eldżi

weuek
11-10-2016, 23:03
Miałem je od początku lutego do połowy sierpnia.

A używałeś zgodnie z ich konstrukcyjnym przeznaczeniem, czyli wyłącznie w nocy?

MaXyM
12-10-2016, 01:43
lol. A co za roznica czy te 8tkm by najezdzil w nocy czy w dzien?
Ze niby swiatlo dzienne wplywa negatywnie na zarowki?

Nie istnieja zarowki "konstrukcyjnie przeznaczone" tylko do swiecenia w nocy.
Twoje stwierdzenie juz nawet nie jest zenujace. Jest bezmyslnie glupie.

Bump: Jak te też nie dadzą rady

Moge ci od razu przepowiedziec przyszlosc: nie dadza.
Jesli mocniej swieci to musi sie szybciej przepalic. Producenci podaja statystyczny czas dzialania roznych modeli swych zarowek. Latwo porownac normalne z tymi "mega"

Qba_ONY
12-10-2016, 06:38
Ma ktoś coś innego godnego polecenia??

gunter2079
12-10-2016, 07:05
A używałeś zgodnie z ich konstrukcyjnym przeznaczeniem, czyli wyłącznie w nocy?
Te niby konstrukcyjne przeznaczenie gryzie sie ciut z przepisami ruchu drogowego nakazujacymi jeździć z włączonymi światłami cały rok.

tap from eldżi

mario595
12-10-2016, 07:43
Qba ONY - https://www.conrad.pl/?websale7=conrad&pi=854120&&AdW=PLA&gclid=CN6SodnU1M8CFYPbcgodFjMH5Q&gclsrc=aw.ds

Qba_ONY
12-10-2016, 08:36
Ledy ktoś już testował na h7?? jaki koszt??

weuek
12-10-2016, 08:39
lol. A co za roznica czy te 8tkm by najezdzil w nocy czy w dzien?
Ze niby swiatlo dzienne wplywa negatywnie na zarowki?
Na "zarowki" to nie wiem, ale na żarówki tak. Te żarówki działają w okresie letnim w dzień, kiedy to są znacznie wyższe temperatury niż w nocy, a światło słoneczne dodatkowo podgrzewa klosz, szczególnie przy niskich miejskich prędkościach, kiedy nie jest on chłodzony pędem powietrza. Do takich zastosowań kupuje się żarówki z jakiejś serii o podwyższonej trwałości, a nie takie o zwiększonej wydajności.

Twoje stwierdzenie juz nawet nie jest zenujace. Jest bezmyslnie glupie.
Podobnie jest z nieużywaniem polskich znaków na polskojęzycznych forach i zasłanianie się tym, że robi się to od zarania internetu.

MaXyM
12-10-2016, 09:59
A ty myslisz ze producenci na rynek polski wysylaja zarowki niedostosowane do naszych warunkow klimatycznych? A moze wskazesz, ze konkretne zarowki wystepuja w dwoch wersjach: nocnej i calodniowej?

Ale spoko. Wiemy ze twoje pytanie jest czysto tendencyjne

weuek
12-10-2016, 10:07
Pisz po polsku, trochę szacunku dla nas, czytających.
A moze wskazesz, ze konkretne zarowki wystepuja w dwoch wersjach: nocnej i calodniowej?

Nie wskażę. Bo wszystkie żarówki do świateł mijania produkowane są w jednej wersji: do oświetlania drogi przed pojazdem (czego nie robi się za dnia, gdy tą drogę widać w świetle słonecznym). A produkcja tych żarówek nie ma żadnego związku z przepisami dotyczącymi używania świateł w konkretnych krajach.

MaXyM
12-10-2016, 10:25
Bo wszystkie żarówki do świateł mijania produkowane są w jednej wersji: do oświetlania drogi przed pojazdem Serio? Wskaz mi taki zapis w specyfikacji. W szczegolnosci, ze: zarowka nie jest konstrukcyjnie przystosowana do sygnalizowania pozycji pojazdu (bo to probujesz udowodnic od poczatku).

Ale wrocmy do twojej tezy ze zarowki sie w dzien bardziej grzeja bo to jedyna sensowna rzecz, ktora na razie napisales. Zapomniales jednak, ze w Polsce, w dzien czesto jest zimniej niz w poludniowych krajach w nocy. I co wtedy? Moze producenci robia zarowki z dedykacja dla danych obsarow klimatycznych. Moze powinnismy kupowac zarowki na rynek Egipski czy Hiszpanski. Wtedy bym uznal twoja rade za trafna i pomocna. No ale ty nie to miales na mysli...

Pisz po polsku, trochę szacunku dla nas, czytających.Jestem pewien, ze wiekszosc nie ma z tym problemu.
A w twym przypadku... jestes pewien, ze zaslugujesz na szacunek?

weuek
12-10-2016, 10:37
Nie oceniaj subiektywnie sensowności czy mojego stopnia głupoty, tylko odnoś się do faktów.
Serio? Wskaz mi taki zapis w specyfikacji. W szczegolnosci, ze: zarowka nie jest konstrukcyjnie przystosowana do sygnalizowania pozycji pojazdu (bo to probujesz udowodnic od poczatku).
Daj spokój, nie wiesz, że każdy pojazd jest wyposażony w światła pozycyjne? One, jak nazwa wskazuje, służą do sygnalizowania pozycji pojazdu w nocy. A za dnia (zaledwie kilka % państw świata) służą do tego światła do jazdy dziennej.

Zapomniales jednak, ze w Polsce, w dzien czesto jest zimniej niz w poludniowych krajach w nocy. I co wtedy?

Wtedy nie świeci u nich słońce. :-)

------
Jeśli żarówki mają służyć długo w niesprzyjających im warunkach (lato, dzień), to najlepiej wybierać te bez jakichkolwiek +30% - +130% na opakowaniu, czyli te najtańsze i o najcieplejszej barwie.

MaXyM
12-10-2016, 10:46
A co ma slonce do tego? Wazna jest temperatura. Poza tym w Polsce przez duza czesc roku tez jest brak bezposredniego swiatla slonecznego nawet w dzien.

Daj spokój, nie wiesz, że każdy pojazd jest wyposażony w światła pozycyjne? One, jak nazwa wskazuje, służą do sygnalizowania pozycji pojazdu w nocy. A za dnia (zaledwie kilka % państw świata) służą do tego światła do jazdy dziennej.No tak, ale:
- jazda w dzien na pozycyjnych jest niedozwolona
- "swieczki" w dzien sa wlasciwie niewidoczne
- no i na nie tez negatywnie wplywa slonce i wyzsza tempera
Ta twoja argumentacja ma zbyt wiele slabych miejsc...
Poza tym, czy sugerujesz, ze producenci zarowek sprzedaja homologowane zarowki do homologowanych lamp, jednak nie przeznaczone do ich uzywania wg lokalnych warunkow/przepisow?
Z tego wszystkiego wyglada jednak, ze zapomniales na pytanie jakie sam zadales, a od ktorego zaczela ta dyskusja i ci sie "rozjezdza" logika:

A używałeś zgodnie z ich konstrukcyjnym przeznaczeniem, czyli wyłącznie w nocy? Jesli o to pytasz, znaczy ze
- masz dowody na to, iz zarowki nie sa przystosowane do swiecenia w dzien
lub
- istnieja zarowki dedykowane do swiecenia 24h

Jesli zaden z powyzszych punktow nie jest spelniony to twoje pytanie jest niczym innym jak trollowaniem. Dostales szanse wykazania ze tak nie jest przez wskazanie konkretow. Niestety zadnych nie dostarczyles.

mario595
12-10-2016, 11:55
Panowie a czy można byłoby tak zaprzestać tej słownej walki? Nie szkoda Wam czasu?

gunter2079
12-10-2016, 16:58
Ledy ktoś już testował na h7?? jaki koszt??
To stanowczo zly pomysł. Popatrz na testy na yt. Wątpie żeby strumień światła sięgał wystarczająco daleko. Już chyba hid'y bym wolał co też nie jest dobrym pomysłem.

tap from eldżi

Qba_ONY
14-10-2016, 20:13
Raczej zakupie Osram NB UNLIMITED

kleryk
14-10-2016, 21:31
Ja u siebie 2 rok jeżdżę na Osram NB wprawdzie nie najnowszych tylko poprzedniej wersji ale ze względu na ledy jako dzienne jeszcze całkiem nieźle świecą. Chociaż ich żywotność faktycznie może być troszkę gorsza bo miałem w poprzednim aucie gdzie świeciły cały czas i po pewnym okresie widać było że to już nie to światło co kiedyś.

xelus
15-10-2016, 05:19
Przestałem korzystać z żarówek "światło plus" w reflektorach świateł mijania po wprowadzeniu przepisu cały rok na światłach. Ich trwałość jest niższa, a przepalają się zwykle w nocy ;) (w dzień nie zauważysz). Dobrze, jeżeli masz dobry dostęp do reflektora, ale nowe auta skutecznie mi te żarówki wybiły z głowy.
Dodatkowo, są one dość precyzyjnie zrobione, i jak się wymienia parami, to przepalają się synchronicznie - raz mi się zdarzyło, że w przeciągu jednej dłuższej trasy.

Z kolei żarówki "long life" pomimo tego, że się nie przepalają, to po dość długim okresie użytkowania świecą słabo. I tak trzeba je zmienić, ale zwykle to ja wybieram moment wymiany.

Ford ma podobno jakiś system obniżonego napięcia dla świateł dziennych - może warto z tego korzystać jak się nie ma dodatkowych. Kiedyś czytałem, że o 0,5V niższe napięcie na żarówce zwiększa jej trwałość dwukrotnie.

djremo
17-10-2016, 11:49
To stanowczo zly pomysł. Popatrz na testy na yt. Wątpie żeby strumień światła sięgał wystarczająco daleko. Już chyba hid'y bym wolał co też nie jest dobrym pomysłem.

tap from eldżi

W Stanach, Japonii, Rosji i Chinach można, a może i wkrótce w EU więc trochę obala to twoją teorię. Mowa oczywiście o profesjonalnym oświetleniu, a nie żarówkach led za 50zł

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,LED-rewolucja-w-tradycyjnych-reflektorach,wid,18532932,wiadomosc.html

gunter2079
17-10-2016, 12:34
A jak o takich mowa to wycofuje sie z postu. Miałem na mysli te dostepne na all... Jak prawo zezwoli to sam je kupie. Wszystko bym na ledy wymieniał :)

tap from eldżi

Krzy_Ku
03-11-2016, 10:52
Z tym że w instrukcjach różne bzdury piszą, o czym przekonałem się babrząc w żarówkach w moim S-Maxie:

http://arekmiz.friko.pl/Auto3-lampy.htm

PS. Zapytałem kiedyś w ASO o tą słynną żarówkę tylnego kierunku, podali mi zupełnie inny typ niż jest w realu. Kiedyś pojadę tam z tą żarówką i wytknę im bzdurę w ich systemie...

Szukałem dziś wzmocnionego cofania 21w z gniazdem w2,1 9,5d. I na razie bez sukcesu. W paru miejscach występuje faktycznie w cenniku ale jako niedostępna. Prawdopodobnie stosowana wyłącznie w pojazdach na rynek USA. Jeden z opisów znalezionych do niej:
Żarówka 12V/21W typ T15 – White - całoszklana - bezcokołowa W2.1x9.5d

Zastosowanie do świateł pozycyjnych i kierunkowskazów w samochodach w wersji amerykańskiej: Dodge, Chrysler, Ford, Cadilac, Jeep, GMC i innych

Gdzieś to trafiliście ?

Na zamiennik led to niestety chyba za mocna? Musiałby led pewnie z 3-4w mieć, nie?

arekmiz
03-11-2016, 19:39
Ja znalazłem w sklepie internetowym, który ma siedzibę stacjonarną w Wawie ul. Bokserska. Problem w tym, że gościowi internet tam słabo działa, a i zastać go tam osobiście trudno. Jeszcze w necie ma opinie kiepskie, właśnie przez brak kontaktu. Już miałem nawet iść na policję zgłaszać oszustwo, ale gdy pojawiłem się osobiście 3 raz to było otwarte i odebrałem te głupie żarówki.

Krzy_Ku
16-11-2016, 08:49
Zobaczymy. Zamówiłem ledowe zamienniki w16w od chinczykow. Deklarowane 800 lumenów więc 2 i pół halogena. A pojawia się. Majątek to nie jest. Najwyżej dopale bagaznik :-)

Krzy_Ku
11-01-2017, 20:43
Zobaczymy. Zamówiłem ledowe zamienniki w16w od chinczykow. Deklarowane 800 lumenów więc 2 i pół halogena. A pojawia się. Majątek to nie jest. Najwyżej dopale bagaznik :-)

Zalozone... No jest radykalna roznica. I w jasnozci jak i oczywiscie w barwie.
Zobaczymy jak z trwaloscia...

gunter2079
01-06-2017, 07:46
Teraz testuje thungsram megalight. ...... Zobaczę ile podziałała.

To już wiem, że thungsram megalight +120 h7 podziałały 8 miesięcy. 2 miesiące dłużej od OSRAM NB. Może kurde coś z instalacją ?

P.S. Zwykłych za 5 zł nie będę wsadzał bo dają byle jakie światło.

Sebek6020
09-11-2020, 10:24
Witam zastanawiam się nad żarówkami led do lamp soczewkowych i mam 2 wersje zastanawiam się które będą lepsze ?
https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-cob-csp-8-ultrapower-h7-72w-c8-14400lm-9521506735?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/h7-led-zarowki-amio-bf-200-6000k-male-mini-h7-8784168305
Lampy sa takie jak na zdjęciu, nie interesuje mnie prawne wnioski wiec jak macie sie wypowiadać na ten temat to z góry dziekuje za komentarz i sobie darujcie. Interesuje mnie które będą lepiej swiecic, które nie wywala błędu spalonej zarowki itp. Itd. A może macie coś lepszego do polecenia w opcjonalnych pieniądzach które naprawde dadza lepsze światło niż zwykla h7

P405
09-11-2020, 13:51
Muszą być na mediach zes.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Sebek6020
10-11-2020, 02:42
Podasz jakis link do takich żarówek?

P405
10-11-2020, 06:40
8858302462 to jest nr oferty na znanym portalu. Oczywiście to jest przykład, ale takie zakładałem.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka