CmaXpk
02-07-2016, 21:21
Witam,gdzie jest czujnik temp. załączający wentylator chłodnicy?Czy wentylator pracuje na dwóch biegach/prędkościach zależnych od temperatury płynu?
Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Wentylator chłodnicy-co go załącza? CmaXpk 02-07-2016, 21:21 Witam,gdzie jest czujnik temp. załączający wentylator chłodnicy?Czy wentylator pracuje na dwóch biegach/prędkościach zależnych od temperatury płynu? stef311 02-07-2016, 21:33 Kolego z tego co się zorientowałem bo sam drążyłem ten temat to wentylatorem steruje bezpośrednio komputer na podstawie danych z czujnika temperatury. Sterowanie jest płynne za pomocą PWM to jest taki ciąg impulsów im gęstsze tym większa zmiana prędkości jlm 03-07-2016, 19:07 Ale o co chodzi? Nie włącza się? Temperaturę osiągasz silnika optymalną (prawie pion na wskaźniku)? CmaXpk 05-07-2016, 09:04 No tak mi się wydaje że temperatura jest optymalna patrząc na wskażnik.Wtedy wentylator załącza się na krótkie okresy.Nie ma pracy ciągłej aż do schłodzenia płynu i wyłączenia went. Dlatego pytałem o dwie prędkości-może przy wyższej temp. załącza się na stałe?Zresztą,czy wskażnik pokazuje temp.rzeczywistą na podstawie której komp.czy czujnik włącza wentylator? madamsz 05-07-2016, 12:13 Wentylator załącza komputer zależnie od temperatury z czujnika. Nie pracuje cały czas, tylko do momentu schłodzenia poniżej zadanej wartości, a powyżej ponownie załącza wentylator i tak cały czas. Chyba, że włączysz klime to chodzi cały czas. Czasami nawet podczas jazdy może nie być włączony, bo powietrze potrafi go wychłodzić. W korku jak jest bardzo ciepło to prawie bez przerwy może śmigać :). Mariusz CmaXpk 12-09-2016, 11:50 W takim razie co jest walnięte,jeśli wentylator nie załącza się podczas pracy klimy,a jeśli ,to na bardzo krótki czas. salom 12-09-2016, 14:19 A czy klima chłodzi ?? CmaXpk 12-09-2016, 15:55 Tak,chłodzi. salom 12-09-2016, 17:21 To nic nie jest walnięte TTTM. Jeżeli chcesz się upewnic, że jednak wentylator się załącza w czasie jazdy, i chłodzi silnik, to włącz tryb serwisowy, ustaw na stopnie celsjusza, i pojeżdzij tak troche, zobaczysz wtedy przy jakiej temperaturze górnej włącza, a przy jakiej dolnej wyłącza sie wentylator. CmaXpk 12-09-2016, 17:33 Ale chodzi o to,że wentylator NIE ZAŁĄCZA się po włączeniu klimy,a wiem ,że musi. salom 12-09-2016, 17:40 No to jak może klima chłodzić ?? To nie lodówka absorpcyjna, że chłodziła bez agregatu. Albo klima nie chłodzi, albo wentylator dopiero włącza sie w czasie jazdy. Sprawdż, jak wyżej pisałem, bez włączania klimy, a pózniej z włączoną. CmaXpk 12-09-2016, 19:00 Nie chcę się wymądrzac,ale akurat dzisiaj byłem w dobrym serwisie klimatyzacji,mechanik stwierdził niedobór czynnika i nabił układ do odpowiedniego poziomu.Po uruchomieniu silnika i załączeniu klimy nie wystartował wentylator i mechanik kazał natychmiast wyłączyc klimę.Twierdził że wentylator MUSI załączac się razem z klimą i w tej chwili nie można jej używac podczas postoju auta.Podejrzewa uszkodzony moduł wentylatora.A w tym krótkim czasie klima działała-auto stało na słońcu,upał a z kratek leciało zimne powietrze. MIREKTERAZPOLSKA 12-09-2016, 19:13 Nie chcę się wymądrzac,ale akurat dzisiaj byłem w dobrym serwisie klimatyzacji,mechanik stwierdził niedobór czynnika i nabił układ do odpowiedniego poziomu.Po uruchomieniu silnika i załączeniu klimy nie wystartował wentylator i mechanik kazał natychmiast wyłączyc klimę.Twierdził że wentylator MUSI załączac się razem z klimą i w tej chwili nie można jej używac podczas postoju auta.Podejrzewa uszkodzony moduł wentylatora.A w tym krótkim czasie klima działała-auto stało na słońcu,upał a z kratek leciało zimne powietrze. Brawo Ty Sprawdz kostki salom 12-09-2016, 19:13 Jak byś miał uszkodzony moduł, to przy tych temperaturach przejechał byś tylko 10 km, i miał byś od razu czajnik, pobocze i oczekiwanie na ostudzenie. Nie ma takiej opcji, aby wentylator nie chodził, pewnie tak cicho, że nie odczuwasz. A u góry pisałem, że Ten Typ Tak Ma, to dlatego , że jak kupiłem pierwszy w życiu samochód z klimą, też wentylator nie włączał się od razu, byłem gotów się zakładać, bo inni mówili co Ty, ale mi przeszło, u jednych się włącza, u innych nie, tak jak i z wentylatorem po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika, u jednych jeszcze chodzi wentylator aż ostudzi, u innych zatrzymuje się wraz z wyłączeniem zapłonu, i nawet jak od razu przekręcę kluczyk na zapłon, to wentylator już nie ruszy.Taka o to technika. MIREKTERAZPOLSKA 12-09-2016, 19:15 Jak byś miał uszkodzony moduł, to przy tych temperaturach przejechał byś tylko 10 km, i miał byś od razu czajnik, pobocze i oczekiwanie na ostudzenie. Nie ma takiej opcji, aby wentylator nie chodził, pewnie tak cicho, że nie odczuwasz. A u góry pisałem, że Ten Typ Tak Ma, to dlatego , że jak kupiłem pierwszy w życiu samochód z klimą, też wentylator nie włączał się od razu, byłem gotów się zakładać, bo inni mówili co Ty, ale mi przeszło, u jednych się włącza, u innych nie, tak jak i z wentylatorem po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika, u jednych jeszcze chodzi wentylator aż ostudzi, u innych zatrzymuje się wraz z wyłączeniem zapłonu, i nawet jak od razu przekręcę kluczyk na zapłon, to wentylator już nie ruszy.Taka o to technika. głupota CmaXpk 12-09-2016, 19:47 Kilka minut temu sprawdziłem to w aucie szwagra,ma Mazdę 5 z silnikiem forda 2.0L..Po włączeniu klimy uruchomił się wentylator ,więc to norma.Mirek,chodzi ci o tą złączkę u góry chłodnicy,taka spora z trzema kablami no i ew.kable przy module? Karwos00 12-09-2016, 20:03 Nie wiem jak u was - u mnie spalił się pierwszego dnia bezpiecznik od wentylatora klimy - działał tylko jak samochód jechał. Po zatrzymaniu klima po 5 sek się wyłączała - jako, że mam wskaźnik użycia kW różnych podzespołów to po zatrzymaniu klima z 3-5% wskakiwała na maxa i się wyłączała aż do ostygnięcia (w zasadzie po ruszeniu). Jeżeli nie byłoby takiego zabezpieczenie to po 5 min klima by się zagotowała i straty liczone byłyby w tysiącach. skorpion19 14-09-2016, 12:52 Ale chodzi o to,że wentylator NIE ZAŁĄCZA się po włączeniu klimy,a wiem ,że musi. Sprawdź w kostce obok chłodnicy (3 przewody- 2 grube i jeden cienki) na cienkim przewodzie, po przekręceniu zapłonu powinno być napięcie. U mnie też się wentylator kimy niezałaczał, i okazało sie ze przetarł sie ten cienki kabelek, wstawienie kawałka nowego rozwiązało problem. CmaXpk 15-09-2016, 15:53 Sprawdziłem dzisiaj tą kostkę,rozpiąłem ją ,wyczyściłem styki,zalałem kontaktem-bez efektu.Na kostce od strony zasilania jest 12,5V cały czas,także z wyłączoną stacyjką-plus na grubym,czerwonym przewodzie,minus na czarnym.Natomiast na cienkim,niebieskim pojawia się minus po włączeniu zapłonu.Przewody na zasilaniu kostki jak i na wyjściu w stronę modułu są zalane jakimś tworzywem,wygląda to na element nierozbieralny.W części zasilającej kostki są jakieś elementy elektryczne-widac je przez otwory w obudowie,jakaś cewka czy coś.Natomiast zasilanie modułu i przewody wychodzące z niego na silnik wentylatora wyglądają dobrze.Może to byc wina modułu, że nie załącza went. podczas pracy klimy,czy coś nie przychodzi z kompa? Skorpion,w którym miejscu przetarł ci sie ten cienki przewód?? madamsz 15-09-2016, 18:49 Na ten moduł przychodzi - Zasilanie (z F1 - 50A) - Masa (podpinana z lewej strony samochodu) - PWM - impulsy sterujące ze sterownika silnika (można je sprawdzić oscyloskopem :( ) W schemacie są różne opcje sterowania (zależy czy jest klima i jaka ). Ale sterowanie jest z PCM Mariusz PS. sporadycznie, może nie włączyć się wentylator przy pracującej klimatyzacji, ale wtedy pęd powietrza wychładza chłodnicę (ale to mogą być sekundy) ogólnie przy włączonej klimatyzacji pracuje cały czas i nie jest to ważne czy BMW, czy Fiat :) Nie wiem czy przypadkiem przekaźnik R12 w niektórych wersjach nie brał udziału w sterowaniu wentylatorem CmaXpk 16-09-2016, 10:47 R 12 załącza,ale dmuchawę.Byłem dziś rano u elektryka,podłączył jakiś program,nie znam się na tym.Nie wykrył błędów.Podejrzewa jednak awarię modułu,tego przy silniku wentylatora lub,co też możliwe,samego silnika.Wentylator sprawny,''na krótko ''odpalił.Zamówiłem moduł na olx,wymienię i zobaczymy... CmaXpk 22-09-2016, 19:12 Uporałem się z problemem.Zakupiłem używkę-cała obudowa z wentylatorem i modułem-koszt 50zł plus 22 za przesyłkę,chyba nieżle.Niestety przy module nie ma wtyczek i musiałem ten ''nowy'' wlutowac.Teraz wszystko jest ok.Po włączeniu klimy załącza się wentylator,pracuje jeszcze ok.minuty po jej wyłączeniu.Natomiast po zagrzaniu silnika/już bez klimy/ sterownik załącza i wyłącza wentylator''stopniowo''tzn.co jakiś czas-wynika to chyba z sygnału pobieranego z czujnika temperatury płynu-sterownik sam ocenia kiedy i na jak długo uruchomic wentylator.Rozpisałem się ,ale może komuś się przyda:razz: Pinhead_PL 24-11-2017, 16:09 Czy przy załączonej klimatyzacji i temperaturze zewnętrznej 7C normalne jest że wentylator startuje na niskich obrotach aby po chwili wyłączyć się i znowu włączyć ? Praca jest cykliczna ale obroty wentylatora bardzo niskie. Wymieniałem już cały wentylator razem z modułem sterującym i ten nowy działa w taki właśnie sposób. Tak ma być ? Nie powinien działać cały czas bez przerwy przy włączonej klimatyzacji ? Gregi86 26-11-2017, 18:24 nie, teraz dziala prawidlowo. wentylator klimatyzacji uruchamia sie przy okreslonej temperaturze (cisnieniu) i tak samo wylacza. jezeli pierwszy bieg nie jest w stanie schlodzic ukladu to rusza drugi, podobnie jak przy wentylatorze chlodnicy |