DJ_MaxiM
03-07-2016, 19:21
Witam
Proszę o opinie ludzi mających takie wycieraczki na szybach Foki MK3. Wszędzie, gdzie szukam opinii to zazwyczaj wszyscy piszą o różnych innych firmach, najczęściej Bosch i Alca.
Do MK1 Alca jak najbardziej, a tutaj jest inny uchwyt i większe rozmiary. Więc proszę o opinię ludzi, którzy używali tych właśnie firm. Jak znalazłem to jedni chwalą a inni ganią - można już zgłupieć.
Jeśli ktoś używał, ale stwierdził, że to "shit made in china" to proszę o polecenie czegoś innego, jeśli nie używałeś, a tylko stwierdzasz, na podstawie domysłów to bez sensu, abyś się wypowiadał.
Miałem Oximo w Mk1 i sprawowały się dobrze. Pół roku temu szukałem do mk3 i nie było rozmiaru 725mm (jedynie 700mm).Teraz widzę,że już jest. Kupiłem chcąc zaoszczędzić wycieraczki Purevision. Pół roku i do kosza. Teraz za 73zł kupiłem oryginalne i jestem zadowolony. Starałem się zaoszczędzić a wyszło jak zawsze:P.
[...]. Pół roku temu szukałem do mk3 i nie było rozmiaru 725mm (jedynie 700mm).Teraz widzę,że już jest. [...]
Witam
Ja to widzę trochę inaczej => samochód to nie apteka, żeby musiało być do milimetra
Różnica 25mm w długości wycieraczki, oznacza, że u góry i u dołu, wycieraczka będzie zbierać o 1 cm mniej niż oryginał.
Czy naprawdę tak istotny jest obszar u samego dołu i u samej góry wycieraczki?
Ja zakładałem i dłuższe i krótsze
Do wycieraczek Alca, są osobno sprzedawane redukcje i można dopasować praktycznie do każdego auta
pozdrawiam
Arturek
DJ_MaxiM
04-07-2016, 07:47
...
Do wycieraczek Alca, są osobno sprzedawane redukcje i można dopasować praktycznie do każdego auta
pozdrawiam
Arturek
Wiem, że są redukcje, ale czy one dobrze się spiszą, skoro te wycieraczki są do wszystkiego? (chodzi mi o wszystkie możliwe zapięcia)
Dla mnie zastanawiające jest to, że te wycieraczki (myślę o rozwiązaniu Forda)są całkiem inne od najbardziej pospolitych, po pierwsze są baardzo długie, wycierają na "boki", a nie w jedną stronę, więc domyślam się, że taka wycieraczka musi idealnie przylegać do szyby, aby "robiła robotę". W starym Focusie mam teraz jakieś Chińczyki i wycierają lepiej niż oryginały w nowym Focusie, a jeśli miałbym zmieniać do starego to Alca byłyby pierwszym wyborem. Pytam Was o te podane w tytule, gdyż na "oko" wyglądają na świetny produkt, teoretycznie polskie i cena. Dlatego są interesujące, ale czy one się spisują czy lepiej zainwestować w oryginały to zostawiam Wam do oceny, dyskusji.
Tak jak pisałem powyżej, najpierw oceńcie te OXIMO i VISEE na podstawie waszych doświadczeń z nimi, a potem dodajcie od siebie inne lepsze.
DJ_MaxiM
11-07-2016, 07:19
Witam
Skusiłem się na Visee, na razie są ok, ale mam je od 2-ch dni, więc jest to efekt nowych wycieraczek. Zobaczymy jak się spisują i dam znać - może komuś się przyda ta informacja.