Zobacz pełną wersję : Różnice w przestrzeni Focus vs Mondeo
Witam, chciałem się dowiedzieć najlepiej od użytkowników obydwu aut, jak to jest z praktycznością i przestronnością w Mondeo MK3 Kombi oraz Focusie MK2 Kombi. Czy Mondeo jest rzeczywiście dużo bardziej praktyczne i przestronne ? Czy do Focusa Kombi np rower wchodzi na płasko bez problemu ? Ogólnie mówiąc potrzebuję auto rodzinne, do którego włożę dużo bagazy, rowery dwa na płasko oraz inne pierdoły.
tburzynski 04-07-2016, 13:42 Dla dwóch osób czy więcej ?
Jeżeli dla dwóch osób to Mondeo w kombi spokojnie się nada, focus może być ciasnawy i za krótki.
Jeżeli planujesz więcej osób przewozić to kupuj Dodge Grand Caravan ;) Tam wejdą do środka rowery i 4 osoby ;)
Dwie osoby jak narazie... Nie no na Dodge to nie starczyło by kasy i na benzynę ;]
czajka69 04-07-2016, 13:52 Do focusa przy złożonych tylnych siedzeniach wchodzi jeden rower dla osoby dorosłej plus rower dla 13-latka. Dwa rowery dla osób dorosłych ciężko będzie zmieścić. Przy wkładaniu roweru nie ma komfortu i trzeba się liczyć z możliwymi obcierkami tapicerki - ale zamiast montować bagażnik rowerowy, to jest pewna opcja. Natomiast miejsce dla bagaży, to już może być problem, wszystko będzie na kupie.
do Foki 2 (kombi) - 2 rowery na płasko pod warunkiem wyjęcia przedniego kola i siodełek, a jak chcesz naprawde plasko to...wykręcenie jednego pedała - wtedy nic nie odstaje, nie brzęczy i ładnie leży na podłodze
ps.rowery to MTB, na kołach 26"
mam obydwa , tyle że hatchbaki , oczywiście mondeo praktyczniejsze , w sobotę zwoziłem córkę ze studiów - kupa gratów jej i jej siostry :P, byłem mondeo , weszło wszystko bez problemu do bagażnika , w foce bym tego nie zmieścił :D;)
tburzynski 04-07-2016, 15:06 Do Dodge montujesz LPG i jest git.
Ja na twoim miejscu brałbym Mondeo.
Do Volvo V70 mieściłem dwa rowery ale bagaże później przyczepiałem do rowerów, żeby nie latały po całej przestrzeni bagażowej. Gabarytowo to są podobne auta. Nie wiem jak w Mondeo ale w Volvo była taka miękka siatka wyciągana z tylnych siedzeń i po zrobieniu płaskiej podłogi, rozciągałem siatkę pionowo od podłogi do sufitu i przynajmniej żaden bagaż nie przeleciał mi przez przednie fotele. Zaopatrz się w taką siatkę ;)
ołowiany 04-07-2016, 15:38 Mondeo jest znacząco większy. Wygodniejszy. W Focusie II nie woziłem rowerów, ale w I 3 wchodziły w 3 osoby na pokładzie.
No tak myślałem, nie kombinuje i poszukam jakiegoś mondka 2.0 benzyne ;]
ołowiany 04-07-2016, 16:30 No tak myślałem, nie kombinuje i poszukam jakiegoś mondka 2.0 benzyne ;]
Albo kup Focusa z hakiem i bagażnik na hak. Przelicz co taniej wyjdzie.
tburzynski 04-07-2016, 18:15 Albo kup Focusa z hakiem i bagażnik na hak. Przelicz co taniej wyjdzie.
Nie no, to odpada ;]
Rozumiem, że masz jakieś drogie rowery i boisz się przewozić je na bagażniku.
Jeżeli planujesz powiększenie rodziny to szybko ci przejdzie wożenie rowerów w środku auta. ;)
Rafał A.(antek) 06-07-2016, 01:09 zdecydowanie mondeo jest większe i ma łatwiejszą przestrzen do załadunku.
|
|