Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Jaka jest różnica pomiędzy silnikami 2.0 TDCI 180 KM a 2.0 TDCI 150 KM
Marcin72 05-07-2016, 21:20 Koledzy. Czy te dwa silniki różnią się czymś poza wgranym oprogramowaniem (np. osprzętem)? Czy warto wiec dopłacać za 180 KM czy tez kupić 150 KM i udać się do tunera i wgrać odpowiedni soft. Ostatnio przeczytałem ze 2.0 TDCI 180 KM to silnik z Focusa ST wiec może coś tam poza oprogramowaniem jest zmienione.
Niczym. Koledzy nie tunerzy przestawiają 150 na 180. Tunerzy robią 200KM/450Nm.
Koledzy. Czy te dwa silniki różnią się czymś poza wgranym oprogramowaniem....
Nawet oprogramowaniem się nie różnią. Jedynie "aktywną mapą" jak to się utarło obrazowo określać na forum. Przełączam i każdy odjeżdża zadowolony, bo bonus cenowy na takim nowym samochodzie potrafi sfinansować całkiem udane wakacje...
Czy warto wiec dopłacać za 180 KM czy tez kupić 150 KM i udać się do tunera
Tuner na takie proste sprawy nie potrzebny :one: . Tuner wyciągnie o wiele więcej .
A tu fabrykę 150>180PS da się zrobić . Przełączymy żaden problem :)
Marcin72 06-07-2016, 08:45 Tuner na takie proste sprawy nie potrzebny :one: . Tuner wyciągnie o wiele więcej .
A tu fabrykę 150>180PS da się zrobić . Przełączymy żaden problem :)
Ile więc takie przełączenie kosztuje? :)
Slartibartfast 06-07-2016, 08:50 180-ka ma dwururkę
Ile więc takie przełączenie kosztuje? :)
Będziesz zdziwiony.... "Dwururki" nie dokładamy "w cenie"...:568: Na razie nikt nie narzekał na jej brak...
A jak wygląda sprawa gwarancji po "przełączeniu" na 180 ?
stingerA6 06-07-2016, 16:39 Raczej nie do wykrycia przez aso przy standardowych czynnościach
180-ka ma dwururkę
Koło zamachowe o podwójnej masie :
Od: 29-09-2014 2,0L Duratorq 150 KM
Od: 29-09-2014 2,0L Duratorq 180 KM
te silniki są takie same i różnią się tylko oprogramowaniem.
Koło zamachowe o podwójnej masie :
...
Koledze Slartibartfast chodziło o "dwururkę" (czyli podwójną końcówkę wydechu) a nie dwumasę...:one:
te silniki są takie same
:one: i to dobrze dla potencjalnego kupca 150PS autka
galloper 07-07-2016, 09:55 180-ka ma dwururkę
Dwururkę ma każdy nowey S-Max tylko modele diesiel od 180KM i benzyna 240KM ma dyfuzor z chromowanymi wylotami. W pozostałych modelach sa tylko wycięcia w zderzaku.
misik1973 23-09-2016, 20:02 Witam
Nawet oprogramowaniem się nie różnią. Jedynie "aktywną mapą" jak to się utarło obrazowo określać na forum. Przełączam i każdy odjeżdża zadowolony, bo bonus cenowy na takim nowym samochodzie potrafi sfinansować całkiem udane wakacje...
Czy to oznacza przeprogramowanie PCM-a??
Czy to oznacza przeprogramowanie PCM-a?? można tak to powiedzieć
misik1973 23-09-2016, 20:18 Witam
Pytam bo syn w Fordzie robi i chce mi PCM-a przeprogramować softem fabrycznym z wyższego modelu i się zastanawiam czy może to zrobić.
Pytam bo syn w Fordzie robi i chce mi PCM-a tym sprzętem co mają w ASO raczej sobie nie poradzi.
misik1973 23-09-2016, 20:27 Witam
tym sprzętem co mają w ASO raczej sobie nie poradzi.
Syn siedzi obok i się pyta w jakim sensie sprzęt w ASO nie poradzi.
Dodam iż jest to Ford UK
Dodam iż jest to Ford UK a co w Polsce jest inny sprzęt ? , jak twierdzi że może sobie poradzić to proszę bardzo , co najwyżej zaktualizować PCM-a , a nie przestawić mapy z 140PS na 163PS oczywiście gdy jest to DW10C
...Dodam iż jest to Ford UK
Nie robimy tego normalnie sprzętem fordowskim (VCM, VCM 2) ani systemami Forda (IDS, Etis-IDS, FDRS) - robimy to kabelkiem od Rosjan z dedykowanym oprogramowaniem. Nazywa się to UCDS.
Do tego robimy to jeszcze wiedzą daleko wykraczającą poza standardową wiedzę dostępną w standardowym ASO w tym w Ford UK.
w takim, że komputery diagnostyczne stosowane w dilerstwach mają funkcje potrzebne do diagnostyki i kontroli parametrów aut, a nie kopiowania wsadów z sterowników.
w takim, że komputery diagnostyczne stosowane w dilerstwach mają funkcje potrzebne do diagnostyki i..., a nie kopiowania wsadów z sterowników.
Jacku - i tak i nie. Zrobię Ci przestawienie 150 -> 180 w DW10F u Ciebie w ASO. Twoim sprzętem. Możesz ogłosić konkurs wśród kolegów "ale jakim cudem?". Coś mi się wydaje, że nie będzie sensownej odpowiedzi... Choć kto wie - paru chłopaków w różnych ASO już trochę zrozumiało, że tym sprzętem też da się dużo, choć wymaga to ogromnego czasu aby do tego dojść i ergonomia tej roboty jest opłakana...
IDSem przestawienie 150->180 w DW10F zajmie mi pół godziny. UCDSem zrobię to w 5 minut jak się uprę.
misik1973 23-09-2016, 20:54 Z tego co mówi w UK ASO Forda mają różne wyposażenia i nie w każdym mogą zrobić wszystko. Mają tzw bazy techniczne i w razie kłopotów mechanicy z nich jadą ze swoim sprzętem do innych ASO usuwać usterki.
Mój silnik to 2.0L Duratorq-TDCi (143PS) - DW
skrzynia biegów 6-Speed Automatic Transaxle - AWF21
Mój silnik to 2.0L Duratorq-TDCi (143PS) - DW to pozostaje tylko czips , a nie przestawianie map
misik1973 23-09-2016, 21:04 Dzięki za odpowiedź
Młody zawiedziony
M-S POWER 24-09-2016, 06:19 Witam
Syn siedzi obok i się pyta w jakim sensie sprzęt w ASO nie poradzi.
Dodam iż jest to Ford UK
Jak coś to ja robię to w UK
Polecam kupić 150KM, ja tak zrobiłem, kolega mm32 przestawił mi mapę, na hamowni wyszło 197KM/445Nm.
Będzie pan zadowolony :) portfel też ;)
woro_woro 26-09-2016, 20:28 Ale to już jest indywidualnie dostrojony program. O przestawieniu mowa by była gdybyś dostał 180KM no i bez hamowni.
Pokażesz wykres?
180KM daje na hamowni ~195KM i 440Nm. Było już kilka wykresów w dziale tunnig. Po chipie wychodziło 210KM/490Nm.
Ale to już jest indywidualnie dostrojony program. O przestawieniu mowa by była gdybyś dostał 180KM no i bez hamowni.
Pokażesz wykres?
tzn na hamowni sprawdzałem tylko wynik po zmianie mapy, nic innego nie było robione
wykres w moim temacie
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=246887&highlight=bia%B3a+strza%B3a
180KM daje na hamowni ~195KM i 440Nm
a ja mam inny przykład ... własnie auto przestawione z 150 na 180 a potem CHIP
Potem był powrót do serii i wyszło .... coś koło 197PS i nikt nie wie dlaczego :D (ktoś wspominał o long time learn)
To dotyczyło MK5 .
Zaś jeśli chodzi o C-Maxa ... to rzeczywiście przestawienie na 180PS dawało około 197PS odrazu :D
woro_woro 27-09-2016, 07:43 sierota elegancki wykres. W C-maxie prawie 200 koni musi dawać rade :P
latar dzięki za uświadomienie, nie wiedziałem ze seria 180 jest z takim bonusem.
no to dołączę się do tej licytacji na wykresy :D
... a pisali że 2.0tdci 180 (i 150->180) nie trzymają serii ;) ;) ;)
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=76927&d=1475143647
Czy przypadkiem nie jest tak, że komputer gdy jest SYNC3 zachowuje historię updatów softu, resetów itd, które to ten SYNC3 updatuje na serwery Forda gdy połączy się z Twoim smartfonem lub siecią domową?
Jeśli jest tak rzeczywiście to czy nie ma ryzyka że przy np. uszkodzeniu turbiny ASO odmówi uznania gwarancji?
Ze względów bezpieczeństwa to wątpię żeby Syn3 miał dostęp do takich informacji. Już raz Fiat/Chrysler, BMW i teraz Tesla się na tym przejechali. Nauka w branży została odebrana. Jeśli już to jest osobny komputer z modemem GSM. Tylko nie sądzę aby Ford zdecydował się na takie kosztowne rozwiązanie w samochodach masowych. Takie rzeczy raczej w ciężarówkach się*stosuje.
Nie byłbym taki pewien. Sam łączy się przez Wifi i się updatuje, to i nie wiadomo co wysyła. Zapewne nie wiesz, ale twój telefon wysyła o Tobie wszystko, i kiedy jest poważny problem, np. zgłaszasz że się zapalił, producent sprawdza, co robiłeś i wie to dosyć dokładnie.
Bump: SYnc3 generuje Vehicle Health Report, w celu czego zczytuje dane z komputera.
Myślę że istnieje więc ryzyko, że ingerencja w oprogramowanie silnika nie ujdzie uwagi systemu.
Ja nie twierdzę, że jestem pewien ale gdyby tak było to byłby skrajny idiotyzm. A to, ze Sync3 sam się aktualizuje to bardzo dobrze. Tyle, że aktualizuje sam siebie a nie wszystkie ecu. Jeżeli Sync3 miałby dostęp do wrażliwych danych ze wszystkich ecu to ktoś coś na prawdę spartolił i nie odrobił lekcji. BMW jak im się do prototypowej serii 7 włamali zupełnie zmieniło architekturę. Co prawda nowy model dalej wyszedł na prehistorycznej architekturze, iMX.6, ale przynajmniej mają wirtualizację z jakimś ukernelem. Branża spekuluje, że PikeOS od SYSGO.
Nie wiadomo co to ten Vehicle Health Report.
kreciksms 13-12-2019, 23:15 koledzy, a co z silnikiem 150km ale w wersji ad Blue w automacie 8- Mio stopniowym?
tam też można mapę odblokować na 190km?
To tak krótko - gdzie w Warszawie i za ile ktoś będzie pomocny zmienić mapę 150->180 KM? :)
Poproszę o numer VIN na priv to popatrzę co i jak
Wielkie dzięki za pomoc. Baardzo czuć różnicę (w końcu 30 kucy więcej) ;)
Szkoda, że sporo ciekawych opcji jest ukryta. Dobrze, że pomogłeś mi je odblokować ;) (cyfrowy licznik, lusterka po otwarciu drzwi, alarm, auto ryglowanie drzwi po ruszeniu :D
rafalek.krupinski 15-02-2020, 23:58 Witam, mam zamiar kupić S-Max-a, czy wersja 120KM to też ten sam silnik?
Tak, ten sam co wersje 150 i 180 km
rafalek.krupinski 20-03-2020, 14:46 Udalo sie tez zrobic darmowa licencja
kamil0986 07-04-2020, 13:48 Hej
Jestem świeżo po upgrade motoru 2.0 TDCI 150KM do 180KM. Mocy wydaje się być nieco więcej ale na testy przyjdzie jeszcze czas... , jeśli szefostwo pozwoli zgłoszę się na upgrade FF1.5 TDCI :) z 95KM na 120KM
Witam wszystkich (pierwszy post:))
A czy ktoś posiada wiedzę, co z silnikiem 2.0 EcoBlue 150km (manual)? Czy jego też można 'ulepszyć'? Czy ktoś już to robił?
Cześć,
Odświeżę trochę temat zmiany 150 na 180PS.
Przy okazji wymiany chłodnicy dowiedziałem się, że wersje 150PS mają chłodnice o grubości 16 mm. Natomiast wersje 180PS mają chłodnice o grubości 26 mm.
Czy zmiana mapy ze 150 na 180 nie będzie miała negatywnego wpływu na układ chłodzenia?
klocolus 18-07-2024, 00:21 Czy zmiana mapy ze 150 na 180 nie będzie miała negatywnego wpływu na układ chłodzenia?
Nie sądzę bo jak jedziesz szybciej to i tak chłodnica ma nadmiar chłodzenia, najciężej ma w korku lub na postoju. Ważniejszy intercooler jak masz cieńszy to warto zmienić na grubszy.
W przypadku PSA w silnikach 180KM jest inna pompa olejowa, o zmiennym wydatku oraz jest różna ilość oleju. 180KM - 5,1l, 150KM - 6,1l.
...wersja 120KM...
Nie kojarzę by wersja 120KM była montowana w S-maxach MK2... Mamy VIN takiego przypadku?
Była, zamiast 1.5d 120 montowanych w mondeo
Jaki jest koszt odblokowania ze 150 na 180KM, bo może lepiej zrobić chipa.
Rok temu płaciłem za chipa 1000 w peugeocie 308 2.0bluehdi. Z 150KM mam 195 i gratis wyłączony egr.
|