Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] wymiana sprzęgła alternatora-jak poprawnie założyć sprzęgło?
slawas31 12-07-2010, 08:52 Witam wszystkich
Czy dużym problemem jest wymiana owego sprzęgła alternatora w dieslu. Czy wystarczy tylko zdjąć pasek wielorowkowy i wymienić sprzęgło, czy trzeba demontować inne elementy, ewentualnie na co zwrócić uwagę pzry wymianie. Ze wszelkie sugestie z góry dzięki.
mkaminski100 13-07-2010, 06:21 Zdejmujesz pasek, odkrecasz 3 sruby trzymajace je w mocowaniu (klucz 10) i 3 trzymajace z alternatorem (klucz 7) i pukajac wyciagasz go w lewa strone (nie wyjdzie do siebie)
slawas31 13-07-2010, 16:53 Thank's. Have a nice day
dzidek36 28-02-2011, 11:28 Witam
Czy ktoś z szanownych kolegów wymieniał sprzęgiełko alternatora?kończe nierówną walkę z porannym piszczeniem paska zostały wymiennione takie elementy jak pasek,napinacz paska sprawdzone zostały kółka na pompie wody ,sprężarce klimy i wspomaganiu zostaje jescze sprzęgiełko alternatora.Czy można je zregenetować w necie można kupić osobno same sprzęgło oraz gumę łącząca alternator,są tam jescze dwa łożyska nie jestem pewien czy da sie je wymienić.Czy lepiej kupić cały element proszę o pomoc
U mnie był taki problem ze podczas uruchamiania i gaszenia silnika było słychać metaliczny odgłos. Bylem u speców to powiedzieli mi ze to może być pasek klinowy i trzeba wymienić cały komplet. Podczas wymiany okazało się tez ze umarło właśnie sprzegiełko alternatora. Wymieniłem wszystko i jak ręką odjął. Moim zdaniem nie ma co oszczędzać i wymienić cały ten element, i nie jest on nie wiadomo jaki duży.
sprzęgło jest nie rozbieralne , koszt to około +-450 zł plus koszty wymiany.Wymień całe i nie kombinuj bo może to drożej kosztować.Niedawno je wymieniałem.Tylko dokładnie je sprawdź bo ponoć jest kilka rodzai.
mirek44 Kolego nie do końca masz racje co do rozbieralności i możliwości regeneracji tego wałka.
Masz za to racje ze jest kilka rodzaj dokładnie 2 jedno do silników TDDI 75 i 90 KM i drugi rodzaj do TDCI 100 i 115 KM do tego dodam ze to drugie jest montowane także w silnikach TDCI w focusie II i III jak by ktoś szukał używek.
A teraz o samej regeneracji na pewno da się regenerować ten drugi wałek do TDCI 100 i 115 KM, i tak przede wszystkim może piszczeć w nim albo samo sprzęgiełko albo łożyska na wałku sprzęgiełko koszt ok 150 zł łożyska koszt ok 70 zł.
Regeneracja trzeba odkręcić sprzęgiełko specjalny klucz (klucz do kół pasowych typu bosch)(33 zęby 19,6 mm o ile dobrze pamiętam) po odkręceniu sprzęgiełka wychodzi nam wałek z tum gumowo-metalowym łącznikiem, następnie wybijamy łożyska miedzy nimi jest tulejka wychodzą łatwo, na pierwszy montaż łożyska dostarcza firma NSK (B17-102DG48 ) niestety łożysko nie dostępne przynajmniej ja nie znalazłem, ale wymiar ma standardowy 17x47x14 ceny łożysk od 2.80 do 30 zł lepiej założyć droższe np zamiennik firmy NSK (6303 c3) lub innej SKF najważniejszy jest nr 6303. Łożyska można bez problemu delikatnie wbić młotkiem oczywiście nacisk przykładamy na zewnętrzną szalkę najlepiej mieć jakiś pierścień.
Jak tylko będę mógł zrobię zdjęcia mam całość rozebraną w garażu bo oczywiście zanim wgłębiłem temat też wmawiano mi ze się nie regeneruje no i z braku czasu kupiłem używany ale teraz będę miał dwa na podmianę jak co :P
maciejka11 28-02-2011, 19:24 Kolega heon ma racje w TDCI rolka po ktorej chodzi pasek da sie wymienic jako osobny element sprzegielka alternatora cena okolo 200 zl zalezy jakiej firmy, cale sprzegielko ponad 900 zl orginal. Natomiast w TDDI sprzegielko jest nierozbieralne za orginal w aso zaplacilem 394 zł. Moje rozsypalo sie calkowicie dobrze ze paska nie zerwalo. Wymiana banalnie prosta, powodzenia.
maciejka11 Bardzo dobrą cenę dostałeś na sprzęgiełko zwłaszcza w serwisie. Mi udało się kupić do TDCI używane wyjęte z foki z 2008 za 270 zł.
kolego przed ładowaniem się w koszty sprawdź dokładnie długośc paska. U mnie tez po wymianie zaczął piszczeć okazało sie że jest dłuzszy ok 3mm i w tym tkwił problem a był nówka sztuka i firmowy sic!
dzidek36 01-03-2011, 07:31 dzięki za info teraz wiem że można je zregenerować największy problem to z kluczem z tym też sobie poradzę
dzidek36 03-03-2011, 18:09 witam
Już po zabiegu można smiało regenerować sprzęgiełko w tdci zamiast wpędzać sie w koszty .Kolega heon podał bardzo dokladny opis wszystko sie zgadza uwaga tylko na rolkę ze sprzęgiełkiem są trzy rodzaje za pierwszym razem dostalem złą dobrze ze mam układ i mogłem od ręki wymienic (w hurtowni pomierzyli dokladnie nr vin nie wystarczył !!!!,ponoć wszystko zależy od alternatora są różne) dla tego odradzam zakup rolki przez internet bo można sie przejechać a z oddawaniem to rożnie bywa
pozdrawiam
Kolego a czym różnią się te rolki ?? I jakich użyłeś łożysk ?
dzidek36 04-03-2011, 08:25 Witam
Różni się średnicą wałka na które wchodzi sprzęgiełko (ponoć żależy to od alternatora zastosowanego w pojeżdzie) łożyska zastosowałem 6303 zz .Sprzęgiełka występowały od trzech producentów LUK,Ruville,INA.Piwerwsza INA którą kupiłem nie pasowała dopiero po pomiarach dostałem prawidłową też INA.Mam też dodatkowe pytanie jakie są łożyska na alternatorze może ktoś wie?
Tak a jakiej firmy zastosowałeś te łożyska ??? co do łożysk w alternatorze wydaje mi się ze są takie same ale WYDAJE mi się.
A co do tych rodzajów sprzęgiełek w 99 % jestem pewien ze do focusa jest tylko jeden rodzaj tylko po prostu tam gdzie zamawiałeś coś źle zamówili bo faktycznie w innych samochodach też są takie sprzęgła i po prostu może do innego auta zamówili bo w focusach przy tych wałkach była tylko jedna średnicą jak zmierzę to podam jaka
Pozwole sobie odświeżyć temat bo pewnej kwetii w tym temacie nie rozumiem.
czy ta rolka po której sumie paske klinowy jest łozyskowana? Czy ona jest na stałe przykręcona do wałka a tylko wałek jest łożyskowany w obudowie która jest przykręcona do silnika. Pytam bo mi włąsnie ten element chrobocze i jak popsikałem WD40 to na chwil parę sie uspokoiło. MOzę nie ma potrzeby kupować nowej rolki a tylko wymienić łożysko miedzy wałkiem a obudową.
Jak by mi ktoś tą kwestie wyjaśnil to bede wdzięczny.
Wiec ta rolka o która pytasz to sprzęgieł-ko jednostronne działa jak tylna zębatka w rowerach górskich w jedną stronę ciągnie a w drugą się kreci niezależnie jeśli chrobocze ten element można go dokupić niezależnie
Panowie pytanie polecialo sprzęgiełko alternatora chce sam regenerowac.Prawy czy lewy gwin jest na tym sprzegielku co potrzeba tego cepcjalnego klucza i czy komus udal sie odkrecic to bez uzycia specjalistycznego klucza ?Z gory dzieki za szybka odpowiedz wyjazd wakacyjny za 2 dni :(
Pozdrawiam
Gozdziu
witam
zrobiłem osobiście regenerację sprzęgła alternatora 1,8 tdci w focusie II fl z 2008 r. W powyższych opisach jest trochę rozbieżności, więc podaję rzeczywiste czynności i elementy. Sprzęgło najwygodniej demontować od spodu auta. Po kolei:
1.ściągamy osłonę silnika
2.luzujemy sprężarkę klimatyzacji bez odczepiania jakichkolwiek przewodów
3.odkręcamy sprzęgło alternatora - 3 śruby klucz 13, 3 śruby klucz 8 mocujące część gumową
4.wyciągamy całe sprzęgło
5.specjalistycznym kluczem, odkręcamy koło sprzęgła (nie da się tego zrobić bez klucza) ponadto lekko nie idzie, najlepiej to zrobić kluczem pneumatycznym
6.później ściągamy 1 łożysko z obudową w stronę zdemontowanego koła, najlepiej na prasie, młotkiem też zejdzie, ale dla higieny odradzam
7.pomiędzy łożyskami nie ma tulei, tylko "zgrubienie" na wałku,
8.drugie łożysko można wyprasować z częścią gumową sprzęgła jednocześnie, co uniemożliwia jej uszkodzenie
9.przystępujemy do wymiany łożysk
uwaga, to są 2 różne łożyska! bliżej koła sprzęgła mamy 6303 o rozmiarze 17x47x14, natomiast od strony alternatora mamy 6202 o rozmiarze 15x35x11
10. montaż w odwrotnej kolejności
co do łożysk oryginalnie montowane są nsr, do nabycia mamy z firmowych np. fag, skf i tp. najlepiej wziąć o powiększonym luzie: 6303-2rs-c3 oraz 6202-2rs-c3. Natomiast sprzęgiełko pośrednie montowane jest w oryginale firmy ina i takie proponuję założyć. Zamawiając ruville również w pudełku znajdziemy ina. Co do kosztów: łożyska 30 zł komplet, sprzęgiełko ok. 120 zł. Robota powinna być między 50-100 zł, czyli całość 200 zł. Czas naprawy około 1,5 h. Kupując kompletne sprzęgiełko wydamy około 500 zł + robota. Jeśli jest uszkodzona guma musimy kupić całe nowe lub używane. Nie polecam wykonywać tej wymiany bez odpowiednich narzędzi, jest to możliwe, ale szkoda smyka i kalafonii. pozdrawiam.
misiex88 20-02-2015, 06:04 Witam wszystkich jak wygląda wymiana samego sprzęgła alternatora?Czy można dojść od góry?czy tylko z kanału?
Rafał A.(antek) 20-02-2015, 08:04 bez wyjecia alternatora chyba bedzie ciężko
mojmistrz 20-02-2015, 10:33 Musisz wyjąć alternator, z kanału łatwiej, a nawet mam wrażenie, że to jedyna słuszna droga.
motorek26 21-02-2015, 13:39 co wy za brednie piszecie sprzegło alternatora wyjmusie sie bez wyjecia alternatora jest to cały wałek ze sprzegłem łożyskiem i tłumikiem gumowym a wygląda tak http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-elastyczne-sprzegielko-Focus-1.8-TDDi/4004
odreca sie 2 śruby 3 sie luzuje i zdejmuje sie pasek ot cała zabawa
Kolego motorek26 ma racje. Alternator zostaje luzujesz pasek 3 śruby sprzęgła i już, ale bez kanału się nie obejdzie z góry raczej ciężko. Miałem przyjemność to robić nie tyle robić co się przyglądać. Powodzenia
Potwierdzam. Koło wymieniałem jakieś 2 tygodnie temu, 20 minut roboty, niestety nie udokumentowałem zdjęciami. Nie trzeba wcale ruszać alternatora, samochód na podnośnik albo wskakujesz do kanału, zdejmujesz pokrywę silnika i wszystko jest na wierzchu
Panowie jak się luzuje pasek w TDDI? Muszę zmienić to sprzęgło, ale nie widzę jaki tam jest napinacz...
poczytaj to, powinno Ci to trochę pomóc
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=71141
maciejczapla 28-04-2015, 10:18 Kolego te mniejsze łożysko w oryginale jest montowane NSK, ale nie 6202 tylko 6203, także kto się zabiera niech kupuje o takim numerze.
W tddi można wymienić tylko łożyska przerabiałem to jak sprzęgiełko jest dobre to poco pakować kasę w całe nowe po wymianie łożysk chodzi jak nowe
Witam
U mnie krótki pisk paska objawia się przy odpalaniu samochodu i czasem gaszeniu, a także przy ruszaniu z bardzo niskich obrotów. Ponadto od jakiegoś czasu piszczy pasek cyklicznie ale przy wyłączonych urządzeniach, a kiedy załączę klimę (wentylator) bądź szyby grzane lub fotele to piszczenie od razu ustaje...
Jak sądzicie to wina sprzęgiełka, czy gdzie indziej szukać przyczyny?
Pzdr
U mnie uszkodzone/zużyte sprzęgiełko powodowało terkotanie na wolnych obrotach. Przy większym zużyciu może popiskiwać. Otwórz maskę i zobacz jak zachowuje się napinacz paska wieloklinowego. Jeśli bardzo skacze to któraś z rolek albo sprzęgiełko do wymiany.
Okazało się że łożysko w starym sprzęgle praktycznie nie istnieje, był ostatni gwizdek na wymianę gdyż już zaczęło się zacinać...
Koszt nowego sprzęgła 230zł... wydaje mnie się, że to już za mała kwota by się bawić w regenerację.
Proszę Moda o usunięcie wcześniejszego posta, napisałem nowy post w celu odświeżenia tematu dla zainteresowanych ;)
W tddi da się wymienić łożyska na sprzęgiełku koszt jakieś 40 zł i 20 minut roboty
witam. Musiałem odkręcić sprzęgło alternatora, potem wszystko poskręcałem ale po przejechaniu 50 km rozleciało mi się sprzęgło alternatora, poszła gumowa część. http://www.ford-esklep.pl/userdata/gfx/29ef5138bd49cc948f6f67b6fb821f09.jpg
Jak to sprzęgło zamocować do alternatora(bo widocznie tam popełniłem błąd)-Ja włożyłem sprzęgło
(nie przykręcałem do) potem prętem i przesunąłem tą metalowo-gumową część w stronę alternatora aby ztoczenie na tej części naszło na koło alternatora i przykręciłem 3 śrubami sprzęgło do alternatora,a następnie przykręciłem sprzęgło do bloku silnika. Co zrobiłem nie tak? Może reguluje się alternatora względem sprzęgła?-lub czy istnieje możliwość że koło alternatora jest już zużyte?
Sprzęgło na 3 otwory
Wkładasz tak żeby naszło na śrubki w alternatorze, przykręcasz do silnika, pokręć trochę by się ułożyło i skręcasz przy altku. Jak skręciłeś odwrotnie to możliwe że miałeś nieprażenie lub nierówno się skręciło i wpadło w nierówną prace tego sprzegiełka.
no ja włożyłem sprzęgło i śruby przy kole alternatora były przy krawędzi sprzęgła(krawędzi elementu gumowo-metalowego), więc wziołem łyżkę do opon zaparłem i trochę przesunąłem ten koniec sprzęgła w stronę alternatora tak ażeby śruby były na końcu otworów w elemencie gumowo metalowym.- i poszła mi guma w tym sprzęgle.
Jak to złożyć aby było centrycznie?
Wiesz co, ja miałem podobny problem w moim TDDi, co prawda tam jest nieco inne sprzęgiełko - tak na prawdę go nie ma, ale sam montaż jest podobny. Też mi to krzywo się łączyło i miałem wyraźne bicia w tym miejscu. Sposób na to wynalazłem taki - skręciłem sprzęgiełko z alternatorem na stole poza silnikiem i potem całość zamontowałem do auta (trochę gimnastyki jest ale przynajmniej mam wszystko idealnie równo skręcone).
ok dzięki za pomysł,chyba też tak zrobie żeby nie pakować się w koszty
dziś umarło 3 sprzęgło...
W tddi zmieniałem na samochodzie, tyle że chyba trochę inne niż twoje:
http://www.ford-esklep.pl/userdata/gfx/b56931e1da25f7ea5c78b897e17a7131.jpg
Najpierw kręciłem te 2 śruby przy łożysku żeby równo siadło, a potem dopiero skręciłem z alternatorem, ale tak z czuciem... Śmiga już 3 rok.
dziś umarło 3 sprzęgło...
Może problem tkwi w czymś innym? Wymieniasz samą gumę , czy cały kompletny wałek? Ja ostatnio wymieniłem w mondeo mk 4 1,8 tdci cały komplet . Najpierw przykręciłem te trzy przednie śruby do łapy silnika, a potem trzy przy alternatorze. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale dokręcałem je takim momentem jak na zdjęciu
robię dokładnie tak samo jak wy-wymieniałem całe kpl sprzęgło-z tym że używane. Dziś ma przyjść mi łapa,koło alternatora noi sprzęgło. Mam nadzieje że zakończę dziś ten temat.
Dziwne by było jeśli by łapa była zwichrowana, ale nie można wykluczyć, a z drugiej strony innych przyczyn nie widzę.
Przy altku te trzy śruby z czuciem się kręci gdyż to tylko klin.
Powodzenia przy wymianie i obyś zakończył temat :)
okazało się że dolna śruba od alternatora się odkręciła(ja go nigdy nie odkręcałem-auto mam od roku)-dziwne,ale wg.mnie sprzęgło teraz lepiej siadło i oby się już nie urwało.
keller107 31-07-2017, 18:38 Witam po raz pierwszy oby nie ostatni :) Bo mam w planach zmieniać tego mojego focusa bo co rusz problemy, tym razem sprzęgło alternatora.
Widzę stary temat, ale może ktoś odpowie.
Mam model mk1 silnik 1.8tdci 100km, padło tym razem sprzęgło alternatora, rolka poleciała na ulicę :( i ostatnim tchem dojechałem do mechanika (ja 2 lewe ręce) zaśpiewał mi za sprzęgiełko 430 zł i robota jakieś 70 zł.
Odmówiłem naprawy bo już mnie koszty miesiąc w miesiąc od ostatniego pół roku przerastają i denerwują...
Poszukałem na allegro sprzęgiełka i znalazłem od 30zł kompletne używki. Ale jak zawsze jest ale czy idzie 1 rodzaj tych sprzęgiełek? bo widzę mocowania na 2 /3 śruby (u mnie na 3 śruby). Czy mogę spokojnie kupić i będzie pasowało?
Z góry dzięki za informację.
Jeśli wszystko inne masz sprawne to w TDCi wystarczy wymienić "wolnobieżkę" - http://ford-esklep.pl/pl/p/Rolka-sprzeglo-alternatora-FORD-TDCi-na-pasek-klinowy-535-0098-10/459
W TDCi jest mocowanie na 3 śruby, to na dwie jest z TDDi, które wolnobieżki nie posiada.
keller107 31-07-2017, 19:25 Mechanior powiedział, że rozwalone łożysko i trzeba całość wymienić.
Jakieś 4 miesiące temu zerwało pasek wymieniłem wszystkie rolki oprócz tej od alternatora i pewnie od tamtego czasu już łożysko było załatwione. (jestem laikiem ale tak mi tłumaczono).
Posiadam focusa mk1 1,8 Tdci 100km 74kw. Mam od pewnego czasu duzy problem. Zrywa mi się sprzęgło alternatora. To gumowe kółko łączące się z alternatorem. Ukręca się. Wymieniłem już dwa kompletne sprzęgła. Co prawda używane. Kupiłem i wymieniłem samo gumowe kółko nowe było. Alternator niby jak go zakręcę lekko się kręci. Nie wiem jak pod obciążeniem. Sąsiad mówi, że jak ukręciło się to kółko to jakby nieco ciszej pracował silnik z tej strony... ale może to złudzenie. Nie wiem co zrobić?
no nie wiem, może kupić nowe?
|