Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2012-2017] Jaki najlepszy akumulator
saren_as 25-09-2015, 16:52 Witam, czy może mi ktoś podać jaki akumulator potrzebuje do:
Ford Fiesta, 2014, 1.6 Diesel, 95KW
Jest to wersja z funkcją start stop. Chodzi mi o parametry, a najbardziej o wymiary. Będe wdzieczny za pomoc!
Artur
DV6T-10655-AA - 590 Amp, 60AH -
Od: 08-07-2013 Do: 27-05-2015 Z Silnikami Diesla, Rozrusznik - uklad stop/start
jest to akumulator specjalnie do systemu Start/Stop
saren_as 29-09-2015, 12:55 OK, dzięki za info. Potrzebuje jednak jeszcze dokladny wymiar akumulatora, ktory bedzie pasowal. Chodzi o to, ze chcem kupic najlepiej oryginalny akumulator taki jaki byl w aucie. Cena w serwisie to około 800 zł, wiec chciałem poszukać go gdzieś indziej i do tego potrzebne mi te wymiary. Może mi ktoś ewentualnie podesłać jakiś link lub chociaż te wymiary?
Pozdrawiam
Artur
Nie lepiej podjechać do jakiejś hurtowni/sklepu i wyjąć aku?Przynajmniej pewność że będzie pasował bo ze sprzedawcą dobierzecie identyczny :) Ja podobnie ostatnio zrobiłem
saren_as 06-10-2015, 09:37 Tez bym tak zrobil, tyle ze auto stoi u blacharza, a akumulator "zginal" po drodze do niego. Wiec teraz nie mam jak porownac.
Witam
Mam w Fiescie akumulator 45ah taki był od nowości. Jaki mogę kupić najmocniejszy akumulator do niej? Jaka firmę polecacie?
bodzio17 21-07-2016, 07:23 Chyba nie ma sensu brać dużo większego - było o tym dużo tematów. Z akumulatorami, jak ze wszystkim tzn. różnie, nie ma firmy 100% gwarantowanej jakości. Ja u siebie w Astrze H 1.4 miałem MAXGEAR 45Ah (dałem 130PLN) 2 lata i było spoko, potem auto sprzedałem to nie wiem. Kolega ma w Mondku MK3 2.0TDCI też taki 4 rok i też daje radę. Bosch podobno teraz się zkiepścił.
impresja 21-07-2016, 08:40 A miałeś problemu w zimie z rozruchem? (nie mówie o tym jak był stary) jeśli nie to nie zmieniaj na mocniejszy, mocniejszy będzie wtedy niedoładowany - altek nie da rady. W Fiatach szczegolnie Punto jest problem ze słabymi Aku, nowy w zimie nie daje rady, więc wiem że kupują koszyki z Punto w dieslu i montują większe.
Ja mogę polecić akumulatory VARTA. Dużo wytrzymała kiedy mieliśmy Sierrę 1.8 TD z kiepską kompresją (problemy z rozruchem zimą). Kiedy kupiłem moją obecną Fiestę zamontowany był oryginalny Motorcraft, który chodził tam ok. 7 lat. Wymieniłem go na nowszą VARTę, którą przełożyłem z poprzedniej mojej Fiesty. Akumulator łącznie działa już grubo ponad 8 lat i nie mam problemu z odpalaniem. Jest to zwykła VARTA z marketu samochodowego.
Przyłączam się do opinii, że nie ma sensu wstawiać większego, bo będzie niedoładowany. Chyba, że dużo jeździsz w dalekie trasy.
Kupuj taki jaki był - każdy akumulator po roku powinien być doładowywany szczególnie gdy krótkie trasy ,rozrusznik pobiera dużo pradu, szczególnie zimą, gdy się o tym nie pamięta to potem zdziwienie że wytrzymał tylko 3 lata.
Wymieniłem na ciut mocniejszy i nie bezopsługowy Boscha.
Ja nie mam dobrego zdania dla bezobsł.Tracą elektrolit a nie idzie uzupełnić.
merkaba12 21-07-2016, 21:07 trzeba brac pod wzgledem jaka technologia wykonania np srebrowo wapniowy
mnie ciekawi polska firma
ZAP SZNAJDER BATTERIEN S.A.
trzeba brac pod wzgledem jaka technologia wykonania np srebrowo wapniowy
mnie ciekawi polska firma
ZAP SZNAJDER BATTERIEN S.A.
Miałem go-- obniżyła się po latach tylko pojemność -
wytrzymał 5 lat,żadna cela nie padła - mam duże doswiadczenia z akumlatorami - od centry po bocha dużo zalezy jak sie o niego dba.
Czy ktoś słyszał o akumulatorach Tanex / podobno to z rodziny Varta/ mam zamiar taki nabyć za 230 zł / 50Ah/
Też polecam ZAPA z Piastowa .Mam w dwóch autach,bez zarzutu.
Sławek_Marki 26-07-2016, 20:57 Ja polecam akumulator Topla . Mam go w fieście 3 rok i w cordobie na razie rok . Jakość bardzo dobra i cena przystępna. Naprawdę polecam
W mojej Fieście oryg, akumulator po 4 latach jest do wymiany. Padło na Vartę:
1. eko: Blue Dynamic D59 12V 60 Ah / 540 A / 242 x 175 x 175 mm
2. maxi: Blue Dynamic EFB D54 12V 65 Ah / 650 A START-STOP / 278 x 175 x 175 mm
Nie posiadam START-STOP, poza tym 278mm to chyba na granicy zmieszczenia -zmieści się?
Oryginał Forda to: 12V 100RC / SLI60Ah / 590A / SAE/EN T6, więc czy D59 nie będzie jednak za słaby?
EDIT
Podziękowania dla Moderatora za połączenie wątków - właśnie zwróciłem uwagę na słoweńską Toplę 60AH 600A; 242/175/190 (L/S/H), wg parametrów pasujący i mocniejszy od D59 -czy możecie dodać nowe opinie o Topli?
|