Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Czujniki parkowania a hak
Witam. Mam takie pytanie czy ktoś montował czujniki parkowanie posiadając hak? Chodzi o to czy po zamontowaniu czujników nie piszczą cały czas bo "widzą" hak. pytam bo przymierzam się do montażu a nie chciałbym mieć takiego problemu jak ojciec że musi ściągać hak(ma na szczęście automat) bo inaczej mu cały czas piszczy ze jest przeszkoda. pozdrawiam.
Albo zaawansowane czujniki zamontuj, które po podłączeniu w gniazdo wyłączają się.
Albo wyłącznik zasilania parktronika (najprostsze i najlepsze)
Albo nie martwić się tym wogóle (jak u mnie :) ) nie piszczy ciągłym bo przyczepka jest dość daleko, a główka mocująca też na czujniki nie wpływa, żeby piszczały ciągłym.
Witam. Mam takie pytanie czy ktoś montował czujniki parkowanie posiadając hak? Chodzi o to czy po zamontowaniu czujników nie piszczą cały czas bo "widzą" hak. pytam bo przymierzam się do montażu a nie chciałbym mieć takiego problemu jak ojciec że musi ściągać hak(ma na szczęście automat) bo inaczej mu cały czas piszczy ze jest przeszkoda. pozdrawiam.
Ja jak montowałem to miałem zamysł aby dorobić sterowanie, które po podpięciu wtyki do gniazda rozłączałoby czujniki, ale stwierdziłem, że nie ma sensu i założyłem zwykły przełącznik na zasilaniu do centralki czujników i jest ok. a do tego prosto i tanio.
Witaj. Ja mam czujniki i dopinany hak Westfalia. Przy zamocowanym haku czujniki są nieaktywne. Po odpięciu działają normalnie.
Ja mam nie oryginalny hak (sam montowałem). Nie chodzi mi o to że będzie piszczeć jak będzie przyczepa podpięta to nie problem, tylko czy będą widziały hak jako przeszkodę (główka jest przykręcana i bez cięcia zderzaka)
Jarek G. 25-07-2016, 22:27 Nie.
czestero 25-08-2016, 08:20 Jak nie jak tak.
Być może FRED85 jest w lepszej sytuacji bo może sam ustawić pozycje czujek ale czy aż tak żeby nie widziały haka ? tego nie wiem.
Sam mam tak jak 1Jarko oryginalne czujki i hak westfalii z pod bagażnika (sciągany). Kiedy tylko jest założony czujki go widza i piszczą. Ale ford tez z jakiegoś powodu montował przełącznik w kabinie do wyłączania czujek.
Jarek G. 26-08-2016, 17:34 Ja też mam hak. Cały czas podpięty. Czujniki milczą.
KRISSGALAXY 28-08-2016, 11:00 Hak z hak-pol bez ciecia zderzaka , oryginalny parktronic go nie widzi , hak zamontowany samodzielnie , troszke wkurza jak cos sie wrzuci na ogonek ale jest ok . Z uwagi na fakt ze przy zaladunku brudzi sie spodnie o kule , a zainteresowanie oryginalnymi oslonami kuli ( kradzieze ) zastosowana pokrywka od bitej smietany ... :)
zapytam tych którzy montowali samodzielnie hak - jak zdjąć ta listwę chromowaną w bagazniku ? rozumiem ze przed montażem haka trzeba to zrobić bo są tam jakies mocowania zderzaka ?
KRISSGALAXY 29-08-2016, 09:08 zapytam tych którzy montowali samodzielnie hak - jak zdjąć ta listwę chromowaną w bagazniku ? rozumiem ze przed montażem haka trzeba to zrobić bo są tam jakies mocowania zderzaka ?
jezeli masz hak , a wiekszosc takich na rynku gdzie nie musisz docinac zderzaka to do montazu haka nie sciagasz zderzaka , hak montujesz w fabryczne nagwintowane juz otwory w tylnych podluznicach , listwe chromowa w bagazniku mozna sciagnac przez delikatne podwazanie , jest na 4-5 czarnych pinach ktore moga peknac , lub podwazyc i starac sie przesunac ja w bok , ale demontaz jedynie do przeprowadzenia wiazki od haka , mozna to obejsc puszczajac wiazke przez otwor windy lub powinna byc tam zaslepka do wiazki , oryginalnie wiazka idzie do kabiny lewym tylnym bocznym naroznikiem .przewody musisz i tak rozdzielic na 2 strony ( kierunek , pozycja , aczkolwiek pozycje - ja - puscilem z 1 kabla na 2 strony a drugi z pozycji wykorzystalem do wstecznego przyczepy , nie wiem czy w pl ten temat przechodzi , dodatkowo na lampie przyczepy zamontowalem przelacznik masy wstecznego , gdyz przyczepa lata na wynajmie i jak ktos pozycza to po zapaleniu swiatel pozycyjnych palilo by mu sie wsteczne .
jakoś nie widze opcji nie zdejmowania zdrerzaka skoro hak mam wzunąc w podłóżnice .....to raczej niewykonalne bez zdejmowania zderzaka
KRISSGALAXY 01-09-2016, 09:05 jakoś nie widze opcji nie zdejmowania zdrerzaka skoro hak mam wzunąc w podłóżnice .....to raczej niewykonalne bez zdejmowania zderzaka
o kurcze , masz racje kolego swoj montowalem 4 lata temu , teraz zerknalem i jednak trzeba go zrzucic .
zderzak masz mocowany na 2 sruby chyba torx 25 lub 30 - uchwyty pod zaslepkami tylnych lamp , ( latwo polamac te zaslepki , sruby w nadkolach i zatrzaski po bokach , jak poodkrecasz to wyjdzie ci do tylu .
a jak ściągnąc ta chromowaną listwe na progu ? podobno trzeba ją ściągnąć do przeprowadzenia przewodów
kapitan.galaxy 04-09-2016, 22:54 Ja kupilem uzywany - z czujnikami i z hakiem. Hak nie przeszkadza w dzialaniu czujnikow. Wrzucajac wsteczny, czujniki piszcza tylko gdy podjezdzam do przeszkody.
Witam panowie,
mam pytanie, czy oryginalny parktronic będzie działał poprawnie tylko z kompletem czujników z tyłu? (Mam w tylnym zderzaku oryginalne czujniki z kablami, chciałbym dokupić oryginalny moduł parktronika i korzystać tylko przy parkowaniu tyłem).
Oryginalny będzie działał poprawnie też tylko z czujnikami z tyłu.
Po zakupie auta okazało się że mam jakiś magiczny wyłącznik koło wybieraka skrzyni. Po oględzinach okazało się że ktoś dorobił go w celu wyłączania przednich czujników, nie wiem w jakim celu. Po przełączeniu magicznego "pśtrycka" - ParkTronic działał wtedy poprawnie tylko z tyłem.
|