Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] szum,buczenie podczas jazdy
czesc,
problem mam taki ,ze podczas jazdy słyszę szum-buczenie-wycie tak jakby łożysko koła ( tak miałem kiedyś w pasacie) , ale gdy wciskam sprzęgło buczenie ustaje.
i tu moje pytanie czy to coś ze skrzynią???
proszę o pomoc
slawek-kali 30-07-2016, 10:17 Wyglada na to ze sprzeglo, a dokladniej lozysko dociskowe. Mozesz z tym jezdzic, ale halas bedzie sie nasilal az ulegnie calkowitemu zatarciu.
Czeka cie kosztowna naprawa niestety ;)
mojmistrz 30-07-2016, 10:51 Nie koniecznie sprzęgło i nie koniecznie ustaje ;) może jedynie cichnąć na tyle, że praca silnika jest glosniejsza niż nieprawidłowa praca któregoś elementu. Po wciśnięciu sprzęgła nie tylko podzespoły skrzyni pracują bez obciążenia, są to także półosie i wszystkie rolki oraz koła prowadzące. Zanim zaczniesz szukać w skrzyni sprawdź przede wszystkim rolki prowadzące pasek osprzętu i łożysko podpory półosi. Stawiam na jedno z łożysk w tych elementach, malo prawdopodobne że padło coś w skrzyni/rozrządzie.
Xperia Z1 tap tap
Witam
Sprawdz hałas stojąc i wciskając sprzęgło.Masz skrz.biegów B6.
pozdrawiam
Witam
Sprawdz hałas stojąc i wciskając sprzęgło.Masz skrz.biegów B6.
pozdrawiam
podczas postoju nic nie słychać, tylko podczas jazdy
skrzynia 6-biegowa
Witam
Jeżeli wyeliminowałeś łożyska w kołach i na podporze półosi, to skłaniałbym się ku łożyskom w skrzyni.Najczęstszą usterką w tych skrzyniach jest usterka łożysk kulkowych osadzonych na wałkach wejściowym i wyjściowym w tylnej części skrzyni.Jeżeli naprawiam te skrzynie,to tylko z tą usterką.Podjedz do warsztatu naprawiającego skrzynie.Powinni zlokalizować migiem ewentualnie wykluczyć skrzynię.
pozdrawiam
Witam
Jeżeli wyeliminowałeś łożyska w kołach i na podporze półosi, to skłaniałbym się ku łożyskom w skrzyni.Najczęstszą usterką w tych skrzyniach jest usterka łożysk kulkowych osadzonych na wałkach wejściowym i wyjściowym w tylnej części skrzyni.Jeżeli naprawiam te skrzynie,to tylko z tą usterką.Podjedz do warsztatu naprawiającego skrzynie.Powinni zlokalizować migiem ewentualnie wykluczyć skrzynię.
pozdrawiam
dzięki za podpowiedź, jeszcze niczego nie wykluczyłem z łożysk ( kola ,podpora)
a jak je sprawdzić? jak wciskam sprzęgło podczas jazdy to buczenie ustaje , a łozyska w kołach i podporze półoski cały czas się kręca , także odrazu mozna to wyeliminowac??? jak je mozna sprawdzić? macie jakieś sugestie?
slawek-kali 30-07-2016, 18:52 Jak pisalem wyzej dla mnie docisk.. Jaki przebieg tegoz pojazdu?
Jak pisalem wyzej dla mnie docisk.. Jaki przebieg tegoz pojazdu?
140.000 km ( realny) czyzby tak szybko?
co odrazu wymienić? czy mozna długo z tym jeździć?
Mi to wygląda na łożyska na wałku sprzęgłowym niestety. Gdyby było odwrotnie, to łożysko oporowe.
slawek-kali 30-07-2016, 19:58 No az sie posypie calkiem.. Do wymiany sprzeglo, wysprzeglik i dwumasa.. zeby nie grzebac dwa razy. Mozna i samo sprzeglo oczywiscie..
No az sie posypie calkiem.. Do wymiany sprzeglo, wysprzeglik i dwumasa.. zeby nie grzebac dwa razy. Mozna i samo sprzeglo oczywiscie..
docisk?? tzn łozysko oporowe ? bo już się pogubiłem
slawek-kali 30-07-2016, 20:35 Lozysko oporowe jest czescia wysprzeglika.. U ciebie do wymiany jest sprzeglo = tarcza sprzegla i docisk.
Oczywiscie to teoria, jedz do mechanika i zobaczysz.
te buczenie to wina łożyska które podtrzymuje półoś .. prawdopodobnie,
te buczenie to wina łożyska które podtrzymuje półoś .. prawdopodobnie,
no ale przecież jak wcisnę sprzęgło podczas jazdy i jadę na jałowym to ustaje, a półoś dalej się kręci
to juz nie rozumiem
mojmistrz 01-08-2016, 09:40 A ja nadal podtrzymuję, że to żadna skrzynia a jedynie jakieś łożysko na rolkach lub na podporze. Jak zlecisz warsztatowi zwalenie skrzyni z oznajmieniem "bo coś w niej wyje" to gwarantuję, że oni znajdą wyjca i to takiego, którego tam nigdy nie było ;)
Xperia Z1 tap tap
Łożysko oporowe (wysprzęglika) hałasuje raczej przy "wciśniętym" sprzęgle - najlepiej to sprawdzać na biegu jałowym i stojącym samochodzie. Bo wtedy jest obciążone - a po "puszczeniu" sprzęgła nie powinno hałasować. Jeżeli natomiast wtedy bardziej słychać hałasy (ale przy stojącym autku) to niestety będzie to raczej usterka skrzyni.
A ja nadal podtrzymuję, że to żadna skrzynia a jedynie jakieś łożysko na rolkach lub na podporze. Jak zlecisz warsztatowi zwalenie skrzyni z oznajmieniem "bo coś w niej wyje" to gwarantuję, że oni znajdą wyjca i to takiego, którego tam nigdy nie było ;)
Xperia Z1 tap tap
a jak można sprawdzić czy to łożysko na podporze???
i czy samemu dam radę wymienić???
mojmistrz 02-08-2016, 23:17 Auto na podnośnik i zakręć łożyskiem. Usłyszysz, jeśli jest rozsypane. Czy wymienisz sam? Jeśli masz ściągacz i prasę do łożysk, to wymienisz ;) jeśli nie, to oddaj to warsztatowi.
Xperia Z1 tap tap
|