Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Oparcie fotela - pęknięta sprężyna drut

embrion
01-08-2016, 13:41
Cześć,
W fotelu kierowcy, w mechanizmie regulacji podparcia lędźwi pękła mi sprężyna/drut.
Fota (nie moja) pokazuje, która część się popsuła: http://i67.tinypic.com/2mgmmfb.jpg.
Czy ktoś z Was wie gdzie można zamówić taką sprężynę/drut? Dosztukowanie jakiegoś zwykłego drutu może się nie sprawdzić. Temat był poruszany w dziale mondeo mk3, ale tam sprężyny wyglądają inaczej.

Lukasz2525
01-08-2016, 15:52
Jak do tego doszedles ? Rozebrales przypadkiem , nie podpierdalo czy skrzypialo ? Mi skrzypi fotel i musze zajrzec dlaczego .

radek70
01-08-2016, 19:41
embrion nie pomogę, nie przerabiałem tematu. Odpowiadam koledze Lukasz2525 , poczytaj tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=204796

Lukasz2525
01-08-2016, 19:58
Ja zapomniałem jeszcze dopisać . Porządny tapicer zajmujący się kompleksowo szyciem tapicerki i naprawą stelaży zrobi takie coś bez problemu , poszukaj w swojej okolicy .

Radek , dzięki , zajrzę .

Z tymże ja mam mega combo , bo skrzypi mi stelaż , skrzypią mi skóry i skrzypią mi uszczelki w drzwiach , kur**cy dostaję .

Okej , przeczytałem . Sprawdzę to jutro , chociaż wydawało mi się , że to dochodzi z innego miejsca , ale to chwila roboty , więc sprawdzę i zobaczymy .

radek70
01-08-2016, 20:25
Sprawdzę to jutro , chociaż wydawało mi się , że to dochodzi z innego miejsca , ale to chwila roboty , więc sprawdzę i zobaczymy . Siedzisko demontuje się szybko. Pamiętam, że przenosi po całym stelażu. Od czegoś trzeba zacząć. Powodzenia...

Lukasz2525
01-08-2016, 20:35
Dzięki , dzięki . Jutro obczaję . A tam w kostce idzie tylko podgrzewanie czy poduszki też ? Odłączałeś akumulator , żeby nie wyskoczył błąd poduszki ?

robdol
01-08-2016, 20:59
Mialem to samo . Założyłem na pęknięcie nieweiele szerszą tulejkę i zakleiłem klejem typu metal w płynie. Od pół roku spokój

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

radek70
01-08-2016, 20:59
A tam w kostce idzie tylko podgrzewanie czy poduszki też ? W kostce idzie wszystko, w zależności od wyposażenia. Do zdjęcia siedziska nie musisz rozpinać tej kostki, wystarczy zdjąć kable z plastikowych zaczepów. Są tylko zamocowane od spodu, żeby nie wisiały pod siedzeniem. Nie odłączałem aku. Nie pamiętam, czy była jakaś kostka do siedziska... Chodzi mi o czujnik zajęcia miejsca na fotelu, czy jest w siedzisku, czy w oparciu. Było to dawno i nie pamiętam... Dla pewności odłącz akumulator.

robdol
01-08-2016, 21:03
Acha nic nie ruszyłem żadnego aku bo po co . Centralna spinka od tapicerki ta długa na dole oparcia i rączka od reg to jedyne co trzeba rozłożyć.Materiał stopniowo podciagasz do góry i to wszystko.
JEDNA ważna uwaga brak naprawy tego = dziura w tapicerce z tyłu fotela

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

radek70
01-08-2016, 21:26
robdol czy Ty piszesz o pęknięciu spawu na rozpórce/łączniku podnośnika siedziska? To sytuacja ekstremalna, bo fotel nie podnosi się wtedy równo po obydwu stronach. Tu na razie jest o smarowaniu ślizgów siedziska :)

embrion
02-08-2016, 07:42
Jak do tego doszedles ? Rozebrales przypadkiem , nie podpierdalo czy skrzypialo ? Mi skrzypi fotel i musze zajrzec dlaczego .

W tylnej części fotela coś wypychało tapicerkę. Wypychanie tapicerki z tyłu jest większe, gdy ustawia się mocne wypychanie odcinka lędźwiowego z przodu.

Lukasz2525
02-08-2016, 16:59
Niesamowite , ale chyba faktycznie pomoglo . Zdjalem siedzisko , prysnalem odrobinke wd-40 , a pozniej dwa razy dosyc mocno silikonem w sprayu i jest cisza . A brzmialo jak uginajace sie sprezyny .