Zobacz pełną wersję : Rejestracja anglika
Witam wszystkich
Nie wiem czy to najlepsze miejsce na forum ale próbuję tutaj. Pewnie wielu z was będzie przeciwna ale korzystając z możliwości będę rejestrowal Forda Mondeo Mk4 z Anglii i prosiłbym o ewentualne rady.
Na wstępie, jeżdżę po Anglii już jakieś 10 lat i nigdy nie miałem kolizji. Jestem przyzwyczajony do jazdy z kierownicą po prawej stronie i szczerze mówiąc są sytuacje kiedy jazda po lewej stronie jezdni jest bardziej naturalna, chociaż to po prawej stronie jeździ większość świata... To auto mam już ponad rok, jest sprawdzone i nie chce go zmieniać a przekładka nie wchodzi w grę - za dużo zachodu i ingerencji w auto
Ale do rzeczy, wiem że musze wymienić lampy na europejskie (mam zwykle halogenowe i nie da się tego przerobic), światła przeciwmgielne są symetryczne więc nie trzeba przekładać... Wg mnie to wszystko, z nowymi lampami jadę na przegląd i powinno przejść.
Czy może coś przeoczyłem?
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam i dziękuję za rady.
Nie chodzi o to po ktorej stronie jest naturalnie a po ktorej nie.
Chodzi o to po ktorej stronie siedzisz wzgledem ruchu. W UK nienaturalnie jest siedziec po lewej stronie bo widocznosc jest lepsza z prawej. I vice versa.
To ze przyzwyczailes sie do jazdy po prawej stronie w UK niewiele znaczy w sytuacji gdy bedziesz tym autem jezdzic glownie w ruchu prawostronnyn. Po prostu bedzie trudniej, bardziej niebezpiecznie. Po prostu nienaturalnie.
No ale to taka dygresja. Wiem ze nie o to pytasz.
Robert 68 06-08-2016, 08:35 Wg mnie to wszystko
1. Reflektory, umieszczenie tylnego światła przeciwmgłowego,
2. Przerobić lusterka boczne, by zapewniały określoną przepisami widoczność
3. Wyskalować prędkościomierz w kilometrach na godzinę zamiast w milach.
1. Tylnie przeciwmgielne są symetryczne, świecą po obu stronach (lewej i prawej) więc nie ma co przekładać.
3. Prędkościomierz jest w mailach i kilometrach (km są mniejsze, czerwone) i mam nadzieję że nikt się nie przyczepi... dlatego pytam czy ktoś rejestrowal już anglika mając km wyskalowane mniejsza czcionka
2. No i te lusterka. To dla mnie największą ZAGADKA
Czytałem już na wielu stronach że lusterka trzeba zmieniać ale nie kumam po co i na jakie.
Przeciez w chwili obecnej, siedząc po prawej stronie mam lusterka przystosowane dla kierowcy po prawej stronie i kąty jakie odbijają są właściwe. Widzę oba pasy tak dobrze jak tylko to możliwe, z lekkim martwym polem. Nie przekładam kierownicy na lewą stronę, nie przesiadam się na lewą stronę. Po kiego zmieniać lusterka i na jakie? Przecież jak teraz zamontuje lusterka europejskie to dopiero wtedy nie będę nic widział (są przystosowane dla kierowcy po lewej stronie i mają inne kąty). Co innego robiąc przekładkę, wtedy oczywiście trzeba lusterka europejskie założyć.
Czy ktoś mi to może wytłumaczyć, na jakie mam te lusterka wymienić?
Moim zdaniem lusterek nie potrzeba wymieniać. Kiedyś miałem auto z prawym lusterkiem z anglika, to rzeczywiście nie dało się go tak ustawić, żebym wszystko dobrze widział. Ale to było właśnie lusterko dla ruchu lewostronnego zamontowane w aucie z kierownicą po lewej.
A ja sugeruje jak najszybciej skasować ten idiotyczny przepis z 2015 roku. Wyszło UK z unii? Wyszło. To wypad ze wspólnego rynku. Nie ma juz unia obowiązku dostosowywania przepisow. Brytole chcieliby mieć ciastko i zjeść ciasto.
Wyszło UK z unii? Wyszło.
Nie wyszło, tylko zdecydowało, że chce. W kwestii prawa nic się nie zmieniło i przynajmniej dwa lata się nie zmieni.
I dlatego jeśli miałby ktoś minimum zdrowego rozsądku powinien zawiesić obowiązywanie prawa które powinno być cofnięte natychmiast a skutki którego będziemy musieli znosić na drogach przez kilka lat. Na szczęście niewiele tego plącze się po drogach.
A ja nie widze nic złego w jeździe anglikiem po prawej stronie.
Fakt, jedyny manewr który jest utrudniony, wręcz niebezpieczny to wyprzedzanie. Uważam, pomimo że zamierzam takim autem jeździć po polskich drogach, że wyprzedzanie anglikami powinno być zabronione i karane. Rozwiązaloby to wiele sporów na temat rejestracji anglikow i skutecznie zniechecilo wielu do zakupu takiego auta.
A propo, w UK rzadko kto wyprzedza na drogach jednopasmowych, bo to niebezpieczny manewr, niezależnie jakim autem się go wykonuje. Poogladajcie filmiki na YT.
Wracając do tematu, rozumiem że żadnych lusterek nie trzeba wymieniac. Co wejdę na strone o rejestracji anglika to piszą o dostosowaniu lusterek. Chyba ludzie którzy to piszą na motoryzacji się nie znają.
juri2069 07-08-2016, 14:59 Niby tu mądrze piszą ale o co chodzi z lusterkami to nie wiem. Często prawe ( lewe w anglikach ) jest mniejsze
http://info-car.pl/infocar/artykuly/rejestracja-anglika-krok-po-kroku.html
Często prawe lusterka traktowane były w Europie po macoszemu, mniejsze, z trochę innym kątem widzenia. Np. Audi starsze a4. To samo było pewnie w UK. I jeśli będziesz korzystać z samochodu na polskich drogach to właśnie w takim lusterku będziesz sprawdzał lewy wolny pas z tyłu.
Poza tym, w połowie artykułów rozmowa z ekspertami kończy się zdaniem "są niejasności w ustawie ale to wyjaśni się w praktyce" . Poczytaj też wątek na fb, tam trwała długa walka o prawo rejestracji plus stowarzyszenie rhd
juri2069 07-08-2016, 15:47 Co do zakazu wyprzedzania przez angliki to byłby to śmieszny przepis( bo skoro dopuścili angliki do jazdy to dlaczego zakazać wyprzedzania? ) i ogólnie możecie sobie rejestrować ( po to są przepisy aby z nich korzystać ) , to tak jak nic nie mam do tego że ktoś wyprzedzi na ciągłej....ALE no właśnie ale , niedawno jechałem gdzieś tam i z naprzeciwka jechał TIR, a za nim wynurzył się anglik na mój pas bo przecież chciał wyprzedzić i nie widział czy coś jedzie . Musiałem wyhamować i zjechać prawymi kołami na pobocze. Wyhylił się bardzo szybko i pewnie , aż się przestraszyłem. Minęliśmy się może na centymetry
Szanujcie cudze zdrowie i życie.... :)
Ciul tam ze mną , ale młody Juri rośnie i mógłby pożyc troche ....
Mniejsze to jest tylko to oszczędnościowe z pewnego okresu produkcji grupy VW (jakoś tak pierwsza dekada XXI wieku). Takie właśnie wymieniłem na normalne (z anglika). W innych markach takiego pomysłu na oszczędności chyba nie mieli.
Co do zakazu wyprzedzania przez angliki to byłby to śmieszny przepis( bo skoro dopuścili angliki do jazdy to dlaczego zakazać wyprzedzania? ) i ogólnie możecie sobie rejestrować ( po to są przepisy aby z nich korzystać ) , to tak jak nic nie mam do tego że ktoś wyprzedzi na ciągłej....ALE no właśnie ale , niedawno jechałem gdzieś tam i z naprzeciwka jechał TIR, a za nim wynurzył się anglik na mój pas bo przecież chciał wyprzedzić i nie widział czy coś jedzie . Musiałem wyhamować i zjechać prawymi kołami na pobocze. Wyhylił się bardzo szybko i pewnie , aż się przestraszyłem. Minęliśmy się może na centymetry
I pytanie czy rozpoczal manewr wyprzedzania czy tylko chcial zobaczyc czy z naprzeciwka nic nie jedzie... Niestety wlasnie w angliku b. utrudnione jest zyskanie przegladu o autach jadacych z naprzeciwka.
juri2069 07-08-2016, 16:26 rozpoczal manewr wyprzedzania czy tylko chcial zobaczyc czy z naprzeciwka nic nie jedzie.
Ewidentnie chciał tylko zobaczyć czy nic nie jedzie. Wychylił się nie na cały mój pas , a tylko połową samochodu. Mimo to droga była bez asfaltowego pasa awaryjnego , musiałem szybko przyhamować i zjechać z asfaltu. Gdyby się powolutku wychylał to bym z daleka dojrzał. A tak to przed samą maską
To jest chyba jedyna wada rejestracji tych aut.
No druga to przyzwyczajenia kierowcy , który np 10 lat jeździł w UK . Chodzi o zajęcie dobrego pasa np na skrzyżowaniu . Czasem odruchowo można pomylić pasy
Zdaje sobie sprawę z trudności wynikających z siedzenia po prawej stronie.
Widziałem też na allegro lusterka peryskopowe firmy Krugozor.
Montuje się je przy lewym słupku i z tego co widać na zdjęciach to problem wyprzedzania rozwiązany.
Czytałem też że trzeba się do nich przyzwyczaić gdyż są blisko lewego lusterka zewnętrznego i czasem mogą wprowadzać konsternację z której strony nadjezdza auto.
Czy może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie?
Wracając do lusterek. Mierzyłem lusterka w moim Mondeo MK4 i oba sa identycznie czerokie, pewnie mają inne mocowania wkladow żeby katy były odpowiednie.
Czytałem też że trzeba się do nich przyzwyczaić gdyż są blisko lewego lusterka zewnętrznego i czasem mogą wprowadzać konserwację z której strony nadjezdza auto.
To bardzo nietypowe rozwiązanie z tą konserwacją. ;-)
M-S POWER 12-08-2016, 14:11 Też mam mk4 wersja UK i lusterka są identyczne,a co do rejestracji angola to mój kolega rejestrował Zafie z IRL i nikt mu nie sprawdzał lusterek.Sprawdzil tylko światła i auto przeszło bez żadnych problemow.
Zdaje sobie sprawę z trudności wynikających z siedzenia po prawej stronie.
Widziałem też na allegro lusterka peryskopowe firmy Krugozor.
Montuje się je przy lewym słupku i z tego co widać na zdjęciach to problem wyprzedzania rozwiązany.
Czytałem też że trzeba się do nich przyzwyczaić gdyż są blisko lewego lusterka zewnętrznego i czasem mogą wprowadzać konsternację z której strony nadjezdza auto.
Czy może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie?
Wracając do lusterek. Mierzyłem lusterka w moim Mondeo MK4 i oba sa identycznie czerokie, pewnie mają inne mocowania wkladow żeby katy były odpowiednie.
|
|