Zobacz pełną wersję : Auto z Niemiec - oryginalne tablice?

Dame
07-08-2016, 20:04
Witajcie.

Mam taki maly dylemat.
Zakupilem dzis C-MAXA w Niemczech z tablicami od wlasciciela.

Pytanie czy musze wykupowac tablice tymczasowe, czy moge spokojnie wracac na oryginalnych i bez problemu zarejestruje w Polsce?

stingerA6
07-08-2016, 20:09
Czy auto jest w Niemczech wymeldowane?

pasiek
07-08-2016, 20:13
Jak wymeldowal auto to nie mozesz na nich jechac ( ewentualnie możesz zrobic trase z urzędu do domu jeśli mieszkasz w de ) jak Cie zatrzymają to bedziesz mialproblemy , raczej duże.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

stingerA6
07-08-2016, 20:15
Jak wymeldowane to tak jakbyś tablic nie miał i trzeba wykupić zjazdowe. W kraju tablice do rejestracji nie są potrzebne.

Dame
07-08-2016, 20:43
Nie wymeldowal, bo dzis jest niedziela, mowil, ze ma na to ok 7 dni.

Dziekuje za pomoc :)

stingerA6
07-08-2016, 20:44
Więc briefu też na razie nie masz.

paoloWawa
08-08-2016, 10:25
Ja jak wracałem na stałe z Niemiec do Polski swoim autem (zarejestrowanym w DE) to go nie wyrejestrowałem przed powrotem.

Zarejestrowałem go w PL, oddałem w urzędzie moje oryginalne tablice niemieckie, napisałem maila do mojej Zulassungsstelle że auto zarejestrowałem w PL i załączyłem skan dowodu rejestracyjnego miękkiego. To samo wysłałem do ubezpieczalni niemieckiej. Następnego dnia Zulassungsstelle przesłała mailem potwierdzenie (kilka dni później przyszedł polecony na polski adres), że auto jest wyrejestrowane. Ja to pisemko przesłałem do ubezpieczalni, i w ciągu kilku dni dostałem zwrot kasy z ubezpieczenia a w ciągu kilku tygodni zwrot podatku drogowego. I tym samym oszczędziłem czasu i pieniędzy i zamieszania związanego z czerwonymi tablicami (mnie najbardziej interesowało w sumie by mieć AC bez przerwy, na czerwonych się chyba nie da albo jest to bardzo drogie - a ze względu na brak czasu na latanie po urzędach potrzebowałbym wtedy czerwone)

Tyle że to było moje auto. Watpię by Niemiec dał Ci odjechać autem na jego nazwisko, niewyrejestrowanym. Zresztą każdy dzień to dla niego strata kasy (zwrot z ubezpieczenia+podatek drogowy właśnie).

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

stingerA6
08-08-2016, 10:50
Tylko że w krajowym WK nie zarejestrują auta które jest nie wymeldowane za granicą.

paoloWawa
08-08-2016, 11:22
Bzdura - mi to zrobili i zrobią to.

Pani z WK zabrała obie moje Zulassungsbescheinigungen (Teil 1 i Teil 2) oraz tablice rejestracyjne. Potem urzędy komunikują się już między sobą (łącznie z odesłaniem tablic). Tyle że to trwa, wymeldowanie z DE mogłoby się wydłużyć o kilka miesięcy, więc mój wariant z mailem przyspiesza sprawę po stronie niemieckiej. Potwierdzałem w WK Warszawa Praga Południe przed całą procedurą. Tak samo robili moi rodzice 7 lat temu jak wracali z Włoch, w małym miasteczku w Zachodniopomorskim i zadziałało tak samo. Zresztą pokaż gdzie jest napisane że auto ma być wymeldowane w kraju pochodzenia przed zarejestrowaniem w PL.

Jedyne co trzeba uwzględnić to że na oryginalnych papierach niemieckich ja też byłem właścicielem - bo po prostu tam mieszkałem i auto było na mnie. Z obcą osobą w papierach mogłoby być ciężko.

stingerA6
08-08-2016, 11:50
Twój przypadek jest inny i odosobniony bo byłeś właścicielem za granicą. Większość osób zakupuje od dotychczasowego właściciela auto.

paoloWawa
08-08-2016, 12:27
Wiem. Dlatego też to napisałem. Ale w sumie procedura powinna być taka sama: masz umowę z Niemcem, papiery od auta (w szczególności Zulassungsbescheinigung Teil 2), więc w teorii wszystko tak jak w przypadku auta kupionego w PL (pozostaje tylko akcyza) więc niby nie powinni robić żadnych problemów i zarejestrować. Oczywiście podkreślam że to tylko teoria i póki nikt tego nie wypróbuje to się nie dowiemy czy to działa. Na pewno działa jak było się właścicielem już w DE.

Choć myślę że większą przeszkodą mógłby być fakt że Niemiec może mieć opory przed sprzedażą auta do PL bez jego uprzedniego wymeldowania by już na pewno nie mieć z nim nic wspólnego.

Dame
12-08-2016, 21:41
Tak dla wyjasnienia. Jezeli auto zakupione przez nas w Niemczech ma wazny TÜV, nie bylo nigdzie wymeldowywane,posiadamy duzy i maly brief, to mozemy spokojnie wracac na oryginalnych tablicach. Na zdanie ich w PL mamy ok tygodnia.
Bylem mile zaskoczony, ze Pan Schaefers bez problemu powierza mi auto w raz z tablicami, ale umowa z data zakupu chroni sprzedawce od takich sytuacji jak np. mandat za zdjecie z fototradaru itp.

c-matix
12-08-2016, 21:43
Aby auto opłacić i zarejestrować w Polsce musisz wymeldować auto w Niemczech.

Dame
12-08-2016, 21:49
Nie musze, przy rejestracji w PL zdaje niemieckie tablice plus brief i nic wiecej. Przeszedlem ten proces w tym tygodniu. Kontaktowalem sie jeszcze z wlascicielem, on takze nie musi niczego zglaszac. Czekal tylko na wiadomosc o zdaniu w PL, aby zarejestrowac nowe auto na takich samych numerach.

paoloWawa
14-08-2016, 20:18
Czyli działa to też w przypadku kupna auta a nie tylko w takim jak mój, który opisałem wyżej. I tak być powinno :)