Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Podgrzewane/wentylowane fotele skóra jak rozpoznać?
Hej.
Mam pytanie odnośnie tego jak rozpoznać czy mam podgrzewane fotele lub podgrzewane wentylowane. Mianowicie dokupiłem skórę bo zawsze chciałem mieć teraz trafiła mi się okazja i kupiłem środek do titanium, w konsoli środkowej jest mocowanie na podgrzewane fotele muszę je dokupić tak czy siak bądź zaślepkę do niej. Stad moje pytanie jak bez przełącznika sprawdzić czy mam podgrzewane? I jaki rodzaj ewentualnie.
Fotele półskóra, z regulacja góra dół, sporo kabli w kostce z przodu.
Pozdrawiam dzięki za szybką odpowiedź.
krystian1410 10-08-2016, 18:45 jak sa podgrzewane to ida kable od mat a jak wentylowane to są wiatraki od spodu
Wentylowane od spodu wyglądają tak.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160810/ef1e1560277207f110f68100a0dd679d.jpg
Wysłane z mojego ALE-L21
Wentylowanych na bank nie mam, a jak wyglądają kable od mat? to puste kostki są czy wyprowadzone są do tej głównej kostki z przodu?
Pod siedzeniem są jakieś wiązki ale wydaje mi się że są od poduch.
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-mata-grzewcza-grzania-s-max-galaxy-i6235222389.html
Mam taka kostkę na bank jak ta z aukcji ma to coś wspólnego?
Ja mam polifta i alcantarę która jest dziurkowana. Skóra do wentylacji też musi być perforowana Włącznik wciśnięty w gore podświetla na czerwono podgrzewanie w dół wentylację na niebiesko. Swoją drogą wentylacja naprawdę działa zajebiście w dupsko i dolną cześć pleców natomiast ogrzewania nie używam
Swoją drogą wentylacja naprawdę działa zajebiście w dupsko i dolną cześć pleców
I tu z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że ta "zajefajność" jest zajefajnie zdradliwa. Trzy razy, w ciągu zaledwie czterech lat jazdy MK4 z wentylacją, miałem podwójne serie zastrzyków na korzonki. W MK5 trochę pomyśleli i na plecy wieje w wyższej partii, najwrażliwszą część zostawiając w spokoju.
Sorki za lekki off.
http://imageshack.com/a/img923/765/v5PhWu.jpg
http://imageshack.com/a/img924/5879/2cGTeb.jpg
Takie dwie fotki udało mi się po gimnastyce, zamówiłem przycisk kwestia czy zamawiać wiązkę podgrzewania czy bardziej przełącznik traktować jako atrapę? Z góry dzięki.
Odświeżam, przycisk jest mam też zdjęcie tej wiązki z przodu fotela, znalazłem jakąś zielona kostkę w tunelu środkowym ale nie pasuje ona do włącznika podgrzewania, czy do tej zielonej kostki dopiero podpisać się wiazke podgrzewania?
http://www.imgshark.org/image/5RZ
http://www.imgshark.org/image/5Rd
http://www.imgshark.org/image/5Ri
http://www.imgshark.org/image/5Rq
Nie,zielona kostka jest do automatycznej skrzyni biegów.
Najprostrza rzecz jaka można było zrobić i wpadłem na to dopiero teraz aż wstyd się przyznać, odchylic fotel na maxxxa do tyłku i odciągnąć tapicerkę trochę, jest mata widoczna i dwa kable odchodzące. Dzięki za pomoc i sugestie.
jendrekmak 22-08-2016, 16:35 W MK5 trochę pomyśleli i na plecy wieje w wyższej partiiw zasadzie kierunek przepływu powietrza w fotelu jest od pleców, przez oparcie i na zewnątrz fotela a nie nawiewanie na plecy więc nie wiem skąd takie objawy u ciebie. powietrze jest wyciągane a nie nawiewane i to jest logiczne
powietrze jest wyciągane a nie nawiewane i to jest logiczne
Gdybym ja o tym wiedział wcześniej :570:
Ja sam montowałem wentylacje u siebie i niestety wiatraczki na plecach ustawiłem żeby dmuchały na plecy, efekt jest taki ze po długiej trasie z wentylacją ustawioną na min. na drugi dzień bolą plecy :( mimo ze na plecach wogule nie czuć ze coś wieje, a jak śmigam bez wentylacji kondycja pleców jak najbardziej OK . Musze to zmienić a łatwo nie będzie :(
metmusic 25-10-2017, 11:50 Ja sam montowałem wentylacje u siebie
Chyba dokonałeś prawie niemożliwego :) Jak z dostepnością części i trudnością zadania?
Dostępność części ? , na naszym forum w dziale sprzedam :) . Kolega mm32 mi sprzedał i udzielił cennego wsparcia w montażu. Działa już drugi rok bez usterek, jednak jak pisałem wyżej mam trochę źle zamontowane wiatraki w oparciach i jak za długo jadę z wentylacja to potem mam "kare" w postaci bólu pleców. Na wiosnę muszę w końcu to ogarnąć, bo wentylacja działa super.
metmusic 25-10-2017, 20:22 Dostępność części ? , na naszym forum w dziale sprzedam :) . Kolega mm32 mi sprzedał i udzielił cennego wsparcia w montażu. Działa już drugi rok bez usterek, jednak jak pisałem wyżej mam trochę źle zamontowane wiatraki w oparciach i jak za długo jadę z wentylacja to potem mam "kare" w postaci bólu pleców. Na wiosnę muszę w końcu to ogarnąć, bo wentylacja działa super.
Pytanie o dostępność części i stopień skomplikowania nie jest pozbawione sensu bo to jak domyślam się spora przeróbka fotela. Gąbki inne, maty grzewcze inne, wentylatory. W związku z tym zastanawiam się czy lepiej polować na „gotowca” i później sprzedać swoje czy bawić się w przeróbkę. Już samo dołożenie grzania (mat) nie jest takie zupełnie proste (walczyłem z tym trochę i naszarpałem się)
W związku z tym zastanawiam się czy lepiej polować na „gotowca” i później sprzedać swoje Jak co jestem pierwszy w kolejce w odkupieniu.
metmusic 25-10-2017, 20:54 Jak co jestem pierwszy w kolejce w odkupieniu.
Ok :)
Pytanie o dostępność części i stopień skomplikowania nie jest pozbawione sensu bo to jak domyślam się spora przeróbka fotela
Co do dostępności części , to tak jak pisałem ja miałem szczęście, nie widziałem potem nigdzie takiego zestawu, bo tak jak piszesz, po za wiatrakami , potrzeba jeszcze taką specjalną mate do rozprowadzania powietrza i inne maty do podgrzewania ( można przerobić zwykle maty), ja gąbki zostawiłem te co były w moim fotelu, sama robota to jakieś 3h na fotel, jak dokładałeś podgrzewanie to z wentylacja nie powinieneś mieć problemu, jak by co to mam gdzieś jeszcze fotki co dostałem od kolegi mm32 (myślę ze kolega nie ma nic przeciwko żeby udostępnić na forum) co i jak składać. Jednak myślę, ze prędzej znajdziesz kompletny fotel niż taki zestaw co ja miałem.
metmusic 25-10-2017, 21:20 Jednak myślę, ze prędzej znajdziesz kompletny fotel niż taki zestaw co ja miałem.
I na to nawet liczę :) jednak niestety jest rzadki bardzo. Alcantara, czerwona nić, full prąd i pamięć :(
marco102 25-10-2017, 21:28 Do wentylacji potrzeba też perforowanej alcantary albo skóry, zależy od foteli. Także jeśli tego teraz nie masz, to albo materiał do wymiany albo do dziurkowania:wink:
metmusic 27-10-2017, 09:23 Do wentylacji potrzeba też perforowanej alcantary albo skóry, zależy od foteli. Także jeśli tego teraz nie masz, to albo materiał do wymiany albo do dziurkowania:wink:
Raczej cierpliwie będę czekał aż pojawi się coś gotowego na "rynku" ;)
Co do dostępności części , to tak jak pisałem ja miałem szczęście, nie widziałem potem nigdzie takiego zestawu, bo tak jak piszesz, po za wiatrakami , potrzeba jeszcze taką specjalną mate do rozprowadzania powietrza i inne maty do podgrzewania ( można przerobić zwykle maty), ja gąbki zostawiłem te co były w moim fotelu, sama robota to jakieś 3h na fotel, jak dokładałeś podgrzewanie to z wentylacja nie powinieneś mieć problemu, jak by co to mam gdzieś jeszcze fotki co dostałem od kolegi mm32 (myślę ze kolega nie ma nic przeciwko żeby udostępnić na forum) co i jak składać. Jednak myślę, ze prędzej znajdziesz kompletny fotel niż taki zestaw co ja miałem.
Możesz zamieścić te zdjęcia? Sam chciałem kiedyś to dokładać i nigdzie nic nie można znaleźć.
Mariup4p 13-09-2022, 13:37 Kupiłem MK4 2012r. Sprawdzając po winie posiada wentylowane i grzane fotele.
Grzanie działa . Wentylacja nie ponieważ nie ma wogole wiatraków . Nie wiem dlaczego .
Przyciski działają na grzanie i wentylowanie .
Fotele mają te otwory na wiatraki.
Żeby to działało trzeba dokupić wiatraki czy trzeba też ten model sterujący ?
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Moduł od wentylacji powinien być widoczny od spodu fotela.
Mariup4p 13-09-2022, 16:57 I to z niego ma.wychodzic wtyczka do wentylatorów ?
Mariup4p 13-09-2022, 20:32 U mnie wygląda to tak https://ibb.co/J37wDDL
https://ibb.co/Jxqd9tC
Czyli to jest chyba tylko modol od grzania .
Czyli nic z tego nie będzie . Trzeba by cały zestaw kupić .
Z tego co wiem to jezdzil tym samochodem starszy pan.
Może coś się popsuło i wolał grzanie zamiar wentylacji .
klocolus 15-09-2022, 23:31 Żeby to działało trzeba dokupić wiatraki czy trzeba też ten model sterujący ?
A przełącznik jaki masz? Od grzania i wentylacji (z narysowanym wiatraczkiem i zapala sie niebieskie jak dasz na -) czy samo grzanie? Może ktoś kiedyś przerzucił fotele z innego auta albo zdarzały się niezgodności po vinie
Mariup4p 17-09-2022, 08:33 Są z wiatraczkami . I jak daje na chłodzenie to zapalają się diody na niebiesko .
Niezgodność po Vinie jest taka że vin pokazuje skrzynie automatyczna w jest manual . Działa normalnie z tempomatem aktywnym . Wygląda tak jak by to było albo fabrycznie albo dobrze przełożone i zaprogramowane .
Przyciski działają na grzanie i wentylowanie .Są z wiatraczkami . I jak daje na chłodzenie to zapalają się diody na niebiesko . Ufff, jednak ciągle potrafię zrozumieć słowo pisane.
Starszy pan najwyraźniej postanowił zostawić sobie trochę tego Forda. Pewnie z żalu, że musiał się z nim rozstać. Nie wspominał handlarz, że "płakał, jak sprzedawał"?
Oby tylko nie wyszło więcej takich "braków". PS nie ma wprawdzie co żałować, ale już na przykład wycięty DPF może "zaboleć".
Czy mógłbyś zrobić zdjęcie spodu tych foteli, żeby było widaćotwory na wiatraki?
Mariup4p 19-09-2022, 21:06 Wrzucałem fotki kilka postów wcześniej .
Chyba trochę zbyt chaotycznie to opisałem .
Pod fotelem modol tylko od grzania . Wygogloealem po numerach .
Przyciski są z wiatraczkami . Grzanie działa . Świeci się na czerwono . Kiedy przełaczam na wentylację świecą się na niebiesko .
Jednakże nie ma wentylatorów podmsiedzeniami . Otwory sa w stelażu foteli pod spodem . Po 2 na jedno siedzenie .
Żeby to chodziło musiał bym kupić dwa moduly i wentylatory .
A.że jest to dosyć drogie więc sobie chyba dam spokój.
Można by też jakoś to zrobić po taniości . Czyli kupić 4 wentylatorów . Złapać z pod fotela zasilanie . Wstawić przełącznik bezprzeodowy . Piloty od włączania również można by gdzieś zamontować . Albo wrzucić gdzieś żeby były pod ręką xd
Takie Januszowe rozwiązanie . Ale gdyby dobrać dobre wiatraczki to jak by nie patrzeć spełniały by swoje funkcje .
Wrzucałem fotki kilka postów wcześniej .Wstawiłeś zdjęcia, na których nie widać otworów na wentylatory.
Prosiłem o te zdjęcia, bo patrząc na te otwory, a właściwie na fotel od spodu, można określić, czy fotel ma wszystkie elementy niezbędne do tego, żeby wentylacja działała jak powinna.
A to, że fotel ma otwory na wentylatory nie znaczy, że wentylatory tam były. KAŻDY stelaż fotela ma takie otwory. Nawet taki, który nie ma ogrzewania.
Żeby to chodziło musiał bym kupić dwa moduly i wentylatory . A.że jest to dosyć drogie więc sobie chyba dam spokój. Można by też jakoś to zrobić po taniości . Czyli kupić 4 wentylatorów . Złapać z pod fotela zasilanie . Wstawić przełącznik bezprzeodowy . Piloty od włączania również można by gdzieś zamontować . Albo wrzucić gdzieś żeby były pod ręką xd Takie Januszowe rozwiązanie . Ale gdyby dobrać dobre wiatraczki to jak by nie patrzeć spełniały by swoje funkcje .
Niestety dołożenie wentylacji w sytuacji, gdy fotel wentylowany nie był, to nie tylko dołożenie modułu i wentylatorów. To także odstępniki (siatki na gąbkach) zupełnie inne gąbki, a nawet inna tapicerka (gdy jest to alcantara).
BTW. Wentylatory są też w oparciach, więc w sumie w jednym fotelu są 4.
Ty nie masz żadnego. Jestem dziwnie spokojny, że "STARSZY PAN" wiedział dobrze, że ogrzewane i wentylowane fotele są w cenie (poszukiwane), więc je podmienił na tylko ogrzewane. Aż dziwne, że nie pomyślał, żeby jeszcze przełącznik podmienić.
PS. A zdjęcia już są niedostępne.
Mariup4p 19-09-2022, 21:40 Jutro postaram wrzucić fotki .
Nie wiem o co chodzi z tymi fotelami .
Wiem że jeszcze od kierowcy nie działa podnoszenie . Fotela kierowcy . Ale z tego co czytałem to prawdopodobnie pękła zębatka plastików bo słuchać że coś tam blokuje .
Nie mam okazji się zapytać tego Starszego pana o co chodzi z tymi fotelami ponieważ Starszy Pan....Kupiłem auto prywatnie od córki Starszego Pana która dostała to auto w spadku . No nie tylko ona po tam jeszcze rodzeństwo było trochę pierdziele ja przy załatwianiu papierów . Ale no nie wiem co tam było kręcone . Tak samo jak z tą skrzynią . Bin podaje że był automat a jest manual.
|
|