Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] bluetooth trzaski

brxy
17-08-2016, 14:10
Witam

Posiadam Mondeo z Radiem sony (mp3, bez zmieniarki), usb, bluetooth.
Szukałem na różnych forach ale nie znalazłem rozwiązania, dlatego też mój post tutaj.

Od jakiegos czasu zaczęły pojawiać sie trzaski podczas słuchania muzyki przez bluetooth. Początkowo myślałem, iż jest to spowodowane wymianą wyświetlacza w telefonie iPhone ale sprawdziłem na innych urządzeniach i efekt jest niestety ten sam.
Restartowałem radio (dłuższe przytrzymanie on/off), jeszcze raz parowałem urządzenia niestety nie przyniosło to efektu.
Podczas słuchania muzyki ciągle pojawiają się trzaski, przy czym radio czy USB - ten problem nie występuje.
Czy spotkaliście się może z tym problemem i możecie podpowiedzieć rozwiązanie?

P.

luzackiwujek
08-09-2016, 09:28
Witam

Mam ten sam problem.
Kiedyś doczytałem na anglojęzycznym forum, że należy wyciągnąć bezpiecznik odtwarzacza (6 15A w kabinie pod schowkiem). U mnie ta operacja nie rozwiązała problemu (należy pamiętać, że będzie potrzebny keycode do radia).

Pozdrawiam

brxy
08-09-2016, 11:51
Witam

Ja odłączałem klemę od akumulatora. U mnie też nie pomaga.

P.

MaXyM
08-09-2016, 13:54
nie wiem jak czesto to u was wystepuje ale i u mnie od czasu do czasu (powiedzmy pare razy za dzien). zwykle brzmi to jak zgubione a czasem jak powtorzone brobki dzwieku. Imo to moze byc jakis ogolny problem z modulem bt w naszych fordach.

brxy
08-09-2016, 14:28
Witam

U mnie niestety jest to stały problem. Przestałem używać BT do słuchania muzyki.
Pytanie czy da się może zaktualiwoać software w module BT w Mondeo ?

P.

pgrob
08-09-2016, 21:05
Jeżeli masz moduł 8M5T-19C112-... to się da
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142818&highlight=aktualizacja

brxy
11-09-2016, 18:57
Witam

Zaktualizowałem BT 8M5T-14D511-EV bo taki znalazłem. Nie pomogło.
Gdzie mozna sciągnąć aktualną wersję ?

Pozdrawiam

Troy
23-10-2018, 20:11
Czy udało się komuś poradzić z tym problemem ? Mam niestety to samo. USB AUX działa normalnie natomiast na BT są trzaski. Czasem co kilka s. Czasem kilka minut.

Yossi
24-10-2018, 22:31
U mnie też się niestety pojawił ten efekt. Pojawił bo wcześniej go nie było, a zauważyłem go po raz pierwszy po wymianie przez ASO silnika :diabelek: Bardzo denerwujące na moje wyczulone ucho...
Czy to możliwe, żeby transmisję zakłócała instalacja elektryczna? Czy może problem z modułem? Chciałem resetować poprzez odpięcie aku ale widzę w postach wyżej, że nie pomaga :(

K@mix
13-05-2019, 07:06
Czy istnieje sposób na rozwiązanie tego problemu? Mam moduł w wersji AV i niestety są trzaski :/

peteypee
13-05-2019, 18:06
Dla mnie takie objawy to albo problem z radiem albo modulem. Zrób prosty test. Balans na prawo albo na lewo i porównaj czy trzaska jedna strona czy dwie. Jeśli jedna to radio, powinno trzeszczec wszystko co idzie przez aux czyli jack,telefon,usb, jeśli obie strony trzeszcza to wtedy szukalbym innej przyczyny

MDMcapital
16-05-2019, 18:14
Moim zdaniem problem dotyczy samego "sposobu" transmisji.
Różny soft, różne typy telefonów
cyt:
Release: April 2012

Die Aktualisierung Ihres Ford Bluetooth- und Multimediamoduls bietet Ihnen Verbesserungen in folgenden Bereichen:

- Abspielen von Musik-Dateien über den USB Stick
- Verbindungsstabilität von iPod/iPhone Geräten
- Verbindungsstabilität im Bereich Bluetooth, Telefonie und Bluetooth Audio Streaming
- Kompatibilität von Mobiltelefonen

Jeśli aktualizacja nie pomaga - "srajfona" trzeba posiadać :P

Sethh
16-05-2019, 18:59
Przecież pierwszy post napisał właściciel iphona.
Zakładam, że ktoś robił test z innym telefonem i gdyby pomogło to by napisał.

MDMcapital
16-05-2019, 19:06
Przecież pierwszy post napisał właściciel iphona.
Zakładam, że ktoś robił test z innym telefonem i gdyby pomogło to by napisał.

Pliki są w różny sposób chronione
Transmisja z urządzenia (aktualizowanego na bieżąco) może być także "znakowana" jako zabezpieczenie przed rozpowszechnianiem.

Zripowałem płytę ZZ TOP na Nokię 735 - po miesiącu słuchania i aktualizacjach zalecanych przez firmę - telefon odtwarzam tylko 15 sekund każdego z utworów.

Od tamtej pory używam tylko USB i ... gra pięknie :P

PS
Szukał bym także problemów w samym źródle, telefonie.
Różne aplikacje do odtwarzania w różny sposób "przerabiają" pliki istniejące w telefonie.

malek.lukasz.81
18-05-2019, 21:00
Balans na prawo albo na lewo i porównaj czy trzaska jedna strona czy dwie. Jeśli jedna to radio

Co masz na myśli pisząc że problemem jest radio?
U mnie właśnie po zamontowaniu bt z usb i zaktualizowano radia, przerobieniu wiązki na stereo obserwuje właśnie takie zachowanie lewy kanał trzeszczy (braki basów) prawy jest ok i to tylko przy odtwarzaniu z usb lub bt streaming.
Walczę z tym już chwilę i zostało mi w zasadzie jedna opcja żeby wykluczyć kabel aux czyli zamiana pinów w "qadlocku" jeżeli dalej będzie trzeszczeć lewa to będzie znaczyć że coś nie tak z radiem.
Tylko co?
Dla usb I bt streaming jest osobny tor muzyczny?

peteypee
18-05-2019, 23:16
Tak bt i to co przez modul, idzie przez kanał aux- telefon,usb...Ten z koleji ma oddzielny kanał w procesorze w radiu. Cd i radio działa bez problemów o sa na innych torach a aux sie sypie. Nie ważne czy podepniesz inny modul otp. Puki co wymiana radia na nowsze. Moze predzej trafia radia ktore od poczatku mialy nie uzywany tor aux...Moze zbieg okoliczności tylko, nie wiem. Nie mam teraz czasu ale musze jeszcze sprawdzić czy ogranie radia przez ucdsa na nowo cos pomoze...Na pewno nie jest to wina can itp bo jedno z tych radyjek jeździ u ojca w mk3 i tam jest to samo na aux. Nie jest tez to wina koncowki mocy ( szkoda bo nowa to max 30zl) Sam update tez nie ma jakos na to wplywu bo bo spotykalem poliftowe z tym problemem.
Najśmieszniejsze było jedno radio które raz gralo na obie strony raz na jedna, kiedy juz miałem wrażenie ze zależy to od skrętu w lewo to potem znów na wertepach tak następnego dnia gralo bez względu na cokolwiek zeby po kolejnym nagle po kilku minutach sie zaczelo, raz oba kanaly raz jeden. Najlepsze ze chyba prawie zawsze pada lewy kanał a prawy jest ok. Oczywiście pisze tylko o tym co idzie przez modul czyli aux.

malek.lukasz.81
19-05-2019, 09:32
Trochę mnie zmartwiłeś myślałem że to jakaś kabelkologia, a jeżeli to wina radia to może na forum ktoś coś więcej wie na ten temat.
Nie uśmiecha mi się wymieniać radia.
Najbardziej upierdliwe jest to trzeszczenie przy rozmowach telefonicznych przez bt

peteypee
19-05-2019, 15:11
Balans ustaw sobie na ta stronę co mniej trzeszczy na +2-3 to będzie trochę lepiej.

Na upartego chwilowe rozwiązanie jeszcze jest inne. Zamieniasz piny przy radiu czyli jeśli trzeszczy Ci lewa strona to przedni lewy głośnik zamieniasz z prawym tylnym ( piny da się wyjac we wtyczce) i wtedy ustawiasz balans jak wyżej. Wada taka ze z tylu słabiej gra.

malek.lukasz.81
20-05-2019, 14:34
Właśnie też na to wpadłem bo w zasadzie trzeszczy tylko i wyłącznie lewy przód tył jest ok

A orientujesz się co trzeba wymienić naprawić aby usunąć usterkę? Ja się jeszcze w tym temacie nie rozglądałem, może coś już w temacie ruszyłeś ?

malek.lukasz.81
20-05-2019, 14:41
Najśmieszniejsze było jedno radio które raz gralo na obie strony raz na jedna, kiedy juz miałem wrażenie ze zależy to od skrętu w lewo to potem znów na wertepach tak następnego dnia gralo bez względu na cokolwiek zeby po kolejnym nagle po kilku minutach sie zaczelo, raz oba kanaly raz jeden. Najlepsze ze chyba prawie zawsze pada lewy kanał a prawy jest ok. Oczywiście pisze tylko o tym co idzie przez modul czyli aux.

Z tego co tu piszesz to wygląda jak jakieś "luzy" na stykach.

peteypee
20-05-2019, 21:07
Wygrzanie dsp tez nie pomagało bo tez tak myślałem.

MaXyM
19-08-2019, 18:45
Widze ze problem nadal nie rozwiazany :(
Dzis coraz wiecej slucha sie przez BT, chociazby dlatego ze rozglosnia radiowa ma lepsza jakosc niz przez radio. A te okazjonalne trzaski moze nie powoduja ze przestane audio streamingu przez BT uzywac ale chetnie bych sie ich pozbyl.
Mam modul 8M5T-19C112... aktualizowany pare lat temu

MaXyM
23-08-2019, 12:16
zapytam inaczej: istnieje nowszy modul, ktory moglbym wlozyc zamiast mego?

karloss
04-09-2019, 15:30
Czy ktoś sprawdzał tą metodę:
https://talkford.com/community/topic/322186-crackling-popping-sound-when-streaming-over-bluetooth/
https://digiex.net/threads/ford-audio-bluetooth-usb-firmware-update-november-2012-release-download.14014/
Czy jest jakiś upgrade dla mondeo k4 ale po styczniu 2012 r.?

peteypee
05-09-2019, 19:29
W 12 zdaje się wszedł moduł 212 a potem to już sync.

sopelos
03-12-2019, 16:28
Witam. Mam pytanie trochę nie związane z tematem. Miałem Sony 6 CD z którym sparowany był mój telefon. Dostałem w rozliczeniu jakieś chińskie radyjko z wyświetlaczem i zamontowałem je. Teraz gdy auto stoi wyłączone, zauważyłem że telefon łączy się normalnie z bluetooth w aucie (Ford Audio). To oznacza że wiązka bluetooth musi być ciągle pod napięciem i wyszukuje połączeń nawet przy wyłączonym aucie, co za tym idzie żre prąd na postoju. Czy to może być wina tego Chińczyka, czy w oryginalnym Sony też tak było, tyle że ja tego nie zauważyłem?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

yaris1
03-12-2019, 21:00
Witam. Mam pytanie trochę nie związane z tematem. Miałem Sony 6 CD z którym sparowany był mój telefon. Dostałem w rozliczeniu jakieś chińskie radyjko z wyświetlaczem i zamontowałem je. Teraz gdy auto stoi wyłączone, zauważyłem że telefon łączy się normalnie z bluetooth w aucie (Ford Audio). To oznacza że wiązka bluetooth musi być ciągle pod napięciem i wyszukuje połączeń nawet przy wyłączonym aucie, co za tym idzie żre prąd na postoju. Czy to może być wina tego Chińczyka, czy w oryginalnym Sony też tak było, tyle że ja tego nie zauważyłem?

Raczej coś nie tak, czy dostałeś do tego chińczyka canbus?

sopelos
03-12-2019, 22:10
Jest canbus, trochę nawet gada z conversem i mogę ustawić sterowanie z kierownicy. Na menu conversa ikonka telefonu mruga w sposób ciągły, tak jakby chciało się połączyć a nie mogło (pomimo tego telefon pokazuje że jest połączony przez bluetooth). Próba rozmowy telefonicznej skutkuje tym, że nie słyszę rozmówcy. Byłem włożyć spowrotem radio Sony i połączenie bluetooth rozłącza się z momentem wyłączenia radia. Czyli coś musi być z tym chińczykiem...

yaris1
03-12-2019, 22:34
Pierwsze co zrób to podłącz orginalne radio Sony i usuń parowanie telefonu w radiu najlepiej usuń wszystkie telefony wtedy moduł bluetooth nie będzie szukał telefonu, aczkolwiek piszesz że bluetooth działa pomimo wyłączonego samochodu. Powinno tak być do momentu otwarcia drzwi jeśli je otworzysz bluetooth pójdzie słodko spać. Jeśli dalej po otwarciu drzwi działa bluetooth to wyślij mi zdjęcie radia od góry tam gdzie naklejka i zdjęcie canbus-a także naklejka dobrze też by było gdybyś napisał jaki procesor? Prawdopodobnie ACC jest źle podłączone i cały czas daje prąd. Czy radio pamięta stacje radiowe i jak urządzenie wyłączasz np. na aplikacji muzyka to po uruchomieniu pierwsza uruchamia się muzyka?
Żeby forum było poukładane przejdź tu

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205214&page=191

peteypee
03-12-2019, 23:00
sopelos odlacz wtyczkę od modułu bt. Moduł nie ma połączenia can z radiem(nie czyta sygnału z chińczyka) tym samym nie dostaje komunikatu do wyłączenia się.
Po jakimś czasie powinno odcinac prąd ale to dłuższą chwilą jednak

sopelos
04-12-2019, 05:14
Jeśli chodzi o to że powinno odciąć zasilanie to raczej nie bo szedłem do auta po kilku godzinach i dalej się łączył. Zasilanie radia dałem z skrzynki bezpieczników żeby ruszało po zapłonie, bo zanim to zrobiłem radio wcale się nie wyłączało. O ile pamiętam na radiu nie ma żadnej naklejki bo to takie "cieniutkie" ala tablet, bez napędu płyt CD, na canbus coś było ale fotki zrobię później i wrzucę.

sisio
27-04-2020, 11:36
Tak bt i to co przez modul, idzie przez kanał aux- telefon,usb...Ten z koleji ma oddzielny kanał w procesorze w radiu. Cd i radio działa bez problemów o sa na innych torach a aux sie sypie. Nie ważne czy podepniesz inny modul otp. Puki co wymiana radia na nowsze. Moze predzej trafia radia ktore od poczatku mialy nie uzywany tor aux...Moze zbieg okoliczności tylko, nie wiem. Nie mam teraz czasu ale musze jeszcze sprawdzić czy ogranie radia przez ucdsa na nowo cos pomoze...

Podepnę się i odświeżę temat.

Spotakło mnie to samo, z tym, że prawa strona trzeszczy jak sygnał po AUX. Ostatnio dokładałem u siebie BT, i wszsytko działa poza tymi trzaskami. do tej pory zrobiłem:
1. ekranowanie przewodów AUX
2. zmiana pinów AUX-L AUX-R w module BT, w celu wyeliminowania wady jego i/lub problemów z kabelkami
3. przepięcie pinów AUX-L AUR-R w quadlocku radia

Cały czas trzeszczy prawa strona.
Radio Sony 1CD przed lift 7S7T-18C939-AE ze zaktualizowanym softem do 05-04-01. Dodatkowo wyprowadzone sygnały RCA.

Czy jest szansa na rozwiązanie problemu i nie wymienianie radia? Ponowna aktualizacja?

peteypee
27-04-2020, 21:57
Soft nie pomaga, na pewno wymiana dsp ale taniej kupić sprawna używkę licząc na to że się nie posypie szybko. Experymentalnie wrzuciłbym jakas płytkę do piekarnika na 120-130° na 5-7minut choć raczej to nie problem zimnych lutów...

sisio
28-04-2020, 21:34
No trudno, szukam nowego radia w takim razie. Tymczasowo odepnę jeden kanał z modułu BT, aby przynajmniej bez trzasków rozmowy na jednym głośniku prowadzić.
Dzięki za pomoc!

peteypee
11-05-2020, 22:49
Szukaj radia z 8 na początku. Albo jak najmłodszego. Mam wrażenie że w radiach w poliftach nie ma tego problemu albo po prostu są młodsze i jeszcze nie ma.