Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Gdzie jest zlokalizowany bezpiecznik od kierunkowskazów
molinezja73 04-09-2016, 09:35 Witam wszystkich serdecznie szukam w moim fordzie mondeo mk4 2011r bezpiecznika lub przekaźnika od kierunkowskazów ,nie mogę go zlokalizować,przeszukałam juz wszystkie fora i nic.Chodzi mi konkretnie o symbol np F20 i czy sie znajduje w komorze silika ,z tyłu,czy w kabinie.
Dziękuje za pomoc.
slawek-kali 04-09-2016, 09:42 A co sie dzieje? W instrukcji obslugi auta masz liste bezpiecznikow.
fordfocus2 04-09-2016, 10:49 oj w twoim roczniku nie ma bezpiecznika za bezpiecznik robi gem tak mi się wydaje
slawek-kali 04-09-2016, 10:50 Tak dokladnie jest, jesli kierunki nie dzialaj lub dzialaja ciagle to winna jest manetka.
molinezja73 04-09-2016, 10:53 Manetka jest ok a gem to to co pod schowkiem czy to jest bcm bo róźnie ludzie to nazywają.
Tak. GEM, BCM sa uzywane zamienne przy czym dla platformy MDO/Smax/Galaxy bardziej poprawny jest BCM
Chyba ze kolezanka ma jakis egzotyczny model. Bo 2.0 tdi z 2011r nie znam ;)
molinezja73 04-09-2016, 12:28 żaden egzotyczny :)wersja angielska.Ok to teraz ktory bezpiecznik w tym gemie bo jest ich sporo:)
... ktory bezpiecznik ...
Już było napisane - żaden. Nie ma bezpiecznika/przekaźnika. Kierunkowskazami steruje układ elektroniczny zawarty w BCMi.
BTW - a po co koleżanka szuka, co się dzieje?
molinezja73 04-09-2016, 13:27 Nie działaja kierunkowskazy,ale awaryjne tak ,nie działaja spryskiwacze,tylna wycieraczka działa tylko na wstecznym i nie działaja światła drogowe (długie)
Nie działaja ...
Równie dobrze to może być moduł kierownicy - tam wchodzą manetki długich i kierunkowskazów oraz wycieraczek.
Moduł przekształca sygnały z przełączników na komunikaty na szynie LIN i wysyła do BCMi.
Tak więc na początek to sugeruję podłączyć pod komputer i sprawdzić błędy.
Wymiana poliftowego BCMi (takie dostałem zdjęcie) nie jest trywialna - wymaga dostępu dealerskiego do serwerów Forda i robi to ASO oraz bardzo nieliczni inni...
Ja robię.
Wymiana modułu kierownicy może być zrobiona "pod domem" - kwestia wprawy w wypięciu poduszki kierowcy i demontażu po kolei wszystkiego na kolumnie kierownicy...
molinezja73 04-09-2016, 14:50 aaaa zapomnialam napisac na kompie wychodzi blad U0126 oraz caly czas pali sie kontrolka esp
...esp
To by raczej wskazywało na moduł kierownicy właśnie...
Wygląda tak: http://allegro.pl/mondeo-mk4-modul-sterownik-kierownicy-6g9t13n064dk-i6139544067.html
Wystarczy sama płytka. Plastik na pewno jest sprawny...
molinezja73 04-09-2016, 15:02 Dziekuję za pomoc:)
A mam jeszcze jedno pytanko jak wymienie te plytke to kontrolka esp tez powinna zgasnac czy za to odpowiada inny modul .
[...]
A mam jeszcze jedno pytanko jak wymienie te plytke to kontrolka esp tez powinna zgasnac czy za to odpowiada inny modul .
[...]
Wymiana poliftowego BCMi (takie dostałem zdjęcie) nie jest trywialna - wymaga dostępu dealerskiego do serwerów Forda i robi to ASO oraz bardzo nieliczni inni...
Ja robię.
Wymiana modułu kierownicy może być zrobiona "pod domem" - kwestia wprawy w wypięciu poduszki kierowcy i demontażu po kolei wszystkiego na kolumnie kierownicy...
Zgaduję, że raczej do wymiany będzie potrzebny fachowiec
pozdrawiam
Arturek
...jak wymienie te plytke to kontrolka esp tez powinna zgasnac czy za to odpowiada inny modul...
Tak. Moduł kierownicy obsługuje czujnik kąta skrętu kierownicy, który jest generuje wcześniej podany błąd-przyczynę świecenia ESP.
Oczywiście Artur ma rację, że powinien to robić ktoś z zacięciem i wyczuciem technicznym oraz kilkoma narzędziami (będzie niezbędny nasadowy klucz 24, torx T10, cienki i niezbyt długi ale mocny śrubokręt do wypinania poduszki pasażera).
|