Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Druga sonda lambda-objawy

Piotr194
05-09-2016, 18:09
Jak w temacie co jakis czas wywala mi błąd na deske. Sprawdzilem-druga sonda lambda
Jestem po remoncie silnika , przed remontem auto bylo mulowate tez szarpalo , ale bledu takiego nie pokazywalo. Teraz jest duzo bardziej dynamiczne , ale wywala ten błąd. Po odpaleniu rano bardzo szarpie przy dodawaniu gazu , przestaje po przelaczeniu sie na gaz. Jakie są objawy padnietej drugiej sondy lambda? Przed remontem auto palilo olej , przy przegazowaniu plul sadzą, zapchal sie katalizator i przez to takie cyrki?

Piotr194
05-09-2016, 20:32
Ma ktoś jakieś pomysły?

Maro37
06-09-2016, 06:37
tez tak miałem wywalało błąd p420 co 70 km .kupiłem emulator z allegro ,za 20 zł i już cisza , brak błędu . pewnie kat już umiera a sonda druga sprawdza jakość spalin .

Rafał A.(antek)
06-09-2016, 07:04
bardzo możliwe, zacznij od sprawdzenia katalizatora.

Piotr194
08-09-2016, 20:43
Katalizator wyciety , wspawwna rura. Moj katalizator jest czysty jak widzę pod swiatlem (jest przeswit porzadny). Auto jest troszke głośniejsze przy przyspieszaniu. Nadal jednak poszarpuje przy mocnym dodaniu gazu. Na moich starych swiecach motorcrafta nie szarpal , niestety sa one cale w sadzy i juz sie nie nadają do niczego. Bo obczyscic i założyć od nowa to nie bardzo? Teraz mam nowe boscha kable tez boscha. Moze przez te swiece szarpie co myslicie? Katalizator chyba w weekend wspawam od nowa skoro jest drozny, ale emulator zostawie na drugiej sondzie.
U mechanika leżą jescze moje stare świece NGK platynowe mają moze z 2 tys przebiegu i na nich chybs tez nie szarpal. Te boscha nowe sa zwykle nie platynowe moze przez to szarpie? Te moje NGK mimo tak małego przebiegu też są okopcone, mogę je tylko papierem lekko przetrzec i założyć od nowa?

Maro37
08-09-2016, 22:38
a może to cewka zapłonowa ,możesz zmniejszyć szczelinę na świecach do 1,1 mm

ketez
09-09-2016, 06:15
Kolego jak wyciołeś kata to będzie wywalać checka bo druga sonda jest odpowiedzialna za pracę katalizatora. Co do szarpania to ona nie ma nic z tym wspólnego, ale jeżeli chodzi i twój opis to wygląda, że masz problem z układem paliwowym skoro na LPG chodzi.

Piotr194
09-09-2016, 06:46
Na lpg tez szarpie. Ale to chyba winna swiec nowych boscha , bo na innych platynowych nie szarpalo
Przeczyscic lekko i wlozyc te moje ngk platynowe?
Katalizator wspawam w sobote na nowo skoro jest dobry , bo jednak autko troche glosniejsze jest bez niego.

Piotr194
09-09-2016, 20:07
Dobra zmienilem świece na stare ngk , auto szarpnelo tylko na poczatku a pozniej juz nie szarpalo. Przy okazji zmienilem tez pompę paliwa na moją stara WRC.