Zobacz pełną wersję : Jak rozpoznac wersję Focusa?

12waldek
17-05-2007, 10:11
Witam.
Nurtuje mnie pytanie o model mojego focusa.
Z danych w karcie pojazdu i w dowodzie rejestracyjnym nic nie wynkia tylko ze jest to wersja 1,8 TDCI i nic więcej.
Jak kazde auto jest jeszcze wersja ale nawet u daelera nie umieli mi podpowiedziec jaka to moze być wersja.
Na wyposażeniu mam: klimatyzacje automatyczną, ABS, 4 poduszki ( 2 w konsoli i 2 w siedzeniach) elektrycznie ustawiane lusterka, podgrzewaną szybę przednią i lusterka, elektrycznie opuszczane przednie szyby, komputerek pokładowy,
Nie wiem co jeszcze może róznić modele.

Z tego co wiem to w podobnym wyposażeniu była wersja X100 ale nie miała klimatronica.
Moze mi ktos podpowie.
Sprzedajacy poewiedział że jest Comfort X ale niestety nigdzie nie spotkałem opisu wyposazenia do tej wersji.

arturek
17-05-2007, 11:57
Witam
1. Rok 2003 to rok stulecia Ford. Wypuszczali wersję "100" = klima ręczna oraz wersję "X100" = klima automatyczna. Jeśli się nie mylę to komputer w standardzie.
2. Ważne czy auto z polskiego salonu czy przywiezione. Na różne rynki Ford sprzedawał różne wersje. Np. w Niemczech była wersja viva której w Polsce nie sprzedawano.
3. W komisie dealerskim (Euro Car) podają, że mają autka z 2003 roku w wersji FX (były wersje FX, FX Silver, FX Gold)
http://www.eurocar.com.pl/usedcar.php?s ... 4.1&od=20& (http://www.eurocar.com.pl/usedcar.php?show=1&action=search&city=q3q4q&type=0&mark=5&engine=0&model=8&from=&year=2003&to=&order=14.1&od=20&)
4. Ja mam z czerwca 2003 wersję "100"
pozdrawiam
Arturek

maticomp
17-05-2007, 12:20
Wersja X100 ma Climatronic, takowa posiadam, wyposazenie zgadza sie z Twoim. Tez 1.8 TDCi. Prawdopodobnie to wlasnie X100 :)

12waldek
17-05-2007, 23:20
Dzięki za odpowiedź.
w linku od Arturka znalazłem odpowiedź że to nie jest to żaden z tych modeli które tam są wystawione.
Ale pogrzebie jeszcze i poszukam czegos o X100 i ComfortX
Maticomp - masz może wpisana gdzieś wersję focusa - dowód rejestracyjny lub karta pojazdu?
Pozdrawiam.

arturek
18-05-2007, 10:03
Witam
W domu znalazłem cenniki Focusa z 2003 roku, opisują wyposażenie. Wieczorem albo jutro wyślę Ci emila z fotkami (nie mam skanera).
pozdrawiam

shapyr
18-05-2007, 16:23
Witam
W domu znalazłem cenniki Focusa z 2003 roku, opisują wyposażenie. Wieczorem albo jutro wyślę Ci emila z fotkami (nie mam skanera).
pozdrawiam

Jeśli można to bym też poprosił

ar2r
18-05-2007, 17:35
Sprzedajacy poewiedział że jest Comfort X
Prawdopodobnie jest to właśnie ta wersja.Mam Focusa z 2002r. i posiada takie same wyposażenie(wprawdzie mój ma ręczną klimę,ale była opcja z autumatem)W 2004r tak wyposażony Focus miał oznaczenie FX GOLD.
Pzdr

arturek
18-05-2007, 19:27
Dwa emile poszły. Fotki robiłem przed wyjściem do pracy i nie miałem czasu sprawdzić czy są czytelne. Zdjęcia robiłem z i bez lampy i pod różnymi kątami aby nie odbijała się lampa.

maticomp
18-05-2007, 21:02
Maticomp - masz może wpisana gdzieś wersję focusa - dowód rejestracyjny lub karta pojazdu?
Pozdrawiam.

W dokumentach o których piszesz nie mam. Mam natomiast wersję X100 wpisaną we wszystkich fakturach. Na fakturze z salonu Forda, następnie na fakturze od pierwszego właściciela dla handlarza, i ostatecznie - na fakturze od handlarza dla mnie.

M.

12waldek
19-05-2007, 20:40
Z przesłanych fotek od Arturka oraz z tego co mówicie wynika ze maoja Foczka to wersja X100.
szukałem na fakturach które dosałem od dealera i faktycznie jest tam na faktórze kupna pierwszego właściciela wpis X100.
Za wszelką pomoc dziekuję.
Pozdrawiam.

arturek
26-05-2007, 09:37
Witam
Na allegro znalazłem prospekt Focusa z 2003 roku:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=197841385

Mam taki więc od razu wyjaśnię, że prospekt nie opisuje wersji "100" i "X100"

thermalfake
27-05-2007, 16:41
mam wersję fx gold z 2004 krajowy salon a w niej na wyposażeniu:
- 4 poduszki (2 czołowe+2 boczne)
- automatyczna klimatyzacja
- podgrzewana przednia szyba
- komputer pokładowy
- elektryczne podgrzewane lusterka
- elektryczne szyby tylko przód (ale wstyd)
- halogeny
- nagłośnienie ford 6000cd+gałka pod kierownicę+4 szt głośników
- ręczna regulacja wysokości fotela kierowcy
- wszystkie gumowe dywaniki
- pakiet dla palacza
- oryginalny podłokietnik (wydaje mi się, że był za dopłatą)
- alarm cobra
- centralny zamek

mniej więcej to tyle co pamiętam

Madaw
27-05-2007, 18:49
Wersja Ambiente

- 2 poduszki powietrzne (kierowcy i pasażera)
- klimatyzacja manualna (czasami jej nie było)
- elektryczne szyby przód
- halogeny (nie we wszystkich modelach)
- radio forda (na kasety lub cd)
- gumowe dywaniki
- alarm
- immobileiser
- centralny zamek

to tak mniej więcej o wersji Ambiente, którą mam (tak mi się przynajmnije wydaje z wyposażenia ;) )