kacio 42
25-05-2013, 21:34
witam czy przy 120 km/g slyszalny dosc glosno szum powietrza to normalne mam na dachu rylingi i antene
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wyciszenie/głośność/komfort przy prędkościach autostradowych (diesel) kacio 42 25-05-2013, 21:34 witam czy przy 120 km/g slyszalny dosc glosno szum powietrza to normalne mam na dachu rylingi i antene kasztan 25-05-2013, 22:27 A na relingach cos masz zamontowane? wrzoch 26-05-2013, 19:33 Nie napisałeś skąd ten szum dochodzi, a napisałeś co masz na dachu. Najczęściej szumi z okolic lusterek - przyjrzyj się dokładnie, sprawdź czy się nie poluzowało, pooglądaj sobie szczeliny - może ktoś Ci "przestawił" lusterko skoro wcześniej nie szumiało. kacio 42 26-05-2013, 19:50 nie no wszystko jest orginal szum dochodzi wyraznie z zewnatrz lusterka ok. relingi na miejscu szczeliny ok. tak na boku to. jest to moje pierwsze mondeo imoze taki szum to norma pomózcie deynio 26-05-2013, 19:57 Ja założyłem owiewki Heko - szum masakryczny powyżej 120 km/h. Szybki montaż a demontaż jeszcze szybszy. wrzoch 26-05-2013, 20:14 szum dochodzi wyraznie z zewnatrz Nie pomagasz, oj nie pomagasz. To, że z zewnątrz dochodzi to wiadomo, z wewnątrz szum powietrza, to tylko z kanałów wentylacji dochodzi. Gdzie dokładnie ten szum słyszysz, bardziej na podszybiu, po bokach samochodu, niżej, wyżej? Od dachu? Osłonę pod silnikiem masz całą? W sumie łatwo połamać, trudniej zauważyć. Jeden z kolegów forumowych po wymianie połamanej osłony dolnej silnika raportował gwałtowny zanik szumów na podszybiu, ale to w C-Maxie było. Bitwa ze świerszczami, szumami, stukami z bliżej nieokreślonych miejsc to w Fordzie nic nadzwyczajnego. Fordziaki mają wiele zalet, ale wyciszenie i spasowanie elementów do nich niestety nie należą. lgtm 26-05-2013, 22:53 Fordziaki mają wiele zalet, ale wyciszenie i spasowanie elementów do nich niestety nie należą. Dokładnie. U mnie co jakiś czas słychac jakieś popiskiwania w różnych miejscach, ale generalnie w kabinie jest cicho. Również mam na dachu relingi i antenę, ale nie zauważyłem, żeby przy 120 km/h generowany był jakiś nadmierny szum. Duży hałas, nawet przy małych prędkościach, wydawały mocno zużyte opony, ale wymieniłem je niedawno i teraz jeździ sie na prawdę dobrze. Marans 10-05-2015, 21:18 Witam Podłączę się do tematu. U mnie też gwiazda powietrze podczas szybszej jazdy. Na pewno jest to przód najbardziej słyszalny z lewej strony i teraz już gorzej bo ciężko zdiagnozować czy to podszybie czy gdzieś z okolic drzwi? Dlatego mam pytanie co sprawdzić i jak wyeliminować te szumy powietrza? Quler27 12-05-2015, 15:58 Sprawdź czy przednia szybę nie miałeś czasem wymienianą ... może być źle wklejona :) vi7o 20-05-2015, 13:52 Podepnę się pod temat bo przy prędkościach od 80km/h również słyszę gwizd jakby gdzieś była mała szczelinka która powoduje irytujący dźwięk. Quler27 jak sprawdzić czy przednia szyba jest dobrze/źle wklejona bo ja miałem wymienianą szybę. Quler27 20-05-2015, 14:29 Podepnę się pod temat bo przy prędkościach od 80km/h również słyszę gwizd jakby gdzieś była mała szczelinka która powoduje irytujący dźwięk. Quler27 jak sprawdzić czy przednia szyba jest dobrze/źle wklejona bo ja miałem wymienianą szybę. Przede wszystkim sprawdź czy jest równo wklejona... i czy gdzieś nie odstaje .... a masz grzaną ? może świszczeć u góry jak taśma wchodzi ... woda do środka Ci się nie leje ? vi7o 20-05-2015, 19:40 Tak szyba jest grzana, mam blisko warsztat który się zajmuje szybami więc mogę do nich podjechać. Nie zauważyłem aby woda mi się lała podczas mycia auta czy jazdy w ulewie. Dzięki vi7o 25-05-2015, 19:48 Przede wszystkim sprawdź czy jest równo wklejona... i czy gdzieś nie odstaje .... a masz grzaną ? może świszczeć u góry jak taśma wchodzi ... woda do środka Ci się nie leje ? Ostatnio po umyciu auta zauważyłem od środka lekko mokrą plamę na materiale w bocznym słupku przy przedniej szybie. Domyślam się że gdzieś musi być dziurka? czy wg Ciebie/Was to kwestia wklejenia szyby na nowo? gcole 06-09-2016, 21:10 Witam, Mam pytanie odnośnie głośności w MK4 (polift) przy prędkościach autostradowych (czyli 140 km/h) w dieslu. Aktualnie jeżdżę Audi A4 B6 i normalnie rozmawiać i cicho słuchać radia można gdzieś tak do 120 km/h (mierzone GPS), później robi się coraz głośniej. Jak to wygląda w Mondeo, do jakiej prędkości można mówić o totalnym komforcie? :mrgreen: Czy może być różnica w wyciszeniu pomiędzy różnymi wersjami wyposażenia Trend/Ghia/Titanium itd? A może ktoś ma porównanie z powyższym Audi lub Laguną III? P.S. Jest to mój pierwszy post - witam serdecznie - z góry dzięki za informacje :razz: MaXyM 06-09-2016, 21:37 W kazdym aucie im szybciej tym glosniej (opory rosna z kwadratem predkosci). Ogolnie halas mozna rozdzielic na 3 zrodla: - silnik - opony - powietrze Przy autostradowej predkosci, diesel 2.0 i 2.2 jest wlasciwie nieslyszalny. Duzo glosniejsze sa pozostale szumy. Szum powietrza jest dosc dobrze wyciszony. Najgorsze sa opony, ale tu duzo zalezy od rodzaju budy (kombi glosniejszy) ale przede wszystkim od opon i asfaltu. Ten ostatni moze byc bardzo cichy ale i nieznosnie glosny. Opony takze potrafia byc 2x (a moze i wiecej) cichsze jedne od drugich. Tak ze zeby odpowiedziec na ww. pytania to by trzeba postawic obok siebie MDO i A4, na takich samych oponach i przejechac ten sam odcinek drogi. jaceks 06-09-2016, 22:00 moim zdaniem dużo hałasu wpada przez boczne drzwi, doskonale to widać/słychać gdy mijamy się z ciężarówką. patent na to jest taki, aby w uszczelki wprowadzić wężyki silikonowe. silnik diesla - ginie w ogólnym hałasie powietrza i opon. powyzej prędkości 160-170 zaczynają już szumieć wokół karoserii, ale tez nie ma jakieś tragedii. Za to wersja Vignale to izolacja akustyczna na najwyzszym poziomie. żadne szumy wiatru, czy silnika nie są odczuwalne. powyzej bezpiecznych prędkości dopiero można się wsłuchać w szum opon. Największym szumofonem w kabinie zostaje tylko dmuchawa klimatyzacji, ale to da się kontrolować. DJopek 07-09-2016, 07:53 moim zdaniem dużo hałasu wpada przez boczne drzwi, doskonale to widać/słychać gdy mijamy się z ciężarówką. patent na to jest taki, aby w uszczelki wprowadzić wężyki silikonowe. Możesz podpowiedzieć jakie to wężyki silikonowe i gdzie je nabyć? Popa 07-09-2016, 08:53 Pamiętam że przy Mondeo MK3 była instrukcja serwisowa do eliminowania wszelkiego typu rozszczelnień w okolicach szyb, przez które auto było głośniejsze. Nie wiem czy jest takowa podobna w MKIV. MaXyM 07-09-2016, 09:28 Za to wersja Vignale to izolacja akustyczna na najwyzszym poziomie. Pamietaj ze mowimy o MK4. MK5 to w ogole klasa wyzej jesli chodzi o wyciszenie Możesz podpowiedzieć jakie to wężyki silikonowe i gdzie je nabyć? A tak trudno poszukac samemu? Nie dawno koledzy referowali co i jak DJopek 07-09-2016, 10:21 A tak trudno poszukac samemu? Nie dawno koledzy referowali co i jak No właśnie nie znalazłem - kojarzę wątek: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=224539 Ale tam oprócz tego że kolega z forum kupił wężyk to brak info co to jest dokładnie. Innego wątku nie znalazłem - jeżeli jest proszę wskaż przynajmniej jakieś słowo kluczowe do wyszukania i znajdę/poczytam. pgrob 07-09-2016, 10:29 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89580 DJopek 07-09-2016, 10:32 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89580 Dziękuję. Swoop 07-09-2016, 18:07 U mnie spokojnie można rozmawiać i spać przy 160km/h i jest cisza gcole 08-09-2016, 20:11 U mnie spokojnie można rozmawiać i spać przy 160km/h i jest cisza Dziękuję Kolego za konkretną odpowiedź. Do odpowiedzi zachęcam też inne osoby, którym zdarzyło się jeździć autostradą (wiem, nie ma ich zbyt wiele ;) Pytanie jest proste: czy przy 140+ km/h jest cicho czy głośno? (chodzi o subiektywne odczucia, dodatkowe pomocnicze pytania w pierwszym poście ;) Robert 68 08-09-2016, 20:14 U mnie przy 160 km/h można spokojnie rozmawiać. Testowałem tez poziom 200 km/h i wówczas bardziej dokuczliwy staje się szum wiatru i szum opon (235/45/17). Z doświadczenia mogę stwierdzić, iż wersja liftback jest cichsza od kombi przy większych prędkościach(sprawdzone osobiście). MaXyM 08-09-2016, 22:04 Pytanie jest proste: czy przy 140+ km/h jest cicho czy głośno? (chodzi o subiektywne odczucia, dodatkowe pomocnicze pytania w pierwszym poście ;) Pytanie proste, ale trzeba tez umiec czytac odpowiedzi. Roznice o ktorych pisalem (rodzaj asfaltu, opon) sa tak duze, ze wg jednego jest bloga cisza a inny powie, ze duzy halas. A roznice sa naprawde duze Maco26 09-09-2016, 08:24 Pytanie jest proste: czy przy 140+ km/h jest cicho czy głośno? (chodzi o subiektywne odczucia, dodatkowe pomocnicze pytania w pierwszym poście ;) mam kombi, przy 140 jest ok, słychać szum (głównie opon) ale nie jest to na tyle głośno żeby przeszkadzało, od 160-170 zaczyna być męcząco i dochodzi szum wiatru, choć tak jak już zostało to powiedziane, zależy od asfaltu i co ciekawe kierunku wiatru (jak poginam trasą "z wiatrem" nawet przy 180-200 odczucia są dużo przyjemniejsze niż pod wiatr (strasznie gwiżdże przy przednich słupkach i uszczelkach drzwi (mam już silikonowe wężyki wprowadzone) ARTi_V6 09-09-2016, 15:30 Ja mam z kolei wrażenie że im szybciej tym ciszej. Przy 160kmh jest cicho i komfortowo, dzieci śpią a ja mogę normalnie rozmawiać z pasażerem. Kiedyś nawet podpuściłem moją żonkę która nie znosi szybkiej jazdy. W czasie podróży przez Niemcy jechaliśmy 130kmh i żonka czytała książkę. Powoli przyspieszałem i dopiero po przekroczeniu 190kmh zorientowała się :) Najbardziej w Mk4 słychać opony/asfalt jak już koledzy wspominali. Kiedy z Niemiec wjeżdżam do Holandii to wrażenie jest jakbym stopery do uszu założył - taka cisza na holenderskim asfalcie :) JarekWND 12-06-2024, 22:44 Witam. Od niedawna jestem w posiadaniu Mondziaka 2,0 TDCI 140 KM w automacie. Pytanie moje brzmi czy to normalne w tym modelu , że przy prędkości powyżej 100 km słychać głośny szum w kabinie. Ten szum dochodzi jakby od przodu, ale z pewnością od strony drzwi kierowcy. Myślałem, że może szyba nie domknięta ale nie, wszystko ok. Czy to może być wina uszczelki ? Miał ktoś z was podobny przypadek? Ten szum jest mocno irytujący. Poproszę o porady co w takim przypadku zrobiliście , jeżeli ktoś oczywiście miał podobny przypadek. |