Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Jakie pióra wycieraczek wybrać

jgrtc
11-09-2016, 11:01
Witam,
W moim Focusie jak z bicza strzeliło 42k km (3 lata).
Na przeglądzie zwrócili uwagę że należało by pomyśleć o nowych wycieraczkach. Wiem że temat pozornie błahy ale jestem ciekaw opinii osób które już mają to za sobą.
Bosch czy Valeo? Jakieś tańsze zamienniki?

Chciał bym wymienić cały komplet (2 przód i 1 tył). Poleci ktoś jakiś pewny sklep albo aukcję?

Może któryś z forumowiczów handluje tego typu sprzętem (tak jak kolega #pawpor klockami/tarczami) - taki namiar bardzo by ułatwił sprawę ;)

edmun
11-09-2016, 11:19
Temat przewijał się wiele razy i wiele razy trafiały się odpowiedzi ze bierz Fordowskie. Sam nigdy nie używałem innych, zamienniki miałem krótko, wytrzymały tydzień ale były to po prostu kiepskie zamienniki.

arturek
11-09-2016, 11:24
Witam

1) Zamiennik "padają" po pół roku
Teraz kupiłem oryginały i jestem zadowolony - ceny do przyjęcia

a) przednie - cena za 2 sztuki
http://abcford.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-Flat-Blade-przod-plaskie-Focus-Mk-III-1731996-FORD/4907

b) tylna
http://abcford.pl/pl/p/Pioro-wycieraczki-tyl-1462914-FORD/3896

2) Temat juz był
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=241640&highlight=wycieraczki

pozdrawiam
Arturek

jgrtc
11-09-2016, 13:02
Dzięki za linki.
Jakiś szybki instruktarz jak zdemontować tyknie pióro ma ktoś?

Przód schodzi intuicyjnie bez problemu ale z tyłem mam problem.

arturek
11-09-2016, 14:17
Witam

Jeśli bywasz w Krakowie, to zapraszam

Z tego co pamiętam, to trzeba tak naciskać aby wycieraczka wyskoczyła z osi mocującej
Siedzi dość mocno

HTTP://www.republika.pl/fefk/wycieraczka.jpg

pozdrawiam
Arturek

jgrtc
11-09-2016, 14:34
Dzięki!
www.abcford.pl to twój sklep?
Jestem z pod Krakowa - zamówienie złożone.
Czekam na kuriera ;)

arturek
11-09-2016, 15:06
Dzięki!
www.abcford.pl to twój sklep?
[...]

NIE - przypadkowa zbieżność lokalizacji
Kupuję u nich przez internet i odbieram osobiście
Ostatnio uratował mnie odbiór osobisty,
bo po rozpakowaniu okazało się, że zaczep wycieraczki jest ułamany
(a pudełko nie uszkodzone)

[...]
Jestem z pod Krakowa
[...]

zauważyłem to wcześniej w Twoim profilu => dlatego pytałem czy bywasz w Krakowie

pozdrawiam
Arturek

haj
11-09-2016, 15:07
A mnie zawsze uczyli by zmieniać zaraz po zimie i tuż przed zimą. Jeśli chciałbyś się trzymać takich ustaleń to w cenie oryginałów Forda miałbyś 2-3 komplety Valeo first. Lepiej chyba kupić tańsze ale dobre wycieraczki i wymieniać co 4mc nic jeździć rok na oryginalach .

arturek
11-09-2016, 15:10
A mnie zawsze uczyli by zmieniać zaraz po zimie i tuż przed zimą. J
[...]

Chyba bardziej rozsądne jest patrzeć nie na kalendarz tylko czy wycieraczki spełniają swoją funkcję
Nie potrzebuję wymieniać dobrych wycieraczek co kilka miesięcy

pozdrawiam
Arturek

haj
11-09-2016, 21:04
Aż się powtórzę... twierdzisz że nienajgorsze firsty wymieniane co 4 miesiące będą gorszym rozwiązaniem niż oryginalne Fordowskie chodzące rok?

skylla1
11-09-2016, 21:13
Valeo kosztują mniej więcej tyle ile oryginalne, więc na pewno nie kupisz 2-3 kompletów zamiast 1. W MK2 testowałem kilka i to tych najdroższych zamienników i też doszedłem do wniosku, że tylko oryginale są naprawdę dobre. Nie dziwi mnie więc podobna opinia w przypadku MK3, chociaż sam jeszcze nie zmieniałem.

haj
12-09-2016, 00:58
Valeo kosztują mniej więcej tyle ile oryginalne, więc na pewno nie kupisz 2-3 kompletów zamiast 1. W MK2 testowałem kilka i to tych najdroższych zamienników i też doszedłem do wniosku, że tylko oryginale są naprawdę dobre. Nie dziwi mnie więc podobna opinia w przypadku MK3, chociaż sam jeszcze nie zmieniałem.
Kupiłem ostatnio Valeo First i to po stronie kierowcy dłuższe o 2 cm od oryginałów (więcej szyby czyszczą) za chyba około 28 zł za obie przednie... Sorry ale będę się trzymał swojego zdania - nie ma sensu przepłacać za Fordowskie (kto mu je w ogóle produkuje? Raczej nie Valeo czy Bosch?)

bleekm
12-09-2016, 06:40
Kupiłem ostatnio Valeo First i to po stronie kierowcy dłuższe o 2 cm od oryginałów (więcej szyby czyszczą) za chyba około 28 zł za obie przednie... Sorry ale będę się trzymał swojego zdania - nie ma sensu przepłacać za Fordowskie (kto mu je w ogóle produkuje? Raczej nie Valeo czy Bosch?)

Ja wszystkie valeo first do mk3 widziałem w rozmiarze 700mm tylko. Gdzie kupiłeś w takiej atrakcyjnej cenie? Najtaniej znalazłem w necie za ok 60zł. Może to jakaś podróba? Podobno są często podrabiane. Ja się kiedyś naciąłem na podróbę tarcz ATE w intercarsie :)

W poprzednim aucie Valeo First (zakupione w hurtowni) wytrzymały mi 9 miesięcy dałem za nie ok 130zł (ale nie były do forda tylko cytryny). Jeszcze na nich jeździłem do następnej wiosny do pozbycia sie auta. Generalnie po zimie valeo first (jak większość wycieraczek) nadaje się już do wymiany bo zaczynają wydawać odgłosy i delikatnie mazać.

W tym lecie do mk3 założyłem oryginały forda bo cenowo były minimalnie droższe od valeo - zobaczymy jak zimę przetrwają.

p.saw
12-09-2016, 09:12
- zobaczymy jak zimę przetrwają.

Zdecydowanie dobrze. :mrgreen:

Testowałem wielu producentów wycieraczek. Nie wiem kto robi teraz dla Forda, ale oryginały są jak na razie najlepsze.

Skolmi
14-09-2016, 18:59
nie wiem kto robi teraz dla forda

swf

p.saw
14-09-2016, 21:28
swf

Czyli to firma, która należy do grupy Valeo. :one:

skylla1
15-09-2016, 11:34
Mimo to wycieraczki Valeo (podobnie zresztą jak inne zamienniki) nie są zbudowane identycznie jak oryginalne i sprawują się od nich gorzej.

cezarg1410
15-09-2016, 12:45
Ja mam oryginały flaty i kurde lepszych wycieraczek nie moge sobie wyobrazić :p

Deryll
15-09-2016, 13:20
Nie dawno zmieniałem pióra na oryginalne. Potwierdzam wysoką jakość. Już pomijam fakt że nie trzeba kombinować z jakimiś adapterami do montażu na ramieniu. Wymiana zajęła ok 30 sekund na przodzie, na tyle trochę dłużej. Mam pierwsze auto z takim sposobem zamocowania pióra, świetne rozwiązanie.

Wojtek.Mondeo
15-09-2016, 16:36
Ja również "ostatnio" (ok rok temu) nabyłem oryginały (zresztą w tym samym miejscu co arturek) i naprawdę nie ma na co narzekać, do tej pory świetnie zbierają

boncio
23-09-2016, 14:42
Co roku na wiosnę w ASO można nabyć za 79zł z wymianą. Jesienią chyba też.

bleekm
01-12-2016, 10:07
A ja wam napiszę żebyście uważali przy kupnie oryginalnych fordowskich wycieraczek bo właśnie ja dopiero teraz zobaczyłem że złe kupiłem - pióro wycieraczki od strony kierowcy w pozycji spoczynkowej dotyka mi o pióro wycieraczki pasażera.

Jak się okazuje są 2 rodzaje wycieraczek do focusów mk3 (2011-).
1) komplet numery OEM: 1731693 / 1731696
2) komplet numery OEM: 1731996 (czyli obie wycieraczki w jednym pudełku)

W internecie sprzedawane są najczęściej te drugie czyli (1731996). Różnica pomiędzy tymi dwoma kompletami jest taka że nie do każdego focusa mk3 zawsze pasują. Niektóre komplety 1731996 posiadają klipsy symetryczne (wcięcia boczne na obu stronach klipsa) a inne nie. Te symetryczne da się założyć poprawnie, niesymetryczne niestety nie. Pióra z klipsami niesymetrycznymi będą założone odwrotnie - płaszczyzna mniej stroma wycieraczki będzie skierowana do góry szyby a nie do dołu.

Jak ktoś kupi te drugie i będzie miał sytuację że się nie da założyć tak jak być powinno czyli mniej stromą powierzchnią pióra w dół szyby to wycieraczki też będą działać, jedynie problem przy dużych prędkościach może być że będą większy opór stawiać i nie koniecznie pióro kierowcy musi dotykać pióra pasażera tak jak u mnie - podejrzewam że przy wymianie szyby źle zostało ustawione ramię wycieraczki kierowcy (za nisko).

Krzyschu
02-12-2016, 10:43
Oryginalne są ok. Po okresie letnim i zimowym na kolejną zimę nie zakładam nowych a wymieniam same gumy firmy Goodrain. Mało roboty, tanio i dobrze wycierają. W internetach są poradniki jak wymienić gumę w naszych wycieraczkach.

edmun
02-12-2016, 16:31
bleekm dzięki za info.
Na pewno jak kiedyś tak trafię to będę pamiętał że wspominałeś o tym. Na szczęście od wielu lat przy zakupie internetowym (lub zakupie produktu z dostawą kiedy konsument nie miał możliwości obejrzenia produktu przez zakupem) klient ma prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny w przeciągu 14 dni od daty zakupu. Oczywiście produkt musi być w takim samym stanie jak zakupiony (co czasami stwarza problemy jeśli "opakowanie było otwierane") i nie wiem czy się coś zmieniło, ale chyba koszt zwrotu wciąż opłaca klient, chyba że regulamin sklepu mówi inaczej (że na korzyść klienta).

Sam polecam oryginalne Fordowskie. Przy tej cenie działają wystarczająco dobrze żeby nie mieć do nich zastrzeżeń, w szczególności kiedy Ford od czasu do czasu ma na nie promocje. Sam widzę że po niecałym roku jedna od czasu do czasu zrobi mi jakąś "mazę" ale to tylko wtedy kiedy auto jest naprawdę brudne i wiem że wycieraczkom też by się przydało przepłukanie. Po zimie albo w trakcie zimy pewnie zakupię następny komplet. I tym razem chyba dojdzie też tył bo coś nie podoba mi się jak ostatnio zbiera.

lidek
12-10-2020, 09:16
Kupiłem mk3 z 2013r i są oryginalne wycieraczki, lecz ta od kierowcy za każdym razem na samej gorzej w rogu nachodzi na boczną plastikową listwę szyby. Też tak macie ? To jest dziwne, bo za każdym razem uderza tam o ten plastik i to jest irytujące.

kubaw20055
12-10-2020, 09:34
Ja mam to samo z piórem po stronie pasażera - na razie się za to nie zabrałem;)

udonder
18-10-2020, 11:48
arturek sorry za odgrzewanie kotleta, ale czy nadal kupujesz te same wycieraczki? Nie miałeś nigdy problemu z klipsami niesymetrycznymi, o którym pisał kilka postów powyżej bleekm?

Jakoob
20-10-2020, 18:48
Kupiłem mk3 z 2013r i są oryginalne wycieraczki, lecz ta od kierowcy za każdym razem na samej gorzej w rogu nachodzi na boczną plastikową listwę szyby. Też tak macie ?

Dzisiaj założyłem oryginalne Ford Motorcraft. Na pudełku było napisane Focus 2010-2018 czyli takie same do przed i po lifta. O jakimkolwiek zachodzeniu czy haczeniu nie ma mowy na tych ani na poprzednich, myślę że masz źle ustawioną pozycję 0 ramion np. po wymianie szyby.

gibaj
20-10-2020, 19:07
ile zapłaciłeś?

Jakoob
21-10-2020, 09:56
115zł w e-sklepie z częściami tylko do Forda, jakość wycieraczek super

AdoKrycha007
21-10-2020, 10:15
oryginalne/motorcrafty są najlepsze do tego modelu. przetestowałem już kilka rożnych i żadne nie są tak długodystansowe jak ori.
a na wiosne np była promocja w aso i komplet był za 79 zł.

udonder
21-10-2020, 12:09
lidek poprzednio miałem Valeo Silencio, a wczoraj założyłem oryginały (Motorcraft). Ani jedne ani drugie w żaden sposób o nic nie zahaczają, a kilka dni temu wymieniałem szybę na nową.

konieczko5
21-10-2020, 13:36
...

AdoKrycha007
21-10-2020, 15:26
boshe i inne dziady po roku były do wyrzucenia, na motorcraftach ostatni wymieniłem po niecałych 3 latach i to tylko dlatego, że mi się postrzępiła bo przypadkowo właczyłem ręką podpinając telefon - po pełnym lodzie mi przejechał przód przez odmrożeniem szyby.

lidek
21-10-2020, 16:12
W czasie spoczynku wycieraczki są na samym dole równo równolegle wobec siebie, ale jak są w trybie pracy, to za każdym razem wycieraczka kierowcy nie schodzi do pozycji równoległej od tej pasażera, lecz jest po małym skosie i co za tym idzie wychyla się potem dalej jak jest na samej górze i uderza o plastik szyby. Po wyłączeniu wycieraczek wraca ona do prawidłowej pozycji spoczynku.

konieczko5
21-10-2020, 17:04
...

tyrlas1
21-10-2020, 17:40
Ja nie polecam Valeo. Zakupilem chyba jakos na wiosne,i ogolnie zbieraja super,ale od pewnego czasu strasznie halasuja w chwili zmiany kierunku ruchu. Nie zachodza na slupek B-poprostu sa strasznie glosne jak wracaja.

Jakoob
21-10-2020, 17:48
jak są w trybie pracy, to za każdym razem wycieraczka kierowcy nie schodzi do pozycji równoległej od tej pasażera, lecz jest po małym skosie

i co za tym idzie wychyla się potem dalej jak jest na samej górze i uderza o plastik szyby. Po wyłączeniu wycieraczek wraca ona do prawidłowej pozycji spoczynku.

W trakcie pracy faktycznie tak jest, natomiast od "co za tym idzie" jest usterka. Nic za niczym nie ma prawa iść :)

kacper69
21-10-2020, 18:43
boshe i inne dziady po roku były do wyrzucenia, na motorcraftach ostatni wymieniłem po niecałych 3 latach i to tylko dlatego, że mi się postrzępiła bo przypadkowo właczyłem ręką podpinając telefon - po pełnym lodzie mi przejechał przód przez odmrożeniem szyby.

Ja motorcrafty w poprzednim aucie wymieniłem po 8 miesiącach w ASO , znowu na motorcrafty , czego żałuję. Bo zaraz znowu smużyły. A do tego ASO pojechało z cenami po bandzie.
Do tego nie chcieli uznać żadnej gwarancji na te wycieraczki.
Szczerze polecam polskie wycieraczki firmy MOTGUM, cena OK i jakość akceptowalna do tej ceny.
są np tu:
allegro.pl/oferta/wycieraczki-przod-do-ford-focus-iii-mk-3-2011-2018-7873045641

konieczko5
21-10-2020, 20:36
...

Jakoob
22-10-2020, 14:35
Pióra mają być porządne. Kupno płaskich wycieraczek po 50-60zł za komplet zawsze kończy się rozczarowaniem. Nie warto słuchać tego piszczenia, szumienia i skakania za 50zł rocznie.

AdoKrycha007
22-10-2020, 15:16
dokładnie. tylko ori.

rav 75
22-10-2020, 18:36
Motorcraft pięknie opakował wycieraczki Denso i jedyną zaletą tego produktu jest cena zwłaszcza w okresie promocji.

darkob
22-10-2020, 21:05
Dzisiaj zamontowałem Bosch ale musiałem podszlifować plastiki bo nie dały sie wsunąć.

edmun
23-10-2020, 15:37
dobrze ustawione wycieraczki nie mają prawa o nic się obijać a po ich wyłączeniu kiedy opadną mają leżeć tak żeby ich nie było widać (poor). co ciekawe, na szybie są nawet znaczniki gdzie mają "leżeć".
Jeśli obija Ci się wycieraczka o plastik rantu szyby to na 100% są niepoprawnie ustawione. ustawienie wycieraczek zajmuje mniej więcej 10 minut

urozanin
25-10-2020, 23:51
Po przygodach z Boschem, Motorcraftem i Denso zdecydowałem się na takie i jestem bardzo zadowolony ;)
https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-hybrydowe-ford-focus-mk3-2010-2018-7150115490?snapshot=MjAxOS0xMi0wOVQxNDoxNDoyNS43MD daO2J1eWVyOzNlMGQ2ZjUzYTdiZmY5ZDYxYzg0YWRjMWQ3OWMx YTdlMTgzYTVjNmEzMWQ0MGQwYTdkNDUxN2EzODUyYzkyM2Y%3D

Petrozaur
26-10-2020, 09:05
Po przygodach z Boschem, Motorcraftem i Denso (...)

Najgorszy badziew to Bosch. Motorcraft to nie jest to samo co idzie na pierwszy montaż.
Używam wycieraczek Alca i Motgum. Wytrzymują dwa sezony. Pewnie wytrzymałyby dłużej ale zawsze wymieniam wycieraczki po max. 2 sezonach.

P405
26-10-2020, 13:33
Nie wiem na co trafiłeś, ale Denso dla mnie najlepsze,

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

lidek
30-10-2020, 08:02
dobrze ustawione wycieraczki nie mają prawa o nic się obijać a po ich wyłączeniu kiedy opadną mają leżeć tak żeby ich nie było widać (poor). co ciekawe, na szybie są nawet znaczniki gdzie mają "leżeć".
Jeśli obija Ci się wycieraczka o plastik rantu szyby to na 100% są niepoprawnie ustawione. ustawienie wycieraczek zajmuje mniej więcej 10 minut

Czyli trzeba odkręcić tą wycieraczkę i przestawić na ząbkach ? W pozycji pracy czy spoczynku ?

edmun
30-10-2020, 09:50
Tu masz jak to zrobić.
https://www.youtube.com/watch?v=g2OxUKFtj6Q&ab_channel=WorldMechanics

Max 10-15 minut roboty.

Kwestia odkręcenia, ustawienia do pozycji zero i założenia z powrotem całego ramienia.

lidek
30-10-2020, 10:59
Niestety ramiona tak sztywno siedzą na gwincie, że nie da się ściągnąć, żeby coś nie uszkodzić ;/ Na filmiku poszło im dość gładko, a u mnie się nie da tak łatwo.

edmun
30-10-2020, 13:27
to oddaj do kogoś kto ma więcej wyczucia.
Ja ściągałem u siebie. też było ciężko ale jakoś szyby nie zbiłem.
i wcale nie było łatwo że mi sama zeszła.
na wszystko poszło może z 45 minut z czego 25 minut
to był spacer do sklepu po jakieś piwo.

Juzek
30-10-2020, 13:41
Polecam dobry spray penetrujący. Psiknij i poczekaj aż zacznie działać

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jakoob
31-10-2020, 16:14
Zdejmuj z wyjętym kluczykiem ze stacyjki. U siebie jak chce umyć szybę i podnieść pióra wycieraczek, przy włożonym kluczyku mają blokadę i ich nie podniosę ręką do pozycji pionowej na szybie.

Sokółłł
31-10-2020, 17:27
A po co ręką podnosisz? Przecież jest takie coś jak tryb serwisowy wycieraczek, w którym ustawiają się pionowo.

Jakoob
31-10-2020, 20:13
Po to, żeby nie niszczyć piór o suchą szybę.

taziczek
03-04-2021, 12:39
Kupiłem mk3 z 2013r i są oryginalne wycieraczki, lecz ta od kierowcy za każdym razem na samej gorzej w rogu nachodzi na boczną plastikową listwę szyby. Też tak macie ? To jest dziwne, bo za każdym razem uderza tam o ten plastik i to jest irytujące.
polecam kupic interfejs OBD2 z aplikacją forscan na androida wchodzimy w funkcje serwisowe nastepnie windshield wiper motor calibration zaznaczamy i dajemy play, nastepnie ok na włączonym zaplonie wajche w dol 3razy, wycieraczki ustawia sie w tryb serwisowy, nastepnie wychylamy wycieraczki maksymalnie
doo słupkow A, i wajche 1 raz w dol, schowaja sie i dajemy ok w aplikacji, pozniej trzeba sprawdzic czy dobrze chodza na wolnych i wysokich obrotach klikamy oki juz powinno byc spoko, jak jest za duza przerwa mozna wycieraczki odchylic centymetr by nachodzily poza szybe do słupka, kilka prob i bedzie spoko. kosztaplokaci i wtyczki to ok 70-80zl w sumie.

TTrex
16-04-2021, 08:07
Po przygodach z Boschem, Motorcraftem i Denso zdecydowałem się na takie i jestem bardzo zadowolony ;)
https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-hybrydowe-ford-focus-mk3-2010-2018-7150115490?snapshot=MjAxOS0xMi0wOVQxNDoxNDoyNS43MD daO2J1eWVyOzNlMGQ2ZjUzYTdiZmY5ZDYxYzg0YWRjMWQ3OWMx YTdlMTgzYTVjNmEzMWQ0MGQwYTdkNDUxN2EzODUyYzkyM2Y%3D Jakieś porównanie do Denso?

PS stosował ktoś nano powłoki na szybę?? Wycieraczka ma lżej, szyba czysta więc czemu nie?

sylwesterz
16-04-2021, 10:06
Alca/Heyner bardzo ok, ale najlepsze są szkieletowe, hybrydowe są już gorsze, więcej mazów zostaje na szybie, a również nie są pozbawione głównej wady szkieletowych, tzn. zimą śnieg/lód zamarza w szkielecie i się wybrzuszają/fałdują, co prawda mniej się zbiera, bo są bardziej zakryte, ale z kolei jak już się tam lód zbierze, to ciężej usunąć - w tym roku śnieg i lód już mocno dały w kość. Płaskich nie używałem jeszcze (spróbuję pewnie w tym roku).
Alca/Heyner można bardzo pochwalić za trwałość i tylko niewielkie popiskiwanie nawet na prawie suchej szybie. Trwałość, bo szkieletowe używałem 3-4 lata, zaś hybrydowe już drugi rok zaraz skończą i też działają.

technikibart
07-08-2023, 10:13
Najgorszy badziew to Bosch. Motorcraft to nie jest to samo co idzie na pierwszy montaż.
Używam wycieraczek Alca i Motgum. Wytrzymują dwa sezony. Pewnie wytrzymałyby dłużej ale zawsze wymieniam wycieraczki po max. 2 sezonach.

Powiem szczerze że Motgum do focus'a mk3 straszna lipa.
Zaraz po tym jak zbliżają się obie do listew bocznych to zaczynają skakać po szybie a w drodze powrotnej zostawiają smugi. Nie wiem czy to czasem z tymi adapterami w zestawie, nie jest jakiś problem ale na razie analizuje temat. Zamontowane w prawidłowy sposób oraz w tym samym kierunku tak aby było ok.