Zobacz pełną wersję : Mondeo 2.0 TDCi - kilka pytań odnośnie zakupu

Ox3000cc
13-09-2016, 18:40
Witam serdecznie na forum, to mój pierwszy post! :D

Przymierzam sie do zakupu Mondeo mk4 2.0 TDCi (03/2007–07/2010) z automatem (obecnie mam passat b4 1.6 benzyna 96').

Pytania:

1. Ktora wersje automatu wybrac? Powershift czy tez klasyczny (6-biegowy)?
Najbardziej interesuje mnie "niezawodnosc".
Rozumiem, ze wiele zalezy od poprzedniego wlasciciela (jak szanowal auto itd.), ale ktory statystycznie jest mniej awaryjny na chlopski rozum?

2. Czy ten silnik (DW10) ma wiele wersji kodowych z tego przedzialu wiekowego (np. passat b4 1.6 bezyna ma AEK/AFT)?
Nie znalazlem nic na wiki pl/eng/de.
Jesli tak - ktora jest najlepszy (najmniej problematyczny)?

3. Czy skrzynie biegow maja kody (analogicznie do #2)?

4. Jakie sa wady tego auta (np. "obruszany fotel kierowcy")?
Na co szczegolnie patrzec podczas ogladania auta?
np. Audi A6 C5 mialo 'naklejki' na tylnich blotnikach, nie da sie ich dostac, wiec jak ich tam nie ma a wyglada OK, to auto prawdopodobnie bylo 'klepane'.

5. Jak wyglada sytuacja kupna tego auto w Polsce? Rynek jest OK? Czy tez jest tragiczny jak np bmw e60 (klepane auta i cofane liczniki)?

Pozdrawiam :)

slawek-kali
13-09-2016, 18:53
W przedliftach nie bylo powershifta wiec wyboru nie masz.

Tak byly wersje silnika, nie bede ich wymienial bo roznily sie moca. Wszystkie dobre.

Jestes na forum forda, poszukaj o wadach samemu.. zycze milej lektury.

Ox3000cc
13-09-2016, 19:04
Dzięki za odp.

W przedliftach nie bylo powershifta wiec wyboru nie masz.

OK, chciałem zrobić double-check, bo na wiki piszę że powershift był od 2008.
Może chodzi o ecoboost, a nie TDCi.

source:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_PowerShift_transmission

Tak byly wersje silnika, nie bede ich wymienial bo roznily sie moca. Wszystkie dobre.

W takim razie chodzi mi o 103 kW (140 PS) / 4000/min
Czyli OK.

source:
https://de.wikipedia.org/wiki/Ford_Mondeo#Mondeo_.E2.80.9907_.28Typ_BA7.2C_2007. E2.80.932014.29

Jestes na forum forda, poszukaj o wadach samemu.. zycze milej lektury.

Linki kotwica:
1. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=98972
2. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=165724
3. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=36509

EDYCJA:

Ciekawy art :)
Miałem pare notatek, ale to jest bardziej rozbudowane :)
http://jak-kupic-auto-z-niemiec.blog.pl/jak-sprawdzic-auto/

Maro83mw
13-09-2016, 20:07
Nabyłem swojego stosunkowo niedawno z pewnej ręki kupiony był w salonie lokalnym i serwisowany cały czas w jednym ASO, więc wiedziałem o nim prawie wszystko.
Pomimo tego z czasem wyszło kilka drobnych spraw na które nie zwróciłem uwagi:
1. Klimatyzacja - nie załanczał się wentylator i tym samym klima nie działała ( jak włączysz klimę ma odrazu się włączyć) więc dobrze jest sprawdzić działanie klimy
2 Manetki przy kierownicy - u mnie nie działał spryskiwacz przedniej szyby i musiałem wymienić manetkę ceny używek są niskie i łatwo dostępne ale warto wszystko sprawdzić dokładnie czy działa
3 Po zgaszeniu silnika słychać było spod maski trudny do zlokalizowania dźwięk bzyczenia z czasem ustępujący - myślałem ze to normalne ale okazuje się że nie i wtedy są do wymiany zaworki konkretnie dwa
4 Warto sprawdzić czy jak mocno przyspieszasz na wyższych biegach nie faluje moc to częsta przypadłość (może być związana z przypadłością z punktu 3 choć nie koniecznie muszą występować w parach )

Ogólnie to tyle z moich spostrzeżeń względem mojego samochodu, bałem się też DPF bo do pracy mam 7 km ale nie mam z nim problemów, chociaż staram się co jakiś czas przegonić go dalej zwykle co jakieś 500km lokalnej jazdy odwiedzam rodzinkę i robię wtedy 200km.

mrhenio
13-09-2016, 20:41
Jestem posiadaczem tego modelu z tym silnikiem od maja, przez ten czas zrobione 7 tys. km i odpukać większych awarii nie ma, właściwie żadnych. Podczas zakupu wydawało mi się, że bardzo dokładnie go obejrzałem, no ale niestety po czasie człowiek dostrzega pewne rzeczy. Sprawdzając klime dmuchał zimnym powietrzem, ale po miesiącu już nie, okazało się, że jest mała dziurka w chłodnicy, być może awaria nastąpiła jak już był u mnie, ciężko stwierdzić, w każdym razie chłodnica do wymiany. Podczas wymiany, przy zdejmowaniu zderzaka okazało się że kilka plastikowych elementów jest połamanych i było spawane, ale wszystkie elementy metalowe na szczęście nie ruszone. Pod słońce widać też że tylni zderzak był malowany, ale po rozebraniu tapicerki bagażnika blacharka również nie ruszona. Spryskiwacze ksenonów nie chcą działać, niby trochę płynu się pojawia w dyszach, ale nie można tego nazwać pryskaniem, a nie mogę dojść o co dokładnie chodzi.
Moje zdanie generalnie takie, ze nie wiadomo jak długo i jak dobrze byś oglądał, to po czasie pewnie i tak coś zauważysz.
Ale generalnie samochód na plus, przesiadłem się z paska b5 fl i jestem mega zadowolony

peterpz
14-09-2016, 07:58
Zaczynacie pisać o swoich problemach a koledze chodziło o ogólne bolączki tego auta, które występują u wszystkich. Takie rzeczy jak dziura w chłodnicy to jest przypadłość tylko Twojego auta i nie ma co się nad tym rozwodzić. Z tego co ja przez 3 miesiące użytkowania spotkałem z wad fabrycznych u siebie.
1. Trzeszczenie słupków B lub uszczelek w drzwiach. Walczę z tym chwilę, mam już sporą poprawę ale jeszcze do 100% efektu mi trochę brakuje. Standardowa przypadłość tego auta.
2. Nie działająca manetka kierunkowskazów. Wystarczy rozebrać i wyczyścić - fabryczna wada, leje się smar na styki.
3. Woda lejąca się z klapy za oszywę. Też standard, na razie spotkałem się z tym raz bo cały czas jest lato ale spodziewam się, że za niedługo będzie to częstsze.
4. Chlupanie paliwa w baku jak jest zatankowany do pełna - to usłyszy tylko pedant dźwięków w aucie oraz musi być wyłączone radio (problem raczej znikomy ale coś tam słychać).
5. Problemy z ruszaniem w polifcie na Delphi, poprawione w aktualizacjach kompa ale jak ktoś nie zrobił aktualizacji to może odczuwać (w przedlifcie nie wiem czy coś takiego było).

Maro83mw
14-09-2016, 09:41
Zaczynacie pisać o swoich problemach a koledze chodziło o ogólne bolączki tego auta, które występują u wszystkich.

Nie o swoich problemach tylko ogólnie o problemach w tych autach które dość często występują (wystarczy poczytać forum ile osób porusza te tematy ).
Warto zwrócić na nie uwagę przed zakupem żeby potem nie żałować że ponosi się dodatkowe koszty.

slawek-kali
14-09-2016, 10:04
Tempomat się wiesza, szyba przednia rozwarstwia, trzeszcza słupki B , fotel ma luzy, egr się zawiesza, w modelach do 2009 padają nawigacje.

To chyba tyle :p

peterpz
14-09-2016, 12:41
Nie o swoich problemach tylko ogólnie o problemach w tych autach które dość często występują (wystarczy poczytać forum ile osób porusza te tematy ).
Warto zwrócić na nie uwagę przed zakupem żeby potem nie żałować że ponosi się dodatkowe koszty.
Rozumiem, że wg. Ciebie opisane problemy z klimą występują nagminnie?

Bump: Tempomat się wiesza, szyba przednia rozwarstwia, trzeszcza słupki B , fotel ma luzy, egr się zawiesza, w modelach do 2009 padają nawigacje.

To chyba tyle :p
Chyba zależy dużo od rocznika i przebiegu. Z tego co napisałeś ja mam tylko trzeszczące słupki B i to jest coś co mnie najbardziej wkurza. MK2 jest cichszy pod tym względem...

czeslaw555
14-09-2016, 13:46
no co wy ? przecież to dobre auto jest

slawek-kali
14-09-2016, 19:47
Pewnie ze dobre, ale ma swoje wady. :)

Maro83mw
14-09-2016, 19:53
Rozumiem, że wg. Ciebie opisane problemy z klimą występują nagminnie?

Obserwując ilość postów w temacie "klimatyzacja nie działa" jak tylko zrobiło się cieplej problem dość powszechny.
Warto upewnić się czy działa przed zakupem.

Widzę że peterpz strasznie się napinasz że ktoś coś napisał na samochód którym ty jeździsz :). Ja też jeżdżę Mondkiem i samochód mi się podoba i fajnie mi się nim jeździ, ale jak ktoś się radzi w kwestii zakupu to można mu podpowiedzieć co sprawdzić bo samemu się przegapiło albo wystąpił z tym problem.