Zobacz pełną wersję : Focus mk2 po lifcie - zakup

Bujnik
17-09-2016, 11:52
Czołem,

poszukuję Focusa mk2 po lifcie, najlepiej 1.8 lub 2.0 benzyna, po przekopaniu zasobów Internetu. Na co zwracać uwagę kupując takie auto? Jest to mój pierwszy zakup, więc wolę się nie wyłożyć na czymś błahym, o czym zapomnę.

Znalazłem w ogłoszeniach coś takiego:

http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-8-benzyna-ID6yvFAj.html#2ead011140

Przebieg wydaje się w porządku, jeśli auto robiło głównie trasy.

Sam szukam auta do jazdy głównie po mieście/pod miasto - ok.20km w jedną stronę, plus okazyjne trasy do domu (800km w jedną stronę). Na jakie inne modele ewentualnie mógłbym zwrócić uwagę, interesuje mnie hatchback w benzynie, raczej bez gazu, po ostatnich przeżyciach z kupionym autem z założonym już gazem wolałbym samemu wynająć specjalistę do tego celu (choć przy przebiegach ok. 15k rocznie raczej się to nie opłaci?). Samego zakupu dokonam najwcześniej za ok. tydzień - dwa tygodnie.

Z góry dziękuję za pomoc i witam na forum :D

//Bujnik

Pogodny
17-09-2016, 15:55
Patrząc na cenę tego auta to...

Sam poszukiwałem Focusa po lifcie najlepiej, aż w końcu wczoraj zakupiłem w nieco niższej kwocie MK2 przed liftowego...

W tym przedziale cenowym kupisz padakę z kilogramami szpachli.

Bujnik
17-09-2016, 16:04
No tak patrząc, między 2007 rocznikiem a 2008 bywa i po 5000 różnicy co najmniej. Nie wiem, czy nie będzie warto dać 2k mniej za starszy - 2006 lub 2007 i oszczędzone pieniądze wydać na serwis i ewentualne drobne naprawy, czy kupić droższy, poliftowy i zrobić tylko serwis.

slawek-kali
17-09-2016, 16:11
Sluchaj kolegi wyzej.. mi sie nie chce tego samego powtarzac :D

Bujnik
17-09-2016, 17:11
No to zatem przedliftowe, co powiecie o tych poniżej:

1. http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-8-125km-klimatr-6xairbag-sprowadz-oplacony-super-stan-ID6yywC3.html#60faad6325

Oczywiście info, że przegląd 2 lata ważny mogę między bajki włożyć, bo przy rejestracji rok obcinają? Jak to wygląda z powrotem na kołach takim autem?

2. http://allegro.pl/show_item.php?item=6495948403#

Taka sama historia

3. Mój faworyt, ze względu na serwisowanie w Polsce, ale też słyszałem o podrabianiu książek serwisowych... Ciężko tu zaufać komukolwiek

http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-krajowy-i-wl-bezwypadkowy-klimatronic-serwisowany-ID6yyMHl.html#60faad6325

Edit: Ten ostatni znalazłem na liście wozów objętych akcją serwisową (VIN), nie wiem, czy to coś znaczy w kontekście stanu technicznego tego auta. Listę wydano 12.07.2011

Pogodny
17-09-2016, 19:16
O ile się nie mylę ten śmieszny pomarańczowo/czerwony był na placu w Niemczech jak byłem i skreśliłem go po wstępnych oględzinach... Przebieg na pewno skręcony.

Co do tego z Grójca - wisi już bardzo bardzo długo.

Odnośnie tego z Libiąża - samochód obecnie jest w warsztacie - ponoć jakiś błąd czy coś... Jak chciałem go obejrzeć pod warsztatem to gościu wielce się bronił rękami i nogami aby nie podać adresu, że mechanicy sobie nie życzą przeszkadzać itp. Stwierdziłem że coś muszą polakierować/ukryć jakąś wadę na szybko czy coś. Ale zawsze można zadzwonić jutro i od strzała zapytać czy w ostatnim czasie było coś robione/naprawiane - jak koleś powie że nie - to odpuścić temat :)

Bujnik
17-09-2016, 19:24
No, to do ostatniego zadzwonię w poniedziałek, a tymczasem szukam dalej :D

Pogodny
17-09-2016, 19:34
Zerknij w dziale na relacje aut które obejrzałem abyś niepotrzebnie sobie głowy nimi nie zawracał i czasu nie tracił, na prawdę ciężko znaleźć dobre auto, same szroty sprowadzają. Czasem trafi się rodzynek, ale to trzeba szukać szukać i trzepać allegro otomoto olx gratka i inne co godzine/dwie. Mi się udało czego Tobie też życzę.

Bujnik
17-09-2016, 19:42
W międzyczasie kolejne 3

1. http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-bogate-wyposazenie-stan-bdb-atrakcyjny-wyglad-benzyna-model2007-ID6yz1l9.html#f99bd55b73

2. http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-2-0-benzyna-klima-alufelgi-czarna-perla-ID6yx1R7.html#c93d95c16d

Tu podejrzanie niski przebieg, acz rejestracja pierwsza w 2008 dopiero

3. http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-mk2-limited-edition-titanium-2-0-xenon-skora-navi-ID6yvvaL.html#f99bd55b73

Ten z 2004, czyli początku produkcji, jeśli się nie mylę, bywały jakieś problemy na początku produkcji tego modelu?

Pogodny
17-09-2016, 19:55
Z tych trzech to tylko tego z Wałbrzycha kojarzę - stoi już długo ale nie pojechałem go oglądać bo to 3D a ja szukałem 5D. Skoro od 2 miesięcy nie poszedł to może być coś nie halo. Zdobądź nr VIN i poproś o zweryfikowanie przebiegu kolegi Slawek-kali.

Bujnik
19-09-2016, 11:33
Kolejny z serwisu - http://otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-8-16v-benzyna-125km-bogata-wersja-niski-przebieg-ID6yxndB.html#26630cc6a0

Mam całkiem niedaleko, więc możliwe, że się umówię obejrzeć, na co dokładniej zwracać uwagę podczas oględzin? Ile orientacyjnie bierze serwis forda za oględziny?

czeslaw555
19-09-2016, 11:53
Mam całkiem niedaleko
w podpisie masz Koszalin a auto stoi w Rzeszowie ...:diabel2:
ASO zależy co zlecisz do sprawdzenia i zaczyna się od ok 240 zł

Bujnik
19-09-2016, 12:15
Aktualnie studiuję w Rzeszowie, do Koszalina mnie czeka wycieczka do rejestracji ;)

slawek-kali
19-09-2016, 12:31
Te opisy na "pale" mnie jakos odrzucaja.. 8xairbag bardzo ciekawe..

Bujnik
19-09-2016, 12:34
No jak patrzę na te ogłoszenia, 90% opisów tak właśnie wygląda...

Bump: Dobra, nawet nie ma sensu dzwonić, kręcony.

Wedle translatora "Fordonet tillverkat" oznacza "Pojazd przejechał"

http://i.imgur.com/VEGR6gZ.png

Na otomoto 141000.

slawek-kali
19-09-2016, 12:48
Blad kolego tlumacza...

Auto mialo 134667km 29/09/2015 ;)

Bujnik
19-09-2016, 12:58
To już lepiej, ale raptem 7000 około zrobione przez prawie rok?

Znalazłem też coś takiego, wklepując numer rejestracyjny w googla:

http://biluppgifter.se/fordon/PYA946

Po przetłumaczeniu strony na angielski nawet da się czytać. Wygrzebany vin - WF05XXGCD57S75048.

A tymczasem za przegląd przedzakupowy życzą sobie 420 w serwisie Forda w Rzeszowie, mają tam:

sprawdzanie miernikiem lakieru
sprawdzanie zawieszenia, układu hamulcowego
organoleptycznie silnik (rozumiem, że patrzą, czy wycieków nie ma?), sprzęgło i skrzynia
sprawdzają też błędy i historię serwisową, jeśli jest.

slawek-kali
19-09-2016, 13:00
Data produkcji: 04.07.2007
Model pojazdu: Focus 04-08/Focus C-MAX 03-07
Typ nadwozia: 5-Drzwiowy Sedan
Wersja: Seria 32
Silnik: 1.8L Duratec-HE PFI FFV(125PS) MI4
Przekładnia: 5-biegowa ręczna - B5/IB5
Napęd: LHD FWD
Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji
Klimatyzacja: Układ Klimatyz. Ze Sterow. Ręcznym
Obszar: (+)"S"
Lakier: Moondust Silver (metalik)
Materiał we wnętrzu: Humy / Mondus / Dark Flint
[Kliknij, aby zmniejszyć]

Mniej ważne funkcje

Wyprodukowano w fabr.w Saarlouis
Zestaw bezpiecznych zamków nr 1
Convenience Group No.6
Bez wielofun.pak.do celów marketin.
Bez aplik./naklej. SVO
Bez pakietu uaktualnień funkcji
Trend SVP
Z elektroniczna kontr.statecznosci
Bez zestawu do napraw opon
Ok. przednie zamykane 1 dotknieciem
Z Szybami Tylnymi Sterow. Ręcznie
Ze standardowš przyciemnianš szybš
Bez osł.termicznej szyby przedniej
Z Ogrzewanš Szybš Przedniš
Bez Konsoli Górnej
Z mala konsola
Bez przednich mat podlogowych
Bez tylnych mat podlogowych
Srebrne aplikacje- zestaw wskaŸn. 2
Z konwencjonalnš podsufitkš
Osłon.p/słon.kierow.winyl z luster.
Osl.przeciwsl.pasaz.winyl.z luster.
Bez pokrywy przestrzeni bagazowej
Bez reling.do mocow.ład.
Bez schowka pod dachem dla kierowcy
Bez relingu dachowego
Z Regulowanym Lusterkiem Wstecznym
Ogrzew. wypukle lusterko kierowcy
Z wypukł.el.ster/ogrz.luster.pasaż.
Z całkowicie skł. tyl.siedz dziel.
Z œrodk. zagłówkiem z tyłu
Z ręcznie reg. podporš lędŸ. kier.
Z ręcznie reg. podporš lędŸw. pas.
Z Ogrzewanym Fotelem
Z Ogrzewanym Fotelem
Bez tylnego .II rzedu siedzen
Z Elektr. 2-Kier.Reg.Siedz.Kierowcy
Z reczn.4-kier.reg. siedz.pas.
Kluczyk zapł. ze zdalnym ster.
Z profilowa galka dzwigni zm biegów
Z 2.klucz. zapł.ze zdaln.otw.
Z Centralnym Zamkiem
Ze zdalnym otwieraniem drzwi
Z czest.pracy przeryw
Ze Spryskiwaczem Reflektora
Bez Szyberdachu
Air Curtain Restrnt LH
Kurtyna powietrzna - prawa strona
Z poduszka powietrzna kierowcy
Z Poduszkš Powietrznš Pasażera
Z bocznš podusz.pow.- str. kierowcy
Z bocznš podusz.pow.- str. Pasażera
Z mocowaniem Isofix
Koło zapasowe – mini stalowe
Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi
Koła 6.5 x 16" ze styl. stali
205/55VR-16 BSW Tyre
Z kołpakami kół o 5 otworach
Z Zawieszeniem Standardowym
Z mechanicznym hamulcem postojowym
Z tylnymi ham. tarczow.
Ze wspomag. awaryjnym hamulców
Bez Układu Abs (Antypoœlizgowego)
Bez osłon ochronnych
Standardowe siedzenie przednie
Ze stałymi pedałami
4-ramienna kierownica skórzana
Ze Sterowaniem Prędkoœciš
Bez Nagrzewnicy Pomocniczej
Konwencjonalne wskaŸniki - Poziom 2
Bez zestawu do zamontowania radia
(+)RDS
Bez gniazdka A/V
Z antenš œrodk.
Wyp.podst.CD + Radio AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 20
Z 6 glosnikami
Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown
Bez zestawu dla palaczy
Z autom. reflektorami
Z reflektorami halogenowymi
Ze Œwiatłami Do Jazdy Dziennej
Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln.
Reflektory nieskręcajšce na zakrętach
Z lampkš w zagłówku
Bez tylnych lampek do czytania
Bez regulacji ustaw. reflektorów

Zgadza sie, malo przejechal w ostatni rok. Moze sprzedawca cos o tym wie..

Bujnik
19-09-2016, 13:06
No nic, wrócę z miasta, to przedzwonię, popytam, dzięki za pomoc ;)

Bujnik
19-09-2016, 15:03
Z rozmowy to tak: "nawet najstarsi górale nie wiedzą, czemu tyle zrobił przez ostatni rok". Auto kupione od dealera w Szwecji, poprzedni właściciel zostawił w rozliczeniu, książka serwisowa i faktury są, z tym, że wszystko po szwedzku... Jutro idę oglądać, wnętrze mi się podoba bardzo ;)

Bujnik
20-09-2016, 12:21
No i prawdopodobnie to auto wezmę, właśnie wróciłem z oględzin i przejażdżki, jedyna lampka to taka, że nie pojedziemy do warsztatu wybranego przeze mnie, choć koszt przeglądu poniesie komis (lub ja, jeśli się rozmyślę). Na pewno opony z tyłu do wymiany i ruda troszkę bierze przedni prawy błotnik. Delikatnie zarysowany był, podlakierowane drzwi prawe z tyłu, po przycierce. Wszystkie szyby oryginalne, rocznik 07, akumulator nawet ma oryginalny (tylko ciekaw jestem, czy był wymieniany w aso w trakcie eksploatacji, bo 9 lat żaden nie wytrzyma). Wyjście aux będę musiał sobie wyprowadzić, bo nie jest wyprowadzone. Jest na pewno trójkąt, apteczki i gaśnicy brak, muszę jeszcze sprawdzić przy następnym spotkaniu, czy ma narzędzia do zmiany kół, bo koła nie wyjmowałem, jedynie wykładzinę bagażnika. Wymieniane miał podobno niedawno wszystkie tarcze i klocki

W czasie jazdy wszystko chodzi równo, bez podejrzanych dźwięków, ABS chodzi bez zarzutu (gwałtownie hamowałem z ok. 60km/h, bardziej nie rozpędziłem się ze względu na jazdę po mieście - boczne ulice), pracą zawieszenia jestem pozytywnie zaskoczony (przesiadka z VW Vento). Sprzęgło trochę wysoko łapie, nie wiem, czy to przypadłość ogólnie focusa, czy coś jest nie tak, czy też może przyzwyczajony byłem do "niskiego" sprzęgła w Vento. Odrobinę też haczyła (raz tylko, później miejsce znalazłem) trójka przy wrzucaniu, ale nic nie zgrzyta przy zmianie biegów.

Po zakupie na pewno muszę wymienić opony na tylnej ośce a i dokupić pewnie drugi komplet na zimę oraz serwis oczywiście. Polecacie robić serwis w ASO, czy u mechanika z polecenia?

Cena wyjściowa - 17900, na 17000 lub 16800 mogę raczej zbić, jeśli się uda... Auto jest bardzo zadbane

slawek-kali
20-09-2016, 12:26
nie pojedziemy do warsztatu wybranego przeze mnie

A to niby czemu? Po co jechac do warsztatu handlarza, lepiej wcale nie jechac :D

czeslaw555
20-09-2016, 12:26
Wymieniane miał podobno niedawno wszystkie tarcze i klocki to łatwo sprawdzić akurat,

Bujnik
20-09-2016, 12:46
A to niby czemu? Po co jechac do warsztatu handlarza, lepiej wcale nie jechac :D

Się tłumaczył tym, że nie ubezpieczał aut na placu i przegląd techniczny tak czy tak musi zrobić zanim mi auto sprzeda, a na drugi koniec miasta cyka się jechać bez ubezpieczenia, trochę naciągane, ale wejdę tam z nim razem tak czy tak, najwyżej odpuszczę temat i będę 50 złotych do tyłu.

Pogodny
21-09-2016, 11:03
Najlepiej jedź z kimś kto wie w jaki sposób sprawdzić auto na szarpakach, rolkach itp itd. Ja jakbym usłyszał bajeczkę typu, że cyka się jeździć po mieście bez przeglądu bla bla bla- haha kto jak kto, ale handlarz się boi? Bzdura na kółkach :) a ubezpieczone auta musi mieć, opłaca je pewnie dzień w dzień wysyłając smsa...

Bujnik
21-09-2016, 12:14
Stanęło na tym, że pojedziemy na stację diagnostyczną jutro, z tego, co dziś zrozumiałem przez telefon, to padło pytanie, gdzie chcę jechać na ten przegląd, poszukam więc zatem.