Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Wymiana głośników na innego producenta

gunter2079
11-09-2016, 17:02
Witam,
Szukałem na forum ale nie znalazłem interesujących mnie informacji.
Wymieniłem radio fordowskie na sony 1CD z mp3 owalne. Dźwięk się poprawił.
Teraz wymieniłem 4 głośniki te większe w drzwiach o oznaczeniach 6M2T-18808-AB na te z premium sound o oznaczeniu 6M2T-18808-FB (niebieska membrana) i trochę zabrakło mi basu. Co jest ? Coś nie tak dobrane czy co ? Subiektywnie dźwięk ma większą głębię ale mocy zbrakło.

6M2T-18808-AB (papierowe) i 6M2T-18808-FB (plastikowe niebieskie) mają po 20 W. Jest jeszcze wersja 6M2T-18808-FC 25 W( ale gdzieś na forum wyczytałem że radio tym 20 W więcej może nie dawać rady)

Chciałbym idąc za ciosem wymienić wysokotonowe (obecne 6M2T-18808-B*) na te z systemu premium sound tyko jakie one mają oznaczenia ?

btw. wiem że wygłuszenie drzwi poprawi jeszcze jakość.

maciek20038
13-09-2016, 06:26
Z tego radia i tak nie uzyszkasz basu.Ale napewno lepsze to niż głosniki orginalne

rumunn95
13-09-2016, 07:54
co do dzwieku kazdy odbiera go inaczej ,u mnie basu jest aż nadto z plyty czy aux ,jedynie co mozna ponarzekac na slaba jakosc odbioru Fm mialem "kilka" radyjek w zyciu ale jeszcze takiego chlamu nie slyszalem podczas odbioru radia

maciek20038
13-09-2016, 11:27
FM to porażka to fakt. Bas jak bas jedno dudni drugie gra.
Po wymianie na głosniki helixa nie zostaje mi nic innego jak zakładac kolektor i wzmacniacz wtedy to ruszy.
Jednym słowem audio w mk 4 to jakies nie porozumienie i te glosniki fomoco made in china.

Bump: gunter - ja bym nie robił wyciszenia drzwi jak zostajesz przy samym radiu - uwierz mi nic ci to nie da bo radio nie ma takiej mocy aby to udzwignąć.
Wyciszennie ma sens przy zmianie glosników na dobry model plus piecyk

gunter2079
13-09-2016, 21:06
Wyciszyć chce z innego powodu. S-max przed liftem jest dosc głośnym autem a powyżej 120 to sie gadac nie da z tylna kanapa. Narazie sie pobawie z dodatkowymi uszczelkami i rurkami w nich. Jak nie pomoze to bede kombinował dalej.

A jak z wysokotonowymi? Warto poszukać czegos z kompletu "premium sound"? Czy to i to g..wno i szkoda nawet 50 zl? A jak wymieniac to jakie one mają oznaczenia?

BTW. Car Audio nie ma konca. Także zmiana radia (bylo 6000cd bez Mp3) i glosnikow za 500 zl i tak sporo dala.

tap from eldżi

gunter2079
19-09-2016, 09:37
Witam,
Mam wymienione radio na Sony 1 CD i głośniki na sony (ford premium) w s-max.
U kumpla w mondeo 2011 jest rafio ford 6000 CD (czarne z mp3) i też wymieniał głośniki ze standardu na sony (ford premium) (wersja MDO z standardowym zestawem głośników).

Rożnica jest ogromna. W mdo głośniki grają jak np. "w dobrych głośnikach komputerowych a u mnie jak w zwykłym laptopie". Basu jakby nie było a w mdo przyjemnie dudni. Czy jest aż taka różnica pomiędzy autami (wyciszenie, zestrojenie etc) w odsłuchu ?

przestawiłem w elm radio w configuracji ( nic to chyba nie daje poza informacja).
Dodam że moje radio ma oznaczenia KW2000 i chyba jest od kugi.

pablo032
26-09-2016, 18:59
Witam posiadam s-maxa 2011r z oryginalną nawigacją i od jakiegoś czasu zaczęły mi przeszkadzać buczące pierdzące papierowe głośniki jakie były w drzwiach , więc postanowiłem je wymienić na razie z przodu na woofery firmy Pioneer model TS-G173 link do aukcji http://allegro.pl/pioneer-glosniki-ford-galaxy-s-max-wa6-przod-tyl-i6494050753.html?snapshot=MjAxNi0wOS0xOFQyMDozODoz OFo7YnV5ZXI7MzdjZjQ1MzA4NzMyYjg4MDU5N2Q0YjgzZDQ4ND M4YjM2ODU5MzdhZjg0YzM0OTQ3NDU4NjdmOTY1ZjA1ODY5OQ==
Przechodząc do sedna gra to okropnie poniżej oczekiwań pytanie co byście polecili chodzi o głośniki dobre nie za drogie i pod samom nawigację bez wzmacniacza . Zastanawiałem się nad Hertz, helix lub gms 960 pro. Prosił bym o radę.Zastanawiałem sie również nad głośnikami od systemu premium podobno jest poprawa duża.

maciek20038
27-09-2016, 13:53
Ja założyłem helixy , oczywiście potrzebne ci będą dystanse.
W stosunku do tych papierowych z Fomoco różnica kolosalna. Aczkolwiek niestety za słabe radio (SONY 6CD) do tych głosników. Czy to hertze czy helixy potrzebują dużo wiecęj mocy aby poprawnie zagrały. Nie którzy chwalą sobie te głośniki z Premium Sound. Ale mnie osobiście nikt nie przekona do marki Sony w car audio.
Niestety Radio ich zostawiłem aby mieć pełny BT itp. W weekend robie instalację pod kolektor i wzmacniacz wtedy mam nadzieje ruszyć te głosniki i suba

greegi
27-09-2016, 22:33
Ja założyłem Hertz DSK. Moje radio do Navi NX SD
Na razie tylko do tylnych drzwi, bo tam jest łatwy dostęp zarówno do woofera jak i tweetera.
Różnica jest zauważalna. Przy muzyce z mocniejszym basem wszystko gra o wiele lepiej. Oryginalne papierzaki słychać jak przez dyktę.

Nie wiem tylko jak dobrać się do przednich drzwi. Woofer jeszcze ok, ale jak wyjąć tweeter z deski rozdzielczej no i jak tam przeciągnać kable to nie mam pojęcia.

Ktoś ma jakieś doświadczenia co do przodu?

maciek20038
28-09-2016, 06:51
Greegi masz w fotorelacji z napraw . Tam jest podmiana tweeterów na inne.

krzyspvfr
28-09-2016, 16:15
Pytanie do kolegów co wymieniali woofery na nieoryginalne: jak podłączaliście kable do głośników? Przejściówkę z oryginalnej wtyczki fordowskiej sobie zmontuję, ale zastanawiam się jak poprawnie podłączyć bieguny żeby faza się zgadzała.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

maciek20038
29-09-2016, 07:33
Dziwne pytanie Plus z plusem minus z minusem. Jak bedziesz miał przejsciowke to inaczej nie podłaczysz

greegi
29-09-2016, 19:11
No niestety. Temat ciekawy, ale dotyczy wymiany głośników przednich w Mondeo.
O przedzie w S-maxie nie ma ani zdania

Greegi masz w fotorelacji z napraw . Tam jest podmiana tweeterów na inne.

wilczak
30-09-2016, 08:00
ja podważałem i wyskakiwały, spróbuj z przodu albo z tyłu, i nie bój się bo nie wyjmiesz

W weekend robie instalację pod kolektor i wzmacniacz wtedy mam nadzieje ruszyć te głosniki i suba

Skąd planujesz wziąć sygnał?? Mam sony 6cd mp3 i kilka gratów leżących na półce z poprzedniego auta, chętnie to bym włożył ale jeszcze nie sprawdzałem czy to sony ma wyjście na wzmak

pablo032
30-09-2016, 20:06
Rozwiązałem problem nagłośnienia mianowicie kosztem 149zł za pomocą oryginalnych głośników tyle że od sytemu premium różnica zauważalna w porównaniu do papierowych które były w drzwiach. Teraz pytanie następne kusi mnie głośnik centralny w desce aktualnie mam schowek w tym miejscu przechodząc do sedna czy po wyjęciu schowka jest tam kabel by podłączyć centralny głośnik . Co do rozbierania i wymiany głośników to jest to chyba najmniej skomplikowane autko jakie rozbierałem bez zbędnych łamiących się spinek wystarcza torx cienki śrubokręcik i krzyżak plus nasadka jak zmieniamy dystanse czas zdjęcia tapicerki 8 minut wymiana głośników w 4 drzwiach to 1h z przerwami na dymka :)

maciek20038
01-10-2016, 11:05
Skąd planujesz wziąć sygnał?? Mam sony 6cd mp3 i kilka gratów leżących na półce z poprzedniego auta, chętnie to bym włożył ale jeszcze nie sprawdzałem czy to sony ma wyjście na wzmak[/QUOTE]

Wyjsc w radiu nie ma zakupiłem kolektor dzwieku Alpine PXE H650.

p.saw
01-10-2016, 20:29

Chyba jednak korektor. 8)
A tak na prawdę to procesor dźwięku.
ALPINE PXE-H650 (http://www.bartex-caraudio.com.pl/product_info.php?products_id=4899)

pablo032
03-10-2016, 15:35
nikt nie wie czy jest gotowe podłączenie do głośnika centralnego

wilczak
03-10-2016, 18:54
Jak nie miałeś PremiumSoundSystem to raczej nie ma, tam chyba inna instalacja była.

Szkoda myślałem, że jest jakiś łatwiejszy sposób, w poprzednim aucie testowałem konwertery hi/lo ale szybko wyleciały i zamontowałem niefabryczne radio rezygnując ze sterowania i wyświetlacza

maciek20038
05-10-2016, 12:26
No niestety ale mało w którym radiu fabrycznym są wyjścia.
Po to i ( nie tylko),są procesory dźwięku jak to zauważył kolega p.saw

pawlecki
09-04-2018, 23:09
Cześć,

Odświeżam temat, ponieważ nie znalazłem nurtujących mnie odpowiedzi.

Chodzi o wytłumienie / wygłuszenie przednich drzwi. Dzisiaj zdjąłem boczek i moim oczom ukazał się widok cienkiej gąbki na sporej powierzchni drzwi. Po usunięciu tej gąbki widnieją dwa duże otwory technologiczne (jeden przy zamku drugi przy mechanizmie wycieraczek). Patrz załączone zdjęcia.

Pytanie brzmi: w jaki sposób i czym zaklejaliście przedmiotowe otwory?

Chodzi o uzyskanie sztywnej powierzchni dla lepszego odtworzenia basu.

Pozdrawiam,
Paweł

kln1920
10-04-2018, 06:21
Mata butylowa ab-2, polecam zakupić w sklepie bitmat. Dodatkowo polecam wygłuszyć pianką boczek drzwi

Bump: Mata butylowa ab-2, polecam zakupić w sklepie bitmat. Dodatkowo polecam wygłuszyć pianką boczek drzwi

wilczak
10-04-2018, 08:03
górny zalepiłem blachą alu i matą, a dolny zostawiłem i w jego miejscu podwójnie zakleiłem boczek matami i pianką, pamiętaj, że w dolny otwór wchodzi właśnie kieszeń boczku.
Kolega custom duży otwór zaklejał samymi matami.

pawlecki
10-04-2018, 10:51
Dzieki za odpowiedz.
Zastanawiam sie rowniez nad matami StP Black Silver.
Jest promocja na nie teraz w bitmacie.
Wlasnie z tym dolnym bedzie problematycznie, bo jak pisales idzie tam boczek.
Bede kombinowal :-)

custom
10-04-2018, 16:00
Same maty wystarczaja najlepiej grubość powyżej 2mm lub klejenie podwójnie.
Boczek wyklejanie pianką 3 mm będzie wystarczająco spasowane.

pawlecki
10-04-2018, 23:18
Dzięki za odpowiedzi. Na razie jeszcze muszę wybrać maty.

Czeka mnie jeszcze robota z bagażnikiem :)

maniek860824
11-04-2018, 06:35
Ja u siebie w Mondeo zaślepiłem otwory technologiczne blachą.

Zastosowałem maty Vibrofiltr 2.0 i piankę Flex 6 :one:

peteypee
11-04-2018, 07:31
Ja u siebie że miałem ori piankę trochę poszarpaną kupiłem taką gestą 10mm i nic więcej nie dawałem. Przyznam że basik lepszy deczko i trochę ciszej nawet ale jednak sub to sub i żadne wyciszenie nie da basu.

maniek860824
11-04-2018, 08:19
Ja u siebie że miałem ori piankę trochę poszarpaną kupiłem taką gestą 10mm i nic więcej nie dawałem. Przyznam że basik lepszy deczko i trochę ciszej nawet ale jednak sub to sub i żadne wyciszenie nie da basu.

Wydaje mi się, że mało systemów słuchałeś :razz: Przy dobrze zrobionych drzwiach przednich można szukać suba w aucie mimo, że go w ogóle nie ma :wink:

kln1920
11-04-2018, 11:21
Póki co wyciszyłem tylko tył i zmieniłem głośniki na stare Pioneery i już jest efekt suba, aż się zdziwiłem. Dziś wymieniam przód na Premium System i wygłuszam przednie drzwi, zobaczymy jaki będzie efekt. Wszystko gra pod fordowskim Sony 1CD. Efekt przerósł moje oczekiwania póki co

pawlecki
11-04-2018, 11:25
I to jest wlasnie idea wytlumienia drzwi.
No poza tym glosniki tez dobre powinny byc i nie bedzie zbyt malo basu :-)
Z drugiej strony to nigdy basu nie jest za duzo :)

Bump: @maniek860824 - a tą blachę do dolnego otworu profilowałeś jakoś, by boczek się zmieścił?

weuek
11-04-2018, 11:32
Z drugiej strony to nigdy basu nie jest za duzo :)

Mam odwrotne doświadczenie. Właśnie to basu jest najczęściej za dużo, a wysokich tonów za mało. Niemal wszystkie fabryczne "audio systemy są koszmarnie przebasowane, więc nadają się tylko do słuchania jakiegoś łupu-cupu, a nie muzyki.

Dawno temu kupiłem sobie "suba" do domu i od ładnych kilku lat nie używam go wcale, nawet do filmów. Zauważyłem, że bas jest takim guru dla ludzi ze słabo wyrobionym gustem muzycznym.

pawlecki
11-04-2018, 11:56
No właśnie jest różnica bas czy basss. Dobry subwoofer z mocnym wzmacniaczem da naprawde super efekt. Ale mówimy o basie szybkim i kontrolowanym. Jak pisałeś, sub w domu czasem daje 'rozlazłość' i buczenie. To wlaśnie między innymi przez brak wytłumienia. W domu wytłumienie zapewnia gruby dywan.
Chodzi o to, że w dobrze ustawionym systemie bas nie jest dominujący

maniek860824
11-04-2018, 12:57
Bump: @maniek860824 - a tą blachę do dolnego otworu profilowałeś jakoś, by boczek się zmieścił?

Tak - blacha była profilowana i dopasowana do tapicerki drzwi :wink:

peteypee
11-04-2018, 14:03
Wydaje mi się, że mało systemów słuchałeś Przy dobrze zrobionych drzwiach przednich można szukać suba w aucie mimo, że go w ogóle nie ma

Zależy jakiego suba:D
Bez przesady troche się nasłuchałem i owszem wygłuszenie daje dużo ale z głośników sony za dużo się nie wyciągnie:) Z lepszymi głośnikami owszem co i tak podziwiam te soniaki bo funkcja "masażu fotela" jest:)
W mondeo nie ma miejsca ale najlepiej wychodzi wygłuszenie a do tego coś na pozór skrzyni za głośnikiem najlepiej z reflexem (dokładnie jak skrzynia suba tylko wyliczone pod głośnik) i wtedy nawet marny głośnik brzmi lepiej.

Co do samego basu to co kto woli...i co kto słucha...ale jak jest dobrej jakości bas (co nie oznacza ze przesterowany na full jak to najczęściej bywa) to nawet klasyka lepiej brzmi.

rojass
12-04-2018, 14:58
Dawno temu kupiłem sobie "suba" do domu i od ładnych kilku lat nie używam go wcale, nawet do filmów. Zauważyłem, że bas jest takim guru dla ludzi ze słabo wyrobionym gustem muzycznym.
Prawdopodobnie:
1. został ustawiony w nieodpowiednim dla niego miejscu ( tak, jego ustawienie ma ogromne znaczenie)
2. odtwarza zbyt niski lub zbyt szeroki zakres częstotliwości
3. jest zbyt "głośny" co daje efekt dominacji nad resztą
4. wiele innych czynników

Bas powinien być słyszalny i odczuwalny, a to w jakim stopniu zależy od preferencji użytkownika/słuchacza. Lubię gdy jest go sporo, ale nigdy nie dominuje on nad resztą częstotliwości i nie uważam się za osobę o "słabo wyrobionym guście muzycznym" - a wg Ciebie pewnie nim jestem.
Praktycznie każda Twoja wypowiedź na forum jest w tak marudnym tonie, zawsze wiesz lepiej i masz rację. Czytać się tego nie da.

weuek
12-04-2018, 16:15
5. Głośniki główne są pełnopasmowe i dają porządny bas bez suba. Tak jest.

rojass
12-04-2018, 17:05
Zaden głośnik umiejscowiony w kolumnie podłogowej nie zastąpi subwoofera. Raz, że nie takie ma zadanie a dwa, że fizycznie z racji swojej wielkości nie jest w stanie odtworzyć tak niskich częstotliwości.
Ale ty oczywiście wiesz wszystko najlepiej, tkwij więc w swojej nieświadomości ale nie zatruwaj forum swoimi glupkowatymi wtraceniami.

weuek
12-04-2018, 17:33
Bas powinien być słyszalny i odczuwalny, a to w jakim stopniu zależy od preferencji użytkownika/słuchacza.

A z subwooferem jest go zdecydowanie za dużo. Tak nie lubię. W autach to jest na ogól tragedia, bo basu jest kopę razy za dużo. Ale ludziska tak właśnie lubią.

rojass
12-04-2018, 19:04
To, że ty nie lubisz wcale nie oznacza, że inni nie lubią, albo że mają spaczony gust muzyczny. Twoja racja nie jest jedyna, może się okazać ze jest zdecydowanie na odwrót - wg wielu innych użytkowników.

peteypee
13-04-2018, 15:22
To że słychać bas w jadącym aucie nie zawsze oznacza że jest na full i nic innego nie słychać. Nie ważne czy głośno czy cicho bas ma być ale nie zagłuszać innych częstotliwości co czasami jest trudne do uzyskania jak nie ma porządnych średniotonówek.
W domu/mieszkaniu odczucie jest zupełnie inne bo zazwyczaj tylko sub ma sterowanie a reszta głośników nie.

cezarg1410
13-04-2018, 17:08
Ja u siebie w Mondeo zaślepiłem otwory technologiczne blachą.

Zastosowałem maty Vibrofiltr 2.0 i piankę Flex 6 :one:

Konkret ! Muszę to samo ogarnąć w Foce mk2 FL.
Miałem podobnie zrobione drzwi w Golfie mk4 plus zayebisty odseparowany przód pod wzmakiem i po zrobieniu w ten sposób drzwi wyrzuciłem z bagażnika suba... :)

pawlecki
13-04-2018, 19:36
Konkret ! Muszę to samo ogarnąć w Foce mk2 FL.
Miałem podobnie zrobione drzwi w Golfie mk4 plus zayebisty odseparowany przód pod wzmakiem i po zrobieniu w ten sposób drzwi wyrzuciłem z bagażnika suba... :)

A no właśnie...ja jeszcze nie zabrałem się za swojego Esia, ale już niedługo...:razz:
Natomiast postanowiłem, że zastosuję tylko matę, najwyżej nałożę 2-3 warstwy.

cynk23
05-07-2018, 21:24
Witam forumowiczów. Mam pytanie, czy wymieniał ktoś w swoim s maksie głośniki wysokotonowe te w desce rozdzielczej pod szyba? Max po lifcie z wersją audio PSS z subwooferem pod siedzeniem i powiem szczerze że tony wysoki bardzo mizerne. Ttrzeba coś z tym zrobić i zastanawiam się nad wymiana i nie wiem które by podpasowaly może ktoś wymieniał i wypowie się w tym temacie

cynk23
06-07-2018, 09:01
Ktoś coś?

MateuszB
17-02-2019, 20:08
Witam posiadam Forda S-max z 2008 roku chciał bym wymienić seryjne głośniki na ALPINE SPG-17CS czy bedą pasować z odpowiednimi dystansami ?

Marcin Ka
23-07-2019, 19:30
Witam

Chciałbym wymienić audio w moim smaxie na coś fajnego, niestety poza wymaganiami nie mam pojęcia nawet jak się to tego zabrać, Wyczytałem coś o wzmacniaczach 4 kanałowych+ dokupienie subwoofera i wymianę głośników z przodu jednak odnośnie smaxa nie ma za wiele informacji. Czy możecie mi polecić coś do mojej panterki ? Jaki wzmacniacz, jakie głośniki? gdzie co i jak podłączyć ? Szykuje mi się kilka lat z autkiem i im wcześniej tym lepiej.. radio to dotykowy kolorowy wynalazek

strejla_u
23-07-2019, 20:15
Czołem!

Co do głośników to nie pomogę (sam jestem zainteresowany), ale podlinkuj proszę ten dotykowy wynalazek i napisz kilka zdań o swoich odczuciach na jego temat :) Dzieki!

karel86
23-07-2019, 22:12
radio to dotykowy kolorowy wynalazek

Jakiś chinol?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Marcin Ka
24-07-2019, 18:43
Radio orginalny 2 dimm forda kolorowy dotykowy.

stary1977mj
24-07-2019, 20:18
Ile chcesz na to przeznaczyć?

Uniu
24-07-2019, 21:55
Witam,

tu się mogę przydać na forum ;)
Po pierwsze, wsadzanie audio tylu głośniki (powiedzmy na sam przód za 400PLN) mija się z celem. Fordowskie nagłośnienie naprawdę robi robotę.

jeśli chcesz zainstalować dodatkowy wzmacniacz to po pierwsze, czeka Cię dość spory re-cabling w audie. Przewody muszą iść z radia (najlepiej sygnał AUX) do wzmacniacza - czyli pewnie do bagażnika a potem z powrotem do drzwi. Jeśli chcesz to zrobić sam to powiem że to robota na kilka ładnych wieczorów o ile będziesz przygotowany w materiał, dochodzi jeszcze sprawa zasilania wzmacniacza.

Moim zdaniem takie przeróbki warto zlecić firmą, które się tym zajmują. Jeśli zaczynasz od "Wyczytałem coś o wzmacniaczach 4 kanałowych" to długa droga przed Tobą, ale szczerze życzę powodzenia bo efekty mogą powalić.

Reasumująć, najlepszym rozwiązaniem na początek jest zakup wzmacniacza 4 kanałowego o podłączenie - tylko broń boże żadnej tuby - subwoofera. Różnica jest zasadnicza.

Jak będziesz zainteresowany mogę Cię przeprowadzić przez ten proceder :)

Szogi82
09-08-2019, 14:28
właśnie jestem w trakcie zmiany nagłośnienia z oem na inne..
-zacząłem od eunavi(spoko zestaw głośnomówiący,mp3,internet)duży minus jak dla mnie jakość dźwięku-mnie nie zadowala-ale dopiero będę pewny jak podłączę inne radio i zobaczę czy jest różnica i jak wielka...
-z przodu zmieniłem głośniki
-z tyłu wpadły sony premium
-wygłuszenie 4xdrzwi
-czekam na montaż subwoofera aktywnego ground zero(nie chciałem prawdziwego,ponieważ muszę mieć cały bagażnik i trochę z ciekawości jak to będzie grało:)
na razie bez subwoofera brak mi niskich tonów i środka..dźwięk mimo wszystko nie jest taki miękki tylko trochę spłaszczony...
ale jest lepiej niż na oem. dużo daje wygłuszenie,mam auto przedliftowe i jakość wykonania jest na niskim poziomie-trzeba przyznać:(

ktoś wie jak najlepiej przeciągnąć kable do wzmacniacza z akumulatora do kabiny???bo walczę z tym..:)

karel86
09-08-2019, 17:03
Jak zdemontujesz schowek to za nim będzie wiązka, ktora przechodzi do komory silnika tamtędy można spokojnie przeciągnąć zasilanie

Szogi82
11-08-2019, 22:21
Jak zdemontujesz schowek to za nim będzie wiązka, ktora przechodzi do komory silnika tamtędy można spokojnie przeciągnąć zasilanie

dziękuję bardzo za pomoc:)

slav-kiler
05-11-2019, 08:52
U mnie nie było instalacji pod schowkiem na głośnik centralny. A w zasadzie sa 2 rodzaje głośników , z 1 i 2 głośnikami pod maskownicą.

lukasz43
01-01-2020, 19:28
Witam znowu pisze w starym temacie ale może ktoś kto będzie szukał znajdzie i mu pomoże w wyborze. Ja w swoim s maxie zacząłem od wymiany radia. W pierwszej kolejności założyłem jakiegoś chińczyka z dotykowym ekranem ale szybko zrezygnowałem z tego rozwiązania bo jednak chińskie ekrany mają chyba taka grafikę i wyświetlacze że nawet przyciemnione nocą przeszkadzały. Co do jakości dźwięku lepiej niż na orginalne ale bez fajerwerków. Zdecydowałem się więc na radio Pioneer fh x730bt. Ładnie wygląda i podświetlenie można dostosować pod deskę. Dźwięk już lepszy jak na chińczyku ale dalej dla mnie za mało. Wyciszyłem drzwi. Za malo. Zacząłem więc szukać po internetach i zdecydowałem się na głośniki focal które miały bardzo dobre opinie. Po ich założeniu poprostu mnie mało nie rozniosło jak usłyszałem ta wychwalana jakość dźwięku. Jak bym nie ustawiał korektor w radiu tak nic nie pomogło. Taka kicha że nawet bym się nie spodziewał autentycznie jak dla mnie grały lepiej stare papierowe orginalny od tych które za parę płaciłem 300zl. Następny wybór eksperyment sinislife czy coś takiego też nie tanie głośniki z magnesem neodymowy m ale efekt do przewidzenia bo głośniki pod większą moc i raczej pod wzmacniacz. Próbując dalej wygrzebałem z piwnicy jakieś stare alphard z mega dużym magnesem ale zmieściły się i tu mile zaskoczenie stary chiński shit grały naprawdę ok. Ale to wciąż było mało. Ostatnie założyłem głośniki dedykowane do forda z niebieskimi membranami 25w stosowane w premium sound, ja akurat mam z forda ligi MK2. Pasują idealnie bez żadnych przeróbek kosztowały mnie niecałe 100 zł za 4 sztuki i to jest to czego szukałem grają czysto głośno wyraźnie i głębokim basem. Dla kogoś kto nie lubi kiedy trzęsie się mu całą buda naprawdę nie ma potrzeby stosowania subwoofera. Dołożyłem tylko jeszcze dwa wysokotonowe z przodu od VW golfa które grają o wiele lepiej. Gdybym odrazu wiedział że taki zestaw się sprawdzi zaoszczędził bym dużo czasu nerwów i jak widać pieniędzy. A i jeszcze podłączając poprzednie głośniki ich kiepska jakość dźwięku napewno nie wynikała z złego podłączenia faz bo brałem to pod uwagę i odwracałem bieguny efekt był jeszcze gorszy.

GTS23
20-01-2020, 22:38
A czy głośniki z mk2 pasują? Pytam, bo wyglądają bardzo podobnie, a rocznikowo to zawsze byłaby różnica na plus. Myślę o wymianie papierowych na ori niebieskie.

CHARONSKI
21-01-2020, 17:04
Również wymieniłem glosniki w tylnych drzwiach(na ten moment tylko lewe tylne)na niebieskie 2om 25W od focusa mk3 ST i dołożyłem w te drzwi wzmacniacz impulsowy klasy D na TPA 3116(poprzez konwerter hi-low)-po krotce bas dynamiczny,selektywny,precyzyjny ,nie ciągnący się jak w focusie mk4 na Bang Olufsen:)
Ps.same glosniki niebieskie, jak założysz, zamiast papierowych ,grają dużo gorzej, dopiero po dodaniu dodatkowego wzmacniacza wymiatają:)
.

Draculescu
21-01-2020, 18:23
Charonski możesz podać konkretny model tego wzmacniacza, szukanie po scalaku może być dla "lajkonika" utrudnione ;)

CHARONSKI
21-01-2020, 18:43
https://pl.aliexpress.com/item/32667702275.html dokladnie taki

Draculescu
21-01-2020, 18:49
Dzięki za szybkie info. Widzę że dużo b.dobrych oponii o tym wzmacniaczu.
Rozumiem że potencjometry raz ustawiłeś i całość wylądowała w ... drzwiach?

CHARONSKI
21-01-2020, 19:06
Wyląduje ,na razie testuje,ale potencjometry oczywiście będą wystawać do regulacji w tylnej czesci kieszeni drzwi,jak dokończę ,zrobię foto (tyle ,że ja mam focusa mk3)

GTS23
21-01-2020, 22:34
Ps.same glosniki niebieskie, jak założysz, zamiast papierowych ,grają dużo gorzej, dopiero po dodaniu dodatkowego wzmacniacza wymiatają

Mam chińczyka z androidem, 4x30W rms to sobie powinno dać radę z tymi głośnikami.
Tylko nadal się zastanawiam, czy te z mk2 podejdą...

CHARONSKI
22-01-2020, 14:41
Rocznikowo samochody te same ,wiec powinno pasować,a gdzies na zdjeciach na allegro nie można porównać?

GTS23
23-01-2020, 11:05
Znalazłem zdjęcia i wygląda to bardzo podobnie o ile nie identycznie, ale nie mam 100% pewności.

lukasz43
24-01-2020, 12:39
DS7T-18808-DA. 6M2T18808FC oba rodzaje po 25 w pasują do c max s max Kuga MK1 i mk5 mondeo MK4 i mk5 . Bez żadnych przeróbek kombinacji. Odkrecasz boczek przy głośniki 3 śrubki, wypijasz wtyczkę wspinasz ja w nowy głośnik i spowrotem przykrecasz. Ceny za te głośniki widzę są różne, niektórzy sami niewiedza ile wołać za używane głośniki albo sprzedać nie chcą. No udało się za 70zl cały komplet 4 sztuki kupić z kugi 2018 r. Pod radiem Pioneer grają naprawdę dobrze i nie trzeba żadnych dodatkowych wzmacniaczy.

yaris1
24-01-2020, 12:44
lukasz43
W kudze nie ma śrubek głośniki mocowane na nity.

CHARONSKI
24-01-2020, 13:12
A który Ford ma radio Pioneer?

lukasz43
25-01-2020, 11:28
W Kuga i c max chyba też są nity ale w tych samych miejscach co w innych modelach śruby. A ja mam radio Pioneer ale dlaczego że zmieniłem orginalny odtwarzacz

CHARONSKI
25-01-2020, 12:43
To co innego ,ja nie piszę o wymianie całego sprzetu,tylko jak za śmieszne pieniądze uzyskać bardzo dobre basy.A jaki model tego radia Pioneer?

lukasz43
30-01-2020, 16:19
Fh x730bt

Bump: Ogólnie zestaw z wyciszonym i drzwiami ( taśma dekarska) i ma dołożone dwa wysokotonowe głośniki na przód od VW golf5 gra niebo lepiej od serii. Jeżeli chodzi o bas jest go na tyle że na radiu zmniejszyłem o połowę a i tak jest mocno. Pojawił nawet się pewien problem z którym będę chciał powalczyc, bo od tej większej ilości basu słychać jak drżą boczki w drzwiach i będę musiał coś z tym zrobić żeby te niechciane odgłosy zniknęły bo przy większej głośności trochę psują efekt

GTS23
30-01-2020, 16:41
W Kuga i c max chyba też są nity ale w tych samych miejscach co w innych modelach śruby.
Te z S-maxa mk2 też nie pasują 1 do 1, trzeba pościnać te nity i wtedy można je zamontowac.

CHARONSKI
30-01-2020, 19:24
Ok,ale takiego radia Pioneer nie zamontujesz np w focusie mk3 i w zadnym fordzie po 2012 r produkcji,pomijajac względy estetyczne itp

yaris1
30-01-2020, 21:32
A Nikt NIE pomyślał lub nie próbował w Orginalnym radiu wymienić wzmacniacz ( układ )
na Pioneer 4x49W

#Aliexpress € 4,15 | PA2030A 4x60W car amplifier IC replace TDA7850 scalable TDA7388
https://a.aliexpress.com/_sE4WRI

lukasz43
30-01-2020, 23:05
Moje orginalne radio nie miało możliwości odtwarzania MP3 muzyki z bluetooth. Tylko FM zwykle CD aux i rozmowy tel przez bluetooth. Zależało mi na USB i możliwość odtwarzania muzyki z bluetooth. Jeżeli chodzi o estetykę to orginalne niewiele gorzej się komponowało jak obecnie radio Pioneer. A przerabianie wzmacniacza w oryginalnym to już myślę że jest robota dla kogoś kto ma więcej pojęcia o elektronice. Gdyby komuś oddać żeby to przerobił koszty mogły by zniechęcić. Jak jutro nie zapomnę to zrobię zdjęcie i wstawię ocenicie czy tak fatalnie to wygląda

slav-kiler
31-01-2020, 06:13
Wystarczyło wymienić moduł Bluetooth na taki z USB i miałbyś USB jak i streaming muzy z telefonu.

lukasz43
31-01-2020, 11:53
Kolega ma widzę dużo większe pojęcie i gdybym miał taką wiedzę i opłacało by się to wolał bym zmienić ta końcówkę mocy i dołożyć funkcje USB i audio streaming przez bluetooth. U mnie to wygląda tak. Nie jest to majstersztyk i ta ramka specjalnie nie wygląda. No ale to kosztem dźwięku i funkcji.

Bump: Na podszybiu też widać dołożone dwa głośniki wysokotonowe które również bardzo poprawiły jakość dźwięku

yaris1
31-01-2020, 12:37
lukasz43
Wygląda super, jeśli gra i ty jesteś zadowolony to czemu nie.
Z tym wzmacniaczem to taka moja luźna myśl
Trzeba zajrzeć do schematy wzmacniacza Oorginalnego radia i porównać ze wzmacniaczem z linku . Podmiana wzmacniacza trwa krócej niż rozebranie radia.

lukasz43
31-01-2020, 13:04
Oczywiście jeżeli ma się odpowiednia wiedzę i narzędzia do tego. Bo zwykła lutownica też tego raczej nie udało by się zrobić

robitak
27-03-2020, 11:01
Witam,
Do zwyklego radia 6000CD lepiej dokupic premium niebieskie 20 czy 25W? Pytam bo cena uzywek taka sama.
Pozdrawiam

Antej
27-03-2020, 11:46
Radio zmień na sony, zamiast inwestować w głośniki.
Wielokrotnie sprawdzone.
w 6000CD masz RMS 4x15W
w sony 4x22W

peteypee
27-03-2020, 14:14
Mogę tylko potwierdzić. Sony plus głośniki Sony. Chyba że ktoś jest fanem... Lepsze głośniki przy 6000cd nie dadzą nic... Chyba że w planach założenie radia Sony to i owszem.

robitak
27-03-2020, 21:44
Nie mam wolnej kasy na radio. Tylne głośniki chce wymienić bo jeden mi buczy. Pytałem 20 czy 25W bo cena jest taka sama.
W przodzie wymieniłem już wcześniej głośniki i jest widoczna różnica bez miany radia na Sony.
Pozdr

peteypee
28-03-2020, 11:08
25w były przy radiach ze "wzmacniaczem" montowanym w schowku pod deska z lewej strony kierownicy. Zazwyczaj wzmacniacz (tutaj radio) daje się mocniejszy niż głośniki ale co człowiek to szkoła. Wtedy możesz wykorzystać moc głośników, bo spalić można cewke głośnika nawet 3x słabszym wzmacniaczem czy radiem.
Co do radia to w obecnej chwili za 150zl kupujesz sony sprawne w dobrym stanie wizualnym więc nie jest to jakaś kosmiczna suma myślę. Co prawda 7M... Ale puki nie chcesz montować modułu z USB wystarczy. Później można update zrobić żeby USB działało...
Ja bym brał 20w.
Co do tego czy lepiej grają... Do pewnej głośności na pewno. Poza tym jakościowo jednak jest trochę różnicy.

Simon_Tychy
17-05-2020, 16:58
A Nikt NIE pomyślał lub nie próbował w Orginalnym radiu wymienić wzmacniacz ( układ )
na Pioneer 4x49W

#Aliexpress € 4,15 | PA2030A 4x60W car amplifier IC replace TDA7850 scalable TDA7388
https://a.aliexpress.com/_sE4WRI

A czy ten wzmacniacz będzie pasowałdo oryginalnego radia z nawigacją? (nie pamiętam modelu, montowane w tit S)

yaris1
18-05-2020, 08:37
Tego nie wiem , to była wolna myśl.
Może w tym tygodniu sprawdzę na 6000cd.
Pierwsze muszę zobaczyć jaki jest tam wzmacniacz znaleźć do niego pinout jeśli okaże się że taki sam to sprawdzę przelatuję i zobaczę efekt albo albo

Adame_1982
12-05-2021, 12:51
Panowie jak to wygląda z wymianą głośników z premium sound ? Zamiast schowka mam glosnik na środku w podszybiu. Zakupiłem 4 głośniki i wzmacniacz w komplecie teraz moje pytanie. Czy oryginalne radio sony da sobie radę z głośnikami bez wzmacniacza ? Czy trzeba montować wzmacniacz ? I czy osoba nie bardzo znająca sie na elektryce jest w stanie sama to ogarnąć ?

kakare
15-06-2021, 09:04
Panowie potrzebuje pomocy :-)
Które kable odpowiedzialne są za głośniki wysokotonowe w kokpicie z przodu ?
Dziadówki nie działają chociaż są sprawne bo przepinałem je na tył na próbę.
Pytanie czy pin się cofnął na kostce czy o co chodzi ?
Dziękuje.

milciu-tl
22-01-2025, 17:49
Witam. na początku przepraszam bo jestem tu nowy i nie wiem jak i gdzie szukać i czy znajdę cos na te,at wymiany fabrycznych głośników w s max. Jakies wymiary aby kupić bez rozkręcania tapicerki.Może ktoś wymienił i może coś poradzić.Dziękuję

BobMF
06-03-2025, 10:25
16,5cm / 165mm

przykład (https://allegro.pl/oferta/jbl-stage-634-glosniki-samochodowe-16-5cm-165mm-3-drozne-z-maskownicami-17297334320)