Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Co ile lat wymiana rozrządu 1,8 tdci?
Cześć,
na liczniku mam ok 60 000 km, więc do wymiany rozrządu według tego wskaźnika jestem dopiero na półmetku, ale w przyszłym roku auto "skończy" 8 lat. Rozrząd cały czas oryginalny.. Czy jest jakiś zalecany okres czasowy, aby to zrobić, np. co 10 lat?
Dzięki.
slawek-kali 07-10-2016, 12:05 auto masz od nowości?
auto masz od nowości?
Nie, ale przebieg pewny (wiem, że nie uwierzycie, dużo tłumaczenia, ale pewny :-)
10 lat.
Dzięki.
A jaki jest mniej więcej koszt (rozrząd, pompa wody) dla silnika 1.8 TDCI (mk2), tam już jest ta kaseta, czy tylko pasek?
slawek-kali 07-10-2016, 12:09 ok 2000zl jest kaseta z paskiem
Dzięki za odpowiedź. Zatem za ok 2 lata podejmę temat.
tak, zapraszamy za 2 lata
Podbije mój stary temat, bo dzisiaj mi mechanik powiedział, że rozrząd w Focusach co 180k km albo 6 lat. Jeśli tak to trochę słabo, bo miałem to robić w przyszłym roku przed wakacjami, teraz trudno wygrzebać 2.5k pln ;/
Czy to prawda, że tam są dwa rozrządy (górny i dolny)?
teraz trudno wygrzebać 2.5k pln ;/
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=283691 a 4 tys.?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=232158 albo 5 tys.
mechanik powiedział, że rozrząd w Focusach co 180k km albo 6 lat
Albo mechanik zbyt uogólnił, albo twoja wersja jest skrócona ;) To zależy od silnika. Np. w Duratecach (benzyna) 1.4 i 1.6 to było 160 tys. lub 8 lat (co pierwsze).
Wytyczne trzeba sprawdzać dla konkretnego rodzaju silnika. Jest sporo tematów na forum o okresach wymiany itp. Do znalezienia dla Twojego silnika.
I tak - koszt wymiany napędu rorządu i pompy jest nieporównywalnie niższy od kosztów po zerwaniu paska ;)
Można sprawdzić w ETIS po numerze VIN.
Albo mechanik zbyt uogólnił, albo twoja wersja jest skrócona ;)
Powiedział, że ford ma akcje serwisową: 1 rok lub 30k km. 180k/30k = 6, czyli wychodzi rozrząd co 6 lat. Poszukam jakiś oficjalnych informacji.
Można sprawdzić w ETIS po numerze VIN.
Tylko tyle tam pokazuje: "Focus 2008-, 1.8L Duratorq-DI HPCR (115PS) Lynx, Panther Black (Metallic)"
Edycja:
Ok, trzeba było założyć konto :-) Znalazłem. Co 10 lat albo 200 000 km.
Załącznik: https://i.imgur.com/Qvyihwp.png
Dzięki za pomoc. Zatem według Forda do wiosny powinien wytrzymać (nawet z zapasem półrocznym).
Żebyś się nie zdziwił czasem
Żebyś się nie zdziwił czasem
Rozumiem, że można tak odpisać na każdy możliwy temat, a potem mówić "miałeś szczęście", albo "a nie mówiłem". Ale odpowiedzialności za swoje słowa jakoś nikt brać nie chce ;-) Mam 80k km przebiegu i rok zapasu według producenta, zaufam jednak jemu, niż takiej nic nie wnoszącej "opinii" jak twoja.
janki111 16-11-2018, 12:09 Ja mam focusa z końcówki 2009 roku i 117 tys. przebiegu. Rozrząd zmieniłem dopiero w zeszłym miesiącu, bo u mnie było 160 tys. lub 8 lat.
Twoja sprawa co zrobisz
Nie ważne ile km masz ale lata swoje robią
Dla mnie to możesz nie wymieniać 20 lat:)
Ja wymieniłem po 10 latach i przebiegu 139000...podobno zdarzają się przypadki, że kaseta strzeliła ale chyba tylko raz się spotkałem tu na forum z info, że było to poniżej 10 lat i oryginalnym przebiegu poniżej 200K...
krakersik 16-11-2018, 18:17 Miałem 1.8 tdci i rozrząd wymieniałem w serwisie. Cały komplet razem dodatkowo z wymianą olei, filtrów i napinacza wyniósł mnie niecałe 3500 zł. Same części jak wtedy patrzyłem i chciałem sam znaleźć to koszt koło 2500 plus robocizna. Zależy też (można sprawdzić po vinie) co masz w kasecie czy pasek czy łańcuch. Łańcuch jest (był wtedy) dwa razy droższy niż pasek (750 za pasek, 1500 za łańcuch było). Wymieniałem przy 197 tysiącach, auto miało niecałe 7 lat.
http://www.ford-esklep.pl/pl/c/1.8-TDCi/1950
jarekfxsilver 17-11-2018, 19:37 Albo mechanik zbyt uogólnił, albo twoja wersja jest skrócona ;) To zależy od silnika. Np. w Duratecach (benzyna) 1.4 i 1.6 to było 160 tys. lub 8 lat (co pierwsze).
Wytyczne trzeba sprawdzać dla konkretnego rodzaju silnika. Jest sporo tematów na forum o okresach wymiany itp. Do znalezienia dla Twojego silnika.
I tak - koszt wymiany napędu rorządu i pompy jest nieporównywalnie niższy od kosztów po zerwaniu paska ;)
Czyli w żonki ff mk2fl 1.6Pb 100ps 2010 r. już powoli pora na zmianę paska. Na liczniku jest 134tyś km. Na wiosnę pójdzie do wymiany.
Zależy też (można sprawdzić po vinie) co masz w kasecie czy pasek czy łańcuch.
O, a ja myślałem, że tylko pasek jest w kasecie. Po co zatem dużo droższy łańcuch, który i tak trzeba zmieniać (w teorii łańcuch miał być dożywotnio)?
I sprawdziłem, do początku 2008 w 1.8 tdci był montowany łańcuch w kasecie, potem już tylko pasek, co by utrzymanie samochodu za tanie nie było ;/
Ja wymieniałem w tym roku w 9 letnim aucie przy przebiegu 201000 km. Stan paska dolnego oraz kół bardzo dobry. Wymiana na Dayco góra i dół ok. 2100.
krakersik 18-11-2018, 09:37 O, a ja myślałem, że tylko pasek jest w kasecie. Po co zatem dużo droższy łańcuch, który i tak trzeba zmieniać (w teorii łańcuch miał być dożywotnio)?;/
Wg Forda czy łańcuch, czy pasek w kasecie, tzw "pływający" też jest częścią wymienną przy ok 200 tys km.
I sprawdziłem, do początku 2008 w 1.8 tdci był montowany łańcuch w kasecie, potem już tylko pasek, co by utrzymanie samochodu za tanie nie było ;/
Nie, raczej potrzebowali królika doświadczalnego dla serii ekobustów.
mastachaz 18-11-2018, 11:06 a nie trzeba czasem co 150 tysiecy i 5 lat ?
rozrząd nie siedzi na pompie wody tylko napędza 2 wałki więc po co co 5 lat ?
Wymieniłem rozrząd przy 10 latach i 90 000km na liczniku. Stan pasków był dobry. Cena z rolkami to niecałe 2000zł w Warszawie.
Focus_mk2_Tomasz 29-12-2023, 13:57 Odebrałem dzisiaj auto od mechanika po wymianie rozrządu (górny i dolny).
Ford focus mk2, 1.8 TDCi. 2009 rok. Auto w moich rękach od roku 2014 i ówczesny przebieg to 54 tysiące kilometrów. Olej wymieniany co 8-10 tysięcy kilometrów, zalewany mobil 5W30 Mobil Formula FE. Obecnie auto ma 184 tysiące kilometrów przebiegu i dolny rozrząd wymieniany pierwszy raz. Poniżej zdjęcia do wglądu.
tolo12345 01-11-2024, 11:17 Dzień dobry. Jakiego mechanika polecacie w Ostrołęce lub okolicach, który solidnie wymieni rozrząd?
Flisator 01-11-2024, 14:44 A da się nie solidnie? To nie remont silnika, tylko rozrząd.
Wątpię aby ktoś tutaj na takim ogólnym forum odpowiedział Ci na to pytanie. Zadaj pytanie w strefie klubowej. Tak masz podzielone na województwa.
A da się nie solidnie?
Jak ze wszystkim - czy remont czy rozrząd, owszem da się nie solidnie. Tym bardziej, gdyby kolega widział jak wygląda rozrząd w 1.8tdci (kompletny, górny i dolny), to okazało by się, że punktów w których można coś spieprzyć trochę jest, dlatego zupełnie mnie nie dziwi pytanie kolegi o dobry i solidny warsztat ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tolo12345 02-11-2024, 13:16 Dziękuję za sugestię.
Piasek80 04-11-2024, 17:22 Poniżej zdjęcia do wglądu.
agonia. Tam już można było odliczać dni do chwili kiedy zaczęłyby odpadać zęby.
Górny pasek co max 80 tys km, dolny co max 160 tys km - oba, nie rzadziej niż co 6 lat. I motor będzie wam śmigał kolejne setki tys km. Pancerne i trwałe bydle.
|
|