Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Nexus 7 zamiast radia
pepemk2focus 08-10-2016, 13:58 Witam,
Może ten wątek był już poruszany ale niemogę nic znaleźć więc proszę o link i niezawracam glowy.
Czy ktoś wie jak wstawić tablet do Focusa mk2 rozumiem że ramkę trzeba sobie dorobić ale na filmikach z Youtube [emoji1] obsługują tego tableta z przycisków w kierownicy chodzi mi o asus nexus 7. Może ktoś wie dokładnie jak to zrobić a może to nie warte zachodu
Z góry dzięki za pomoc
Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
Kup mocowanie, przyklej do szyby i gitara gra
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pepemk2focus 08-10-2016, 15:13 Hehehe no dobry patent. Podlanczalem przez aux w schowku ale trochę lipa. Korzystam z tabletka w pracy przy tym sporo jeżdżę wolałbym żeby to jakoś wyglądało.
Tablet nie zastąpi ci radia więc zamiast radia to trochę kicha. Dlatego pomyśl o mocowaniu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pepemk2focus 09-10-2016, 09:31 Rozumiem ale te mocowania też można jakoś zrobić czy kupić ? żeby tablet był jak by przed radiem . Teraz mam uchwyt trzymający się tak jak by z boku od radia ( pamiątka po zestawie głośnomówiącym od noki) ale to już niema mowy żeby ktoś usiadł obok
Jak zamocuje tablet . Spoko dzięki za info widzę że muszę sam pokombinować
Daj odkaz na to video ... :569:
pepemk2focus 09-10-2016, 23:08 https://youtu.be/g0a7qqhim_k tutaj widać dokładnie ze gościu steruje wszystkim z kierownicy a sam tablet leży w miejscu radia . Czy to jest jakiś gotowy zestaw czy jak ???
rumunn95 23-10-2016, 10:47 tez mam zamiar wrzucic nexusa zamiast radia narazie mysle jak cofnac oryginalnego soniaka glebiej w deske a przed nim umocowac tablet na magnesy i obrobic zywica i szpachla
pepemk2focus 23-10-2016, 18:09 Powiem ci ze trochę poczytałem i twój pomysł jest najlepszy. Jeżeli uda ci się daj jakieś fotki albo patent jak to zrobiłeś . Widzę na filmikach i na forum w USA ze tam mają jakiś gotowy zestaw pod forda ale ani zdjęcia tego zestawu ani jakiejś konkretnej nazwy nie rzucają.
rumunn95 24-10-2016, 11:03 Nexus juz kupiony , jak bede sie za to zabieral bedzie napewno watek na forum ;)
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
pepemk2focus 31-10-2016, 09:04 http://www.pcworld.pl/news/399197/Tablet.Nexus.7.jako.komputer.samochodowy.html
Szukając info o nexus 7 trafiłem na opis montażu go e aucie z ramką 2 Din . Fajne jest to że tutaj podają gotowe rozwiązania i linki do potrzebnego oprogramowania do nexusa żeby działał w aucie .
Czekam jakie efekty przyniesie próba montażu go w twojej foce ja zamierzam sprubowac po nowym roku bo będę miał więcej wolnego czasu.
Tak ale tam piszą o wzmacniaczu, a wczoraj trafiłem na opis tu na forum użytkownika który zrobił to w swoim s-max jak dobrze pamiętam bez wzmacniacza. Czekam na wasze relacje, chyba ze sam się wcześniej za to zabiorę :)
rumunn95 05-12-2016, 13:26 ja mam w mondeo mk4 bez wzmaka po aux z radia
tutaj cos widac http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=52214&page=147
Nexus juz kupiony , jak bede sie za to zabieral bedzie napewno watek na forum
Nie wiem czy coś przegapiłem, ale jakoś nie widziałem żeby kolega coś dokładniej opisał jak to wszytko zmontował. Na fotkach widać, ze radyjko wylądowało w schowku :( ,wiec sterowanie tabletu z kierownicy raczej odpada? czy jednak jest taka możliwość? W ogóle to niech kolega napisze coś więcej o tym modzie.
pepemk2focus 05-12-2016, 21:38 Fajnie wyglada. Mozesz napisac cos wiecej z czego korzystasz na tym nexusie np nawigacja czy raczej nie ? I sam instalowales wszystko na nim chodzi mi o ten system bo jezeli chodzi o przerobki to sie niemartwie ale to cale programowanie to chyba mnie przerasta. Fajnie to u ciebie wyglada niezle pomyslane.
rumunn95 05-12-2016, 23:21 Jakos ciezko sie zabrac do napisania tematu, ale w skrocie napisze co i jak a wiec:
co nam potrzebne:
-nexus 7 ja mam wersje 2012 32gb 3G zainstalowalem specjalnie ugotowany rom do auta o nazwie USBrom dla nexa 2013 timur kernel dla nexa 2012 autor "Timur" ja mam ten drugi , Wazne zeby miec odpowiednia wersje romu (sa dwie) pod tablet z 3g lub wifi
-przetwornica step down 4-5A (na alledrogo za kilka zloty) do ladowania tabletu ( z ladowarka 2A nawet nie podchodzcie ) ;)
-Ramka 2din do dostania na aledrogo
-kabel usb otg Y
-przelacznik 3 pozycje on-off-on
-tact switch (wlacznik monostabilny)
-kable do glosnikow ( potrzebne do przeniesienia radia do schowka)
-kawalek kabla antenowego ekranowanego
-kabel aux do polaczenia tabletu z radiem
Najwiecej zabawy jest z przeniesieniem wiazki radia do schowka (sama wiazka wychodzi z modulu za schowkiem) trzeba odwinac izolacje odciac jakies 10cm od kostki kable glosnikowe poniewarz ida w srodkowy tunel i sa po prostu za krótkie, po odwinieciu izolacji trzeba oddzielic kable radia od reszty wiazki i przepchac pod tapicerka w strone schowka .
Po przepchaniu kostki przedluzyc kable glosnikowe lutujac kawalki nowego przewodu w miejsca przeciecia ,to samo robimy z antena ja tez trzeba przedluzyc. W schowku z tylu wycinamu otwor zeby przepchac koste radia,kabel aux,kabel antenowy i ewentualnie usb. Wszystko podlaczyc pod radio antene i kostke kabel aux w pierwotne gniazdo kabel usb luzem (jak ktos chce sie pobawic mozna puscic w podlokietnik)
Jak ogarniemy radio bierzemy sie za zasilanie tabletu ja mam dwa do wyboru poprzez przelacznik 3 pozycyjny:
lewo, zasilanie po stacyjce
srodek, brak ladowania
prawo, zasilanie z zapalniczki (przydatne jak chcesz uzywac tabletu na postoju jak stacyjka sie wylaczona)
, zasilanie po stacyjce wzialem z nagrzewnicy PTC czyli przewod fioletowy w kostce numer 68 wiecej tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191223&page=14
Zasilanie z zapalniczki z przewodu za nia ;) (zasilanie gasnie po okolo 20minutach )
Jak zasilanie juz mamy to bierzemy sie za przeniesienie przycisku zasilania w tablecie, otwieramy go lokalizujemy tasiemke przelacznikow zdejmujemy blaszke z wylacznika i delikatnie lutujemy do sciezek cienkie kabelki (uwaga jest to bardzo delikatny druk ,przegrzanie grozi uszkodzeniem tasiemki przelacznikow nalezy uzyc dobrego topnika i cyny i zrobic to bardzo sprawnie czystym grotem) do drugiego konca lutujemy tact switch i montujemy w dogodnym miejscu , ja zamontowalem w okolicy zapalniczki
Z ramki usuwamy zbedne plastiki i montujemy wedlug wlasnego pomyslu w niej tablet ;) skladamy wszystko do kupy i cieszymy sie dobrym sprzetem za niewielkie pieniadze;)
Aplikacje jakich uzywa w tablecie:
-Launcher nova
-text widget
-nawigacja offline Sygic
-player powerAmp
-diagnostyka dasch command, torque, forscan
oto kilka fotek niestety nie bardzo wyraznych
Bump:
oto kilka fotek cd
Bump:
Cd
|