Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Choroba wsciekłych diesli a silnik 1.6HDI

Peter_21
10-10-2016, 14:58
Witam

Interesuje mnie sprawa zabezpieczenia silnika 1.6 przed "choroba wściekłych diesli".. Czy ktoś się orientuje czy ten silnik ma zabezpieczenie przed tym zjawiskiem? Chodzi mi fabryczne klapki zamykające dopływ powietrza do turbiny po odcięciu zapłonu...

krzys1968
10-10-2016, 15:10
Niema żadnych klapek

Peter_21
12-10-2016, 11:13
A w razie W jak lepiej..udusić czy kombinować coś z turbiną ?

krzys1968
12-10-2016, 14:45
Rozumiem ze pytasz jak by sie tobie turbinka rozbiegala to wtedy zatrzymujesz auto , hamulec , wrzucasz 4 i puszczasz sprzeglo trzymajac wcisniety chamulec

madamsz
12-10-2016, 19:46
Na 4-ce może jeszcze pojechać :) , lepsza 5-tka

Mariusz

tedii
13-10-2016, 18:40
Czy ktoś słyszał o takim przypadku .bo chyba to problem starych silników z pompą rzędową ja dawno nie słyszałem o tzw.rozbieganiu silnika.

pawelforduser
13-10-2016, 18:48
Czy ktoś słyszał o takim przypadku .bo chyba to problem starych silników z pompą rzędową ja dawno nie słyszałem o tzw.rozbieganiu silnika.

Mowa o rozbieganiu w związku z turbinką.

krzys1968
13-10-2016, 19:02
Wywnioskowalem z postow kolegi Peter_21 ze o to pyta lub mial to na mysli co zrobic jak sie turbinka rozbiega

radek70
13-10-2016, 19:33
Niema żadnych klapek Cześć Krzyś, kolega chyba miał na myśli przepustnicę. Wiem, że u Ciebie są dwie, bo jest bypass z turbiny 109km, DPF. Kiedyś pisałeś o tym, ale dokładnie sprawdzałeś jak zachowują się po wyłączeniu zapłonu? Ja mam jedną przepustnicę 90km bez DPF. Myślałem, że ma łagodzić wstrząsy przy gaszeniu diesla i zapobiec rozbieganiu silnika, zamykając dolot za turbiną po wyłączeniu zapłonu. Może coś nazmyślałem, tylko pytanie po co ona jest tam umieszczona? Nigdy nie sprawdzałem działania przepustnicy, chyba tam zajrzę...

krzys1968
13-10-2016, 19:47
Cześć Krzyś, kolega chyba miał na myśli przepustnicę. Wiem, że u Ciebie są dwie, bo jest bypass z turbiny 109km, DPF. Kiedyś pisałeś o tym, ale dokładnie sprawdzałeś jak zachowują się po wyłączeniu zapłonu? Ja mam jedną przepustnicę 90km bez DPF. Myślałem, że ma łagodzić wstrząsy przy gaszeniu diesla i zapobiec rozbieganiu silnika, zamykając dolot za turbiną po wyłączeniu zapłonu. Może coś nazmyślałem, tylko pytanie po co ona jest tam umieszczona? Nigdy nie sprawdzałem działania przepustnicy, chyba tam zajrzę...
Czesc Radek , dolna jest otwarta a boczna zamknieta na zgaszonym silniku . Do konica nie dociekalem jak przepustnice pracuja ale zmotywowales mnie i w wolnym czasie musze to sprawdzic czy podczas odpalenia silnika dolna sie zamyka a boczna otwiera . Tylko jest male ale jak turbinka sie rozbiega to zadne klapki nie pomoga , tylko sposob jaki opisalem zeby silnik zgasic

pawelforduser
14-10-2016, 11:13
Czesc Radek , dolna jest otwarta a boczna zamknieta na zgaszonym silniku . Do konica nie dociekalem jak przepustnice pracuja ale zmotywowales mnie i w wolnym czasie musze to sprawdzic czy podczas odpalenia silnika dolna sie zamyka a boczna otwiera . Tylko jest male ale jak turbinka sie rozbiega to zadne klapki nie pomoga , tylko sposob jaki opisalem zeby silnik zgasic

No wlasnie, zostaje tylko zduszenie