Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Dołożenie Isofixa

yataman
21-04-2012, 10:58
Hejka,

Przerabialiście może dołożenie isofixa aby środkowy fotel też go posiadał?

Jak to wygląda ze strony kosztów i bezpieczeństwa?

Wygoda na pewno jest bo każdy fotelik jest na swoim miejscu ;]

pozdr.,
y.

EliEli
23-04-2012, 16:15
Ja wożę 3 fotliki: 2x ISOFix + środkowy bez: zdecydowalem się na rozwiązanie wpinane przy pomocy pasów (teraz "Romer-Britax"
a wcześniej kubełek MaxiCosi również z bazą wpinaną pasami).

Jak wybierzesz sensowną firme to takie coś bardzo dobrze się sprawdza. Mechanizm dociągania pasów w tych fotelikach pozwoli na pewne i stabilne mocowanie.

dikileiden
25-04-2012, 00:57
Panowie a co powiecie o tym http://www.abcford.pl/Pages/ProductView.aspx?p=1457&c=483&s=496

yataman
25-04-2012, 08:34
Ja wożę 3 fotliki: 2x ISOFix + środkowy bez: zdecydowalem się na rozwiązanie wpinane przy pomocy pasów (teraz "Romer-Britax"

Jak wybierzesz sensowną firme to takie coś bardzo dobrze się sprawdza. Mechanizm dociągania pasów w tych fotelikach pozwoli na pewne i stabilne mocowanie.
Zgadam się, jednak eksperci twierdzą że mocowanie isofix poprawia bezpieczeństwo:
http://fotelik.info/pl/art/isofix,15.html

pozdr.,
y.

yataman
25-04-2012, 08:41
Panowie a co powiecie o tym http://www.abcford.pl/Pages/ProductView.aspx?p=1457&c=483&s=496

DZięki, właśnie oto mi chodziło.
Zakładam, że mocowanie na śruby pasuje, instalowaliście takie cudo? :]

pozdr.,
y.

Wodnik
25-04-2012, 09:04
a są otwory w podłodze za środkowym siedzeniem, żeby przykręcić mocowanie isofixa?

Ktoś już takie coś mocował?

Slartibartfast
25-04-2012, 10:11
Zgadam się, jednak eksperci twierdzą że mocowanie isofix poprawia bezpieczeństwo:
http://fotelik.info/pl/art/isofix,15.html
Bezsprzecznie są wygodniejsze w montażu. Mam jednak nadzieję, że przeczytałeś artykuł do końca:
UWAGA: Do 2009 roku nauczaliśmy, że system ISOFIX stanowi gwarancję bezpieczeństwa. Niestety, wyniki testów z 2009 roku pokazują, że nawet foteliki montowane przy użyciu ISOFIX mogą być skrajnie niebezpieczne. To koniec "ery ślepego zaufania" do ISOFIX. Pamiętaj zatem, aby przed zakupem fotelika ZAWSZE sprawdzić jego wyniki w niezależnych testach: http://fotelik.info/pl/testy/
Przeczytaj też koniecznie artykuł: ISOFIX nie jest już gwarancją bezpieczeństwa

a są otwory w podłodze za środkowym siedzeniem, żeby przykręcić mocowanie isofixa?
Tego ustrojstwa raczej nie zamontujesz w S-Max, bo musiałoby być przykręcone do fotela, podłoga jest za daleko/nisko.

Wodnik
25-04-2012, 18:08
No to chyba tam jest błąd, że to mocowanie można zamontować do S-maxa, widać wyraźnie że mocowanie jest do podłogi a nie do bocznych szkieletów fotela, a znowu tak jak mówisz to jest za duża odległość.

greegi
26-04-2012, 13:51
....

pozdr.,
y.

To nalezalby jeszcze dodac, o jakich fotelikach mowimy (przedzial wagowy).
W przypadku fotelikow do 36kg i tak dziecko mocujesz za pomoca pasa samochodu. Wiec tak na prawde ISOFIX trzyma tylko i wylacznie fotel jak nie ma w nim dziecka.
Zbedny bajer w tym przypadku.
Co innego dla mniejszej grupy wagowej. Wtedy dziecko trzymane jest pasami fotelika, i im stabilniej fotelik jest przymoowany tym lepiej

anwod
26-04-2012, 16:12
Greegi, mam watpliwosci. Przy isofix, w razie wypadku, na pasy dziala tylko ciezar dziecka, bez isofix dziecko + fotelik

krootki
26-04-2012, 21:30
W przypadku fotelikow do 36kg i tak dziecko mocujesz za pomoca pasa samochodu. Wiec tak na prawde ISOFIX trzyma tylko i wylacznie fotel jak nie ma w nim dziecka.

Nieprawda. W testach bezpieczeństwa foteliki isofix+pas prawie zawsze wypadają lepiej od tego samego fotelika zapiętego tylko pasem.

yataman
27-04-2012, 15:00
Co innego dla mniejszej grupy wagowej. Wtedy dziecko trzymane jest pasami fotelika, i im stabilniej fotelik jest przymoowany tym lepiej

Mylisz się. Isofix ma wiele zalet np. dzięki niemu fotelik jest we właściwej pozycji przez cały czas co jest bardzo ważne w razie (odpukać) kolizji.

pozdr.,
y.

Ziółas
03-05-2012, 09:18
Dla zainteresowanych mogę dodać, że w nowym S-maxie jest już Isofix na tylnym środkowym fotelu.

bitabob
06-05-2012, 09:51
W przypadku foteli grupy II/III ISOFIX może podnieść bezpieczeństwo ale tylko pod warunkiem że przebieg pasa będzie prawidłowy. W fotelikach 15-36kg ISOFIX może znacznie podnieść bezpieczeństwo w przypadku zderzeń bocznych poprzez wyeliminowanie przesuwania się fotelika, zmniejsza też obciążenia powstające podczas zderzenia czołowego niwelując oddziaływanie masy fotelika na ciało dziecka. Nie wydaje mi się żeby to był tylko bajer. http://fotelik.info/pl/art/foteliki_samochodowe_15_36_ISOFIX,27.html

Kayu
06-05-2012, 21:58
Dla zainteresowanych mogę dodać, że w nowym S-maxie jest już Isofix na tylnym środkowym fotelu.

I nasuwa się automatycznie pytanie, czy da się zamontować fotele 2 rzędu z S-maxa po lifice do przedliftowego.

penol
12-05-2012, 21:54
Po pierwsze to witam wszystkich na forum :)

Po drugie zaczne od tego ze nie zgodze sie ze zdaniem greegi :wink:

Mam dwa foteliki z tego przedzialu wagowego. W jednym bez isofixa jezdzi staszy syn (kupowalismy go do samochodu ktory nie posiadal zaczepow), w drugim z isofixem jezdzi mlodsza corka. Jeden i drugi fotelik jest firmy Maxi Cosi. Ten w ktorym jezdzi syn buja sie na boki w szczegolnosci kiedy w trasie zasypia i przechyla sie na bok w snie, ale takze kiedy siega cos ze srodkowego fotela, podlogi, stolika itd... Fotelik z isofixem jest zawsze w tej samej pozycji bez wzgledu na to jak bardzo corka sie w nim wierci. W testach ADAC jeden i drugi otrzymal 4 gwiazdki (w tym przedziale wagowym z tego co mi wiadomo zadna firma nie otrzymala 5 gwiazdek) ale mimo wszystko osobiscie polecam ten z isofixem.

kolo100
12-05-2012, 22:40
Witam,
Ja zgodzę się zatem ze zdaniem greegi
Ponad dwa miesiące temu jak ukradli mi auto razem z fotelikem 9-36kg bez ISO FIX, musiałem kupić fotelik ale już 15-36kg (córka 4-letnia).
O ile ISO FIX sprawdza się w fotelikach 9-36kg gdzie na początku dziecko jest zapinane pasami wewnętrznymi fotelika to w późniejszym okresie jak i fotelikach 15-36kg ISO FIX nie ma najmniejszego sensu poieważ dziecko zapina się pasami "normalnymi". Odchylenie fotelika może i jest ale parę cm w lewo i prawo co nie ma znaczenia na komfort podróżowania dziecka. Przynajmniej u mnie w foteliku Recaro. Co do podróży z pustym fotelikiem to faktycznie jest on luźny ale zapinam pasem sam fotelik i jest ok.
Oczywiście nie neguję kupna fotelika 15-36kg z ISO FIX ale też nie jest to niezbędna rzecz. Ja osobiście zrezygnowałem z tej funkcji dla 200pln i nie ze względu na sknerstwo kosztem bezpieczeństwa dziecka ale dużo czytałem na ten temat i uznałem, że nie jest mi, dziecku, to potrzebne.
Pozdrawiam

greegi
12-05-2012, 22:56
W przytoczonym wyzej artykule piszą, jak najnowsze badania pokazują przydatność ISO, ale z drugiej strony - wczesniej o tym nie wiedziano?
I dlaczego 2 metalowe listwy kosztuja 200PLN?

@penol
U mnie nic sie nie buja na boki jak dziecko sie wierci. Albo źle zapinasz pasy, ale fotelik nie pasuje to profilu siedzienia i oparcia.
Mam Recaro Monza i jest stabilnie. A jak mały chce spać, to oparcia sie pochylaja, wiec fotelik tez.

krootki
13-05-2012, 07:20
Witam,
Ja zgodzę się zatem ze zdaniem greegi
Ponad dwa miesiące temu jak ukradli mi auto razem z fotelikem 9-36kg bez ISO FIX, musiałem kupić fotelik ale już 15-36kg (córka 4-letnia).
O ile ISO FIX sprawdza się w fotelikach 9-36kg gdzie na początku dziecko jest zapinane pasami wewnętrznymi fotelika to w późniejszym okresie jak i fotelikach 15-36kg ISO FIX nie ma najmniejszego sensu poieważ dziecko zapina się pasami "normalnymi". Odchylenie fotelika może i jest ale parę cm w lewo i prawo co nie ma znaczenia na komfort podróżowania dziecka. Przynajmniej u mnie w foteliku Recaro. Co do podróży z pustym fotelikiem to faktycznie jest on luźny ale zapinam pasem sam fotelik i jest ok.
Oczywiście nie neguję kupna fotelika 15-36kg z ISO FIX ale też nie jest to niezbędna rzecz. Ja osobiście zrezygnowałem z tej funkcji dla 200pln i nie ze względu na sknerstwo kosztem bezpieczeństwa dziecka ale dużo czytałem na ten temat i uznałem, że nie jest mi, dziecku, to potrzebne.
Pozdrawiam

Kurde, ISOFIX to nie jest bajer, to naprawdę poprawia bezpieczeństwo!

http://www.pro-test.pl/tests_article/92371,0/Test+fotelik%C3%B3w+samochodowych_(Nie)bezpiecze%C 5%84stwo+w+foteliku.html

(trzeba się zarejestrować, żeby przeczytać)

Tutaj są testy fotelików, robione przez niezależnych testujących i przez ADAC. W przedziale 15-36 kg KAŻDY fotelik zapięty tylko pasami wypada gorzej od tego samego zapiętego w ISOFIX+pasy. Nie wiem - spaliście na fizyce, czy co?

kolo100
13-05-2012, 07:28
Jest wiele testów na internecie, wiele artykułów, wiele opinii na różnych forach.
Ja nie chcę tutaj nikomu wmawiać czy spekulować o zasadności ISO FIX w fotelikach 15-36kg bo nawet nie to jest tematem wątku.
Pozwoliłem sobie napisać posta bo sam miałem taki dylemat dwa miesiące temu. Tak jak pisałem, dla mnie ISO FIX jest super i ma zasadność przy nosidełkach, fotelikach 9-18kg i fotelikach 9-36kg gdy dziecko zapina się pasami fotelika.
To jest moje zdanie na ten temat. Niektórzy mogą się z nim zgodzić, inni mają prawo się nie zgodzić. Nie będę dalej drążył tego tematu bo trochę zbaczamy z głównego wątku.
Pozdrawiam:)

krootki
29-05-2012, 22:00
No i jak? Ktoś wymyślił co trzeba, żeby zamontować ISOFIX na środkowym fotelu? Wcześniej o tym nie pomyślałem, ale w sumie byłaby to bardzo przydatna sprawa.

kolo100
12-06-2012, 17:33
Witam,
Mam pytanie odnośnie zaczepów ISOFIX w S-Maxie przed i po lifingu. Chcę zakupić fotelik Cybex Pallas 2 ISOFIX ale na stronie producenta jak i w odpowiedzi emailowej otrzymełem informację, że fotelik jest kompatybilny z S-Max od 2010r i do mojego nie będzie pasował. Czy w tych dwóch modelach występują różnice, jeśli chodzi o mocowania ISOFIX?
Dzięki
Pozdrawiam

Speedy_xx
13-06-2012, 08:24
Fotele są te same, ISOFIX to standard....jak dla mnie bzdury jakieś.

kolo100
13-06-2012, 17:02
Trzeba będzie podjechać i przymierzyć. Najgorsze, że w mało którym sklepie sprzedają ten model fotelika.

krootki
14-06-2012, 16:48
Fotele są te same, ISOFIX to standard....jak dla mnie bzdury jakieś.

Dokładnie tak samo myślę. Pewnie producent jeszcze nie zaktualizował swojej bazy i jak S-MAX >2010 nie występuje to "nie pasuje" ;)

kolo100
14-06-2012, 17:09
No ale to jak to jest, powinno być na odwrót jakby nie zaktualizował nowszych roczników ale starszych nie ma w bazie....

Speedy_xx
14-06-2012, 17:16
Obejrzałem sobie to na stronie Cybexa.Ktoś nieźle namieszał: dla S-maxa po lifcie są dopuszczone skrajne fotele w 2gim rzędzie, a powinien być dopuszczony również środkowy (a to dla tego że w poliftowych jest isofix również na środkowym fotelu). Więc info na stronie producenta jest ogólnie od czapy.
Będzie pasował na 100%.

Slartibartfast
14-06-2012, 17:26
To Ford miesza... Nie w każdym poliftowym jest Isofix na środkowym w drugim rzędzie. W moim nie ma (MY2010.5), jest dopiero od MY2011

jjslowiki
26-06-2012, 14:45
chyba zeszliscie z tematu nie chodzi o to czy isofix jest dobry tylko o to czy mozna zaczep isofix zamontowac w samochodzi s max. ja kupilem takie cudoi i teraz bede kombinowal jak to zalozyc

Slartibartfast
27-06-2012, 08:05
A mnie się wydaje, że za bardzo kombinujecie.
Skoro nie ma na środku montowanego fabrycznie i nie ma gotowego zestawu uzupełniającego, to kup człowieku zwykły fotelik na środek lub zamocuj z isofix na którymś skrajnym.
Zewsząd słychać wypowiedzi o przewadze isofix nad mocowaniem pasami, a Wy chcecie jakąś chałturę odstawiać. Przecież to chodzi o bezpieczeństwo waszych dzieci!

krootki
27-06-2012, 23:18
A mnie się wydaje, że za bardzo kombinujecie.
Skoro nie ma na środku montowanego fabrycznie i nie ma gotowego zestawu uzupełniającego, to kup człowieku zwykły fotelik na środek lub zamocuj z isofix na którymś skrajnym.
Zewsząd słychać wypowiedzi o przewadze isofix nad mocowaniem pasami, a Wy chcecie jakąś chałturę odstawiać. Przecież to chodzi o bezpieczeństwo waszych dzieci!

Gotowego zestawu do montażu trzeciego rzędu siedzeń też nie ma a da się.

A ISOFIX w środkowym fotelu przyda się przy dwóch fotelikach i właśnie trzecim rzędzie siedzeń. Bo jak zamontujesz oba foteliki na skrajnych fotelach to nie bardzo jest jak wsiąść do tyłu. A tak problem "znika".

Slartibartfast
27-06-2012, 23:27
Jak zamontujesz zwykły fotelik problem też znika...

jjslowiki
28-06-2012, 04:59
tak ale mam 3 dzieci i mam juz kupione foteliki z isofixami ( byly kolejno kupowane dla starszych i teraz zostaly) wiec juz chcialbym je wykorzestac przy trzecim dziecku. wszystkie dzieci sa w wieku fotelikowym . i w serwisie forda kazali mi montowac do podlogi ten isofix tylko co bedzie jak odsune fotel. chyba umowie sie do nich niech zamontuja

Slartibartfast
28-06-2012, 07:57
i w serwisie forda kazali mi montowac do podlogi ten isofix tylko co bedzie jak odsune fotel. chyba umowie sie do nich niech zamontuja
Powariowali... Czy oni wiedzą jaki jest odstęp między oparciem a podłogą w S-Maxie? W 5-osobowym co prawda mniejszy, ale tam jest mało stabilna wytłoczka...
Jak zamontują Ci to do podłogi to będzie wystawał niezły pałąk... A co z tapicerką? Szczeliny trzeba jakoś zabezpieczyć, bo będzie się rozdzierać
Póki co - jak nie ma zestawu do fotela S-Max - najbezpieczniej kupić fotel z isofix skrajny i przerobić lub środkowy po lifcie. Sprawdź też, czy Twój fotelik ma opcję montowania bez Isofix, to moim zdaniem bezpieczniejsze niż kombinacje alpejskie z ASO...
Chyba pamiętacie jaki był szum (chyba łącznie z zakazem sprzedaży), kiedy okazało się, że pierwsza wersja Isofix (bez stabilizującej stopy) jest bardzo niebezpieczna?
Co Wam po certyfikacie ADAC itp na fotelik, jak chałupniczo dorobione mocowanie mimo najlepszych chęci (i nie piszę tu o ASO) może nie spełniać żadnych standardów?

Speedy_xx
29-06-2012, 07:03
Nie da się przerobić skrajnego fotela na środkowy-już rozważałem taką opcje.Jedyna opcja to zakup środkowego fotela poliftowego.

greegi
03-07-2012, 22:16
można też kupić normalny fotel, ale skrajny (lewy lub prawy)
Bedzie wtedy wszedzie isofix...
tylko jak wtedy pasazera zapiąć po środku jeżeli nie bedzie jednego zaczepu do pasów?

Speedy_xx
03-07-2012, 22:19
Nie można: nie pasują mocowania pasów, nie mieści się rączka do regulacji oparcia,a najgorsze, ze nic z tym nie można zrobić (no chyba że szlifierą i spawarką)

greegi
04-07-2012, 07:21
Można :)
Sprawdziłem to niechcący wczoraj.

Miałem małą zabawę w czyszczenie (wylane mleko w bagażniku). Musiałem wyjąć całą wkładkę bagażnika a wiązało się to z: wyjęciem foteli 2 i 3 rząd, zdjęcie czarnych plastikowych boczków od nadkoli, zdjęciem szarego plastiku przy tylnych okienkach i szarego plastiku od dachu. Generalnie musiałem wybebeszyć cały tył do gołej blachy. Niestety inaczej nie da się wyjąć podłogi :(
Przy okazji dowiedziałem się że mam na pewno kurtynę dla 3 rzędu foteli :)
Generalnie, przy składaniu tego wszystkiego niechcący zamieniłem fotel środkowy z bocznym - stąd wiem że się da

PS
Po wyjęciu "tyłu" maxio poszedł nieźle w górę. Te fotele ładnie ważą. Wyglądał jak terenówka :)
A felgi są 17" :)

Slartibartfast
04-07-2012, 12:20
Wydaje mi się, że ze skrajnego fotela to w zasadzie potrzebne jest tylko oparcie, siedzisko i baza nie ma nic wspólnego z Isofix, może zostać ze środkowego.
Przy okazji dowiedziałem się że mam na pewno kurtynę dla 3 rzędu foteli
No popatrz, a oficjalnie jest tylko w Galaxy :( Jesteś pewien, że kurtyna obejmie 3 rząd, może to tylko końcówka i się tam nie nadmucha? Zrobiłeś może zdjęcia?

Jak już go tak wybebeszyłeś, to była dobra okazja do wyciszenia :)

greegi
04-07-2012, 13:07
Jestem raczej pewien że to była kurtyna. Bo jakie ustrojstwo zwinięte w rurkę i umieszczone w podsufitce może tam być umieszczone? I z obu stron?
Fotki mam, ale w podsufitke aparatu nie wkładałem, więc akurat tym nie mogę się pochwalić.
Co masz na myśli pisząc, że jest tylko końcówka?

Myślałem o wyciszeniu, ale robota ta spadła na mnie dosyć gwałtownie i nie byłem przygotowany materiałowo. A sklepu audio nie mam pod bokiem. No i z kolei auto nie mogło stać rozbebeszone.

PS
Zauważyłem 3 ciekawe rzeczy
- są jakieś 2 wiązki wchodzące w podłogę. Jedna z nich ma dwa grubsze kable i jest to pewnie jakiś czujnik. Druga wiązka ma kilka cienkich kabelków i nie mam pojęcia do czego jest.
- z lewej strony na ściance jest jakaś wolna zielona wtyczka. Chyba 2x5 pinów. Też nie mam pojęcia co to i na co...

PSS
Ci co nie wyciągali jeszcze środkowych foteli, niech wykręcą i nasmarują zewnętrzne tylne śruby od skrajnych foteli (prze mocowaniu pasów). Obie były troszkę skorodowane i trudno się je odkręcało. Reszta była w lepszym stanie

Slartibartfast
04-07-2012, 17:30
Zielona wtyczka jest do haka - patrz wątek (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=69403)

Kurtyny oficjalnie są niestety dla 1 i 2 rzędu, zobacz jak to wygląda na zdjęciu (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1681177&postcount=12). Możesz to porównać z tym, co widziałeś u siebie?

P.S. A tu zdjęcia skasowanego (http://www.wraki.info.pl/2010/06/28/rodzinnym-autem-uwazaj-x-2/) eSia, isofix niewiele by pewnie pomógł

greegi
04-07-2012, 21:23
taka mała wtyczunia od haka?
Chyba niemożliwe.
EDIT
Doczytałem... od sterowania do zasilania :)

Na tamtym zdjęciu co dałeś nic nie widać

PS
Koniec spamu, bo zeszliśmy z tematu

mitny
20-03-2015, 20:50
Witam,
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem S-MAXa :)
Dziś pojawił się pierwszy problem (a może nie jest to problem) - chodzi o montaż fotelika dla dziecka. Dotychczas moje doświadczenie było takie, że albo pasy miały naciągacz (wyciągało się pas na maxa i potem mechanizm pozwalał tylko chować pas ale już nie pozwalał wyciągnąć dopóki się go prawie całkowicie nie schowało) albo pasy miały taką długość, że po zamontowaniu fotelika nie zostawało ani trochę pasa (trzeba było się trochę namęczyć z montażem w moim Mondeo MK2).
W S-MAXie założyłem wszystko jak zawsze a mimo tego niezły kawałek jeszcze pozostał a nie ma tu napinacza. Jak ustawiłem odpowiednio oparcie i pasy pościągałem to wszystko wygląda w miarę OK - szczególnie dół trzyma mocno ale już góra się wyciąga - rozumiem, że przy mocniejszym hamowaniu pas się zablokuje ale mimo tego myślałem, że fotelik powinien być sztywno zamocowany?
Mój fotelik to:http://www.maxi-cosi.com/pl-pl/produkty/foteliki-samochodowe/foteliki-samochodowe-dla-malucha/tobi.aspx
Dodam, że mój S-MAX jest 5osobowy i fotele ma z isofixem ale mój fotelik go nie ma więc montuję tradycyjnie.

Proszę o rady.

bartekd
20-03-2015, 23:58
Spokojnie - pas się zablokuje w razie "wyższej" konieczności. Napinacz ma przede wszystkim za zadanie przytrzymać dół fotelika na miejscu oraz zapobiec obróceniu się fotelika bokiem w razie dzwona.
Teoretycznie możesz zapiąć fotelik tak, jak to kiedyś się robiło, gdy foteliki nie miały w ogóle napinacza: cofasz fotel i oparcie maksymalnie do tyłu, najmocniej jak się da naciągasz pas na foteliku a następnie energicznie pociągasz pas ze zwijacza tak żeby się od razu zablokował. Teraz trzymając pociągnięty, zablokowany pas przesuwasz cały fotel z fotelikiem o ~2 ząbki do przodu, całość dociągasz oparciem lekko do przodu. Jeśli umiejętnie to zrobisz, to fotelik będzie sprawiał wrażenie zespolonego z fotelem.

mitny
21-03-2015, 14:13
Dzięki - spróbowałem i póki co jest OK.

borosail
22-03-2015, 23:22
hmmm,
używam maxi cosi tobi i czasami mam wrażenie że złamię dźwignię od napinania pasów... a robię to tak:
stawiam fotelik i opinam pasami (na razie luźno)
wchodze do auta i pociągam pas powyżej zapięcia w pionie tak że fotelik chowa się w siedzenie przy okazji przyciskając fotelik kolanem w dół i tył (aby wcisnął się w fotel)
wybieram luz na pionowej części fotela i mocno przytrzymując pas przeciskam go w szczelinach za zagłówkiem
zamykam górne "trzymacze" pasa
dociskam mocno oparcie do fotela i jednocześnie pociągam energicznie pas aby się zablokował
dopiero teraz oburącz podnoszę dźwignie napinacza w foteliku (i tu czasami mam wątpliwości czy sienie połamie...)

Fotelik siedzi tak mocno, że ruszając nim ruszam samochodem
po 2 latach ma wręcz wyciśniety wzorek podstawy fotelika w siedzeniu.

Szczerze nie ma żadnych wątpliwości, ze fotelik jest przypięty jak należy.

Powodzenia we wpinaniu, na pewno da się to zrobić :-)

paciej
12-10-2016, 07:48
Witam,
czy ktoś rozwiązał problem Isofixa na środkowym fotelu w przedlifcie? Czy wystarczy przełożyć fotel od polifta i będzie plug in play? Czy może trzeba zmienić cały stelaż? Proszę o informację, jeżeli ktoś już coś takiego robił. Z góry dziękuję.

Piotr

Kayu
12-10-2016, 09:44
Tak, robilem to w zeszłym roku:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=227699

paciej
12-10-2016, 12:19
Bardzo dziękuję za pomoc. Zabieram się za wymianę.

Slartibartfast
12-10-2016, 14:38
Wątki do scalenia

adi1
13-02-2017, 22:01
Temat zdeczko umarł, a szkoda, bo w całym forum brak jest jednoznacznej odpowiedzi na proste i pewne zarazem przerobienie środkowego fotela w aucie przed FL na taki z isofixem. Teoretyzując, wg. mnie, jest kilka rozwiązań:
1. zamontować zestaw:
http://ford.sklep.pl/product-pol-17780-ISOFix-uchwyt-mocowanie-fotelika-dzieciecego-Focus-Mk2-oryginal.html
Czy ktoś to przerabiał w S-maxie? Czy da się to dobrze zamontować do fotela? Część sprzedawców podaje, że do naszych aut pasuje, część, że tylko do foki i to wszystko przy identycznym numerze katalogowym.
2. wymiana środkowego fotela na taki sam ale najwcześniej z auta z końca 2011r. Opcja sprawdzona ale nie pozbawiona wad - najpewniej tapicerka nie będzie pasowała do tej, którą mam w aucie, stąd tak czy inaczej fotel będę musiał rozebrać i przełożyć poszycie. W związku z tym może:
3. wymiana konstrukcji/szkieletu/stelaża fotela lub tylko samego oparcia na takie z isofix. W tej opcji fotel nie powinien mieć znaczenia - mógłby być środkowy (po FL) lub skrajny (przed lub po FL). Czy da radę tak zrobić? Czy ktoś dobierał się do wnętrzności foteli środkowego rzędu? Czy rzeczywiście tak, jak myślę isofix zespolony jest z opraciem? Czy poza pasami, środkowy fotel nie różni się od skrajnych?
Plusem ostatniej opcji jest zwiększona szansa na nabycie pasującego do niej fotela, zważywszy na fakt, że pojedyncze siedziska środkowego rzędu stanowią mniejszość ofert sprzedaży.
Z góry dziękuję za wszystkie rady, wskazówki i wyprowadzenia z błędu.

latar
14-02-2017, 15:07
Oddam Ci cały drugi rząd z isofixem na środku. W zamian wpłacasz coś na PAH, Caritas czy pomoc dla kogoś chorego.

Są trzy wady:
- do jednego zapięcia pasa nasypał się piasek z butów i nie działa, albo wyczyścisz albo przekręcasz stare
- na środkowym jest lekkie rozcięcie od przodu siedziska, tam gdzie opierają się łydki (mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi:) ), łatwe do zaszycia albo zamaskowania
- wysłać mogę najwcześniej w marcu

tapatalk

Poprawka: środkowy chyba nie ma Isofixa. Muszę sprawdzić.

eclipse
20-02-2017, 10:12
To dla informacji przepisy ruchu drogowego co mówią .:569:
Dziecko bez fotelika i zgodnie z prawem
Dla każdego rodzica oczywiste wydaje się, że dzieci należy przewozić w fotelikach. Polskie przepisy przewidują tu jednak odstępstwo. Jeśli na samochodowej kanapie znajduje się trójka dzieci, jedno może jechać bez fotelika pod warunkiem, że pozostała dwójka podróżuje w fotelikach i - na przykład ze względu na szerokość kabiny - nie ma możliwości zamontowania trzeciego fotelika. Dziecko jadące bez fotelika musi mieć przynajmniej trzy lata, a prawo wymaga, by było ono zapięte pasami.

adi1
09-03-2017, 11:54
Jestem w trakcie przekładki stelaża środkowego fotela rocznik 2013. W porównaniu z moim (2007) jest kilka drobnych różnic, w tym w - w moim mniemaniu - mocowaniu tylnej zaślepki (taka biegnąca w poprzek fotela, widoczna od strony bagażnika) do reszty. U mnie jest czterokrotnie wygięty pod kątem 90o pręt przyspawany do ramy do którego wciskam ww. zaślepkę. W tym nowszym jest przynitowany płaski kawałek blachy, do którego moja zaślepka nijak nie pasuje. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów dałby radę wrzucić fotkę, jak w nowszych autach przymocowana jest nieszczęsna zaślepka? Z góry wielkie dzięki.

jerry73
09-03-2017, 13:24
Mocowanie zaślepki się nie zmieniło. Twój stary fotel był w wersji 5os. a nowy jest od 7os. W fotelach do wersji 7 os. nie ma tej zaślepki.

harmonijka
07-04-2017, 16:21

Nie wiem jak w S-Maxach, ale w Galaxy pas do środkowego fotela biegnie od sufitu. Przez to fotelik przypięty w tym miejscu pasami zachowuje się niestabilnie - nosidełko tak lata, że aby zniwelować ten efekt dosuwam fotel z nim maksymalnie do przodu, aby opierało się o przednie fotele. Nie wiem czy podobny efekt będzie po przesiadce na większy fotelik do jazdy przodem. Szukam czegoś, co by ustabilizowało fotelik przypięty pasem lub sposobu na dodanie isofixa. Czy ktoś już zmagał się z problemem niestabilnego trzymania fotelika przez pas na środkowym siedzeniu?

Aby uniknąć bezsensownych rad typu: "przenieś fotelik na boczne siedzenie" nadmienię, że mam trójkę dzieci - 2,5 latek jeździ w Cybex Sirona (isofix, obracany, mocuję go za fotelem kierowcy) zaś bliźniaki 9 mies jeżdżą jeszcze w nosidełkach, ale niebawem z nich wyrosną. Wolałbym uniknąć przesadzania kogokolwiek do trzeciego rzędu, bo jeszcze się musi zmieścić wózek bliźniaczy + cały ekwipunek dla maluchów.

SLO 303
07-04-2017, 21:23
Czy ktoś już zmagał się z problemem niestabilnego trzymania fotelika przez pas na środkowym siedzeniu?

Tak. Dlatego kupiłem fotelik RWF. Po zamontowaniu go nie ruszy go nawet atom. Isofix jest tylko do 18 kg, natomiast nasz fotelik jest do 25. Jeździ na środku, został tak zamontowany przez Pana który został do tego specjalnie przeszkolony.
Tak czy siak, polecam RWF :)

Fistaszeo
07-04-2017, 23:37
Sprawdzone i dobrze leza we wszystkich fotelach: nosidelko cybex aton 2 bez isofixa - wysuwana stopa niweluje luzy, foteliki maxi cosi axissfix obracany z isofixem i zwykly maxi cosi axiss obracany na pas.

Gorash
19-04-2017, 16:03
Mam międzylifta czyli bez isofixa na tylnym środkowym fotelu. Znalazłem fotel do kupienia z identyczną tapicerką.
Pytanie nasuwa się następujące: czy musi być on z takiej samej wersji (5/7 osobowa) jak mój?
Rozumiem, że pasy, które mam obecnie będą pasować bez problemu?

jerry73
19-04-2017, 17:07
Jeśli chodzi o fotel centralny to nie ma znaczenia wersja 5 czy 7 osobowa. Jedna i druga będzie pasować tylko będzie różnica w wyglądzie z tyłu u dołu. Wersja 5 osobowa ma taką dużą plastikową osłonę a 7 os. ma tylko metalową poprzeczkę. Jeśli chodzi o pasy to jeśli fotel będzie z samochodu wyprodukowanego po 05.2012 to niestety pasy nie będą pasować. Będziesz musiał przełożyć zapięcia pasów ze swojego starego fotela.

Gorash
20-04-2017, 08:26
Jeśli chodzi o fotel centralny to nie ma znaczenia wersja 5 czy 7 osobowa. Jedna i druga będzie pasować tylko będzie różnica w wyglądzie z tyłu u dołu. Wersja 5 osobowa ma taką dużą plastikową osłonę a 7 os. ma tylko metalową poprzeczkę. Jeśli chodzi o pasy to jeśli fotel będzie z samochodu wyprodukowanego po 05.2012 to niestety pasy nie będą pasować. Będziesz musiał przełożyć zapięcia pasów ze swojego starego fotela.

Dzięki za info. Auto dawcy jest z 2011 więc powinno być ok.

totek2
20-04-2017, 08:28
Zapinki pasów są na jednej śrubie wiec w razie czego łatwo wymienić. Ja u siebie wymieniałem wszystkie bo auto z 2010 a fotele włożyłem z 2013.

marcinDZN
04-06-2017, 08:47
Witam

Jak to bywa na forum szukam i nie mogę znaleźć odpowiednich informacji na temat fotelików z ISOFIXEM w przedziale wagowym 15-36 kg do mojego Maxia. A mianowicie chodzi dokładnie o chęć zakupienia przeze mnie fotelika dla syna. Fotelików z i Isofixem jest pełno ale oczywiście nie każdy pasuje i dlatego ten temat i pytanie do użytkowników jakie wy macie foteliki z isofixem i jakie polecacie foteliki do tego modelu ? Może są jakieś przejściówki które się łączą z różnymi rodzajami fotelików ? Z góry dzięki za pomoc.

totek2
04-06-2017, 08:52
Ja mam cybex solution m-fix

latar
04-06-2017, 09:26
Jutro jadę do 8* po zerówkę i właśnie 15-36. Dowiem się z najlepszego źródła co jest aktualnie na topie w tych kategoriach. No i naturalnie przymierzę.

PS Jest już taki temat w dziale Ford Garage w temacie Ogólnie o Motoryzacji.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

B@tm@n
04-06-2017, 09:26
https://fotelik.info
Polecam do znalezienia fotelika.
Ja zawsze korzystam z fotelików firmy Römer - uważam, ze to najlepszy wybór
Dwóch moich synów lata w tych
KIDFIX II XP SICT - BLACK SERIES
I sobie chwale, oni tez są zadowoleni - dość szerokie, dużo miejsca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

marcinDZN
04-06-2017, 09:32
latar - dzięki za info o dziale zaraz tam też się rozejrze, niestety wyszukiwarka mnie tam nie zaprowadziła. Jak byś wiedział coś więcej to podziel się wiedzą będe wdzięczny bo mi czasu brakuje żeby gdzieś jechać i dopytać.

cattani75
04-06-2017, 10:33
Ja polecam Cybexa (ale absolutnie nie z poduszką!) - ma jakiś patent na zagłówek, że młodemu głowa nie leci.

cienislaw_
04-06-2017, 18:54
3 lata z axkid duofix i młoda nadal woli jeździć tyłem do kierunku jazdy. czy bym go kupił teraz ponownie? - trudno powiedzieć, bo pojawiło się trochę alternatyw. na pewno będzie jeździł tyłem tak długo, aż młoda stwierdzi że ma za mało miejsca na nogi, a potem na przód, tylko wykombinuję coś żeby nogi nie wisiały w powietrzu.

okul80
05-06-2017, 06:13
U mnie młody jeździ w Romer Kidfix II XP. Bardzo zadowolony. Nie jestem ekspertem ale z tego co pamiętam wychodził bardzo dobrze w testach etc. Mam wrażenie, że jest solidną konstrukcją. Pozdrawiam!

tompio2
05-06-2017, 06:35
w 15-36 nie jestem obeznany, bo syn jeździ dopiero w 9-18 BeSafe X4 tyłem, ale sprawdź np. w instrukcji czy Twój ISOFIX wytrzymuje do 36kg. Czytałem, że powyżej 25 kilo to chyba lepsza jest podstawka/poddupnik i dziecko przypięte pasami niż fotelik. Poczytajcie http://osiemgwiazdek.blogspot.com/
Większość tatusiów więcej uwagi poświęca wyborowi oleju i filtrów, niż fotelika. Wybór fotelika to ciekawe zagadnienie i warto je zgłębić, a wtedy się okazuje że w najlepszych sklepach z fotelikami trafisz na sprzedawce, który tylko myśli że ogarnia temat, a nie mówiąc o sklepach typu smyk.

BUMP: http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2015/01/jeste-eksprte.html

latar
05-06-2017, 07:35
Poddupników już nie ma. Manekin ok ale żywe dziecko się rusza i wyjeżdża z poddupnika a wtedy pas miażdży wnętrzności.
Fotelik 15-36 aż do osiągnięcia 150cm wzrostu a jeśli dziecko się nie mieści wagowo to można poszukać fotelika wśród amerykańskich producentów. Tam robią nawet do 60kg.

kkuzi
05-06-2017, 15:50
Polecam Kiddy Cruisefix - fotelik rośnie wraz z dzieckiem, w testach osiąga jedne z najlepszych ocen.

Maniek8888
05-06-2017, 18:46
W Osiem Gwiazdek mają bardzo duży wybór fotelików przystosowanych do przewożenia dziecka tyłem i taki bym Ci polecał. Moja córka jeździ w Axkid Rekid albo Duofix już teraz nie pamiętam. Przy montażu za pomocą isofix, da się go tak ustawić w smaxie, że z przodu pasażer siedzi komfortowo (do jazdy codziennej, nie wiem czy w trasie nie byłoby zbyt pionowo dla niektórych osób).

latar
05-06-2017, 18:54
Ja mam 180cm wzrostu i Axkid Duofix w S-Maxie jeździ za mną. Dla mnie pozycja jest w sam raz ale ja to oparcie mam raczej rajdowo (czyt. w pionie).

cienislaw_
05-06-2017, 19:08
u mnie duofix wylądował za fotelem pasażera. montowany na isofix (kilka cm oddalony od oparcia fotela), pochylenie 2gi poziom. po wszystkim dosunąłem fotel pasażera i wyszło mi praktycznie tyle samo miejsca co mam jako kierowca. fakt, oparcie bliżej pionu, ale sporo miejsca na nogi. jeśli dziecko mniejsze i zamontować pasami, miejsca z przodu będzie więcej, to samo gdy zmniejszyć pochylenie fotelika do tyłu, ale wtedy komfort dziecka na dłuższej trasie się zmniejszy (opadająca głowa).

latar
05-06-2017, 20:23
W S-Maxie można jeszcze pochylić oparcie fotela w drugim rzędzie. Mocowanie isofix też się wtedy przesuwa o kilka centymetrów. Szału nie ma ale jeśli komuś brakuje te 2 cm to będzie jak znalazł.

marcinDZN
06-06-2017, 10:27
Dzięki za porady mam w czym wybierać tylko pozostaje kwestia dopasowania syna do fotelika który będzie bardziej mu pasował. Jeszcze raz dzięki za nie ocenione fachowe porady.

jarzynajarzyna
06-06-2017, 11:39
dzień dobry, mam pytanie w temacie - czy do galaktyki 2009 będzie pasowało siedzenie z alhambry lub sharana? oczywiście u mnie w aucie nie ma isofixu, a dobrze by było, gdyby był. i druga rzecz, zastanawia mnie, czy takie fotele kupowane od kogoś to z czego są? czy z powypadkowych aut? to bezpieczne jest, takie przeszczepy?
pozdrawiam

aha, dodam jeszcze, że w salonie zaproponowali mi wstawienie prawilnego fotela za jedyne cztery koła, czemu mówię stanowcze nie, bo koszt doskonałego fotelika rwf, którego mogę tam zamontować na mur amen, to jakieś półtora koła...

jerry73
06-06-2017, 12:04
Fotele Z Alhambry i Sharana nie pasują. A o którym rzędzie foteli mówisz?
ISOFIX nie ma w III rzędzie ( i nigdy nie było) i w środkowym fotelu II rzędu (przed 2011). Środkowy fotel II rzędu (używany) z isofixem można kupić już za ok 150 zł. Fotele na portalach internetowych pochodzą również z aut bezwypadkowych. Ale może być różnie. Najlepiej sprawdzić przed zakupem i osobiście odebrać.

jarzynajarzyna
06-06-2017, 12:33
chodzi o środkowy fotel II rzędu. nie ma nigdzie z isofixem, wszędzie są bez - no chyba, że masz coś na oku, co mi umknęło, to podrzuć, proszę link.

na internecie widziałam tylko z alhambry i sharana - środkowe z iso właśnie. do galaxy nie :/

jest tylko to:
http://allegro.pl/fotel-tylny-srodkowy-tyl-vw-sharan-7n-2011-i6360339343.html#thumb/2
http://allegro.pl/vw-sharan-7n-fotel-srodkowy-tyl-isofix-i6701547899.html#thumb/4
http://allegro.pl/fotel-tylny-srodkowy-vw-sharan-7n-2011-i6820806625.html
http://allegro.pl/fotel-ii-rzad-od-pasazera-seat-alhambra-2011-2014-i5123289862.html
http://allegro.pl/fotel-ii-rzad-oryg-vw-sharan-alhambra-ii-7n-13r-i6797239817.html

ale wszystko jest poza warszawą i nie mam tego jak przymierzyć :/

a, edit: właśnie znalazłam na ebayu taki:
http://www.ebay.de/itm/Sitz-Sitzbank-hinten-Ford-GALAXY-2-zweite-Reihe-mitte-08-2011-/351961814074?fits=Year%3A2010%7CMake%3AFord%7CMode l%3AGalaxy%7CPlatform%3AWA6%7CType%3A2.0&hash=item51f28f143a:g:A5kAAOSw4DJYge7T#shpCntId
wygląda jak ten, który mam teraz. będzie pasować? pomóżcie, please. mam forda galaxy ghia z marca 2009, niemiec, na 7 osób.

jerry73
06-06-2017, 13:31
Ten z e-baya będzie pasować. Fotele z sharana i alhambry to zypełnie inna konstrukcja i nie będą pasować.

Kayu
06-06-2017, 13:32
Ale Galaxy 3 generacji (od 2006 roku) nie ma już nic wspólnego z Alhambrą i Sharanem.

jerry73
06-06-2017, 13:36
Tu masz cały komplet z Polski.
http://allegro.pl/fotele-ii-rzad-galaxy-mk3-s-max-pol-skora-i5851810359.html

jarzynajarzyna
06-06-2017, 13:40
ogromne dzięki. to teraz nie wiem, co zrobić - ten z polski jest tańszy, ale tamten z dojcza wygląda tak samo… co byście zrobili?

jerry73
06-06-2017, 13:54
Ja bym brał ten cały komplet jest tańszy od tego jednego fotela z D. Chyba że masz taką samą tapicerkę jak ten ze D.

jarzynajarzyna
06-06-2017, 14:11
no mam właśnie identyczną jak ten z DE

miki818
06-06-2017, 14:36
a w Polsce można gdzieś wyhaczyć taki z taką samą tapicerką jak z DE? szukałem i nic :/ a jeszcze III rząd by mi się przydał

jarzynajarzyna
06-06-2017, 16:07
z mojego dzisiejszego doświadczenia, to ogólnie słabo… chociaż ja szukałam pod kątem isofixa, to może nie zwróciłam uwagi

Bump: zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo w tym ogłoszeniu na ebay jest podany vin auta, z którego to pochodzi. to znaczy, że auto poszło do kasacji, a część rzeczy w drugi obieg? jest sporo części z auta o tym numerze vin.

latar
06-06-2017, 16:55
Czy drugi rząd w S-Maxie i Galaxy się czymś różni?

jerry73
06-06-2017, 17:28
Fotele II rzędu w S-maxie 7os. i Galaxy są takie same. Różnią się tylko fotele przeznaczone do 5os. Chociaż czasami fotele z wersji 7os. były montowane w 5 os. - samochody przygotowane pod montaż III rzędu siedzeń.

adi1
06-06-2017, 17:30
Z tego co wiem, to różnic nie ma. Handlarze na All... najczęściej opisują swoje fotele, że do S-max/Galaxy. Drobna różnica jest pomiędzy fotelem do wersji 5-os/7-os - ten drugi nie ma plastikowej osłony na składaniu fotela (takie zagięte coś widoczne z bagażnika). Ja swój fotel (2013) kupiłem od gościa, który sprzedawał cały zestaw. Zadzwoniłem, zgodził się, kupiłem za 150pln. Po pewnym czasie sprzedawał te same fotele i ten środkowy też miał ;) Sprzedawców podobnych do niego znalazłem jeszcze dwóch, choć ich ceny za pojedynczy fotel były nieco wyższe.

jarzynajarzyna
07-06-2017, 09:44
a możecie mi podpowiedzieć, gdzie ewentualnie mgę sprawdzić, czy auto, z którego pochodzi ten fotel z ebaya nie zostało zmielone na marmoladę w jakimś wypadku? taki fotel z powypadkowego auta może być wadliwy? tzn. chodzi mi, czy może się okazać, że mimo, że wygląda ok i jest sprzedawany jako 100% sprawny, to w czasie jakiegoś dzwonu rozleci się na kawałki? mam tu vin, ale żadna wyszukiwarka w necie nie pokazuje, że auto uległo wypadkowi. sprzedawca na razie nie odpisuje - teoretycznie mogę zadzwonić, ale czy powie mi prawdę? zadzwoniłam do aso, ale tam mnie wyśmiali, że oni nie wiedzą, co się dzieje z krajowymi autami, a co dopiero z zagranicznymi. nie chcę zrobić jakiejś głupoty i wstawić lipnego fotela z isofixem, który będzie bardziej niebezpieczny od oryginalnego bez isofixa.

cz_ort
08-06-2017, 15:53
Dla naszych dzieciaków wybraliśmy Kiddy Cruiserfix 3.
Plusy:
+ rośnie z dzieckiem na wysokość oraz szerokość
+ pochylane oparcie (wędruje w tył za odchylanym oparciem 2 rzędu foteli, i główka dziecka nie zwisa podczas snu)
+ łatwy montaż
+ możliwość montażu pasem do kanapy bez isofix (np. na środkowy fotel, gdzie brak uchwytów isofix)
+ mocne 4 gwiazdki w testach
+ ochrona boczna głowy (poduchy dochodzą praktycznie do drzwi)
+ przyjemna w dotyku i porządnie wykonana tapicerka
+ miękkie wykończenie
+ podłokietniki (wygoda dziecka + stabilne prowadzenie pasa)
+ możliwość wysunięcia elementu podtrzymującego nogi (wygoda podróżowania dla młodszych dzieci)
+ tapicerka ściągana do prania
+ wybór kolorów (to zostawiliśmy dzieciom)
Dzieciaki przejechały w fotelikach 3 tys. km w 2 tygodnie i nie narzekały, że gorąco, niewygodnie, za wąsko, pas uciska, etc. więc one zadowolone (komfort i kolor), a my spokojni o ich bezpieczeństwo.

Rozważaliśmy jeszcze Takatę (montowaną wcześniej w BMW/Audi pod marką auta), ale to już kosmos cenowy, więc zamiast 1,25 fotelika mamy dwa :)

W 8 gwiazdkach byli gotowi zejść z ceną do <800 zł, ale nie mieli innych kolorów, więc za tę samą cenę kupiliśmy 2 szt. u konkurencji od ręki.
Obsługa jednak mega fachowa i polecam ich bardzo.

michalyyy
14-06-2017, 11:10
https://fotelik.info
Polecam do znalezienia fotelika.
Ja zawsze korzystam z fotelików firmy Römer - uważam, ze to najlepszy wybór
Dwóch moich synów lata w tych
KIDFIX II XP SICT - BLACK SERIES
I sobie chwale, oni tez są zadowoleni - dość szerokie, dużo miejsca

Akurat tak sie sklada ze ten fotelik wcale nie jest szeroki. ;-).

M.

kwiatekwawa
14-06-2017, 13:57
My polecamy foteliki firmy RECARO. Są mega bezpieczne.

schraczek
18-06-2017, 16:54
a dlaczego bezpieczne? Jakie oceny w testach?

Dean08
19-06-2017, 11:51
Nie wiem czy są Isofixy dla wagi powyżej 18 kg- przynajmniej nowy S-Max nie akceptuje takowego. W praktyce Isofix powyżej 18 kg pozostaje jako pomoc w prawidłowym montażu a nie jako samodzielne mocowanie.

schraczek
19-06-2017, 11:57
Ja używam dwa foteliki Monterey2. Mają mocowanie do isofix, testy ****ADAC, i pełną regulację. Polecam!!!
https://m.ceneo.pl/17480233

debiecm
19-06-2017, 15:09
Kolego,
tylko Axkid Duofix - http://www.axkid.com/pl/product/duofix/?lang=pl. Jest to duzy fotel, i bardzo wygodny. Niestety osoba siedziaca z przodu ma malo miejsca.
Użytkuję kilka lat i powiem Ci że żadnego innego. Najmłodszy syn używa Axkid Babyfix.

!!! Najważniejsze !!!
TEST PLUS zaliczony - poczytaj sobie o tym tescie.
Koncentruje sie tylko na bezpieczenstwie i robiony przy większej predkości. Niestety ADAC do sredniej bierze wiele aspektow np. wygląd, materiał z jakiego jest wykonany, itd

P.S.
Jezeli jestes z Lodzi daj znac, zobaczysz na wlasne oczy jak to wyglada.

schraczek
20-06-2017, 10:19
!!! Najważniejsze !!!
TEST PLUS zaliczony - poczytaj sobie o tym tescie.
Koncentruje sie tylko na bezpieczenstwie i robiony przy większej predkości. Niestety ADAC do sredniej bierze wiele aspektow np. wygląd, materiał z jakiego jest wykonany, itd
.

Uśmiałem się !

pdrogi
20-06-2017, 12:11
Kolego marcinDZN,

a ile lat/kg/wzrostu ma Twój syn?
Pytam bo wiele osób poleca tu RWFy a grupa 15-36kg którą wrzuciłeś w tytule wątku to zdaje się jest dla dzieci które wyrosły już z RWFa (czy w ogóle z drugiej grupy fotelików) i są przypinane w foteliku pasem trzypunktowym siedząc przodem do kierunku jazdy.

Z grupy 15-36kg również bardzo polecam Britax Romer Kidfix XP II !!
Gdzieś wyczytałem że w S-maxie, z racji że są kurtyny powietrzne, nie jest zalecana wersja z SICT.
Pierwsza wersja tego fotelika dostała maxa za bezpieczeństwo od ADAC. W drugiej wersji jest dodany ten uchwyt do pasa biodrowego, ponoć zwiększa to znacząco bezpieczeństwo (https://foteliki-pod-lupa.pl/nowe-foteliki/britax-roemer-secureguard-najnowsza-technologia-ochrony-brzucha-w-fotelikach-15-36/).
No i jest isofix więc fotelik ma lepszą stabilność i nie lata po aucie jak nie jedzie w nim dziecko.

pozdrawiam!

mirek.chomicz
11-07-2017, 16:10
Czy ktoś używa na codzień smaxa z zamontowanymi 3 fotelikami z tylu? Zamierzam zamontować tam 3 foteliki z isofixem, 2 juz mam, są dość spore, model cybex taki:
http://cybex-online.com/pl/carseats/solutionxfix.html
Trzeci bedzie dla niemowlaka wiec montowany tyłem
Zastanawiam sie jak to sie sprawdza na codzień,
Smaxa jeszcze nie mam, przymiarki nie robilem z fotelikami.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170711/898be680d7b8576b2a2f68f1d136947e.jpg

Wysłane z mojego Hi10 pro przy użyciu Tapatalka

slawek-kali
11-07-2017, 16:26
Jakiego Smaxa bedziesz szukal? w wersjach przedliftowych tylko skrajne fotele maja Isofix ;)

latar
11-07-2017, 16:48
Mam u siebie w MK1 FL zamontowane dwa foteliki RWF obok siebie.

Za kierowcą i na środku. Większość fotelików z kategorii 3 z wielkimi uszami niestety nie mieści się obok siebie:/ Podejrzewam, że te swoje będziesz musiał sprawdzić. Rozwiązaniem jest też przesunięcie któregoś z foteli do przodu (np środkowego), tak żeby złamać linię. Kolega ma w ten sposób zamontowane 3 sztuki Kiddy Cruiserfix 3.

Tak dla potomności to skandynawskie foteliki są z reguły węższe i mieszczą się 3 obok siebie.

stingerA6
11-07-2017, 17:30
Bez problemu. Mam 3 szt Recaro i wchodzą bez problemu. Isofix w liczbie 3 szt tylko polifcie, tak jak pisał Sławek.

mirek.chomicz
12-07-2017, 08:15
Dzieki za odpowiedzi, musze zrobic przymiarkę, koniecznie. Ale skoro 3x kiddy wchodzi to mi sie pewnie też powiedzie.
A z tym fotelikiem na środku, pytanko: czy zapinanie środkowego pasa jest wygodne? Nie ma z tym za dużo kombinacji?
Ja rozgladam sie wlasnie za pierwszymi poliftowymi.

Wysłane z mojego Hi10 pro przy użyciu Tapatalka

stingerA6
12-07-2017, 08:35
Pierwsze polifty (międzylifty) od maja 2010 do września 2010 nie mają w środkowym fotelu isofixa. Więc szukaj od końcówki 2010.
Co do środkowego fotelika, to ja nie zauważam wyraźnej różnicy w zapinaniu fotelika.

xelus
12-07-2017, 10:29
Mam trzy foteliki: Kiddy Guardian Pro 2, Kidfix XP SICT i Maxi-Cosi Cabriofix.
Kiddy ma dość duże "poduchy" boczne i nie jestem pewien czy trzy obok siebie dałyby radę wejść. Pomysł latara z przełamaniem linii mógłby pewnie pomóc. Kidfix ma poduchę przekładaną, montuje się tylko od strony drzwi.
Na środku staram się nie zapinać Cabriofixa (jest montowany tyłem) bo wtedy pas z dachu przechodzi dość blisko dziecka które siedzi po stronie pasażera. Na wysuniętych do samego przodu fotelach brakuje pasa do zapięcia Cabrofixa - ale moje foteliki oprócz Kidfixa nie są ISO-FIXowe.

Miałem awersję do Fordów a Smaxa wybrałem ze względu na trzy foteliki - decyzji nie żałuję, ba następne auto to pewnie też Smax. Ostatnio jeździłem zastępczym Tourneo Connect i jest w nim większy problem z zapięciem trzech foteli niż w SMaxie.

krolikPL
17-07-2017, 09:27
Ja mam trzy foteliki Cybex Solution X2-fix i musiałem zdjąć poduszki L.S.P (zostawiłem tylko od strony drzwi).

marcinboro
17-07-2017, 15:22
A podłączając się pod temat:
Jak wygląda praktyczne użytkowanie drugiego rzędu załadowanego trzema fotelikami ?
Chodzi mi o dostęp, w sytuacji gdy z tyłu siedzi trójka dzieciaków, czy jest w miarę komfortowo, itp.
Pytam pod kątem wyboru S-maxa pięciomiejscowego oraz Galaxy siedmiomiejscowego.
Zakładam, że dwa dodatkowe miejsca w Galaxy dość mocno pomagają, ale czy S-max pięciomiejscowy daje radę ?
Dziękuję z góry za opinie.

xelus
17-07-2017, 16:37
Jak cofniesz drugi rząd (zmniejszając bagażnik) to dzieci mają korytarz do chodzenia, a najmłodsze nie sięgają nogami do przednich foteli. Dodawałem sobie trzeci rząd no i tu jest już słabo - bagażnika praktycznie nie ma, trzeba się nagimnastykować, żeby zapiąć pasy dzieciom. Dzieci uwielbiają te miejsca, jednak ze względu na bezpieczeństwo i powyższe uwagi trzeci rząd używam tylko jak jedzie z nami ktoś jeszcze. Gdyby nie dziadkowie brałbym piątkę - ale to też zależy jakie masz duże pociechy.

bukox
17-07-2017, 17:27
Dostęp do 2-go rzędu nawet przy 3 fotelikach jest bez zarzutu. W 3 jest nieco gorzej i zapinanie pasów przez osobę trzecią jest łatwiejsze stojąc od strony bagażnika bo od środka to udręka. A co do samego bagażnika przy 3 rzędzie to nie jest aż tak źle bo jest ok. 320 l.

marcinboro
17-07-2017, 17:33
xelus / bukox
Dzieki za opinię.
Moje dzieciaki to: 8, 5 i noworodek.
Złożyłem już w sumie zamówienie na Alhambrę, ale obejrzałem sobie S-maxa i jakoś włączył się "zdrowy rozsądek", że w S-maxie w sumie dzieciaki też się pomieszczą i te dwa dodatkowe miejsca nie są niezbędne...

xelus
17-07-2017, 18:10
A co do samego bagażnika przy 3 rzędzie to nie jest aż tak źle bo jest ok. 320 l.

Znalazłem gdzieś info, że 285l - sam nie mierzyłem. ale gdy porównam sobie bagażnik po rozłożeniu siedzeń i przed to wolę bagażnik sprzed rozłożenia :619:
No i przy złożonych fotelach można rozpiąć siatkę i ładować "po sufit". Jak się przyzwyczaisz to potem szok jest jak rozłożysz fotele.

bukox
17-07-2017, 18:19
Masz rację - 320 l to chyba w Galaxy bo tam można przesuwać ostatni rząd siedzeń. W każdym razie mi przy 3 rzędach wchodzi wózek i torba podróżna więc to nie jest tak, że bagażnika nie ma :)

daabbeer
24-11-2017, 23:13
1. zamontować zestaw:
http://ford.sklep.pl/product-pol-17780-ISOFix-uchwyt-mocowanie-fotelika-dzieciecego-Focus-Mk2-oryginal.html
Czy ktoś to przerabiał w S-maxie? Czy da się to dobrze zamontować do fotela? Część sprzedawców podaje, że do naszych aut pasuje, część, że tylko do foki i to wszystko przy identycznym numerze katalogowym.

Jakby ktoś był zainteresowany jak to ustrojstwo mocuje się w Focusie (żeby wyrobić sobie zdanie czy da się zastosować też w S-maxie), to załączam link do filmu instruktażowego

https://youtu.be/xg1LjyGYAno

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

daabbeer
30-11-2017, 23:14
Przekładał już ktoś oparcie pomiędzy siedzeniami skrajnymi i środkowym? Mam dodatkowy komplet siedzeń i wygląda na to, że nie powinno być z tym problemów (ten sam numer części), ale wolałbym nie natknąć się na jakąś niespodziankę np. ze sprężynami, które mogą gdzieś wystrzelić przy demontażu, albo czymś podobnym...

daabbeer
20-01-2018, 22:54
Dla potomnych - bez rozbebeszania, cięcia i spawania - nie da się przełożyć oparć pomiędzy zewnętrznymi i środkowymi siedzeniami.
Zdobyłem cały komplet 2 rzędu z rocznika 2013 (o ile pamiętam) ale póki co daruję sobię podmiankę - daję radę bez środkowego isofixa. W ten sposób mam na sprzedaż cały komplet od wersji 7 osobowej - wszystkie z isofixem, skrajne dodatkowo uchylne pod wejście do 3 rzędu. I jeszcze je niepotrzebnie wyprałem... ech...

Biero
12-09-2018, 11:48
daabbeer masz jeszcze te fotele? Sprzedał byś sam środkowy?

daabbeer
13-09-2018, 21:44
Właściwie to czemu nie? Tylko nie za bardzo chce m się to wysyłać. Złapiemy się na priva, to sprawdzimy co dalej.

Rafał A.(antek)
21-09-2018, 19:17
Kolego wysłałem ci PV czy te fotele jeszcze aktualne?

daabbeer
28-09-2018, 00:54
Aktualne. Zaraz sprawdzę priva.

Sky.83
05-06-2019, 09:00
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, które już od dawna czytam.
Muszę dołożyć trzeci rząd foteli do smaxa, bo rodzina się powiększa. Fotele już zakupiłem z Galaxy i chciałbym do niech dołożyć IsoFix. Istnieje taka możliwość, ktoś już z was coś takiego przerabiał? Samochodu nie chce zmieniać, bo moim zdaniem jest to najlepszy Van na rynku. Proszę o pomoc.

Parch
05-06-2019, 13:17
W oryginale trzeci rząd foteli nie ma mocowań ISOFIX. Nie słyszałem, żeby były jakieś gotowe zestawy montażowe, więc pozostają chyba tylko niestety metody kowalskie.

Rafał A.(antek)
07-06-2019, 07:11
3 rzad nie ma isofix, pozostaje montaż na pasy.

Sky.83
07-06-2019, 11:23
Dzięki za odpowiedz, też chwile temu dostałem info z serwisu, że nie było ISOFIX w trzecim rzędzie

rafalnycz
07-06-2019, 13:47
co wiecej z tego co pamietam w 3 rzedzie w instrukcji jest informacja żeby dzieci w fotelikach nie przewozic

Parch
07-06-2019, 14:12
W instrukcji mojego S-MAX'a jest napisane, że można przewozić dzieci w fotelikach na trzecim rzędzie foteli.

phpion
17-03-2020, 19:01
Odświeżę temat. Wiem, że można wymienić środkowy fotel z wersji po liftingu jednak ciężko utrafić z tapicerką. Czy przerabiał ktoś z Was już taką sztuczkę, żeby połączyć dodatkowy skrajny fotel ze środkowym? Skrajny ma Isofix, środkowy ma podwójne zapisanie na pasy. Czy da się przełożyć elementy tak by z takich dwóch foteli powstał jeden: środkowy z mocowaniami Isofix oraz podwójnym zapięciem pasów?

Rafał A.(antek)
18-03-2020, 09:22
Inne masz jeszcze składanie, i boczki. prędzej tapicerkę przełożysz.