Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] przebieg silnika 1,5tdci 120ps
przemek11111 12-10-2016, 18:35 witam chciałbym kupić focusa 1,5tdci 120ps słyszałem od znajomych ze przy około 70-80 tys km padają motory czy ktos cos wie moze potwierdzic ,albo macie juz jakis wiekszy przebieg na swoim aucie ,mozliwe ze bylo to kilka tylko takich incydentow pozdrawiam czekam na info
No, a według opinii mojego znajomego, który posiada ten samochodzik (nakręcił dopiero 50 tys.) to nic innego jak udoskonalona konstrukcja 1.6 TDCi, która jest baaaardzo podobna... więc nie wiem czy bardziej ufać użytkownikowi czy osobom, którym może Ford podpadł bo "to nie Volkswagen" :)
Ford nie zrobił kroku wstecz z według mnie jednych z lepszych diesel'i (1.6 TDCi biorąc pod uwagę ekonomię, koszt części oraz awaryjność) na rzecz 1.5 TDCi.
Sorry za delikatną nutę ironii w tym poście, ale musiałem... :)
pawelforduser 13-10-2016, 11:06 70-80 tys.. Bez przesady. Jesli masz z pewnych rak na pewno swoje popracuje kolega wyzej ma duzo racji.
Jeżeli się nie mylę, to 1.5 TDCI to nieco mniej rozwiercony 1.6 TDCI.
Różnica w pojemności tych silników to dokładnie 61 cm3. Czyli naprawdę niewiele, a pozwala je klasyfikować niżej i osiągać niższe normy.
Może heko tutaj pomoże i powie co i jak, bo pewnie 1.5 TDCI u niego pojawiają się.
nic złego o nich nie słyszałem :)
cezarg1410 13-10-2016, 19:03 No, a według opinii mojego znajomego, który posiada ten samochodzik (nakręcił dopiero 50 tys.) to nic innego jak udoskonalona konstrukcja 1.6 TDCi, która jest baaaardzo podobna... więc nie wiem czy bardziej ufać użytkownikowi czy osobom, którym może Ford podpadł bo "to nie Volkswagen" :)
Ford nie zrobił kroku wstecz z według mnie jednych z lepszych diesel'i (1.6 TDCi biorąc pod uwagę ekonomię, koszt części oraz awaryjność) na rzecz 1.5 TDCi.
Sorry za delikatną nutę ironii w tym poście, ale musiałem... :)
VW i ich diesle to ty stary szanuj :)
To i ja napiszę o swoim :)
Zrobione prawie 50 tys i śmiga.
przemek11111 13-10-2016, 20:41 50-60 żaden przebieg,natomiast na mobile.de jest wiele ogloszen z tymi silnikami odnosnie focusa gdzie przy przebiegach 70-80tysi maja zamontowane nowe motory oto jedno z tych ogloszen: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=230830922&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&scopeId=C&isSearchRequest=true&transmissions=MANUAL_GEAR&fuels=DIESEL&minPowerAsArray=86&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=88&maxPowerAsArray=KW&minFirstRegistrationDate=2014-01-01&minMileage=70000&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=20&pageNumber=1
dzwoniłem do gościa z Niemiec prywatna osoba silnik wymieniony na gwarancji i co wy na to
odnośnie kolegi wyżej tez mi mówili w fordzie ze konstrukcja silnika prawie taka sama jak 1,6hdi natomiast w citroenie i peugeot maja nadal ten silnik tyle ze z adblue,a 1,5 to nowa jednostka forda nie chciałbym być królikiem doświadczalnym,a wiecie jak dziala u nas gwarancja chyba ze nikt nie ogląda tvn turbo z reszta sam doświadczyłem naprawy przez aso ,usterka nie zostala usunieta pismo do centrali zero odpowiedzi :::kupujesz nowe pięknie mila obsługa a potem ma ja cie w du......
kondziu0 27-12-2016, 23:13 Trochę odkop, ale może ktoś będzie szukał jakichś informacji.
Mogę się*podzielić spostrzeżeniami z użytkowania wersji 95 konnej, jednak konstrukcyjnie to ten sam silnik co 120 koni. Co do tego, że silniki 1.5 TDCI i 1.6 TDCI są prawie takie same, mam mieszane uczucia, bo niby dźwięk i dane na papierze mają podobne, ale jednak po przesiadce z 1.5 95PS po facelifcie na 1.6 95PS przed faceliftem znacząco było czuć o wiele niższą elastyczność silnika (różnica w przebiegu to około 30kkm, nadwozie te same).
Wracając do samego silnika 1.5 TDCI, to od odbioru samochodu pod koniec listopada 2015 do chwili obecnej auto ma nakręcone ok. 92000km zupełnie bezawaryjnie. Dodam, że samochód raczej nie był i nie jest oszczędzany, a pojęcia takie jak chłodzenie turbiny itp są mu mało znane (ot, jak się*przypomni to się wystudzi). Kilku współpracowników ma ten sam samochód i silnik i również obywa się bez problemów, więc albo egzemplarze z końca 2015 są poprawione albo mam szęście :)
Pozdrawiam
|
|