Zobacz pełną wersję : Napęd LOW a blokada mechanizmów różnicowych
lukas_ko 21-05-2007, 23:06 Część Chłopaki :fcp29
Czy jak włączam napęd na LOW to jest równocześnie załączona blokada przedniego i tylnego mechanizmu różnicowego? Jeśli tak to rozumiem że skręcać za mocno kołami też nie można bo mogę zerwać blokadę? A moze Explorer w ogóle nie ma blokady mechanizmów różnicowych???
I zauważyłem że na LOW mam jak by krótsze biegi oraz auto bardzo czule, dobrze reaguje na pedał gazu!
Za to na włączonym napędzie na 4x4 auto jak by było słabe tzn. tak jak by ograniczono moc elektronicznie aby samochód nie buksował podczas gwałtownego ruszania (kontrola poślizgu)?
Jak możecie to wytłumaczcie mi zasady działania napędów.
Z góry dzieki :fcp29 :fcp29 :fcp29
nie, nie i jeszcze raz nie,
Explorer nie ma blokad mechanizmu różnicowego :fcp8
jedynie w tylnym moście masz 30% hamulec LSD poślizgowy,
ale zapomnij o nim (bo to tak jak by go nie było)
ale do sedna,
AUTO Explorer ma stały napęd na tył,
jeżeli występuje różnica w obrotach tylnej i przedniej osi, przedni napęd dołącza się automatycznie do pomiaru służą czujniki ABSu,
(qrde teraz nie wiem jak to było w <95, ale koledzy mnie uzupełnia, chyba 2x4)
4x4High włączasz manualnie napęd na przód
tylko ze wtedy masz osie połączone na sztywno, bo Explorer nie ma mechanizmu różnicowego miedzy osiami, i tu powstaje mały problem, bo nie należy z włączonym
napędem na przód poruszać się po po utwardzonej drodze (asfalt, beton...itp),
szczególnie zakręcać bo pourywasz półośki albo rozwalisz mosty.......itd......
przykład
po co są mechanizmy różnicowe to na pewno wiesz,
wiec wyobraź sobie ze jedziesz z włączonym napędem na przód, i skręcasz,
kola przedniej osi pokonują inna drogę niż kola z tylu (po innym łuku)
czyli os przednia chce się kręcić wolniej/szybciej jak os z tyłu,
ale nie może bo jest spięta na sztywno, no i zaczynają występować naprężenia.
fazit: 4x4 High używasz tylko wyłącznie na śliskim podłożu.
4x4Low to jest redukcja, czyli zmiana przełożenia albo inaczej bieg terenowy
w Explorerze wynosi on 2,48:1 (jedziesz wolniej, auto jest mocniejsze)
moment obrotowy na kolo bez redukcji czyli 1016 Nm a z redukcja 2520 Nm
przykład
np rower MTB ma przerzutki z przodu i z tylu,
te z tylu to skrzynia biegów od 1 do 5
a tarcza z przodu to redukcja jak jedziesz pod górkę to przełączasz na mała zębatkę,
i kręcisz jak zwariowany a powoli jedziesz, ale wdrapujesz się bez problemu.
Sorry ze tak to łopatologicznie tłumacze, ale nie wiem jaka masz wiedzę o autach
szczególnie terenowych.
Przed Marianem nie da się zdążyć. :fcp23
Może w końcu sklecimy jakiś FAQ do EX?
Może mody mają możliwość przyklejenia go zawsze na początku postów?
Na Jeepkowym forum coś takiego widziałem.
Darz Bór!
Nemros
lukas_ko 22-05-2007, 11:29 Więc u mnie jet taka kolejność
1. 2WD
2. 4WD AUTO
3. 4WD LOW
na 2 WD explorer buksują koła na pisaku jak oszalałe i nie wyczuwam aby dołąnczał się napęd na przednią oś???
na "auto" moge skręcać załączyć napęd w trakcie jazdy i wszystko jest ok. Za to podczas gwałtownego ruszania na piasku lub pod górę na "Auto" nie chce mi pozwolić zabuksować kołami, ma jak by jakąś kontrolę poślizgu ja mu daje gaz do dechy a auto wogóle nie ma kopa? I tu mysle że na auto dołącza napęd na przednią oś w zależnośći od poślizgu???
Za to na 4WD LOW auto ma najmocniejszego kopa i rusza z miejsca jak by wystrzeliło z katapulty :fcp2 ale jak skręcam to wyczuwam jakieś naprężenia tak jak by była jakaś blokada mechanizmu różnicowego lub jak "Manius" napisał złączone mosty na sztywno.
no i ma inne przełożenia tzn krótsze
Dajcie mi znać czy moje odczucia są dobre. Wiem że od 1997 roku oznaczenie napędów na tablicy roździelczej jest troche inne jest tam 4x4 LOW na środku i 4x4 high.
Wytłumaczcie mi jak jest faktycznie bo z tego wynika że ja mam troche inaczej jak auta od 97
z góry dzięki :fcp26 :fcp26 :fcp26
Więc tak,
2WD -tylko tylnia oś. - Centralny mechanizm różnicowy jest niezablokowany
4WD Auto - tylko tylnia oś a w przypadku poslizgu wiskoza zapina również przód.- Centralny mechanizm różnicowy jest niezablokowany
4WD LOW - Nepęd na 4 kółka, włączony reduktor, zablokowany centralny mechanizm różnicowy.
Co do blokowania centralnego mechanizmu róznicowego pewny nie jestem. :fcp27
Jeżeli jest blokowany (4WD LOW) to po suchym asfalcie pojedziesz tylko raz. :fcp23
Darz Bór!
Nemrod
Jeżeli jest blokowany (4WD LOW) to po suchym asfalcie pojedziesz tylko raz.
No tu sie nie zgodzę. Pojedziesz 2 razy .............tzn. pierwszy i ostatni :fcp2
pzdr
Więc tak,
2WD -tylko tylnia oś. - Centralny mechanizm różnicowy jest niezablokowany
4WD Auto - tylko tylnia oś a w przypadku poslizgu wiskoza zapina również przód.- Centralny mechanizm różnicowy jest niezablokowany
4WD LOW - Nepęd na 4 kółka, włączony reduktor, zablokowany centralny mechanizm różnicowy.
Co do blokowania centralnego mechanizmu róznicowego pewny nie jestem. :fcp27
Jeżeli jest blokowany (4WD LOW) to po suchym asfalcie pojedziesz tylko raz. :fcp23
Nemrod,
namieszałeś gościowi
Explorery obojętnie czy XP0, 1 czy 2 nie maja centralnego mechanizmu różnicowego,
a napisałeś dobrze sprzęgło wiskozowe dopina przód
i dlatego nie możemy 4x4 na czarnym.
Eeeeee....
Moze.
Coś pomieszałem z Cherokee.
:fcp19
Darz Bór!
Nemrod
na 2 WD explorer buksują koła na pisaku jak oszalałe i nie wyczuwam aby dołączał się napęd na przednią oś???
normalne bo masz tylko napęd na tyl, jak sama nazwa wskazuje 2 WD (2 wheel drive)
tylko na 2 kola.
na "auto" moge skręcać załączyć napęd w trakcie jazdy i wszystko jest ok. Za to podczas gwałtownego ruszania na piasku lub pod górę na "Auto" nie chce mi pozwolić zabuksować kołami, ma jak by jakąś kontrolę poślizgu ja mu daje gaz do dechy a auto wogóle nie ma kopa? I tu mysle że na auto dołącza napęd na przednią oś w zależnośći od poślizgu???
zgadza sie na AUTO ma stały napęd na tył, jeżeli występuje różnica w obrotach tylnej i przedniej osi, czyli któreś kola się ślizgają przedni napęd dołącza się automatycznie
Za to na 4WD LOW auto ma najmocniejszego kopa i rusza z miejsca jak by wystrzeliło z katapulty :fcp2 ale jak skręcam to wyczuwam jakieś naprężenia tak jak by była jakaś blokada mechanizmu różnicowego lub jak "Manius" napisał złączone mosty na sztywno.
no i ma inne przełożenia tzn krótsze
zgadza sie
Z tego co wiem tylko explo 5.0l miały stały napęd na 4 koła i centralny mechanizm różnicowy.
lukas_ko 22-05-2007, 22:51 Manius i Joss napisali że po asfalcie nie mogę jeździć 4WD Auto???
Tzn. Na suchym asfalcie wiadomo ze nie ma potrzeby jeździć na 4WD Auto ale np. zimą chyba po śniegu nie ma przeciwwskazań??? no bo załóżmy taką sytuacje że jedziecie zimą po śniegu i trafia się czarny asfalt a dalej znowu śnieg to co za każdym razem należy wyłączyć napęd na 4wd Auto jak wjeżdżam na czarny asfalt? trochę bez sensu? :fcp5
A tak ogólnie to w ogóle nie można jeździć na 4wd Auto po czarnym? że na 4WD Low nie można to oczywiste ale włączonym 4wd auto jeździłem już trochę po czarnym i nie wyczułem aby były jakieś naprężenia podczas skręcania explorer zachowywał się tak jak by miał napęd tylko na tył ale przód ciągnął też bo na pisaku sprawdziłem.
:fcp2
Dajcie znać czy w końcu mogę jeździć w razie potrzeby na włączonym 4WD Auto bo zgłupiałem :fcp6
[/quote]
Manius i Joss napisali że po asfalcie nie mogę jeździć 4WD Auto???
qrde nie napisałem czegoś takiego, :fcp15
ojejku chłopie nie czytaj miedzy wierszami :fcp11
i nie mieszaj 4x4High z 4x4Auto to nie jest to samo :fcp17
ja w moim XP mam takie opcje
4x4Auto - przód się dopina automatycznie jak jest ślisko ( i na tym jeżdżę na co dzień)
4x4High - manualnie włączam przód i jest spięty na sztywno
4x4Low - redukcja +przód spięty na sztywno
ty masz
2WD - napęd tylko na tył
4x4 Auto - przód się dopina automatycznie jak jest ślisko
4x4 Low - redukcja + przód jest spięty na sztywno
Tzn. Na suchym asfalcie wiadomo ze nie ma potrzeby jeździć na 4WD
...........A tak ogólnie to w ogóle nie można jeździć na 4wd Auto po czarnym?
TAK, możesz spoko jeździć na 4x4 Auto (4WD Auto)po czarnym
ja tez i wielu innych (XP >97) tak jeździmy bo nie mamy możliwości wyłączenia,
my nie mam opcji 2WD (a szkoda)
że na 4WD Low nie można na czarnym to oczywiste
:569: nawet nie próbuj :fcp2 (no chyba ze masz ze 4000zeta na zbyciu :fcp3 )
:fcp29
no i proszę powoli, powoli .....i lekcja 4x4 :fcp26 zaliczona :fcp14
lukas_ko 23-05-2007, 06:46 dzieki, dzieki i jeszcze raz dzieki :fcp2 jesteście jak interaktywna instrukcja obsługi expo w internecie :fcp2 :fcp2 :fcp2
teraz wszystko jasne jak się spotkamy stawiam :fcp29 :fcp2
chevidan 23-05-2007, 07:57 z tego co ja mogę powiedzieć o napędach(jak co działa jest już wytłumaczone)ale w praktyce expo 2 ma opcję auto i to jest cool jak tylne koła się ślizgają dopina się przód i tak można sobie śmigać np.po śniegu i nie tylko.w expo 1 jest 2wd albo sztywne 4wd + ewentualnie reduktor.zasówałem na okęcie zimą rok temu w te mrozy,na szosie był ubity śnieg prawie lód.w związku z tym że mi się bardzo spieszyło a na 2wd bezpiecznie się czułem do 80km/h to pomyślałem od czego w końcu mam 4wd,więc zapiąłem przód i rura.rozpędziłem się do około 120km/h(w zasadzie po lodzie)dopóki jechałem na wprost lub jakieś małe zakręty było ok.autko prowadziło się ok bardzo pewnie jak po szynasz,jednak w polsce ciągle prosto nie da się jechać i kiedy trafiłem na więszy zakręt żałowałem że nie miałem pieluchy. expo nie miało ochoty skręcać,nie wpadłem w poślizg ale auto chciało pokonać zakręt większym łukiem(za dużym)kiedy skręciłem mocniej kirownicę wszystkie koła straciły przyczepność.jechałem kontrolowanym ślizgiem jak w rajdach zimowych wrc tyle że nie mam doświadczenia w takowych w dodatku ciężarówką.skończyło się ok na wyjściu z łuku gaz do dechy i wyszedł.jednak nie polecam za szybo śmigać na 4wd albo najpierw poćwiczyć.potem sprawdziłem że na 4wd po śniegu do 60 km/h jedzie się pewnie potem to loterja.
No i manius już wszystko wyjaśnił. U mnie jest tak samo jak napisał i to właśnie miałem na myśli.
pzdr
Chciałbym sie wkręcic w temat,przy włączonym zapłonie mrygają kontrolki 4x4 LOW i 4x4 HIGH.I z tego co pamiętam podczas pierwszej jazdy ,kiedy byłem w szoku bo słuchałem pracy silnika z obawy czy coś w nim nie wystrzeli i nie zwracałem uwagi na inne rzeczy ale chyba też mrygały.Przejechałem nim tylko parę kilometrow na pozyczonych czerwonych blachach ,zeby dojechac do domu i tak juz stoi pare dni.
[ Dodano: 2007-05-23, 21:21 ]
Zapomniałem napisac czy to mryganie oznacza jakaś usterkę ?Czy tak ma być?
niestety ale usterka,
musisz zajechac do jakiegos warsztatu/serwisu i na komputer
OBD prawde ci powie :fcp1
Cześć!
Jestem tutaj nowy chociaż wasze forum analizuję od dwóch m-cy, czyli od zakupu Explorera 98 4,0 SOHC.
Podziwiam waszą wiedzę i fachowość. To dzięki Wam znalazłem i wymieniłem oleje w dyfrze, skrzynce rozdzielczej, silniku, pozostał przedni most i skrzynia.
Mam jednak problem i proszę o pomoc.
Przy ustawionym przełączniku napędu na "AUTO" i maksymalnym skręcie kół prawdopodobnie załącza mi sią "4x4 LOW" (wystąpują naprężenia i utrudniony skręt), dodatkowo od czasu do czasu mrugają jednocześnie kontrolki "4x4 HIGH" i "4x4 LOW". Co to może być?
a czy Ty aby już o to nie pytałeś? (dwa posty wyżej)
przypadkowa zbieżność? :582:
musisz pojechać "na komputer".... manius to już sugerował...
|
|