Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Niedogrzany silnik
Chłopaki mam duży problem i nie wiem jak go usunąć.
Silnik mi się nie dogrzewa a temperatura co chwile spada w dół i tak w kółko
nigdy nie osiąga 90C i nie wiem co już robić.
Wymieniłem termostat na nowy i nic to nie zmieniło wiec wymieniłem czujnik temperatury bo myślałem że w takim razie on jest wadliwy ale i to nie pomogło wiec już nie mam pojęcia jaka może być przyczyna.
Silnik na biegu jałowym nie potrafi się zagrzać przy jeździe najwięcej udało mi się zagrzać do około 80C ale jak tylko obroty się zmniejsza to temp. spada i tak w kółko.
Jak wyłączę silnik po jeździe i załączę po paru min wskazówka pokazuj 90C ale po chwili już spada czym więcej dam gazu tym szybciej leci w dół przypominam że termostat i czujnik temperatury wymieniłem na nowe a usterka nie straciła się.
Ogrzewanie w aucie działa wiec zapowietrzony układ nie jest dlatego już nie wiem co mam zrobić żeby ta wskazówka zatrzymała się na tych 90C i stała a nie ciągle spadała i się podnosiła może ktoś mi pomoże z takim przypadkiem dzięki.
A jak odczytujesz temperaturę? Tylko wskazówką? Czy w teście zegarów lub interfejsem? Jak tylko wskazówką to może wskazówka zła? ;-)
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Test zegarow i wskazowka pokazuja tak samo
A sprawdzales czy na zimnym silniku po odpaleniu za chwile termostat nie puszcza plynu na chlodnice. Mozna sprawdzic waz ktory idzie od termostatu do chlodnicy. Kiedys tak mialem nowy termostat okazal sie uszkodzony.
No właśnie ..... jeśli chodzi o test zegarów to w dieslu temperatura . od 73 do 84 st C. i znów chłodzi ....otwierając termostat , więc nie spodziewaj się że będzie ci pokazywać 90 stopni bo nigdy ci nie pokaże . Tylko w benzynowym ma wyższą temperaturę .
Ale no ma problem przy jedzie trzymac nawet te 70C bo wskazowka oscyluje pomiedzy pierwsza a druga kreska wiec to zamalo dlamnie.
A z tego co widzialem w innych autach benzynach czy diesel to zawsze wskazowka jest na 90C
Wczesniej tez mialem diesla i grzal do 90C
Kolega Michał dobrze ci poradził . Organoleptycznie sprawdza się to tak że jeśli wskazówka jeszcze nie wskazuje prawidłowej temp. czyli tak jak u ciebie np w połowie drogi . Otwórz maskę i sprawdź czy ciepłe są węże pomiędzy termostatem a chłodnicą . Powinny być zimne .Jeśli ciepłe lub gorące to termostat się nie zamyka i jest wadliwy ale to pewnie wiesz .
Natomiast ciepłe dopiero jak termostat osiągnie żądaną temperaturę otwarcia . (prawidłowo to wskaźnik 1-2 mm przed pionową kreską i cofa się tylko czasami jeśli masz przekierowane dogrzewanie kabiny na maxa ale tylko stojąc w korku na biegu jałowym podczas dużych mrozów to taki wyjątek :< ) wtedy może zacząć spadać temperatura na wskaźniku ale nie jest to regułą .
Jeszcze jedno.... przy odpowietrzaniu układu po wymianie termostatu obowiązkowo musi się przelać płyn w zbiorniczku wyrównawczym i załączyć kilka razy wentylator , nie zapominając o przełączonych cały czas na max temp. nawiewu na kabinę .
Co do innych diesli ( nie comon rail) to wiem że stare silniki grzały jak piecyki ale jak chcesz to poczytaj sobie o common rail https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=common+rail++s%C5%82abe+ogrzewanie+
U mnie termostat otwiera się przy 84 i od razu temp spada w teście zegarów jednak wskazówka cały czas trzyma minimalnie poniżej pionowej kreski może milimetr będzie mniej
A wiec tak w zbiorniczku plyn sie przelewa.
Dzisiaj rozgrzalem auto ile sie dalo a pniej chodzil 15 min na luzie wskazowka jak i test zegarow pokazywal caly czas 74C waz gorny jak i dolny goracy wiec teraz albo termostat sie za szybko otwiera i nie zamyka bo 2 czujniki nie mogly by byc wadliwe i znizac temp.
Jutro postaram sie kupic termometr do 120C i zobaczyc jaka jest temperatura w zbiorniczku oraz trmostat w garnku zagotowac zeby zobaczyc przy jakiej temp. sie otworzy
A wentylator mi sie nie zalacza bo nigdy nie da rady osiagnac 90C
Tylo ze nawet jak termostat jest otwarty to temp. powinna dalej rosnac na biegu jalowym a ona stoi na tych 74C i nie chce sie podnoscic
Tylo ze nawet jak termostat jest otwarty to temp. powinna dalej rosnac na biegu jalowym a ona stoi na tych 74C i nie chce sie podnoscic
Jesteś w błędzie ... własnie po to się otwiera żeby się schłodził i tak się dzieje . Jeśli masz opakowanie od tego termostatu to powinieneś mieć tam napisane od ilu stopni jest otwarcie termostatu (z tego co napisałeś wynika jasno że od~70 st.)
Jak wymieniałeś to .... czy kupowałeś z obudową ? czy sam termostat?.
Interesuje mnie to bo ja nie zmieniałem nigdy , ale jak bym miał to zrobić to dopasował bym taki który jest od ~90 st. C.
Tylko nie wiem czy jest możliwe wymienić sam termostat bo wtedy koszty są groszowe .
Ja właśnie szukałem by wymienić sam termostat ale chyba tylko z obudową są
Jest coś takiego ale to chyba od silnika benzynowego .http://allegro.pl/termostat-obudowa-ford-galaxy-mondeo-mk4-smax-2-0-i6573713121.html?reco_id=aad331ca-9911-11e6-8343-56847afe9799&ars_rule_id=201
lub coś takiego ..http://www.sklepy24.pl/sklep/megaczesci_pl/produkt/obudowa-termostat-ford-galaxy-mondeo-iv-2-0-tdci-szt-36180-1-1-1-/24719
Jak widać focus II 2.0 tdci ma identyczną obudowę termostatu .http://archiwum.allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-ii-2-0-tdci-07r-termostat-obudowa-
i3571543451.html
Mozna wymienic sam wklad i tak zrobilem temp. termostatu to 88C
Tylko ze nie wszedl mi orginal bo jakos nie pasowal choc obudowa wygladaj jak orginal
A jaki kupiłeś dokładnie wkład i gdzie?
..
Wysłane z m3 note...
Mozna wymienic sam wklad i tak zrobilem temp. termostatu to 88C
Szkoda że nie wrzuciłeś fotek jak rozebrać to ustrojstwo żeby wyjąć sam termostat , bo wydaje się że jest to sklejone/zgrzane .
Odświeża temat a mianowicie tak jak wcześniej wskazowka pokazuje niska temperatura silnika i co chwile spada i tak wkółko.
Termostat wymieniony i to 2 razy na nowy więc na 100% jest dobry czujnik temperatury wymieniony na nowy więc padło na zegary ale zegary dzisiaj przełożyłem z innego i to samo a na moich zegarami w innym aucie było ok trzymał 90C
Więc już nie wiem co jest bo wszystko wymienione i sprawdzone a wskazowka żyje aswoim życiem może ktoś ma pomysł co to może być?
Trudna sprawa... choć sam kiedyś latem robiąc pomiary schładzania klimy we wszystkich nawiewach też uruchomiłem silnik na biegu jałowym i tak
przez cały czas może z pół godziny silnik pracował na biegu jałowym (w garażu) i również nie mógł osiągnąć 90st.C temp. roboczej na wskazówce .
Może spróbuj dla próby zacisnąć np . kluczem francuzem czy dwie blaszki skręcić zaciskając częściowo przepływ w wężu ,
wg mnie powinno szybciej podnosić i utrzymywać temp.silnika bo zmniejszy to przepływ płynu w obiegu .
Masz taką obudowę z termostatem ?... więc jak to rozebrałeś żeby wyjąć sam termostat ?...i go podmienić na inny . I co .... po złożeniu skręca się to ?... czy skleja ?
On ma tą obudowę
http://ford.sklep.pl/product-pol-17390-obudowa-termostatu-1-8-TDCi-TDDi-kompletna-1198060.html. Ja u siebie też miałem lub mam dalej problem z temperatura u was rusza się wskazówka au mnie nie drgnie przejeżdżam 20 klm jest ciepło ale nie wystarczająco wymieniałem termostat na nowy przelałem w zbiorniczku płyn ale nie wiedziałem że trzeba włączyć dmuchawę na maska.
I co teraz pokazuje ci temp na wskazówce?
Ale u ciebie był wadliwy termostat tak ?
Termostat wymieniony i to 2 razy na nowy więc na 100% jest dobry czujnik temperatury wymieniony na nowy więc padło na zegary ale zegary dzisiaj przełożyłem z innego i to samo a na moich zegarami w innym aucie było ok trzymał 90C
Mam podobny problem. Uruchamiam test zegarów i ruszam. Temperatura na wyświetlaczu rośnie wraz z wychyłem wskazówki. Niestety tylko do 71-74 stopni, po czym widać termostat się otwiera, temperatura spada 2-3 stopnie i znów rośnie. Czyli termostat pracuje, ale tak jakby za wcześnie się otwiera.
Auto miało w ostatnim czasie wymieniony termostat oraz czujnik temperatury. Bazując na Twoim doświadczeniu- zegary sobie odpuściłem.
Pytanie czy coś może zaburzać wskazanie zegarów? Czy po prostu nowy termostat jest do dupy?
Gdzieś chyba na tym forum wyczytałem, że ktoś pisał, aby do naszych autek wkładać tylko oryginalne termostaty. Niestety nie wiem co zostało założone u mnie...
To zależy w jakim silniku w 2,0 tdci jest tylko termostat z obudową i to raczej jest tylko oryginalny .
Witam.
Nie wiem jak jest w S-Maxie ale czy to może być brak dogrzewania silnika? U mnie w Kudze objawy były identyczne, chciałem termostat wymieniać a okazało się, że Eberspacher został zablokowany przez komputer.
Witam mam pytanie mam nadzieje ze ktoś pomoże. musze wymienic termostat ford s max benzyna 2,0 145km wiem gdzie jest tylko brak pomysłu na wyjecie go prosze o jak najszybasza odp i pomoc.
Piniu-83 28-11-2022, 13:23 Witam
Jestem tu nowy posiadam smaxa 20 benzyna z 2006 roku mam problem ze wskazówką temperatóry która podczas mrozów wogule sie nie rusza ,podczas jazdy cofa sie ze srodka do 60 stopni,po sprawszeniu temperatury przy 79 stopniach jest juz środek,na postaju nagrzanie 83 stopnie podczas jazdy spada,co tu może być do wtmiany?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=252532
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=218488
Polecam też regulamin :568:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=323822
Piniu-83 29-11-2022, 09:50 A czy jest ktos kto by mi podpowiedział gdzie znajduje sie termostat i czujnik temperarury silnik 2.0 benzyna 2006r
Piniu-83 29-11-2022, 20:03 A czy jest ktos kto by mi podpowiedział gdzie znajduje sie termostat i czujnik temperarury silnik 2.0 benzyna 2006r
|