Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] wymiana przewodów przelewowych DW10

Golson
22-10-2016, 13:59
Jakaś franca zeżarła mi kawałek przewodu. Gdyby nie kawałki gumy pewnie próbował bym oringi wymieniać. Przyjrzałem się bliżej i pogryziony jest jeden z przewodów...

Przewody oryginały i komplet nowych spinek już mam. Z moich pobieżnych oględzin wynika, że trzeba rwać kolektor - wolał bym mieć pod ręką jakąś serwisówkę aby przygotować się na ewentualne niespodzianki.

Dysponuje ktoś jakąś instrukcją serwisową wymiany tych przewodów?

Golson
23-10-2016, 09:07
Poważnie nikt sam nie robił?

Przemol1974
23-10-2016, 10:15
No mój silnik suchutki ;)

bodziofila
23-10-2016, 11:29
Golson nie trzeba nic demontowac,nie wyciagaj spinki do konca (jak wyciagniesz to sie na nastepnym nauczysz:))troche zabawy jest cienkie szczypce i cierpliwosc

Golson
23-10-2016, 12:21
@Golson nie trzeba nic demontowac,nie wyciagaj spinki do konca (jak wyciagniesz to sie na nastepnym nauczysz)troche zabawy jest cienkie szczypce i cierpliwosc

Zakładam nowe przewody i nowe spinki. Nie chcę wymieniać samych oringów czy końcówek, a całe kompletne przewody. A one są poprowadzone pod kolektorem.

bodziofila
23-10-2016, 17:16
ja wymienilem i nic nie demontowalem.trzeba je tyklo porozpinac i wpychac osobno a to wymaga cierpliwosci.

Golson
23-10-2016, 17:48
trzeba je tyklo porozpinac i wpychac osobno a to wymaga cierpliwosci

Nie chce mi się z tym bawić w ginekologa. Ze zrzuceniem kolektora raz, że pewnie szybciej pójdzie, dwa, przy okazji go może wyczyszczę.

Ponowię zatem moje pytanie: dysponuje ktoś jakąś instrukcją serwisową wymiany przewodów lub samego kolektora?

bodziofila
23-10-2016, 20:07
to kup od razu zestaw uszczelek bo stare moga juz nie trzymac

Adam20x
13-12-2021, 18:47
Witam mam problem w moim mondeo mk4 2.0 tdci 140km
Leje wtrysk na przelewie wymienilem oring ale nic to nie dało tak jak by oring byl za maly a zakladany byl orginał.Czy ktos tak miał i czy mozna dac wiekszy oring
Pozdrawiam

mrk26
13-12-2021, 19:32
Wymieniałem na oryginalny, pasował idealnie, wcisnąłeś dobrze, musi kliknąć.

Adam20x
13-12-2021, 19:46
Wymieniałem na oryginalny, pasował idealnie, wcisnąłeś dobrze, musi kliknąć.

Tak wcisnąłem dobrze ale jest tak jak by luz
Gość w sklepie mi powiedzial ze moze gniazdo sie wytarło

Adam20x
14-12-2021, 15:05
Dowiedziałem sie jeszcze tyle ze zależy jakiej firmy mam wtryski i w kazdym sa inne oringi

marekpz
14-12-2021, 15:32
Możliwe, że źle dobrałeś oringi. Możliwe, że uszkodziłeś przy zakładaniu. Może również lecieć z króćca wtrysku a nie przewodu przelewowego. Może zamów cały przewód przelewowy (tylko oryginał - może być PSA, bo te zamienniki to niekiedy badziewie)

Adam20x
14-12-2021, 18:02
Możliwe, że źle dobrałeś oringi. Możliwe, że uszkodziłeś przy zakładaniu. Może również lecieć z króćca wtrysku a nie przewodu przelewowego. Może zamów cały przewód przelewowy (tylko oryginał - może być PSA, bo te zamienniki to niekiedy badziewie)

Robiłem to bardzo delikatne przed mna robił mi to mechanik
Ewidentnie widać ze cieknie z tego gniazda gdzie wchodzi ten kroćiec bylem i 3 mechaników i kazdy rece rozkłada... Ten ostani mi chcial w mówić ze z wezyka cieknie jak to widać ze z gniazda

Bump: A i oringi kupilem niby orginalne moze w aso lepiej kupić je

marekpz
15-12-2021, 11:31
Oryginalnych nie kupisz, przynajmniej nie w Fordzie, ponieważ nie są dostępne (cały przewód przelewowy)
Pamiętaj, że króciec jest tuż nad przelewem, może trzeba się jednak przypatrzeć. Umyć, wydmuchać, odpalić i obserwować. Cudów nie ma, a że trzech rozkłada ręce to dziwne.

Adam20x
15-12-2021, 16:44
Oryginalnych nie kupisz, przynajmniej nie w Fordzie, ponieważ nie są dostępne (cały przewód przelewowy)
Pamiętaj, że króciec jest tuż nad przelewem, może trzeba się jednak przypatrzeć. Umyć, wydmuchać, odpalić i obserwować. Cudów nie ma, a że trzech rozkłada ręce to dziwne.

Hej leje na bank z gniazda lekko nim rusze i leje bardziej
zamowilem caly zestaw przelewów mysle ze to pomoze

Adam20x
20-12-2021, 18:34
Hej leje na bank z gniazda lekko nim rusze i leje bardziej
zamowilem caly zestaw przelewów mysle ze to pomoze

Panowie przelewy wymienione na nowe 2 dni bylo spokoju wczoraj zrobilem 150 km i suchutko... Dzis 20 km do roboty w obie strony i na silniku jezioro ropy
Masakra

mrk26
22-12-2021, 19:10
Wyjmij i zobacz czy tam coś nie siedzi, może kawałek starego oring-a gdzieś zalega, w najgorszym wypadku jak uszkodzone gniazdo to trzeba będzie wtrysk wymienić. Czy teraz na pewno leci z przelewu?

Adam20x
25-12-2021, 19:44
Wyjmij i zobacz czy tam coś nie siedzi, może kawałek starego oring-a gdzieś zalega, w najgorszym wypadku jak uszkodzone gniazdo to trzeba będzie wtrysk wymienić. Czy teraz na pewno leci z przelewu?

Okazało sie ze wyskakuje 2 od lewej króciec mechanik założył inna zawleczke zrobilem teraz 300 km do rodziny na Śląsk bylo ok do dziś rana
Jechalem samochode i znow wyskoczyl ten sam jakieś 3 mm wcisnąłem i niby ok ale dlaczego on wyskakuje
Muszę jakos wrocic w pon do domu