Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Rozpoznawanie znaków - nie widzi teren zabudowany

skoru
28-10-2016, 10:19
Cześć,

Zauważyłem że mój mondek nie rozpoznaje tablic "teren zabudowany" - czy to tylko wada mojego mdo czy też tak macie? Normalne ograniczenia "w kółeczku" czy też odwołania - nie ma problemu.

O ile jest to standard, moim zdaniem jest to istotna wada tego systemu i zupełnie podważa jego sens na terenie PL.

cattani75
28-10-2016, 10:37
Ja mam wrażenie, że teren zabudowany "widzi" dzięki GPSowi, bo mi wyświetla 50.

skoru
28-10-2016, 10:43
Nie mam navi, a mam rozpoznawanie znaków.

Często przed znakiem "teren zabudowany" jest ograniczenie np. do 70, i te "70" mi wisi na zegarach przez cały odcinek gdzie jest "50", co jest kompletnie dezinformujące i zaprzecza sensowi tego systemu.

Oczywiście rozsądek jest najważniejszy, kierowca ma patrzeć na znaki itd, ale po co sprzedawać system który wprost może wprowadzić w błąd?

cattani75
28-10-2016, 10:45
Podobnie jest ze skrzyżowaniem - ono w mk5 też nie odwołuje ograniczenia.
Uaktywnij navi u któregoś z forumowych magików i będzie lepiej.

pankrakus
28-10-2016, 11:29
Witam

1) Sugeruję zacząć obsługę samochodu od lektury instrukcji obsługi - bo jest to wszystko dokładnie wyjaśnione

https://i.imgur.com/3sEBMuK.jpg

https://i.imgur.com/ALU51Sl.jpg

To że kolega coś sobie wyobraża nie ma najmniejszego znaczenia - ważne co mówi na ten temat instrukcja

2) A czy przypadkiem nie jest tak, że system rozpoznaje tylko znaki zakazu
(a do takich należy ograniczenie prędkości)

natomiast tablice "teren zabudowany", nie należą do tego typu znaków
(to znak informacyjny)

http://www.ford.auto-watin.pl/images/galerie/Nowy_ford_focus_wyposazenie/wyp12.jpg

system rozpoznaje konkretne znaki:
B-33 - ograniczenie prędkości
B-34 - koniec ograniczenia prędkości
B-25 - zakaz wyprzedzania
B-27 - koniec zakazu wyprzedzania
B-42 - koniec zakazów

Dodatkowo, jeśli w aucie jest nawigacja, to może wyświetlać ograniczenia prędkości zaszyte w danych mapowych

https://i.imgur.com/gN39AMd.jpg

[...]
O ile jest to standard, moim zdaniem jest to istotna wada tego systemu i zupełnie podważa jego sens na terenie PL.

ten system ma POMAGAĆ kierowcy, a nie go zastępować => wyświetla, to co zobaczy kamera

To kierowca odpowiada za przestrzeganie przepisów

Mam wrażenie, że kolega nie rozumie do czego służy ten system i jak działa

System, nie jest od tego aby pokazywać jak szybko mamy jechać
System tylko wyświetla znaki zakazu, które kamera odczytała przy drodze ... i tylko tyle
To jest pomoc, jeśli byśmy "przegapili" znak zakazu, to widzimy go na wyświetlaczu

Jeśli kolega znalazł gdzieś opis, że system powinien działać inaczej, to proszę wskazać źródło

To, że system nie działa zgodnie z marzeniami kolegi, ... no cóż ... nic na to nie poradzimy

System rozpoznaje znaki - i nigdzie nie jest powiedziane, że ma rozpoznawać wszystkie znaki - tak jak kolega to sobie wyobraża

pozdrawiam
pankrakus

skoru
28-10-2016, 11:58

Kupując nowe auto w salonie i dopłacając do wersji Titanium dostałem od sprzedawcy informację że auto posiada system o nazwie "rozpoznawanie znaków drogowych" a nie "rozpoznawanie NIEKTÓRYCH znaków drogowych". Takie też informacje są zawarte w folderze reklamowym samochodu. Przyznasz że na terenie PL znak informacyjny "Teren zabudowany" jest bardzo istotny z punktu widzenia kierowców i bezpieczeństwa na drogach, więc fakt że taki system go nie rozpoznaje należy uznać za nie błąd, lecz WIELbłąd.

ten system ma POMAGAĆ kierowcy, a nie go zastępować => wyświetla, to co zobaczy kamera

To kierowca odpowiada za przestrzeganie przepisów

Wyświetlanie w terenie zabudowanym ograniczenia "70" na tablicy to nie POMOC kierowcy a szybka droga do dezorientacji. Ja osobiście straciłem zaufanie do wskazań tego systemu i jeżeli tak ma działać - wolę żeby go zdezaktywowano/wymontowano i zwrócono mi za niego pieniądze.

To, że system nie działa zgodnie z marzeniami kolegi, ... no cóż ... nic na to nie poradzimy

To nie marzenia a rzeczywistość: przejedź się nowym Superbem z tym systemem - nie ma problemu z rozpoznaniem tablicy "teren zabudowany", nie wiem czy bierze to info z navi czy z kamery, ale poznaje że wjeżdża w teren zabudowany i wie kiedy się on kończy.

Miralon
28-10-2016, 12:00
A ja dodam tylko, że system działa genialnie w porównaniu z systemem w nowych VW. Czyta np. znaki zakazu wyprzedzania czego VW nie robi z założenia. Sama skuteczność systemu w MDO jest też o niebo lepsza niż w VW. Obserwacje każą mi przyjąć, że system zarówno czyta znaki jak i korzysta z danych zapisanych w danych nawigacji. przy braku navi pewnie jego funkcjonalność spada. Zgadzam się jednak w 100% z pankrakus ten system ma spełniać określone zadanie i w mojej opinii robi to całkiem dobrze.

Ponieważ pisaliśmy równocześnie: skoru masz daleko do mnie ale jak chcesz zobaczyć jak ten system NIE DZIAŁA w nowym Tiguanie to zapraszam.

skoru
28-10-2016, 12:05
Miralon: Jak napisałem wyżej, ja swoje doświadczenia opieram na nowym dopasionym Superbie: nie miał problemów ze wskazanym przeze mnie tematem. Ciekawe że Tiguan sobie z tym nie radzi? Może inna wersja sprzętu? To nie forum VAG w sumie.

Miralon
28-10-2016, 12:09
No widzisz. Skoda to nie cały VAG o czym wczesniej napisałeś (i wyedytowałeś :)))) )
Jak to działa w Tiguanie: np. wjeżdżasz na A4 między Legnicą w Wrocławiem. Tiguan mówi "140". Mijasz znak "110", Tiguan mówi "110". Po 2-4 kilometrach (żadnych zjazdów, znaków) Tiguan mówi "140". I co? Bida. Zakazów wyprzedzania nie czyta wcale. Zabudowany - wątpię bo mi pokazuje czasami nadal "90". Więc nie generalizujmy. To co mam w Tiguanie to jest dopiero shit. A MDO pokazuje to co jest.

Malenstwo8
28-10-2016, 13:07
Mondeo nie czyta znaku "teren zabudowany". Przyznaję, że jest to czasami upierdliwe, natomiast zakładanie, że system czytania znaków czyta wszystkie znaki, no to hmm...
Generalnie działa poprawnie, jeżeli komuś przeszkadza, to zawsze można go wyłączyć w ustawieniach. W broszurze dziwnie by brzmiał tekst - "czytanie niektórych znaków" ale przecież wszyscy doskonale wiemy o co chodzi. Nakazu znaki też ma czytać, pokazywać jakie jest światło itd? Przy natłoku znaków na naszych drogach to by się zagrzał bidok, albo trzeba by mu wmontować procesor od PS 4 Pro - może by dał radę.
Na takiej zasadzie mogę się czepiać Forda, że dopłacając do Full Led mam zwykłe żarówki w kierunkowskazach z tyłu. Niekonsekwencja której do dzisiaj nie mogę zrozumieć, tym bardziej, że obok mam po 30 żarówek ledowych w jednym kloszu. Nie mogli zrobić po 29 i dać 2 na kierunki (że o rozwijanych kierunkach już nie wspomnę z tyłu). Tak więc można się czepiać, chociaż wracając do tematu uważam, że kamera znaków działa bardzo dobrze. Bardzo rzadko gubi znaki i to jej trzeba przyznać, że ma dobre "oko" :)

skoru
28-10-2016, 13:23
Wszyscy zgadzamy się co do jednego: jest to system który ma ułatwić kierowcy jazdę poprzez informację o znakach drogowych, głównie ograniczenia prędkości i zakazu wyprzedzania. Ja kwestionuję ten punkt wskazując sytuację gdy system zamiast pomagać może wprowadzić w błąd (i de facto robi to w praktycznie każdej polskiej wsi pokazując wskazanie ostatniego znaku "okrągłego") a szanowni koledzy mówią że się czepiam :shock:

Dla takiego systemu rozpoznawania obrazu dodanie kolejnej tablicy (czy raczej dwóch: koniec zabudowanego) nie powinno być większym problemem i imho nada sens temu bajerowi, bo na tą chwilę jest on dla mnie do wyłączenia.

Miralon
28-10-2016, 13:35
Ale to nie tak. System pokazuje 50 na zabudowanym. Tylko nie czyta tablicy a dane pobiera z mapy. Działa to naprawdę dobrze u mnie. A powiedz mi skąd bez mapy system miałby widzieć czy tablica oznacza 50, 60 czy może 40. Przecież to zależy od kraju...

skoru
28-10-2016, 13:39
Nie mam navi (jeszcze) aktywowanej więc mój system nie ma informacji z map.

Jak miałoby to robić? Proste:
rozpoznaje znak informacyjny D-42 -> wyświetla miniaturkę znaku "obszar zabudowany"
rozpoznaje znak informacyjny D-43 -> anuluje powyższe

Malenstwo8
28-10-2016, 13:47

rozpoznaje znak informacyjny D-42 -> wyświetla miniaturkę znaku "obszar zabudowany"

Tą navi to się da jakoś aktywować? g:galy

cattani75
28-10-2016, 13:50
Nie czytasz wątku "modyfikacje, konfiguracje - co można?"?

skoru
28-10-2016, 13:52
Malenstwo8: są od tego specjaliści, są na to metody :diabel2:

Miralon
28-10-2016, 14:01

Owszem, ale to już inna funkcjonalność. Superb to pokazuje? Bo Tiguan nie. Tak idąc dalej to mógłby też czytać znaki ostrzegawcze i informacyjne. To już krok tylko. Mógłby też czytać oznakowanie poziome i sam włączać kierunkowskaz jak będziemy stali na pasie do skrętu w prawo. Mógłby. Ale czyta znaki zakazu wyprzedzania + prędkość + pokazuje prędkość na zabudowanym w oparciu o dane z mapy. Ot, taka jest funkcjonalność. Nie oczekiwałem nic więcej. Nawet powiem, że mi ten system lotto bo patrzę na znaki. Ale ja jestem konserwatysta i większość innych cudów elektroniki też mam powyłączane. Rozumiem natomiast, że jeśli ktoś opowiadał Tobie bajki jak to działa to możesz czuć się rozczarowany.

Malenstwo8
28-10-2016, 14:09
Nie czytasz wątku "modyfikacje, konfiguracje - co można?"?

No właśnie nie. Ok. Poczytam, to nie miejsce na ten temat.

skoru
28-10-2016, 14:17
Superb to pokazuje? Bo Tiguan nie.
Możliwe że w Superbie to info też jest brane z mapy navi - nie wiem tego, zanotowałem tylko że informacja jest i znika po wyjechaniu z zabudowanego. Możliwe więc że jest tak samo jak Mdo z nawigacją.

Ale czyta znaki zakazu wyprzedzania + prędkość
...i wprowadza kierowcę w błąd pokazując np. "70" mimo, że jest na zabudowanym. To tak jakbyśmy się godzili na to, że czasami czujnik światła nam przełączy mijania na dziennie w nocy bo go "oślepiła" latarnia czy coś takiego. Gdybym kupując auto dostał informację że system rozpoznaje tylko znaki okrągłe z czerwoną obwódką to ok - ale on się ciągle nazywa "rozpoznawanie znaków drogowych"!

OK - czepiam się. Zamykam się w swojej piwnicy niezrozumiany i pogardzany. Będę lał łzy rozpaczy i samotnie hejtował leniwych programistów z Forda :<

avio
28-10-2016, 14:21
Ale to nie tak. System pokazuje 50 na zabudowanym. Tylko nie czyta tablicy a dane pobiera z mapy. Działa to naprawdę dobrze u mnie. A powiedz mi skąd bez mapy system miałby widzieć czy tablica oznacza 50, 60 czy może 40. Przecież to zależy od kraju...

Koledzy
System jest prosty jak budowa cepa
Tzn ma w pamięci zapisane znaki z danych krajów i je za pomocą kamery porównuje z baza i stad tylko znaki niektóre ponieważ np. teren zabudowany w każdym państwie wygląda inaczej . Co prawda można na etapie wprowadzania wklepać dowolny znak np uwaga tirowki o ile by istniał tylko ford ograniczył się do min robiąc system uniwersalny . System gps nie ma tu znaczenia.
System wykrywania pieszych zwierząt działa podobnie wprowadza się możliwe wszystkie rasy odmiany kształty i kom je porownuje.robi to bmw merc itd .praca mozolna ale to nie fantastyka.
Pozdr

cattani75
28-10-2016, 14:28
No właśnie nie. Ok. Poczytam, to nie miejsce na ten temat.
Oczy Ci się otworzą i będziesz miał nowe autko. :galy:

kaan1
28-10-2016, 15:35

Ktoś potwierdził, że ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości do 50 działa w przypadku "navi z forum" ?

System działa bardzo skutecznie. Może pomylił mi się raz na sto razy - np. przy szybkim zjeździe z autostrady na łuku wychwycił pierwsze ograniczenie, a drugiego - kilkanaście metrów dalej już nie. Niestety ale to wystarczy aby go nie traktować jako wyrocznie. Nawet jak się pomyli raz na tysiąc to i tak mogłby z tego wyjść kilka mandatów miesięcznie - przy takim nagromadzeniu znaków przy drosze jak w Polsce.

skoru
28-10-2016, 18:15
Ktoś potwierdził, że ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości do 50 działa w przypadku "navi z forum" ?

Jeżeli masz aktywowaną poprzez dołożenie licencji to czym ona różni się od fabrycznej? A jeśli niczym, to powinna mieć również tą funkcję. Aktywuję to sprawdzę i dam znać

kaan1
28-10-2016, 18:21
Jeżeli masz aktywowaną poprzez dołożenie licencji to czym ona różni się od fabrycznej? A jeśli niczym, to powinna mieć również tą funkcję. Aktywuję to sprawdzę i dam znać

Kwestia może dotyczyć aktywacji w IPC, który musi otrzymać i zaakceptować komunikat z APIM (navi). Metoda z licencją zakłada aktywację w APIM, IPC z automatu wyświetla kierunki z nawigacji i nie potrzebuje zmian konfiguracji - tak wszyscy to robią - aktywują. Nie jest dla mnie jasne, czy to samo jest z informacją dt. obszaru zabudowanego i komunikatu ograniczenia prędkości w obszarze zabudowanym (nie zwróciłem na to do tej pory uwagi). tedi_k - czy IPC w aktywowanych navi też reagują i wyświetla ograniczenie do 50 km/h w obszarze zabudowanym?

biner
29-10-2016, 10:09
Nie wiem zbytnio o co wam chodzi ??? u mnie jest tak że jak przejeżdżam tab. obszar zabudowany to wskakuje mi ograniczenie 50, a więc musi czytać.

kaan1
29-10-2016, 10:34
Nie wiem zbytnio o co wam chodzi ??? u mnie jest tak że jak przejeżdżam tab. obszar zabudowany to wskakuje mi ograniczenie 50, a więc musi czytać.

Masz navi aktywowaną? Czy działa zawsze czy tylko przy zaprogramowanej trasie?

Miralon
29-10-2016, 11:50
Czy działa zawsze czy tylko przy zaprogramowanej trasie?
Działa zawsze.Tak samo jak ostrzeganie o radarach. Trasa nie ma tutaj nic do rzeczy.

siebek
29-10-2016, 13:15
Potwierdzam. U mnie też zmienia na 50 po znaku "teren zabudowany". I tak jak koledzy wyżej domyślam się, że informację na temat ograniczenia w tym przypadku pobiera z navi.

kaan1
29-10-2016, 15:19
Działa zawsze.Tak samo jak ostrzeganie o radarach. Trasa nie ma tutaj nic do rzeczy.

Ale ostrzeżenie o radarach działa chyba tylko jak ma się włączona opcję informowania o ostrzeżeniach? Dobrze mówię? Może ta opcja również odpowiada za ostrzeżenia o wjeździe wteren zabudowany. Tzn. jak ktos wyłącztył opcje ostrzeżeń to ni ema informacji o wjeździe w teren zabudowany - ograniczenie do 50 km/h?

Rothmans
05-11-2016, 21:22
Mam navy aktywowaną na forum, mapy F5 i nie pokazuje mi żadnych ostrzeżeń o radarach, sprawdzę jak jest z terenem zabudowanym.

cattani75
05-11-2016, 23:22
Ostrzeżenia o radarach trzeba włączyć, przy czym jest to chyba określone jako "niebezpieczne miejsca".

skoru
06-11-2016, 11:57
Przy wjeździe na teren zabudowany z aktywowaną navi:
- na zegarach pojawia się znak odczytany ostatnio (np. 70 km/h)
- na ekranie nawigacji jest informacja o ograniczeniu 50 km/h
- włączona info o "niebezpiecznych miejscach", tzn krzyczy "caution" przed fotoradarami.

Proszę o informację tych co mają fabryczne navi czy mają tak samo czy ta informacja o "50" jest przekazywana również na zegary

cattani75
06-11-2016, 12:43
Na zegarach mam 50 km/h.

Korchez
06-11-2016, 12:54
Jak wjeżdżam w teren zabudowany to na zegarach mam ograniczenie do 50.

Miralon
06-11-2016, 13:59

Koledzy, to ja już zgłupiałem. Bo skoru pisze o wyświetlaniu na ekranie nawigacji a u mnie w moim Sync2 nigdy czegoś takiego nie było. Wyświetla predkość tylko na zegarach. Mam coś inaczej niż wszyscy (navi jest fabryczna)?

kaan1
06-11-2016, 14:00
Czyli, że aktywowana navi nie przekazuje informacji dt. ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym do IPC? tedi_k, czy jest możliwość, że jest jeszcze jakiś bit w rejestrach 720, który to aktywuje?

cattani75
06-11-2016, 15:32
Ja nie kojarzę ograniczenia na ekranie navi.

skoru
06-11-2016, 16:02
Jak masz uruchomiony ekran mapy na Sync 2 na pasku na dole wyświetla się ograniczenie prędkości na danym odcinku. Zwracam uwagę, że przy aktywowanej navi ta informacja nie trafia na zegary. Nie wiem czy to jest kwesta wersji oprogramowania nawigacyjnego ale takie wyświetla ogranicznie z mapy jak na tym zdjęciu: https://www.gforce.ford.com/nas/gforcenaslive/irl/00l/yyb/images/resize678xirl00lyybextraefm.jpg
kaan1 byłoby fajnie gdyby dało się to aktywować :razz:

Miralon
06-11-2016, 16:54
Jak masz uruchomiony ekran mapy na Sync 2 na pasku na dole wyświetla się ograniczenie prędkości na danym odcinku. Zwracam uwagę, że przy aktywowanej navi ta informacja nie trafia na zegary. Nie wiem czy to jest kwesta wersji oprogramowania nawigacyjnego ale takie wyświetla ogranicznie z mapy jak na tym zdjęciu: https://www.gforce.ford.com/nas/gforcenaslive/irl/00l/yyb/images/resize678xirl00lyybextraefm.jpg
kaan1 byłoby fajnie gdyby dało się to aktywować :razz:

Niestety :( U mnie czegoś takiego nie ma i nigdy nie było. Ot. rocznik 2015 ....pewnie

leszcz
06-11-2016, 17:02
Niestety U mnie czegoś takiego nie ma i nigdy nie było. Ot. rocznik 2015 ....pewnie eeeee
Weź w widoku po wyznaczeniu trasy zobacz czy po kliknięciu w prawą ikonkę WIDOK masz przebieg trasy jakimi tam ulicami masz jechać oraz czy wyświetlają Ci się tam też ograniczenia na danych ulicach . Wczoraj sprawdząłem w dwóch autkach po świeżych zabawach i było to widoczne :one:

cattani75
06-11-2016, 17:16
Aż sprawdzę. :-)

Miralon
06-11-2016, 17:31
leszcz - Tomku,
żadnego innego widoku niż jeden z trzech, które są w obrazkach nie "wycisnę". U mnie nigdy się ograniczenia na ekranie nawigacji nie pojawiały. Może mam rzeczywiście jakąś wersję do zmiany...ale wydaje mi się, że nie.

A tak mnie zaintrygowało, że aż do MDO wsiadłem i się przejechałem ;)

leszcz
06-11-2016, 17:42
A tak mnie zaintrygowało, że aż do MDO wsiadłem i się przejechałem
w tym widoku z 2 zdjęcia na 100% widziałem kilka razy nazwy ulic wraz z ograniczeniami :D

Miralon
06-11-2016, 17:43
Trzeba by dojść co jest u mnie nie w tej wersji co trzeba. Da się to jakoś sprawdzić?

leszcz
06-11-2016, 18:13
Trzeba by dojść co jest u mnie nie w tej wersji co trzeba

o zobacz :) własnie po aktywacji nawigacji . Więc stwierdzenie ,że nie ma tego w aktywowanych .... mija się mocno z prawdą

Miralon
06-11-2016, 18:24
Ale przecież nie mówimy o aktywowanych/fabrycznych bo dyskusja jeśli chodzi o aktywowane dotyczyła wyświetlania w zegarach. Natomiast przy okazji wyszło, że to własnie w ekranie nawigacji nie ma wyświetlanych prędkości dopuszczalnych, np. u mnie (a jak wiesz to u mnie jest fabryczna). Pytania sa dwa: kto jeszcze nie ma tej prędkości na ekranie navi (bo pamiętaj, że moje MDO to jedno z pierwszych na rynku) i co ważniejsze: czy można coś zrobić aby ten ficzer mieć (ot tak, można to czemu nie).

skoru
06-11-2016, 18:44
Miralon może to jest kwestia wersji softu. Jest możliwość ściągnięcia i aktualizacji paczki - ja widziałem navi w nowym aucie z najbardziej aktualną wersją

Poczytaj tu: http://forum.xda-developers.com/windows-mobile/general/myford-touch-navigation-activation-t3368080/post68807682#post68807682

taajniak
06-11-2016, 18:57
- na zegarach pojawia się znak odczytany ostatnio (np. 70 km/h)
- włączona info o "niebezpiecznych miejscach", tzn krzyczy "caution" przed fotoradarami.

Proszę o informację tych co mają fabryczne navi czy mają tak samo czy ta informacja o "50" jest przekazywana również na zegary

Mógłbyś pokazać w którym miejscu włącza się info o "niebezpiecznych miejscach"?

Mi nawi nie pokazuje stałych fotoradarów i troszkę mnie to wkurza, bo raz mnie złapał na węgrzech i nieźle zapłaciłem...

Miralon
06-11-2016, 19:08
A czy ktoś, komu pokazuje te ograniczenia mógłby sprawdzić i podać mi jaką ma wersję softu Sync2 i softu nawigacji? Bo ja ma mam wpisane:
wersja ccpu s/w: 3.08.15128.EA.PRODUCT
wersja oprogr. nawigacji: 4.66.5
wersja banku danych map: F5

leszcz
06-11-2016, 19:09
komu pokazuje te ograniczenia mógłby sprawdzić i podać mi jaką ma wersję softu Sync2 i softu nawigacji?
Wczera robione na tym samym i "pokazywane"

Miralon
06-11-2016, 19:22
No to cuda Panie:) Powaga

Rothmans
06-11-2016, 23:59
Nadal nie pokazuje mi radarów- wszystko odptaszkowale- niebezpieczne miejsca też- aktywowana navy.

skoru
07-11-2016, 07:16
Fotoradarów na mapie nie widać, ale powinna Ci krzyczeć pani "caution" przy wjechaniu w "obszar niebezpieczny"

taajniak
07-11-2016, 07:37
Nadal nie pokazuje mi radarów- wszystko odptaszkowale- niebezpieczne miejsca też- aktywowana navy.

Ja się dziś rano podoktoryzowałem.
Faktycznie niebezpieczne miejsca to głównie fotoradary. Trzeba tylko włączyć ostrzeganie wizualne i audio i wtedy samochód wrzeszczy caution.

W moim wypadku zaczął pokazywać nawet miejsca, gdzie już dawno fotoradarów nie ma.

Jedyny mankament jest taki, że on samochód to "caution" krzyczy dużo za późno i tak naprawdę jak ktoś nie patrzy co chwilę na mapę, to ostrzeganie głosowe nic nie pomoże.

kaan1
07-11-2016, 08:06
Jedyny mankament jest taki, że on samochód to "caution" krzyczy dużo za późno i tak naprawdę jak ktoś nie patrzy co chwilę na mapę, to ostrzeganie głosowe nic nie pomoże.

Tak, było - zbyt nachalne komunikaty i często nieaktualne - cała familia miała dosyć tej pani i powiedzielismy jej "siedź cicho". Podsumowując mamy dwa tematy:
1.) Wyświetlanie ograniczeń prędkości w nawigacji
2.) Przekazywanie i wyświetlanie tej informacji w panelu liczników
Na chwilę obecną brak jakiejkolwiek jednoznacznych powiązań w kwestii nawigacja oryginalna lub aktywowana

taajniak
07-11-2016, 10:26
Tak, było - zbyt nachalne komunikaty i często nieaktualne - cała familia miała dosyć tej pani i powiedzielismy jej "siedź cicho". Podsumowując mamy dwa tematy:
1.) Wyświetlanie ograniczeń prędkości w nawigacji
2.) Przekazywanie i wyświetlanie tej informacji w panelu liczników
Na chwilę obecną brak jakiejkolwiek jednoznacznych powiązań w kwestii nawigacja oryginalna lub aktywowana

Ja mam aktywowaną nawigację i jeżeli chodzi o punkt pierwszy, to mam cały czas info co do ograniczeń prędkości.
Również jak wjadę w teren zabudowany to z miejsca pokazuje "50".
Aktualnie dozwolona prędkość na nawi jest pokazywana na dole ekranu przy nazwie danej ulicy lub drogi i te dane pochodzą raczej z mapy nawigacji.

Jedyne co mogę stwierdzić, to prędkość wyświetalana na panelu liczników nie ma nic wspólnego z prędkością wyświetalną na nawigacji.

Mam odcinek drogi gdzie ostatnio podnieśli prędkość do 70 km/h i dochodzi do sytuacji gdzie nawi pokazuje 50 km/h a ikona przy zegarach 70 km/h.

Ps. Sprawdzę po południu jaką mam wersję mapy w samochodzie. Może tu jest pies pogrzebany że masz jakaś inną i dlatego samochód ci na nawi nie wyświetla obowiązujących ograniczeń.

tedi_k
07-11-2016, 10:37
...2.) Przekazywanie i wyświetlanie tej informacji w panelu liczników
...

Moim zdaniem nie ma takiej opcji. TSR na zegarach wyświetla tylko znaki z kamery a nie "przekazane z navi".... Informacje z mapy o ograniczeniach wyświetlane są wg mnie tylko na ekranie navi.

skoru
07-11-2016, 10:45
tedi_k czyli wracając do meritum tematu: system rozpoznawania znaków drogowych nie widzi znaku "teren zabudowany" i jeżeli obok tej tablicy nie ma znaku ograniczenia "50" to w TSR nie pokaże nic, mimo że navi na Sync 2 pokazuje "50", tak jest?

tedi_k
07-11-2016, 10:47
Tak.

cattani75
07-11-2016, 10:49
Nie do końca chyba tak jest tedi_k, bo jakimś cudem w mieście generalnie mam na zegarach 50, a przecież nie stawiają na każdym skrzyżowaniu tego znaku, a więc zegary muszą mieć inne źródło tej wiedzy.

tedi_k
07-11-2016, 10:52
Zastrzegłem - "wg mnie". Zobaczę to uwierzę.

skoru
07-11-2016, 10:56
O, ho... szykuje się nowy bit w IPC do szukania :roll:

kaan1
07-11-2016, 11:14
Ja mam aktywowaną nawigację i jeżeli chodzi o punkt pierwszy, to mam cały czas info co do ograniczeń prędkości.
Również jak wjadę w teren zabudowany to z miejsca pokazuje "50".
Aktualnie dozwolona prędkość na nawi jest pokazywana na dole ekranu przy nazwie danej ulicy lub drogi i te dane pochodzą raczej z mapy nawigacji.

Zawsze, czy tylko przy ustawionej trasie w nawigacji?

Jedyne co mogę stwierdzić, to prędkość wyświetalana na panelu liczników nie ma nic wspólnego z prędkością wyświetalną na nawigacji.

Mam odcinek drogi gdzie ostatnio podnieśli prędkość do 70 km/h i dochodzi do sytuacji gdzie nawi pokazuje 50 km/h a ikona przy zegarach 70 km/h.

Może kamera ma priorytet nad navi? Jeśli kamera nie wykrywa znaków przez pewien okres czasu to pobiera informację z navi (podobnie jak anuluje ograniczenie prędkośc po pewnym czasie pomimo braku znaku odwołania)?

Bump: Nie do końca chyba tak jest tedi_k, bo jakimś cudem w mieście generalnie mam na zegarach 50, a przecież nie stawiają na każdym skrzyżowaniu tego znaku, a więc zegary muszą mieć inne źródło tej wiedzy.

Pojawia się przy wjeździe w teren zabudowany (z uruchomioną navi, czy bez navi)? Czy w KRA cały czas Ci wyświetla 50 km/h - no chyba że jest nizsze lub wyższe ograniczenie?

taajniak
07-11-2016, 11:31
Zawsze, czy tylko przy ustawionej trasie w nawigacji?

Może kamera ma priorytet nad navi? Jeśli kamera nie wykrywa znaków przez pewien okres czasu to pobiera informację z navi (podobnie jak anuluje ograniczenie prędkośc po pewnym czasie pomimo braku znaku odwołania)?

Bump:

Pojawia się przy wjeździe w teren zabudowany (z uruchomioną navi, czy bez navi)? Czy w KRA cały czas Ci wyświetla 50 km/h - no chyba że jest nizsze lub wyższe ograniczenie?

Ja myślę, że wyświetlacz na zegarach działa niezależnie od nawigacji - tzn wyświetla tylko odczyty z kamerki, ale dziś jak będę wracał z roboty to się dokładnie przyjrzę i wieczorem napiszę.

No i dozwolona prędkość na nawigacji jest zawsze. Nie ma znaczenia czy jest ustalona trasa czy nie.

Miralon
07-11-2016, 11:35
He, he.
No i dozwolona prędkość na nawigacji jest zawsze. Nie ma znaczenia czy jest ustalona trasa czy nie.

U mnie tego nie ma nigdy a w zegarach wyświetla poprawnie tzn. jeśli nie ma znaku to czerpie z nawigacji. Postaram się dzisiaj lub jutro nagrać film i wrzucić na YT bo mam miejsce gdzie to ewidentnie widać że między zegarami mam pokazaną prędkość odczytaną z nawigacji (nie ma znaku a prędkość się zmienia na zegarach- jest to miejsce gdzie kiedyś dawno temu było takie ograniczenie)

cattani75
07-11-2016, 12:50
Dam sobie na razie tylko rękę uciąć (głowę dopiero jak wsiądę popołudniu do auta), że mam cały czas 50 w Krakowie, a po 23:00 nawet 60, choć tu miałem kiedyś jakieś zastrzeżenia do tego, jak to działa, co tym bardziej potwierdza, że mam 50. :-D

Miralon
07-11-2016, 13:21
No to wsiadłem do auta i nagrałem... I to jest jeszcze bardziej pokręcone niż mi się wydawało. Pamiętajcie - na ekranie navi nie mam nic. To co widzę na zegarach - napisałem na ekranie (z komentarzem gdzie niegdzie). I co sądzicie?
https://youtu.be/BqcSPPxpI5o

skoru
07-11-2016, 13:26
Miralon no i dla mnie sprawa wyjaśniona: informacja o ograniczeniu musi iść z map. Dzięki Ci za poważne podejście do sprawy.
Jak dla mnie tak działający system jest OK, teraz pytanie czy da się to aktywować w dokładanych navi?

cattani75
07-11-2016, 13:28
Czyli bierze dane z navi (czasem nieaktualnej). :-)

jacek-k-wawa
07-11-2016, 13:40
Miralon - a tak off topic. Oglądając Twój filmik tak w okolicy 35 sekundy zacząłem zastanawiać sie czy masz jakąś custom wersję mondka z silnikiem V8 z Mustanga albo po jakimś gruntownym tuningu u heko :-)

Miralon
07-11-2016, 14:05
:) hmmm... to na priv-a ;) ale na filmie - tempo x3 :)

kaan1
07-11-2016, 16:13
Miralon no i dla mnie sprawa wyjaśniona: informacja o ograniczeniu musi iść z map. Dzięki Ci za poważne podejście do sprawy.
Jak dla mnie tak działający system jest OK, teraz pytanie czy da się to aktywować w dokładanych navi?

No ja też zrobiłem test - wcześniej włączyłem opcję ostrzeżeń o niebezpiecznych miejscach. U mnie jest inaczej -> przykładowe zdjęcie. Navi pokazuje ograniczenia na drodze (np. 140 autostrada) - oczywiście nie wyświetla tego w panelu. Po minięciu znaków, w panelu pokazało mi się 80 i 60 (jechałem wolno za ciężarówką - z reguły na tym łuku nie mam mniej niż 100 więc drugiego ograniczenia, 60 nie zdąży zarejestrować). Kilkadziesiąt metrów dalej skręcam w prawo w ulicę (po drodze nie ma znaku obszaru zabudowanego). Ograniczenie 60 z normalnego, czerwonego robi się szare (układ rozpoznaje skręt? włączony kierunkowskaz?) i zgłasza że ograniczenie już dalej prawdopodobnie nie obowiązuje. Jadę jeszcze chwilę po drodze z 50 km/h, dopiero po pewnym czasie to szare 60 znika i nic mi się nie wyświetla. Czyli w tym przypadku panel nie pobiera informacji z navi. Inne spostrzeżenia: czasami miałem różne prędkości między navi a panelem. Czasami navi pokazywało mniej (nieaktualne ograniczenie), czasami więcej (pjawił się nowy znak). Generelanie navi sygnalizowało mi stare ograniczenia, których już nie było. Jaki sens ma wyświetlanie ograniczenia na podstawie navi, jeśli nie ma go w rzeczywistości?

taajniak
07-11-2016, 16:38
Jaki sens ma wyświetlanie ograniczenia na podstawie navi, jeśli nie ma go w rzeczywistości?

Ale dla systemu to ograniczenie istnieje w rzeczywistości, bo takie są mapy :).
Podejrzewam że w przyszłym roku wyjdą bardziej aktualne mapki i może już będą faktycznie odzwierciedlać stan faktyczny.

Przy czymś takim przydałaby się możliwość ostrzeżenia dźwiękowego gdy przekraczasz dopuszczalną prędkość z nawi np. o 30 km/h.

Wtedy byłoby to bardzo przydatne, bo w tym aucie naprawdę czasami można się zagapić i prędkości nie poczuć :).

Miralon
07-11-2016, 16:52
Ja tylko dopowiem, że aby Wam pokazać jak to działa - specjalnie wybrałem właśnie tę drogę, którą zarejestrowałem. Dlaczego? Bo ten odcinek był przebudowywany 3 lata temu a oznakowanie zmienia się dosyć dynamicznie przez te 3 lata. Ogólnie na prawdę uważam, że jakość wyświetlanych u mnie informacji czyli z algorytmem, jak sądzę, pokazuj to co masz na mapie nawigacji, chyba, że przeczytano inną wartość ze znaku, jest bardzo dobra. Oczywiście to nie jest 100%, ale biorę pod uwagę dwa czynniki:
1. Znaków u nas jak gwiazd na niebie i dosyć często są zmieniane
2. Te zmiany są na tyle dynamiczne, że aktualizacja map jest zawsze "w tyle".

Podejrzewam, że w innej częsci Europy skuteczność systemu jest bardzo bliska 100%.

Nierozwiązane zostaje dlaczego u mnie w nawi tych ograniczeń nie pokazuje. Bo jeśli dobrze rozumiem, to u Was jest tak, że jeśli ktoś ma fabryczną nawi to pokazuje i w nawigacji i między zegarami (przy czym między zegarami może być coś innego niż na nawi). Jeśli tak jest to osobiście uważam, że lepiej jak jest tak jak u mnie bo przekaz jest spójny.

kaan1
07-11-2016, 17:07
Na razie wywnioskowałem, że navi aktywowane w 2016 pokazuje ograniczenia na mapie (to może być kwestia wersji softu nawigacji), ale nie pokazuje tych ograniczeń w panelu wskażników. Być może zastąpiono jedno drugim? Dawniej (wersje 2015) wszystko było w panelu, a w nowszym sofcie informacja jest wyświetlana rozdzielnie (panel vs. navi). Programiści doszli do wniosku, że skoro jest kamera i jasno widzi czy jest znak czy go nie ma - to po co czerpać informację z mapy navi, która może nie być aktualna ze względu na ograniczenia tymczasowe. A czy u tych osób, które mają wyświetlane ograniczenie do 50 km/h w panelu (na podstawie info z navi) - również wyświetlane jest ograniczenie do 90, 100, 120 lub 140 na drogach poza obszarem zabudowanym?

Miralon
07-11-2016, 17:22
czy u tych osób, które mają wyświetlane ograniczenie do 50 km/h w panelu (na podstawie info z navi) - również wyświetlane jest ograniczenie do 90, 100, 120 lub 140 na drogach poza obszarem zabudowanym?
U mnie TAK.

kaan1
07-11-2016, 17:34
Czyli wygląda na to, że między 2015 a 2016 mogli rozdzielić. Może robili wspólne oprogramowanie pod różne modele nie chcieli aby nowy S-max (od 2016) z opcja dostosowywania prędkości tempomatu do ograniczeń na drodze nie zaczął jechać wg "starych prędkości z navi" w sytuacji kiedy nie ma znaku na drodze :surprise:

skoru
07-11-2016, 18:14
kaan1 Ty masz fabryczną czy aktywowaną navi?

Ja tu widzę prawidłowość że ci co mają fabryczną zawsze dostają info o prędkości z navi na zegary, a z aktywowaną - nie, niezależnie od rocznika.

Teoria z S-maxem i tempomatem jest o tyle niedoskonała, że wtedy w zabudowanym tempomat będzie chciał jechać 90 km/h bo nie rozpozna tablicy "teren zabudowany"!!!

tedi_k
07-11-2016, 18:22
U mnie TAK.

Poproszę VIN auta na PW. Porównam z tym co ma Marek cattani75

Miralon
07-11-2016, 18:58
Poproszę VIN auta na PW. Porównam z tym co ma Mirek @cattani75
Proszę bardzo. Poszło.

cattani75
07-11-2016, 19:01
Marek. ;-)
Wsiadłem do auta na parkingu i od razu po odpaleniu było 50 między zegarami. O navi zapomniałem. :-(
Navi fabryczna z najnowszym softem.
Przy okazji tedi_k : nie zjawił się ktoś z S-maxem z Inteligentnym Limiterem Prędkości, żeby zobaczyć co ma poustawiane, że to działa?

Miralon
07-11-2016, 19:07
Wsiadłem do auta na parkingu i od razu po odpaleniu było 50 między zegarami
A bo skubaniec pamięta ostatnią prędkość przed wyłączeniem auta. Nawet jak nie ma zasięgu GPS to ją pokaże - sprawdziłem . Taki zdolniacha.

taajniak
07-11-2016, 19:17
Dobra pojeździłem dziś trochę po Krakowie i sprawa wygląda tak:

1) Wyświetlacz obok zegarów nie ma nic wspólnego z nawi. Tam jest wskazana tylko odczytana prędkość ze znaków drogowych - tedi_k ma rację co do tego i nie ma sensu nad tym dyskutować.

Krótko mówiać nawi bierze prędkość z map, a zegary tylko i wyłącznie z kamery. Nie ma takiej sytuacji żeby na zegarach wyświetliła się prędkość z nawigacji.

2) Mimo wszystko jak jeździłem po niektórych ulicach, to dokładniej ograniczenia mimo wszystko pokazywała nawigacja - mam tu na myśli sytuacje gdy zegary wciąż pokazywały "70" a ta już dawno była odwołana przez skrzyżowanie.

3) Jechałem bardzo długo jakaś ulicą i nawigacja pokazywała "50", ale zegary dopóki nie minąłem znaku nie pokazywały nic.

4) cattani75 Po odpaleni auta mogłeś widzieć "50" bo auto pamięta ostatni zarejestrowany znak ograniczenia prędkości.

Tyle z mojej strony :)

Miralon
07-11-2016, 19:19
No to obejrzyj taajniak mój film. Bo dokładnie on zaprzecza twoim hipotezom.

kaan1
07-11-2016, 19:24
kaan1 Ty masz fabryczną czy aktywowaną navi?

Ja tu widzę prawidłowość że ci co mają fabryczną zawsze dostają info o prędkości z navi na zegary, a z aktywowaną - nie, niezależnie od rocznika.

Teoria z S-maxem i tempomatem jest o tyle niedoskonała, że wtedy w zabudowanym tempomat będzie chciał jechać 90 km/h bo nie rozpozna tablicy "teren zabudowany"!!!

Aktywacja navi jest od softu 2016. Nie ma chyba czegoś takiego jak aktywowana navi z softem 2015. Więc pytanie czy ktoś na forum z aktywowanym navi ma wyświetlane ograniczenie prędkości w zegarach?

taajniak
07-11-2016, 19:27
No to obejrzyj taajniak mój film. Bo dokładnie on zaprzecza twoim hipotezom.

Widziałem go, ale z całym szacunkiem twój film niczego nie pokazuje, a ja wiem co dziś widziałem bo specjalnie to obserwowałem.

Poproś kogoś żeby trzymał kamerę tak, żeby było widać limity na nawi i okienko zegarów. Będzie przejrzyście.

Zaraz idę jeszcze wgrać upgrade'a do sync2 na najnowszą wersję.
Być może build rev4 potrafi wrzucić na zegary prędkość z nawi.

Dla mnie nawet na logikę i z opisu funkcji z instrukcji, jasne jest że na zegarach są wyświetlane tylko limity z kamery.

Jutro jak będę miał czas, to sam się postaram taki filmik nagrać z widokiem na nawigację i okienko obok zegarów.

Bump: Aktywacja navi jest od softu 2016. Nie ma chyba czegoś takiego jak aktywowana navi z softem 2015. Więc pytanie czy ktoś na forum z aktywowanym navi ma wyświetlane ograniczenie prędkości w zegarach?

Ciekawe, bo ja mam auto z 2015 roku i nawigacje aktywowałem w Katowicach.
I tak wyświetla mi się ograniczenie prędkości w zegarach, w takim małym okrągłym okienku obok prędkościomierza.

cattani75
07-11-2016, 19:31
Z całym szacunkiem taajniak - u mnie zawsze wyświetla 50 i nie mam w Krakowie "niczego" na zegarach - zawsze mam coś. :-)
Ty masz navi fabryczną?
Sam wiesz, że 50tek na sztywno w Krakowie raczej nie ma. Czasem są wyświetlane. Częściej spotykam 20-30 na progach. :-)

siebek
07-11-2016, 19:34
taajniak
U mnie ograniczenia wyświetlane na zegarach są na 100% wspomagane przez nawigację.

Sent from my SM-T805 using Tapatalk

Miralon
07-11-2016, 19:36
Kolego taajniak, przecież pisałem że u mnie NIE MA NIGDY nic na nawigacji. Nie ma tam wyświetlanych żadnych ograniczeń. Są tylko na zegarach. TYLKO. Brniemy w ślepy zaułek. Pokazałem na filmie jakie znaki mijam i napisałem co jest na zegarach. cattani75 to potwierdza, a Ty piszesz że nie widzimy tego co widzimy. Dobre! Ja wierzę że ty nie widzisz tego czego nie widzisz :)

O widzisz, siebek też potwierdza.

Masz inaczej niż u nas. Przyjmij t o do wiadomości.
Potwierdzam co mówi cattani75: praktycznie nie ma takiej sytuacji abym miał "pusto" na zegarach. ZAWSZE mam tam wyświetloną jakąś wartość prędkości.

tedi_k
07-11-2016, 19:37
...Nie ma chyba czegoś takiego jak aktywowana navi z softem 2015. ...

To nie ma nic do rzeczy. Mogę Ci zrobić Twoją navi z softem 2014 jeśli masz ochotę...
Jeśli cokolwiek jest na rzeczy - to z ustawieniem parametrów nie mających nazw (cały blok DE02 w APIM - Reserved(1) do Reserved(5) oraz część parametrów w DE01 - tych z nazwami nic nie mówiącymi). Mam już swoich faworytów w tym zakresie...
Drugi zestaw to parametryzacja liczników - tu też sobie trochę posiedzę...

cattani75
07-11-2016, 19:38
Znajdź przy okazji Int. Speed Limiter. :-)

tedi_k
07-11-2016, 19:38
...przecież pisałem że u mnie NIE MA NIGDY nic na nawigacji. Nie ma tam wyświetlanych żadnych ograniczeń. Są tylko na zegarach. TYLKO. ...

Sądzę jednak, że zależy to od ustawień w menu...

skoru
07-11-2016, 19:39
siebek Dopisz proszę czy masz fabryczne navi czy aktywowane

taajniak błędnie zakładasz że skoro Ty tak masz to każdy tak musi mieć. Z treści wpisów wynika że inni mają inaczej i to chcemy rozpracować

tedi_k kibicuje i ustawiam się w ewentualnej kolejce :D

tedi_k
07-11-2016, 19:40
Znajdź przy okazji Int. Speed Limiter. :-)

To akurat nie jest takie proste - zależy od softu zegarów, a ten w S-maxie MK2 jest inny niż w MK5... Przy okazji przepraszam, że byłeś przez chwilę Mirkiem a nie Markiem...:one:

Miralon
07-11-2016, 19:48
Sądzę jednak, że zależy to od ustawień w menu... tedi_k przekopałem wszystko. Ze dwa razy. Nie, ze trzy. Wiem, że człowiek bywa omylny, ale nie ma nic co byłoby związane z tymi prędkościami. Idę teraz do garazu 4-ty raz:) może znajdę. A za dwa tygodnie jestem 3 dni blisko Ciebie - więc jak masz czas, chęć i widzisz sens -to mogę do Ciebie podjechać tak jak się już kiedyś wcześniej umawialiśmy.

kaan1
07-11-2016, 19:50
Przeglądnąłem filmiki na YT i rzeczywiście w autach z navi ciągle jest wyświetlane jakieś ograniczenie (poza autostradą). Dodatkowo ostrzeżenia mrugają przy przekroczeniu limitu. Potwierdza się moje spostrzeżenie, że w aktywowanych chyba nie ma tej funkcjonalności. Przynajmniej nie we wszystkich.

cattani75
07-11-2016, 19:50
To akurat nie jest takie proste - zależy od softu zegarów, a ten w S-maxie MK2 jest inny niż w MK5... Przy okazji przepraszam, że byłeś przez chwilę Mirkiem a nie Markiem...:one:
Czyli czekamy aż mk5 to będzie miał w cenniku i tym samym w sofcie?

cattani75
07-11-2016, 19:52
Przeglądnąłem filmiki na YT i rzeczywiście w autach z navi ciągle jest wyświetlane jakieś ograniczenie (poza autostradą). Dodatkowo ostrzeżenia mrugają przy przekroczeniu limitu. Potwierdza się moje spostrzeżenie, że w aktywowanych chyba nie ma tej funkcjonalności. Przynajmniej nie we wszystkich.

Mruganie znaków na zegarach jest - trzeba tylko ustawić wielkość przy jakiej ma migać.

kaan1
07-11-2016, 19:53
Ciekawe, bo ja mam auto z 2015 roku i nawigacje aktywowałem w Katowicach.
I tak wyświetla mi się ograniczenie prędkości w zegarach, w takim małym okrągłym okienku obok prędkościomierza.

Tak, wyświetla ale to odczytane ze znaków. Nie wyświetla Ci na zegarach ograniczenia z navi - tak pisałeś klika wierszy wyżej

Bump: Mruganie znaków na zegarach jest - trzeba tylko ustawić wielkość przy jakiej ma migać.

O da się całkiem zablokować? Bo jak mi ciągle mrugało to mogłem to zrobić i dlatego mi teraz nic nie mruga.

Miralon
07-11-2016, 19:58
O da się całkiem zablokować? Bo jak mi ciągle mrugało to mogłem to zrobić i dlatego mi teraz nic nie mruga.
Da się. W menu zegarów - asystenci - znaki drogowe- ostrzeżenia (czy jakoś tak)

Bump: Panowie: jakie jeszcze znaki się u Was wyświetlają? Bo u mnie poza prędkością - zakazy wyprzedzenia i (chyba, nie jestem pewien) - taki znak ograniczenia prędkości ale z pokazaną tabliczką na dole (oczywiście treści tabliczki nie pokazuje)

taajniak
07-11-2016, 20:16
cattani75 Miralon kaan1 skoru
A to przepraszam, wychodzi na to że źle was zrozumiałem.
Więc jak rozumiem, część z was nie ma żadnej informacji na nawigacji, a jedynie wyświetla się na zegarach.

Mi faktycznie na zegarach absolutnie nie wyświetla się informacja z nawi dot. prędkości, a jedynie odczytywanie znaków - czyli prędkość i zakaz wyprzedzania.

Jedyne co mi przychodzi w obecnej sytuacji do głowy, to wersja sync2.
Wejdźcie proszę w info o systemie i napiszcie jaką macie wersje nawigacji i jaką wersje softu.

Ja mam navi: 4.6.6 , a system: 3.08.15128 rev2

Być może skanbis gdy aktywował mi nawigację, ograł jakiś nowszy soft ?

Aktualnie wgrywam system na 3.08.15128 rev 4 i wyczytałem na necie że nawigacja wskoczy na wersję 6.X.X.

leszcz
07-11-2016, 20:23
Ja mam navi: 4.6.6 , a system: 3.08.15128 rev2

Być może skanbis gdy aktywował mi nawigację, ograł jakiś nowszy soft ?

Wgrywam to samo i aplikacje nawigacji końcówką AD i nie ma problemów aby wyświetlało się na navi informacja o ograniczeniach prędkości na drodze( i nic w menu nie grzebię .... a może Michał coś pogrzebał ?)
Ciekawe dlaczego u Michała tego nie ma .........

Miralon
07-11-2016, 20:28
Ja mam dokładnie tak:
wersja ccpu s/w: 3.08.15128.EA.PRODUCT
wersja oprogr. nawigacji: 4.66.5
wersja banku danych map: F5
Najlepsze jest to, że naprawdę nigdy się to nie pokazywało. Nawet jako miałem tę wcześniejszą wersję 4.23 czy jakoś tak.
W sumie więc wychodzi nam, że mamy tak:
1. W moim aucie, jak i kilku kolegów, zegary wyświetlają znaki z kamery + info z nawi
2. Przynajmniej w moim aucie na ekranie navi nie są wyświetlane te ograniczenia.

Tomek, grzebiemy coś u mnie? Bo mnie się pomysły skończyły. Właśnie 4-ty raz przeszedłem wszystkie opcje menu Sync2 i w menu zegarów. Mam powłączane co tylko się da. Nie to, żebym potrzebował tych znaków w nawi. Tylko, to już się intrygujące stało. A poza tym to piwo ci wiszę:)

Bump: Aktualnie wgrywam system na 3.08.15128 rev 4 i wyczytałem na necie że nawigacja wskoczy na wersję 6.X.X.

@taajniak - czy 3.08.15128 rev. 4 jest w tej paczce którą @tedi_k zapodał czy jest jakiś inny sprawdzony adres?

skoru
07-11-2016, 20:31
Miralon to ja się z chęcią z Tobą zamienię - mi się wyświetla ograniczenie na Sync2 a między zegarami mam tylko zczytane z kamery :)
Możliwe że to działa zamiennie: jak wyświetla się ograniczenie z navi na zegarach, nie pokazuje się na ekranie sync 2...

Miralon
07-11-2016, 20:39
Nie zamieniam się :) :) Musiałbym oddać ci całe MDO a ja nawet z zapadniętą deską go bardzo lubię.
Teraz to już traktuję to jako ciekawostkę, bo akurat uważam, że tak jak jest u mnie jest dobrze. Ale, że lubię wiedzieć dlaczego...to mnie męczy.

cattani75
Ja mam 3.08.15128.EA.10_PRODUCT i navi 5.67.6

kaan1
Bump: Panowie: jakie jeszcze znaki się u Was wyświetlają? Bo u mnie poza prędkością - zakazy wyprzedzenia i (chyba, nie jestem pewien) - taki znak ograniczenia prędkości ale z pokazaną tabliczką na dole (oczywiście treści tabliczki nie pokazuje)

Tak samo u mnie - treści tabliczki nie da się niestety odczytać :razz:

cattani75
07-11-2016, 20:40
Mam tak samo.

tedi_k
07-11-2016, 20:44
No to jest pierwszy zestaw parametrów "kandydatów na winnego"...:619:

Zaznaczone ramką parametry występują w samochodach z fabryczną navi a mają inne wartości, jeśli fabrycznie navi nie było i nie zmienialiśmy ich przy aktywacji.
Trzeba sprawdzić jaki mają wpływ na dyskutowane tu zachowanie...
Niestety nie dysponuję 'corpus delicti' do testów..:roll:

Miralon
07-11-2016, 20:45
Ja mam 3.08.15128.EA.10_PRODUCT i navi 5.67.6
Panowie, czy można zrobić upgrade mojego 3.08.15128.EA.10_PRODUCT i navi 4.66.5 do tego co ma cattani75?
A jeśli tak to czy w prosty sposób czy już mam powód aby pojechać do tedi_k lub któregoś z kolegów profesjonalistów?

taajniak
07-11-2016, 20:46
Bump:

@taajniak - czy 3.08.15128 rev. 4 jest w tej paczce którą @tedi_k zapodał czy jest jakiś inny sprawdzony adres?

Tak, ale ta paczka z serwerów forda 600 mb nie chce mi się zainstalować.
Być może dlatego że miałem wcześniej ogrywaną wersję AD.

Teraz próbuje tej paczki od tediego z tego linka:
http://forum.xda-developers.com/windows-mobile/general/myford-touch-navigation-activation-t3368080/post68807682#post68807682 (Paczka AD -> AF od tedi_K)

Za ~20 min dam znać czy poszło.
A jak coś rozwale, to będzie trzeba wycieczkę zrobić do Katowic :roll:

cattani75
07-11-2016, 20:49
Navi możesz sam updateować. tedi_k kiedyś wystawiał paczkę do aktualizacji.

tedi_k
07-11-2016, 20:49
Panowie, czy można zrobić upgrade ...

Tak. Robi to tzw. "mój pakiet" dyskutowany wcześniej...
Link dla wygody: https://www.dropbox.com/s/suarv0qou1rps0o/Update%20to%20AF.zip?dl=0

skoru
07-11-2016, 20:55
tedi_k znalazłem tylko uruchamianie "speed point warn" poprzez zmianę wartości 4 hex w APIM 7D0-02-02 na "8" - ale to chyba nie o to chodzi?

Miralon
07-11-2016, 21:00
Link dla wygody: https://www.dropbox.com/s/suarv0qou1...%20AF.zip?dl=0 tedi_k to jutro zapodam i napiszę czy zaczął pokazywać ograniczenia na ekranie navi.

tedi_k
07-11-2016, 21:01
...znalazłem ...

Dla uściślenia - gdzie znalazłeś?

taajniak
07-11-2016, 21:02
Panowie, czy można zrobić upgrade mojego 3.08.15128.EA.10_PRODUCT i navi 4.66.5 do tego co ma cattani75?
A jeśli tak to czy w prosty sposób czy już mam powód aby pojechać do tedi_k lub któregoś z kolegów profesjonalistów?

Skorzystaj z paczki tediego.
Ja dosłownie w tym momencie zrobiłe ten upgrade i na ten moment mam już wersję 5.67.6.

W każdym bądź razie wychodzi na to że wersję mieliśmy te same.

Może tedi ma rację i generalnie zależy to tylko od tego, czy nawi była fabrycznie, czy po prostu dogrywana.

skoru
07-11-2016, 21:03
Dla uściślenia - gdzie znalazłeś

O, tu: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=66597447&postcount=8

Nie weryfikowałem, tylko poddaję pod dyskusję

leszcz
07-11-2016, 21:11
O, tu: http://forum.xda-developers.com/show...47&postcount=8

Nie weryfikowałem, tylko poddaję pod dyskusję
no dobra ale z tego wynika że aktywował NAV a my teżż to robimy i nie zmieniamy tego drugiego parametru i działa funkcja o której piszemy

kaan1
07-11-2016, 21:15
no dobra ale z tego wynika że aktywował NAV a my teżż to robimy i nie zmieniamy tego drugiego parametru i działa funkcja o której piszemy

No chyba nie działa :?: W aktywowanych navi, zegary nie wyświetlają ograniczeń podawanych przez navi.

Ja jeszcze znalazłem coś takiego, jak na zdjęciu. Jest różnica między modelami z navi i bez navi w mods dla IPC - prawa część panelu

tedi_k
07-11-2016, 21:17
..Ja jeszcze znalazłem coś takiego,...

To się normalnie ustawia - przynajmniej ja - od zawsze...

leszcz
07-11-2016, 21:18
Jest różnica między modelami z navi i bez navi w mods dla IPC - prawa część panelu
albo beda podawane strzałeczki na panelu w zegarach albo nie

skoru
07-11-2016, 21:19
leszcz mówimy aktualnie o uruchomieniu dwóch rzeczy:
1) włączenie wyświetlania ograniczenia z mapy na ekranie mapy w Sync 2
2) włączenie wyświetlania ograniczenia z mapy na zegarach

zmiana hex 2 na 4 nie uruchamia pktu 2), więc pytam czy zmiana hex 4 to może być to?

tedi_k
07-11-2016, 21:19
..."speed point warn" ...

W UCDSie nazywa się to "hazard spot warning" i nawet bez fabrycznej navi jest ustawione na "Available"... Kolega Miralon też ma tam "Available"...

Panowie - "zagadaliście" kluczową kwestię. Trzeba sprawdzić wpływ zaznaczonych parametrów na dyskutowane tu zachowanie. Kto ma UCDSa i "pod ręką" Sync2 będzie uprzejmy wziąć się do działania! Bo gadania Ci u nas już pełen dostatek :one:

kaan1
07-11-2016, 21:25
W UCDSie nazywa się to "hazard spot warning" i nawet bez fabrycznej navi jest ustawione na "Available"... Kolega Miralon też ma tam "Available"...

Potwierdzam, sprawdziłem as built bez navi i jest tam '8'
Czyli to nie to :(

tedi_k
07-11-2016, 21:26
Potwierdzam...

Dziękuję !:one:

skoru
07-11-2016, 21:33
Panowie - "zagadaliście" kluczową kwestię. Trzeba sprawdzić wpływ zaznaczonych parametrów na dyskutowane tu zachowanie. Kto ma UCDSa i "pod ręką" Sync2 będzie uprzejmy wziąć się do działania! Bo gadania Ci u nas już pełen dostatek :one:

Mam rozszerzonego FORScana, jak wystarczy to poproszę instrukcję co pozmieniać i zaraz pójdę sprawdzić

Miralon
07-11-2016, 21:41
Ja tylko informacyjnie: po zastosowaniu paczki tedi_k (dziękuję!) i podniesieniu wersji oprogramowania nawigacji - nadal na ekranie navi pusto a na zegarach - ideał. Wyjechałem za miasto - droga 2-jezdniowa - pokazuje ładnie 100. Skończyła się - pokazuje 90.

kaan1
07-11-2016, 21:48
Czyli co, mamy 3 warianty (możliwości do ustawienia):

1.) Oryginalne navi: ograniczenia na mapie i w zegarach
2.) Aktywowane navi: ograniczenia tylko na mapie
3.) Aktywowane navi: ograniczenia tylko w zegarach

Czyli muszą być za to odpowiedzialne min. 2 bity? I szukamy różnicy w dwóch bitach między autem z oryginalna navi i aktywowaną. Gdybym miał VINy aut z w/w przypadkami to mógłbym porównać As Build

Miralon
07-11-2016, 21:51
1.) Oryginalne navi: ograniczenia na mapie i w zegarach
2.) Aktywowane navi: ograniczenia tylko na mapie
3.) Aktywowane navi: ograniczenia tylko w zegarach
Ja mam fabryczne navi. Więc chyba jeszcze opcja:
4. Oryginalne navi: ograniczenia tylko w zegarach (dane z nawi i z kamery)

tedi_k
07-11-2016, 21:53
Mam rozszerzonego FORScana, ...

Proszę spróbować ustawić:
"7D0-02-02" xF4xxxxxxxSS

SS to suma, którą sam FORscan wyliczy...

BTW - dajcie proszę na razie spokój z rozgorączkowaniem "ilu bitów szukamy" bo ma się to nijak do stanu faktycznego...

cattani75
07-11-2016, 21:53
Halo, halo! Ja mam oryginalne navi i nie mam ograniczeń na mapie! Ale info z navi idzie na zegary.
Czyli jak Miralon

tedi_k
07-11-2016, 21:55
Halo, halo! ....

Kolega Miralon napisał to samo przed chwilą:027:

Miralon
07-11-2016, 21:56
Halo, halo! Ja mam oryginalne navi i nie mam ograniczeń na mapie! Ale info z navi idzie na zegary.
cattani75 - masz tak jak ja. Czyli jest opcja 4. I tyle w temacie z mojej strony bo za cienki jestem na grzebanie w Mondeo a śmietnik się robi.

cattani75
07-11-2016, 21:57
Ja wolno czytam. :-D

tedi_k
07-11-2016, 21:58
Parametry powyżej są jak u Was obu - więc za chwilę pół Polski tak będzie miało...:diabel2:
Nie licząc oczywiście xda...:619:

kaan1
07-11-2016, 22:02
Proszę spróbować ustawić:
"7D0-02-02" xF4xxxxxxxSS

mam 24
w aucie z navi jest 20

kiepsko to wygląda

tedi_k
07-11-2016, 22:04
....kiepsko to wygląda

Qurchę... :027: Daj szansę sprawdzić a nie teoretyzuj... Zaczyna się robić tak totalny śmietnik, ze chyba się wypiszę z tego wątku...:roll:

kaan1
07-11-2016, 22:19
Qurchę... :027: Daj szansę sprawdzić a nie teoretyzuj... Zaczyna się robić tak totalny śmietnik, ze chyba się wypiszę z tego wątku...:roll:

Spokojnie - porównałem z oryginalnym navi:

http://otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-demonstracyjny-ford-dynamic-led-nawigacja-diesel-150-km-kombi-ID6yznmJ.html#72a1b8dd21

Różnice są tylko w 01-01, 01-02, i 03-01

tedi_k
07-11-2016, 22:22
Spokojnie - ...

Proszę... Przecież jak chcesz to czytasz...
Napisane wyraźnie powyżej, że powyższe parametry są jak u cattani75 i Miralon. Znamy zachowanie ich samochodów a o tym z otomoto nie wiemy nic. Powstrzymaj się proszę przed meandrowaniem... Sprawdźmy czy wskazane parametry powodują zachowanie jak u kolegów.:569:

BTW Cały blok 7D0-01-(01 i 02) to odzwierciedlenie konfiguracji samochodu w Sync2 i prawie każdy ma je inne. 7D0-03-01 to "Reserved" w UCDS i o jego przeznaczeniu nie wiemy nic.

skoru
07-11-2016, 22:25
tedi_k zmieniłem wg Twojej instrukcji na "7D0-02-02" xF4xxxxxxxSS, sync się ładnie zresetował, wszystko ładnie wygląda jak wcześniej. Zabijcie mnie ale nie mogę wyjechać na drogę sprawdzić kwestie ograniczeń bo wydoiliśmy z małżowiną butlę wina i się boje kurcze trochę. Parkuje na drodze osiedlowej gdzie ani na navi na sync nie pokazywało wcześniej ograniczenia. Rano wracam z raportem z pola bitwy

kaan1
07-11-2016, 22:26
Ale czy to oznacza, że w nie ma opcji prędkości w zegarach i w navi równocześnie?
No bo jeśli tak, to pytanie co lepsze - czy warto zmieniać na to co mają cattani75 i Miralon?

leszcz
07-11-2016, 22:27
Zabijcie mnie ale nie mogę wyjechać na drogę
wyznacz trase i w menu widok tam gdzie masz przebieg ulic którymi masz jechać ... pokażą się lub nie ograniczenia (nie musisz nigdzie jechać )

skoru
07-11-2016, 22:30
leszcz u mnie już wcześniej na ekranie sync w oknie nawigacji miałem pokazane ograniczenie na danym odcinku, niezależnie czy miałem włączone prowadzenie czy nie. Cały czas dążymy do tego by info o ograniczeniu Vmax z mapy pokazać na zegarach.

kaan1 jak dla mnie optymalny układ to Vmax z mapy na zegarach + info o np. zakazie wyprzedzania z kamery

tedi_k
07-11-2016, 22:31
wydoiliśmy z małżowiną butlę wina...

Zostaw te pomysły!!!! To nie piekarnia aby koniecznie bułki były na 5 rano!!!!:619:

skoru
07-11-2016, 22:34
tedi_k może Ci się przydać: u mnie przy "aktywowanej" navi w oryginale było: "7D0-02-02" 0248880000AD , czyli dokładnie tak jak w aucie w którym teraz sprawdzał kaan1 , a zaznaczam: navi była aktywowana!

tedi_k
07-11-2016, 22:35
Wiem. "24" to jest negacja parametrów z ramki.

redhot
07-11-2016, 22:51
http://otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-demonstracyjny-ford-dynamic-led-nawigacja-diesel-150-km-kombi-ID6yznmJ.html#72a1b8dd21

Fabryczna navi i moje "ukochane" bieda zegary ... na nich się chyba żadne znaki nie pokazują bez względu na pochodzenie nawigacji i obecność kamer.

Tak na marginesie to samochodzik w moich zegarach nawet drzwi nie otwiera jak ten.

tedi_k
07-11-2016, 23:17
...w moich zegarach nawet drzwi nie otwiera jak ten.

Mało możliwe. Sprawdź jeszcze raz.
Jak byś miał bliżej, to właśnie nabyłem amerykańskie zegary z 2 ekranami... Są nawet bogatsze niż europejskie "full wypas"... Tyle, że na razie w języku US-English... "Nabycie" ma oczywiście na celu stosowne testy, ale finalnie instalację w jakimś aucie...

kaan1
07-11-2016, 23:17
[

Znalazłem Vignale (pełne zegary) i dwa Titanium Business. Rzeczywiście wszystkie mają F4 w 02-02 .... To może wskazywać, że ustawienie bitów zależy nie tylko od kwestii posiadania navi ale równiez jakie zegary są zamontowane

taajniak
08-11-2016, 07:56
Ja mam inną prośbę...

Pokażcie, w jaki sposób u was jest wyświetlane to ograniczenie z nawi na zegarach ?

U mnie na 100% na zegarach widać tylko odczyt z kamery, w miejscu do tego przeznaczonym.

Z resztą w załączeniu zdjęcia z dziś rano...

50 km/h na nawi wynikające z nawi, oraz 70 km/h ze znaku (gdzieś w kwietniu 2016 podnieśli ograniczenie)

Miralon
08-11-2016, 08:17
taajniak napisz mi w PW co chcesz zobaczyć bo nie bardzo wiem jak Ci pomóc. Ja widzę tylko w zegarach: zawsze jest tam jakiś limit. Jest on zapewne czytany z nawi chyba, że był inny znak. Czyli wg Twoich zdjęć - u mnie byłoby wyświetlone 70, a na ekranie nawi jest pusto. gdyby na nawi było 50 u Ciebie i nie byłoby znaku to byłoby 50 na zegarach u mnie.

redhot
08-11-2016, 08:23
Mało możliwe. Sprawdź jeszcze raz.
Jak byś miał bliżej, to właśnie nabyłem amerykańskie zegary z 2 ekranami... Są nawet bogatsze niż europejskie "full wypas"... Tyle, że na razie w języku US-English... "Nabycie" ma oczywiście na celu stosowne testy, ale finalnie instalację w jakimś aucie...

Obserwuję ten samochodzik od dłuższego czasu. Wygląda jak nalepka , zero życia. Oczywiście komunikat o otwartych drzwiach się pojawia w formie wyskakującego okienka z napisem.
Nie pamiętam jak było przed aktywowaniem navi.

Ktoś z forumowiczów ma takie budziki z fabryczną nawigacją ?
Chętnie "wypożyczę" takie ustawienia z oryginału.

tedi_k
08-11-2016, 08:30
...Nie pamiętam jak było przed aktywowaniem navi.
...

Aktywacja navi ma dokładnie nic do "życia" samochodzika... Ewentualnie trzeba podnieść soft tych zegarów.

redhot
08-11-2016, 08:40
Aktywacja navi ma dokładnie nic do "życia" samochodzika... Ewentualnie trzeba podnieść soft tych zegarów.

Tak "mówi" etis :

Ta aplikacja umożliwia użytkownikowi aktualizację oprogramowania modułu do najnowszej wersji. 20160408-G1682989-16

Następujący Techniczny Biuletyn Serwisowy (TSB) dotyczy tej aktualizacji oprogramowania:
W ramach procesu stałego udoskonalania produktów Ford Motor Company, dla tego modułu dostępna jest nowsza wersja oprogramowania.

Oczywiście bez UCDS pewnie nic nie zdziałam ....

taajniak
08-11-2016, 08:44
taajniak napisz mi w PW co chcesz zobaczyć bo nie bardzo wiem jak Ci pomóc. Ja widzę tylko w zegarach: zawsze jest tam jakiś limit. Jest on zapewne czytany z nawi chyba, że był inny znak. Czyli wg Twoich zdjęć - u mnie byłoby wyświetlone 70, a na ekranie nawi jest pusto. gdyby na nawi było 50 u Ciebie i nie byłoby znaku to byłoby 50 na zegarach u mnie.

Najlepiej jak byś wrzucił takie same zdjęcia jak ja.

Zdjęcie Włączonej nawi jak jedziesz po jakiejś ulicy, oraz zdjęcie zegarów z informacją czy odczyt na zegarze wynika z kamery czy wg. ciebie z nawi.
Interesuje mnie, przedewszystkim w którym miejscu wam wyświetla ograniczenie ? Czy w tym samym miejscu co do odczytu z kamery ?

Dodatkowo info o wersji nawigacji jakaś posiadasz.

Ja wczoraj paczką od tedi_k podniosłem wersję nawi z 4.66.5 na 5.67.6 i generalnie nie ma zmiany w działaniu. Jedynie nawigacja faktycznie płynniej działa i lepiej reaguje.

Miralon
08-11-2016, 08:51
No to już masz odpowiedź - nie ma po co zdjęć robić
1. Wyświetla się dokłądnie tam gdzie Tobie na zegarach
2. Na ekranie nawigacji jest PUSTO - czyli u ciebie na dolnej belce w nawi jest grafika znaku, numer drogi i nazwa ulicy a u nas jest numer drogi i nazwa ulicy.

Wersje mamy dokładnie jota w jotę te same (Ty i ja)

skoru
08-11-2016, 09:02
Raport sytuacjyjny:
Pacjent: Mdo Titanium Sync 2 z aktywowaną navi:

Objawy z ustawieniem "7D0-02-02" 0248880000AD:
- na zegarach wyświetlają się odczyty znaków z kamery, bez żadnej info z navi
- na ekranie sync w oknie navi pojawia się informacja o ograniczeniu prędkości z mapy navi

Objawy z ustawieniem "7D0-02-02" xF4xxxxxxxSS:
- na zegarach wyświetlają się odczyty znaków z kamery, bez żadnej info z navi
- na ekranie sync w oknie navi nie pojawia się informacja o ograniczeniu prędkości z mapy navi

Wygląda na to, że tutaj się nic nie zmienia w kwestii samego działania rozpoznawiania znaków, zmieniają się tylko ustawienia samej navi.
Więcej grzechów nie pamiętam, ale proszę wszystkich świętych o kolejne pomysły jak wysłać info z mapy na zegary g:okulary

W załączeniu realpic jak to u mnie wygląda w trakcie jazdy sytuacja z pktu 1

taajniak
08-11-2016, 09:45
No to już masz odpowiedź - nie ma po co zdjęć robić
1. Wyświetla się dokłądnie tam gdzie Tobie na zegarach
2. Na ekranie nawigacji jest PUSTO - czyli u ciebie na dolnej belce w nawi jest grafika znaku, numer drogi i nazwa ulicy a u nas jest numer drogi i nazwa ulicy.

Wersje mamy dokładnie jota w jotę te same (Ty i ja)

Ok wszystko jasne.
Jeszcze mnie naszła jedna myśl, którą sprawdzę później jak będę wracał z roboty.

Być może wyświetlanie na belce zależy tylko od tego co napisał skoru, czyli jedna kwestia byłaby rozwiązana.

Ja sobie tak pomyślałem, że może priorytet/sposób tego co jest wyświetlane na zegarach zależy od włączenia/wyłączenia ostrzegania przekroczenia prędkości ?

Ja mam to cały czas włączone... i może w tym wypadku info jest tylko z kamery, jako że jest to priorytet.

Jak będę wracał wyłącze i wtedy sprawdzę czy nawi coś przekazuje na zegary w przypadku wyłączenia tej funkcji.

No chyba że ktoś teraz gdzieś planuje jechać, to mógłby to sprawdzić przy okazji.

Takie luźne myślenie.

Miralon
08-11-2016, 09:46
Nie ma znaczenia włączone/wyłączone. Sprawdziłem dzisiaj w nocy:)

kaan1
08-11-2016, 09:51
ale proszę wszystkich świętych o kolejne pomysły jak wysłać info z mapy na zegary g:okulary

Pytanie czy "jak wysłać" czy "jak odebrać". Z Twojej próby wynika, że operacja podana przez tedi_k jedynie usunęła wyświetlanie ograniczenia w navi, natomiast nie spowodowała wyświetlenia ograniczenia w zegarach. To chyba dobra wiadomość dla Miralon i cattani75 - już chyba wiedzą jak przywrócić u siebie wyświetlanie ograniczeń w navi :razz: Można dalej szukać po APIM, ale możliwe że jest to kombinacja APIM i IPC.

Bump:

Ja sobie tak pomyślałem, że może priorytet/sposób tego co jest wyświetlane na zegarach zależy od włączenia/wyłączenia ostrzegania przekroczenia prędkości ?

Sprawdzałem, włączałem i wyłączałem ostrzeżenia o prędkośći - bez wpływu :(

skoru
08-11-2016, 09:53
Problem będzie jak takie ustawienie APIM spowoduje że zaczną im się wyświetlać info na ekranie navi a zniknie info o limitach z mapy z zegarów :027:

Można dalej szukać po APIM, ale możliwe że jest to kombinacja APIM i IPC.
Też się ku temu skłaniam, ale nie mam pojęcia w czym grzebać.

Miralon
08-11-2016, 10:01
To chyba dobra wiadomość dla @Miralon i @cattani75 - już chyba wiedzą jak przywrócić u siebie wyświetlanie ograniczeń w navi

Ja to już raczej w tym wątku uczestniczę jako "dawca informacji". Uważam, że przekaz musi być spójny. I dla mnie jest spójny jeśli wyświetlana jest JEDNA informacja i w miejscu widocznym dla kierowcy czyli na zegarach. Nie chcę tego na ekranie navi. Jaki jest sens wyświetlania na ekranie navi informacji które nie są spójne z tym co na zegarach. Sens miałoby tylko rozwiązanie w którym i na ekranie navi i na zegarach wyświetlana jest dokładnie ta sama informacja. Ale i to byłoby dla sportu bo wyświetlanie na zegarach jest dużo czytelniejsze.

taajniak
08-11-2016, 10:01
Nie ma znaczenia włączone/wyłączone. Sprawdziłem dzisiaj w nocy:)

Ok to jest z głowy.
Przy okazji znalazłem ciekawy zapis z intrukcji do mondeo ze strony angielskiej.

Popatrzcie...
Wynika z niego, że jeżeli nawi ma zapisaną inną prędkość dla danej drogi, to ta może wpłynąć na wyświetlane ograniczenie !

Moje zdanie jest takie, że będzie wyświetlana zawsze niższa dopuszczalna prędkość...

Czyli zagadka powoli się rozwiązuje. Oryginalne nawi mają tą opcję aktywną, ja że mam dokładaną nawi, takich cudów nie mam.

Wychodzi na to, problem belki jest rozwiązany, teraz specjaliści z forum muszą znaleźć, który parametr aktywuje przekazanie info na zegary i wtedy informacja powinna być zawsze spójna (chociaż czasem nieaktualna).

Miralon
08-11-2016, 10:21
Znaki mają wyższy priorytet.

skoru
08-11-2016, 10:26
Znaki mają wyższy priorytet.
No nie do końca - wyższy priorytet ma niższe wskazanie. W modelowej sytuacji, czyli gdy przed zabudowanym masz znak "70" po czym wjeżdżasz w zabudowany, to na zegarach "70" zamienia Ci się na "50", odczytane z map navi

Miralon
08-11-2016, 10:37
No czekaj, może trochę uprościłem - są jeszcze przepisy ruchu drogowego, czyli algorytm. W opisanej przez Ciebie sytuacji tak, bo jest to zgodne z przepisami ruchu, ale jeśli w tym zabudowanym będzie stało znowu 70 (którego nie będzie w nawigacji) to wyświetli 70.

kaan1
08-11-2016, 12:06
Niestety ale mapy są aktualizowane rzadko. Jak znikają ograniczenia prędkości to kierowca jest wprowadzany w błąd o rzekomo istniejącym ograniczeniu. Skoro system pamięta, że w danym miejscu było ograniczenie, to po co go wyświetla jeśli kamera nie widzi fizycznego znaku - zwłaszcza że kamera ma priorytet? Przecież to jest niebezpieczne - osoba jadąca szybko, może dojść do przekonanaia, że przeoczyła znak i zacznie hamować tworząc sytuację kolizyjną na drodze. Chyba ryzyko przekroczenia prędkosci (mandatu) jest mniej ważne od ryzyka wywołania sytuacji kolizyjnej na drodze z powodu danych zapisanych w mapie navi, a które mogły się zdeaktualizować tydzień wcześniej

cattani75
08-11-2016, 12:26
A ja dziś przejeżdżałem koło 20 przy progu. Ładnie się wyświetliło i zniknęło na rzecz 50 zaraz za skrzyżowaniem.

kaan1
08-11-2016, 12:43
A ja dziś przejeżdżałem koło 20 przy progu. Ładnie się wyświetliło i zniknęło na rzecz 50 zaraz za skrzyżowaniem.

I to jest super. Ale codziennie jeżdżę 500 m odcinkiem drogi gdzie mapa navi podpowiada 3 różne prędkości na tym odcinku (duchy przeszłości) - a obowiazuje jedynie 50 km/h dla obszaru zabudowanego.

Miralon
08-11-2016, 12:46
kaan1 - zaczynamy dyskusje akademickie. Przecież musu korzystania nie ma. Można wyłączyć. Dla mnie, jako wspomaganie kierowcy, działa to dobrze.

redhot
08-11-2016, 13:05
http://www.msn.com/pl-pl/motoryzacja/wiadomosci/ju%C5%BC-nie-dostaniesz-mandatu-za-przejazd-na-czerwonym-%C5%9Bwietle-tak-dzia%C5%82a-nowy-wynalazek-forda/ar-AAk2eoS?li=AAaGjkQ&ocid=spartanntp

My tu o systemie rozpoznawania znaków a Ford idzie dalej ;)

MaXyM
08-11-2016, 13:14
A w miedzyczasie przyjedzie tramwaj wymuszajac zmiane swiatel na skrzyzowaniu... i dupa z planow.

Ale to juz imo przegiecie:

W 2017 roku testowane będą także technologie ostrzegające kierowców (...) o pierwszeństwie obowiązującym na skrzyżowaniach bez oznakowania lub świateł sygnalizacyjnych.

No q..q, to juz nie trzeba bedzie egzaminow na prawko zdawac. Auto ci na szybie namaluje co masz robic ;)

skoru
08-11-2016, 13:18
tedi_k wołam Cię ze względu na swój poranny post który zdążył zaginąć w tej dyskusji:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2689676&postcount=158

kaan1
08-11-2016, 14:02
kaan1 - zaczynamy dyskusje akademickie. Przecież musu korzystania nie ma. Można wyłączyć. Dla mnie, jako wspomaganie kierowcy, działa to dobrze.

Schodzimy na tematy poboczne bo brak postępu i pomysłu na rozwiązanie problemu dla osób z aktywowaną navi ...

Bump: Więcej grzechów nie pamiętam, ale proszę wszystkich świętych o kolejne pomysły jak wysłać info z mapy na zegary g:okulary

Mam parę propozycji - konfiguracji do sprawdzenia - wynika z porównania wersji aut z navi i bez. Najprościej byłoby sprowadzić w pierwszej kolejnośći pozostałe dwa rejestry APIM do wspólnego mianownika - chcesz spróbować?

skoru
08-11-2016, 20:00
kaan1 jak można to pewnie, czemu nie?

BrudnyHenryk
08-11-2016, 20:22
tedi_k może Ci się przydać: u mnie przy "aktywowanej" navi w oryginale było: "7D0-02-02" 0248880000AD , czyli dokładnie tak jak w aucie w którym teraz sprawdzał kaan1 , a zaznaczam: navi była aktywowana!
Szukam od jakiegoś czasu jak zmusić sync2 do pokazania ograniczeń prędkości z danych mapy (nie mam kamery do znaków).
Tak na szybko zmieniłem xF8:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/858a6839aa0250aa3f4b7f5d2a64ac70.jpg

na x24:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/4b5b0184f05f803a696b43bde9e517c9.jpg
Ale bez sukcesu (żadnych znaków w liście):
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/88a0669941111e3a7351fe0b54a99c93.jpg

Zmieniłem też na x28, ale też bez rezultatu.

P.s. Zmiana F (1111) na 2 (0010) to zmiana aż 3 bitów z 1 na 0 więc na raz zmieniamy 3 opcje.

P.s.2: na razie nie miałem czasu na głębsze testy i poszukiwania. Dostałem vin (dziękuję) więc będę miał możliwość potestować.

kaan1
09-11-2016, 07:35
kaan1 jak można to pewnie, czemu nie?

Masz radio Sony? Szukam VIN auta z Sony (najlepiej Premium) z 2016 roku

Porównałem 7D0 auta bez navi (przed aktywacją) z rejestrami aut z navi. W zasadzie znalazłem tylko trzy bity (zaznaczono na czerwono), które są takie same w autach w navi a inne bez navi. Jeśli to nie jest któryś z nich, to myślę że odpoweidzi należy szukać w IPC

Bump: Jeśli idzie 7D0-02-02 i 7D-03-01 to wzór nie powtarzał się w innych konfiguracjach navi - dlatego wykluczyłem te rejestry. Jest jeszcze opcja rejestru 7D01-02 i zmiany '1' na '0' (3 hex) za sławną '4' włączającą navi. Ostania możliwość

skoru
09-11-2016, 08:02
Mam standardowe radio

kaan1
09-11-2016, 08:05
Mam standardowe radio

Te cztery podejrzane bity które zaznaczyłem są wspólne dla Sony i standardowego radia. Szukam VIN dla auta z Sony aby opgraniczyć ilośc opcji szukania (konfiguracji) między IPC i APIM - w IPC z reguły jest sporo różnic
Można zmienić te cztery bity na przeciwne i zobaczyć czy działa. Jak nie to szukałbym w IPC

Miralon
09-11-2016, 08:30
Masz radio Sony? Szukam VIN auta z Sony (najlepiej Premium) z 2016 roku
Nie może być z 2015? Bo jak może to napisz mi PW.

cattani75
09-11-2016, 08:45
Poszło na PW.

kaan1
09-11-2016, 12:27
cattani75, Miralon, gandolfinek - dziękuję Panowie
Miralon - mamy prawie taką sama konfigurację w zakresie elektroniki i potencjalnych funkcji zegarów. Różnica jest tylko w dwóch miejscach - z czego jedno jest bardzo obiecujące. Mianowicie:

Bez navi: 720-05-01 E028 0000 00__
Z navi: 720-05-01 E038 0000 00__

Ten motyw powtarza się we wszystkich z navi. Co ciekawe w 720-05-01 są ustawienia wyświetlania kierunków nawigacji w Fusion. Gdyby ktoś podesłał mi na PW teraz VIN dla auta z Sony (Najchętniej Premium) z aktywowaną navi albo bez navi to dodatkowo porównam celem potwierdzenia obserwacji.

Jeśli idzie o APIM to

Bez navi: 720-04-02 0002 __
Z navi: 720-04-02 0007 __

Pytanie czy to nie jest DAB+ (ma któryś z Was DAB+)?

Są jeszcze 2 inne różnice w APIM 01-01 i 03-01 - W IPC 01-01 jest jeszcze jeden bit

Ale pozostawiłbym je na razie próbując dwóch powyższych

tedi_k
09-11-2016, 12:39
...
Bez navi: 720-05-01 E028 0000 00__
Z navi: 720-05-01 E038 0000 00__

...

To jest bit odpowiedzialny za pojawienie się "Nawigacji" na środkowym wyświetlaczu. Ustawiany w zegarach każdemu z aktywowaną navi. Bez niego jest kompas a nie ma strzałek na zegarach, natomiast nie ma zbyt wiele wspólnego z przedmiotem wątku.

Było to zresztą napisane wyraźnie wyżej w wątku...

cattani75
09-11-2016, 12:39
Ja mam Dab+

tedi_k
09-11-2016, 13:04
...Jeśli idzie o APIM to

Bez navi: 720-04-02 0002 __
Z navi: 720-04-02 0007 __
...

Chodziło Ci o 7D0-04-02.
Ostatnia cyfra hex wg UCDS odpowiedzialna jest za konfigurowanie PDC.
Generalnie blok 7D0-04-(01,02) raczej konfiguruje sam Sync2 (APIM) niż zegary (IPC), choć można to posprawdzać.

Blok 7D0-01 w całości odpowiedzialny jest za definicję konfiguracji samochodu dla Sync2 (jest tam m.in. bit aktywności aplikacji navi...),
Blok 7D0-03 ma niezdefiniowane przeznaczenie ("Reserved") i ewentualnie w nim można szukać ciekawych funkcjonalności. Ma to sens jedynie na aucie. więc ze spokojem sobie czekam na auto do testów.

Miralon
09-11-2016, 13:07
Pytanie czy to nie jest DAB+ (ma któryś z Was DAB+)?

Tak, też mam.

tedi_k
09-11-2016, 13:12
Panowie - zostawcie ten DAB+ w spokoju - wystarczy zapytać, to wam powiem który bit jest od DAB+ w zegarach i w APIM... Podobnie ze wszystkimi innymi bitami konfiguracji.

Wyraźnie pokazałem wcześniej co jest interesującego w 7D0-02 oraz pokazałem, że warto się zająć 7D0-03...
Bijecie tu pianę.

cattani75
09-11-2016, 13:27
Ja nie biję, ja odpowiadam. :-) Proszą, to daję. I tak na koniec zrobię wycieczkę do Ciebie po nowe "ficzery". :-D
A tak robiąc OT: domyślam się, że wgranie do mk5 softu zegarów z S-maxa, to pomysł tyle głupi, co dający zarobić laweciarzom? :-)

kaan1
09-11-2016, 14:02
Chodziło Ci o 7D0-04-02.
Ostatnia cyfra hex wg UCDS odpowiedzialna jest za konfigurowanie PDC.
Generalnie blok 7D0-04-(01,02) raczej konfiguruje sam Sync2 (APIM) niż zegary (IPC), choć można to posprawdzać.

Blok 7D0-01 w całości odpowiedzialny jest za definicję konfiguracji samochodu dla Sync2 (jest tam m.in. bit aktywności aplikacji navi...),
Blok 7D0-03 ma niezdefiniowane przeznaczenie ("Reserved") i ewentualnie w nim można szukać ciekawych funkcjonalności. Ma to sens jedynie na aucie. więc ze spokojem sobie czekam na auto do testów.

Tak oczywiście literówka z mojej strony - chodziło o 7D0-04-02
Co to jest ten PDC? Różnica jest czasami w jednym a czasami w dwóch bitach.

Jeśli idzie o 720-05-01 to osoby które aktywują navi w 7D0-01-02 tego bitu nie ruszają a i tak nawi w zegarach się pojawia. Więc jakie te bity mają zadanie. Czy te aktywowane przez Ciebie navi z ustawionym 720-05-01 mają limit prędkości z navi wyświetlany w zegarach?
7D0-01-01 - bit aktywności navi - czy on jest w drugim lub siódmym hexie?

tedi_k
09-11-2016, 20:13
...
Jeśli idzie o 720-05-01 to osoby które aktywują navi w 7D0-01-02 tego bitu nie ruszają a i tak nawi w zegarach się pojawia. ...

Kto powiedział, że nie rusza i kto powiedział, że manewry się jednak pojawiają w zegarach?
Wszyscy znani mi "aktuywatorzy" ustawiają ten bit w zegarach a bez jego ustawienia manewry na zegarach się wg mnie nie pojawiają.

.Co to jest ten PDC? Różnica jest czasami w jednym a czasami w dwóch bitach.
...

Parktronic. Cała ostatnia cyfra hex to jego definicja (wg. UCDS) - nie analizowałem, ale zapewne definicja m.in. sposobu wyświetlania w kontekście np. kamery cofania.

... 7D0-01-01 ...

Szukasz w tym bloku po omacku zupełnie bez sensu moim zdaniem. Akurat tu wszystko wydaje się być zdefiniowane i działające zgodnie z opisami.
Masz na screenshotach cały blok 7D0-01 Marka cattani75 - możesz sobie czytać...

Korchez
10-11-2016, 06:01
Wracając do rozpoznawania znaków - zauważyłem, że czasami znak ograniczenia do 50 wyświetlany na zegarach ma pod spodem dodatkowy prostokątny napis.
Literki są drobniutkie, nieczytelne. Może to jest oznaczenie terenu zabudowanego? Widział ktoś taki znak u siebie?

cattani75
10-11-2016, 06:18
Tak. Ale to nie teren zabudowany, ale... tabliczka spod znaku. :-D

skoru
10-11-2016, 07:30
czasami znak ograniczenia do 50 wyświetlany na zegarach ma pod spodem dodatkowy prostokątny napis.
To jest tylko informacja że pod znakiem ograniczenia była jakaś tabliczka dodatkowa dotycząca tego ograniczenia

keiw
10-11-2016, 09:13
Ja w C-max mam aktywowaną nawigację poza ASO i w niej ograniczenia z map sie pokazują:
http://i.imgur.com/EOocupg.jpg
http://i.imgur.com/wS83Cki.jpg

Kamery do rozpoznawania znaków nie mam, ale fajnie jakby ktoś doszedł jak zrobić pokazywanie tych ograniczeń na wyświetlaczu pomiędzy zegarami.
Widzę, że BrudnyHenryk walczy z tematem.

Nie jest to oczywiście idealne rozwiązanie, ale może być czasami pomocne.

BrudnyHenryk
10-11-2016, 10:14
keiw Dziękuję za info. Właśnie takiego auta szukałem.
-------------------------------------------------
Jadę na krótki urlop do Poznania, wiec nie będę miał warunków do modzenia, ale wezmę ucds i może wieczorem coś pomieszam w konfiguracji Sync2.

Ze względu na mało czasu poszedłem na skróty i wczoraj wieczorem zmieniłem część ustawień jak ma skoru:
7D0-02 nav repeater conformance = off
7D0-03 cały blok

Dziś potwierdzę na trasie, ale na razie nie mam znaków w Sync2 :-(

BrudnyHenryk
10-11-2016, 16:46
A jednak mam i ja
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/674f6398e5b961972e4211f0c9eb3f50.jpg

leszcz
10-11-2016, 17:01
A jednak mam i ja
super :) Brawo . A zdradzisz swój autorski pomysł ?

skoru
10-11-2016, 17:18
To jeszcze wyczaj jak to wysłać na zegary :)

BrudnyHenryk
10-11-2016, 19:07
Ze względu na mało czasu poszedłem na skróty i wczoraj wieczorem zmieniłem część ustawień jak ma skoru:
7D0-02 nav repeater conformance = off
7D0-03 cały blok

Jak pisałem - jadę właśnie do Poznania, więc nic nowego nie zrobiłem. Nie wiem który bit odpowiada za tę zmianę, bo zmieniłem ich sporo na raz
7 hex czyli max 28 bitów :-)

BrudnyHenryk
10-11-2016, 19:13
To jeszcze wyczaj jak to wysłać na zegary :)
Przyjdzie i na to czas

antrobius
10-11-2016, 20:13
W moim (produkcja marzec 2016) w zegarach pokazuje znaki z kamery, a w nawigacji (aktywowana) znaki z mapy. Bywają zrozumiałe rozbieżności, gdy oznakowanie zmienia się na drogach

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

kaan1
10-11-2016, 21:44
Kto powiedział, że nie rusza i kto powiedział, że manewry się jednak pojawiają w zegarach?
Wszyscy znani mi "aktuywatorzy" ustawiają ten bit w zegarach a bez jego ustawienia manewry na zegarach się wg mnie nie pojawiają.
cattani75 - możesz sobie czytać...

Znam takich, którzy ustawiali tylko ten jeden bit i mogę potwierdzić że kierunki w zegarach się pojawiają - mogę ci zrzucić zdjęcie + konfigurację APIM. Na forum XDA większość osób z Forscan tak robi. Dlatego zastanawiałem się czy właśnie tutaj nie jest pies pogrzebany ale nikt do tej pory na forum kto ma aktywowaną navi przez Ciebie, Leszcz, czy inną osobę z UCDS , rzeczywiście ma też wyświetlanie ograniczeń navi w zegarach

Szukam po omacku bo nie mam UCDS i nie pozostaje mi nnic innego jak porównywać bity między konfiguracjami - w każdym razie dziękuję za ekranik z opisem parametrów
Sprawia mi dużą frajdę porównywanie i szukanie rozwiązania konfiguracji - to taka inna forma Sudoku :razz:

tedi_k
10-11-2016, 22:23
..to taka inna forma Sudoku :razz:

Dość mocno "inna"... Sudoku ma precyzyjne zasady i operuje cyframi (i tylko cyframi). Natomiast ty tak sobie hasasz po tych blokach parametrów zupełnie abstra(ch)ując od tego czy jakiś parametr kodowany jest na bicie, kilku (2-3 bitach) czy na całej cyfrze hex. Tego zupełnie nie widać w AS-Buildach.

Robota zupełnie bez sensu jeśli na bieżąco się nie weryfikuje kolejnych pomysłów.
Z tego prostego powodu - pomimo, że mam UCDSa i widzę co i jak jest kodowane (z jakimś tam niemałym prawdopodobieństwem do dokładności informacji rosyjskich kolegów...) - zupełnie się nie rwę do generowania kolejnych pomysłów.

Wsiądę sobie do auta jak przyjdzie na to czas, poustawiam co uznam za prawdopodobnie właściwe, sprawdzę jak zadziałało i opublikuję.

Jak już napisałem - "tu nie piekarnia i bułki wcale nie musza być gotowe na jutro na 5-tą rano".

A co do Twojej uwagi, że gdzieś komuś kierunki się pojawiają na zegarach mimo, że nie ustawił właściwego bitu - to po prostu moim zdaniem nieprawda.
Na XDA też było podawane jaki bit trzeba ustawić w IPC aby się navi pokazała.

leszcz
10-11-2016, 22:37
A co do Twojej uwagi, że gdzieś komuś kierunki się pojawiają na zegarach mimo, że nie ustawił właściwego bitu - to po prostu moim zdaniem nieprawda.
FUSIONACH nie trzeba nic grzebać w IPC :D

kaan1
10-11-2016, 23:16
leszcz tedi_k Czy, któryś z Was może potwierdzić, że po Waszej aktywacji navi, testach i sprawdzeniach w zegarach pojawiają się ograniczenia z navi? Jest tutaj klika osób na forum których naprawdę interesuje odpowiedź na to pytanie ... Wiecie jak - macie to w UCDSie?

Bump: W moim (produkcja marzec 2016) w zegarach pokazuje znaki z kamery, a w nawigacji (aktywowana) znaki z mapy. Bywają zrozumiałe rozbieżności, gdy oznakowanie zmienia się na drogach

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Kto Ci aktywował?

tedi_k
11-11-2016, 00:24
... Czy, któryś z Was może potwierdzić, ...

Zechciej zerknąć na datę pierwszego postu w tym wątku. Przyzpomnę - 28.10. Czyli "problem" ma niecałe 2 tygodnie życia. Ja się nim sam zainteresowałem bliżej 3 dni temu (pierwszy mój post tutaj z 7.11). Wcześniej wcale na to nie zwracałem uwagi, bo o tym nie wiedziałem. W tak zwanym międzyczasie nie robiłem żadnego Europejczyka, tylko samych "amerykanów" - gdzie problem z natury (brak rozpoznawania znaków...) zupełnie nie występuje.
Więc kolejny raz Ci powtórzę - "to nie piekarnia..."!:569:
Będzie auto do zrobienia, to się popatrzy i ogarnie. Obstawiam w ciemno, że będzie z tym mniej problemu niż z komentowaniem i weryfikowaniem Twoich uwag i koncepcji... Sorry Winetou!:one:

kaan1
11-11-2016, 06:52
Zechciej zerknąć na datę pierwszego postu w tym wątku. Przyzpomnę - 28.10. Czyli "problem" ma niecałe 2 tygodnie życia. Ja się nim sam zainteresowałem bliżej 3 dni temu (pierwszy mój post tutaj z 7.11). Wcześniej wcale na to nie zwracałem uwagi, bo o tym nie wiedziałem. W tak zwanym międzyczasie nie robiłem żadnego Europejczyka, tylko samych "amerykanów" - gdzie problem z natury (brak rozpoznawania znaków...) zupełnie nie występuje.
Więc kolejny raz Ci powtórzę - "to nie piekarnia..."!:569:
Będzie auto do zrobienia, to się popatrzy i ogarnie. Obstawiam w ciemno, że będzie z tym mniej problemu niż z komentowaniem i weryfikowaniem Twoich uwag i koncepcji... Sorry Winetou!:one:

tedi_k - nie odbieraj moich pytań personalnie - wyluzuj - tu nikt nikogo nie pospiesza i niczego nie implikuje :razz: Ja po prostu myślałem, że aktywacja wg przepisu XDA ma tą ułomność (w porównaniu z UCDSem), że właśnie odbiera funkcjonalność wyświetlania ograniczeń prędkości z navi w zegarach. Tutaj masz zupełna rację ze zajęło mi kilka dni aby wreszcie to ktoś potwierdził jednym prostym zdaniem - przy okazji po drodze dowiedziałem się paru rzeczy pod własnym adresem - za co Ci jestem wdzięczny - wszelka krytyke zawsze przyjmuję konstruktywnie. Również z szcaunku do Twojej osoby i leszcz nie będę publikował filmu który pokazuje, że aktywacja kierunków w zegrach nie wymaga programowania IPC w Mondeo a jedynie APIM - no chyba, że któryś z Was raz jeszcze napisze że to kłamstwo

A tak dla żartu - planujecie z leszcz jakąś akcję serwisową dla tych usób którym sprzedaliście navi bez tej funkcjonalności - będzie obejmowała zwrot kosztów dojazdu ;)

BrudnyHenryk
11-11-2016, 07:52
kaan1 poròwnałem 7D0-03-01
1 skoru - znaki w Sync2
2 keiw - znaki w Sync2
3 BrudnyHenryk - nie ma znaków w Sync2
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161111/2786dd4be24cf2824ec899b6a9b6d095.jpg

Wychodzi, że odpowiedzialny jest ten bit - jeszcze nie sprawdzałem

leszcz
11-11-2016, 07:54
napisze że to kłamstwo
a kiedy takie stwierdzenie padło ? z doświadczenia APIM i IPC było robione . Widać masz pomysł na tylko APIM .. zapodaj pomysł > czegoś wszyscy co to robią się nauczą

A tak dla żartu
to dodaj wielu innych kolegów a nie skupiaj się na dwóch .

kaan1
11-11-2016, 09:07
Wychodzi, że odpowiedzialny jest ten bit - jeszcze nie sprawdzałem

Hej, w załączeniu porównanie mojej konfiguracji 7D0-03-01 (u góry) i cattani75 (na dole). Ja mam znaki na navi ale nie mam w zegarach - jak dobrze pamietasz przestawiłem tylko 7D0-01-02. Dokładnie tak samo jak u cattani75 jest u Miralon i gandolfinek .

A z innej beczki może mi ktoś podpowiedzieć jak wkleja sie zdjęcia w post - zamiast załącznik - jak klikam 'Insert Image' to mnie prosi o adres to strony www.

Bump:

to dodaj wielu innych kolegów a nie skupiaj się na dwóch .

Przepraszam, rzeczywiście mogło zabrzmieć to osobiście - powinienem była to sformułować tak: "ciekawe czy będziemy mieli akcje serwisową dla aktywowanych navi celem dodania funkcjonalności wyświetlania ograniczeń prędkości z navi w zegarach" i na jakich warunkach (rekompensaty) ta akcja będzie przebiegała :razz: Proponuje taki układ - ten co odkryje jak to się robi zgadza się na darmową aktualizację każdej osobie, która poda gdzie aktualizowała nawigację i osoba która to aktualizowała podzieli sie 50% tytułem odstępnego ;) Sorry Winetou, business is business :619:

tedi_k
11-11-2016, 13:35
....Ja po prostu myślałem, że aktywacja wg przepisu XDA ma tą ułomność (w porównaniu z UCDSem), że właśnie odbiera funkcjonalność wyświetlania ograniczeń prędkości z navi w zegarach. ...

Kto w ogóle gdziekolwiek poza tym wątkiem zajmuje się wyświetlaniem ograniczeń prędkości gdziekolwiek (czy na navi czy w zegarach...)? Oczywiście (chyba Twój?) post http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=69530942&postcount=668 bez żadnej reakcji się nie liczy... Na jakiej podstawie poczyniłeś więc takie skróty myślowe?
Co nazywasz "przepisem XDA"? Przecież to standardowa metoda aktywacji navi przeniesiona do "notacji" FORscana. Ani mniej ani więcej...

...."ciekawe czy będziemy mieli akcje serwisową ..."

Oczywiście. :one: Bezzwłocznie i natychmiast jak tylko zostaniesz oficjalnie, publicznie i demokratycznie mianowany Rzecznikiem Praw Użytkowników Aktywowanej Navi Ford Sync2...
Ja przynajmniej taką deklarację składam.
Oczywiście warunkiem (niestety) jest wpis do rejestru organizacji Pożytku Publicznego stosownego Stowarzyszenia owych użytkowników... Inaczej to tak trochę kłopot...:P

....ten co odkryje jak to się robi ...

Ty na prawdę wierzysz, że tu jest coś do odkrycia??? :shock:
Przecież raczej wystarczy MK5 z TSR i godzina czasu aby wszystko było jasne.

kaan1
11-11-2016, 15:17
Kto w ogóle gdziekolwiek poza tym wątkiem zajmuje się wyświetlaniem ograniczeń prędkości gdziekolwiek

Serio? - wydawało mi się, że są tutaj osoby zainteresowane na tym forum - ale jeśli się myliłem - to temat można zamknąć - przecież szkoda traci czasu, a i klienteli nie ma :razz:

tedi_k
11-11-2016, 22:08
...klienteli nie ma :razz:

Możesz sobie wierzyć albo nie - żaden klient w moim przypadku nie zapytał o wyświetlanie ograniczenia prędkości. A już na zegarach to nawet ja osobiście o takiej funkcjonalności nie byłem świadom... Możesz się upewnić u kolegów leszcz, mayak albo SRS jaki jest w kwestii tego wyświetlania popyt...:568:
Więc akurat o ten ficzer jakoś jestem dziwnie spokojny jeśli chodzi o szersze zainteresowanie...:one:

Nie oznacza to sugestii zamknięcia wątku - jak już wiem, że coś może być lepsze to mój nieco już starszawy, ale jednak ciągle dziarski instynkt softwareowca nie pozwoli mi nie dokończyć tematu...:one:

kaan1
02-12-2016, 14:48
tedi_k - udało Ci się wyczaić jak to aktywować w autach z aktywowaną navi ?

kaan1
03-02-2017, 09:03
Przyjdzie i na to czas

I jak Panowie - macie jakiś postęp w tej sprawie?

tedi_k
23-08-2017, 20:53
kaan1 - i owszem... Sprawa ostatecznie wyjaśniona i rozwiązana.
Jeśli jest w samochodzie kamera czytania znaków (może być "dołożona") to da się z Sync2/Sync3 z dołożoną navi "przenieść" informacje o ograniczeniach prędkości do pola znaków drogowych na liczniku.
Działa "jak z fabryki".

skoru
25-09-2017, 07:32
tedi_k: brakuje najważniejszej informacji: co zrobić, albo ewentualnie ile to u Ciebie kosztuje

tedi_k
25-09-2017, 08:34
tedi_k: brakuje najważniejszej informacji: ...

Zwykle odpowiadam na zadane pytania - na pytanie kolegi kaan1 odpowiedziałem w pełni. Na Twoje tu zadane nie odpowiem. Wystarczająco dużo różnych (prawie) "magików" trzepie kasę na moich rozwiązaniach w ogóle się nie krępując...:<

kaan1
25-09-2017, 10:39
Ale są też tacy, którzy taką informację chcą wykorzystac tylko dla celów własnych ... :wink: Podobnie jak każdą inna wiedzę wyniesioną z forum ...
Czy w takiej sytuacji jest szansa uzyskania informacji choćby na priva?

pepeEL
03-10-2017, 10:18
Link dla wygody: https://www.dropbox.com/s/suarv0qou1rps0o/Update%20to%20AF.zip?dl=0

Witam
Piszę z takim problemem. Znajomy ma u siebie SYNC2. Miał w nim takie wersje:
Wersja CCPU S/W: 3.08.15128.EA.10_PRODUCT
Wersja oprog. nawigacji: 5.67.2
Wersja banku danych map: F5

Auto dopiero kupione i karty SD z mapa nie było. Zakupił kartę z mapami F6. Zrobił też aktualizację do wersji softu:
Gen2v310build16180updatepackageEULangpack2
Wszystko przebiegło OK. Potem jeszcze wgrywał fix o nazwie:
Gen2v310build16180-welcome_goodbye_screen_fix
Też poszło ok.
Następnie chciał wgrać NaviUpdate_5.67.6 jednak nie daję się. Podobno komunikat jest że niewłaściwy plik. Jak porównalismy zawartośc tetgo archiwum jest taka sama jak paczka od tedi_k o nazwie Update to AF.zip
Te same pliki są w środku.

Jednak jak wkłada kartę z mapami to teraz ma komunikat:
Błąd Karty SD w nawigacji. Proszę włożyć ważną kartę SD lub skorzystać z trybu zakręt po zakręt serwisu SYNC.

Co jest grane i co jest nie tak ? Może ktoś pomóc jak rozwiązać ten problem ?

skoru
03-10-2017, 12:06
pepeEL: nie chcę być niegrzeczny ale co Twój problem ma do poruszanego wątku "Rozpoznawanie znaków - nie widzi teren zabudowany "?

leszcz
03-10-2017, 13:34
Jednak jak wkłada kartę z mapami to teraz ma komunikat:
Błąd Karty SD w nawigacji
sprawdź na kompie czy są pliki wogóle na tej karcie

pepeEL
03-10-2017, 13:40
sprawdź na kompie czy są pliki wogóle na tej karcie

Na kompie wszystko jest OK. Pliki są karta działa.

A wiesz lub ktoś wie w jaki sposób zrobić downgrade w SYNC2 do wersji 3.08.15128 ?

leszcz
03-10-2017, 19:10
A wiesz lub ktoś wie w jaki sposób zrobić downgrade
tak wiemy . Ale po co się kombinuje jak się nie jest pewnym lub nie umie się .
Dostałeś na PW plik aplikacji nawigacji dla wersji 3.10.xxx a czy to wykorzystałeś nie wiem .

pozdro

pepeEL
03-10-2017, 19:20
Tak wgralem to ale mimo to nie dziala karta. Reset do ustawien fabrycznych tez zrobiony. i Tez nic

wojnadk
27-02-2019, 00:21
Witam wszystkich forumowiczów, jestem właśnie po montażu kamery odpowiedzialnej za asystenta i rozpowszechnianie znaków,jak już pisałem w innym wątku, asystent pasa ruchu, działa ok, natomiast jest problem z rozpoznawaniem znaków, widzi tylko znaki zakazu wyprzedzania,oraz, koniec zakazu wyprzedzania,nie widzi, natomiast znaków ograniczenia prędkości,miało mi to wyświetlać na Conwersie,ale brakuje tego znaku?!
Tomek;-)

Katana 74
24-03-2019, 16:38
hej, nie mogę ci pomóc ale przy okazji mam pytanie dotyczące kamery .
czy wiesz jak zdemontować bez ryzyka uszkodzenia osłonę kamery na przedniej szyby
dziękuję za odpowiedz

jarak10
22-01-2021, 11:55
Hej, Przeczytałem cały wątek, bo chciałem dołożyć kamerę do czytania znaków w moim Mondeo z 2015r. z dołożonym sync3.

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić czy w przypadku (dokładanego) Sync3 ten sam problem z tego wątku występuje (który dotyczył aktywowanej sync2)? -czyli że ograniczenie prędkości z nawigacji nie będzie się przenosić na ekran zegarów (mowa o np. obszarze zabudowanym, anulowaniu skrzżowaniem itp.)

Bo jeśli tak to chyba zrezygnuję z dokładania kamery skoro ma to działać tak sobie poprawnie

tedi_k
22-01-2021, 13:15
....chyba zrezygnuję z dokładania kamery skoro ma to działać tak sobie poprawnie

Jak się poprawnie skonfiguruje, to poprawnie działa...

jarak10
22-01-2021, 13:39
Wiem, przeczytałem Twój post z poprzedniej strony :( odezwałem się na pw.

Byłem tylko ciekawe czy ten problem nie dotyczy tylko Sync2

wojnadk
22-01-2021, 20:35
Witam wszystkich forumowiczów.
Podepne się pod temat,u mnie w Mondku, nie widzi, znaków, ograniczenia prędkości,ale widzi ,np zakaz wyprzedzania, koniec zakazu wyprzedzania,i koniec ograniczenia,co ciekawe, ponieważ, jeżdżę, dużo,po niemieckich drogach,a tam często,z właszcza na "landówkach", są znaki zakazu wyprzedzania,z poniższą nie dotyczy pojazdów wolnobieżnych,i też widzi te informacje!
Ale ograniczeń prędkości, żadnych.
Co zrobić,by były widoczne?
Tomek;-)