Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Czujniki Ciśnienia USA + koła
robert LC 28-10-2016, 17:56 Witam
Do użytkowników Fusiona czy wejdą bez problemu stalówki jak do MK5 bo zostały mi po MK4?
średnica felgi: 16"
szerokość felgi: 6.5"
odsadzenie (ET): 50
otwór centralny: 63,3
rozstaw śrub: 5x108
A czujniki ciśnienie muszą być 315 Mhz?
Dało by się przerobić na Europe 433 Mhz?
Czy trzeba jakoś programować?
robert LC 31-10-2016, 09:55 Up :/
tak stalówki wejdą ja mam z mk3 :) bez czujników i jeżdżę tylko lampka się świeci że nie równe ciśnienie
do fusionów trzeba mieć inne czujniki , kluczyk bo maja inne częstotliwości
Dało by się przerobić na Europe 433 Mhz?
nie da się , chyba że całą elektrykę zmienisz na EU , co jest nie realne. To jest taki urok kupna auta z USA
slawek-kali 31-10-2016, 18:37 To jest taki urok kupna auta z USA
Gdyby to byl jedyny urok :p
robert LC 31-10-2016, 22:05 tak stalówki wejdą ja mam z mk3 :) bez czujników i jeżdżę tylko lampka się świeci że nie równe ciśnienie
do fusionów trzeba mieć inne czujniki , kluczyk bo maja inne częstotliwości
Dzięki
trochę ciężko zaleźć te czujniki na razie
rochę ciężko zaleźć te czujniki na razie
beż przesady 10s
https://www.google.pl/search?q=czujnik+ci%C5%9Bnienia+k%C3%B3%C5%82+315M hz&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=TsMXWPvuKe6v8wfi8ZzICQ
Czy taki czujnik będzie pasował do Fusiona?
https://www.aliexpress.com/item/OEM-9L3T-1A180-BB-4X-Tire-Pressure-Monitoring-Sensor-TPMS-9L3T-1A180-BB-DE8T1A150AA-TPMS12/32237614931.html?spm=2114.01010208.3.26.ewohRp&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchwe b201603_1&btsid=9c307306-97cb-4bf0-a098-47833d1513f0
robert LC 02-11-2016, 20:51 https://www.aliexpress.com/item/OEM-9L3T-1A180-BB-4X-Tire-Pressure-Monitoring-Sensor-TPMS-9L3T-1A180-BB-DE8T1A150AA-TPMS12/32237614931.html?spm=2114.01010208.3.26.ewohRp&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchwe b201603_1&btsid=9c307306-97cb-4bf0-a098-47833d1513f0
o Cena nawet spoko ciekawe jak z działaniem :)
jak każde to co u Nas to i tak china oni nas zalewają
miko13ko 17-07-2017, 11:06 Mam pytanie czy ktoś próbował wyłączyć kontrole ciśnienia w oponach w tym aucie ?idzie to zrobic przez as-bulit ?
czy ktoś próbował wyłączyć kontrole ciśnienia w oponach w tym aucie ?
oczywiście :P
wyłącza się w IPC po podpięciu kompem
miko13ko 17-07-2017, 11:25 ids-em mozna to zrobić czy raczej forscan ?
miko13ko 18-07-2017, 09:39 podpowie ktoś jak wyłączyć to monitorowanie opon czy to znów owiane tajemnicą którą można kupić ?
artuslew 21-08-2017, 12:52 o Cena nawet spoko ciekawe jak z działaniem :)
A ja wszyskiem 4 wywaliłem do smieci
lukaszant 21-08-2017, 14:51 ja znalazłem coś takiego na Allegro: http://allegro.pl/fusion-mk5-usa-czujnik-cisnienia-kola-opony-nowy-i6755648155.html
Cena niewygórowana...
ja znalazłem coś takiego na Allegro: http://allegro.pl/fusion-mk5-usa-czujnik-cisnienia-kola-opony-nowy-i6755648155.html
Cena niewygórowana...
Sam się zastanawiam nad kupnem do zimówek, tylko pytanie czy trzeba będzie to wybudzić czy ruszy samo.
kupisz 1 i dasz znać innym :)
Witam.
Trochę inny problem ,ale dotyczy czujników ciśnienia.
Ostatnio kolega dostał w swoje ręce fusiona z przebiegiem 6000km po uderzeniu tyłem w krawężnik. Zostały wymienione piasty, ale teraz na desce wyświetla się, że w jednym kole nie ma ciśnienia. Wyświetla się też błąd ABS, ale możliwe, że włożona piasta miała uszkodzony czujnik. Da się jakoś aktywować czujnik ciśnienia, tzn czy powinien sam się wzbudzić po przejechaniu kilku km, czy trzeba go wzbudzić kompem?
cattani75 07-09-2017, 21:38 W mondeo się wzbudza po kilkunastu minutach jazdy z prędkością ponad 40 km/h.
Zobaczymy,bo w zegarach w menu w asystencie kierowcy jest tylko wyłączenie kontroli trakcji a w mk5 jest kilka funkcji i na końcu czujniki ciśnienia.
A wymieniał ten czujnik czy wsadził stary?
Wymieniał tylko piastę z czujnikiem ABS. Koło było zdjęte i nic nie było grzebane przy czujniki ciśnienia.
Może przy uderzeniu w krawężnik rozleciał się czujnik...
Bardzo możliwe,ale chyba nie było wcześniej błędu. Trzeba przełożyć koła i zobaczyć. Dzięki za podpowiedzi.
jurandula 01-10-2017, 22:41 Podczas wymiany kół gość od wymiany założył czujniki tzw czyste,zgrał jakimś urządzeniem ze starych i wgrał do tych nowych trwało to minutę i do dzisiaj wszystko działa.
kupisz 1 i dasz znać innym :)
Potwierdzam, kupione 4 i po przejechaniu kilku kilometrów powyżej 40 km/h fusion widzi/sczytuje wszystkie.
Założyłem zimowe z nowymi czujnikami 315 MHz. narazie widzi stare odczyty bo koła letnie jeszcze w bagażniku i na tylnym siedzeniu. Mam nadzieję, że tak jak piszecie po rozładunku kół odczyta wartości z nowych czujników. Nie wiem czy to ze mam na pokładzie letnie koła nie wpłynie negatywnie na odczyt z nowych i czy sprawa sie nie skomplikuje?
Zapomniałem wiec piszę teraz, działa , same sie ustawiły.
Witam
Proszę o pomoc gdyż w lewym przednim kole padł mi czujnik ciśnienia (przy spuszczaniu powietrza przy procedurze kalibracji nie reagował) Kupiełm drugi z aukcji http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-kola-mondeo-mk5-fusion-315-mhz-i7071069819.html ale po założeniu ta sama sytuacja. Czy trzeba go czymś aktywować? Dodam, że procedurę wywoływałem z forscana.
Nowy trzeba wybudzić dobre wulkanizacje mają przyrząd.
Dziwna sprawa, u mnie działają takie z aukcji bez żadnych wybudzań.
takie z aukcji
ale nowe czy używki?
W zakładzie wulkanizacyjnym odczytali mi ten nowy czujnik i wygląda na sprawny. Powiedzieli również, że mogą zaprogramować nowy jak będą mieli stary. Oczywiście nie mam starego. Czy da się odczytać nr starego?
Dodam, że wyświetla mi błąd B124D - Czujnik ciśnienia powietrza w oponie
Tak sobie pomyślałem że problem może być w tym, że masz 3 czujniki oryginalne a jeden nie. Może jakbyś założył 4 inne Koła to musisz układ do ponownego odczytu czujników.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
U mnie czujniki kupione do zimówek działały automatycznie po przejechaniu dłuższego odcinka, niestety po zmianie na letnie już automat nie zadziałał i po tygodniu wywaliło błąd. Próbowałem po wejściu w tryb programowania metody upuszczania powietrza ale niestety, także pewnie pozostaje TPMS-19 Motocraft. Ma ktoś może w Łodzi lub okolicach ?
Witam kolegów , mam mały problem polegający na tym że w 3 kołach mam czujniki ciśnienia ( stalówki ) na 4 kole jest nowa felga i czujnika brak , skąd błąd na desce
Czujniki posiadam takie:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/ogpkGcIuixG8KIPgXK~lWNVsqugOSE
https://zapodaj.net/62e50c87953f8.jpg.html#code
Nie mogę znaleźć oryginału ale niby zamienia się on na taki z aukcji
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/fnBXo4tnuLGgDjCwVNG_gzuLG2Mlv7
Będzie to działać czy tylko original?
kuba0005 14-08-2018, 19:39 ile chcesz oryginałów
1 mi brakuje. Jedną felgę miałem uszkodzoną .
kuba0005 15-08-2018, 07:23 100 z wysyłką
Mortadela 16-08-2018, 17:37 Witam
Czy są jakieś przeciwwskazania do montażu czujników w felgach stalowych ?
Czy ktoś w ogóle próbował zamontować koła 16" do 2.0 ecoboost ?
Witam
Czy ktoś w ogóle próbował zamontować koła 16" do 2.0 ecoboost ?
Ja u siebie w 1.6 mam 16'' na stalówkach z czujnikami ciśnienia, z tego co zauważyłem są dwa typy czujników w aluminiowych często spotyka się te :
https://allegro.pl/ford-usa-czujnik-cisnienia-kola-opony-315-mhz-nowy-i7060682978.html#imglayer
ja natomiast w stalówkach mam drugi typ
https://zapodaj.net/62e50c87953f8.jpg.html#code
jeżeli tylko wielkość tarcz pozwoli to się zmieszczą
cattani75 16-08-2018, 21:31 Witam
Czy ktoś w ogóle próbował zamontować koła 16" do 2.0 ecoboost ?A czemu nie (pomijając wygląd)? Ja mam zimówki w tym rozmiarze.
A czemu nie (pomijając wygląd)? Ja mam zimówki w rozmiarze.
Dokładnie stalówki od chyba zawsze służyły jako zimówki :razz:
Jeżeli ktoś nie chce kupować specjalnie alusów i czujników do nich to alternatywą są stalówki zawsze tańsze, z ładnym kołpakiem są ok. a mogę potwierdzić że czujniki ciśnienia działają na stalówkach
Mortadela 16-08-2018, 23:13 A czemu nie (pomijając wygląd)? Ja mam zimówki w rozmiarze.
Właśnie chodzi mi o wielkość tarcz hamulcowych.
Nie wiem z jakiego powodu ale 16 była homologowana w roczniku 2015 Fusiona tylko w niskich wersjach wyposażenia "S". Mam delikatne obawy czy właśnie nie ze względu na wielkość tarcz hamulcowych.
Ale skoro w sumie masz auto z tym samym silnikiem to pewnie będzie ok.
Koledzy dysponuje ktoś przy żadem do wzbudzania czujników w kołach (woj Śląskie ) , dołożyłem brakujący czujnik, przejechałem 10km i kontrolka nie zgasła, próbowałem procedurę z upuszczaniem powietrza ale nie działa , po podpięciu forscana błąd B124D-02-8A
Witam, zamówiłem sobie z ali narzędzie do wzbudzania czujników wszystko działa. Gdyby był ktoś ze Śląska służę pomocą.
Mam jeszcze pytanie czy da się w moim roczniku aktywowac aby na wyświetlaczu pokazywalo obrazek autka i ile powietrza jest w danym kole czy to tylko w nowszych modelach. Fusion 2013 licznik z dwoma ekranami po bokach.
czy da się w moim roczniku aktywowac aby na wyświetlaczu pokazywalo obrazek autka i ile powietrza jest w danym kole czy to tylko w nowszych modelach. Fusion 2013 licznik z dwoma ekranami po bokach.
w 2013r nie :(
w 2013r nie :(
chyba ze produkcja 2013 powyżej 6,7 miesiąca , ale wtedy amerykański title jest na 2014
Dziękuje koledzy za info :)
Witam
Czy ktoś z Was zakładał może takie czujniki
https://allegro.pl/ford-czujnik-cisnienia-kol-tpms-oryginal-nowe-usa-i7483294622.html
Chciałem je założyć do zimówek
Mortadela 04-10-2018, 20:05 Witam
https://allegro.pl/ford-czujnik-cisnienia-kol-tpms-oryginal-nowe-usa-i7483294622.html
Też się nad nimi zastanawiam ew. będę polował na używki
Edit:
Zakupiłem 4 szt. - jak założę to zdam relację.
Kupiłem rok temu i nadal działają.
Kupiłem rok temu i nadal działają.
Musiałeś je programować czy tylko wzbudzić ?
Musiałeś je programować czy tylko wzbudzić ?Pojęcia nie mam.Zawiozłem felgi,opony i czujniki do mechanika i odebrałem gotowe koła.
Czy pojawi się jakiś błąd na desce jak założę koła bez czujników? Macie zdjęcie? Jest przy tym jakieś miganie ikonki lub sygnał dźwiękowy? Nie wiem na ile to jest denerwujace jak nie założę czujników na felgi zimowe. ..
Zolta swiecaca sie ikonka, mozna wyprogramowac. Moja tesciowa mowi ze znicz jej sie zaswiecil :D
balonik56 13-11-2018, 09:12 czy ktoś podpowie jak wyprogramować czujniki ciśnienia w kołach ? w ucds lub forscan?
kupiłem juz nowy czujnik, kupiłem urządzenie do wzbudzania czujników i dalej nie czyta.
najłatwiej by my było wykodować tylko nie wiem gdzie. Z góry dzięki za pomoc
Dla fusion 14+ / mondeo
726-08-01
x0xx xxxx xxxx
kupiłem juz nowy czujnik, kupiłem urządzenie do wzbudzania czujników i dalej nie czyta.
A uruchomiłeś procedurę programowania czujników w forscan lub manualnie ?
Po uruchomieniu procedury, przykładasz urządzenie do wzbudzania do każdego koła , pierwsze uzupełniasz powietrze do stanu a później zaczynając od lewego koła przód prawy przód prawy tył lewy tył , po każdym kole które się zakoduje będzie sygnał klaksonu a na liczniku wyświetli się następne koło a później że programowanie zakończone sukcesem.
balonik56 16-11-2018, 08:11 tak, najpierw próbowałem sposobu z upuszczaniem powietrza ale to nie działało. Potem uruchomiłem w forscan procedurę i tam za koleją pisało żeby wzbudzać, wiec wziąłem urządzenie i zgodnie ze wskazówkami zegara.
lewy przód nic
prawy przód wzbudzony ( ale on działał)
prawy tył tez ok
lewy tył nic.
wydaje mi się że to wszytsko zaczeło się od tego że mechanik pomieszal mi koła ( ale pewny nie jestem)
i teraz cały czas się świeci. Najłatwiej by było wyłączyć i po temacie.
Tylko pytanie brzmi jak.
Ja u siebie mieszalem felgami i wszystko dziala. Lacznie z uzywanym czujnikiem z allegro. Dziala tak po prostu, bez robienia czegokolwiek. Ja bym sie zastanowil, czy czujniki ktore chcesz wzbudzic, sa ok.
Oczywiscie wiesz, ze fusion ma czujniki na inna czestotliwosc i urzadzenie do wzbudzania jest inne niz do europejczykow?
Ja u siebie mieszalem felgami i wszystko dziala. Lacznie z uzywanym czujnikiem z allegro.
Dokładnie jeżeli czujniki są sprawne to wszystko działa.
jest kilka wyjść albo czujniki które nie udało się wzbudzić są uszkodzone albo urządzenie jest nie właściwe albo czujniki są od europejczyka
Witam
Czujniki kupione, założone i działają bez problemów. Nic nie wzbudzałem ani też nie programowałem.
Za pomocą forscana wyłączyłem świecącą się tą kontrolę od czujników ale pozostał komunikat wyświetlający się za każdym razem przy uruchomieniu samochodu. Można jakoś go wyłączyć? (licznik z dwoma ekranami po obydwu stronach)
Po zmianie kół z zimowych na letnie ( oba komplety kół z czujnikami) jeden czujnik wyświetla ciśnienie mniejsze o 0,2 od wartości rzeczywistej. Co mogę z tym zrobić?
KoWaLWWL 04-11-2020, 13:08 Witam kolegów Pacjent to Ford Fusion Energi z 2017 roku Oryginalnie założone czujniki 315MHz o oznaczeniu HC3T-1A180-AB ; HC3T-1A150-AA
jeden nie działa więc zakupiłem nowy oryginalny USA 315MHz o oznaczeniu F2GT-1A180-AB ; F2GT-1A150-AB
I teraz moje pytanie czy komputer wykryje takowy czujnik czy dałem ciała z zakupem...
Reszte danych takie same na obydwu tylko różnią się numerem jeszcze ASIC
zakupiłem nowy oryginalny USA 315MHz o oznaczeniu F2GT-1A180-AB ; F2GT-1A150-AB przykre ale dałeś ciała to jest czujnik do Mustanga i S-maxa , lecz w Fusionie 2017 są czujniki HC3T-1A180-BA , HC3T-1A180-BB , HC3T-1A180-BC
KoWaLWWL 04-11-2020, 13:43 przykre ale dałeś ciała to jest czujnik do Mustanga i S-maxa , lecz w Fusionie 2017 są czujniki HC3T-1A180-BA , HC3T-1A180-BB , HC3T-1A180-BC
To czym się różnią... Radiem odbierającym dane ??
Mi się wydawało że po prostu muszą być 315MHz jako czujniki TPMS USA...
teraz to szukanie czujników jak igły w stogu siana...
To czym się różnią w 2016 była zmiana w czujnikach ( nie rozbierałem ich ) teraz to szukanie czujników jak igły w stogu siana... możesz jeździć i bez czujnika , lecz będzie błąd na zegarach ( te info. można wyłączyć ) a jak chcesz mieć wszystko ok to musisz szukać proszę https://www.ebay.com/itm/New-315-mhz-Replacement-TPMS-Sensor-HC3T-1A180-BA-HC3T1A180BA-Fits-Ford-Vehicles/253889486235?_trkparms=aid%3D1110001%26algo%3DSPLI CE.SIM%26ao%3D1%26asc%3D225080%26meid%3D057ee95f29 d14115ad0a74a302bc2103%26pid%3D100930%26rk%3D7%26r kt%3D12%26b%3D1%26sd%3D252700896919%26itm%3D253889 486235%26pmt%3D0%26noa%3D1%26pg%3D2332490&_trksid=p2332490.c100930.m5375
USA 315MHz o oznaczeniu F2GT-1A180-AB ; F2GT-1A150-AB
No niestety czujniki o tym oznaczeniu mają na sobie napis 433 MHz więc nie za bardzo mogłeś takie kupić.
KoWaLWWL 04-11-2020, 14:33 No niestety czujniki o tym oznaczeniu mają na sobie napis 433 MHz więc nie za bardzo mogłeś takie kupić.
Mam go w ręku i mają oznaczenie 315MHz
KoWaLWWL 05-11-2020, 10:20 No niestety czujniki o tym oznaczeniu mają na sobie napis 433 MHz więc nie za bardzo mogłeś takie kupić.
Może jakieś pocieszające informacje dostane że może się da.... Ktoś miał już doczynienia z takimi czujnikami... Dla porównania mój oryginalny
Cześć,
Zamierzam kupić czujniki do fusiona z 2015 r.
https://www.olx.pl/oferta/4-czujniki-cisnienia-ford-kuga-tpms-315-mhz-do-aut-z-usa-CID5-IDGXPrN.html#ae11cfed61
myślicie, że będą pasować?
Marcofusion 15-11-2020, 21:45 myślicie, że będą pasować?
Moze i beda ale aukcja wyglada na sprzedaz czujnikow uzywanych,
a czujniki maja okreslony czas pracy.
pablo1803a 18-11-2020, 10:31 Witam, po jakim czasie wywala błąd odnośnie braku czujników? Kupiłem felgi oryginalne od forda z czujnikami od wersji europejskiej więc nie powinno mi ich wykrywać prawda? A z tego co zauważyłem po wymianie opon wartości był na 2.3 - 2.4. Myślałem że zawiesił się odczyt z tamtych czujników ale dzisiaj rano gdy sprawdzałem ciśnienie było 2.1-2.2.
...dzisiaj rano gdy sprawdzałem ciśnienie było 2.1-2.2.
Auto przypadkiem nie stoi w garażu w pobliżu kompletu kół letnich?
pablo1803a 18-11-2020, 12:13 Auto przypadkiem nie stoi w garażu w pobliżu kompletu kół letnich?
Koła są w innym miejscu. Zobaczę dzisiaj po pracy czy coś się zmieni. Z jakiej odległości może odczytywać ciśnienie?
...Z jakiej odległości może odczytywać ciśnienie?
Kilku metrów. Robi tą samą metodą co pilot zamka centralnego.
Hej. Schodzi mi samoistnie powietrze z jednego z kol, bo "puszcza wentyl". Koła mają założone czujniki, czy wymiana wentyla wiąże się jednocześnie z wymianą czujnika?
Nie znam się na tym kompletnie, ale może jestem w stanie to ogarnąć sam w garażu. Pzdr
...Nie znam się na tym kompletnie, ale może jestem w stanie to ogarnąć sam w garażu. Pzdr
'Nie znając się na tym' ma Kolega w garażu maszynę do zdejmowania opon???
'Na bogato'...:one:
Rzecz nie do zrobienia bez zdjęcia opony (no a potem wyważenia koła po ponownym montażu)...:568:
'Nie znając się na tym' ma Kolega w garażu maszynę do zdejmowania opon???
'Na bogato'...:one:
Rzecz nie do zrobienia bez zdjęcia opony (no a potem wyważenia koła po ponownym montażu)...:568:
Napisałem wyraźnie - nie znam się na tym, w związku z czym nie wiadomo mi również nic na temat potrzeby posiadania maszyny do zdejmowania opon, ok?
Dla laika może to wyglądać jak np. wymiana wentyla w rowerze. Nie pomyślałeś, że ktoś bez właściwej wiedzy może pomyśleć, że wystarczy tylko postawić sam. na lewarku, spuścić powietrze z koła i wykręcić wentyl?
Anyway dzięki za odpowiedź, bo już wiem, że nie zrobię tego sam.
Co z odpowiedzią czy wentyl jest zintegrowany z czujnikiem i trzeba go też wymieniać?
...
Co z odpowiedzią czy wentyl jest zintegrowany z czujnikiem i trzeba go też wymieniać?
Jest zintegrowany 'odwracalnie'... Tzn. czujnik jest zamocowany na wentylu, ale wentyl jest wymienialny - choć niezbędna jest odpowiednia część zamienna do danego typu czujników. Co uległo uszkodzeniu da się ocenić po wymontowaniu.
BTW - co do 'pomyślenia' - tej czynności nie wykonuję jako 'badacz pomysłów jakie mają Ci co się nie znają'... Przecież wymiana nawet 'zwykłego' kominka wentyla wymaga zdjęcia opony... Każdy, kto był świadkiem wymiany opon letnich na zimowe zapewne to zauważył...
BTW2 - skąd pomysł, że powietrze ucieka na wentylu czujnika? Bo jeśli to się dzieje na zaworku wentyla, to przecież zapewne każdy 'oponiarz' popatrzy za 'dziękuję' czy to wina zaworka lub jego dokręcenia...
BTW2 - skąd pomysł, że powietrze ucieka na wentylu czujnika? Bo jeśli to się dzieje na zaworku wentyla, to przecież zapewne każdy 'oponiarz' popatrzy za 'dziękuję' czy to wina zaworka lub jego dokręcenia...
Nie mam pewności - po prostu moje doświadczenie z innymi, starszymi autami są takie, że jak mi schodziło powoli powietrze, to prosiłem o wymianę (przy okazji zmiany opon letnie/zimowe) wentyla za 2.5zł sztuka. I to w moich 3 czy 4 przypadkach, na przestrzeni paru lat, zawsze pomogło. Przeniosłem więc to analogicznie na Fuzję, z tym, że tu są czujniki więc zaświeciła mi się lampka, że koszt może być już innego poziomu - stąd pomysł o własne możliwości w tym zakresie. Jednak jeśli nawet przy wymianie wentyla potrzebna jest dedykowana część, to nie zostaje mi nic innego, jak udać się do najlepszego w mieście wulkanizatora z nadzieję, że będzie ją miał do amerykańskiej wersji.
Witam
Czy te czujnik ciśnienia od polifta będą działać w Fusion Energi Titanium z 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220520/240d86155be4a6b3fbb76d267f8799f2.jpg
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
czujniki musisz miec do fusiona na amerykańska czestotliwosc. Potem trzeba je sparowac z autem - to sie robi chyba tak samo jak w mondeo. Wiec tylko czujniki odpowiednie z allegro bez problemu nowe albo uzywki
Te czujnik mam na felgach które kupiłem do opon zimowych. Tylko mam pytanie o to czy uda się ich sparować z moim fusion em bo te podobno były w fusionie piliftowym.
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
lukaszooo 14-11-2023, 21:31 Przeczytałem cały temat, duzo zdjęć które wygasły, dużo linków które już nie działają.
Jaki czujnik tpms będzie działał w Fusionie 2015/2016 ???? chodzi mi po podanie numeru.
Jaki czujnik tpms będzie działał w Fusionie 2015/2016 ?
https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=2603544&cc=3308877&pt=12036&jsn=10570&_nck=HllVxRCey1%2B2aVRDo41oQcMse1xIL9SL3KmW9dQXSf9 AveRKPjQFIMOZZIRgeYusf9Un%2FnQ%2FhWoLvcN2Qj5iZqAjm 3Eax3zC%2Bd7hjbHcB41tCdlpLf0wxIGzR2aA7g2yrr2i28P3M ubxtPnELtuxpQk8q1Dl0x%2FEmq9PPZRr3F63UvLGt6vht4udv Ovt%2BqVUymdwne5dUmm9dM%2F4VwsoCVKK0xdkyS%2FNCtxhH I36Zt9zV1x3u7vCfpB29DFumwMhfAUIozq1kK1hmNAi4wRZrhz crieqLyu2YU9KrnackUJW9ysVMe3wm1nyttlKXu4a
wygląda ,że ten
elobayor 25-05-2024, 13:24 Witam, mam problem z TPMS Fusion 2017.
Auto kupiłem niedawno, poprzedniemu właścicielowi ktoś wyłączył TPMS.
Kupiłem nowe czujniki na aliexpress bo i nowe opony kupowałem, niby Forscanem włączyłem co trzeba, a jednak nie działa.
Próbowałem EL 50449, próbował wulkanizator, bez problemu odczytał te czujniki, ale komunikacji z autem brak. Zczytane ID nowych czujników podmieniłem w Forscanie.
Zastanawiam się czy ktoś tam jeszcze coś nie namieszał w ustawieniach, bo przed moją zabawą z czujnikami był błąd BdyCM (niewłaściwa konfiguracja) i dalej jest. Ktoś coś?
dokładnie jakie czujniki kupiłeś to tym aktywatorem powinno zapisać
KrzysztofAdamus 25-05-2024, 18:25 ,,ale komunikacji z autem brak"- tzn.? Pojawia się komunikat o awarii TPMS?
Jeżeli się nie pojawia to zobacz ustawienia w module IPC. W innym przypadku
pozostaje moduł BCMI. Jest tam kilka opcji do zmiany, nawet widziałem tam samoadaptację czujników . Ale osobiście używałem aktywatora ze sklepu all...o .
elobayor 25-05-2024, 19:46 ,,ale komunikacji z autem brak"- tzn.? Pojawia się komunikat o awarii TPMS?
Jeżeli się nie pojawia to zobacz ustawienia w module IPC. W innym przypadku
pozostaje moduł BCMI. Jest tam kilka opcji do zmiany, nawet widziałem tam samoadaptację czujników . Ale osobiście używałem aktywatora ze sklepu all...o .
Tak, pojawia się komunikat o o awarii tpms. "Samoadaptacja" i tak wymaga aktywatora, który nie zadziałał.
Nie napisałeś dalej jakie czujniki kupiłeś ? Dwa razy programowałem czujniki i tym urządze niem poszło a żadne "cudo" na oponiarni nie dawało rady. Czujniki mam 315 mHz i kiedy zmieniałem RTM (902mHz) ze wzgl na zdalne odpalanie to kupowałem czujniki 915 mHz całkiem niepotrzebnie bo te stare dały się dopisać i tylko musiałem asbuild modyfikować choć nie pamiętam czy ze wzgl na tpms czy zdalne odpalanie. Ważne też jest by programator był jak najbliżej czujnika w kole (przykładamy do samej opony) bo czasem 1 cm robi różnicę. To tyle .... pównaj mój wpis z tym jak to jest u ciebie ....
elobayor 26-05-2024, 07:37 Czujniki 315mhz, takie same jak stare. I tak jak mówisz, w zdalnie odpalanych autach jest 902mhz, a czujniki po 315mhz śmigają. Tyle już z amerykańskich for wyczytałem. Aktywatorem dotykałem opon.
KrzysztofAdamus 26-05-2024, 10:23 https://www.youtube.com/watch?v=rExtJE1c6VI Lepiej się nie da wytłumaczyć. Możliwe , że nowy czujnik jest wadliwy . Ewentualnie powtórz procedurę , jeżeli jednak wszystko przebiegło jak na filmie , czyli za każdym kołem był klakson i komunikat na desce mówi : programowanie ukończone, to zatwierdź ok na kierownicy z lewej strony i powinno śmigać.
elobayor 26-05-2024, 11:43 Tak, ten filmik też widziałem.
Czujnik nie jest wadliwy, bo wulkanizatora skaner wszystkie odczytał, więc nadają.
Problem jest właśnie że nie ma klaksonu przy żadnym kole. Coś nie z czujnikami a po stronie auta
KrzysztofAdamus 26-05-2024, 12:55 Jeżeli aktywator sprawny ( dioda miga na zielono ,bateria nowa o pełnym napięciu) to będzie problem z modułem , możliwe że tylko z jego zakodowaniem. Przydałoby się podejrzeć np. forscanem u kogoś gdzie wszystko działa. Kupiłeś auto z wyłączonym tpms , więc ktoś mógł coś nieźle skopać .
Bump: https://www.motorcraftservice.com/Home/SetCountry?returnUrl=%2FAsBuilt%2F Tu znajdziesz co miał w głowie jak się urodził
elobayor 26-05-2024, 14:21 Czy w razie jakbym znalazł różnice i zmienił na fabryczne, to nie zgubi się np. Polski język?
elobayor 26-05-2024, 17:20 Sprawdziłem i niby się Zgadza wszystko poza światłami
KrzysztofAdamus 26-05-2024, 17:48 Ale wykluczyłeś usterkę adaptera? Wykluczyłeś swój błąd (jakikolwiek ) w procedurze adaptacji(patrz film z youtube ). Więc zapisz obecne ustawienie modułu ( będziesz mógł do nich wrócić żeby nie stracić np. języka lub innych rzeczy które masz zakodowane)
I ... taka moja rada bo widzę , że pracujesz forscanem , ( jest on bardzo niedoceniany) ma możliwość już teraz porównania obecnych kodowań z fabrycznymi ( ale jak to zrobić znajdź sobie sam na tym forum lub forum forscana ) i wtedy zmieniasz tylko linijki w kodach (najlepiej wiedzieć które linijki ) i sprawdzasz czy modyfikacja Ci odpowiada.
No i weź pod uwagę to ostrzeżenie które pojawia się przy zmianie ustawień
(podobno żadnego modułu nie zbijesz forscanem , ale podobno czasami żeby go postawić na nogi forscan to za mało )
elobayor 26-05-2024, 20:29 Adaptera, tzn? Aktywatora czujników?
Mojego błędu w procedurze adaptacji na 100% nie było. Procedura rozpoczyna się, sygnalizowana klaksonem i komunikatem na zegarach.
Masz w BCM włączony TPMS 726-08-01 xXxx xxxx xxxx 0=wył 1=wł ??
Do tego są jeszcze kodowania:
726-40-01 x*xx xxxx xxxx TPMS Federal Regulation Cfg: 0=Europe, 1=North America
726-40-01 xxx* xxxx xxxx TPMS Number of Tires Cfg: 4=4 tires, 6=6 tires
726-40-01 xxxx **xx xxxx TPMS Placard Front Tire Pressure (convert p.s.i. to hex)
726-40-01 xxxx xx** xxxx TPMS Placard Rear Tire Pressure (convert p.s.i. to hex)
726-40-01 xxxx xxxx x*xx TPMS Reassignment Enable Cfg: 0=disable, 1=enable
726-40-02 x*xx xxxx xxxx TPMS Sensor AutoRange Cfg: 0=off, 1=on
726-40-02 xxx* xxxx xxxx TPMS Sensor LoHi Cfg: 0=High, 1=Low
726-40-02 xxxx x*xx xxxx TPMS Sensor Type Cfg: 0=MY06, 1=MY09, 2=MY15
726-40-02 xxxx xxx* xxxx TPMS Auto Learn Enable Cfg: 0=off, 1=on
726-40-02 xxxx xxxx x*xx TPMS Auto Locate Cfg: 0=disable, 1=enable
No i jeszcze w IPC:
720-04-01 x*xx xxxx xxxx TPMS by Location: 0=disabled, 4=enabled PSI units, 8=enabled kPa units, C=enabled Bar units
720-04-01 xx*x xxxx xxxx TPMS Placard Tire Pressure Display (TPMS) & Trailer Brake Gain Warning (TBC)
0=TPMS disabled, TBC disabled, 4=TPMS disabled, TBC enabled, 8=TPMS enabled, TBC disabled, C=TPMS enabled, TBC enabled
elobayor 27-05-2024, 14:38 726-08-01 0101 0000 00
726-40-01 0104 2626 01
726-40-02 0101 0201 01
720-04-01 0400 0000 01
KrzysztofAdamus 27-05-2024, 18:23 [QUOTE=elobayor;3494180]Adaptera, tzn? Aktywatora czujników?
Tak chodzi o aktywator.
Kolega EW1 fajną ściągawkę podesłał . Ja w tych liniach wpisał bym fabryczne kodowania. Potem raz jeszcze próba z aktywatorem.
elobayor 27-05-2024, 19:03 No praktycznie mam fabryczne poza ciśnieniem
elobayor 04-07-2024, 18:04 No i dupa blada, nawet wyszukałem czujniki na amerykańskiej stronie po vin, zamówiłem i dalej nic.
Edit: dziś próbowane programowalne wulkanizatora i też nie zadziałały w żaden możliwy sposób
Trzeba by zobaczyć UCDSem co widać w linii 147 TPMS warninng status, oraz w liniach gdzie są numery poszczególnych czujników. Ja przed chwilką właśnie podmieniłem numery po zmianie zimówek i złapał od razu po 200 metrach.
|