Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Słabe światła wstecznego.

boro_1
03-11-2016, 16:27
Witam

Czy mi sie wydaje czy w foce II fl kombi są bardzooooo słabe swiatła wstecznego? Niby żarówka jest normalna tzn mocniejsza. Dodatkowo przerobiłem sobie przeciwmgielny na 2 lampe wstecznego ale tez szału nie ma.

Lukasz2525
03-11-2016, 20:58
Nieglupie , ale jak przeglad przechodzisz ?

weuek
03-11-2016, 21:03
Pocieszę cię, że w wersji hatchback jest jeszcze gorzej, bo światło wstecznego jest w zderzaku, czyli nisko nad jezdnią/ziemią.

Pafeu
03-11-2016, 21:07
Pocieszę cię, że w wersji hatchback jest jeszcze gorzej, bo światło wstecznego jest w zderzaku, czyli nisko nad jezdnią/ziemią.

+ w moim przypadku (2005r) tylko z prawej strony :) Może jest myk na dołączenie na drugą stronę dodatkowo wstecznego ?

weuek
03-11-2016, 21:12
Nie ma problemu - kupujesz lampę angielską. Tu jest moja:

https://lh3.googleusercontent.com/fsO5DJY6eQQkCpDND3FHNdPoCvoo39tSFNT2866tByu3qUpHF-syc2blvvVWn7BdOFSWvPhATGtZgjUoCCr9apqjOXb23dEFbHnD _jcHdSdndB7gCSOEa6cDqiqHuB-l8w1RExojTUTMaqNJam7bKJ2PInNs0ltfvLJlD3LKww4oEwpA0-_AaYBcxEuNDj2Cr8IZkBLUGMgxrhUbkL3SQzaeEBWLPZsNSqTl 4xsYiqZQH1PfjqO_ebxFi7L-R8B5UZEiJ6GDzQZWNpvEImPVfLP3RDN-vRinXVR3n_nvDC9K-QTrDrg7L6sRh2yqcuFcWFdCbpDo7eLR2SaFQIsrgq76BhFuhNE 2tTvjHK8bap-WHsVpz8Yuemr_lk48fU9Asoa1YvnLqe8-1LXTITnbnvoUmIyXLYLBBOlCOX5I6q0bQk3awKPV2hTvdMbSZf fVdsWIr-mV5sUFwMJ7raoK0JD-BDHLbaPm_RL8JD2L3VTil0pit6JyXYi7T-ne2ErYkRPGZfkShZnx7juuT6ONWziGBx9dJdHSSqLVXVVWcq-AXdUNX8isdWyH5SNiZHP8kyWA14OCp3havLHjq0lBGUqGaM_fm m0F_X3CxO-1tgF-NSisLA=w905-h679-no

Ale mam w niej czerwoną żarówkę. Raził mnie fabryczny brak symetrii. Biała i tak tam nic nie da.

tomi002
03-11-2016, 21:48
Pocieszę cię, że w wersji hatchback jest jeszcze gorzej, bo światło wstecznego jest w zderzaku, czyli nisko nad jezdnią/ziemią.Jest jeszcze gorzej. Jakiś fordowski geniusz zamontował je na łuku zderzaka przez co praktycznie oświetla tylko jeden narożnik. Po drugiej stronie przy cofaniu jest ciemno jak w d... Ford dopiero oprzytomniał w trzeciej wersji i w mk3 są dwa światła cofania.

weuek
04-11-2016, 04:49
Uczą się bardzo powoli. W 2011 dodali osłony przednich tarcz hamulcowych. W 2015 r. zrezygnowali tez z plastikowej blendy klapy, przez którą przelewała się woda. W mk4 zapewne zdejmą spryskiwacze z pokrywy silnika (to będzie około 20 lat za konkurencją).

tiga1916
04-11-2016, 07:01
Miałem kiedyś skodę faworyt tam to się widziało 10 m z tyłu bez problemu w focusie faktycznie jest porażka równie dobrze mogło by go nie być wcale

weuek
04-11-2016, 07:11
Nie zapominajmy, że wsteczne to są światła sygnalizujące manewr, a nie oświetlające przestrzeń. A że dawniej były lepsze/bardziej praktyczne, to... cóż. Taki koszt dizajnu.

qbeckus
04-11-2016, 09:43
jak by ktoś chciał rzeźbić z światłami cofania, to tu jest kopalnia pomysłów i rozwiązań, niestety po rosyjsku , http://ffclub.ru/topic/14974/jump_300/?pid=7317531
ale obrazki i tłumacz googla pomoże
nie mam pojęcia jak to na przeglądzie przejdzie , musiałby się ktoś wypowiedzieć
a efekt jak niżej
zdjęcie pochodzi z http://ffclub.ru

rostex
04-11-2016, 09:48
weuek dobrze widzę na Twoim zdjęciu urwaną końcówkę stabilizatora tylnego zawieszenia? To częsty widok na ulicach w Focusach.

qbeckus
04-11-2016, 10:30
weuek dobrze widzę na Twoim zdjęciu urwaną końcówkę stabilizatora tylnego zawieszenia? To częsty widok na ulicach w Focusach.
[emoji1] to nie moja foczka, zdjęcie z rosyjskiego forum.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

rostex
04-11-2016, 12:46
[emoji1] to nie moja foczka, zdjęcie z rosyjskiego forum.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

:roll:

tomi002
04-11-2016, 16:08
jak by ktoś chciał rzeźbić z światłami cofania, to tu jest kopalnia pomysłów i rozwiązań, niestety po rosyjskuOni to tam w ogóle jacyś maniacy. Koleś sobie założył z tyłu ksenony :)

Tarmas
04-11-2016, 16:27
Oni to mają albo wyluzowane przepisy, albo wiecznie pijanych diagnostów :mrgreen:

weuek
04-11-2016, 19:19
Źle widzisz. Zresztą, jak można urwać "końcówkę stabilizatora"? Przeca to zagięty pręt jest.

Może znasz tylko łączniki te cukierkowe, z mk1. Chyba czasem je montowano w mk2, ale wydaje mi się, że zupełnie jak się tam im udało - bo ani od silnika ani od poziomu wyposażenia to nie zależało czy wstawiono te kątowe czy te proste (cukierkowe).

Pewnie widujesz na ulicach nowszy typ i myślisz, że łącznik jest urwany. ;-)

krakersik
04-11-2016, 19:50
A ja się pochwalę, że mam 3 światła cofania, 1 zwykłe a 2 zrobione z dziennych. Wystarczyło wpiąć się w kabelki wstecznego i przymocować dzienne z dwóch stron i mam spokój i jasność ciemną porą.

Pafeu
04-11-2016, 19:51
A ja się pochwalę, że mam 3 światła cofania, 1 zwykłe a 2 zrobione z dziennych. Wystarczyło wpiąć się w kabelki wstecznego i przymocować dzienne z dwóch stron i mam spokój i jasność ciemną porą.

Podrzucisz fotki?

weuek
04-11-2016, 19:52
A gdzie je umieściłeś? Nie pokażesz?

boro_1
04-11-2016, 21:34
Mi przerobienie przeciwmieglnych zajeło max 2h. Jest duzo lepiej ale i tak szału nie ma. W porównaniu do poprzedniej octavii to połowa jasności a jak było jedno to już wogóle porażka. Po mału zaczynam rozumieć powiedzenie ford g...... Niewiem jak było w mk1 i mk3 ale mk2 ma wiele zjechanych rzeczy nie wspominając o wyciszeniu.

Też chetnie sie dowiem od krakersika jak poprawić tą nie doróbke :)

krakersik
04-11-2016, 21:52
postaram się zrobić fotki.

tiga1916
05-11-2016, 13:43
Zrób fotki i opisz po trochu co i jak.

krakersik
05-11-2016, 14:28
o tak to wygląda:

78213

przymocowane do dolnych mocowań zderzaka, a kable puszczone od wstecznego i tyle. Najprościej jak się da, efekt jest, widać ładnie ciemną porą.

Pafeu
05-11-2016, 14:48
Pomysł ciekawy. Długo Ci to zajęło ? W wolnej chwili chyba coś spróbuję takiego wykombinować.

Lukasz2525
05-11-2016, 14:51
Wy to lubicie " upiekszac " te biedne samochody :)

Pafeu
05-11-2016, 14:53
Wy to lubicie " upiekszac " te biedne samochody :)

Nie tyle co upiększać, a poprawiać widoczność przy cofaniu :)

krakersik
05-11-2016, 15:23
dłużej zajęło mi chowanie kabli niż montaż :D

krakersik
05-11-2016, 16:48
a tak wygląda po ciemku:

78217

78218

Lukasz2525
05-11-2016, 16:50
Ja przejrzalem ta ruska strone i ten ich patent jest swietny z biala lampa z anglika z lewej strony i dwiema zarowkami w srodku , biala i czerwona . Ja zrobilbym tak . Ale ja mam kombi . Na razie wloze sobie biala zarowke w przeciwmgielne , bo czerwona i tak mam tam spalona , a pozniej pomysle czy da rade zrobic po dwie zarowki w ten jeden odblysnik . U mnie tyle trudniej ze mam to w jednej duzej lampie , dodatkowo na mam lampy ledowe , nie do odkupienia , pewnie tylko w aso za 2 tysiace jak reflektor xenonowy . Ale pomysle i wymysle .

Bump: Z calym szacunkiem , krakersiku , ale ja tego rozwiazania nie kupuj . Dbam o auto , myje , sprzatam , czernie opony , lubie jak dobrze wyglada i blyszczy , mam snieznobiale kombi z lotka na klapie , ciemnymi szybami , na fordowskich 17" , xenonach , chromach , z klamkami i lusterkami w kolorze , bez relingow , ogolnie ogien , wyglada swietnie , jakbym mial ledy z allegro pod tylnym zderzakiem , to wyskoczylbym z okna .

;)

weuek
05-11-2016, 17:14
Musiałbym to na żywo zobaczyć. Bo te dołożone światła są jeszcze niżej niż fabryczne. A to nie obiecuje dalekiego zasięgu. Zresztą, takie światła nigdy dobrze nie oświetlają niczego, bo nie do tego są stworzone.

krakersik
05-11-2016, 18:00
to zależy jakie dasz dzienne. ja dałem 2 rodzaje: 1 rodzaj każda dioda po 1 wat i było jak halogen, ale później znalazłem słabsze i też dają rade. Może i zasięg nie powala, ale widoczność jak dla mnie wystarczająca. W lusterku widać co i jak żeby w nic nie walnąć. Poza tym strumień światła jest inny i nie ma co porównywać.

Lukasz2525 każdy robi to co lubi, szanuje Twoje zdanie, ja zrobiłem tak żeby nie niszczyć żadnego elementu, żeby był łatwy montaż/demontaż oraz ze względu na widoczność, aby była dla mnie jak najlepsza.

Lukasz2525
05-11-2016, 18:22
Faktycznie , przed chwila cofalem i nic nie widac .

tiga1916
05-11-2016, 19:57
Na pewno jest jaśniej jak z fabrycznym tylko i prostota na plus. Fajnie by było żeby jakieś ledy umieścić w blendzie.

boro_1
06-11-2016, 14:09
Dla mnie też slabo to wygląda. To już wolałem sobie przeciągnąć kabelek w plastikach zmienić żarówkę i mam 2 wsteczne po przeciwmgielnych.

Lukasz2525
06-11-2016, 14:21
Mozna tez wlozyc biala zarowke w przeciwmgielne i zapalac przeciwmgielne podczas cofania , robota zadna a na poczatek to dobre i to .

weuek
06-11-2016, 15:17
W HB w przeciwmgielnym jest biała żarówka. A w kombi jest czerwona?

Lukasz2525
06-11-2016, 15:49
Polifty maja biale klosze , ja mam lampy z ledowymi pozycjami , wiec w sumie nie wiem jak jest w zwyklych , ale ja nie mam zarowek pozycyjnych , klosz jest w calosci bialy , a wszystkie zarowki w kolorze , wstek 1 x P21W biala , kierunki 2 x PY21W zolta , a przeciwmgielne i stop 3 x PR21W czerwona - strasznie nietypowa czerwona zarowka , prawie nikt tego nie produkuje , w aso 6 dych sztuka , gdzie indziej 2-3 dychy , a biale/pomaranczowe po 2,50 za pare . Ale jak tak patrze po ulicach to chyba wszystkie polifty maja caly klosz bialy .

Bump: https://img37.otomoto.pl/images_otomotopl/836828845_12_1080x720_ford-focus-mk2-fl-kombi-.jpg

Z reszta widze , ze hb po lifcie tez ma biale klosze , tylko przeciwmgielny jest nadal w zderzaku w czerwonej lampie , wiec moze byc biala zarowka .

boro_1
06-11-2016, 15:55
W HB w przeciwmgielnym jest biała żarówka. A w kombi jest czerwona?

Tia w kombi czerwona oczywiście po lifcie. W sumie racja zmieniasz żarówkę i ręcznie wlaczasz i bez żadnej roboty masz 😁 a nie wiecie czy są ledowe lampy do kombi?

Lukasz2525
06-11-2016, 16:01
Ja mam fabryczne ledowe tylne lampy , level 2 , wygladaja swietnie , moge wrzucic jak wroce do domu .

boro_1
07-11-2016, 09:32
Ja mam fabryczne ledowe tylne lampy , level 2 , wygladaja swietnie , moge wrzucic jak wroce do domu .

Ale mowimy o kombiaczku?? jak tak to mozesz wrzucic to moze i ja zmienie :)

von_Kowal
07-11-2016, 14:02
Ja u siebie w Mk2 Kombi 2009 zastosowałem inny patent zaopatrzyłem się w dwukolorową żarówkę LED w kolorze czerwonym i Białym i wmontowałem w miejsce oryginalnej przeciwmgłowej czerwonej. Aby nie niszczyć lampy (trzeba by wymienić oprawę na dwuwłókową) wyjąłem tylko centralny styk + i do żarówki dolutowałem kable z lampy przeciwmgłowej i masy) do tego dociągnięty jest odłączany przewód z zasilaniem świata cofania z drugiej lampy. W drugiej lampie wymieniłem białą żarówkę cofania na super mocną żarówkę LED dedykowaną tylko jako cofania ( nie jest przystosowana do pracy ciągłej) Teraz mam jasno jak w dzień jak cofam a i mocne przeciwmgłowe jest na miejscu .

Cała modyfikacja zajęła mi godzinę. Zaleta łatwość przywrócenia lampy do stanu pierwotnego ( wystarczy odlutować kabelki i włożyć styk na miejsce) Zakładam że żarówki ledowe szybko się nie spalą więc nie zachodzi potrzeba częstej ich wymiany.

Niestety nie zrobiłem zdjęć podczas montażu ( a przydał by się do FAQ) Postaram się zrobić zdjęcia efektu na aucie

Żarówka dwukolorowa:

http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-46x-SMD5050-P215W-Bay15d-DUAL-2323R/1227

Żarówka cofania: ( uwaga nie pasuje idealnie do fordowskiego bagnetu ale da się ją pewnie założyć)

http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-41x-SMD5050-P21W-Ba15s-Bialy-Zimny/1065

Effendi
07-11-2016, 14:03
W swoim kombi, zamiast P21W, zamontowałem małą domową żarówkę halogenową 12V o mocy 35W na adapterze z ebaya. Jest zauważalnie jaśniej i nie trzeba uprawiać żadnego druciarstwa.

boro_1
07-11-2016, 17:25
Effendi i Von Kowal wrzućcie foty jak wieczorem swiecą.

von_Kowal
07-11-2016, 21:42
Zdjęcia robione telefonem niestety nie bardzo przebił się przez blask żarówek mimo że się spory kawałek odsunąłem :) Niestety na ulicy mam jasno więc efekt słaby, tu to by cofnął i w ciemnych okularach bez świateł. Jak będe miał okazję zrobię zdjęcia gdzieś w ciemnym miejscu

Załączniki

1. Podwójne Białe Światła Cofania (Praw i Lewe)

2. Czerwone Przeciwmgłowe (Lewe)

Effendi: W swoim kombi, zamiast P21W, zamontowałem małą domową żarówkę halogenową 12V o mocy 35W na adapterze z ebaya. Jest zauważalnie jaśniej i nie trzeba uprawiać żadnego druciarstwa.

Na pewno jest jaśniej ale nie poprawia się pole świecenia. Jedna żarówka nie ogarnie tak dobrze tylnej strefy jak dwie. Nie na darmo w MK3 dali podwójne światła cofania w obu lampach

Lukasz2525
07-11-2016, 21:56
Mozesz dac link do dwukolorowej zarowki ? Szukalem pare dni temu i nie moglem tego namierzyc .

von_Kowal
07-11-2016, 22:01
Mozesz dac link do dwukolorowej zarowki ? Szukalem pare dni temu i nie moglem tego namierzyc .

Jest w moim poście #41

Lukasz2525
07-11-2016, 22:48
Dzieki Ci , Panie . Byly przeciwskazia do zrobienia z obu stron wstecznego i przeciwmgielnego czy nie widziales potrzeby ?

von_Kowal
08-11-2016, 06:36
Dzieki Ci , Panie . Byly przeciwskazia do zrobienia z obu stron wstecznego i przeciwmgielnego czy nie widziales potrzeby ?

Przeciwwskazań nie ma ... no może jedno cena żarówki dwukolorowej x2 to już jest jakiś pieniążek. Nie używam przeciwmgłowych za często więc to niezbyt uzasadnione ekonomicznie :)

qbeckus
08-11-2016, 07:51
W swoim kombi, zamiast P21W, zamontowałem małą domową żarówkę halogenową 12V o mocy 35W na adapterze z ebaya. Jest zauważalnie jaśniej i nie trzeba uprawiać żadnego druciarstwa.

możesz więcej szczegółów podać, jaka żarówka i adapter, ???

edmun
08-11-2016, 09:20
Nie na darmo w MK3 dali podwójne światła cofania w obu lampach
E tam :) Lepszy bajer jest że w kamera cofania ma tryb nightvision (czarno biały) i nie ma żadnych problemów :D

weuek
08-11-2016, 09:23
A z braku laku można się przyzwyczaić do tego żeby popatrzeć co tam jest za autem przed cofaniem w nocy w całkiem ciemnym miejscu. Za moją żarówkę wstecznego dałem ~50 zł, ale (jak pisałem wcześniej) cokolwiek by tam nie włożyć, tak nisko nad gruntem i tak ciula to daje.

von_Kowal
08-11-2016, 09:38
E tam :) Lepszy bajer jest że w kamera cofania ma tryb nightvision (czarno biały) i nie ma żadnych problemów :D

Jest jeden kamera może być brudna lub oblodzona, pożytek z niej wtedy jest marny. Kamera jest fajna ale nie każdy może ją łatwo założyć, nie każdy chce i potrzebuje, a światło cofania jest obowiązkowe i w MK2 ewidentnie jest słabe więc dlaczego tego sobie nie poprawić

edmun
08-11-2016, 09:49
Jest jeden kamera może być brudna lub oblodzona, pożytek z niej wtedy jest marny.
To są czujniki parkowania jeszcze :) Nawet dzisiaj miałem auto skute lodem a kamera była wręcz w idealnym stanie, żadnych problemów na wyświetlaczu.

i w MK2 ewidentnie jest słabe więc dlaczego tego sobie nie poprawić
ja nie mówię że nie. Sam miałem. Pamiętam. Jednak odnosiłem się tylko i wyłącznie do faktu że w MK3 kombi są podwójne cofania a i że oprócz takiego bajeru naprawdę fajnie jest z kamerą i z czujnikami :)

Tak po prostu się zastanawiam czy w dobie przesyłek z aliexpress z Chin gdzie czujniki parkowania można kupić za 30zł z przesyłką, lub kamerę cofania za pewnie też jakieś grosze, to czy nie lepiej jak już się grzebie, pokusić się o większy upgrade niż dodatkowe światło cofania w lampię od przeciwmgielnego które i tak daje słabo, lub dodatkowe LED'y na tyle auta żeby doświetlać cofanie, kiedy właśnie kamery z night-vision już spadły do tak niskich cen. To już raczej pewnie kwestia wyboru, ale tak tylko podpowiadam, że jak już grzebać to na całego.

weuek
08-11-2016, 10:03
kiedy właśnie kamery z night-vision już spadły do tak niskich cen.
I obraz z niej podać sobie na... co? Tyle grzebańska i inwestycji bo nie umie się cofnąć? Wygląda na to, że coraz więcej podstawowych umiejętności kierowcy ulega atrofii na rzecz gadżetologii. :-)

boro_1
08-11-2016, 10:27
I obraz z niej podać sobie na... co? Tyle grzebańska i inwestycji bo nie umie się cofnąć? Wygląda na to, że coraz więcej podstawowych umiejętności kierowcy ulega atrofii na rzecz gadżetologii. :-)

Niestety ale musze się zgodzić z moim przedmówcą. Kamerka to już sporo zabawy i grzebania, a to kabelki a to wyświetlacz. No chyba że ktoś bardzo lubi dłubać to ok. Aczkolwiek jak sami widzicie jeden machnie ręką bo foka słuzy mu tylko do jeżdzenia i wyje... na wszystko a inni lubią sobie poprawić jakieś niedoskonałości.

weuek
08-11-2016, 10:35
a inni lubią sobie poprawić jakieś niedoskonałości.
O, to z tym to w mk2 (fl) jest temat rzeka. ;-)

boro_1
08-11-2016, 10:41
O, to z tym to w mk2 jest temat rzeka. ;-)

No dobra skoro to napisałeś to tylko zapytam żeby nie było że nie na temat dziś wsiadam i pyk ogrzewanie przedniej szyby a tu tylko polowa od pasazera poszla i troche czytnąłem no i też kolejna jakaś wada fabryczna chyba sporo wpisów na ten temat aczkolwiek po cichu licze że to wina bezpiecznika.. :) tyle tylko że u nikogo nie padał bezpiecznik tylko w podszybiu cuda się dzieją.. :(

ps miałem leciwą prawie pełnoletnią bryke i zmieniłem na dużo nowszą licząc że nie będzie dłubania co chwile z jakimiś pierdołami ale niestety wychodzi na to czy nowy czy stary to i tak co chwile coś... no ale zobaczymy narazie mam go 3 miechy

weuek
08-11-2016, 10:45
No, to odkryłeś jedną z wielu usterek typowych tego modelu. Życzę ci żeby to była ostatnia.

boro_1
08-11-2016, 10:49
O, to z tym to w mk2 (fl) jest temat rzeka. ;-)

Ale przecież zazwyczaj lift rozwiązuje pewne niedoskonałości jak np smarowanie turbo. Mam rozumieć że w polifcie jest więcej wad niż przed?

weuek
08-11-2016, 10:54
Jasne, że rozwiązuje (filtr powietrza jest lepszy i dolot powietrza do niego nie zaciąga wody, jak to było wcześniej). No i zimne luty w zegarach już się (chyba) nie zdarzają, jak to było powszechne z wersji zielonej. Ale niechcący, w pogoni za dizajnem, stworzono nowe buble, takie jak przednie i tylne reflektory. Ale jak twoje auto wyszło z Saarlouis, a nie z Walencji (poczytaj temat o babolach w hiszpańskich mondeo mk5), to i tak chociaż montaż masz lepszy. Sprawdź sobie. :-)

To jest dzisiejszy wpis świetnie oddający "klimat" w tej hiszpańskiej fabryce:

Poza tym ile mogę naprawiać to auto - niedługo to nie będę miał czasu, żeby nim jeździć. Trudno coś walnie/odpadnie/wybuchnie, to przynajmniej będzie widać co.

Plus jest taki, że akurat fokusa aktualnie tam nie składają. :-)

edmun
08-11-2016, 13:24
nie no.. wiesz że mi nie chodzi o to, że ktoś nie umie cofać czy też że do parkowania to potrzebne jest automatyczne parkowanie z kamerą i czujnikami, bo inaczej się nie da. Są to "gadżety" lub funkcje ułatwiające życie, jednak jak już wspomniałem. Jak już ktoś lubi grzebać za dodatkową lampą cofania która i tak nie doświetli na tyle, żeby było wszystko ładnie z tyłu widać, chyba że wchodzimy (jak w historii tego tematu) w zabawy w jakieś LED'owe paski z cyklu improwizujemy, działa i jest dobrze.
Tylko wtedy tak jak mówię, czy zamiast okablowywać jakieś LED'y żeby było jaśniej to nie lepiej po prostu zabrać się właśnie za kamerę którą z krajów wschodnich można zamówić wraz z jakimś wyświetlaczem.
Ale to tylko takie gdybanie :)

Lukasz2525
08-11-2016, 16:00
I robia robote te zarowki ? Faktycznie warte 6 dych ?

Effendi
08-11-2016, 18:04
możesz więcej szczegółów podać, jaka żarówka i adapter, ???

http://www.ebay.com/itm/1x-BA15S-To-MR16-Socket-Base-LED-Halogen-CFL-Light-Bulb-Lamp-Adapter-Converter-/252086151329?hash=item3ab18168a1:g:vS8AAOSwQPlV76K G
Nie pamiętam kodu żarówki, ale jest do dostania w każdym markecie, nawet w wersji 40W.

Nie wierzę żeby tanie żarówki led świeciły jaśniej. To najczęściej złudzenie spowodowane białym światłem emitowanym przez diody.

Lukasz2525
08-11-2016, 21:06
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=78288&d=1478554899

Ta podwójna nie świeci mocniej , jaśniej ? Ja robiłbym podwójną z obu stron .

Jak z tą oprawką , wchodzi bez wymiany czy trzeba coś jeszcze dokupić poza żarówkami ? Chciałbym załatwić to na raz .

von_Kowal
10-11-2016, 13:08
Różnica w świeceniu jest wyłapywana tylko na aparacie który "widzi" łunę. W normalnej eksploatacji jest nie zauważalna. Być może jest to spowodowane inną geometria żarówek bo ta dwukolorowa ma mniejszą moc i mniej diód świecących na biało a wyszło jakby świeciła jaśniej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby włożyć dwie dwukolorowe.

Lukasz2525
10-11-2016, 18:41
Czyli dwukolorowa nie swieci wyraznie slabiej ?

krzysztofSJZ
17-01-2017, 20:35
panowie czy lampę czerwoną w HB ciężko wyjąć, obejdzie się bez demontażu zderzaka?

szkodnik85
18-01-2017, 12:02
jakies 10 sekund trwa jej wyjecie :) bez zadnego demontazu zderzaka

krzysztofSJZ
18-01-2017, 15:14
jakies 10 sekund trwa jej wyjecie bez zadnego demontazu zderzaka

dzięki za podpowiedz,ale już sprawa załatwiona, przy okazji okazało się że w tych lampach czy wsteczny czy przeciwmgielne są dwa rozmiary otworów na oprawę żarówek i dwa systemy mocowania,dobrze że przy oprawie na końcu kabelka jest wtyczka znormalizowana :one:

Bump: jak miałem z mniejszą średnicą , no a kupiłem z większą, dzięki gościowi który mi ją sprzedał w komplecie z oprawką poszło bez nerwów. Ciekawostką jest fakt że te oprawki są sprzedawane bez klosza w cenie podobnej do ceny klosza. No ale czasami ma się szczęście w nieszczęściu, bo gościu przysłał za 60 zł komplet :wink:

Lukasz2525
23-02-2017, 20:43
Odgrzeję temat . Czy kolega von_Kowal mógłby przybliżyć jak włożył te podwójną żarówkę albo pokazać zdjęcia ?

Ja zajrzałem do swoich lamp przy okazji wymiany żarówek , czerwone zamawiałem już dwa razy i nadal nie pasują , ale już wiem dlaczego . U was na pozycję i stop idzie normalna dwuwłóknowa czerwona . U mnie są ledowe pozycje i do stopu mam jakiś dziwny wymysł , przeciwmgielny również ( u was pewnie taka sama ) , idzie czerwona jednowłóknowa , na której bolce są na różnej wysokości i nie w linii prostej . Będę zamawiał trzeci raz albo spiłuje bolce na tych , które już mam .

Natomiast wracając do tematu , obejrzałem to gniazdo u siebie . Nie widzę możliwości włożenia tam tej ledowej , ani żadnej przeróbki .

U mnie wygląda to tak

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/16804421_1776351612691226_7814396192918236455_o.jp g?oh=8276cc49314931ac9323c9645939cd44&oe=5933B454

W zwykłych tak

https://9.allegroimg.com/original/014165/63f8c096480ba833658325f69f69

https://c.allegroimg.com/original/01bc28/0081a41445d2afb23afc39933d6c

Niby podobne , ale nie to samo . Niestety nie zrobiłem zbliżenia . Może kolega ma jakieś zdjęcie swojej przeróbki ?

daab
16-09-2018, 09:37
Witam.Odgrzeje temat.Chciałbym dołozyc do mojego Focusa dodatkową lampe wstecznego .Mam problem bo musze wycofac do drogi głównej a obok samochody,ciasno i teraz jak dnia ubyło jest ciemno i nic nie widac.Chciałbym zamontowac dodatkowa lampe pod zderzakiem,jest tego pełno na Allegro tylko sie zastanawiam czy kupic ledową czy na zwykłe żarówki
https://allegro.pl/lampa-led-6-smd-cofania-drl-dzienne-16-cm-12v-24v-i6784545679.html
https://allegro.pl/lampa-cofania-uniwersalna-podwieszana-i7038651004.html

lukaszooo
16-09-2018, 09:53
Nie lepiej wsadzic kamere cofania ?

daab
16-09-2018, 10:07
Mam taki zamiar w przyszłości założyc kamere cofania,tylko musze radio zmienic a to juz koszty.Wiem ze sa te ekrany dokładane na deske ale wolałbym kupic cos w androidzie i do tego podpiac kamerke.

konieczko5
28-12-2024, 18:55
...