Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2012-2017] Żarówki LED w tylnych lampach - ma ktoś?
impresja 09-11-2016, 13:38 Witam, czy ma ktoś z Was w tylnych lampach żarówki Led? chodzi o światła tylne + stop (P21) i ewentualnie wsteczne W16W, Ktoś ma porównanie w mocy i jakości światła? interesuje mnie podmiana, dziś wymieniłem podświetlenie tablicy - całe lampki led a nie tylko żarówka, dla mnie super efekt :D
Witam
Jechałem za Focusem który w zwykłych, tylnych reflektorach wymienił żarówki na ledy
TRAGEDIA
Z normalną, żarówką, lampa świeci cała powierzchnią
Natomiast żarówki led świecą punktowo i są prawie nie widoczne
Odradzam, bo
- ani nie poprawia estetyki
- ani nie poprawia bezpieczeństwa
pozdrawiam
Arturek
impresja 09-11-2016, 20:01 Wszystko zależy od jakości żarówki. Najtańsze są tylko "kierunkowe" a te lepsze świecą dookoła. Myślę o dobrych tył/stop + kierunkowskazy pomarańczowe. Podoba mi się jak migają kierunki led i stopy się zaświecają. Ale i tak pierwsze chciałbym zobaczyć jaka jest różnica na konkretnej żarówce. Podświetlenie tablicy robi robotę :-)
jakie żarówki zainstalowałeś do podświetlenia tablicy?
pozdrawiam
impresja 10-11-2016, 10:01 jakie żarówki zainstalowałeś do podświetlenia tablicy?
pozdrawiam
Kupiłem całe lampki z wbudowanym panelem z ledami, dużo lepiej świeci od samej led żarówki.
Ale to nie ma "dużo lepiej świecić", jeno zgodnie z normą, a tę masz zapewne przekroczoną wielokrotnie i walisz tą rejestracją bardziej niż pozycyjnymi. Niestety, taki głos rozsądku, jaki zaprezentował wyżej kolega arturek to dzisiaj staje się dinozaurem...
Biorąc pod uwagę ceny chinoli na alle, to polecam Osrama P21/5W. One świecą tylko w kierunku odbłyśnika, więc nie rażą, a i powierzchnia świecenia jest duża. Wada wiadomo, cena.
A całe lampki tablicy mają homologację, poza tym świecą tylko w dół, więc nie mogą razić.
Rastaman123 23-01-2017, 14:50 Kupiłem całe lampki z wbudowanym panelem z ledami, dużo lepiej świeci od samej led żarówki.
Kolego a możesz podać gdzie i za ile kupiłeś takie Ledy ?? Bo akurat też chcem wymienić, i właśnie się zastanawiałem czy wymieniać same żarówki czy kupić kompletne razem z oprawkami.
P.S. Dodam że tego jest dużo do wyboru, i jakbyś podpowiedział jakie kupiłeś to znacznie łatwiej by było dokonać zakupu
impresja 24-01-2017, 15:20 Kupiłem firmy: Einparts - takie jak na tej aukcji: http://allegro.pl/podswietlenie-led-ford-fiesta-mk7-galaxy-ranger-i6480227862.html w okolicznym sklepie "tuningowym" w tej samej cenie. Jakość świecenia nieporównywalna, nawet jeśli ktoś się czepiał to standardowe obudowy nieprzystosowane do żarówek led (tak coś mi się wydaje). Mam to już jakiś czas, nic się z nimi nie dzieje.
MichalM85 25-01-2017, 11:27 Do tablicy te same lampki zakładałem. Dobrze to wygląda, chociaż może są trochę za mocne. Najpierw miałem same żarówki ledowe ale szybko padają (po kilku miesiącach) w tablicy jak się cały czas świecą.
Od ponad roku na wstecznym W16W mam żarówki ledowe z diodami po bokach + soczewka na końcu i w nocy po ciemku jest ogromna różnica, w końcu coś widać. Jest trochę dłuższa ale wchodzi na styk.
Kierunki zostawiłem zwykłe żarówki ale philips silvervision srebrne. Bardzo ładnie wyglądają w kloszu.
marcin9913 28-01-2017, 23:23 Od ponad roku na wstecznym W16W mam żarówki ledowe z diodami po bokach + soczewka na końcu i w nocy po ciemku jest ogromna różnica, w końcu coś widać
Masz moze fotkę jak to świeci w nocy? Daje ciepłe czy zimne światło?
To jakaś chińszczyzna czy coś lepszego?
MichalM85 31-01-2017, 11:12 Jak mi się uda spróbuje jakieś zrobić.
Zimne białe, zwykłe chińskie.
marcin9913 01-02-2017, 21:48 Jak mi się uda spróbuje jakieś zrobić.
Zimne białe, zwykłe chińskie.
Ale lepiej oświetlają obszar za autem jak zwykłe żarówki?
MichalM85 02-02-2017, 07:43 Dużo lepiej oświetlają, do zwykłych bym już teraz na pewno nie wrócił.
marcin9913 02-02-2017, 16:22 Dużo lepiej oświetlają, do zwykłych bym już teraz na pewno nie wrócił.
A jak wygladają ta twoje żarówki led? Masz fotkę lub link do sklepu?
Jest sporo tego i pewnie o różnej jakości.
impresja 03-02-2017, 15:05 Ja kupiłem "lepsze" EINPARTS 6SMD z soczewką, jednak efekt w dzień nie był zadowalający, zobaczę dziś w nocy. Zrobię fote\ę!
marcin9913 03-02-2017, 23:15 Znalazłem takie coś:
Do wstecznego:
http://allegro.pl/zarowki-led-osram-w16w-ledriving-6000k-komplet-i6522627466.html#thumb/1
Myśle tez o wymianie żarówek w stopie:
http://allegro.pl/zarowki-led-osram-p21-5w-czerwona-stop-pozycja-i6596404617.html?fromVariant=6555195194
Nie jest to chińszczyzna więc może dadzą radę, w sumie nie mało kosztują...
krzysztofSJZ 04-02-2017, 07:42 widziałem te prezentowane ledy do tablicy rejestracyjnej, :one: brawo takich potrzeba jak najwięcej większość daje po asfalcie, krok bliżej do kontroli nawet niedowidzący policjant się zainteresuje, a wtedy tylko jeden krok od pełnej kontroli oświetlenia, niech se będą białe ale do oświetlenia tablicy a nie okolicy, jakoś producent pojazdu nie wpadł na pomysł wsadzenia ledów zamiast zwykłych baniek, przecież przy zakupie tysięcy ledów dostanie solidną zniżkę
impresja 04-02-2017, 08:33 widziałem te prezentowane ledy do tablicy rejestracyjnej, :one: brawo takich potrzeba jak najwięcej większość daje po asfalcie, krok bliżej do kontroli nawet niedowidzący policjant się zainteresuje, a wtedy tylko jeden krok od pełnej kontroli oświetlenia
A to nie można oświetlać asfaltu? :roll: ma nie oślepiać innych użytkowników.
marcin9913 04-02-2017, 22:36 widziałem te prezentowane ledy do tablicy rejestracyjnej, brawo takich potrzeba jak najwięcej większość daje po asfalcie
Ale te żarówki potrzebne mi są do światła cofania i stopu...
brawo takich potrzeba jak najwięcej większość daje po asfalcie, krok bliżej do kontroli nawet niedowidzący policjant się zainteresuje, a wtedy tylko jeden krok od pełnej kontroli oświetlenia
W poprzednim aucie miałem przez około 8 lat założone w podświetlaniu tablicy diody led które dawały solidnie po asfalcie za autem, niejednokrotnie stał za mną radiowóz w nocy i nigdy w życiu nie miałem kontroli w związku z tym! Wiec nie wprowadzajmy popłochu z tego powodu.
Mogą zatrzymać cie za spalona żarówkę ale za dobrze oświetloną tablicę...no daj spokój
jakoś producent pojazdu nie wpadł na pomysł wsadzenia ledów zamiast zwykłych baniek, przecież przy zakupie tysięcy ledów dostanie solidną zniżkę
Z prostego powodu...bo ledy są droższe od zwykłych żarówek.
Ledy montowane są np w wyższym wyposażeniu, np w Titanium
ma nie oślepiać innych użytkowników.
Otóż to...
MichalM85 07-02-2017, 13:45 Ja mam takie już ponad rok i działają bez problemu:
http://www.ass.info.pl/p/153.jpg
|
|