Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Dopuszczalna masa całkowita z silnikiem 2,5 turbo
Kozmar82 12-11-2016, 12:59 Witam
Właśnie przymierzam się do zakupu van-a i najbardziej odpowiadałby mi S-MAX z silnikiem benzynowym 2,5 turbo. Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć informacji jaka jest dopuszczalna masa całkowita tego auta. Jest to dla mnie istotna informacja ponieważ muszę się zmieścić razem z przyczepą poniżej 3,5t.
Przypuszczam, że DMC może się różnić w zależności od wersji - 7 os.lub 5 os.
Jeżeli znalazłaby się na forum osoba z takim autem byłbym wdzięczny za podanie tej DMC.
Pozdrawiam
Zapomni też przemierzam się do zakupu s-maxa pod cepkę ale jak byś nie liczył to DMC s-maxa to chyba 2,5t, niestety trzeba zrobić prawko B96 albo B+E oczywiście również trzeba uwzględnić viatol na chyba że chcesz holować jakąś mała przyczepkę.
Kozmar82 12-11-2016, 17:13 Obdzwoniłem większość sprzedających i wyszło że wersja 7-os. ma 2475kg a 5-osobowa ma 2420kg.
Czyli wychodzi, że przyczepa może mieć max 1080kg (w wer. 5os.)
Albo zrobić sobie prawko b96 koszt niewielki i wystarczy pójść na sam egzamin na placu
Obdzwoniłem większość sprzedających i wyszło że wersja 7-os. ma 2475kg a 5-osobowa ma 2420kg.
przyczepa może mieć max 1080kg (w wer. 5os.)
Pewnie zawsze tylko jeździłeś benzyniakami i dlatego tak myślisz .
Z czasem jeszcze do niego dołożysz instalację Gazu .
Więc uprzedzam że najlepiej zawsze się nadaje do ciągania przyczepy DIESEL .
Przykładowo 140 konny tdci pod górkę z przyczepą będzie spokojnie ciągnął bez problemu .Do tego mniej zdecydowanie spali paliwa.
planeta58 13-11-2016, 12:49 W moim dowodzie tak to wyglada .
Z takim domkiem jeżdżę .
Ale ta przyczepka to jakaś mała jest pownie DMC do 1000kg więc łapiesz się na 3,5t jak będziesz chciał coś większego to już nie pociągniesz bez papieren. Co do dowodu to masz to co wszystkie s-maxy DMC 2,5t dokładnie 2420KG
planeta58 13-11-2016, 15:16 Ale ta przyczepka to jakaś mała jest pownie DMC do 1000kg więc łapiesz się na 3,5t jak będziesz chciał coś większego to już nie pociągniesz bez papieren. Co do dowodu to masz to co wszystkie s-maxy DMC 2,5t dokładnie 2420KG
Czy DMC przyczepy nie liczy się tak :dmc 2420 kg pojazdu podzielić przez 1.33 równa się dmc przyczepy 1819 kg.
Nie wiem ekspertem nie jestem ale DMC masz zawsze podawane w dowodzie więc co tu dzielić? Masz DMC auta + DMC przyczepy i wychodzi ci masa całego zestawu. NA prawojazdy B masa zestawu nie może przekroczyć 3,5t
To drugie liczby w dowodzie to tylko jaką przyczepę możesz ciągnąc czyli u ciebie max przyczepy z hamulcem to DMC 1600kg bez hamulca max DMC przyczepy 750kg
Zobacz w dowodzie przyczepy ile masz DMC
DMC- To masa całkowita
Tutaj macie opisane co i jak z prawkiem zależnym od mas pojazdów http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa
Kozmar82 13-11-2016, 15:59 Pewnie zawsze tylko jeździłeś benzyniakami i dlatego tak myślisz .
Z czasem jeszcze do niego dołożysz instalację Gazu .
Więc uprzedzam że najlepiej zawsze się nadaje do ciągania przyczepy DIESEL .
Przykładowo 140 konny tdci pod górkę z przyczepą będzie spokojnie ciągnął bez problemu .Do tego mniej zdecydowanie spali paliwa.
Jeździłem kiedyś dieslem, nawet w profilu mam jeszcze zaznaczonego Mondeo TDDI, i zgadzam się, że jako holownik lepiej sprawdzi się diesel.
Jeśli miałbym środki na zakup nowego auta brałbym diesla. Niestety szukam auta ok 8-10 letniego. W takim przypadku koszty serwisowania zdecydowanie przekroczą oszczędności na paliwie, tym bardziej, że jeżdżę raczej krótkie trasy, męczące silniki diesla.
W moim przypadku najlepiej sprawdzi się mocna benzyna z LPG.
Czy DMC przyczepy nie liczy się tak :dmc 2420 kg pojazdu podzielić przez 1.33 równa się dmc przyczepy 1819 kg.
Trochę doczytałem to dzielenie odnosi się do tego jaką maksymalnie ciężką możemy pociągnąć przyczepę (co i tak masz ograniczone w dowodzie), ale nie zmienia to masy zestawu czyli DMC które jest stałe dla auta i przyczepy.
Co do dowodu to masz to co wszystkie s-maxy DMC 2,5t dokładnie 2420KGNie mam pod ręką dowodu rejestracyjnego, ale z tego co pamiętam (a graniczy to z pewnością), mój 2.0 tdci (wersja 5 os.) ma nie 2420kg, a 2505kg.
No tak napisałem ale ogólnie 2,5t. Czyli na prawko "B" przyczepka max ok DMC 1000
Panowie mam prośbę co do DMC przyczepy z hamulcem, może mi ktoś podać jaką ma wpisaną wartość w przypadku automatu i silnika 2.0
Czy macie wpisane mniejsze DMC przyczepy niż w przypadku skrzyni manualnej?
Pozycja w dowodzie chyba O.1
|