Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Rozmiar piasty
Witam,
Mojego nowego maxia odbieram dopiero 19 grudnia, ale udało mi się kupić alufelgi do zimówek na OLX. Nie mogę nigdzie znaleźć jaki jest rozmiar piasty w nowym S-maxie. Na oponeo.pl wyszukując felgi stalowe według modelu pokazuje mi otwór centralny 63,35, ale takich pierścieni nigdzie nie ma. Są albo 63,3 albo 63,4. Jakie muszę kupić? Wejdą 63,3 - takie mam na felgach, czy muszę dokupić 63,4?
cattani75 13-11-2016, 01:50 Sprawdź w katalogu akcesoriów Forda - tam są wymiary felg.
To jest tylko 2 dziesiąte milimetra wiec większej wagi bym nie przykładał .Ja bym wybrał 63,3mm bo gdyby np nie chciały wejść to łatwo tą jedną dziesiątą mm. zeskrobać i wejdzie bardzo ciasno .
Z drugiej strony to wszystko jest dobrze tak jak masz bo zakładając felgę musi być minimalny luz inaczej trudno było by zdjąć czy założyć.
To jest tylko 2 dziesiąte milimetra wiec większej wagi bym nie przykładał .Ja bym wybrał 63,3mm bo gdyby np nie chciały wejść to łatwo tą jedną dziesiątą mm. zeskrobać i wejdzie bardzo ciasno .
Z drugiej strony to wszystko jest dobrze tak jak masz bo zakładając felgę musi być minimalny luz inaczej trudno było by zdjąć czy założyć.
Ale ja mam pierścienie o średnicy wew. 63,3 i nie wiem czy wejdą na piastę, dlatego pytam o rozmiar.:razz:
Bump: Sprawdź w katalogu akcesoriów Forda - tam są wymiary felg.
Są tam wszystkie parametry felg poza tym jednym wymiarem otworu centralnego. Ma ktoś katalog części nowego S-maxa?
Czy jest tu może jakiś właściciel S-Maxa 2015, lub 2016? Może ktoś zmierzyć i podać średnicę otworu?
Dzwoniłem do ASO na dział części i dowiedziałem się, że nie mają takich danych, a zmierzyć fizycznie teoretycznie by można, ale nikt nie ma czasu...g:galy
http://www.oponeo.pl/wybierz-felgi-stalowe
http://www.oponeo.pl/wybierz-felgi-stalowe
Tu już sprawdzałem:one:
Wychodzi że potrzebny otwór 63,35 ...
Ale takich pierścieni nie ma. Albo 63,3 albo 63,4
U mnie mam 63.4
Felgi Dezent TD - 7,5 x 17 - ET 48 - LK 5/108.
Wszystko ładnie pasuje :)
Santin
U mnie mam 63.4
Felgi Dezent TD - 7,5 x 17 - ET 48 - LK 5/108.
Wszystko ładnie pasuje :)
Santin
A masz oryginalne felgi? Wiem, że nikt nie będzie odkręcał koła po to by zmierzyć dla mnie rozmiar piasty, ale może masz opony letnie na oryginalnych ford-owskich felgach i możesz zmierzyć otwór?
Ale ja mam pierścienie o średnicy wew. 63,3 i nie wiem czy wejdą na piastę, dlatego pytam o rozmiar.:razz:
Wejdą - raczej nie podejrzewam Forda żeby zmieniał średnice piasty dla nowego modelu, a katalogi raz podaja 63,3 a innym razem 63,4 ...
cattani75 17-11-2016, 07:01 Słuchajcie, różnica to 1/10 mm. Obawiam się, że założenie dwa razy tego pierścienia spowoduje, że ta 1/10 mm już się zetrze. :-)
A masz oryginalne felgi? Wiem, że nikt nie będzie odkręcał koła po to by zmierzyć dla mnie rozmiar piasty, ale może masz opony letnie na oryginalnych ford-owskich felgach i możesz zmierzyć otwór?
Letnie mam oryginalne, ale nie dam rady zmierzyć - zostały ułożone na sen zimowy w moim punkcie zmiany opon :(
Zimowe tak jak pisałem firmy Dezent z otworem 63,4 - kupowane u dealera Forda jako pełne koła w ramach akcji zima.
Santin
szmelcmax 17-11-2016, 11:43 Zimowe tak jak pisałem firmy Dezent z otworem 63,4 - kupowane u dealera Forda jako pełne koła w ramach akcji zima. To chyba Ford na zamówienie je dostał. Bo interesowałem się tym modelem (TD) i jest dostępny tylko z otworem 71mm. A może źle szukałem?
No ale przecież niemal każde felgi aftermarketowe maja duży, ponad 70-milimetrowy otwór centrujący po to żeby po zastosowaniu pierścieni centrujących pasowały do konkretnego auta.
Np. rozstaw 5x108 ma/miało kilka marek i maja różne średnice piast - np Cytryna i Pug maja 65,1mm, Ford, Volvo mają 63,3 albo 63,4 (tak jak wczesniej pisałem, róznie katalogi podają), a Renówki o ile mnie pamięć nie myli 57 cos tam.
Producent felg robi wszystkie takie same i dopiero pod konkretne auto dobierany jest zestaw montazowy zawierający śruby lub nakretki i odpowiednie pierścienie.
Tylko felgi robione na zamówienie poszczególnych producentów samochodów mają otwory centralne wytoczone na dokładnie taką średnice jaką firma potrzebuje.
Sa jeszcze oczywiście felgi aftermarketowe dedykowane poszczególnym markom - w takich przypadkach też otwór jest od razu o odpowiedniej średnicy, tak, że nie potrzeba używać pierścieni centrujących.
To chyba Ford na zamówienie je dostał. Bo interesowałem się tym modelem (TD) i jest dostępny tylko z otworem 71mm. A może źle szukałem?
dobrze szukałeś
To ja uproszczenie zastosowałem.
Jest dokładnie jak MAG napisał. Felgi mają standardowo otwór 70.1 i pierścień centrujący na 63.4
tutaj jest to ładnie opisane
http://www.aez-wheels.com/certificates/zusatzdok_creator/create_pdf.php?val=51673518&val2=ABE&hdc=B21&lng=DE
sorrki za wprowadzenie w błąd
Santin
szmelcmax 17-11-2016, 16:05 Felgi mają standardowo otwór 70.1 i pierścień centrujący na 63.4 Mam rozumieć, że Ford Ci takie założył razem z oponami?
Dzięki panowie!!!
Zostało mi poczekać na ten dzień w którym dostanę kluczyki do ręki, żeby się przekonać czy te pierścienie 63,3 wejdą. Jeśli nie, to pozostanie szybki zakup...
Mam rozumieć, że Ford Ci takie założył razem z oponami?
Częściowo tak można to rozumieć.
Z tym, że jako Ford rozumiem nie fabrykę, a ASO Forda.
Koła kupiłem tu i u tego dealera je zakładałem.
http://www.ebay.de/itm/S-Max-Galaxy-ab-2015-Satz-Winterkomplettraeder-NEU-Goodyear-235-55-17-Alu-RDKS-/322282589353
Santin
A więc już wiadomo, że pierścienie 63,3 pasują - może się komuś przyda...:razz:
|
|