spenser696969
14-11-2016, 05:55
Witam, orientuję się ktoś jaki jest moment dokręcenia jarzma trzymającego wtryskiwacz w gnieździe? Oraz jaki jest moment dokręcenia rurki paliwowej do wtryskiwacza? Chodzi mi o silnik 1.6 tdci 95KM
Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci Strony :
[1]
2
spenser696969 14-11-2016, 05:55 Witam, orientuję się ktoś jaki jest moment dokręcenia jarzma trzymającego wtryskiwacz w gnieździe? Oraz jaki jest moment dokręcenia rurki paliwowej do wtryskiwacza? Chodzi mi o silnik 1.6 tdci 95KM krzys1968 14-11-2016, 07:54 4Nm +65° Co do nakretki przewodu wysokiego cisnienia to poszukam . Juz 1etap 20Nm 2etap 25Nm spenser696969 14-11-2016, 08:36 Dzięki. W tych etapach to chodzi o to żeby dokręcić śrubę 20Nm poluzować i 25 Nm? czy najpierw 20 a później dokręcić jeszcze 25? voodo 14-11-2016, 08:43 Bez luzowania. krzys1968 14-11-2016, 08:54 Najperw 20 i dokrecasz do 25 spenser696969 16-11-2016, 07:24 Jeden z wtryskiwaczy wymieniony, jazda próbna i już nie wyrzuca błędu. Jeszcze dwa mi zostały do wymiany 1 i 4. Trochę było gimnastyki przy odkręceniu rury za przepustnicą, dostęp tragedia trzeba mieć małe ręce żeby sprawnie operować kluczem. To samo z dostaniem się do śruby od jarzma wtryskiwacza zasłonięta gumą aby przeszkadzała przy montażu ale jakoś się udało. 3 godzinki zajęła mi całość. Oddałbym na warsztat ale byłem kiedyś przy montażu wtryskiwacza koleś z Bosh Servis wyjął i włożył następny bez wymiany podkładki wyczyszczenia gniazda maskara. raptorf22 16-11-2016, 07:55 Jakieś dodatkowe operacje w kompie trzeba zrobić przy takiej wymianie wtrysku? Układ sam się odpowietrza? spenser696969 16-11-2016, 10:33 kodowanie wtryskiwaczy musi być kiedyś nie zakodowałem to mi bujało budą, układ odpowietrzałem po wymianie i zapalił od strzała, ze 20km trochę kopcił i głośno chodził wtryskiwacz (adaptacja) ale już jest ok. spenser696969 21-11-2016, 16:11 Dziś wymieniłem pozostałe wtryskiwacze i już mam spokój autko zbiera się aż miło :) drgania w zakresie 2-2,5tys. minęły wraz ze stukaniem wtryskiwaczy :) . Żywotność wtrysków 160-185 tys. Dziś praca szła sprawnie w 4 godzinki ogarnięte wszystko wraz z odpowietrzaniem i kodowaniem wtryskiwaczy. Tuleje plastikowe (ustalacze) i podkładki nowe oryginalne. TBomek 21-11-2016, 19:33 Kolego, możesz napisać jaki był koszt tych części i robocizny? bleekm 21-11-2016, 20:02 A wiesz co było źle w tych wtryskiwaczach, dawałes je moze do sprawdzenia? spenser696969 21-11-2016, 21:51 Kolego, możesz napisać jaki był koszt tych części i robocizny? Sam robiłem więc robocizna mnie nie kosztowała. Wtryskiwacze kupiłem używane z rozbitka ale w bardzo dobrym stanie (wizualnie jak nówki) 250zł za szt., podkładki, tuleje i oringi komplet coś ~80zł(nie pamiętam dokładnie) w ASO Bump: A wiesz co było źle w tych wtryskiwaczach, dawałes je moze do sprawdzenia? Do sprawdzenia? Po co jak miały przelatane już prawie ponad 190tys. więc nie widziałem sensu płacić za sprawdzenie. Ogólnie regeneracja się nie opyla(ASO 750zł za sztukę oczywiście trzeba zdać stary, nowy koło tysiaka) tak uważam. W tamtym roku też kupiłem używkę i jeżdżę do dziś zero błędów :) drof1 27-12-2016, 19:24 Dopnę się do tematu. Jakie wtryski są w focusach mk3 95/115 ? Wyłącznie piezoelektryczne Siemensa ? cezarg1410 27-12-2016, 19:29 Wyłącznie tak. Ogólnie uważam to za żenadę że po 190 tysiącach padają wtryski... drof1 27-12-2016, 19:42 Czy ktoś regeneruje te wtryski łączenie z wymianą jego części, tak jak w przypadku Boscha ? Do niedawna nie było to możliwe. Cena nowego 1200 w iparts. Używane na allegro 250 - 290. Sprzedawca tych droższych podaje w opisie aukcji, że pochodzą z auta rocznik 2012 przebieg 25 tyś km. Mam w to uwierzyć ? Czy może ktoś dysponuje namiarem do zaufanego sprzedawcy używanych części ? spenser696969 28-12-2016, 17:31 Ogólnie uważam to za żenadę że po 190 tysiącach padają wtryski... U mnie padły, źle zrozumiałeś kolego mój przekaz bo nie napisałem że u Każdego po 190 tys. padają wtryski, tylko że w moim przypadku tak było. Po wymianie zero błędów i wszystko ok. spenser696969 28-12-2016, 20:22 rocznik 2012 przebieg 25 tyś km. Mam w to uwierzyć ? Ja to uważam że te przebiegi są trochę zmyślone i napisane aby zachęcić do kupna :) ale i tak warto kupić (oczywiście od kogoś kto ma dobre opinie sprzedaży, jest dobry kontakt z nim), jeżeli się robi rocznie nie wielkie przebiegi oczywiście. Gdybym rocznie robił powyżej 30 tys. założyłbym nówki maureliusz 28-12-2016, 21:33 Ja swojego czasu regenerowałem, bo w sumie to mi je ... mechaniory zepsuły -od tego czasu sam je wyciągam jak potrzebuję. Po regeneracji OK. - ok 80k km km bez problemów jak do tej pory... Natomiast znaleść wtryskiwacz używany z niskim przebiegiem...skąd wiesz, że nie miały 185k km :-D Wojtek O. 29-12-2016, 09:39 Też mnie czeka wymiana. Przebieg 181 tyś i od około 4-5 czuje drgania.:/ Potrzeba mi zaufanego sprzedawcę używek. Krzyschu 29-12-2016, 11:49 Wymiana 4-tego wtrysku kosztowała mnie 1080zł. Wtryskiwacz nowy kosztuje 690zł po odjęciu kaucji. Wycena ASO opiewała na 2030zł z 14% rabatem na części i 16% na robociznę. ASO w wycenie uwzględnia m.in. 1746271 ZESTAW-CZĘŚCI MOCOWAN. - NAPRAWA 98zł 1697767 PIERŚCIEŃ "O" 1SZT. 47zł 1698213 USZCZELKA 1SZT. 110zł 1699542 USZCZELNIENIE WTRYSKIWACZA (ilość sztuk zależna od ilości wymienianych wtrysków) 25zł 1439051 Zaślepki aparat.pal.diesel kpl. KPL 245zł Czy ww są konieczne? Nie wiem. Zależy od tego co w przewodniku Forda mechanik ma demontować. PS. U mnie były walnięte wszystkie wtryski ale raczej z powodu kiepskiego paliwa lub zalania benzyny przez poprzedniego właściciela. Sypały błędami i przy dodaniu gazu zaczynały głośno klepać. 3 wymieniłem na gwarancji. 4 padł po okresie gwarancji. Od wymiany nurtuje mnie w dalszym ciągu praca tych wtrysków. Silnik pracuje równo, nie sypie błędami, pali mniej, a po dodaniu gazu wtryski nie klepią, a wręcz są cichsze. I tutaj rodzą się moje rozterki. Jadąc tempem emeryta np 50-60 na 4 biegu czy 70-80 na 5 z silnika dobywa się delikatny (i tutaj trudny do kreślenia dźwięk) klekot/cykanie. Poza tym silnik "buczy", do czego jestem przyzwyczajony z innych diesli jak służbowej Octavii 1.6 TDI. Nie wiem, czy akurat słysze klekot silnika czy cykanie wtrysku. Uczulony na koszty wymiany wtryskiwaczy zastanawiam się, czy to normalny hałas silnika. Też dochodzą was takie delikatne dźwięki? pawelforduser 29-12-2016, 14:28 Auto mulone na bardzo niskich obrotach się męczy to słychać, możliwe, że coś słyszysz a może to i zmęczenie tematem.. spenser696969 29-12-2016, 14:33 Wycena ASO opiewała na 2030zł z 14% rabatem na części i 16% na Wymiana jednego wtrysku? To chyba jakiś żart. Lepiej samemu kupić wtryskiwacz i dać komuś żeby Ci wymienił bo filozofii w tym nie ma. A czwarty jest na brzegu więc szybka wymiana, najgorszy jest 1 i 2 od rozrządu żeby się dostać. Gdyby kolega mieszkał bliżej to bym pomógł w kupnie potrzebnych części i wymianie wtryskiwacza :) Bump: Jadąc tempem emeryta np 50-60 na 4 biegu czy 70-80 na 5 Niskie te obroty ja to 5 wrzucam powyżej 90 , u mnie 50-60 to 3 bieg :) Bump: znaleść wtryskiwacz używany z niskim przebiegiem...skąd wiesz, że nie miały 185k km :-D Kto nie ryzykuje ten nie piję szampana :one: cezarg1410 29-12-2016, 15:06 Spenser pisząc że to żenada że tka wcześnie poleciały wtryski miałem na myśli fakt że to nie jest pierwszy przypadek o jakimś czytam że w ff3 1.6 tdci przy 180 lecą wtryski tylko którys z kolei. Kurde mam na podwórku golfa 4 tdi pd z przebiegiem 300 tysięcy i tam silnika w srodku nie czuć w ogole czy to na obrotach czy na jałowym... Co do tematu : Ja u siebie nie zaobserwowałem żadnego buczenia ani niczego podobnego. Przebieg niecałe 140 kkm bleekm 29-12-2016, 16:57 Tak z ciekawosci Spenser te wtryskiwacze wyszly Ci bez problemu czy potrzebny byl sciagacz? W hdi psa rzadko kiedy ladnie wychodza... :/ spenser696969 29-12-2016, 17:46 czy potrzebny byl sciagacz? Trochę są zapieczone nie powiem że nie, ale na rozgrzanym silniku delikatnie na boki pokręcić wtryskiwaczem i wyjdzie, nie potrzeba ściągacza tylko cierpliwości :) (nie wolno od razu szarpać i wyrywać do góry póki nie zacznie się kręcić na boki ,bo można problemów sobie narobić) :) Bump: to nie jest pierwszy przypadek o jakimś czytam że w ff3 1.6 tdci przy 180 lecą wtryski tylko którys z kolei. OKi. , ciekawe czy na to że lecą te wtryskiwacze ma znaczenie jakość paliw w naszym kraju? Czy w innych krajach wtryskiwacze mają większą żywotność? Odkąd mi pojawiły się pierwsze błędy próbowałem różnych metod odwlekania wymiany wtryskiwaczy (czyszczenie Liqui moli, reset wtryskiwaczy i od nowa przyuczanie, tankowałem paliwa premium ale i tak lipa przez chwilę lepiej ale później coraz gorzej i gorzej więc kombinowanie nie ma sensu bo aby w koszty można się wbić :( paablod 29-12-2016, 19:24 Skoro na tapecie wtryskiwacze, to podpowiedzcie. Jakiś czas temu ubyło mocy, z dużego kopa zostało w miarę przyzwoite przyśpieszenie - choć czasami bywa bardzo mułowaty. Od pewnego czasu w silniku (słyszane raczej od strony pasażera) dochodzi głośne stukanie. Pojawia się czasem po nagrzaniu, czasem od razu. Po odjęciu gazu (czy wciśnięciu sprzęgła) ucicha, a nawet potrafi całkiem ustąpić na jakiś czas. Byłem z tym w warsztacie i ponoć zrobili próbę przelewową wtryskiwaczy i wyszła kiepsko. Na chwilę obecną widać jakby wycieki. Ten lewy najbardziej, choć wcześniej brudził go olej z nieszczelnego bałwanka. http://s1.dodajfote.pl/2016/12/29/P15201507ed48.th.jpg (https://dodajfote.pl/image/amluW) Czy to faktycznie już padają wtryskiwacze? Przebieg ok. 150k. raptorf22 29-12-2016, 20:00 Mam pytanie do sunspensera, jak doszedłeś że to wina wtrysków? Check Engine zapala się w tej sytuacji? Jakieś inne widoczne, do wyczucia gołym okiem objawy? U mnie 161kkm i póki co odpukać, auto mam od 17kkm i jeździ dobrze . drof1 29-12-2016, 21:00 U mnie podczas depnięcia od 2 tyś obrotów, na 4 5 i 6 biegu słychać przez chwilę dźwięk podobny do przydzwaniania zaworów. Poza tym żadnych innych objawów. Zmieniłem paliwo na premium, może na jakiś czas da efekt. Nie wiem od kiedy tak jest bo auto mam od miesiąca. Nie chcę też siać teorii spiskowych, ale zacząłem to słyszeć po niedawnej wymianie oleju i wszystkich filtrów. Auto właśnie przekroczyło 200 kkm. radek70 29-12-2016, 21:22 Od pewnego czasu w silniku (słyszane raczej od strony pasażera) dochodzi głośne stukanie. Taki efekt daje też nieszczelność w gniazdach wtrysków. Słychać stuki, bo wtedy delikatnie ucieka kompresja na cylindrze przez uszczelnienia na wtrysku i mieszanka nie spala się w optymalnych warunkach. Temat wałkowany miedzy innymi tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182147 cezarg1410 29-12-2016, 21:58 OKi. , ciekawe czy na to że lecą te wtryskiwacze ma znaczenie jakość paliw w naszym kraju? Czy w innych krajach wtryskiwacze mają większą żywotność? Odkąd mi pojawiły się pierwsze błędy próbowałem różnych metod odwlekania wymiany wtryskiwaczy (czyszczenie Liqui moli, reset wtryskiwaczy i od nowa przyuczanie, tankowałem paliwa premium ale i tak lipa przez chwilę lepiej ale później coraz gorzej i gorzej więc kombinowanie nie ma sensu bo aby w koszty można się wbić :( Tego niestety nie wiemy. W każdym razie miałem ff1 z tragicznym układem wtryskowym Delphi i to przelatalo 240 tysięcy aż do rozbicia auta. I do dziś z nutka tęsknoty wspominam powera jakie mialo moje ff1 w porównaniu do obecnego ff3 ;) Konkludujac uważam że to po prostu za wcześnie. P. S brawa za opor i ogarnięcie tematu we własnym zakresie. spenser696969 30-12-2016, 14:24 U mnie 161kkm i póki co odpukać, auto mam od 17kkm i jeździ dobrze . Na pierwszej stronie opisałem moje objawy. Check się nie palił tylko błędy po skanowaniu związane z wtryskiwaczami. Gołym okiem raczej niczego nie widziałem niepokojącego dymienie czy coś w tym stylu. Jak autko dobrze chodzi to nie ma co szukać dziury i być nadgorliwym :) Wojtek O. 30-12-2016, 19:45 Wtryskiwacz nowy kosztuje 690zł po odjęciu kaucji. Gdzie ty tak tanio kupiłeś nówkę? Ja mam najtańszą ofertę prawie za 850 zł. + kaucja A co do żywotności to jest żenująca. A to dlatego iż miałem wcześniej fiata Multijeta z podciągniętą mocą z 140 do 170KM i przelatał tak 261 tyś. a teraz dalej śmiga z tymi wtryskami mając zapewne już pod 300tyś. km 1,6HDI zrobiłem ponad 400 tyś z wtryskami Bosha. Dzwoniły zaczynały trochę za dużo podawać, ale pracowały równo. Ogólnie jeździłem wieloma dieslami o większych przebiegach i nigdy nie miałem problemów z wtryskami. Krzyschu 03-01-2017, 08:41 Wycena pochodziła z Ford Multexim w Katowicach. Być może cena niższa bo wycena dotyczyła wymiany, więc była też robocizna. Ostatecznie wymianę zleciłem do Ford Sławek i tam z wymianą zapłaciłem 1080zł. leszekadamek 04-01-2017, 22:00 Dziś odebrałem samochód po wymianie 2 wtryskiwaczy "niby nowych", tj fabrycznie regenerowanych z sieci Forda. Na razie silnik pracuje mniej kulturalnie niż wcześniej, drży przy wolnych obrotach, przy odpuszczaniu gazu ma "czkawkę" przechodząc przez ok 1000 obrotów, potem już równo pracuje (ale lekko się telepie). Przejechałem póki co z 50 km i nie wiem czy mu dać jeszcze czas czy jechać do zakładu niech szukają? Pozdrawiam raptorf22 05-01-2017, 10:23 Czy w Focusach mkIII również występują problemy z puszczającymi uszczelkami wtryskiwaczy jak było w mkII ? Szymon_Zy 05-01-2017, 12:14 Oświećcie mnie, czy na silnie rozgrzanym silniku spalania na postoju 0.4-0.5 (najczęściej 0.5) to powód do zmartwień? Latem potrafił na kilka chwil pokazać nawet 0.3. Nie podoba mi się kultura pracy tego silnika, a raczej jej brak. bleekm 05-01-2017, 13:04 Na rozgrzanym silniku u mnie jest 0.3-0.4 z przewagą bardziej na 0.4. Spalanie 0.5 na postoju mam sporadycznie a) albo są to jakieś anomalnie mi nieznane b) albo wypala się dpf wtedy mam nawet i 0.6-0.7 (oczywiscie przy wylaczonej klimatyzacji). Przy wlaczonej klimatyzacji mam spalanie o ok 0.1-0.2 wiecej. Jak mialem fabryczny program na 95KM to spalanie na postoju mialem stale przewaznie i wynosilo 0.3l (bez wachan na 0.4). raptorf22 05-01-2017, 13:23 W mojej Foce spalanie na postoju po rozgrzaniu to 0,4 l/h, czasem tak przeskakuje 0,4-0,5l/h ale tylko czasami , raczej cały czas jest równo 0,4l/h. W moim przypadku 0,3l/h widziałem zaraz po adaptacji wtrysków po wgraniu mapy na 115KM. Obecnie od czasu do czasu pokaże 0,3l/h na postoju ale to sporadycznie i na moment. Zauważyłem że jak więcej pracuje gazem tj. częsta zmiana obrotów, przyspieszanie itp to potem zjedzie do tych 0,3 i wraca na 0,4. Z tego czytałem tutaj na forum to większość miała spalanie na postoju 0,5-0,6l/h przy 95KM i tak też było u mnie przed upgrade. Nie wiem ile na postoju jest poprawnie, a ile to już oznaka lejącego wtrysku. Przebieg u mnie to 161500 km. cezarg1410 05-01-2017, 18:29 Moje auto jest w pełni. Sprawne i od zawsze mam 0.4. 0.3 to pojawia mi się tylko na w pełni rozgrzanym jak wcisne off na climatronicu. I to sporadycznie. Ale spoko mam w domu golfa tdi i tam 0.8 to norma :p KolarzNFS 22-01-2017, 20:26 Panowie chyba dołączę do szczęśliwych posiadaczy nowych wtryskiwaczy... U mnie przy rutynowej kontroli komputerem wyszło, że wszystkie 4 (!) wtryski mają błąd, przy czym na drugiej dziurze błąd ma charakter stały. A przebieg mam na poziomie 176 kkm. Z racji, że mocno nie wierzę wszelkim warsztatom (ASO włącznie), bo trochę siedzę w branży, postanowiłem próby przelewowej nie robić. Demontaż wtrysków powinien się wiązać z założeniem nowych przewodów, podkładek itp, a nikt tego nie robi. Zamiast tego jadę jutro do CityCaru (ASO w Gliwicach) na podpięcie pod IDS-a i pełną kontrolę dawkowania przez wtryskiwacze. Koszt podobny, a przynajmniej nikt nic nie dotyka i nie zepsuje bardziej. Od razu uprzedzę pytających o objawy: TOTALNY BRAK. Tyle tylko, że problem z wtryskami mogą trwać i trwać, a objawów nie będzie. FF3 już jest na tyle dziki, że sobie tak steruje dawką żeby silnik chodził równo i nie trzęsło. Tak sobie myślę, że szkoda trochę, bo przynajmniej bym wiedział, że coś się na prawdę psuje :P leszekadamek 22-01-2017, 20:42 U mnie 2 wymienione, ale różnica między starymi a nowymi musi być na tyle duża, że nie udało się doprowadzić do całkowicie równej pracy, od ok 1500 do 2000 obr trzęsie, tak więc wkrótce kolejne 2. Czekam na wynik Twojego testu, u mnie zaczęło się dokładnie tak samo, bez objawów fizycznych, tylko błąd na komputerze. KolarzNFS 22-01-2017, 20:44 Czekam na wynik Twojego testu, u mnie zaczęło się dokładnie tak samo, bez objawów fizycznych, tylko błąd na komputerze. Jaki miałeś przebieg? leszekadamek 22-01-2017, 20:46 Jaki miałeś przebieg? Błąd zarejestrowany przy 189 tys, test i wymiana przy ok. 193 raptorf22 22-01-2017, 22:38 Czym sprawdzałeś błędy na wtryskach? Rozumiem że ASO tylko sprawdzi Tobie dawki jakie są? Duży koszt w ASO takiej usługi? ministerq 23-01-2017, 04:07 Od razu uprzedzę pytających o objawy: TOTALNY BRAK. Tyle tylko, że problem z wtryskami mogą trwać i trwać, a objawów nie będzie. FF3 już jest na tyle dziki, że sobie tak steruje dawką żeby silnik chodził równo i nie trzęsło. Tak sobie myślę, że szkoda trochę, bo przynajmniej bym wiedział, że coś się na prawdę psuje Zaprawdę powiadam Ci, nie wiesz co mówisz :D Wyobraź sobie że w MK1 z delphi, nawet średnia odchyłka parametrów wtrysku powoduje problemy z pracą silnika. I tak naprawdę cieżko to ogarnąć tak, żeby wszystko działało poprawnie. ;) KolarzNFS 23-01-2017, 20:49 ministerq - sęk w tym, że między konstrukcjami MK1 a MK3 jest lekko licząc 13 lat różnicy, cała wieczność w motoryzacji :) Ale nie o tym. Jestem zażenowany poziomem obsługi w ASO. Po badaniu IDSem nie dostałem żadnych wydruków, a jedynie słowne, mocno rozmyte informacje na temat stanu mojego układu wtryskowego. Dowiedziałem się, że... no... wieszają się w tym aucie wtryskiwacze, ale... no... nie jest tak źle... bo w sumie... to ludzie tak jeżdżą i jeżdżą i wie Pan, no... można się powoli szykować na wymianę, ale to może nie że już tylko tak no... za chwilę.... ale no trzeba. Ale nie trzęsie Panu, nie? No bo... jak nie trzęsie, to ja bym się nie spieszył. I tak też póki co postanawiam, spieszył się nie będę, bo żadnych fizycznych objawów nie zauważyłem. Tym bardziej, że w niemieckiej centrali Forda skończyły się wtryskiwacze regenerowane i są jak na razie jedynie nowe - trochę droższe. O jakieś 400 zł na sztuce. leszekadamek 23-01-2017, 21:24 I tak też póki co postanawiam, spieszył się nie będę, bo żadnych fizycznych objawów nie zauważyłem. Tym bardziej, że w niemieckiej centrali Forda skończyły się wtryskiwacze regenerowane i są jak na razie jedynie nowe - trochę droższe. O jakieś 400 zł na sztuce. Myślę, że słusznie, w sumie bezobjawowo jeździłem, ale chciałem udoskonalić pekaesa, to teraz muszę jeszcze 2 wymienić. drof1 25-01-2017, 19:26 Proszę o opinie na temat wtryskiwaczy SIEMENS regenerowanych fabrycznie. Są one dostępne w ASO w cenie 730, a więc 500 zł taniej niż nowe z katalogu Inter Cars. W PL brak jest zestawów naprawczych do tych wtryskiwaczy, taką informację uzyskałem w rozmowie z warsztatem Bosch Serwis. Jaki więc proces regeneracji przechodzą te wtryski fabrycznie ? Zastanawiałem się nad używkami z allegro olx, ale wybór jest bardzo mały, poza tym ryzyko zakupu złomu duże. W kręgu mojego zainteresowania pozostają więc regenerowane z ASO. leszekadamek 25-01-2017, 21:19 Ja mam wymienione 2 z fabrycznej regeneracji, 2 kolejne są w drodze, subiektywne wrażenia po wymianie, to więcej mocy/momentu, tłumaczę sobie to lepszym rozpyleniem a przez to spalaniem. Więcej będę wiedział za kilka dni po wymianie pozostałych, a jeszcze więcej za 2 lata :wink: drof1 26-01-2017, 08:01 Z tego co wyczytałem w necie wynika, że gdy wtryskiwacze ulegają uszkodzeniu mechanicznemu lub zabrudzeniu nagarem, a szczególnie gdy wtryski "leją" komputer zmniejsza ciśnienie wtrysku. System generuje błędy diagnostyczne ale nie koniecznie zapala kontrolkę silnika. Silnik w takim stanie zapewne nie osiąga właściwych parametrów mocy i momentu obrotowego, ale odpala i pracuje. No i " ludzie tak jeżdżą i jeżdżą ...". Dzwoiąc do ASO w sprawie wtrykiwaczy, zapytałem czy już wymieniali takowe w mk3. Usłyszałem że jeszcze nie. Zaproponowali diagnostykę komputerem i próbę przelewową, ale podziękowałem. Koszt wymiany wtrysków w ASO wynosi około 500 zł. Wymieniają je w komplecie z przewodami wysokiego ciśnienia, podkładkami itp. wrzoch 26-01-2017, 18:17 informację uzyskałem w rozmowie z warsztatem Bosch Serwis. Jaki więc proces regeneracji przechodzą te wtryski fabrycznie? To, że producent nie wypuszcza na rynek zestawów naprawczych, żeby kowale i Janusze się za to nie brali bez sprzętu i umiejętności, to nie znaczy wcale, że sam tego nie robi. Przecież producent ma dostęp do części do czegoś co sam produkuje. Tak samo jest ze skrzyniami PS, są dostępne w dwóch opcjach - funkiel nówka za 22kPLN i regenerowana za jakieś 17kPLN. Turbiny Garret też regeneruje sam i do VTG długo nie wypuszczali fabrycznych zestawów naprawczych. Przy większości tego typu zakupów wymagany jest zwrot starych, które też podlegać będą sprawdzeniu i jeśli coś się z nich da odzyskać, to będzie to odzyskane, uzupełnione o brakujące części i znowu sprzedane. KolarzNFS nie wiem jak Ty sobie wyobrażasz kontrolę dawki paliwa przy pomocy jakiekiegokolwiek sprzętu na silniku. Nie ma takiej opcji w systemie Common Rail. Próba przelewowa jest mniej wiarygodna, ale i tak zdecydowanie bardziej niż ściemnianie ASO Forda, że coś są w stanie zmierzyć (oprócz tego, co się PCMowi wydaje, że trafia do cylindra). Wtrysk paliwa do cylindra w systemie CR wyzwalany jest jakkolwiek dziwnie to brzmi poprzez otwarcie zaworka przelewowego i nigdy inaczej. Główne problemy w systemie CR są dwa - pierwszy to zatkany rozpylacz, drugi przepuszczający zawór przelewowy. Nieszczelny przelew = przelewający wtrysk. Przyczyn może być kilka - zużycie, parszywe paliwo, uszkodzona pompa CR, jazda na pustym baku. NIGDY nie powinno się wymieniać wtryskiwaczy bez uprzedniego sprawdzenia czy reszta układu paliwowego jest w porządku i czysta, bo skończy się to na szybkiej ponownej wymianie wtryskiwacza. Jeśli w filtrze cokolwiek się błyszczy to lepiej zacząć od sprawdzenia pompy CR i dopiero później zająć się wtryskami. KolarzNFS 26-01-2017, 19:49 wrzoch - żyłem w przekonaniu, że dzisiejszy diesel jest tak precyzyjnym wynalazkiem, że można takie dane zmierzyć na podstawie danych dostępnych ze sterownika. Wydawało mi się to oczywiste, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że dzisiejsze wtryskiwacze CR potrafią wykonać kilka (chyba do 7 jak dobrze pamiętam) dawek podczas jednego cyklu. A nie robią tego same, tylko na podstawie impulsu, który dostają ze sterownika. Dla mnie wydawało się to normalne... Nie jestem jednak na bieżąco, współczesne czasopisma motoryzacyjne piszą mało o nowoczesnych technologiach a co fachowiec to inna opinia... Gdybym wiedział, do kogo mogę pojechać na fachową diagnostykę, to zrobiłbym to już dawno. Nie ważne, czy byłby to 5 km czy 100 km. drof1 26-01-2017, 20:25 Przy większości tego typu zakupów wymagany jest zwrot starych, które też podlegać będą sprawdzeniu i jeśli coś się z nich da odzyskać, to będzie to odzyskane, uzupełnione o brakujące części i znowu sprzedane. ASO nie żąda zwrotu wymontowanych wtryskiwaczy. Czas oczekiwania wynosi dwa dni od zamówienia. wrzoch 27-01-2017, 10:26 Napisałem przy większości, nie przy każdym. Widocznie mało opłacalne dla nich jest odzyskiwanie czegokolwiek z wtrysków. Mało prawdopodobne się wydaje, że gdyby było inaczej, to by ich nie chcieli. Przecież nikt nie buduje swojego silnika z CR, żeby nie miał co oddać. żyłem w przekonaniu, że dzisiejszy diesel jest tak precyzyjnym wynalazkiem, że można takie dane zmierzyć na podstawie danych dostępnych ze sterownika. Nie bardzo. Nie ma żadnego czujnika, który mierzy wydatek paliwa na wtryskiwacze. Nie ma żadnego czujnika, który mierzy wydatek paliwa na listwę CR. Silnik ma co prawda możliwość regulacji dawki (korekty wtryskiwaczy), ale robi to w sumie tylko na podstawie czujnika spalania stukowego, MAFa, MAPa, czujnika ciśnienia na szynie CR i pewnie kilku innych jeszcze nie uwzględniłem, ale ... Nie ma niczego co mogłoby zmierzyć jakość rozpylenia paliwa w komorze (a od tego zależy jakość spalania mieszanki paliwo powietrze). Nie ma niczego, co mogłoby skontrolować szczelność zaworu przelewowego albo jego zatkanie (on steruje ilością wtryskiwanego paliwa). PCM cały czas działa w oparciu o to, że wtrysk jest sprawny. Zadaje impuls o określonej szerokości i "spodziewa się", że odpowiadająca tej szerokości impulsu dawka paliwa dostanie się do cylindra. To co jest najbardziej zabawne, to ludzie, którzy cieszą się z tego, że na hamowni ich 5letni Diesel ma więcej mocy niż w katalogu. A bardzo często jest pierwszy znak tego, że przelewają wtryskiwacze - dawka paliwa jest większa, stąd moc większa. MIREKTERAZPOLSKA 27-01-2017, 12:15 ASO nie żąda zwrotu wymontowanych wtryskiwaczy. Czas oczekiwania wynosi dwa dni od zamówienia. No pewnie że nie, tylko więcej płacisz za wtryskiwacz drof1 27-01-2017, 12:35 Zadzwoniłem ponownie do ASO, no i sprawa wygląda tak: cena za wtryskiwacz wynosi 738 zł pod warunkiem zwrotu wymontowanego. W przeciwnym razie obowiązuje dopłata 180 zł za sztukę. Podczas poprzedniej rozmowy pan z ASO nie był łaskaw o tym wspomnieć. No to teraz pytanie: Co jest lepszym wyborem używane z gwarancją rozruchową z allegro, czy regenerowane z aso ? Oszczędność na korzyść używek wynosi od 2150 do 1750 zł na komplecie. Czy to jedyny argument za ? wrzoch 27-01-2017, 12:56 Oszczędność na korzyść używek wynosi od 2150 do 1750 zł. Czy to jedyny argument za ? No ja bym nie powiedział, że aż tyle zaoszczędzisz. Jakbym kupował używki, to bym jednak najpierw wrzucił to na stół aby sprawdzić czy to cokolwiek warte i czy w ogóle warto je zakładać do auta. Przynajmniej 50 od sztuki nie Twoje, także 200 oszczędności mniej. Żeby zaoszczędzić 2150 musiałbyś kupić go za 200 od sztuki. Samochód z małym przebiegiem nawet mocno uszkodzony też swoje kosztuje, a do odzyskania z mocno uszkodzonego auta jest mało. No chyba, że ktoś podpierdzielił w miarę nowe auto i gorący towar szybko trzeba spuścić. Teraz rodzi się tylko jedno pytanie. Ile jeszcze zamierzasz tym samochodem jeździć. Jeśli długo, to bym się nie zastanawiał. Nowy wtrysk to nowy wtrysk. Efektywność spalania na pewno będzie większa, dawkowanie paliwa lepsze. Może się okazać, że jeśli autem będziesz chciał pojeździć jeszcze trochę, to to co nadpłacisz za wtryski zwróci się w niespalonym paliwie. To 738 to po rabacie jest? Pytałeś w ogóle o jakieś rabaty? Dzwoniłeś do innych ASO? Ile dają gwarancji na te regenerowane? Rok? Dwa? a na używki ile dostaniesz? 14 dni? miesiąc? drof1 27-01-2017, 13:39 Aso Ford jest w Rzeszowie. Dwa razy tam dzwoniłem a jutro wybieram się osobiście i spróbuję ponegocjować. Auto mam od listopada 2016, przekroczyło 200 tyś, ale systematycznie było serwisowane w aso. Ostatni przegląd jest aktualny i myślę że to daje mi pole do negocjacji rabatu.Mam zamiar pojeździć tym autem co najmniej 4 lata. Co do Twoich argumentów wrzoch, zgadzam się i też brałem je pod uwagę. Poza jednym, piszesz:: co nowy wtrysk to nowy. No nie do końca, bo są to wtryski po regeneracji, in plus fabrycznej regeneracji. leszekadamek 05-02-2017, 19:58 ... to mogę się pochwalić, że wtryskiwacze wymienione, kody ustawiłem sam Forscanem, (bo mechaniku się popsuł komputer) i konwulsje silnika ustały :) spenser696969 06-02-2017, 05:36 ... to mogę się pochwalić, że wtryskiwacze wymienione, kody ustawiłem sam Forscanem, (bo mechaniku się popsuł komputer) i konwulsje silnika ustały :) Można wiedzieć jaki przebieg wymiany? I ile łączenie wtryskiwacze kosztowały? leszekadamek 06-02-2017, 08:13 Można wiedzieć jaki przebieg wymiany? I ile łączenie wtryskiwacze kosztowały? Przebieg 195 tys, zakup wtryskiwaczy niecałe 600 PLN/szt (fabrycznie regenerowane). spenser696969 06-02-2017, 09:04 zakup wtryskiwaczy niecałe 600 PLN/szt (fabrycznie regenerowane). Zakup w ASO? Mi w ASO za regenerowane krzyknęli 750 zł/szt. i zwrot starych. leszekadamek 06-02-2017, 09:27 Zakup w ASO? Mi w ASO za regenerowane krzyknęli 750 zł/szt. i zwrot starych. Ja oczywiście zwróciłem stare i ta cena jest przy zwrocie.Kupowałem z kaucją ok 200 PLN a po zwrocie starych korekta. Zakup negocjowałem w Bemo Motors. czesci@bemo-motors.pl Wojtek O. 06-02-2017, 10:14 Mnie od razu powiedzieli że oni i tak wysyłają do Chrzanowa do regeneracji i żebym tam jechał. leszekadamek 06-02-2017, 10:20 Mnie od razu powiedzieli że oni i tak wysyłają do Chrzanowa do regeneracji i żebym tam jechał. Regeneracji moich piezoelektryków nikt nie chciał się podjąć. Zmówiłem, przyjechały fabrycznie zapakowane, z logo Forda etc, wymieniłem , odesłałem stare. spenser696969 06-02-2017, 10:26 Mnie od razu powiedzieli że oni i tak wysyłają do Chrzanowa do regeneracji i żebym tam jechał. W ASO FORD tak powiedzieli? Mi koleś w serwisie Ford mówił że w Niemczech naprawiają wtryskiwacze. drof1 06-02-2017, 13:10 ... to mogę się pochwalić, że wtryskiwacze wymienione, kody ustawiłem sam Forscanem, (bo mechaniku się popsuł komputer) i konwulsje silnika ustały :) Poza ustaniem konwulsji odnotowałeś inne zmiany na plus ? Poprawa dynamiki, kultury pracy, akustyka, itp. Konwulsje to był objaw agonii wtrysków, a wcześniej coś się działo ? leszekadamek 06-02-2017, 13:45 Poza ustaniem konwulsji odnotowałeś inne zmiany na plus ? Poprawa dynamiki, kultury pracy, akustyka, itp. Konwulsje to był objaw agonii wtrysków, a wcześniej coś się działo ? Konwulsje pojawiły się po wymianie 2 z 4 wtrysków, ustały po wymianie pozostałych. Innych efektów nie zauważyłem, ale że pojeździłem trochę takim na wpół naprawionym samochodem, to subiektywne odczucia mogą być mocno ... subiektywne :) Wojtek O. 07-02-2017, 09:55 Mnie powiedział że fabryczna regeneracja to wymiana części na oryginalne producenta i oni wysyłają do TurboTec Chrzanów który tak robi. Bump: Regeneracji moich piezoelektryków nikt nie chciał się podjąć. Zmówiłem, przyjechały fabrycznie zapakowane, z logo Forda etc, wymieniłem , odesłałem stare. Nie wszystkie się da choć Gładysek ma imponującą listę. Krzyschu 28-06-2017, 08:04 Dla zainteresowanych oto lista elementów z aktualnymi numerami OE i cenami do wymiany wtrysku: Układ paliwowy 1.6 TDCi od 2011 (https://ford.7zap.com/pl/car/53/6.1112/17/1553/15427/67101/#9229A) - uszczelka miedziana pod wtrysk: 1700379 (8,87 zł) - tuleja ustalająca wtrysk: 1691340 (2,40 zł) - uszczelka O'ring pod przewód przelewowy: 1732259 (9,32 zł) - przewód paliwowy wtrysku 1: 1685822 (45,74 zł) - przewód paliwowy wtrysku 2: 1685825 (64,08 zł) - przewód paliwowy wtrysku 3: 1685826 (46,90 zł) - przewód paliwowy wtrysku 4: 1685827 (44,86 zł) - śruba jarzma wtryskiwacza: 1685783 (9,15 zł) - kołek pod jarzmo wtryskiwacza: 1697497 (7,73 zł) - jarzmo wtryskiwacza: 1843409 (36,32 zł) UWAGA nieaktualny numer 1774461 A teraz opis mojej niedzielnej przygody: Po kilku km od ruszenia usłyszałem na skrzyżowaniu pracę silnika niczym w Ursus 30. Udało mi się zaparkować po 100m od skrzyżowania. Okazało się, że pękło jarzmo wtryskiwacza, który był wymieniany. W tym momencie cylinder nie ma kompresji a siwy dym wali przez gniazdo wtrysku. Tuleja ustalającą się podtopiła. Sama końcówka gdzie są otwory rozpylające paliwo wyglądała ok ale powyżej zauważyłem lekkie nadtopienie. Silnik w każdym razie pracuje, a czas pokaże czy będą błędy z pracy wtryskiwacza. Jeśli chodzi o jarzmo to albo magicy-mechanicy dokręcili jarzmo ile pary w łapach albo jarzmo było wadliwe. Zamówiłem jarzmo pod nowym numerem w ASO. W tych silnikach, są montowane dwa typy: kute i odlewane. Nie było na te elementy akcji serwisowych, więc ciężko ocenić, czy kute pękają, czy były droższe lub bardziej kłopotliwe w produkcji. Wole to drugie, bo mam jeszcze 3 kute na pozostałych wtryskach. Pasują oba typy choć znacznie różnią się w wyglądzie. Ponadto moment dokręcenia jest inny: kute 7Nm 80 stopni odlewane 7Nm 85 stopni daaro 29-06-2017, 19:08 Mi silnik drga na wolnych obrotach.przyzwyczailem się do tego.czy to objaw "odlatujacych"wtryskiwaczy? I czy aby samemu wymienic bez adaptacji czy kodowania się obejdzie? marcin2105 30-06-2017, 21:10 Mi silnik drga na wolnych obrotach.przyzwyczailem się do tego.czy to objaw "odlatujacych"wtryskiwaczy? I czy aby samemu wymienic bez adaptacji czy kodowania się obejdzie? U mnie taz czasami drga. Rozmawialem ze znajomym mechanikiem i ten powiedzial zeby sie nie przejmowac bo te silnika tak sie zachowuja. Ten wlasnie mechanik mial raz klienta z takim objawem jak drganie silnika na wolnych obrotach i ten klient uparl sie na wymiane wtryskiwaczy po czym po wymianie silnik tak samo drgał jak przed wymianą drof1 25-08-2017, 10:40 No i stało się. Rano w dniu wyjazdu wakacyjnego wypoczynku odpalam auto.... silnik na chwilę rusza, pracuje bardzo nierówno może dwie sekundy - tak jakby chodziły dwa max trzy cylindry po czym gaśnie Na wyświetlaczu pojawia się pilny serwis. Kolejne dwie próby uruchomienia kończą się podobnie. Czwarta próba... silnik pracuje bardzo nierówno ale nie gaśnie. Chwilowe spalanie skacze w zakresie od 0.7 do kilkunastu litrów. Powoli ale systematycznie silnik się uspokaja więc ruszam. Podczas jazdy jest tak jakby nie było żadnej usterki. W trasie robię postój, z duszą na ramieniu gaszę silnik. Ponowne uruchomienie przebiega prawidłowo, tak jakby nic rano się nie wydarzyło. Od tamtego czasu minęło trzy tygodnie. Tak problematycznego porannego rozruchu nie miałem W większości przypadków odpalał prawidłowo, jednak kilka razy po uruchomieniu pracował nierówno, chwilowe spalanie rosło na ułamek sekundy po czym wracało do normy. Wszystkie rozruchu ciepłego silnika były prawidłowe. Na rozgrzanym silniku chwilowe spalanie na wolnych obrotach to 0.3 - 0,4 l/h. Czyli norma. W przyszłą środę jadę do serwisu na diagnozę problemu. Hooch180 25-08-2017, 10:57 Ja też raz miałem sytuację, że sinik nie chciał zapalić. Dzień jak co dzień. Kręcę i nic. Potem zaczyna palić na 2-3 cylindry. Potem nic. Aż w końcu odpalił jakby nigdy nic się nie stało. Od tamtego dnia mięły 2 miesiące i sytuacja się nigdy nie powtórzyła. Zero błędów w komputerze. gruby1979 23-02-2018, 22:13 Czesc Wszystkim . Moj Focus ma padniete wtryski przebieg 59tys od nowosci 1.6 tdci 95 KM . chce zakupic nowe 4 wtryski ale mam dylemat moje maja na cewce numer 9674973080 i takie bym najlepiej zakupil ale kolega podal mi link ze te sa dobre i beda pasowaly do mojego modelu http://allegro.pl/wtryskiwacz-e-av6q9f593aa-9802448680-ford-citroen-i7175552610.html#aboutSeller . Pytanie moje to czy faktycznie te 9674973080 mozna zamienic 9802448680 tymi . Dobra cena bo tylko 570m za sztuke a w sklepach 1100zl szt . Chyba ze macie jakies inne propozycje gdzie mozna kupic . Pozdrawiam mk1969 24-02-2018, 14:03 Czesc Wszystkim . Moj Focus ma padniete wtryski przebieg 59tys od nowosci 1.6 tdci 95 KM . chce zakupic nowe 4 wtryski ale mam dylemat moje maja na cewce numer 9674973080 i takie bym najlepiej zakupil ale kolega podal mi link ze te sa dobre i beda pasowaly do mojego modelu http://allegro.pl/wtryskiwacz-e-av6q9f593aa-9802448680-ford-citroen-i7175552610.html#aboutSeller . Pytanie moje to czy faktycznie te 9674973080 mozna zamienic 9802448680 tymi . Dobra cena bo tylko 570m za sztuke a w sklepach 1100zl szt . Chyba ze macie jakies inne propozycje gdzie mozna kupic . PozdrawiamJa u siebie wstawilem dwa nowe z numerem ...680 na miejsce uszkodzonych z numerem ...080. Po wpisaniu nowych kodów i resecie dawek Forscanem przyuczenie wtryskow poszlo sprawnie. Po krotkim czasie wtryski zaczęły stukac, ale z odczytu Forscana wychodzi, że to jeden ze starych (mechanik sprawdzal je wcześniej na stole i były podobno OK). Na razie próbuję podczyscic je chemią (lm 2666). Póki co uciszyly się, ale nie wiem na jak długo. Jesli to nie pomoże na dłuższą metę, to dokupie kolejny nowy. Taniej niż na aukcji zapodanej powyżej nie widzialem. Niemniej, mam niemiłe przeczucie, ze zarówno zakupione przeze mnie wcześniej na OLX wtryski (680 PLN) jak i te z Allegro mogą być made in China. Czy ktoś może to potwierdzić/wykluczyć? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka gruby1979 24-02-2018, 16:04 Rozmawialem wlasmjie z gosciem co zajmuje sie tylko wtryskami i powiedzial mi ze jesli wymienisztylko 1 lub 2 to w krotkim czasie padna znowu . A co do wtryskow to wszystko to jedno i to samo ja dzis dzwonilem do jednego sklepu i podal mi oryginal za 850 zl ze juz sam nie wiem . A te wtryski to mozna montowacbdo calej grupy PSA . mihoo5 26-02-2018, 22:10 Witam. Mam pytanie odnośnie wtryskiwaczy w Focus MK 3 1,6 Tdci 115KM. Sytuacja wygląda tak że auto ma najechane 280 tyś KM. Odpala bez problemu pobrze się zbiera ale powyżej 2 tyś obrotów. Najgorsze że odczuwalne sa drgania na jalowym biegu. Troche gazu i wszytsko OK. Podłaczylem kompa i za pomocą ForScan sprawdziłem taki parametr jak udział mocy w cylindrze. Parametr na biegu jalowym od 1.4 do 0,7. po lekkim dodaniu gazu wszytkie równo 1,0000... Zrobilem restet dawki początkowej wtrysku, autoadaptacja i troche pomogło. Po jakimś czasie coraz gorzej to drugi reset. Wtryski juz się nie zaadoptowały klekot silnika i troche bialego dymu. Kupiłem używki wtryski niby super. Przelożylem zaprogramowalem kody wtrysków. Pierwsze odpałenie i od razu widać różnice. Reset dawki i autoadaptacja. Znowu na jalowym biegu troche trzęsło ale zbierał sie od samego dołu. Pochodził 2-3 miesiące i znowu mulowaty do 2 tys obrotów. Znowu zrobiłem reset dawki i chyba znowy padły wtryski. Przejechałem 20-30 km brak autoadaptacji. klaekocze na zimnym silniku i biało dymi. Jak sie rozgrzeje to klekocze tylko podczas jazdy powyżej 2,5 tys obrotów. Co dziwne dynamiczny odpala bez problemu przy -15 stopni. podrzucam zdjęcia z ForScan. Na postoju jak widać wszytsko rezjechane. Podczas jazdy udział mocy niby wszędzie taki sam, ale w drugiej tabeli powinny być parametry learn. Jest tylko dla pierwszego cylindra. Wtryski i układ paliwowy do czyszczenia czy da sie cos z tym zrobić? lando 26-02-2018, 22:38 Objawy podobne do uszkodzonego egr Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka gruby1979 03-03-2018, 20:21 Ja dzisiaj zakupilem komplet wtryskow nowe w przyszlym tygodniu beda wymieniane . Focus ma przejechane zaledwie 60 tys . Nie wiadomo dlaczego padly . medard 06-06-2018, 16:27 kodowanie wtryskiwaczy musi być kiedyś nie zakodowałem to mi bujało budą, układ odpowietrzałem po wymianie i zapalił od strzała, ze 20km trochę kopcił i głośno chodził wtryskiwacz (adaptacja) ale już jest ok. Witam Muszę wymienić jeden wtryskiwacz i tu mam pytanie czym i jak kodować te wtryski?Mogę ewentualnie wymienić wtryskiwacz a na kodowanie pojechać do kogoś kto to robi.Mogę prosić o linka/ Nigdzie nie mogę znaleźć tej tulejki i podkładki oraz oringa. Wszędzie jest do starszych modeli.Jeśli ktoś mógł by pomóc będę wzdzięczny. Krystos 06-06-2018, 20:07 Stronę wcześniej masz wszystkie części wypisane, do kupienia w każdym ASO. Kodowanie to chyba nawet programem forscan zrobisz samodzielnie plus na koniec adaptacja podczas jazdy 3-6 bieg rozpędzasz się do 2500 obrotów i hamujesz silnikiem do 1500 obrotów. Takich cykli trzeba z 10 zrobić. medard 11-06-2018, 09:25 Mam pytanie czy w c-maxie2 czy focusie3 trzeba odkręcić to plastikowe podszybie by dojść żeby wymienić wtryskiwacz nr2?Tam jest bardzo mało miejsca,po prostu strasznie ciasno.Tak dla ciekawości napiszę wszystkim ,że w aso w Pile wołają 2tys.za części z wymianą jednego wtryskiwacza. Bałem zapytać czy wymiana kompletu to razy 4 czy jeszcze więcej. Może z 10 tys? daaro 11-06-2018, 12:11 To się pochwał za ile ty kupiłeś,a nie gadaj co i gdzie kosztuje. medard 12-06-2018, 17:51 kupiłem używkę z allegro za 3 stówki i będę wymieniał sam .Dlatego zapytałem czy to plastikowe podszybie lepiej odkręcić czy nie. medard 12-06-2018, 19:56 To się pochwał za ile ty kupiłeś,a nie gadaj co i gdzie kosztuje. Te ceny nie są normalne bo auto 2010r a ceny z kosmosu. Taki wtrysk powinien kosztować nie więcej niż 200, 300 zł ale nowy. WIDZĘ JUŻ ZMIErzCH ropniaków. Ja na 100 procent już nie wezmę ropniaka dziś to porażka. medard 13-06-2018, 20:24 U mnie taz czasami drga. Rozmawialem ze znajomym mechanikiem i ten powiedzial zeby sie nie przejmowac bo te silnika tak sie zachowuja. Ten wlasnie mechanik mial raz klienta z takim objawem jak drganie silnika na wolnych obrotach i ten klient uparl sie na wymiane wtryskiwaczy po czym po wymianie silnik tak samo drgał jak przed wymianą u mnie też drży na wolnych obrotach ale ja myślałem,że to sprzęgło dwumasa.Jutro będę wymieniał wtrysk bo cewka w nim padła i zobaczę może to wina wtrysku była? przemek9 23-06-2018, 20:23 Medard, czy objawy ustały po wymianie wtryskiwacza? hellix 23-09-2018, 16:45 I mnie dopadła przygoda z wtryskami w mk3. Z tym, że na obecną chwilę niezakończona. Objaw: na zimnym silniku zaczeło wariować , telepać budą , podczas jazdy na zimnym zwieszka obrotów na 2000 - jak by ktoś złapał za pedał gazu i nie pozwalał wcisnąć. Pojechałą foka na sprawdzenie wtrysków. Okazało się że z 4 jeden wmiarę, 2 słabe, jeden całkowita dętka. Pytanie czy regeneracja, czy wymiana na nowe. Koszt regeneracji 250 zł sztuka. Wczoraj auto odebrane, no i cóz - jutro wraca na warsztat, dalej telepie zaraz po uruchomieniu - spalanie na postoju 0.2 - 0.3 . Podczas przyśpieszania łapie czkawki po odpuszczeniu gazu, Wciskając sprzęgło przy 2500 / min obroty spadają do 2000 , stoją 5 s i dopiero leci w dół. No i pojawiło się dymienie na czarno - czego wcześniej nie było. 135000 km udokumentowanego przebiegu. Tak więc trochę dramat z jakością. Auto od nowości lane firmowym premium ON. cezarg1410 23-09-2018, 18:22 hellix To spadanie obrotów.. Przecież te auta tak mają. Przy wciśnięciu sprzęgła obroty zatrzymują się tam gdzie będą na następnym biegu. Co do dymienia: bardzo niedobrze. Mocno niekorzystne na dpf. Te silniki zdrowe nie dymia chyba zupełnie nic. Co do jakości... Tata ma 156 kkm na swoim i póki co wszystko idealnie. drof1 24-09-2018, 14:07 ...Auto lane od nowości firmowym premium ON... A czy premium ON jest dobry dla wtryskiwaczy ? Lepsze właściwości smarne ma standardowy ON. Serwis który wymienił wtryski w moim aucie zalecił tankowanie zwykłego ON, oczywiście na renomowanych stacjach. I tego się trzymam. Moje stare wtryskiwacze przydzwaniały gdy silnik był mocno obciążony. Np podczas depnięcia z obrotów około 1800, ale na biegach od 4 wzwyż. Wszystkie generowały błędy, ale żadnego dymienia nie było. Tak na dobrą sprawę miałem tylko jeden incydent z porannym rozruchem. Silnik nie chciał zaskoczyć, cztery próby zakończyły się niepowodzenie. Silnik dostawał telepawki. W końcu zaskoczył i zrobiłem trasę bo musiałem. Ok 600 km, przejechałem bez problemu. Po powrocie serwis, stół probierczy... I diagnoza - uszkodzony moduł piezo w każdym wtrysku, deficyt wtryskiwanego paliwa. Wymiana na nowe z ASO, fabrycznie regenerowane. Po wymianie obniżenie spalania, wzrost dynamiki jak po delikatnym wirusie. tiga1916 24-09-2018, 16:46 hellix Koszt regeneracji 250 zł sztuka. Przy takiej cenie to wsadzili pewnie końcówkę firad czy coś podobnego i go umyli, dostałeś protokół ze stołu probierczego? cezarg1410 24-09-2018, 18:45 Ja tylko dodam że taty foka lata w 90 procentach na zwykłym ON z Orlenu. Problemów zero póki co. Jeśli jest to problem zbyt suchego paliwa to ciekawe jaki byłby efekt dokewania oleju 2t. ministerq 25-09-2018, 04:29 Te ceny nie są normalne bo auto 2010r a ceny z kosmosu. Ceny są normalne, tylko polskie zarobki z dupy. szczotkiewicz 27-09-2018, 15:18 Jak to jest w kuponem używki, numery wtryskiwaczy muszą być takie same, czy wystarczy, że będzie od motoru z tą samą mocą? adam.gda 06-12-2018, 09:43 Witam, własnie czekam na wymianę kmpl. wtryskiwaczów w mojej mk3 1.6 115. 2012. Czytałem uważnie wasze objawy i nie do końca mi się wszystko pokrywa, do rzeczy. Nigdy nie było problemu z rozruchem, obrotami itp. Nigdy nie kopcił na biało, jedyny objaw który zmusił mnie do kontroli to podczas redukcji biegu kompletny brak mocy silnik, czułem jak by miał wyskoczyć przed samochód. Następna sprawa to ruszanie, dziwny odgłos podczas samego ruszania, nie umiem go opisać niestety. W poniedziałek odbieram auto z serwisu, wymiana 4szt. po ok 900zł/szt. Dodatkowo wymiana wszystkich uszczelek, płyty podajnika paliwowego (?) która miała nieszczelność i ciekło paliwo... Dam znać, czy coś się zmieniło - dodam tylko że byłem w 100% pewny że to dwumas.. edit. przebieg to 175kkm Krystos 14-12-2018, 14:12 Daj znać jak efekty wymiany i koszty pablo294 15-12-2018, 01:01 Mówisz o problemie przy redukcji.. A mnie zastanawia czy to normalne że moje auto ma "turbodziure" tzn. Wciskam gaz do dechy i dopiero po chwili ciągnie. pawelek89 16-12-2018, 11:43 Witam Posiadam forda c-maxa z 2012r 1.6 TDCi 95km przebieg 81000km i wtryskiwacze poleciały :( Objawy to szarpanie na zimnym i dymienie na biało ( czuć nie przepalone paliwo). Autko kupiłem z przebiegiem 63000km , okazuje się że popszedni właściciel tankował olej opałowy (mieszkam w Irlandii) cena przez pół niższa. Od ponad roku walczę z tym tematem, wymieniłem co się tylko dało MAF, MAP, EGR, wszystkie cewki i zawory od podciśnienia, a także turbina jest nowa. a efekt nadal taki sam twarda praca silnika, szarpanie, dymienie. jak się dobrze rozgrzeje jest lepiej bo nie dymi . na zimnym po odpalenie komputer wskazuje spalanie 1.6l a na ciepłym 0.4 l/h . NIestety tutaj cena nowego wtryskiwacza to prawie 250 Euro-sztuka. wg mojej wiedzy wtryskiwacze są albo zatkane albo piezoelektryk niedomaga. Co do regeneracji takowych wtryskiwaczy, żadna firma nie wymienia piezoelektryka regeneracja polega na wymianie końcówki rozpylacza,umyciu całego wtrysku i sprawdzenie na stole. Lepiej dołożyć trochę kasy i kupić nowe nowe wtryski niż kombinować z używkami czy regenerowanymi, no chyba że auto idzie handel .. Krzyschu 17-12-2018, 07:12 Poleciały wtryski, a ty wymieniłeś wszystko poza wtryskami? 250 Euro to podoba cena za wtrysk w ASO w Polsce. Nowe wtryski w ASO to zregenerowane wtryski. Płacisz kaucje przy zakupie, którą odzyskujesz po zdaniu zużytego wtrysku. pawelek89 17-12-2018, 18:05 Tak czasem bywa jak w okolicy nie ma porządnego mechanika który potrafił by pomóc. Dlatego drogą eliminacji wtryskiwacze zostawiłem na sam koniec, ponieważ miałem nadzieje że są dobre. zamówiłem w PL nowe siemensa (nieregenerowane ) za cenę 680 netto :D czekam na przesyłkę, wymienię ,zakoduję,zaadoptuję i zobaczymy co dalej :D adam.gda 18-12-2018, 13:28 Dam znać, czy coś się zmieniło - dodam tylko że byłem w 100% pewny że to dwumas.. edit. przebieg to 175kkm Sprawa wygląda tak wymiana wszystkich na nowe po 900zł/szt simensy. Samochód wrócił do świata żywych. Dodatkowo była nieszczelność w listwie paliwowej. Całość naprawy 4500zł gibaj 18-12-2018, 13:46 Całość naprawy 4500zł :shock: nieźle :one: Silniki całe ze 2 by kupił krzy04 10-02-2019, 13:55 Wyłącznie tak. Ogólnie uważam to za żenadę że po 190 tysiącach padają wtryski... Żenadą jest fakt, że wtryski padają w nich po 160 tysiącach. U mnie dzisiaj diagnoza -padnięty wtrysk na 4 cylindrze, przebieg 161 tyś km. w związku z powyższym muszę wymienić i tu rodzi się pytanie, właściwie retoryczne. Czy można wymieniać je pojedyńczo? Jeżeli tak to proszę o uczciwego sprzedawcę używek. daaro 10-02-2019, 16:14 A co się dzialo że wymieniasz wtryski? Jakie objawy? leszekadamek 10-02-2019, 17:41 Żenadą jest fakt, że wtryski padają w nich po 160 tysiącach. U mnie dzisiaj diagnoza -padnięty wtrysk na 4 cylindrze, przebieg 161 tyś km. w związku z powyższym muszę wymienić i tu rodzi się pytanie, właściwie retoryczne. Czy można wymieniać je pojedyńczo? Jeżeli tak to proszę o uczciwego sprzedawcę używek. Ja wymieniłem najpierw 2 -tak wyszło na próbie przelewowej, potem kolejne 2( za radą mechanika, choć uważam, że niepotrzebnie ale to już inna historia). Kupiłem fabrycznie regenerowane w Bemo Motors, zwracając stare wyszło mi chyba ok 550 pln/szt. gkowalczyk 11-02-2019, 18:38 może to nie wina wtrysków, a jakości paliwa? aprox99 11-02-2019, 18:45 160 tys. to dużo na wtrysk, miliardy razy się otwiera i zamyka to jest kiedyś wyrobiony. Nic nie jest na wieczność DudekSopot 09-05-2019, 19:54 Witam, Mam kombi MK3 95 KM. Przechodzę również przez ścieżkę naprawy wtrysków i na obecnym etapie wyniki dupy nie urywają. Historia była następująca. Pracował nierówno, klekotał i czasem brykał na jeździe pod lekką górkę na 4,5 biegu. Ostatnio już poszło grubiej i podczas wyjazdu z rodziną wyrzucił mi komunikat "Awaria silnika. Konieczny natychmiastowy serwis." (zjechałem z trasy i sprawdziłem jeszcze w instrukcji że jeżeli komunikat jest na pomarańczowo to można jechać ale nigdzie daleko). Zjechałem do Norauto i zczytalli mi błędy i wyszło że nieprawidłowa praca wtrysków. Wtrysk numer 3 dawkował wyrażnie więcej niż pozostałe 1,2 i 4 (jeżeli dobrze pamiętam to ilość była 1,4 a reszta w okolicy 0,8). Oddałem do warsztatu, który niby specjalizuje się w Fordach i tutaj już nie będę opisywał całej ścieżki bo mam lekkiego w****a na szefa tego zakładu ale ostatecznie kupiłem dwa nowe wtryski. Wtryski w moim fordzie są piezoelektryczne (myślę że wszyscy takie macie) w tym typie silnika. W serwisie autoryzowanym Forda dowiedziałem się że wymieniają wtrsyki również pojedynczo w zależności od tego ile stwierdzą że jest wadliwych. Więc nie jest to raczej prawda że konieczne trzeba wymieniać wszystkie 4 na raz. W autryzowanym Fordzie w Gdyni również dają dwie opcje nowe i regenrowane. I tutaj uwaga dwa regenerowane wtryski z robociną (niezbyt skomplikowaną umówmy się) 5400 zł a oryginalne 7000 zł. Więc oczywiście grzecznie wróciłem do warsztatu i już wtedy nowe wtryski wydawały mi się dużo tańsze. Kupiłem na allegro dwa nowe od sprzedawcy z Bydgoszczy za 730 zł/szt. zszedł do 700 zł. Jak przyszły i otworzyłem to wyglądały na nowe ale niestety takie srebrne opakowania były otwarte więc sie lekko zaniepokoiłem. Zadzowniłem ale przekonują że otworzyli bo potrzebowali numery wtrysków spisać do gwarancji. Mają mnóstwo pozytywanych komentarzy więc nie mam podstaw nie wierzyć. Wczoraj zawiozłem zamaontowali w 3 i 4 cylindrze, zaprogramowali, odpowietrzyli, wymieniliśmy filtr powietrza. I dzisiaj dzwonią, że silnik ma więcej mocy, nie wywala błedów ale klekocze. I tak dzisiaj odebrałem. PRzjechałem nim ze 40 km i rzeczywiście silnik pracuje według mnie głośnie i jak odpuszczam gaz na 4 lub 3 biegu to poklekuje. Więc trochę słabo. No jedyne pocieszenie że nie wywala błedu. Pojadę może w najbliższym czasie zczytać dawkowanie na poszczególnych wtryskach ale widać że temat problemów z wtryskami to nie jest prosty temat. luckyboy 09-05-2019, 21:32 160 tys. to dużo na wtrysk, miliardy razy się otwiera i zamyka to jest kiedyś wyrobiony. Nic nie jest na wiecznośćW 2.0dci wtryski robią nie mniej niż 550.000km, a średnio 650-700tkm - sprawdzone na 20 nowych samochodach. Więc te 160tkm to jakieś nieporozumienie... aprox99 09-05-2019, 21:36 Gdyby wtryski tyle wytrzymały to by nie było tyle tematów na forum luckyboy 09-05-2019, 21:38 Gdyby wtryski tyle wytrzymały to by nie było tyle tematów na forumNajwidoczniej są nędzne w tych silnikach. aprox99 09-05-2019, 21:48 7ubNormalnego użytkownika to nie interesuje samochód powinien jeździć bezproblemowo a nie wymiana wtrysków czy pompy po kilkudziesięciu tysiącach kilometrów. Zresztą te same problemy mają inni, to nie tylko problem Forda czy bardziej Delphi albo Boscha. Kolega ma renault megane z 2002 i 350 tys przejechane bez problemu, znaczy można Wojtek O. 10-05-2019, 09:56 W foce mk3 Siemensy to jest g.... niewiele lepsze niż wtryski w nowych BMW Ja pierwszy komplet wymieniłem po około 180 tyś. teraz mam 235 i już jeden wymieniałem bo znów nierówno grał. A wymienione były na nówki oryginalne. Oczywiście gwarancja nie obowiązuje bo już ponad rok i nie uznali. A tak Gładyska chwalą w Krakowie. W starszym 1,6HDI 16v(to ten sam silnik co TDCI jak by ktoś nie wiedział) wtryski zaczęły poddymiać po ponad 300tyś. km latałem autem do 415tyś. DudekSopot 23-05-2019, 09:43 Wydaje mi się że mówisz o innym rodzaju wtrysków. Są dwa rodzaje. Nowsze piezoelektryczne są inaczej wykonane (konieczna większa precyzja) i działają wielofazowo. Tu jest jano napisane że zywotność wtryskó piezo które sa w moim Fordzie 1.6 tdci, 95 KM, 2011 wynosi 150-200 tys. https://www.swiat-diesla.pl/Wtryskiwacze-elektromagnetyczne-i-piezoelektryczne-roznice-w-rozwiazaniach-i-osiagach-news-pol-1528379021.html Bump: Jeszcze moje ostatnie doświadczenia: mogę ci tylko podpowiedzięc nie kupujcie wtrysków od sprzedawcy z Allegro https://allegro.pl/oferta/wtryskiwac...tem=7997915080 Ja kupiłem pierwsze dwa wtryski za 700 zł/szt. mi sprzedał. I mam wątpliwości co do ich jakości. Tzn wizualnie wyglądały ok ale pudełka nie były oryginalne i worki plastikowe były rozcięte. Tłumaczył się że potrzebował spisać numery do gwarancji. No trochę to budzi zawsze wątpliwości. Następne zamowiłem na iparts za cena na sklepie 935 zł/szt. sprzedali za 890 zł/szt. Ale zaznaczyłem że mają być nieotwierane w oryginalnych pudełkach i z plombami. I takie przyszły. Takie polecam zamówić. Będziecie mieli pewność, że wymieniacie wszystkie na nowe i wtedy wiadomo co jest grane czy to układ paliwowy wtrysku czyj jednak musisz trzeba iść. Inaczej będziecie się kręcić w kółko i wydawać kasę na samochód który jak będzie kulał to znowu nie wiadomo co jest dokładnie przyczyną. A każde zamonotwanie i wymontowanie wtrysków i testy to koszty. U mnie po wymianie wszystkich efekt jest taki że: - na wolnych chodzi idealnie - mam korekcję w okolicach 1,0 na każdym wtrysku - nie wywala żadnych błedów dot. wtrysków - spalanie spadło o ok. 1l na 100 km jestem na poziomie 6,5 l po mieście Mam jednak problem bo się dziwnie zachowuje na schodzeniu z obrotów. Będę dalej szukał i zastanawiam się czy nie domówić nowych dwóch wtrysków z iparts bo co do tego z allegro to już mi minał czas na zwrot i zakładam problemy ze zwrotem. Tyle mogę polecić. A w 3miescie jakoś mechanicy się nie wyrywają to tej roboty bo to złożony problem i kosztowny i jak klienci chcą po taniości robić na regenrowanych np. to potem są stresy i kłotnie, że kasa wydana i dlaczego samochód dalej dziwnie chodzi a muszą płacić. Mam nadzieję że komuś to pomoże. Jak pojdę dalej napiszę. Swoją droga może ktoś miał podobne doświadzenia po wymianie wtrysków że samochod schodząc z obrotów pracuje nierówno. ADyarac 13-06-2019, 17:02 Ja wymieniłem najpierw 2 -tak wyszło na próbie przelewowej, potem kolejne 2( za radą mechanika, choć uważam, że niepotrzebnie ale to już inna historia). Kupiłem fabrycznie regenerowane w Bemo Motors, zwracając stare wyszło mi chyba ok 550 pln/szt. Dzwoniłem w maju 2019 do Bemo Motors w Warszawie na Ostroroga + na Radzymińskiej do Forda i powiedzieli mi chyba 889zł za sztukę regenerowane ( nowe ponad 1100zł ) a jak z gwarancją to trzeba kupić cały zestaw wtryski, przewody itp. razem coś około 4200zł. Sokółłł 18-08-2019, 21:12 Może ktoś wyjaśnić dlaczego wtryski mają termin przydatności? Np. na tej aukcji wtrysk ma termin przydatności luty 2020: https://allegro.pl/oferta/oryginalny-wtrysk-1791017-ford-1-6-hdi-citroen-tdc-7990288692 Fawa 11-11-2019, 13:16 Błąd P029E - balans mocy cylindra 2 - korekta dawki paliwa na granicy maksymalnej. 1,6 tdci z 2011 roku, przebieg bliski 400 000. Bilans cylindrow na zimnym silniku na biegu jalowym w okolicach 1, tylko na 2 cyl było 1,3. Po lekkim dodaniu gazu, wszystkie na 0,99. Objawy - poranna nierowna praca, ktora po chwii sie uspokaja. Silniki ogolnie jezdzi ok. Wtryski są w 7. Czyzby juz trzeba bylo robic cos ? Sokółłł 11-11-2019, 18:45 Też miałem nierówną pracę na zimnym silniku i ten sam komunikat, po jakimś czasie padła cewka na jednym z wtrysków, po wymianie cewki pracuje normalnie. daaro 11-11-2019, 21:29 Ale Meksyk. Wymiana cewki w wtrysku MK3 1.6 TDCi Jeszcze ktoś może w to uwierzyć. Gdzieś chyba zaspał admin na tym forum. Sokółłł 11-11-2019, 22:13 Nie mam wpływu na to jak to nazwał zakład regeneracyjny, fachman nazwał to cewką. Choć pewnie chodziło o element piezoelektryczny, który padł. Tak czy siak wymienili górną część wtryskiwacza. Konserwant 09-06-2020, 11:31 Cześć. Przychodzę do Was z zapytaniem ponieważ sprawa nie jest dla mnie do końca jasna. Chce wymienić wtryskiwacz w silniku 1.6 TDCi. Wiem jakie oznaczenie ma mój obecny wtryskiwacz - 50274v05 9802448680 ACLHJG 84575 LB08. Pytanie pojawia się na tym etapie, czy wystarczy by nowy wtryskiwacz miał oznaczenie 50274v05 9802448680? Czy też musi mieć dopisek 84575 bądź LB08? Dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam. lando 10-06-2020, 10:03 Wstaw zdjecie tego wtrysku bo pewnie to bosh i pewnie podajesz z nr ima ktrory jest niepowtarzalny Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Konserwant 10-06-2020, 10:10 Aktualnie mam tylko takie zdjęcie lando 11-06-2020, 10:20 9802448680 Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Konserwant 11-06-2020, 10:26 Ok, dzięki. W sumie pozostaje mi tylko jedno pytanie. Wszystkie wtryskiwacze muszą być dokładnie te same? Czy mogę mieć np. dwa 9802448680 (podobno zamiennik) i dwa 9674973080 (podobno oryginał)? daaro 11-06-2020, 10:30 Witam. Czy ktoś mi podpowie które to są kody do zaprogramowania ? Wtryski nowe vdo Jest kilka tych numerów na opakowaniu i zanim zabiorę się za wymianę chciałbym wiedzieć Konserwant 11-06-2020, 10:38 Witam. Czy ktoś mi podpowie które to są kody do zaprogramowania ? Wtryski nowe vdo Jest kilka tych numerów na opakowaniu i zanim zabiorę się za wymianę chciałbym wiedzieć Cześć. Spójrz sobie na moje zdjęcie wyżej, ja mam w FORSCAnie wpisane "ACLHJG" przy kodowaniu. DJ_MaxiM 05-07-2020, 18:30 Witam Trochę odkopuję, ale mam pytanko, czy jeśli podejrzewam jeden wtrysk walnięty, to wymienić jeden czy nie iść w Januszowanie i od razu wymienić 4 na raz? Znacie może jakiegoś dobrego magika od TDCi w okolicach Legnicy lub Wrocławia? Pozdro Arek luckyboy 06-07-2020, 23:44 Januszowaniem jest wymieniać wtryskiwacze na czuja [emoji38] spamki 06-03-2021, 16:44 Witam. Da się to zamienić na bosha 0445110239? ktoś to żeźbił? jest to w ogóle możliwe? kristop 19-09-2021, 18:02 Mam uszkodzony wtryskiwacz nr 1 konkretnie padła cewka czy co tam siedzi przymierzam sie do samodzielnej wymiany i chetnie poznam uwagi tych którzy to przerabiali luckyboy 19-09-2021, 18:09 Jeżeli masz zaplecze i pojęcie to bułka z masłem [emoji846] kristop 23-09-2021, 19:54 Wtrysk wymieniony, nie obyło sie bez strat ale silnik ładnie odpalił i równo pracuje pozostała ikona silnika na zegarach, rozumiem ze pozostałosc po zapisanym błedzie jutro sprawdze czy bede mógł wpisac kod wtrysku i wykasowac bład nigdy tego nie robiłem wiec podpowiedzi mile widziane Slawko 23-09-2021, 21:16 Wszyscy piszą, że wtryski wywalają błędy. Ale żaden nie napisał jakie? To ja się pytam, jakie to błędy? kristop 24-09-2021, 08:23 Wyjasniam w czasie jazdy szarpnęło, tryb awaryjny i powrót na lawecie (ubezpieczenie zadziałało ) sprawdzenie forscanem wyrzuciło bład DTC P1261 - zwarcie w obwodzie1 wtryskiwacza były też błedy w ABS i module PAM to chyba od parkowania ale tymi nie zawracałem sobie głowy ,zdaje sie ze pojawiły sie samoczynnie po wejsciu w tryb awaryjny Sprawdziłem elektrycznie 1 wtryskowacz rezystancja jest 80-90 kohm , 2 -200kohm , kontrolnie 3 -200kohm co potwierdziło usterke pierwszego Wczoraj wymieniłem na nowy przy okazji uszkodziłem zielonoczarną zapinke powrodu odpinałem 2 a pękła 3-ka ,wszystko jest plastikowe i bardzo sztywne dzisiej podepne komputer i sprawdze jaka jest obecnie sytuacja Slawko 24-09-2021, 08:47 sprawdzenie forscanem wyrzuciło bład DTC P1261Można, można. Pytanie jakie błędy mieli inni, nie wszyscy mieli tryb awaryjny i powrót na lawecie. mnie np. wywala P02D3, P02CF, P02D1 (Programowanie odchylenia wartości wtryskiwacza A” cylindra X na granicy maksymalnej), i gdyby nie forscan, to nikt by nie wiedział, że takie błędy są, bo auto jeździ normalnie, ale coś musi być na rzeczy, skoro te błędy wyskakują. Gdyby wszyscy w tym temacie napisali jakie mieli błędy, to innym byłoby łatwiej ocenić co i jak. daaro 25-09-2021, 08:02 To ja napiszę jak było u mnie. Przebieg auta nie potwierdzony około 190tkm. Od kupna były błędy jak wyżej. Silnik zimny głośniej wtryski klepaly podczas przyspieszania. Niby było ok. Ale kupiłem po dobrej cenie nówki 4 wtryski i sam wymieniłem. Nie to auto. Nastała cisza pod maską. Stare wtryski sprzedałem też w dobrej cenie więc mniej ,,"boli" Fulara 25-09-2021, 08:16 jaka cena nówek ? zdradź jak to nie tajemnica kristop 25-09-2021, 08:22 745zl 1szt 14zł śruba daaro 25-09-2021, 08:28 jaka cena nówek ? zdradź jak to nie tajemnica 780 euro za 4 Prawie 2 lata temu. luckyboy 25-09-2021, 08:31 Czasami jak w moim przypadku warto dodać dodatek do diesla, po 3000-4000km nastała cisza. Prócz kilkudziesięciu złotych nie ma nic do stracenia. Fulara 25-09-2021, 08:45 745zl 1szt 14zł śruba dobra cena jeśli ori kiedyś wymieniałem w v8 to klient zapłacił 20 000 g:Dg:D no ale zabawa z jazdy bezcenna daaro 25-09-2021, 08:49 Dużo jest niby nowych. Realnie są regenerowane Slawko 25-09-2021, 10:26 warto dodać dodatek do diesla, możesz napisać co dolewałes? Jest spory wybór luckyboy 25-09-2021, 13:05 możesz napisać co dolewałes? Jest spory wybórArchoil AR6900D-MAX, teraz stosuje Mannol Diesel Ester Additive dla lepszego smarowania. kristop 04-10-2021, 12:24 Mam prosbe do włascicieli 16 tdci mk3 posiadajacych forscana o sprawdzenie kodów wtrysków i porównanie ich z zamontowanymi w samochodzie daaro 04-10-2021, 17:28 U mnie się zgadzały kristop 04-10-2021, 17:47 U mnie niestety nie tzn .numery wszystkich sie zgadzaja ale ich umiejscowienie w silniku juz nie silnik pracował żadnych problemów teraz wymieniłem jeden wtrysk i zastanawiam sie gdzie wprowadzic zmiany Slawko 04-10-2021, 17:53 Jakbyście poczytali stronę forscan, to byście wiedzieli, że opis kolejności w forscanie nie odpowiada kolejności cylindrów w bloku tylko kolejności "zapłonu". Nie wiem jaka jest kolejność"zapłonu" w dieslach, ale przykładowo: Wtrysk 1 - cylinder 1 Wtrysk 2 - cylinder 4 Wtrysk 3 - cylinder 2 Wtrysk 4 - cylinder 3 daaro 04-10-2021, 19:37 Forscan ładnie opisuje co i jak i który jest który. Sam też robiłem i nie można się pomylić Na przykładzie mazdy. Ale identiko w mk3 https://youtu.be/1XAf19FI3S4 Slawko 04-10-2021, 20:05 Twórcy forscana twierdzą to co napisałem. Poza tym w np. 1.6tdci kolejność cylindrów jest liczona od skrzyni a nie tak jak jest na rysunku w programie od rozrządu. Tam rysunek jest tylko poglądowy. Ale może się mylę i google źle przetłumaczyło https://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=6&t=2 daaro 04-10-2021, 20:42 Jakbyś nie tłumaczył, to ten program forscan to dziecinada jeśli chodzi o zakodowanie wtrysków. Kto pyta nie błądzi.ok. Ale pierwszy raz robiłem u siebie wymianę wtrysków i robiłem to co pokazuje forscan. Jakoś auto hula Slawko 04-10-2021, 20:47 Nie twierdzę że to trudne. Tylko zwracam na to uwagę. :) daaro 04-10-2021, 20:55 Tak było w moim Slawko 04-10-2021, 21:09 No właśnie to jest podobno błędne (ten rysunek). Raz, że w naszych silnikach kolejność cylindrów jest od drugiej strony, powinno być 4-3-2-1 a nie 1-2-3-4. W górnym rzędzie masz numery wtrysków 1-2-3-4 i to jest ok bo mówi o numerze wtrysku a numer wtrysku jest tak jak występuje wtrysk czyli Wtrysk 1. Cylinder 1 Wtrysk 2. Cylinder 4 lub 3 ( nie znam kolejności wtrysku) Wtrysk 3. Cylinder 3 lub 4 Wtrysk 4. Cylinder 2. Kolejność cylindrów w jakiej następuje wtrysk trzeba sprawdzić w serwisowce, lub zapytać tego co wie. Oprócz tego linku co podałem wcześniej jest jeszcze opis na głównej stronie forscana. Bump: Są tu na forum mechanicy, może Oni się wypowiedzą? daaro 04-10-2021, 21:19 Co ma kolejność wtrysku do programowania/zakodowania? W większości aut i też w fordzie kolejność cylindrów jest zawsze 1 od strony rozrządu. Co mnie obchodzi kolejność zapłonu? Zrobiłem jak chciał forscan i basta. Podobno to chłop w szpitalu umarł Slawko 04-10-2021, 21:25 i też w fordzie kolejność cylindrów jest zawsze 1 od strony rozrządu.skoro tak twierdzisz....... To ok. Tylko że silnik Twój i mój jest konstrukcji PSA czyli francuskiej a tam jest liczone od skrzyni. Zastanawiam się także dlaczego w schemacie elektrycznym też jest liczone od skrzyni. Sam byłem zdziwiony. No ale jak na wstępie, skoro tak twierdzisz to pewnie tak jest. Mnie i tak nie przekonales :) Slawko 05-10-2021, 08:51 Hmmm, nic nie rozumiem. Chyba macie rację z tym kodowaniem i kolejnością cylindrów. Dzisiaj sprawdziłem jak to wygląda u mnie. Z tego co wiem, wtryski nie były wymieniane od nowości, ale głowy nie dam sobie uciąć. Iiii....... jest dokładnie jak na ekranie w forscanie. 1234 od lewej i kody wtrysków sa dokładnie tak jak w załaczniku bombello 05-10-2021, 10:16 Witam. Podepnę się pod temat. Około 4 lata temu zakupiłem mojego galaxy, i zrobiłem mały tuning u kolegi z forum. Zaczął się problem z wchodzeniem w tryb serwisowy po mocniejszym depnięciu. Podjechałem do serwisu, podpięli pod kompa, posprawdzali, błąd P0093 i P0094 i zaczęli wróżyć- najpierw zmienimy filtr paliwa, potem czujnik ciśnienia- koszt 2500. Jak to nie pomoże to sprawdzimy wtryski, a jak nie to, to wtedy pompa. Zamknąłem drzwi i wyszedłem. Trochę nauczyłem się z tym jeździć tzn żona. W związku z tym że przyszedł czas na DPF - ponieważ siadła świeca dopalacza. Cała naprawa skończyła się powodzeniem po wymianie świecy, czyszczeniu chemicznym DPF- a, oraz adaptacji w forscanie. Wszystko wróciło do normy, oczywiście do tych pierwszych dwóch błędów. Podwinąłem rękawy i zacząłem od próby przelewowej. Wynik mnie przeraził: 1-45 ml 2-110 ml 3-45 ml 4-45 ml Najgorsze jest to że próbę robiłem w czasie 2 minut bo brakło mi podziałki. Po pomnożeniu razy dwa daje wyniki 90,220,90,90. Dużo czytałem forum i takich przelewów nikt nie odnotował. Dodam jeszcze że auto za wyjątkiem tego że wchodzi w tryb awaryjny przy mocniejszym depnięciu, ani nie kopci , ani nie ma problemu z paleniem nawet w zimie. Przeciwieństwie do niektórych forumowiczów. Przechodząc do meritum czy te wtryski są w aż tak złym stanie że tak bardzo przelewają ? czy robić wszystkie czy tylko ten który leje najmocniej? Dlaczego nie kopcił jak u kolegów? Fulara 05-10-2021, 11:07 Podepnij po ludzku pod komputer i odczytaj korekty wtrysków. Podaj korekty. Nic więcej nikt ci na tym etapie nie podpowie. Ps. Zostawiłeś w warsztacie 2500 i nawet cię nie poinformowali czy wtryski nie leja ???? Slawko 05-10-2021, 11:12 Witam. kto mi podpowie w czym problem, jeszcze nie dawno wszystko było ok. a dzisiaj.... Co zrobiłem od kiedy było ok. wymieniłem olej i filtr, oraz wlałem ARCHOIL AR6900-D MAX do paliwa jakieś 300km temu. Silnik pracuje normalnie, nie telepie, ładnie przyspiesza, odpala itp. Świece żarowe nowe, sprawne, błędów brak. Ktoś coś podpowie? edmun 05-10-2021, 11:32 Zostawiłeś w warsztacie 2500 i nawet cię nie poinformowali czy wtryski nie leja ???? na moje oko to nie zostawił koszt 2500. Jak to nie pomoże to sprawdzimy wtryski, a jak nie to, to wtedy pompa. Zamknąłem drzwi i wyszedłem. Fulara 05-10-2021, 11:36 Witam. kto mi podpowie w czym problem, jeszcze nie dawno wszystko było ok. a dzisiaj.... Co zrobiłem od kiedy było ok. wymieniłem olej i filtr, oraz wlałem ARCHOIL AR6900-D MAX do paliwa jakieś 300km temu. Silnik pracuje normalnie, nie telepie, ładnie przyspiesza, odpala itp. Świece żarowe nowe, sprawne, błędów brak. Ktoś coś podpowie? Nie klepie ci ten jeden wtrysk z takimi wynikami ? Slawko 05-10-2021, 11:40 no właśnie nic nie zauważyłem. Nie wiem od kiedy tak jest. Dzisiaj zauważyłem, jak sprawdzałem jak mam wtryski pokodowane (#151). Wcześniej zawsze było tak jak pozostałe, raz poniżej 1, raz powyżej. To wskazania na wolnych, przy 2000 zawsze było 1,0007939 jednakowo na wszystkich, a teraz na trzech ten wynik a na tym jednym 0,0xxxx. No nic, zobaczę w drodze powrotnej do domu co się będzie działo. Waterspoon 05-10-2021, 11:52 1-45 ml 2-110 ml 3-45 ml 4-45 ml Dlaczego nie kopcił jak u kolegów? Miałem pare aut z tymi silnikami i 2.2. Pompa WC daje równe ciśnienie na wszystkie wtryskiwacze, przelewy to to co wraca do układu. Z tego wynika, że masz uszkodzony drugi wtrysk, może być zatarty i nie doprowadza do cylindra tyle paliwa jak inne wtryski. Przy spokojnej jeździe moduł sterowania koryguje to korektami, ale przy mocnym dodaniu gazu korekty są poza skalą i nie można zrównoważyć cylindrów, co doprowadza do wywalenia błędu i trybu awaryjnego, a ponieważ wtryski nie leją dlatego nie ma też dymaki z wydechu. Fulara 05-10-2021, 12:02 Miałem pare aut z tymi silnikami i 2.2. Pompa WC daje równe ciśnienie na wszystkie wtryskiwacze, przelewy to to co wraca do układu. Z tego wynika, że masz uszkodzony drugi wtrysk, może być zatarty i nie doprowadza do cylindra tyle paliwa jak inne wtryski. Przy spokojnej jeździe moduł sterowania koryguje to korektami, ale przy mocnym dodaniu gazu korekty są poza skalą i nie można zrównoważyć cylindrów, co doprowadza do wywalenia błędu i trybu awaryjnego, a ponieważ wtryski nie leją dlatego nie ma też dymaki z wydechu. Uszkodzony wtrysk albo już brak kompresji na drugim cylindrze z uwagi na to że wtrysk wali w tłoka. Do sprawdzenia bombello 05-10-2021, 13:30 Miałem pare aut z tymi silnikami i 2.2. Pompa WC daje równe ciśnienie na wszystkie wtryskiwacze, przelewy to to co wraca do układu. Z tego wynika, że masz uszkodzony drugi wtrysk, może być zatarty i nie doprowadza do cylindra tyle paliwa jak inne wtryski. Przy spokojnej jeździe moduł sterowania koryguje to korektami, ale przy mocnym dodaniu gazu korekty są poza skalą i nie można zrównoważyć cylindrów, co doprowadza do wywalenia błędu i trybu awaryjnego, a ponieważ wtryski nie leją dlatego nie ma też dymaki z wydechu. Witam. Dzięki za odpowiedzi. No właśnie chodziło mi o to czy do wymiany bądź naprawy są wszystkie czy tylko ten jeden. Bo z tego co wyczytałem na forum to wartości powinny być do 30 ml w czasie 4 minut. Korekty sprawdzę jutro rano i dam znać. I tak jak kolega sprostował wyżej nie zapłaciłem tych 2500 zł tylko 500 za sprawdzenie. Chcieli po kolei wymieniać jak nie to to może to. A warsztat to autoryzowany serwis w Gorzowie. Slawko 05-10-2021, 14:12 No nic, zobaczę w drodze powrotnej do domu co się będzie działo.nic z tego nie rozumiem. Teraz jest tak jak było czy wskazania na tym cylindrze niecałe 1. Przy przyspieszaniu wszystkie równo po 1.00007939. Pewnie jakiś błąd forscana lub laptopa. kristop 05-10-2021, 14:44 Hmmm, nic nie rozumiem. Chyba macie rację z tym kodowaniem i kolejnością cylindrów. Dzisiaj sprawdziłem jak to wygląda u mnie. Z tego co wiem, wtryski nie były wymieniane od nowości, ale głowy nie dam sobie uciąć. Iiii....... jest dokładnie jak na ekranie w forscanie. 1234 od lewej i kody wtrysków sa dokładnie tak jak w załaczniku Dzieki za sprawdzenie , poprosze nastepnych życzliwych o sprawdzenie danych z forscana i tego co jest w silniku Fulara 05-10-2021, 14:49 nic z tego nie rozumiem. Teraz jest tak jak było czy wskazania na tym cylindrze niecałe 1. Przy przyspieszaniu wszystkie równo po 1.00007939. Pewnie jakiś błąd forscana lub laptopa. Przy przyspieszeniu zawsze mają po 1.0000 daaro 05-10-2021, 21:15 Miałem pare aut z tymi silnikami i 2.2. Pompa WC daje równe ciśnienie na wszystkie wtryskiwacze, przelewy to to co wraca do układu. Z tego wynika, że masz uszkodzony drugi wtrysk, może być zatarty i nie doprowadza do cylindra tyle paliwa jak inne wtryski. Przy spokojnej jeździe moduł sterowania koryguje to korektami, ale przy mocnym dodaniu gazu korekty są poza skalą i nie można zrównoważyć cylindrów, co doprowadza do wywalenia błędu i trybu awaryjnego, a ponieważ wtryski nie leją dlatego nie ma też dymaki z wydechu. 2,2 często tłoki lubią dziurkę Waterspoon 06-10-2021, 07:55 2,2 często tłoki lubią dziurkę Jak złomowałem auto z tym silnikiem przy przebiegu prawie 500 kkm to wtryski i cała góra były igła, ale niestety nie wytrzymał dół, obróciła się panewka i korba wyszła bokiem. bombello 06-10-2021, 13:13 Podepnij po ludzku pod komputer i odczytaj korekty wtrysków. Podaj korekty. Nic więcej nikt ci na tym etapie nie podpowie. Ps. Zostawiłeś w warsztacie 2500 i nawet cię nie poinformowali czy wtryski nie leja ???? Podłączyłem kompa i prawdopodobnie nie opcji odczytania korekty wtrysków, bo mam silnik DW10C. jedyne co znalazłem to : Korekta impulsu cylindra 1; -1,14 mikro sekund Korekta impulsu cylindra 2; 0,40 mikro sekund Korekta impulsu cylindra 3; 0,06 mikro sekund Korekta impulsu cylindra 4; -1,29 mikro sekund oraz prędkość delta bilansowania wtrysków 1;-0 1/min prędkość delta bilansowania wtrysków 2;-1 1/min prędkość delta bilansowania wtrysków 3; 2 1/min prędkość delta bilansowania wtrysków 4; 1 1/min Nie wiem czy z tego można coś wywnioskować. Fulara 06-10-2021, 13:44 A nie masz jakichś normalnych odczytów typu mg/sek ? Poza tym test przelewu a ilość wtryskiwanego paliwa podczas pracy to różne parametry. Czasem lejący wtrysk to objaw kondycji silnika i np. słabszej kompresji dlatego ECU chce wyrównać bilans obrotu i stabilności wału i wtryski leja. Ja bym na twoim miejscu odczytal jakimś lepszym programem a dla świętego spokoju zmierzylbym kompresję cylindrów. Ona 50 procent rzeczy wyeliminuje albo potwierdzi bombello 06-10-2021, 18:17 Chm jeździłem na tym z 3 lata, auto ma przejechane 300 tys, myślę że zacznę od tego jednego wtrysku co najbardziej upuszcza i zobaczymy co będzie. A kompresję też od razu sprawdzę. W każdym bądź razie dzięki wielkie. Dam znać jak ogarnę tego jednego. Tylko muszę znaleźć do kupienia zaworek przelewowy do wtryskiwacza delphi EMBR00101D. daaro 06-10-2021, 20:51 Zamień wtrysk miejscami i diagnozuj. Szybko i sprawnie dowiesz się czy to on czy kompresja rbe 28-11-2021, 14:12 Mam niewielki wyciek ropy z 1 wtryskiwacza. Poza dokuczającym mi (zwłaszcza w lecie) zapachem ropy w kabinie podczas postoju (i jej niewielką ilością na pokrywie zaworów) silnik pracuje w 100% poprawnie. Czy w takiej sytuacji jest jakaś opcja na uszczelnienie wtrysku czy też pozostaje tylko wymiana lub regeneracja? PS. Przyczyną nieszczelności na 99% jest sam wtrysk a nie np. przewody powrotne (wymienione na nowe). Fulara 28-11-2021, 14:17 wymień uszczelkę pod wtryskiem rbe 29-11-2021, 19:57 Dzięki, ale podobno u mnie źródłem nieszczelności jest sam wtryskiwacz a nie uszczelka pod nim :( dzwiedziu 29-11-2021, 22:52 podobno Podobno ;) Weź spray do czyszczenia hamulców i dokładnie wszystko umyj w koło. Po odparowaniu niech ktoś włączy i trzyma na obrotach silnik, a Ty świeć latarką i szukać miejsca gdzie zacznie się pocić. Ropa jest tłusta, powinno być widać. Najczęściej to wina miedzianej podkładki między wtryskiem a głowicą. Wrzawrzak 26-03-2022, 16:37 Witam wszystkich. Mam pytanie z innej beczki, mam uszkodzoną cewkę wtryskiwacza na 4 cylindrze- błąd P1264. Okolice wtryskiwaczy czyściutkie brak oznak uszkodzonych podkładek pod wtryskiwaczami. Czy wymieniał ktoś samą cewkę wtryskiwacza bez jego demontażu? Czy w ogóle da się kupić samą cewkę? Czy nie bawić się i wymienić cały wtryskiwacz? Pojazd: Ford C max 1.6 tdci przebieg 235 000km. Sokółłł 27-03-2022, 17:43 Wymieniałem samą cewkę, ale nie obejdzie się bez demontażu. Wymieniałem znaczy zawiozłem do zakładu naprawczego. Koszt w 2019 roku wyniósł 400zł. Mario@Berlin 16-04-2022, 21:29 Cześć, dołączę sie do tematu jeśli można . dziś postanowilem wyczyścić wtryski w swoim fokusie mk3 1,6 tdci 115 km preparatem liqui moly diesel spülung , podłączylem węzyki wlałem preparat do słoika i odpalilem auto ,wszystko bylo ok do czasu kiedy podszedlem wcisnac gaz , ku mojemu zdziwieniu w jednej chwili silnik zgasł . :( Okazało się że węzyk powrotny wypadl ze słoika , cały płyn wylał się na ulicę i oczywiście zapowietrzylem układ .:619: i d..a . po kilkunastu próbach odpalenia bateria prawie wyzioneła ducha zostały mi moze jeszcze jedna dwie ,trzy próby , malym trikiem udało mi sie go odpalić;) trochę na początku telepałalo silnikiem jednak po chwili wszystko wróciło do normy .Zaraz po tym podłączylem FORSCAN na telefon i i tu mala niespodzianka wartośći PCIL_INC_C1-4 na wszystkich wtryskach są 0 ,wczesniej nigdy tak nie było ,zawsze te wartośći były pomiędzy 256 a 820 .Wie ktosz kolegów za co jest odpowiedzialna ta opcja ??? P4WE7 06-07-2022, 16:15 Witam i dołączam do wątku.. zachciało mi się Forda kurde. Kupiłem go dwa miesiące temu, od pierwszego właściciela, przebieg pewny, od znajomego który kupił go w salonie - 89k km nalotu, na dzień dobry padło wspomaganie(regeneracja przekładni), tydzień temu klima(cewka) i przy sprawdzaniu kompem wyszło że są błędy od wtrysków: 1. P02D300 - wtryskiwacz, cyl. 4 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji 2. P02CF00 - wtryskiwacz, cyl. 2 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji 3. P02CD00 - wtryskiwacz, cyl. 1 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji 4. P02D100 - wtryskiwacz, cyl. 3 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji 5. P02A200 - 3 cylinder - regulacja paliwa osiągnęła maks. Samochód pali od strzału, nie kopci, rozwija moc(plynnie). Przejechałem się nim na wypad w góry(600km), bez problemu zajechał i wrócił, wziął 4,5L / 100, rozgrzany na jałowym pokazuję 0,5L/h. Szczerze to jestem zdziwiony że wtryski są już niewydolne, fakt jeżdżę nim raczej oszczędnie i trzymam go na 1,8/2.0k RPM. To co zauważyłem że ma taką metaliczną pracę podczas ruszania i zmianie z 1-ki na 2-ke(wkręcanie się), oraz przyspieszania(gaz mocniej wciśnięty) powyżej 2k RPM, ale sam nie wiem? czy te silniki tak nie pracują tak poprostu zwyczajnie, ma głowice 8V.. po zakupie robiłem pakiet startowy: rozrząd kpl, pasek osprzętu + napinacz, olej + wszystkie filtry(filtr paliwa od Boscha kupiłem). Wtryski kaput? Co sądzicie? 100k nie dojechał i układ wtryskowy ma zgona? Sokółłł 08-07-2022, 19:24 Jeżdżę z tymi błędami od 50 tys. km i nic się nie dzieje, a mam je na trzech cylindrach bo na czwartym regenerowałem wtrysk trzy lata temu. Kubpaw721 20-09-2022, 14:42 Witam. Zakupiłem 4 nowe wtryskiwacze firmy continental. Czy numery z wtryskiwacza 50274v05 9674973080 można zastąpić innymi a00b8704 9802448680?? technikibart 26-09-2022, 12:26 Cześć, Poniżej masz wszystkie oznaczenia dla tego jednego wtryskiwacza. w moim przypadku od nowości był z oznaczeniem 9683957280 a teraz jest 9802448680. 9802448680,1980ET, 50274V05, 5WS40677, 5WS40677-F, A2C53252642, A2C59513556, 1685796, 36001726, 9683957280, 1980.R9, AV6Q 9F593 AB, AV6Q-9F593-AB, 1709667, 36001727, 9802448680, 1980.S0, AV6Q9F593AA, Y650 13 H50A, 31303994, 9672605580, 1980.ER, 9683957238A, AV6Q-9F593-AA, Y65013H50A, 31336585, 9674973080, 1980.ET, AV6Q 9F593 AA, AV6Q9F593AB, Y650-13-H50A technikibart 24-10-2022, 08:27 Panowie, jaki nasadowy Torx E.. jest potrzebny do odkręcenia mocowania wtryskiwaczy? 1.6TDCI T3DB Fawa 21-12-2022, 20:56 Witam, witam Mam pewien mały problem, i może, ktoś by mógł podpowiedzieć, czy ewentualnie mogą robić to wtryski? A więc tak. Zimny, odpala w sumie bez problemu, z początku trochę nierówno popracuje, ale się rozchodzi. Ogólnie, na postoju praca silnika elegancka. Ruszam. 1,2,3 do ok2500obr i jest ok. Osiągam na spokojnej jeździe, z leciutko wciśniętym gazem obroty od ok 1800 i zaczyna się pojawiać efekt, jak by chwilowych momentów braku paliwa. Tak jak by się przydlawiał, jak by paliwa nie dostawal. Wtedy też zaczyna się szarpanie i przerywanie. Jak się dłużej pojeździ z tymi objawami, to nawet czuć, jak by pracował nie na wszystkie cylindry. Podpiety IDS - brak błędów w PCM. Brak. Dawkowanie na postoju ok 0.99 na 1, przez ok 1.04 na 2, 0,96 na 3 a na 4 wychodzi 0,89. Pacjent Focus mk3 1.6 tdco 95km. Ciśnienia paliwa wymagane i podawane jest ok - zgadzają się. Różnica max 3bar. Wymieniony filtr paliwa na nowy, fordowy. Czy, ktoś się spotkał z przypadkiem braku błędów, ale nie pracującymi prawidlowo wtryskami? Męczę się i męczę, az powoli jeździc się odechciewa. Auto z nalotem ponad 400 000 irkoo 31-01-2023, 20:15 Ok, dzięki. W sumie pozostaje mi tylko jedno pytanie. Wszystkie wtryskiwacze muszą być dokładnie te same? Czy mogę mieć np. dwa 9802448680 (podobno zamiennik) i dwa 9674973080 (podobno oryginał)? Cześć, czy ktoś wymieniał pojedyncze wtryskiwacze? Jestem po wymianie jednego 9674973080 na nowy 9802448680 (teoretycznie powinno wszystko być OK) i samochód nierówno pracuje. Nie wchodzi na obroty, biały dym z rury, nie da się jechać. Wpisany nowy kod w LAUNCH. Czy po wpisaniu auto powinno chwilę pochodzić na wolnych obrotach, żeby nowy wtryskiwacz zaadoptował się do silnika? Fulara 31-01-2023, 20:30 kto wymienia jeden wtryskiwacz, tzn. podaj mi diagnozę, na podstawie której masz 1 do wymiany to raz dwa jakie korekty, co było badane i jaka kompresja na cylindrach irkoo 01-02-2023, 05:35 Zdecydowałem się na wymianę jednej sztuki po diagnozie od speców od wtrysków, że cewka już nie domaga. Korekt nie byłem w stanie sprawdzić, nie wiem, gdzie w LAUNCH jest taka opcja. Ogólnie auto jeździło, tylko czasem w zakresie obrotów 1500-2500 był dziwny odgłos, jakby zawory dzwoniły. Bump: Fulara 01-02-2023, 05:38 ma działać od razu wracaj do warsztatu niech szukają dalej wtryskiwacz wtryskiwaczem, podpowiedz specom, że dobrze przed wymianą wtrysku \ wtrysków zmierzyć kompresje na cylindrach Zbigniew_K 01-02-2023, 06:04 Ja wymieniałem 1, bo się popsuła cewka. A czy kolega zrobił adaptację dawek? Pozdrawiam Z.K. Fawa 01-02-2023, 20:01 A jak już żaden wtrysk się nie chce zaadaptować? To co? Fulara 01-02-2023, 22:55 jeździć obserwować irkoo 03-02-2023, 03:50 Ja wymieniałem 1, bo się popsuła cewka. A czy kolega zrobił adaptację dawek? Pozdrawiam Z.K. Adaptacja czyli wpisanie kodu? Jak o to chodzi to tak. Czy po włożeniu wtrysku od razu należy wpisać kody a dopiero potem odpalić auto, czy nie ma różnicy, że najpierw odpalimy a dopiero potem wpiszemy kod nowego wtryskiwacza? Czy jest prawdopodobne, że po zamontowaniu nowego uszkodzeniu ulegną od razu pozostałe cewki lub cewka tego nowego wtrysku? Komp nie pokazuje żadnych błędów po założeniu nowego wtryskiwacza. Fulara 03-02-2023, 05:15 a dlaczego ma pokazywać błąd ? Zbigniew_K 03-02-2023, 06:11 Adaptacja czyli wpisanie kodu? Jak o to chodzi to tak. Czy po włożeniu wtrysku od razu należy wpisać kody a dopiero potem odpalić auto, czy nie ma różnicy, że najpierw odpalimy a dopiero potem wpiszemy kod nowego wtryskiwacza? Czy jest prawdopodobne, że po zamontowaniu nowego uszkodzeniu ulegną od razu pozostałe cewki lub cewka tego nowego wtrysku? Komp nie pokazuje żadnych błędów po założeniu nowego wtryskiwacza.Chodzi o procedure uruchamianą w PCM, po wymianie wtrysku i jazda autem w cyklu przyspieszenia i hamowanie silnikiem w określonym zakresie obrotów (znajdziesz na forum). Pozdrawiam Z.K. Fawa 04-02-2023, 13:50 Chodzi o procedure uruchamianą w PCM, po wymianie wtrysku i jazda autem w cyklu przyspieszenia i hamowanie silnikiem w określonym zakresie obrotów (znajdziesz na forum). Pozdrawiam Z.K. A ja wymieniłem wszystkie 4 wtryskiwacze, na ori continental, wpisałem korekty, auto odpalilo, chodzi ladnie, równo, ale ten parametry inj_lrn nie chce przeskoczyć z 0 na 7. Wszystko robione forscan i ids. Minmo tych 0,auto chodzi dobrze. Co może być nie tak? Slawko 04-02-2023, 16:02 Brak nauki wtryskiwaczy, tego nie da rady zrobić żadnym programem i interfejsem. Tylko jazda w odpowiedni sposób. Wtryskiwacze "uczą się" podczas hamowania silnikiem. Fawa 04-02-2023, 16:13 Czyli narazie jeździć, starać się robić warunki i podejrzeć za kilka dni? Bo tak to auto śmiga rewelacyjnie po wyminaie wtrysków. Btw, ten parametr inj_lrn mialem z rejestratora Pidow. Czyli jak by z podglądu na żywo. Jeszcze tylko zobaczę jak odpala po nocy. Ale na nowych wtryskach odpalił w sumie bardzo ładnie, a silnik był zimny Slawko 09-03-2023, 09:18 Witam. Chyba i mnie dopadły wtryskiwacze :( Mam problemy z odpaleniem, śmierdzi ropą, odpala z samostartem. Po odpaleniu, kupa dymu. Jak juz odpali, to wszystko jest ok podczas jazdy, ma moc, nie dymi itp., jedynie na wolnych obrotach(np. na światłach) co jakiś czas zaczyna telepać jakby pracował na 3 cylindrach. Po nagrzaniu ogólnie odpala dobrze, ale ze 2 obroty wału musi wykonać. Co ciekawe, na mrozie(po nocy) odpala bez problemu, jak jest ciepły odpala, dopiero jak postoi w temp. ok 10-11st.C to nie odpala bez plaka, chyba, ze wcześniej podczas gaszenia wkręcę do na obroty ok 4tys i przy tych obrotach zgaszę. Błędy jakie zgłasza komp, dotyczą tylko wtrysków np. P02A6:00-28 P029A:00-2C P02D3:00-6C i cała reszta tego typu. Te błędy po skasowaniu są różnie, czasami tylko dal jednego cylindra, czasami dla dwóch a czasami dla 3. Korekty tez są różne, podczas jazdy zawsze 1.00000xxx na wolnych rożnie od 1.3xxxx do 0.5xxxxx. gdyby nie to bujanie na wolnych i problem z odpaleniem pewnie bym nie zwrócił uwagi. Czy to na pewno wtryski?(tak, wiem, ze bez diagnozy typu cisnienie w cylindrach itp. itd. trudno zgadnać, ale może...) Kolejne pytanie, dotyczące samej wymiany. Czy, wtryski ciężko wyjąc, czy potrafią się zapiec? Ile potrzeba uszczelniaczy oprócz tej miedzianej podkładki? ADyarac 09-03-2023, 22:17 Witam. Chyba i mnie dopadły wtryskiwacze :( Mam problemy z odpaleniem, śmierdzi ropą, odpala z samostartem. Po odpaleniu, kupa dymu. Jak juz odpali, to wszystko jest ok podczas jazdy, ma moc, nie dymi itp., jedynie na wolnych obrotach(np. na światłach) co jakiś czas zaczyna telepać jakby pracował na 3 cylindrach. Po nagrzaniu ogólnie odpala dobrze, ale ze 2 obroty wału musi wykonać. Co ciekawe, na mrozie(po nocy) odpala bez problemu, jak jest ciepły odpala, dopiero jak postoi w temp. ok 10-11st.C to nie odpala bez plaka, chyba, ze wcześniej podczas gaszenia wkręcę do na obroty ok 4tys i przy tych obrotach zgaszę. Błędy jakie zgłasza komp, dotyczą tylko wtrysków np. P02A6:00-28 P029A:00-2C P02D3:00-6C i cała reszta tego typu. Te błędy po skasowaniu są różnie, czasami tylko dal jednego cylindra, czasami dla dwóch a czasami dla 3. Korekty tez są różne, podczas jazdy zawsze 1.00000xxx na wolnych rożnie od 1.3xxxx do 0.5xxxxx. gdyby nie to bujanie na wolnych i problem z odpaleniem pewnie bym nie zwrócił uwagi. Czy to na pewno wtryski?(tak, wiem, ze bez diagnozy typu cisnienie w cylindrach itp. itd. trudno zgadnać, ale może...) Kolejne pytanie, dotyczące samej wymiany. Czy, wtryski ciężko wyjąc, czy potrafią się zapiec? Ile potrzeba uszczelniaczy oprócz tej miedzianej podkładki? " na wolnych rożnie od 1.3xxxx do 0.5xxxxx. " przy takich korektach ma prawo pracować nierówno, lecz problemy z odpalaniem to raczej grubszy problem. U mnie są błędy od kiedy go kupiłem około 50tys km, z każdą dychą czuć różnice więc już się rozglądam za nowymi. Bump: Czyli narazie jeździć, starać się robić warunki i podejrzeć za kilka dni? Bo tak to auto śmiga rewelacyjnie po wyminaie wtrysków. Btw, ten parametr inj_lrn mialem z rejestratora Pidow. Czyli jak by z podglądu na żywo. Jeszcze tylko zobaczę jak odpala po nocy. Ale na nowych wtryskach odpalił w sumie bardzo ładnie, a silnik był zimny Musisz wykonać adaptacje wtryskiwaczy, znajdź na forum procedurę, ja dokładnie nie pamiętam ale chyba trzeba się rozpędzić na 4biegu do 2,500obrotów, puszczasz pedał gazu i czekasz aż obroty spadną do 1,500obrotów, powtarzasz kilka razy i powinno być ok, sprawdź później w Forscan. cezarg1410 09-03-2023, 23:05 Korekty tez są różne, podczas jazdy zawsze 1.00000xxx na wolnych rożnie od 1.3xxxx do 0.5xxxxx. Podczas jazdy tak będzie zawsze. Podobno powyżej jakichś obrotów sterownik nie korzysta z korekt. Twoje objawy to niestety na 95% wtryski skoczyp 10-03-2023, 05:08 Witam. Chyba i mnie dopadły wtryskiwacze :( Mam problemy z odpaleniem, śmierdzi ropą, odpala z samostartem. Po odpaleniu, kupa dymu. Jak juz odpali, to wszystko jest ok podczas jazdy, ma moc, nie dymi itp., jedynie na wolnych obrotach(np. na światłach) co jakiś czas zaczyna telepać jakby pracował na 3 cylindrach. Po nagrzaniu ogólnie odpala dobrze, ale ze 2 obroty wału musi wykonać. Co ciekawe, na mrozie(po nocy) odpala bez problemu, jak jest ciepły odpala, dopiero jak postoi w temp. ok 10-11st.C to nie odpala bez plaka, chyba, ze wcześniej podczas gaszenia wkręcę do na obroty ok 4tys i przy tych obrotach zgaszę. Błędy jakie zgłasza komp, dotyczą tylko wtrysków np. P02A6:00-28 P029A:00-2C P02D3:00-6C i cała reszta tego typu. Te błędy po skasowaniu są różnie, czasami tylko dal jednego cylindra, czasami dla dwóch a czasami dla 3. Korekty tez są różne, podczas jazdy zawsze 1.00000xxx na wolnych rożnie od 1.3xxxx do 0.5xxxxx. gdyby nie to bujanie na wolnych i problem z odpaleniem pewnie bym nie zwrócił uwagi. Czy to na pewno wtryski?(tak, wiem, ze bez diagnozy typu cisnienie w cylindrach itp. itd. trudno zgadnać, ale może...) Kolejne pytanie, dotyczące samej wymiany. Czy, wtryski ciężko wyjąc, czy potrafią się zapiec? Ile potrzeba uszczelniaczy oprócz tej miedzianej podkładki? Jak będziesz wymieniał wtryski to zorientuj się wcześniej jakie masz mocowanie wtrysku. Były 2 rodzaje. Gdy wyciągnąłeś wtrysk i zamocowałeś nowy i zgodnie z procedurą dokręcałeś mocowanie to pękały. Potem Ford się zreflektował i poprawił to. Slawko 10-03-2023, 05:34 A po czym to stwierdzić? ADyarac 10-03-2023, 08:19 Z błędów wynika że na pewno wtryskiwacze więc proponuję najpierw je wymienić o później robić dalszą diagnostykę. Sprawdź sobie pod maską jakie masz wtryskiwacze, alledrogo i 3k mniej w portfelu a konkretnie znalazłem najtaniej za 2780zł z pozytywnymi komentarzami. Ja czekam na odpowiedz z ASO ile teraz u nich kosztują, dziś też będę sprawdzał jak wyglądają teraz moje korekty bo ostatnio już nim coraz bardziej trzęsie i miałem przypadłość o którą ktoś niedawno pytał na forum tj. przy około 2k obrotów brak mocy i szarpanie. Fawa 11-03-2023, 17:58 " Musisz wykonać adaptacje wtryskiwaczy, znajdź na forum procedurę, ja dokładnie nie pamiętam ale chyba trzeba się rozpędzić na 4biegu do 2,500obrotów, puszczasz pedał gazu i czekasz aż obroty spadną do 1,500obrotów, powtarzasz kilka razy i powinno być ok, sprawdź później w Forscan. Robiłem, robiłem, robiłem to wszystko. Sprawdzałem temperature plynu podczas jazdy, nawet miałem jakis pid który mówi, czy wchodzi cykl nauki, czy nie. Ale niestety, mam w dalszym ciągu 0. Zrobiłem już 1000 km. Jedzie normalnie, moc odzyskał, nic nie hałasuje. Nie wiem czy drążyć dalej na siłę ten paramete inj_lrn, skoro w sumie nie zgłasza błędów ani nic podobnego. Robiłem jazdy wg schematów, nawet i 50 km i nic a nic się nie zmieniało, nic nie roslo Slawko 11-03-2023, 18:02 A nie masz jakiegokolwiek innego błędu? Ostatnio czytałem o problemach z adaptacją (nie chciała się zrobić) i zawsze problemem był jakikolwiek błąd w PCM. Skasowanie/usunięcie tego błędu usuwało problem jak ręką odjął. Fawa 11-03-2023, 18:06 Nie. Brak błędów w PCM. Mam tylko zapisany w BCM błąd szyna B Lin wyłączona. Ale skasuje i pojawia się po jakimś czasie. Dodatkowo od wymiany wtrysków nie zauważyłem lub nie odczułem wypalania DPF. Chociaż parametry ma normalne Bump: A czy przed każdą próbą ich adaptacji, muszę robić jak by reset adaptacji? Bump: Z tym DPF to bardziej chodzi mi o to, że na starych wtryskach, zawsze wyczuwałem, że się wypala. Podwyższał obroty, itp. A na nowych, jeszcze nic takiego nie wyczułem Slawko 11-03-2023, 18:26 Wypalania DPF nie zawsze odczujesz. Ja mam wskaźnik o wypalaniu DPF i pomimo starych wtryskiwaczy i przebiegu 280tys nigdy nie wyczuwam wypalania, zużycie paliwa chwilowe zawsze 0.3-0.4l/h. Jedynie jak się zatrzymam to wentylator pracuje na maca. Oczywiście po wskaźniku wiem kiedy się wypala, choć czasami zauważam dopiero pod sam koniec. Fawa 12-03-2023, 11:24 Na starych wtryskach czułem zawsze. Inna praca silnika na postoju, podwyższone obroty, spalanie chwilowe na postoju akurat zawsze mialem 0.4 po rozgrzaniu, nawet o dziwo w trakcie wypalania. Bump: To teraz pytanie, czy męczyć go, i bawić się w adaptację, aby wtryski wskoczyły z 0 na 7? Skoro pracuje elegancko, jeździ, halasu w środku nie słychać, a na starych było słychać. Slawko 19-03-2023, 17:04 Wtryski kupione, stare wykręcone, uszczelki idealne, wtryski 1-3 zalane olejem(rozlał mi się olej przy wymianie), gniazda poczyszczone, teraz montaż. Wyszły ręcznie bez narzędzi, przebieg prawie 280tys. Jeszcze nie złożyłem. Przy okazji wymienię filtr paliwa, ale to najpierw muszę kupić. dzwiedziu 19-03-2023, 20:26 Wtryski kupione Ja wczoraj u siebie wymieniałem komplet wtrysków na fabrycznie nowe przy przebiegu 185kkm. W jednym starym kilka razy pokazywało zwarcie cewki od tygodnia więc nieczekałem aż padnie całkiem a po nim inne. Filtr paliwa wymieniam co 2 lata ze względu na bardzo małe przebiegi (ok 6kkm rocznie), olej i filtry co roku. Obecnie po wymianie wtrysków silnik pracuje ciszej i mam wrażenie że niemal od razu reaguje na pedał gazu. Slawko 19-03-2023, 20:34 Ja olej dwa razy do roku. Robię ok 24k km rocznie. Ja nie wiem czy u mnie to wtryski ale miałem bardzo duże korekty na wolnych. dzwiedziu 19-03-2023, 20:44 duże korekty Jak będzie wywalać błąd przekroczonych wartości to wtedy bym się martwił co innego zwarcie cewki. U siebie na starych jak i ma nowych są identyczne wartości, czyli pomiędzy 0.9 a 1.1 i sobie skakają. Slawko 19-03-2023, 20:46 U mnie było 1.3-0.5 i czasami mniej na dwóch. Kod błędu- przekroczona korekta zbyt uboga mieszanka. No i ostatnio nie mogłem odpalić, bez samostartu ani rusz. Antej 19-03-2023, 20:56 komplet wtrysków na fabrycznie nowe Jaki to koszt? Jest ogłoszenie FF3 z 350k km i kalkulujemy koszty. kubaw20055 20-03-2023, 06:01 Ja dzisiaj odstawiam samochód do naprawy/na wymianę wtryskiwaczy, mam błędy przekroczonej dawki maksymalnej na wszystkich 4, brzęczenie podczas przyspieszania i poszarpywanie, ale tylko jak silnik zaczyna nabierać temperatury. Przebieg 145 tysięcy... Bawić się w jakieś regeneracje czy brać tylko fabrycznie nowe? Czy to jest dobra oferta? https://allegro.pl/oferta/4x-wtryskiwacz-9683957280-9672605580-12765920041 dzwiedziu 20-03-2023, 06:44 Bawić się w jakieś regeneracje czy brać tylko fabrycznie nowe? Nie opłaca się regenerować. Wtrysk fabrycznie nowy PSA w sklepach to koszt 750-1000zł, (w ASO PSA 2027/szt, w ASO Forda 1750/szt + 180 kaucji za stary) za regenerację na oryginalnych gratach w polecanych zakładach to koszt 600-650zł. Mnie nowe wyszły ok 2500 za komplet i jakieś 4h roboty na spokojnie. Po zakodowaniu silnik ruszył od kopa, ładnie pracował, 15 minut jazdy i się przyuczył. Slawko 20-03-2023, 06:45 sam musisz sobie odpowiedzieć. Fabrycznie nowy forda do focusa z 2011 roku z silnikiem 1,6 tdci, to koszt ok 750zł brutto z przesyłką bez zwrotu starego(zwrotów nie przyjmują, przynajmniej tam gdzie ja kupowałem). Sprawdź ile kosztuje regenerowany, choć podobno tych siemensa się nie regeneruje, i sobie policz. kubaw20055 20-03-2023, 06:49 Mechanik mówił, że zdemontuje moje wtryski i ma je odesłać do sprawdzenia i wtedy będziemy decydować co dalej. Płacić za sprawdzenie starych czy lepiej od razu kupić nówki? dzwiedziu 20-03-2023, 06:54 siemensa się nie regeneruje Kiedyś tak, teraz nie ma problemu z częściami. Płacić za sprawdzenie starych czy lepiej od razu kupić nówki? Wszystko zależy ... chcesz jeździć dłużej to nowe, robić na sztukę to moje stare Ci odsprzedam ... na wszystkich czterech korekty identyczne jak na nowych z czego jeden wyrzuca co jakiś czas zwarcie cewki. cezarg1410 20-03-2023, 09:38 dzwiedziu jak możesz to skrobnij co tam się jeszcze wymienia (jakieś podkładki, uszczelki, przewody) i czy jest na to jakaś szersza procedura (typu płukanie układu), bo czeka mnie prawdopodobnie podobna robota w rodzinnym 1.6 :) Co do regeneracji to ja słyszałem, że cewek nie ma dostępnych do kupna i w związku z tym regeneracja to loteria. dzwiedziu 20-03-2023, 10:31 możesz to skrobnij co tam się jeszcze wymienia Wtrysk nowy jest kompletny, ma podkładkę miedzianą i oring przelewu. Do wymiany tulejki plastikowe i zaopatrz się w przewody przelewowe bo stare są twarde, przegrzane i lubią zaczepy pękać choć u mnie zdjąłem bez problemu ale wymieniłem. Możesz przy okazji profilaktycznie wymienić świece żarowe bo będzie do nich dostęp. Zaopatrz się w szczotki do czyszczenia kanałów na wtrysk/świece i sprężone powietrze. Co do procedury 1,6 tdci i econetic wtrysk kręcimy 7Nm + 80 lub 85° (dwa rodzaje łap były), przewody listwy 20 + 25 Nm. kubaw20055 21-03-2023, 05:47 Samochód odstawiony do mechanika, co najlepsze w drodze do warsztatu zero jakichkolwiek objawów g:DD Czekam na rozwój wydarzeń. W sumie ja też tak mam jak idę do dentysty i wtedy cudownie przestaje boleć :wink: Slawko 27-03-2023, 18:40 Panowie, mam kilka pytań. Nauka wtryskiwaczy, to te liczby powiększają się co 1 od 0 do 7 czy różnie to bywa? U mnie z zera wskoczyło na 4, później na 5 i na końcu od razu 7. Pytam z ciekawości. Czy zawsze nakładanie ta piankę na wtryskiwacze? Są dwie, jedna leży na głowicy a druga ja przykrywa. Ta na zdjeciu. Wtryski wytrzymały 277895km. dzwiedziu 28-03-2023, 14:39 różnie to bywa U mnie to samo, z tym że obaj zakładaliśmy nowe. Być może po całkowitym skasowaniu dawek przyuczonych jest inaczej. kubaw20055 28-03-2023, 15:48 Dobra, sytuacja wygląda tak, 3 wtryskiwacze są rozwalone elektrycznie, 1 jest zużyty mechanicznie. Zamówiłem komplet fabrycznie nowych (regeneracja około 2,5k, więc nie było sensu się bawić w ten sposób), czyli w sumie wszystkie są zabite:( Fawa 02-04-2023, 17:57 Panowie. A u mnie, nowe wtryski, wpisane korekty, auto śmiga, lata, odpala rowno, jeździ elegancko, ale adpatacja nie chce przejść z 0 na 7. Brak błędów w PCM. Wtryski Continental z Inter Cars. Czy męczyć tą adaptację? kubaw20055 02-04-2023, 19:14 Samochód odebrany w piątek, zrobione już ponad 100km - nie chcę zachwalać, ale różnica teraz jest powalająca. Nie sądziłem, że ten silnik potrafi fajnie pracować, nie wiem, być może z czasem przywykłem do twardszej pracy silnika i nie czułem różnicy. Odnoszę wrażenie, że teraz jest o wiele zrywniejszy niż przed naprawą, zapala teraz bardzo swobodnie i nie ma w końcu tego brzęczenia podczas przyspieszania ;) U mnie wszystko prawidłowo się zakodowało. Miałem wtryski Siemensa, teraz jest Continental. Slawko 02-04-2023, 19:56 u mnie, nowe wtryski, wpisane korekty, auto śmiga, lata, odpala rowno, jeździ elegancko, ale adpatacja nie chce przejść z 0 na 7. Brak błędów w PCM.silnik musi być nagrzany a obroty prawie 3tys na 4 biegu i puszczasz gaz aż obroty spadną do ok 1500 i tak kilka razy. 10km powinno wystarczyc Fawa 02-04-2023, 21:00 silnik musi być nagrzany a obroty prawie 3tys na 4 biegu i puszczasz gaz aż obroty spadną do ok 1500 i tak kilka razy. 10km powinno wystarczyc Wiem, jak to wykonać. Prób było sporo i wiele, na wielu kilometrach, i bardzo długich czasach kazdy. Zero reakcji. Pytam co dalej z tym robić. Brak błędów w PCM truman20 06-05-2023, 19:48 Witam. Czy ktoś ma może informacje jaka jest kolejność cylindrów lub wtryskiwaczy w silniku T3DA? Szukam już kilka godzin i nie umiem znaleźć. Forscan pokazuje kolejność od rozrządu a w różnych forach piszą, że od koła zamachowego. Ma ktoś sprawdzone info? Fulara 06-05-2023, 20:32 a do czego ci to potrzebne SRS 06-05-2023, 20:38 jaka jest kolejność cylindrów5s szukajki na forum i jest , temat do przeczytania. truman20 06-05-2023, 20:47 Dlaczego mój temat został przeniesiony? Co moje pytanie ma wspólnego z wymianą wtryskiwacza? Gdyby o to chodziło, to bym to napisał w tym temacie... Właśnie przez takie zachowania nie można nic znaleźć na forach i z tego powodu między innymi zrezygnowałem z używania forów internetowych dawno... Po latach spróbowałem i widzę, że nic się nie zmieniło, człowiek zadaje proste pytanie i zaczyna się burza... O co chodzi? To naprawdę takie trudne zamieścić odpowiedź i zamknąć temat żeby w przyszłości można było prościej znaleźć taką informację bez czytania setek stron elaboratów? krzys1968 06-05-2023, 21:16 Co moje pytanie ma wspólnego z wymianą wtryskiwacza A no to, że po wymianie wtryskiwacza trzeba wpisać kod, który znajdują się na wtryskiwaczu np.:Forscanem. Cóż, to za trudności uruchamiamy Forscan odczytujemy kody forscanem i sprawdzamy od rozrządu numery kodów zamontowanych w silniku. Jesteś wtedy 100 procent pewny, czy się zgadza z tym, co pokazuje forscan zajęło, by to tobie 15 min. truman20 06-05-2023, 21:22 krzys1968 - a skąd wiesz, że od rozrządu? Ja nic nie pisałem o jakiejś wymianie wtryskiwacza albo o jakichś kodach, skąd taki pomysł? To Moderator wepchnął tutaj moje pytanie z jakichś przyczyn... Odnośnie porady Moderatora powyżej, przeskanowałem ten temat i wygląda następująco: - jeden twierdzi, że od lewej do prawej numeracja cylindrów - drugi twierdzi, że odwrotnie - trzeci pisze, że Forscan kłamie i jest odwrotnie - czwarty pisze, że PSA jest odwrotnie niż w tych innych - piąty mu pisze, że to nieprawda i jest odwrotnie - szósty pisze, że to nie kolejność cylindrów, tylko zapłonu - siódmy koryguje, że kolejność zapłonu go nie interesuje... Na tym wywód się kończy i którą odpowiedź mam wybrać? Może Pan Moderator podpowie, która odpowiedź jest prawdziwa? krzys1968 06-05-2023, 21:31 Na tym wywód się kończy i którą odpowiedź mam wybrać? Dlatego napisałem żeby sprawdzić forscanem osobiście, wtedy będziesz na sto procent pewien, która odpowiedź jest prawidłowa. . SRS 06-05-2023, 22:12 Może Pan Moderator podpowie, która odpowiedź jest prawdziwa? Proszę bardzo , w tym silniku jest 1 cylinder od koła zamachowego. synek03 06-05-2023, 22:39 Łatwo zapamiętać jedną zasadę. Francuski silnik to 1 cylinder od skrzyni biegów. truman20 07-05-2023, 05:37 Na pewno T3DA ma coś wspólnego z PSA? DW i DV znalazłem, że to francuzy, nawet na schemacie elektrycznym jest napisane dla silników DW... DV..., że "PSA Numbering: Cyl. 1 IS ON FLYWEEL SIDE" a jak odczytałem przykładowo kody z moich wtrysków, to lecą od strony rozrządu zgodnie z numeracją Forscana. dzwiedziu 07-05-2023, 08:30 kody z moich wtrysków, to lecą od strony rozrząd Tak samo u mnie. Sprawdzałem kody starych w/g forscana i kod wtrysku 1 zgadzał się z jego umiejscowieniem jako pierwszy od rozrządu. Może w psa liczy się odwrotnie ale ważne że w forscanie zgadza się numer z położeniem. Mam też nadzieję że zgadza się numer błędu z położeniem :( krzys1968 07-05-2023, 08:44 Mam też nadzieję że zgadza się numer błędu z położeniem Zgadza się w moim przypadku. truman20 07-05-2023, 09:24 Proszę bardzo , w tym silniku jest 1 cylinder od koła zamachowego. No i właśnie wyszło, że jednak nie jest. Pomimo bliźniaczej konstrukcji i rodziny silników DLD przy serwisowaniu nie można zakładać, że TDCi może być serwisowany jako HDi i odwrotnie, bo z wielu wpisów na forach tak właśnie wynika. Dlatego porady typu: "Zrób tak, bo to jest to samo co francuzy" nie jest dobrą poradą. Dlatego zadałem pytanie, żeby rozwiać wątpliwości akurat w przypadku kodu mojego silnika. Teraz ktoś, kto będzie szukał odpowiedzi będzie musiał przebrnąć tak jak ja przez kilkugodzinne elaboraty a można to było załatwić w jednym, prostym wątku :wink: Slawko 07-05-2023, 10:21 Cóż, to za trudności uruchamiamy Forscan odczytujemy kody forscanem i sprawdzamy od rozrządu numery kodów zamontowanych w silniku. Jesteś wtedy 100 procent pewny, czy się zgadza z tym, co pokazuje forscanja tak zrobiłem, bo faktycznie kolejność jest różnie opisywana. PSA podaje od skrzyni a ford od rozrządu. Bądź tu mądry:) SRS 07-05-2023, 15:04 jaka jest kolejność cylindrów lub wtryskiwaczy w silniku T3DA takie było pytanie, a odpowiedź Proszę bardzo , w tym silniku jest 1 cylinder od koła zamachowego. w tych silniach jest to w/g IDS-a czyli Fordowskiego oprogramowania cylinder 1 jest od koła zamachowego a 1 wtryskiwacz od rozrządu i dla tego powstają te nie porozumienia jak to z silnikami PSA No i właśnie wyszło, że jednak nie jest. czyli wszystko zostało poprawnie napisane . |