Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Rozwarstwiająca się szyba
Cześć
Mam problem jak na załączonych zdjęciach. Jest on Wam, posiadaczom 'Mondeów', prawdopodobnie dobrze znany :roll:
Chciałbym Was zapytać czy istnieje jakikolwiek sposób na naprawę tej usterski bez wymiany szyby? Coś w stylu wypełnienia/uszczelnienia pustej przestrzeni?
http://mobit.tarnobrzeg.pl/szyba-mondeo/IMG_0484.JPG
http://mobit.tarnobrzeg.pl/szyba-mondeo/IMG_0485.JPG
http://mobit.tarnobrzeg.pl/szyba-mondeo/IMG_0486.JPG
http://mobit.tarnobrzeg.pl/szyba-mondeo/IMG_0487.JPG
slawek-kali 15-11-2016, 08:06 Jedyne co mozna zrobic to wypelnienie masa uszczelniajaca zeby dalej nie szlo..
sikaflex 221 sie sprawdzi.
A czemu nie chcesz wymienic szyby?
Ile ma ta szyba najezdzonych km? Ja wymienilem szybe ktora miala 170tys i bys sie zdziwil jaka jest roznica w widocznosci.
Oczywiscie nikogo nie namawiam ale takie rzeczy mozna robic z ubezpieczenia (najlepiej z dodatkowego aby nie wplywalo to na bonusy)
Cześć
Mam problem jak na załączonych zdjęciach. Jest on Wam, posiadaczom 'Mondeów', prawdopodobnie dobrze znany :roll:
Jakbym widział swoje auto ;) Mój jest z końca '10 i to samo.
Tylko wymiana, niestety.
Jeśli poza szpecącym wyglądem nic nie dolega, to zaczekaj do wiosny.
Oczywiscie nikogo nie namawiam ale takie rzeczy mozna robic z ubezpieczenia (najlepiej z dodatkowego aby nie wplywalo to na bonusy)
Mała uwaga/sprostowanie wszelkie ubezpieczenie typu autoszyby nie wpływają na bonusy wyłącznie u obecnego ubezpieczyciela. To samo dotyczy opcji ochrony zniżek. Jak zmienisz ubezpieczyciela to nowy dostanie informacje z UFG, że była szkoda i po zniżkach.
MaXyM - mam 160 000km. Mówisz, że różnica zauważalna? Może się skuszę ;)
emte3 - póki co właśnie nic nie dolega, nie cieknie ani nic, ale zaczynam rozeznawać temat, bo domyślam się, że to kwestia czasu aż zrobi się w środku mokro :)
BartNS - dzięki za info! Szczególnie ważna uwaga przy obecnych podwyżkach ubezpieczenia :(
Jadac pod slonce, ktore nisko swiecilo juz nic nie widzialem tak sie rozpraszaly jego promienie na mikro-rysach. Myslalem ze to wina drucikow ogrzewania ale potem doszedlem do wniosku ze winne takiego efektu sa mikro-rysy wlasnie.
Po wymianie swiatlo sie nie rozprasza nawet na tych drucikach. Az mnie dziwi ze nikt nie podjal tego tematu w prasie czy innych artykulach. Tak jakby problem zuzywajacych sie szyb nie istnial.
bo domyślam się, że to kwestia czasu aż zrobi się w środku mokro
wątpię żeby przez rozwarstwienie szyby było mokro w środku auta.U mnie praktycznie cały ten górny pasek jest rozwarstwiony jak i dolny i nic nie przecieka, ale fachowcy od szyb powiedzieli że szyba może strzelić sama z siebie ile w tym prawdy to nie wiem bo już tak jeżdżę 4 lata i na razie nic
kris8484 15-11-2016, 18:55 Po wymianie swiatlo sie nie rozprasza nawet na tych drucikach. Az mnie dziwi ze nikt nie podjal tego tematu w prasie czy innych artykulach. Tak jakby problem zuzywajacych sie szyb nie istnial.
a wymieniales u siebie na fordowska czy zamiennik z ubezpieczenia? mam wlasnie ubezpieczone szyby i niby nie wplywa na znizki u nich jak zostane u nichale pewnie idzie info o szkodzie jak chcialbym zmienic ubezpieczyciela.
U mnie z roku na rok zaraza postępuje.Zauważyłem także ,że z roku na rok przybywa pasków nie grzejących i zastanawiam się,czy jest to związane z tym rozwarstwianiem się szyby.
a wymieniales u siebie na fordowska czy zamiennik z ubezpieczenia? mam wlasnie ubezpieczone szyby i niby nie wplywa na znizki u nich jak zostane u nichale pewnie idzie info o szkodzie jak chcialbym zmienic ubezpieczyciela.
Opisalem w tym poscie: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2682277&postcount=84
rychu.zychu 15-11-2016, 23:42 Rozwarstwienia szyby czołowej dotyczą tylko Pilkinktona i modeli przedliftowych ?
U mnie w polifcie rok produkcji 2010 roku jest to samo.
Czyli porządnie opracowana ta szyba, bo jest duża powtarzalność usterki.
rumunn95 17-11-2016, 09:12 Przedlift i tez sie rozkleja u mnie a szyba byla juz wymieniana ;)
Wysłane z mojego LG-D802
W poliftach z 2010 i 2011 też to miałem. W obecnym nie mam.
artur1970 17-11-2016, 09:42 murek5 jeżeli denerwuje Cię wygląd - podjedź do firmy z foliami i naklej pasek pod kolor. Problem z głowy. Trzy lata tak mam i trzeba się uważnie przyglądać aby zauważyć.
artur1970 - Jeżeli jest to wyłącznie problem estetyczny to szczerze, mam to gdzieś :P
Boje się jednak czy ta usterka nie spowoduje jakichś nieszczelności, jakiegoś niebezpieczeństwa - pękanie szyby jak już ktoś tutaj wspomniał o tym w dyskusji.
artur1970 17-11-2016, 16:38 Spoko, jeżeli dobrze pamiętam, to nikt nie ucierpiał przez takie rozwarstwienie.
Spoko, jeżeli dobrze pamiętam, to nikt nie ucierpiał przez takie rozwarstwienie.
No i to jest właśnie dla mnie dziwne,bo w tym rozwarstwieniu jest woda-widać jak się uciśnie białe miejsca i w zimę to powinno zamarzać,a jak woda zamarza to lodzik powinien jak na mój gust rozwalić szybkę,a jednak tak się nie dzieje.
Pewnie z dwoch powodow:
1. Wraz z zamarzaniem, niezamarznieta czesc wody jest wypychana ta sama droga ktoredy przyszla
2. szyba przednia jest laminowana. Moze w zwiazku z tym byc bardziej wytrzymala na naprezenia.
Wraz z zamarzaniem, niezamarznieta czesc wody jest wypychana ta sama droga ktoredy przyszla
Jeśli ma taką możliwość,bo wg mnie najpierw powinna woda w takiej szybie zamarzać na rancie co zablokuje ujście reszty wody z przestrzeni, gdzie się ona znalazła.
richi102 17-11-2016, 18:02 U mnie szyba też rozwarstwiona.
Obserwuje MK4 na ulicy i większość też ma rozwarstwione szyby.
Ford powinien zrobić jakąś akcję serwisową na to.
Grzana szyba, nawet w zamienniku to nie mały wydatek a większość posiadaczy Mondeo MK4 będzie musiała ją prędzej czy później wymienić.
To może należałoby zebrać wszystkich użytkowników, których ten problem dotyczy i wysłać oficjalne pismo wraz ze zdjęciami do Ford Polska i sprawę nagłośnić...
Podobna akcja miała miejsce w przypadku matryc LCD Samsunga.
Tzw. zakurzenie, o ile początkowo Samsung ignorował i oddalał roszczenia reklamacyjne, to po nagłośnieniu sprawy bez żadnego szemrania wymienia i nie próbują nawet dyskutować.
Wiem, że to trochę z innej bajki, ale koszt matrycy do TV 50'' czy 55'' cali też niski nie jest.
richi102 17-11-2016, 18:30 Jest nas dużo na forum, można by spróbować. tylko kto się tym zajmie, tz będzie zbierał dokumentację i napiszę pismo do forda.
Uważam to za bardzo dobry pomysł.
W sumie to moja Żona ma znajomych prawników i któryś może by im ładne pismo wysmarował.
Myślę że na początku należało by założyć temat o odpowiednim tytule np :" F M MK4 akcja serwisowa na rozklejającą się szybę" i zbierać zdjęcia wraz z danymi samochodów.
Poszukam na zagranicznych forach czy w innych krajach ford coś z tym robi.
marco102 17-11-2016, 18:38 Jestem za, bo moja szyba też jest rozwarstwiona. Z tego co widziałem, to S-Maxy też mają taką przypadłość:roll:
Pełna zgoda, tak jak napisałeś, zacznijmy od wątku, w którym nie będzie dyskusji, a same fotki obrazujące problem.
Zobaczymy ilu użytkowników się "zbierze"
richi102 17-11-2016, 18:46 kwestia jakie dane zbierać od ludzi.
Ja myślę że model, vin i zdjęcie wystarczy
Dokładnie :)
Zresztą widzę, że większość osób opis ma w sygnaturze, no chyba, że posiada więcej aut ;)
Fajny pomysł jak co to i ja się piszę
richi102 17-11-2016, 18:59 W sumie to nie wiem czy jest potrzeba zbierania zdjęć itp.
Myślę że wystarczył by list od prawnika.
Tak z ciekawości przeglądałem MK4 na Alledrogo i 6/7 na 10 samochodów ma rozwarstwioną szybę.
To jest wystarczający dowód że ford strzelił babola
Może napisać o tym to turbo kamery tvn czy jakoś tak to się nazywa.
Może jestem w błędzie, ale w przypadku pisma, w którym zamieszczone będą nr VIN konkretnych aut wszystkie te osoby będą miały "z automatu" odpowiedź w swojej sprawie, a tak to każdy będzie musiał wysyłać indywidualnie.
Poza tym, gdyby taka informacja pojawiła się także w prasie czy TV, nie będzie to już traktowane jako jednorazowy przypadek, a szerszy problem.
richi102 17-11-2016, 19:11 To teraz pytanie kto założy temat i się zajmie zbieraniem danych.
Ja niestety nie mam czasu zajmować się takimi sprawami, na forum jestem sporadycznie.
artur1970 17-11-2016, 19:15 mm32 pamiętaj, że rozwarstwienie jest otwarte, więc woda w zimie zamarzając ma gdzie się rozpychać. Jak zawsze idzie po najmniejszej lini oporu :one:
W Fiestach mk7 przednie szyby też się rozwarstwiają...
To teraz pytanie kto założy temat i się zajmie zbieraniem danych.
Ja niestety nie mam czasu zajmować się takimi sprawami, na forum jestem sporadycznie.
Może na początek skupmy się na wątku, zobaczymy jaki będzie odzew forumowiczów, a później pomyślimy o piśmie.
Wspominałeś o znajomych prawnikach, jeśli będzie trzeba dorzucić się do opłaty, to ja się piszę,
a może ktoś z nas jest właśnie prawnikiem i się do akcji przyłączy...
ps wątek wraz z fotkami mogę jutro rozpocząć, chyba, że poprosimy admina, aby gdzieś na głównej umieścił.
richi102 17-11-2016, 19:32 Masz rację, dobrze by było nowy wątek podwiesić. Czytając tutaj problem nie dotyczy tylko MK4 ale też innych modeli.
vivaldi891 17-11-2016, 19:33 Mój s-max ma ten sam problem. Szyba rozwarstwiona na górze i na dole
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
richi102 17-11-2016, 19:47 Napisałem do moda" Tomasa" z prośbą żeby zapoznał się z wątkiem i założył gdzieś podwieszony temat w którym będziemy zbierać dane i zdjęcia aut.
Jak się nas trochę nazbiera to albo znajdziemy tu po znajomości prawnika a jak nie to się na niego złożymy ( ja się dołożę) który nam wysmaruje pismo do Ford Polska.
Poczekamy na ich odpowiedź i jak będzie trzeba to temat puścimy do tv i prasy motoryzacujnej.
kris8484 17-11-2016, 20:22 chyba wszystkie fordy maja ten problem. kiedys jak u lakiernika malowalem dokladke i zobaczyl szybe to mowil ze ta przypadlosc w kazdym fordzie obserwuje. ponoc to jest standard a troche tych fordow u niego przez lakiernie sie przewinelo.
ja tez sie pisze na taka akcje.
Napisałem do moda" Tomasa"
Super, to jutro robię fotki i czekam na odpowiedni wątek.
chyba wszystkie fordy maja ten problem.
Niekoniecznie. Taka ogumowana szyba nie ma z tym problemu:
https://lh3.googleusercontent.com/kBIeGFYf3ewa6cUVbpYggvBaZ4uDsQrSbyXhq9l7OUQOm-DpFs1qmqKSgmMf3N4E5mLStUQ19KW_lHiknmrpemTB8ccjrcHq Bm1bdEsBqGrn-FsdjvCIzcrsl5TJHh6BI2Y5SfYVz2Mpvu8Crr85yOArln82ks7 z0jrcXUyDZ-u4kG8UA1fCTcP6-2gAH2pBZnuGfYXz0u2LHce3bhDZuuVRUtsLLX1cDXvsMHaKbOS cIjFoW_WTu_3gWQCoPs-iOGNtGCWrscIyBTge0pwHkDzqHqFNr8sWE-qEOl6MotvhWfvpJGMpK3ey5mj7ETkzNtmqaFEM3-HE_fXbg4XBueHjYZNf38l0h5AXKgVEDQrKdcruKbsgYhOysEF4 NeRAer8f9DpdUF0nHOatfjs4SbwlCU69vSr0yC1dDspy55qVh1 xdveiNsts1w1j08zro0E-ZQWBQa76E-gqDj8f917-txeuZBYlM7BzTHaPlw_ocsRZjsZpyjpKiSrTEcKHPIrx-15jnWUv6xbYLkjbxpLAokjeTIQBbeaDzjLldA0RmQmnoqngeQk 4Jj8KiaevDjWr0jwcZpmmLefiDBcTZjjXCipg6cY-QtFmysku94uXBGJnp2g=w1448-h1086-no
Chyba że oryginalna jest inna...
kris8484 17-11-2016, 20:45 chyba chodzi o te klejone bez uszczelki u gory
A ta uszczelka jest bardzo praktyczna. W poprzednim (starszym) aucie nie miałem i wszystkie owady rozgniatały się na lakierze na krawędzi dachu. A tu zostają na tej uszczelce, a za nią lakier jest czysty. Bardzo mi się to podoba. Nie rozumiem dlaczego można chcieć to robić gorzej jeśli już wcześniej robiło się lepiej. Chyba że to kwestia trzech eurocentów, o które szyba bez uszczelki jest tańsza...
Moze to kwestia oporow powietrza i dodatkowego szumu jakie taka uszczelka generuje.
Moze to kwestia estetyki. Bo wklejona szyba na plastko bez uszczelki wyglada po prostu bardziej estetycznie.
Ale zawsze mozesz zaskarzyc Forda o narazenie lakieru twego auta na ubrudzenie owadami ;)
Bo wklejona szyba na plastko bez uszczelki wyglada po prostu bardziej estetycznie.
Szczególnie rozwarstwiająca się. :one:
No dobra... ale uszczelka wprzeciwko rozwarstwianiu chyba nie bardzo pomaga. Co najwyzej zakrywa.
Poza tym nie zmieniaj frontu. Twierdziles ze uszczelka fajna z zupelnie innego powodu niz rozwarstwianie.
Jasne, że z innego. Ale skoro nie umieją zrobić porządnie szyby bez uszczelki, to z poprzedniego typu nie powinni rezygnować.
MaXyM, jesteś idealnym klientem - każdy badziew łykniesz, byle był ładny/estetyczny.
MARIO1212 18-11-2016, 05:36 Jestem również za, u mnie rozwarstwienie szyby na górze i na dole :/
Jasne, że z innego. Ale skoro nie umieją zrobić porządnie szyby bez uszczelki, to z poprzedniego typu nie powinni rezygnować.
MaXyM, jesteś idealnym klientem - każdy badziew łykniesz, byle był ładny/estetyczny.
To nie tak. Ja po prostu nie widze zwiazku miedzy rozwarstwianiem szyby a uszczelka. Ty to prezentujesz tak jakby brak uszczelki byl winny systuacji. A to nie musi byc w ogole prawda. Rownie dobrze mogliby zaczac produkowac rozwarstwiajace sie szyby z uszczelka.
W kazdym razie teraz mam nowa szybe od Saint Gobain i wyglada, ze ma cos co by moglo pelnic role zabezpieczenia przed rozwiarstwietniem. Ale to tylko spekulacje na podstawie roznicy w wygladzie w stosunku do oryginalnego Pilkingtona
Czyżby temat umarł śmiercią naturalną?
U mnie tak to wygląda
78721
78722
Mam nowe hobby. Gdy widzę mondeo/s-max na parkingu, to sprawdzam czy ma rozwarstwioną szybę. Spotkałem na razie jednego, który nie miał. :-)
slawek-kali 22-11-2016, 17:14 No i co z tego? nie rozumie twoich zali czasem.. moze to wszystko przez tego "francuza" ktorym sie poruszasz..
Przemol1974 22-11-2016, 18:25 Mam nowe hobby. Gdy widzę mondeo/s-max na parkingu, to sprawdzam czy ma rozwarstwioną szybę. Spotkałem na razie jednego, który nie miał. :-)
Jak Byś zobaczył mojego to by już dwa były. Moja szybka czysta i nie porysowana.
podobnie jak moja :) to juz 3 :-D
Swoja droga mam wrazenie, ze szyba jest uznawana za czesc, ktorej sie nie wymienia. Nie wazne ze wymienia sie rozrzad, amortyzatory, hamulce a czasem i powazniejsze czesci. Ale szyba? Ta ma przezyc auto.
A zaloze sie ze wiekszosc z nas (juz was) ma tak porysowana szybe, ze juz z tego powodu sie nadaje do wymiany. Wtedy jakies tam rozwarstwianie jest sprawa drugorzedna.
krzysztofSJZ 22-11-2016, 22:19 ta szyba to nie tylko problem forda , francuska ,,królowa hmm lawet ,, też miała i ma podobne problemy a dodatkowo prócz rozwarstwiania się szyby, jeszcze na dokładkę ta piękna niebieska folia potrafiła bąbelkować czasami tak skutecznie że przesłaniała widok kierowcy , zresztą nawet nie ma co porównywać nawet co do ceny , do L2 wahała się w granicach 1500 do 1900,a do Fredzia mozna nowa grzaną wytargać za pól ceny
Wymieniłem za swoje parę lat temu rozwarstwiającą się szybę przednią (poniżej 1000 za grzaną w nordglass). Tylko dlatego, że wyglądała brzydko. Nie rozumiem problemu - tyle rzeczy może się popsuć, a szybie nie wolno? Jak komuś udało się na gwarancji - wygrał. Tacy jak ja - niestety parę groszy w plecy. Ani najdroższa, ani najgorsza awaria w tym samochodzie - tym bardzie, że jak komuś nie przeszkadza wygląd to może z taką jeździć...
adam_blue 13-01-2017, 21:41 Witam! Podpinam do tematu, u mnie to samo....
Wtedy jakies tam rozwarstwianie jest sprawa drugorzedna.
Kicz rożnie tłumaczą. Niektórzy nawet kolekcjonują...
Tak to jest jak sie uzywa slow, ktorych znaczenia sie nie rozumie.
Poza tym wyrwales zdanie z kontekstu nie probujac zrozumiec calej wypowiedzi.
Juz pomijam ze wykopalisko...
|