Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Tylne światło przeciwmgielne jakie zamontować ?

donkey
20-11-2016, 16:43
Witam,
czy tylne światło przeciwmgielne od Kugi 2008-2013 pasuje do nowej Kugi - potrzebuję zamontować w swoim Fordzie Escape, bo w USA nie mają takich wynalazków. Wygląda na identyczne z odblaskiem, który jest zamontowany w zderzaku.

donkey
22-11-2016, 16:06
Pasuje. Do Escape w miejsce odblasku można go użyć.
Dziękuję za "pomoc".

zywieccc
25-05-2017, 22:30
Lampa założona, przewody przeprowadzone do przodu.
Chcę to zrobić "druciarsko" czyli wpiąć się w przednie przeciwmgielne.
Gdzie najlepiej się wpiąć, w przewody lampy przedniej czy może gdzieś przy bezpiecznikach?

Ps.
Zapodam dodatkowy bezpiecznik na tym przewodzie.

Dzięki za pomoc .

paskal100
27-05-2017, 06:05
ja oddałem do serwisu forda i podpięli się pod przednie lampy

Tomto79
29-05-2017, 20:31
Ja podpiąłem się bezpośrednio do pinu w BCM (nad nogami pasażera) z którego wychodzi zasilanie na przednie przeciwmgielne. Trzeba rzucić okiem na schemat bo już nie pamiętam który to był.

ostrebor
29-05-2017, 22:05
Trzeba rzucić okiem na schemat bo już nie pamiętam który to był.
BCM C2280D pin 18 i 19

zywieccc
04-06-2017, 19:24
Wpiąłem się pod przewody z przodu już. Przynajmniej na razie nie będę zmieniał
Dziękuję ślicznie za podpowiedzi, wylądowały w folderze Escape :D

dorianw89
04-02-2019, 11:34
Witam jest ktos na forum kto dokładał do Escapa lampę przeciwmgielna i doradzi mi jak to zrobić? Dziś próbowałem to zrobić ale niestety poległem.
Do przednich lamp przeciwmgielnych bez ściągania zderzaka praktycznie niema możliwości.
Chciałem przeciągnąć kabel do środka auta i potem podpiąć się pod bezpieczniki ale nie umiałem zlokalizować miejsca gdzie kable przechodzą z komory silnika.
Macie jakieś porady jak to dobrze zrobić? albo jest ktoś kto jest chętny do zrobienia mi tego?
Pozdrawiam

Escap
04-02-2019, 11:37
Można wpiąć się w przewody które idą od BCM pod schowkiem pasażera. Było to już opisywane na forum, nawet z kolorem przewodu w który się wpiąć.

dorianw89
04-02-2019, 11:40
tak chciałem też zorbić ale jak sie dostać do środka od komory silnika? chyba ze środkiem ciągnąć kable i przewiercić się bagażniku i teraz kwestia ktory to kabel w bezpiecznikach.

Escap
04-02-2019, 11:48
Od schowka środkiem pod bocznymi listwami a w bagażniku są gumowe przepusty pod auto. Z wtyczki BCM C2280D przewód brązowy z żółtym paskiem jest od przeciwgielnych.

Dexiorr
22-05-2019, 14:54
Panowie a pod co się podpiąć jak nie mam przednich przeciwmgielnych?
Posiadam Escapa z 2017r z silnikiem 2,5 w podstawowej wersji.

tedi_k
18-12-2019, 22:12
A oto kolejna wersja modułu tylnych świateł przeciwmgielnych produkcji kolegi orion512 (płytkę zaprojektował, produkuje i programuje Sławek, obudowę dobieram i montaż całości z tym przekaźnikiem zawsze robię sobie sam).

https://images85.fotosik.pl/757/03f38577675ba52egen.jpg (https://images85.fotosik.pl/757/03f38577675ba52e.jpg)

https://images85.fotosik.pl/757/9ffc0582ae071b9cgen.jpg (https://images85.fotosik.pl/757/9ffc0582ae071b9c.jpg)

Dla przypomnienia - moduł pozwala zrealizować tylne światło przeciwmgielne "jak z fabryki" - sterowane europejskim przełącznikiem świateł (z klawiszem tylnego przeciwmgielnego) oraz z działającą kontrolką tylnego światłą przeciwmgielnego na liczniku.

Moduł finalnie zamontowany w takim oto (moim zdaniem niebrzydkim...:D) prezencie "pod choinkę" dla córki i wnuków:

https://images85.fotosik.pl/757/0176699769718805gen.jpg (https://images85.fotosik.pl/757/0176699769718805.jpg)

Niech nie myli zdjęcie przed salonem - to czystej "blachy" amerykanin, Escape Titanium z lutego 2019.
Stoi przed salonem, bo z nim współpracuję i tam robiłem lakierowanie po remoncie blacharskim. Jak wyszło - całkiem nieźle widać... ;)

BTW - już z Ameryki była to wersja "full wypas" (miała dokładnie wszystko, co tylko można mieć w Escape/Kuga MK2...), więc wystarczyło:
- założyć europejskie lampy xenon z dołożonymi czujnikami poziomowania oraz spryskami lamp;
- założyć europejski hak rozkładany/składany elektrycznie.
Inna sprawa, że dołożenie przewodów do HCM w Escape/Kuga MK2 po lifcie to przedsięwzięcie dla baaaardzo ambitnych.
To, że konstruktor umieszczający HCM w tym aucie musiał być kretynem to bardzo delikatne stwierdzenie...:>

hayder69
19-12-2019, 08:14
witam! tedi_k czy masz może for sale taki moduł?

Escap
20-12-2019, 06:50
moduł pozwala zrealizować tylne światło przeciwmgielne "jak z fabryki" ile trzeba dać za taki moduł i czy w ogóle jest opcja kupna samego modułu czy tylko kompleksowa usługa z montażem u Pana ?

tedi_k
20-12-2019, 21:20
hayder69 Escap - napisałem: konstruktorem i producentem tej wersji modułu jest Sławek orion512. Z tą wersją jest ten kłopot, że płytka była projektowana przez Sławka do innych zastosowań - miała być "donglem" na potrzeby zmodyfikowanego przez Sławka oprogramowania do licznika convers+ w Mondeo MK4. W związku z tym Sławek zamówił stosunkowo niewielką liczbę płytek (laminatów). Ponieważ projekt pierwotny nie posuwa się do przodu (brak czasu u Sławka...), to płytki zrobione do "czego innego" zostały wedle mojego pomysłu i przy mojej współpracy wykorzystane do zrobienia modułów tylnych świateł przeciwmgielnych dla aut, które ja sprowadzam z USA.
Egzemplarz na fotce powyżej jest już 4 sztuką przeze mnie użytą...

Obecnie Sławek pracuje - zgodnie z moim pomysłem - nad oprogramowaniem standardowo dostępnego na aliexpress modułu "arduinowego" w celu umożliwienia wytwarzania "małoseryjnego" (ale bez limitu liczby laminatów) takich modułów w oparciu o "chińszczyznę".
I Sławek i ja mamy nadzieję, że prototyp takiego "standardowego" modułu tylnych lamp przeciwmgielnych (tym razem z dodatkowymi funkcjami - np. obsługą sterowania grzaną przednią szybą) będzie gotowy "na dniach" (no powiedzmy w ciągu miesiąca)...

Jeśli wszystko się powiedzie i prototyp będzie działał, to oczywiście damy znać "co kiedy i po ile".

BTW - moduł na "chińszczyźnie" może nie będzie tak zgrabny i kompaktowy jak ten powyżej, ale nie powinno być tragedii z rozmiarem a podłączenie będzie analogiczne (z wykorzystaniem MS-CAN jedynie).

Magikos69
22-12-2019, 06:06
Też jestem chętny do zakupu, jakby co.

zefir7
04-01-2020, 07:27
Jestem też zainteresowany modułem do tylnych świateł przeciwmgielnych.
C- Max Energi 2015 USA.

Andrejewski
07-01-2020, 11:10
Również jestem chętny nawet na 2 sztuki takich modułów

zenq
07-01-2020, 18:09
moduł na "chińszczyźnie" może nie będzie tak zgrabny i kompaktowy
no nie gadaj, arduino nano jest calkiem zgrabne :)

tedi_k
07-01-2020, 18:19
...arduino nano jest calkiem zgrabne :)

Chodzi o to, że obecnie planujemy wykorzystanie modułów przekaźnikowych. Potrzebne są też zasilacze 12V->5V.
W wersji pierwotnej wkładałem przekaźnik płaski jednostykowy do wewnątrz bez żadnych dodatkowych układów i było to zgrabne. Nie było potrzebne zasilanie 5V, bo układ Sławka był na 12V.
Teraz będą 3 kawałki do umieszczenia w 1 pudełku... Może mieć rozmiar kartonu do butów...;):one:

dorianw89
08-01-2020, 18:14
jak dla ciekawskich jak ja montowalem przeciwmgłowe światło tylne zastanawiałem sie ktora lampe na allegro kupic do kuga I czy II wybrałem i do I i pasowała idealnie a cały szkopuł w tym żę była o 100zl tańsza.

Powiedzcie mi gdzie szukać europejskiego przełącznika świateł z tylnymi przeciwmgłowymi? na allegro widzę tylko niby do kuga II a jakies sa dziwne (stare)

tedi_k
08-01-2020, 19:12
j...Powiedzcie mi gdzie szukać europejskiego przełącznika świateł z tylnymi przeciwmgłowymi...

Do Escape jest potrzebny taki od Focusa MK3.

mako142
08-01-2020, 22:29
Witam, ja jak kupiłem mojego Escape to magicy zrobili przeciwmgielne w jednej lampie tylej zamiast cofania. Nie dawało mi to spokoju więc podłączyłem tak jak fabryka dała i mam dwie lampy cofania. Dokupiłem też dwie lampy w zderzak w serwisie i podłączyłem. Wpiołem się do przełącznika świateł. Oczywiście dałem zabezpieczenie i przekaźnik. Nie zmieniałem przełącznika bo mam tam otwieranie klapy. Przełącznik świateł przeciwmgielnych świeci mi na pomarańczowo tylko na nim nie mam światełka na liczniku. Jednak przeciwmgielnych używa bardzo rzadko. Mnie to rozwiązanie pasuje. A tak przy okazji , dorobiłem skrzynkę z zegarem sterującym, kupiłem gniazdo i wytczke USA i hula !!!!! Tak dla informacji w Naszych serwisach chyba nie ma grzałek silnika na 230 V.

dorianw89
09-01-2020, 21:10
Do Escape jest potrzebny taki od Focusa MK3.

z focusa jest z regulacją świateł na środku a ja mam udało mi się znaleźć z ford mondeo mk5. gdzie tego niema.

tak przy okazji jak się reguluje światła mijania chodzi mi o wysokość świecenia podczas jazdy.

tedi_k
09-01-2020, 21:33
z focusa jest z regulacją świateł na środku a ja mam udało mi się znaleźć z ford mondeo mk5. gdzie tego niema...
1) Przełączniki świateł z Mondeo MK5 (Edge, E-max MK2 itp) NIE NADAJĄ SIĘ do Escape. Przełączniki w rodzinie MK5 są "czysto elektryczne", tzn. każdy przycisk ma wyprowadzony odrębny przewód sterujący dla danej funkcji. Przełącznik do Escape (i wszystkich innych pojazdów na platformie Focusa MK3) są "komputerowe", tzn. mają wyprowadzoną jedynie magistralę LIN, po której jest posyłany komunikat jaka funkcja została "naciśnięta". NIE DA SIĘ ZAMIENNIE STOSOWAĆ TYCH DWÓCH RODZAJÓW PRZEŁĄCZNIKÓW!

2) Oczywiście do Focusa MK3 są dostępne przełączniki właściwego rodzaju (do reflektorów z automatycznym poziomowaniem). Na przykład aktualnie taki: https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk3-przelacznik-swiatel-8835285198
To, że większość aktualnie na Allegro jest pod "zwykłe lampy" do FF3 nie oznacza, że nie ma FF3 z xenonami...

dorianw89
10-01-2020, 21:28
Dzięki jak zwykle za wyczerpującą odpowiedź. Ostatnie pytanie z serii świateł czy w Escape nie ma regulacji poziomowania świateł? Mam zwykłe lampy i w sumie jeżdżę min już 3 lata i ciągle mnie to zastanawia jak może nie być poziomowania, albo ja jeszcze tego nie znalazłem. Mam przełącznik taki jak podesłałeś tylko oczywiście bez włącznika świateł przeciwmgielnych tylnych.

tedi_k
10-01-2020, 22:00
....czy w Escape nie ma regulacji poziomowania świateł? ....

W całej Ameryce nie ma. Nie tylko w Escape.

zenq
15-01-2020, 15:05
jak dla ciekawskich jak ja montowalem przeciwmgłowe światło tylne zastanawiałem sie ktora lampe na allegro kupic do kuga I czy II wybrałem i do I i pasowała idealnie a cały szkopuł w tym żę była o 100zl tańsza.

Powiedzcie mi gdzie szukać europejskiego przełącznika świateł z tylnymi przeciwmgłowymi? na allegro widzę tylko niby do kuga II a jakies sa dziwne (stare)

kuga 1, 2, focus 2, 3... wszytsko jeden ciort z tym przeciwmgielnym ;)

Tak dla informacji w Naszych serwisach chyba nie ma grzałek silnika na 230 V.

są, są, nawet wrzucalem numery z mondeo (gdzies w watku o grzalce) bywały tez w galaxy i smaxie (znajdziesz na allegro)

waldi.66
18-01-2020, 21:38
Przełącznik świateł przeciwmgielnych świeci mi na pomarańczowo tylko na nim nie mam światełka na liczniku. Jednak przeciwmgielnych używa bardzo rzadko. Mnie to rozwiązanie pasuje.

Witam
Możesz wrzucić zdjęcie tego przełącznika gdzie go umieściłeś. Mam na razie zrobioną prowizorkę, ale muszę to jakoś uporządkować do następnego przeglądu. Tez mam otwieranie klapy bagażnika w przełączniku świateł i jego wymiana, żeby pogodzić przeciwmgielne i otwieranie klapy chyba nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam

ziomal-84
06-03-2020, 18:02
Kolega nie wie co to Tranzystor MOSFET tylko na przekaznikach ?

Juz jakis pacjent rzeźbi sekwencje w mustangach 2015+ na przekaźnikach normalnie śmiech na sali.

Bez tego cuda tez da rade zrobic, poza tym liczniki 2017+ nie posiadaja diody led w liczniku od mgły tył.

Mam na to inny patent, który nie wymaga ingerencji w can i ma tylko 4 kable i działa jak oryginał z włącznika EU

Arti119
07-03-2020, 09:55
Proszę coś więcej na temat tego patentu. Czy będzie działał w focusie mk3 2016 USA?

mako142
24-04-2020, 21:28
Witam, czy na tablicy prędkościomierza jest kontrolka/ ikonka tylnych świateł przeciwmgielnych?

tedi_k
24-04-2020, 22:29
...czy...

Albo tak albo nie. Starsze liczniki USA miały kontrolkę, nowsze (2019) wyszły z fabryki bez wlutowanej diody LED. Po dolutowaniu stosownej diody na właściwe miejsce każdy licznik USA ma...

Tatin22
13-05-2020, 17:27
Czy jest szansa zakupu takiego modułu?

tedi_k
13-05-2020, 20:37
Czy jest szansa zakupu takiego modułu?

Tak. Prototyp został uruchomiony i zamontowany wczoraj w samochodzie kolegi Stanlej58 - https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3249872&postcount=39

Wykonanie kolejnych modułów zależne od nadejścia w najbliższym czasie podzespołów z Chin. Wykonać takie moduły będą mogli koledzy w Krakowie i Poznaniu. Moduł wymaga zamontowania europejskiego wyłącznika świateł - z przyciskiem tylnego świata przeciwmgielnego.
Dostępne będą 3 wersje modułu:
- samo tylne światło przeciwmgielne;
- tylne + przednie światła przeciwmgielne;
- tylne światło przeciwmgielne + sterowanie przednią szybą podgrzewaną (po wymianie na szybę EU i dorobieniu instalacji zasilającej z przekaźnikiem załączania grzania).

U kogo można taki moduł zamówić można pytać na PW.
Trzeba też pamiętać, iż uruchomienie fabrycznej kontrolki tylnego światła przeciwmgielnego w autach z 2019 roku na 100% wymaga dolutowania diody w liczniku. Amerykanie zaoszczędzili na diodach w ostatnim roku produkcji Escape... Ręce opadają nad taką "pomysłowością"...

Tatin22
13-05-2020, 21:54
Tak. Prototyp został uruchomiony i zamontowany wczoraj w samochodzie kolegi Stanlej58 - https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3249872&postcount=39

Wykonanie kolejnych modułów zależne od nadejścia w najbliższym czasie podzespołów z Chin. Wykonać takie moduły będą mogli koledzy w Krakowie i Poznaniu. Moduł wymaga zamontowania europejskiego wyłącznika świateł - z przyciskiem tylnego świata przeciwmgielnego.
Dostępne będą 3 wersje modułu:
- samo tylne światło przeciwmgielne;
- tylne + przednie światła przeciwmgielne;
- tylne światło przeciwmgielne + sterowanie przednią szybą podgrzewaną (po wymianie na szybę EU i dorobieniu instalacji zasilającej z przekaźnikiem załączania grzania).

U kogo można taki moduł zamówić można pytać na PW.
Trzeba też pamiętać, iż uruchomienie fabrycznej kontrolki tylnego światła przeciwmgielnego w autach z 2019 roku na 100% wymaga dolutowania diody w liczniku. Amerykanie zaoszczędzili na diodach w ostatnim roku produkcji Escape... Ręce opadają nat taką "pomysłowością"...Ok dzięki, to ja bym był zainteresowany modułem przeciwmgielne tył + grzana szyba przednia bo w przyszłości chętne zmienię.

Czekam na możliwość zakupu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

tedi_k
13-05-2020, 22:13
.... + grzana szyba przednia bo w przyszłości chętne zmienię...

Tylko jeszcze raz wyraźnie zaznaczę, iż moduł generuje jedynie sygnał sterujący (sterowanie masą) załączania przekaźnika grzania przedniej szyby, który powinien być doinstalowany w skrzynce bezpieczników w komorze silnika.
Sterowanie tym przekaźnikiem jest całkowicie "fabryczne". Warunki załączenia, czas trwania grzania, warunki wyłączenia określa oryginalny BCM (USA) dokładnie identycznie jak w wersji EU. Moduł jest tu niezbędny do wygenerowania sygnału sterującego, bo BCM USA - zarówno dla tylnego światła przeciwmgielnego jak i dla grzania przedniej szyby - ma logikę sterowania ale nie ma wlutowanych tranzystorów sterujących.
Moduł przechwytuje komunikaty sterujące generowane przez BCM i wypracowuje odpowiednie stany napięć na poszczególnych przewodach funkyjnych.

kzmuda1
13-05-2020, 22:21
ma logikę sterowania ale nie ma wlutowanych tranzystorów sterujących.

mało powiedziane tedi_k , dużo mu brakuje :/

tedi_k
13-05-2020, 22:28
...dużo mu brakuje :/

Nawet nie zaglądałem... Sprawdziliśmy z Krystianem krystianen, że logikę realizuje i wiedzieliśmy, że nie robi sterowania. To wystarczyło nam do opracowania modułu.

kzmuda1
13-05-2020, 22:34
Nawet nie zaglądałem... Sprawdziliśmy z Krystianem krystianen, że logikę realizuje i wiedzieliśmy, że nie robi sterowania. .

ja wiem ....
ale,kiedyś patrzyłem, mialem ogromne zawzięcie , stwierdzeniem lutować , rozlutowałem płyty, iii stwierdziłem nieeee, bezz sensu,

Tatin22
14-05-2020, 07:54
Trzeba też pamiętać, iż uruchomienie fabrycznej kontrolki tylnego światła przeciwmgielnego w autach z 2019 roku na 100% wymaga dolutowania diody w liczniku. Amerykanie zaoszczędzili na diodach w ostatnim roku produkcji Escape... Ręce opadają nad taką "pomysłowością"...

Mam Escape 2018 rok, czy tam będzie jeszcze kontrolka przeciwmgielnego w liczniku. Bo piszesz ze od 2019, a gdzie indziej czytalem ze już wczesniej nie montowali.

tedi_k
14-05-2020, 08:20
....czy tam będzie jeszcze kontrolka przeciwmgielnego ...
Albo będzie albo nie. Zgadywanie nic nie da - trzeba sprawdzić.
Wg moich doświadczeń nie ma kontrolki jak są czerwone lampy tylne, ale Amerykanie tego ze mną nie uzgadniali i może takiej zależności nie być...

Tatin22
14-05-2020, 08:39
Ok dzieki

rafal_1275
21-05-2020, 17:17
Witam.
Potrzebuję podpiąć tylne światło przeciwmgłowe (Ford Escape mk2 lift). Wystarczy przeciągnąć wiązkę elektryczną do przednich świateł przeciwmgłowych?

Tatin22
21-05-2020, 20:37
Witam.
Potrzebuję podpiąć tylne światło przeciwmgłowe (Ford Escape mk2 lift). Wystarczy przeciągnąć wiązkę elektryczną do przednich świateł przeciwmgłowych?

Cześć,

Można tak zrobić, to najszybszy i najprostszy sposób.

deny24
22-05-2020, 04:09
Ja tak zrobiłem. Tylko zamiast żarówki, dobra dioda Canbus. Przewód w peszlu podwoziem i po nadkolu do lewej lampy. Przegląd przeszło, ale w wolnej chwili dołożę jeszcze włącznik, jest filmik na YouTube, jak to zrobić w oryginalnym włączniku świateł. Może i druciarstwo, ale najtaniej i najprościej.

rafal_1275
22-05-2020, 10:05
Ja tak zrobiłem. Tylko zamiast żarówki, dobra dioda Canbus. Przewód w peszlu podwoziem i po nadkolu do lewej lampy. Przegląd przeszło, ale w wolnej chwili dołożę jeszcze włącznik, jest filmik na YouTube, jak to zrobić w oryginalnym włączniku świateł. Może i druciarstwo, ale najtaniej i najprościej.

Wpinałeś się w piny wtyczki czy bezpośrednio w kable?

deny24
22-05-2020, 13:26
Wpinałeś się w piny wtyczki czy bezpośrednio w kable?

W kable złączkami. I zaizolowałem wszystko.

Tatin22
28-05-2020, 20:49
Mam na to inny patent, który nie wymaga ingerencji w can i ma tylko 4 kable i działa jak oryginał z włącznika EU

Cześć, A możesz się podzielić tą wiedzą? Jak nie na forum to może na PW.

Lz11980
07-06-2020, 21:13
Cześć wszystkim, stałem się posiadaczem Escape z 2017, oczywiście p.mgielnego z tyłu niema ale z przodu też nie świeci chociaż jak przełącznik wcisnę to zapala się kontrolka na liczniku i słychać przekaźnik, mało tego dziwna rzecz bo ledy przednie jak silnik jest odpalony świecą oba , a jak tylko otworzę auto z pilota to świeci 1 strona i obrysówka z tyłu , może oświeci ktoś o co kaman, dodatkowo mam system eco gaszenia silnika przy postoju, wg wyświetlacza kompa jest wszystko ok , kontrolak od wyłaczonego działą tylko silnik nie gaśnie...? i następna rzecz światła mijania to xenony (1 europa, drugi USA) światła nie mają poziomowania i nie ma pokrętła do ustawiania wysokości świecenia ... czy tak powinno być ? Sorry za dużo tematów podłączonych w jednym poście ale w sumie autobus fajny a chciałbym coś się o nim dowiedzieć. A może ktoś zna jakiś kumaty warsztat w mojej okolicy.

deny24
09-06-2020, 00:30
Po pierwsze, czy miałeś przekodowane lampy z US na UE? Może nieumiejętnie zrobione i nie działają przeciwmgielne z przodu, może po uszkodzeniu auta lampy lub wiązka są niesprawne, i jeszcze kilka "może". W Escape przeciwmgielne działają tylko ze światłami mijania, "nie" z postojowymi czy drogowymi (zmiana na drogowe wyłącza automatycznie przeciwmgielne, tak samo jest w przypadku postojowych/dziennych)
Po drugie, czego nie sprawdzałem w Escape (sprawdzę w wolnej chwili), ale w innych autach tak miałem - światła postojowe jednostronne przy zgaszonym silniku, jakbyś auto na poboczu zostawił, mimo wszystko obstawiam błąd kodowania, ponieważ do tego używało się różnych sekwencji włączników, np. kierunku i postojowych, czy pozycja kluczyka w stacyjce i kierunek.
Po trzecie, system wyłączania silnika na postoju aktywuje się w ustawieniach auta (wyświetlacz między zegarami), wyłącza on silnik po 30 min. "nic nierobienia". Nie ma nic wspólnego z start/stop i ikonką na desce.
Po czwarte w Escape nie ma poziomowania ręcznego ani samopoziomowania lamp oraz spryskiwaczy. A na koniec, bo przeoczyłem, że masz dwie różne lampy EU/US, to jest prawdopodobnie odpowiedź na twoje pytania dotyczące problemów ze światłami, złe podłączenie lub kodowanie.
Poszukaj na forum, jest ktoś z Lublina co zajmuje się elektroniką i elektryką.

Escap
09-06-2020, 14:03
A na koniec, bo przeoczyłem, że masz dwie różne lampy EU/US, to jest prawdopodobnie odpowiedź na twoje pytania dotyczące problemów ze światłami, złe podłączenie lub kodowanie Takie czyste druciarstwo stosowane przez wielu handlarzy - byle jak byle sprzedać, niech się kupujący martwi - słyszę to każdego tygodnia.

keplak
09-06-2020, 16:27
Jak można założyć jedną lampę USA a jedną EU ???? Aż strach pomyśleć co jeszcze jest w tym aucie zrobione po taniości :lol: Przykre .

michalek_101
04-08-2020, 08:18
Witam,mój escape nareszcie przyjechał na podwórko,proszę o rady jak przerobić zwykłe lampy ( żarówkowe) na eu .Wiem muszę kupić nowe dwie lampy przednie i co dalej jak ogarnąć postojowe bo teraz świecą pomarańczowe ? Z tyłu mam również żarówki i tam jest wszystko ok ,osobno świeci kierunek i stop więc chyba wszystko zostaje.Jak zrobić mgielne tylne wiem bo jest opisane na forum.Jeśli coś pokręciłem proszę o wyprostowanie mnie :)

keplak
04-08-2020, 13:51
Jak masz już lampy EU ( mniemam , że zwykłe halogenowe ) to trzeba zmienić wtyczki . Można kupić na aledrogo wraz z instrukcją jak podłączyć starą instalację w nowe wtyczki . Chodzi o piny . Lampy europejskie nie posiadają obrysówek więc te kabelki nie podłączamy ( wyjąć tylko żarówki błędu nie będzie ) . Postojowe są w zderzaku razem z kierunkami . Było to opisywane już wielokrotnie. Poszukaj .
Pod lampami można założyć ledy do świateł dziennych ( w miejsce plastykowych zaślepek czy jak to zwał ). Ja tak zrobiłem i było ok . Są na chińskich stronach dedykowane , pasują idealnie . Trzeba będzie jeszcze przekodować światła w aucie .

Wolfman1969
12-08-2020, 10:22
Czy można odpiąć wtyczkę BCM C2280D z modułu bez odłączania akumulatora?

Markon
20-02-2022, 22:57
Witam odgrzeję trochę kotleta, po kilku latach wracam do rodziny Forda, Escape 2.5l 2016r brak przeciwmgielnych przód i tył, a przy dzisiejszych kosztach mandatu za brak trzeba to ogarnąć, nie mam włacznika na światła więc trzeba to zrobić na włącznikach dodatkowych, co do instalacji nie mam pojęcia czy już jest czy nie, na razie zrobiłem zakupy, jak zamontuje gaz I hak, zmienię oleje, zajmę się światłami

whiyte
14-04-2022, 17:51
Hey, Czy przerabiał ktoś temat w Escape 2020 ? Idzie się podłaczyć przeposrednio pod BSM i zmiany w komputerze ? Czy potzrbny moduł jak w poprzednim modelu (2017) ?

tedi_k
14-04-2022, 19:38
... Escape 2020....?

Przełącznik świateł do wymiany, dołożenie przewodu do BCM oraz samego światła tylnego przeciwmgielnego i kodowanie. To wszystko.
Przewodu między przełącznikiem świateł a BCM nie dokłada się, bo przełącznik świateł podłączony jest po LIN.

whiyte
15-04-2022, 15:03
Przełącznik świateł do wymiany, dołożenie przewodu do BCM oraz samego światła tylnego przeciwmgielnego i kodowanie.
Dzięki za odpowiedz, A masz może schemat lub napisać który pin oraz która kostka w BCM odpowiada za zasilanie tyłnego przeciwmgły ?

mpyciu
30-04-2022, 11:45
Tedi_k, a orientujesz się czy w Ecosport z 2019r USA też jest tak zrobione, że tylko włącznik wystarczy zmienić i przekodować tylne przeciwmgielne?

tedi_k
30-04-2022, 18:56
...Ecosport z 2019r USA...

Ecosport na USA robiony był w Indiach wspólnie z tymi na "resztę świata" (ROW). W związku z tym tam powinno być wszystko co niezbędne.

BTW - jest to na przykład jeden z bardzo niewielu modeli na USA, który ma gwint i zaślepkę do wkręcania z tylu ucha holowniczego. W USA ewenement. Wynika to właśnie z unifikacji w Indiach...

lukaszooo
09-07-2022, 12:46
Orientuje sie ktoś czym różnią sie lampy tylne w Escape 2020 względem Kugi 2020 ??? Lampy USA mają numer LJ6B-13404-AG, lampa EU LV4B-13404-BD .
Porównując na filmach działają tak samo i mają takie same funkcje ale numery jednak inne więc ciekawe czy są zamienne.

kichu93
03-08-2022, 09:40
Cześć, płynie do mnie Escape 2018 MK2 Lift i zaczynam się zastanawiać jak najlepiej ogarnąć tylne przeciwmgielne. Głównie opierał się będę na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=_HtMlhFo1IzoM&t (https://www.youtube.com/watch?v=_HtMlhFo1lzoM&t)
Jednak nie do końca podoba mi się fakt możliwości uruchomienia tego światła bez włączonych mijania stąd chciałbym się wpiąć gdzieś w ich plus zamiast w bezpiecznik który daje napięcie po zapłonie.
Mój pomysł to:
Masę pociągnąć od oprawy tylnego przeciwmgielnego do tego przycisku i od przycisku do karoserii tak, że po wciśnięciu będzie "łączyć" masę. Plus ukradłbym z okolic kostki tylnego światła mijania i byłby on podpięty na sztywno do plusa przeciwmgielnego.

Czy coś takiego ma prawo zadziałać ? Czy po uruchomieniu tego przeciwmgielnego nie wywali jakiegoś komunikatu o spalonej żarówce jak będzie większe obciążenie ?

Druga opcja o której myślałem to ukradnięcie plusa z BCM dla mijania i zrobienie reszty analogicznie jak na filmiku (tylko tam jest plus ze skrzynki z bezpiecznikami). Czyli:
Plus: BCM -> Przycisk -> Plus w oprawie lampy przeciwmgielnej tył
Minus: Przycisk -> Karoseria
Tutaj te same pytania jak wyżej - czy dodatkowe obciążenie nie spowoduje błędów?
Może ktoś wie jaki kolor kabla/który PIN w BCM ma plus od świateł mijania ?

Chyba, że jest to waszym zdaniem rzeźbienie i jest jakiś prostszy/lepszy sposób żeby to zrobić w domowych warunkach ?

Dzięki i pozdrawiam.

trzemzal
03-08-2022, 19:50
Orientuje sie ktoś czym różnią sie lampy tylne w Escape 2020 względem Kugi 2020 ??? Lampy USA mają numer LJ6B-13404-AG, lampa EU LV4B-13404-BD .
Porównując na filmach działają tak samo i mają takie same funkcje ale numery jednak inne więc ciekawe czy są zamienne.

USA ma światła obrysowe na boku. Tym samym wtyczka ma 6 pinów. Nie wiem czy jak podlaczysz EU to będzie dzialac wszystko okej - tu sie nie wypowiem

lukaszooo
03-08-2022, 20:49
Sprawdzone i przetestowane, działa. Lampa używana USA 1200- 1500zł, lampa EU nowa z aso po moich zniżkach 750zł :)

doman26
13-09-2022, 16:45
Cześć. Czy ktoś montował tylne światło przeciwmgielne w Ford Escape 2020 czyli nowy model , podobny doKuga mk3. W zderzaku są 2 pionowe odblaski. Kupiłem oryginalna lampkę przeciwmgielneą Ford OE, ale ona jest większa niż ten lewy odblask. Zgłębiając temat, to tylko u jednego sprzedawcy znalazłem informacje, że ta lampka pasuje tylko do zderzaka EU. Möj w Escape się różni i tu pytanie, czy ktoś powiększał otwór i zamontował estetycznie zamiast odblasku, taka oryginalną Ford OE. Ewentualnie w jaki inny sposób to zrobiliście u siebie.?. W Kuga 2020 mk3 przeciwmgłowe jest w tym zderzaku oryginalnie, czy gdzieś w lampie. Dzięki za pomoc

SRS
13-09-2022, 18:09
Möj w Escape się różni i tu pytanie, czy ktoś powiększał otwór i zamontował estetycznie zamiast odblasku, rozcina się odblask i wkleja ledy

doman26
13-09-2022, 21:00
Robiliście to już w takim modelu, Escape 2020 ?

krystianen
13-09-2022, 23:19
Robiliście to już w takim modelu, Escape 2020 ?

Tak wielokrotnie na fabrycznym właczniku

kichu93
27-09-2022, 11:22
Cześć,

Nie jest to pewnie nic odkrywczego, ale stwierdziłem, że podzielę się krok po kroku jak zamontowałem przeciwmgielne w Escape MKII Lift. Czytałem wiele forów, oglądalem filmiki na youtube i nigdzie nie ma od A do Z jak to zrobić.
Jest to poniekąd zbiór szczątkowych informacji zebranych w internecie. Głównie na tym forum. Światło tylne zrobione w ten sposób będzie tylko możliwe do uruchomienia gdy włączone są przednie przeciwmgielne (czyli tylko ze światłami postojowymi i mijania + uruchomionymi przeciwmgielnymi)

Co potrzebujemy:
- Przełącznik do świateł przeciwmgielnych (wedle uzniania, ja kupiłem taki okrągly z podświetleniem za 29.99 jak w załączniku, nalezy zwrócić uwagę, że nie jest chwilowy)
- Przewody czarny i czerwony (ja użyłem LgY 1x0.75 H05V-K żeby bez problem przejść przez otwór w płytce). Można sobie kupić po 10m - będzie na przyszłość, czarnego pójdzie symboliczna ilość, ale czerwonego dość sporo:)
- Światło przeciwmgielne tylne + oprawa żarówki i wtyczka
- Podstawowe umiejętności demontażu elementów kokpitu
- Lutownica
- Koszulki termokurczliwe + izolacja
- Dobrze mieć łyżki do rozpinania spinek/tapicerki

Zauważyłem dwa warianty:
Wariant 1) Tym rozwiązaniem oszczędzimy sobie rozbieranie pewnej ilości kokpitu, która jest nieunikniona w opcji 2. Zasilanie możemy ciągnąć ze skrzynki z bezpiecznikami. W moim 2018 Escape Titanium jest normalnie bezpiecznik od przeciwmgielnych przednich (F75, 15A - trzeci rząd od lewej, drugi bezpiecznik od góry) - można kupić rozdzielacz bezpiecznika rozmiar Mini i stamtąd wychodzimy plusem. Pewnie bym zrobił to rozwiązanie gdyby wcześniej zauważył, ze jest bezpiecznik od tych lamp:<

Gdy mamy już wyciągnięty plus rozgałęziaczem to przepuszczamy kabel w lewo za tunelem środkowym i wychodzimy pod kierownicą. Tam już jesteśmy przy przełączniku świateł.

Wariant 2) Plus wyciągamy z wtyczki C2280D - wychodzą z niej kable idące do przednich przeciwmgielnych. U mnie dla lewego światła przedniego był to kolor brązowy (bez żadnych pasków). Jeśli mamy zdjęty zderzak to można to zweryfikować wpinając się miernikiem z agrawką/spinaczem do kostki i sprawdzać czy mamy napięcie po wlączeniu świateł przeciwmgielnych przód. Można tez się wbić agrawką w kabel przy kostce BCM. Załączam informacje, która wtyczka to C2280D przygotowaną przez forumowicza Escap we wcześniejszych postach.

W przypadku scenariusz 2) musimy ściągnać listwę ozdobną nad schowkiem - jest na kilka zatrzasków, następnie ściągamy górną listwę tunela środkowego (tę wokół podłokietnika, skrzyni biegów itp). Po jej odczepieniu możemy odczepić boczną ściankę tunelu środkowego - bez tego nie da się łatwo wyjąć schowka - przynajmniej w moim egzemplarzu. Wszystko jest mniej więcej na takie same spinki. Teraz jak ją wyjmiemy to możemy ściągnąć plastik od strony drzwi (po prawej od schowka - najpierw ściągamy uszczelki). Ściągamy materiałową szmatkę zakrywającą bezpieczniki w stopach pasażera. Gdy już się z tym uporamy należy odkręcić 4 śrubki - dwie pod schowkiem i dwie wewnątrz schowka. Po tym zabiegu możemy wyciągnąc delikatnie schowek - należy pamiętać zeby wypiąć żarówkę schowka. Teraz mamy dostęp do wyżej wymienionej C2280D oraz brązowego kabla. dołączamy się do niego i przeprowadzamy w okolice przełącznika świateł jak w wariancie 1.

Od włącznika można poprowadzić listwami przyprogowymi jak w filmiku tutaj. Jest też pokazane jak rozwiercić fabryczny przełącznik, żeby dołożyć ten zakupiony:
https://www.youtube.com/watch?v=_HtMhFo1zoM

Okazało się, ze schemat dołączony przez sprzedawcę w ogóle nie działał. Ani nie świeciła dioda sygnalizująca światła, ani nie załączały się światła. W załączniku mój prowizoryczny schemat. Właśnie w tym momencie przy kombinowaniu przy przełączniku spaliłem bezpiecznik który jak się dowiedziałem jest typowo od przeciwmgielnych :D Masę z przełącznika możemy wpiąć do jakiejkolwiek śrubki karoserii w pobliżu. Tak jak na filmiku powyżej. Tak samo masę do oprawy potem możemy wziąć w bagazniku.

Prowadząc czerwony przewód do oprawy nie trzeba ściągać tego plastiku gdzie jest rączka do otwierania maski or plastiku osłaniającego słupek/pasy bezpieczeństwa. Potem musimy pościągać jeden plastik przy progu z tyłu. Trzeba też odpiąć spinki w bagażniku i wykręcić jedną śrubkę w tym plastiku przez który przechodzi zamek klapy bagażnika żeby ściągnąć boczny panel.

Gdy już ściągniemy boczny panel widać gumową przelotkę do zderzaka. U mnie akurat nie szły nią żadne kable. Możliwe, że idą tylko jak ma się system Bliss.

To by było na tyle. Gdyby nie gimnastyka ze schowkiem, brak kabla od przeciwmgielnych w takim kolorze jak znalazłem w instrukcji w internecie oraz spaprany schemat switcha to robota do zrobienia w 2h z piwkiem w ręku. Mi przez te komplikacje zeszło 4-5h.

Jak ktoś rozbiera plastiki po raz pierwszy to należy pamiętać, że jednak trochę siły trzeba użyć żeby puściły zatrzaski.

mkrek
08-11-2022, 09:37
rozcina się odblask i wkleja ledy

Proszę o kontakt, pisałem priva.

tomtel
30-12-2022, 22:25
Dzięki za odpowiedz, A masz może schemat lub napisać który pin oraz która kostka w BCM odpowiada za zasilanie tyłnego przeciwmgły ?

czy macie może schemat z której wtyczki i którego pinu wychodzi zasilanie światła przeciwmgielnego z BCM?

tomtel
01-01-2023, 20:37
czy macie może schemat z której wtyczki i którego pinu wychodzi zasilanie światła przeciwmgielnego z BCM?

pytanie nieaktualne, rozwiązałem problem z pomocą forumowiczów z za oceanu. Tutaj jest jakiś wyraźny problem z dzieleniem się wiedza.

grande1970
03-01-2023, 16:40
być może nie każdy wie ale jeśli wiesz możesz to napisać aby było dla potomnych, chyba ze tez nie chcesz się dzielić wiedzą

Ziramilek
27-08-2023, 21:15
pytanie nieaktualne, rozwiązałem problem z pomocą forumowiczów z za oceanu. Tutaj jest jakiś wyraźny problem z dzieleniem się wiedza.

podpowiesz w który pin w bcm trzeba się podpiąć z tym przeciwmgłowym ?

tedi_k
28-08-2023, 00:41
podpowiesz ...

No i co to "podpięcie" miało by dać? Żaden oryginalny (USA) BCM Escape nie ma obsługi tylnego światła przeciwmgielnego...

lukaszooo
28-08-2023, 04:12
Taka niestety prawda, bez kombinacji działać nie będzie. Na szczęście jest na to fajne rozwiązanie , warunek to oryginalne czujniki parkowania i da się zrobić halogen tylny jak z fabryki.

tedi_k
28-08-2023, 11:05
...jest na to fajne rozwiązanie , warunek to oryginalne czujniki parkowania...

A tak w skrócie Kolega by zechciał przybliżyć "co ma piernik do wiatraka"???
Moduł PDC podpięty jest do magistrali HS-CAN, status światła przeciwmgielnego tylnego podawany jest na magistrali MS-CAN (ramka 0x1A8...), więc PDC raczej "trochę słabo orientuje się w kwestii tylnego światła przeciwmgielnego"...
No bo zresztą po co PDC była by ta informacja???

BTW - owszem "jest na to fajne rozwiązanie" (tak trochę też nie do końca...) - ale w oparciu o EUROPEJSKI MODUŁ HAKA.
Kilka lat temu było ono ćwiczone na aucie Kolegi z Łodzi...

lukaszooo
28-08-2023, 14:28
Wiem że lubisz być najmądrzejszy w całej wsi ale kolejny raz tak nie jest.
Działa jak oryginał, pokazuje się kątrolka na liczniku , nie trzeba ciągnąć instalacji przez całe auto bo moduł jest już z tyłu i ma wszystko czego potrzebujemy.

tedi_k
28-08-2023, 16:34
.... pokazuje się kątrolka na liczniku ...

Kontrolka na liczniku to pokazuje się po wymianie przełącznika świateł na europejski (z włącznikiem tylnego światła przeciwmgielnego) DOKŁADNIE BEZ ŻADNYCH DODATKOWYCH DZIAŁAŃ (poza aktywacją tejże kontrolki w konfiguracji licznika). Na amerykańskim BCM. "Jak z fabryki". BEZ PDC i bez TRM. Nawet bez zakładania tylnego światła przeciwmgielnego.
Więc tu to na razie Kolega "napisał" a niczego nie wyjaśnił.

Tomantos
28-08-2023, 17:31
Kontrolka na liczniku to pokazuje się po wymianie przełącznika świateł na europejski (z włącznikiem tylnego światła przeciwmgielnego) DOKŁADNIE BEZ ŻADNYCH DODATKOWYCH DZIAŁAŃ (poza aktywacją tejże kontrolki w konfiguracji licznika). Na amerykańskim BCM. "Jak z fabryki". BEZ PDC i bez TRM. Nawet bez zakładania tylnego światła przeciwmgielnego.
Więc tu to na razie Kolega "napisał" a niczego nie wyjaśnił.

A możecie krok po kroku to rozpisać? Też muszę zrobić przeciwmgielne w Escape z 2022 i faktycznie lampa z Kugi się nie nadaje.
Słyszałem też opcję z czerwoną żarówką w lewym wstecznym.
A może to o czym teraz piszecie będzie nakorzystniejsze.

tedi_k
28-08-2023, 19:38
...Escape z 2022...

Po wymianie przełącznika świateł na EU cała reszta (poza wiązką do przeciwmgielnego) jest już w aucie "jak z fabryki". W tym aucie nie są potrzebne żadne kombinacje poza dorobieniem wiązki i światła (zwykle w tylnym odblasku - choć możliwości jest więcej) i zakodowaniem.

keplak
07-09-2023, 16:37
Witam. Mam ten sam problem . Wyjąłem odblask ze zderzaka ale tam nie bardzo jest miejsce aby zamontować nawet jakąś listwę LED . Może ktoś się podzieli informacją jak to zrobić . Nie potrzebuję aby było jak z fabryki bo szkoda kasy na to . Po za tym to światło to jest moim zdaniem potrzebne tylko do przeglądu bo nie pamiętam kiedy włączałem je ostatnio w jakimś aucie .

keplak
03-10-2023, 11:31
W końcu się uporałem , efekt znakomity , koszt 50 zł plus własna praca . Bez kombinowania do zrobienia we własnym zakresie . Zdjęcia proponuję skopiować i poprzekręcać ( nie wiem czemu tak się zamieściły robione były prawidłowo )

Bump: W końcu się uporałem , efekt znakomity , koszt 50 zł plus własna praca . Bez kombinowania do zrobienia we własnym zakresie . Zdjęcia proponuję skopiować i poprzekręcać ( nie wiem czemu tak się zamieściły robione były prawidłowo )

cueto
17-12-2023, 15:45
Kolego keplak,moze cos kolega wiecej napisac jak to wykonac jaki led zastosowac itd.dziekuje i pozdrawiam.

teiksef
08-01-2024, 11:26
Jeśli ktoś w Escape 2020+ ma włącznik od Kugi, i włączył tylne przeciwmgłowe w Forscanie w BCM i IPC, pozostaje sprawdzić pin 67 na wtyczce C2280F (pierwsza od góry w BCM nad nogami pasażera):
https://www.fordescape.org/threads/bcm-pinout-rear-fog-lights-on-2020-escapes.123320/

mpsgsm1
24-01-2024, 15:13
Escape FHEV 2021 Titanium, zainstalowany włącznik od Kugi, zakodowane BCM i IPC (ne desce ładnie się zapala ikonka)... Niestety w moim BCM brak pin'u 67 (puste miejsce) :(

teiksef
26-01-2024, 23:33
Niestety w moim BCM brak pin'u 67 (puste miejsce) :(
Rzeczywiście, na zdjęciach jakie znalazłem gdzieś na Allegro też widać brakujący pin. Szkoda (do mojego jeszcze wciąż nie zajrzałem, ale nadzieje są jak widać nikłe).

xksinski
31-01-2024, 23:39
Gdzie wy widzicie brakujący pin w bcm? Oglądam właśnie bcm escapów ze stanów na alleedrogo i 67 jest obecny (prawy socket pod bezpiecznikami 4 od góry od lewej, następny jest pusty zgodnie z rozpiską 68* not used

Trzeba dorobić brakujący pin w wtyczce wg specyfikacji terminal 2.8mm żeński i po robocie

Pytanie czy da się zakodować tylne przeciwmgielne korzystając z przycisku do przednich przeciwmgielnych tzn dwa kliknięcia i załącza tył (tak jak to da się zrobić w jeep) ?

Ma ktoś może schemat przełącznika świateł albo samo zdjęcie jak wygląda od środka płytka do ktorej podpięte sa przyciski ? :)

ffboy
01-02-2024, 18:10
Witam Kolegów.
Płynie do mnie z Kanady Escape 2023 po lifcie. Przeczytałem cały ten wątek, ale widzę, że najważniejsze chyba jest na końcu. Czy dobrze zrozumiałem, że teraz wystarczy już wymienić włącznik świateł na europejski, dołożyć wiązkę i tylne przeciwmgielne i będzie hulać?
Szukam też takiego włącznika jak na zdjęciu i nigdzie nie mogę znaleźć. Ktoś coś?

xksinski
01-02-2024, 18:22
Witam Kolegów.
Płynie do mnie z Kanady Escape 2023 po lifcie. Przeczytałem cały ten wątek, ale widzę, że najważniejsze chyba jest na końcu. Czy dobrze zrozumiałem, że teraz wystarczy już wymienić włącznik świateł na europejski, dołożyć wiązkę i tylne przeciwmgielne i będzie hulać?
Szukam też takiego włącznika jak na zdjęciu i nigdzie nie mogę znaleźć. Ktoś coś?

Teoretycznie tak, nawet w mach-e i bronco tak robią z zaznaczeniem ze przeciwmgielne od kugi nie będą pasować do zderzaka w escape, więc tutaj jest rzeźbienie
Praktycznie sam się przekonam jak odbiorę auto

Podobny do Twojego znajdziesz po numerze LV4T-13D061-VE3JA6
Jak zależy Ci konkretnie na tym ze zdjęcia w ASO na pewno znajdziesz i chyba tam najlepiej kupić najnowszą rewizje bo czytałem już że niektóre modele są trefne - jest akcja serwisowa forda na wymianę (mach-e) nie wiem jak w escape

ffboy
01-02-2024, 18:55
Podobny do Twojego znajdziesz po numerze LV4T-13D061-VE3JA6

Tak ten widziałem, jest podobny tylko ma dodatkowy przycisk do otwierania wlewu paliwa. Widocznie Kuga ma otwieranie z przycisku, ale Escape chyba nie. Szukam tego konkretnego - to jest chyba LV4T-13D061-UEW.
Pisałem już do kilku fordowskich sklepów internetowych, ale jakaś magiczna wersja, nigdzie nie dostępna :(
Zasmucony też jestem faktem, że przeciwmgielne od Kugi nie będzie pasować do zderzaka Escape'a w miejsce odblasku. Założyłem, że to będzie najmniejszy problem w tej przeróbce.

xksinski
01-02-2024, 19:01
Tak ten widziałem, jest podobny tylko ma dodatkowy przycisk do otwierania wlewu paliwa. Widocznie Kuga ma otwieranie z przycisku, ale Escape chyba nie. Szukam tego konkretnego - to jest chyba LV4T-13D061-UEW.
Pisałem już do kilku fordowskich sklepów internetowych, ale jakaś magiczna wersja, nigdzie nie dostępna :(

Moj escape ma otwierania klapki paliwa z przycisku, także chyba to zależy jaka klapka jest zamontowana w aucie
Dzwoniłeś do ASO ?

Co do rzeźbienia w odblasku i montażu tam na klej płytki z ledami bez chłodzenia i sterowanie tym przyciskiem za ponad 500 zł dla mnie troche mija się z celem :D

To rozwiązanie nie wygląda tak źle, zastanawia mnie tylko jak wygląda ta płytka do której wpięte są przyciski, może jednak da się to zrobić tak że bcm otrzyma informacje o kliknięciu po lin. Nie sądzę że chip który generuje sygnal lin ma różne wsady w zależności od wersji, pewnie da się gdzieś tam wpiąć tylko trzeba wiedzieć gdzie :)
https://lediker.pl/gfx/big/1654516894.48.jpg

Zasmucony też jestem faktem, że przeciwmgielne od Kugi nie będzie pasować do zderzaka Escape'a w miejsce odblasku.(

Może w polifcie jest już inaczej, musisz zweryfikować tam już sa inne wersje active, platinium, st-line. Może w tym przypadku zderzaki będą już identyczne a sprawdzić to mozesz na stronce oemfordpart.com, jeśli do twojego modelu pasuje ten nieszczęsny odblask z escape przedliftowego LJ6Z-13A565-B bedziesz miec odpowiedz

teiksef
02-02-2024, 00:09
Gdzie wy widzicie brakujący pin w bcm? Oglądam właśnie bcm escapów ze stanów na alleedrogo i 67 jest obecny (prawy socket pod bezpiecznikami 4 od góry od lewej, następny jest pusty zgodnie z rozpiską 68* not used
Hmm, to zależy, czy pinout w dokumentacji jest dla wtyczki, czy gniazdka. Brakujący pin, który ja widziałem, jest dokładnie po drugiej stronie żółtej strzałki :)

Bump:
Pisałem tam gdzieś wyżej o LV4T-13D061-EEW - ma dodatkowo pokrętło regulacji wysokości świateł, ale to nie boli. Da się kupić używki (ja kupiłem na ebayu).

xksinski
02-02-2024, 08:46
Hmm, to zależy, czy pinout w dokumentacji jest dla wtyczki, czy gniazdka. Brakujący pin, który ja widziałem, jest dokładnie po drugiej stronie żółtej strzałki :)

Dokładnie w dokumentacji technicznej jest pokazana wtyczka (konektor) a nie socket

timonq
02-02-2024, 21:39
Poszukaj na zagranicznych sklepach, ja dokładnie taki jak szukasz kupiłem z UK za połowę ceny tego co było w PL

mpsgsm1
03-02-2024, 22:39

Trzeba dorobić brakujący pin w wtyczce wg specyfikacji terminal 2.8mm żeński i po robocie

Fakt, mój błąd pomyliłem 5 z 67 (lustro) dzięki za podpowiedź, podpięte i działa.

teiksef
04-02-2024, 01:29
Fakt, mój błąd pomyliłem 5 z 67 (lustro) dzięki za podpowiedź, podpięte i działa.
Super, dzięki za potwierdzenie :)

xksinski
04-02-2024, 09:43
Poszukaj na zagranicznych sklepach, ja dokładnie taki jak szukasz kupiłem z UK za połowę ceny tego co było w PL

dzięki w takim razie spróbuje coś upolować :)

ogólnie zaczynają się pojawiać przełączniki na ali więc można trafić zdecydowanie taniej

teiksef
17-06-2024, 13:39
Kontynuując temat tylnego światła przeciwmgielnego, jak było opisane wyżej w Escape 2020 można zamontować włącznik z Kugi (np. LV4T-13D061-EEW), skonfigurować Forscanem moduły BCM oraz IPC, a także wyprowadzić z BCMa pin 67 na wtyczce C2280F. Jest to pierwsza wtyczka od od góry w BCM nad nogami pasażera, poniżej numeracja pinów wtyczki:
132268

Można do tego celu użyć konektorka żeńskiego typu "superseal" (zewnętrzna szerokość 2.6 mm, wewnętrzna 1.6 mm), i przewodu 0.5 mm2. Taki konektorek nie siedzi w tej wtyczce idealnie, ma pewien luz na wsuwanie/wysuwanie, ale piny BCMa są wystarczająco długie, żeby nie robiło to problemu (jeśli ktoś ma oznaczenia konektorka, który pasuje idealnie, to podajcie proszę model). Z grubszym przewodem może natomiast nie zmieścić się we wtyczce, 0.5 jest tu w sam raz (pozostałe też są 0.5). Niebieski poniżej to wyprowadzenie z pinu 67:
132269132270

Prowadzenie przewodów (do przeciwmgłowego tylko jeden, liczba mnoga, gdyby ktoś chciał puścić od razu więcej) z przodu na tył jest całkiem przyjemne - w tych Escape przy progach są plastikowe, otwierane korytka, pozostaje więc przeprowadzić się pod plastikiem słupka i wyjść potem za boczek bagażnika. Za tym boczkiem można też dopiąć się do masy na jednym z dwóch punktów nad kołem (oczko 6mm). Najtrudniejszy odcinek to zejście przewodami (sygnałowy i masa) przez przepust z boku bagażnika do okolic zderzaka.

Ja zdecydowałem się zamontować przeciwmgłowe na złączu haka (przepisy mówią o dwóch światłach lub jednym centralnym, co najmniej 25cm nad poziomem drogi, jeśli jedno, to z lewej strony). Poszukiwałem więc jakichś sensownych, homologowanych świateł przeciwmgłowych, które nadałyby się do instalacji w tamtym miejscu.
Większość takich świateł do światła do przyczep, które nie grzeszą niestety pięknością. Generalnie miałem w rękach Fristom (FT-400 i FT-223), WAŚ (W236 i W238 ), Hella Valuefit (2NE 357 029-041), Ledautolamps (11FM). Są jeszcze chińskie masówki sprzedawane jako homologowane "E11", pod róznymi nazwami własnymi - nie przekonały mnie na tyle, aby je sprawdzać.

Takie światła mają w większości śruby montażowe o rozstawie 45mm, co razem z nakrętkami M5 daje 53cm. Mieści się to do złącza haka w Ford Escape, i za pomocą jakiegoś adaptera dałoby się zaadaptować. Z tych świateł sensownie wyglądają poniższe:

Fristom FT-223: https://fristom.com/en/offer/fog-lamps/ft-223-led/
Hella Valuefit 2NE 357 029-041: https://www.hella.com/truck/assets/media_global/873_Broschuere_HELLA_ValueFit_PL.pdf
(https://www.amazon.de/-/en/HELLA-2NE-357-029-041-Light/dp/B00V0CON32)

Z tych dwóch lepiej wypada Fristom. Hella świeci słabo (pobiera 0.062 A przy 12.1 V) i kosztuje ponad 100 złotych, Fristom świeci mocno (0.155 A) i kosztuje poniżej 70 złotych.
Tutaj zdjecia z FT-223 przyłożonym do złącza:
132271132272

I byłoby to może właściwe światło, gdyby nie to, że jest jeszcze LEDAutoLamps 11FM: https://www.ledautolamps-uk.com/rear-lamps/single-lamps/11-Series-Low-Profile-Lamps?product_id=1155
Wygląda na to, że jest to australijska firma (www.ledautolamps.com), której brytyjski oddział (www.ledautolamps-uk.com) sprzedaje w Europie homologowane światła. Model "11FM" to światło przeciwmgłowe, z homologacją E9 i pięcioma latami gwarancji. Jego największą zaletą są jego rozmiary (w tym grubość tylko 8mm), dzięki którym można zamontować je na złączu haka bez pozbawiania go jego funkcjonalności (przy odrobinie fantazji można też pewnie wymyślić inne miejsca, np. wprost na lewym odblasku w zderzaku, przy czym trzeba byłoby upewnić się, że będzie świeciło do tyłu, a nie w bok).
Światło mocowane jest na dwustronną taśmę 3M (załączona) oraz dwie śrubki. Świeci jasno (pobiera 0.149 A, czyli praktycznie tyle samo, co FT-223). Koszt to około 130 złotych w https://masterled.pl. Ja kupiłem je w http://interlink.sk, ponieważ mieli je na stanie (27 EUR plus 5 EUR do polskiego paczkomatu), a masterled.pl podawał czas realizacji 30 dni (interlink.sk ma też spory wybór konektorków itp). Jest też dostępne na ebayu, ale wychodzi mniej korzystnie

Oto światło 11FM zamontowane na samochodzie za pomocą wydrukowanego na drukarce 3D adaptera (zaprojektowanego przez syna):
132273132274132275

Model adaptera - "Hitch receiver 11FM fog light mount for Ford Escape" - można ściągnąć stąd: https://www.printables.com/model/914810-hitch-receiver-11fm-fog-light-mount-for-ford-escap
Widoczny wtyk to część złącza "2 pin superseal" (jedno takie zamontowałem pod przepustem, drugie przy samym złączu haka).
To już po zapięciu się do BCMa i włączeniu z włącznika koło kierownicy:
132276132277

Na zdjęciu jeszcze niezabezpieczone przewody, pozostało mi też jeszcze doklejenie adaptera do metalu taśmą dwustronną.

1234pq
04-10-2024, 05:31
Witam,
Czy któryś z forumowiczów mający za sobą montaz przeciwmgielnego w odblasku może podzielić się wiedzą co zamontować/podkleić aby przyniosło zadowalający efekt (jasność świecenia)

januszz@gmail.com
25-10-2024, 20:01
coś takiego jest najlepszą opcją, ale "fachowcy" raczej się tą wiedzą nie podzielą

raf77777
21-01-2025, 18:37
Witam wszystkich serdecznie, chciałbym się przywitać mój pierwszy post. Stałem się szczęśliwym (mam taką nadzieję) posiadaczem Escapa 2023 polift. Auto jeszcze nie wypłynęło ale już zbieram informacje co i jak. Może ktoś potwierdzić czy w poliftowym wszystko jest dokładnie tak samo, czyli europejski włącznik, aktywacja komputerem i na pinie 67 jest sygnał? Pytam bo często gęsto w modelach poliftowych coś zmieniają i to nie koniecznie na korzyść użytkownika. Pytanie o włącznik, znalazłem coś takiego Kuga 2024- https://allegro.pl/oferta/wlacznik-swiatel-ford-kuga-24-europa-17114467709 cena dość zacna ale znalazłem również to https://pl.aliexpress.com/item/1005002220740222.html różnica w cenie kolosalna. Wizualnie wyglądają identycznie, mają inne nr katalogowe. Ma ktoś jakąś wiedzę czy by pasował, czy w środku może różnić się elektronicznie?

teiksef
21-01-2025, 22:54
Przede wszystkim oba, które podlinkowałeś, mają tylko jeden przycisk. Jak przewiniesz wątek jedną lub dwie strony do tyłu, to masz podane numery części z dwoma rzyciskami. Jest kilka odmian, bo niektóre mają otwieranie bagażnika, inne otwieranie gniazda ładowania dla elektryków. Przełącznik powinien mieć dwa przyciski pośrodku pokrętła - górny do przednich, dolny to tyłu.
Za 550 możesz mieć nowy (z nadmiarową regulacją świateł, która Ci się nie przyda): https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-18016-WLACZNIK-SWIATEL-KUGA-2020-_-2664759-_-LV4T-13D061-EE3JA6.html
Jak poszukasz na ebayu po "LV4T-13D061-EEW", to znajdziesz ze dwa takie, jeden z kup teraz za 48 GBP razem z wysyłką. To niecałe 250 złotych.
Jeśli chodzi o 2023, to mało prawdopodobne, aby lift zmieniał pinouty BCMa, nie ma też raczej powodu, aby wyjęli z niego obsługę tylnych przeciwmgłowych. Ale może użytkownik ffboy może coś powiedzieć, pisał wcześniej, że ma 2023.

(poprawione)

tedi_k
21-01-2025, 23:25
Przede wszystkim oba, które podlinkowałeś, mają tylko jeden przycisk, a więc od przednich przeciwmgłowych...

raf77777 - akurat te wyżej podlinkowane przyciski faktycznie mają "jeden przycisk", ale szczęśliwie są to przyciski EUROPEJSKIE i mają jeden przysk OD TYLNEGO ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNEGO. Wystarczy uważnie spojrzeć na piktogram na przycisku. Przednie halogeny mają piktogram "świeci się w dół" a tylne przeciwmgielne ma piktogram "świeci się do tyłu - na wprost).
Z tymi "pojedynczymi" jest kłopot, jeśli auto ma przednie halogeny. Tak więc faktycznie lepiej jest szukać przycisku z "dwoma połówkami" aby była obsługa i przodu i tyłu przeciwmgłowego...

teiksef
22-01-2025, 06:52
tedi_k: dzięki za sprostowanie, ja nie przyjrzałem się pdobrze piktogramowi.

raf77777
22-01-2025, 18:44
Dzięki za odpowiedź. Tak wiem,że jest kilka rodzajów. Mój nie ma halogenów z przodu, potrzebuję dokładnie taki jak podlinkowałem. Tylko z przeciwmgielnym na tył i klapką wlewu paliwa. Wrzuciłem te dwa linki ponieważ, pierwszy jest sprzedawany przez ASO Forda z opisem Kuga 2024- czyli na pewno to jest to czego potrzebuję ale cena powala, drugi z chińskiego portalu wygląda identycznie ale ma inny nr, i właśnie ten nr mnie zastanawia. Reasumując nie zwracać uwagi na numer ten powinien być dla mnie dobry? Zamówię go, a przekonamy się pewnie dopiero za jakieś dwa miesiące, w przyszłym tygodniu auto dopiero wypływa w daleki rejs :lol:

Pytałem o ten lift czy czegoś nie pozmieniali, bo mamy przykład Escapa z 2019 ostatni rok produkcji i potrafili ''popsuć'' kierunkowskazy z tyłu

tedi_k
22-01-2025, 19:24
...drugi z chińskiego portalu wygląda identycznie ale ma inny nr...

Numer tego "chińczyka" jest dla Explorera 2020->
Raczej powinien zadziałać w Escape, bo do Explorerów zwykle bierze się z Kugi EU...
Choć oczywiście "okaże się dopiero w praniu"...

raf77777
22-01-2025, 20:11
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

z uznaniem dla dużej wiedzy kolegi zamawiam, przekonamy się za jakiś czas. Dziękuję za zainteresowanie tematem

ostrebor
12-02-2025, 20:57
Potrzebuję rozdzielić w moim Escape 2014 światła przeciwmgielne. Jak sprowadziłem autko podpiąłem tylne do przednich. Wiem że był do kupienia moduł produkcji kolegi z forum. Czy ktoś wie czy można jeszcze takie „cacko” zakupić?

tedi_k
13-02-2025, 07:24
....był do kupienia moduł produkcji kolegi z forum. Czy ktoś wie czy można jeszcze takie „cacko” zakupić?

"Nie to zdrowie, nie te lata"... Już od dawna nie chce mi się tego "dłubać"... Nawet miałem dodać tę funkcję do softu "czerwonego pudełka Damiana" (zrobionego w oparciu o "czerwonego " klona UCDS) - ale jakoś tak ciągle coś pilniejszego jest do zrobienia...
Inna sprawa, że moduł w Escape mojej córki padł i obecnie też ma spięte przednie z tylnymi, więc ten projekt "wzbogacenia Damian's boxa ciągle jest na liście "to do"...

ostrebor
13-02-2025, 07:55
"Nie to zdrowie, nie te lata"... Już od dawna nie chce mi się tego "dłubać"... Nawet miałem dodać tę funkcję do softu "czerwonego pudełka Damiana" (zrobionego w oparciu o "czerwonego " klona ...

Dziękuję za odpowiedź. Muszę zmienić diagnostę, który nie będzie z tego powodu robił przedstawienia. W ostatnim roku użycie świateł przeciwmgielnych przeze mnie - 0.

teiksef
13-02-2025, 21:38
Ja się ze swojego ze dwa razy ucieszyłem (w sensie tylnego, bo przód nieco częściej jest używany:)

Zrazik2
02-03-2025, 15:52
Numer tego "chińczyka" jest dla Explorera 2020->
Raczej powinien zadziałać w Escape, bo do Explorerów zwykle bierze się z Kugi EU...
Choć oczywiście "okaże się dopiero w praniu"...

Może przyjść z innym podświetleniem jak np Edge US i china niebieski/biały

A kojarzy ktoś pin przedniego przecimgielnego? bo mam auto bez przodów i będę próbował chyba się wpiąć w puste przednie jak nie odpali na przycisku przednich na pinie 67 od tyłów.

teiksef
02-03-2025, 22:19
No na przycisku od przednich tyłów raczej nie odpali. Musiałby mieć zwarcie :)
Przeciwmgłowy na tył jest na pin 67, na wtyczce C2280F, czyli górnej w BCMie.
Wyjście na przednie przeciwmgłowe jest na wtyczce C2280E, czyli na środkowej - pin 6 na lewe, pin 7 na prawe.
Obrazek (https://www.fordescape.org/attachments/mache_bcm-jpg.84409/)

tedi_k
04-03-2025, 23:27
No na przycisku od przednich tyłów raczej nie odpali. ...

Nie odpali, bo włącznik świateł od Kugi/Escape jest "komputerowy" a nie "elektryczny"... Czyli wysyła komunikat po LIN co się ma włączyć.
W Mondeo MK5 (i pochodnych) jest "elektryczny" - czyli wystawia sygnał "na odpowiednim przewodzie". Tam się da zrobić takie "druciarstwa", w Kudze/Escape - NIE.

sasquie
16-03-2025, 15:21
Dzień dobry, cześć.

Przeczytałem posty w tym wątku i jeśli pozwolicie, chciałbym dopytać o kilka kwestii. Pacjent to Escape 2013, ma przednie światła przeciwmgielne. Od 2015 roku przechodził normalnie przegląd pomimo braku światła przeciwmgielnego z tyłu, w zeszłym roku auto odkupiłem od teścia i stwierdziłem, że czas uzupełnić braki.

Jeśli dobrze rozumiem, opcji zainstalowania światła przeciwmgielnego z tyłu jest kilka.
1. Lampa w zderzak, wiązka do przodu auta i tu masa do karoserii, plus do brązowego przewodu z wtyczki C2280D. I ku tej opcji się skłaniam. Pytanie tylko, jak rozgałęzić przewód z wtyczki? Ciąć na przebiegu i lutować? Da się wcisnąć dodatkowy przewód w samą wtyczkę?
2. Opcja nr 1 z włącznikiem dodatkowym, zamontowanym w oryginalnym włączniku świateł (mam wersję z jednym włącznikiem od światła przeciwmgielnego przedniego). I tutaj jest krok po kroku film na YouTube. Minusem jest załączanie światła niezależnie od włączenia lub nie świateł mijania.
3. Opcja idealna (dla mnie docelowa, ale potrzebuję czasu na znalezienie włącznika) - wymieniam włącznik świateł na wersję EU, np. z Focusa MK3 (bez regulacji poziomu reflektorów), lampa w zderzak, ciągnę wiązkę do przodu. Masa do karoserii, a plus?

Obecnie chcę zrealizować wersję nr 1 (dajcie proszę znać, czy coś pominąłem) bo przegląd za 2 tygodnie, ale docelowo chcę to zrobić po bożemu, z działającą kontrolką w zegarach. I przy okazji zapytam jeszcze o to, czy wtyczki z BCMa mogę wyciągać do woli, na podpiętym akumulatorze, czy muszę go odpiąć? Wydaje się logicznym odciąć zasilanie, ale czy jest jakieś realne ryzyko?

teiksef
16-03-2025, 19:43
(usunięte)

Escap
18-03-2025, 12:39
ale docelowo chcę to zrobić po bożemu, z działającą kontrolką w zegarach. I przy okazji zapytam jeszcze o to, czy wtyczki z BCMa mogę wyciągać do woli, na podpiętym akumulatorze, czy muszę go odpiąć? Możesz wyciągać wtyczki na podpiętym akumulatorze. Co do Twojego planu zrobienia tego jak piszesz "po bożemu" to raczej się nie powiedzie, bo bcm escape 13-19 nie jest przystosowany do tylnego przeciwmgielnego i użycie przełącznika z focusa nic nie da.

sasquie
18-03-2025, 20:24
To może inaczej - gdyby wziąć plus z bcm ze świateł mijania, mógłbym zachować niezależność światła przeciwmgielnego tylnego i przednich, oczywiście przy założeniu, że pojawia się dedykowany włącznik zgodnie z instrukcją z YouTube. Musiałbym tylko sprawdzić, czy bcm ma w którejś wtyczce przewód do świateł mijania lub czy podepnę się złodziejką pod bezpiecznik (ale wtedy będę miał zasilanie niezależnie od włączenia świateł mijania). Czy dobrze myślę?

tedi_k
19-03-2025, 12:38
...niezależnie od włączenia świateł mijania). Czy dobrze myślę?

Cały wlacznik świateł w Kudze MK2 jest "komputerowy"!
Sygnał "co włączone" nadawany jest w postaci komunikatu LIN i nie ma opcji by to jakoś wykorzystać.
Był tu chyba kiedyś jakiś kolega, który zrobił moduł dekodowania LIN i w oparciu o ten moduł zrobił włączanie światła przeciwmgielnego - ale to jest jeszcze "wyższa szkoła jazdy" niż robienie tego mojego modułu na magistralę CAN...
Jak się ma jakieś tam kompetencje elektroniczne, to możemy się dogadać by sobie samemu taki moduł CAN wg mojego projektu zbudować. Tak czy inaczej wymagane jest założenie włącznika świateł w wersji europejskiej (z oryginalnym klawiszem tylnego przeciwmgielnego).

sasquie
19-03-2025, 14:06
Jak się ma jakieś tam kompetencje elektroniczne,

Tu niestety wiedzę mam dość ograniczoną, więc chyba na ten moment się nie podejmę. Godzę się więc z brakiem kontrolki w zegarach i konieczności zakupu włącznika osobnego. Czy mogę sobie plusa pociągnąć do włącznika i dalej do światła z bcm, z lamp mijania? Wtedy będę mógł przeciwmgielne załączyć tylko mając napięcie na światłach mijania i będzie zgodnie z prawem.