Dzak94
25-11-2016, 21:45
Tak jak w temacie zbliża mi się 15000 i czy jest jakaś różnica czy wymienię olej teraz czy na wiosnę? 1.6tdci z dpf
Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Wymiana oleju na zime czy wiosne? Dzak94 25-11-2016, 21:45 Tak jak w temacie zbliża mi się 15000 i czy jest jakaś różnica czy wymienię olej teraz czy na wiosnę? 1.6tdci z dpf fordes 25-11-2016, 21:51 Jest różnica, na wiosnę będziesz miał większy przebieg na tym oleju :D Wymieniasz 1 w roku albo wcześniej jeśli przebieg tego wymaga. Co ile km do tej pory wymieniałeś? Niektórzy wymieniają i kilka razy w roku kiedy wypadnie to bez znaczenia ważne by nie przyciągać. barkow31 25-11-2016, 22:06 dokładnie najlepiej 3mać sie przebiegu nie ma znaczenia pora roku halukuba 25-11-2016, 22:12 Jak masz dpf to wymień teraz. wdfx 25-11-2016, 22:56 Witam, podłącze się do wątku, niedawno kupiłem FOCUS 2008 1.8B przebieg 130tys. muszę zmienić olej i mam pytanie, jaki olej będzie najlepszy do tego silnika? juri2069 25-11-2016, 22:59 a co ma dpf do tego? To na nowym oleju wypala się inaczej ? :) Najlepiej należałoby trzymać się kilometrów langolier 25-11-2016, 23:31 na zimę silnikowi potrzeba lepszego smarowania. poza tym lepiej dla niego żeby wymieniać za często niż za rzadko. to podobne dywagacje jak te, kiedy wycieraczki wymieniać... Dzak94 26-11-2016, 09:14 Dzieki za odpowiedź, jeśli chodzi o olej to lałem castrola longa, ale zmieniam na motula specific. Thomsit 26-11-2016, 10:01 Witam, podłącze się do wątku, niedawno kupiłem FOCUS 2008 1.8B przebieg 130tys. muszę zmienić olej i mam pytanie, jaki olej będzie najlepszy do tego silnika? Olej najlepszy bedzie taki jak w specyfikacji. Ja mammofeo tdci mk 4 leje formule f 5W-30 i uzytkuje na codzien w Finlandii i niema zadnego toblemu z brakiem smsrowania nawet przy ciezkich temp pongej -20.wymianiam co 10000 km lepiej czesciej niz przecisgac interwal. Oczywisie plukanka liqui moly co wymiana.auto chula jak miodzio Thombike 26-11-2016, 14:05 Ja pier...niczę. Ile odpowiedzi tyle teorii i żadna sensowna. Langoiler prawie dobrze napisał. Tak, olej wymieniamy wg. ewentualnych zaleceń producenta ale mieszkając w Polsce dobrze jest zaplanowac wymianę przed najtrudniejszym okresem w roku niż po nim, czyli na jesień lub wczesną zimę, bo wtedy silnik pracuje najdłużej w fazie nagrzewania do temperatury roboczej. A jak mamy blisko do pracy to często bywa niedogrzany. Ale nie można napisac, że lepiej olej wymieniać za często. Za częste wymiany powodują wypłukiwanie zbyt szybkie różnych osadów, które są silnikowi potrzebne, uszczelniają go w miejscach, gdzie jest to wymagane. Zbyt czesta zmiana oleju spowoduje wypłukanie tych osadów i brak osadzenia sie kolejnych, i utratę różnych parametrów i szczelnosci wewnątrz motoru. W sumie najlepiej jest wymieniać nie czesciej jak 2 razy do roku (lub wg. zaleceń producenta określonym przebiegiem) - Na jesień, by w zimie było dobrze ze smarowaniem - przed okresem letnim, gdy istotne jest schładzanie. W drugim przypadku pomoaga tez po prostu wymiana seryjnej chłodnicy oleju na wydajniejszą. :) Tyle. A oleje typu longlife i inne szity sobie w ogle należałoby darować. rav 75 26-11-2016, 14:46 Kolego,miałem kiedyś Mazdę 323,w dieslu,z Pewexu,wg. instrukcji obsługi "wymiana oleju co 5000 km,z filtrem co 10000km". Tego się trzymałem,300 kkm,jak widziała kluczyk sama paliła nie zależnie od temperatury ;). Więc teoria o wypłukiwaniu osadów myślę że jest obalona. Co do tematu:wszystko zależy od sposobu i warunków eksploatacji (miasto,trasa czy tryb mieszany). 15000 km i wymiana niezależnie od pory roku. Thombike 26-11-2016, 18:12 Kolego,miałem kiedyś Mazdę 323,w dieslu,z Pewexu,wg. instrukcji obsługi "wymiana oleju co 5000 km,z filtrem co 10000km". Tego się trzymałem,300 kkm,jak widziała kluczyk sama paliła nie zależnie od temperatury ;). Więc teoria o wypłukiwaniu osadów myślę że jest obalona. Co do tematu:wszystko zależy od sposobu i warunków eksploatacji (miasto,trasa czy tryb mieszany). 15000 km i wymiana niezależnie od pory roku. To zapoznaj się z informacjami na temat spasowania japońskich silników z tamtego okresu i zrozumiesz, że...od dawna już takich motorów się nie robi bo sie nie opłaca :) I uwierz - to nie teoria. Jeden nawet z pracowników wyższego szczebla w Castrol stwierdził wprost, że jest to marnotrastwo czasu i pieniędzy...I nadal pracuje :) Aaaa i kolega nie doczytał lub sam nie zrozumiał :) Co 5tys. olej co 10tys. olej z filtrem. No wlaśnie mistrzu - Nie dało ci do myślenia, dlaczego filtr co druga wymianę? Bo tam zostaje i czeka na wypłukanie ten potrzebny osad :) Fulara 26-11-2016, 22:45 przed zimą i przed latem wdfx 28-11-2016, 21:21 Olej najlepszy bedzie taki jak w specyfikacji. Ja mammofeo tdci mk 4 leje formule f 5W-30 i uzytkuje na codzien w Finlandii i niema zadnego toblemu z brakiem smsrowania nawet przy ciezkich temp pongej -20.wymianiam co 10000 km lepiej czesciej niz przecisgac interwal. Oczywisie plukanka liqui moly co wymiana.auto chula jak miodzio wg specyfikacji WSS-M2C913-C 5W30 ale nadal nie mam pojęcia jaki będzie dobry; -CASTROL MAGNATEC -Formula F -Motorcraft -inny? Nie znam się na tym a nie chcę żeby mi sprzedali jakieś g... które im zalega. Poza tym samochód jest sprowadzony i nie wiem jaki był lany poprzednio olej, są jakieś strzępy etykiety Shell na druciku ale nie da się rozczytać. radek70 28-11-2016, 21:43 wg specyfikacji WSS-M2C913-C 5W30 ale nadal nie mam pojęcia jaki będzie dobry; -CASTROL MAGNATEC -Formula F -Motorcraft Lej taki, ja leję od trzech lat i nic się nie dzieje. To Castrol Magnatec z różnych dystrybucji. Więcej nie pytaj, bo Kolega edmun się zagotuje :) http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=253877&page=4 wdfx 28-11-2016, 22:02 oko dzięki skoro już i tak się naraziłem :wink: to mam jeszcze jedno lamerskie pytanie, gdzie znajdę kiedy co i po jakim przebiegu należy wymieniać? radek70 28-11-2016, 22:13 gdzie znajdę kiedy co i po jakim przebiegu należy wymieniać? W FordEtis, w zakładce Wygeneruj kartę przeglądu FordService. wdfx 28-11-2016, 22:15 Dzięki ci dobry człowieku, niech ci Pani premier w 500+ wynagrodzi ;) radek70 28-11-2016, 22:22 niech ci Pani premier w 500+ wynagrodzi ;) Hi, Hi, nie załapałem się. Jestem "gorszego sortu" :) Thombike 28-11-2016, 23:15 Jak chcesz naprawdę dobry olej to raczej coś z Pensylwańskich lub Valvoline...Penzzoil albo Penrite...reszta to jeden i ten sam syf różniący sie dodatkami a i tak rozlewany w PL...czasem wcale nie w oficjalnej sieci, bo w sumie nigdy nie wiesz :) Oleje importowane może i są droższe ale wtedy dokładnie wiesz co wlewasz. Ponadto w testach....no cóż...Marketing nigdy nie będzie lepszy od prawdziwej jakości. edmun 28-11-2016, 23:40 Więcej nie pytaj, bo Kolega @edmun się zagotuje niczym marnej jakości olej od Pana Waldka mechanika co to "panie kierowniku, zawodowcy do Mercedesów leją więc jakość musi być" Thomsit 29-11-2016, 07:08 wg specyfikacji WSS-M2C913-C 5W30 ale nadal nie mam pojęcia jaki będzie dobry; -CASTROL MAGNATEC -Formula F -Motorcraft -inny? Nie znam się na tym a nie chcę żeby mi sprzedali jakieś g... które im zalega. Poza tym samochód jest sprowadzony i nie wiem jaki był lany poprzednio olej, są jakieś strzępy etykiety Shell na druciku ale nie da się rozczytać. Ja wymieniam co 10 tys km mimo iz poprzedni wlasciciel wymianial co 20 tys km tak jak ford zaleca interwal. Castrola w butli bym nie kupil bo rzeczywiscie robia go lewego.polecam formule f 5w-30 testowalem z rozntmi olejami tu w Finlandii na swiezym powietruz po nocy pongej -20 wychodzi nglepiej. A nie posiadam kokego grzalki co podgrzhje mi blok silnika.myslelm by zmienic na 0w-40 ale grzalka jest w pudelku i czeka na jakas odwilz powyzej 0 st wtet bede montowal. Pytasz o producenta...kazdy olej bedzie dobry jezeli spelnia norme producenta. Mialem alfe romoe 156 w silnku jtd niedawno i tez kupowslem oleje motul i tak po 2 latsch w finlandii nie zauwazylem zadnej roznicy poza portfelem. Leje fordowska formule bo sie swietnie sprawuje skrocilem interwal zaraz po kupnie do 15 tyw km ale stwierdzilem ze bede wymienial co 10 tys km za banke formyöuly f 5 l place 25 euro i filtr za 9 euro na polskie zlotowki prawie tyle samo czy jestem tu czy w Polsce zawsze kupuje formule f bo sie naprawde sprawuje. Zrobisz jak bedziesz uwazal. Zycze milego uzytkowania auta. Pozdrawiam Fulara 29-11-2016, 07:41 Hi, Hi, nie załapałem się. Jestem "gorszego sortu" :) nie martw się, jak zarabiasz poniżej 700 netto to masz kwotę wyższą wolną od podatku :diabel2::diabel2::diabel2: Bump: Ja wymieniam co 10 tys km mimo iz poprzedni wlasciciel wymianial co 20 tys km tak jak ford zaleca interwal. Castrola w butli bym nie kupil bo rzeczywiscie robia go lewego.polecam formule f 5w-30 testowalem z rozntmi olejami tu w Finlandii na swiezym powietruz po nocy pongej -20 wychodzi nglepiej. A nie posiadam kokego grzalki co podgrzhje mi blok silnika.myslelm by zmienic na 0w-40 ale grzalka jest w pudelku i czeka na jakas odwilz powyzej 0 st wtet bede montowal. Pytasz o producenta...kazdy olej bedzie dobry jezeli spelnia norme producenta. Mialem alfe romoe 156 w silnku jtd niedawno i tez kupowslem oleje motul i tak po 2 latsch w finlandii nie zauwazylem zadnej roznicy poza portfelem. Leje fordowska formule bo sie swietnie sprawuje skrocilem interwal zaraz po kupnie do 15 tyw km ale stwierdzilem ze bede wymienial co 10 tys km za banke formyöuly f 5 l place 25 euro i filtr za 9 euro na polskie zlotowki prawie tyle samo czy jestem tu czy w Polsce zawsze kupuje formule f bo sie naprawde sprawuje. Zrobisz jak bedziesz uwazal. Zycze milego uzytkowania auta. Pozdrawiam niestety formuła jest też na potęgę podrabiana :( kumpel Fordzika 30-11-2016, 22:32 wg specyfikacji WSS-M2C913-C 5W30 ale nadal nie mam pojęcia jaki będzie dobry; -CASTROL MAGNATEC -Formula F -Motorcraft -inny? . Tak pozwolę sobie się podłączyć pod team oleju. Co to jest za specyfikacja fordowska WSS-M2C913-C 5W30 , do jakiej ją można odnieść, bo ja np. nie chcę lac żadnych Castroli czy mobili do swojego silnika. Che porządny olej firmy Valvoline albo jeszcze lepiej Liquli Moly. Sęk w tym, że mimo iż to oleje wysokich klas jakościowych i właściwej lepkościowej 5W30 to jednak tej fordowskiej aprobaty na opakowaniach nie mają :( Czy ktoś jeździ na lepkościowej 5W40 w silnikach diesla doładowanych ? jozef481 01-12-2016, 08:21 Tu masz olej Valvoline Synpower FE 5W30 5L posiadający specyfikację Ford WSS-M2C913-A,B,C. - sam na takim jeżdżę i silnik ładnie pracuje od zimnego rozruchu https://oil-land.pl/pl/p/Valvoline-Synpower-FE-5W30-5L/2747 Fulara 01-12-2016, 08:30 polecam kumpel Fordzika 01-12-2016, 08:31 Dzięki, bo już się martwiłem, że nikt, nic :( Tą fordowska aprobatę na co można by przełożyć, na którą normę ogólnie i szerzej przyjętą, bo rozważam zalewanie oleju o lepkości 5W40 gdyż potrzeba będzie pojechać do trochę cieplejszych miejsc w Europie, a W30 to trochę za nisko może być na Chorwację, Rzym, Mediolan w środku lata. ps. na olejach innych producentów poza Castrolem, Mobilem spełniających fordowską aprobatę ktoś z szanownego grona jeździ dłużej już ? Na przykład porządne oleje Aral, Agip ? Fulara 01-12-2016, 08:34 rzym nic nie zrobi 5w-30 nie kombinuj kumpel Fordzika 01-12-2016, 09:10 Do tej pory mój Focus miał wymieniany olej co 5-6 tys km co roku zalewaną tą fordowska formulę 5W30 co to podobno jest Castrolem magnatekiem. Moim zdaniem olej z niskiej półki. Silnik jest w nienagannym stanie, można rzec dotarty. U mnie już laba się skończyła. Będę nawijał kilometry i warto by zalać markowy porządny olej i w bardziej uniwersalnej klasie lepkościowej, co raczej zabronione w instrukcji nie jest. W40 to idealny na Europę środkową. Ciekawi dlaczego W30 preferują. Fulara 01-12-2016, 09:16 wąskie kanaliki olejowe tego nie biorą inżynierowie z klimatu, tylko ze specyfikacji silnika zalej 5w-50 i zajedziesz ten motor kumpel Fordzika 01-12-2016, 09:32 W30 a W50 to już rzeczywiście spora różnica w lepkości przy wysokich temperaturach, a co za tym idzie i pompowalność takiego W50 znacznie gorsza może być. Coś jest na rzeczy, bo te nowoczesne silniki to zegarmistrzowskie konstrukcje często jednorazowego użytku :( Niedawno pomagałem znajomemu rozbierać taki litrowy silniczek od opla. No tyle, że w moim Fordziku to siedzi silnik starej daty, że tak powiem :) Parcia na W40 jakoś mocnego nie mam. Chciał bym jakiś lepszy jakościowo olej lać niż ta popularna magnetakowa formuła Forda, tylko ta specyfikacja -aprobata z cyfrą 913 na końcu drażni ;) Thombike 01-12-2016, 09:44 A co niby lepkość ma do ciśnienia? kumpel Fordzika 01-12-2016, 12:34 Wydaje się, że lepkość ma wpływ na pompowalność oleju, a jest taki parametr w kartach charakterystyki uczciwych producentów. Choć nie muszę mieć racji. fordes 01-12-2016, 12:48 Ten silnik to nie żaden jednorazowy wytwór on ma znaną i doskonałą opinie. Nie ma co kombinować z innym olejem niż zalecany, bo na nim ludzie robią naprawdę mega przebiegi a Chorwacja i inne ciepłe miejsca odjeżdżają często. Koledzy dobrze Ci radzą wybierz taki z normą Forda i będzie pan zadowolony :D kumpel Fordzika 01-12-2016, 12:58 Koledzy dobrze Ci radzą wybierz taki z normą Forda i będzie pan zadowolony :D Które renomowane oleje poza fordowskim oraz Valvoline spełniają tą normę 913. Ktoś z szanownego Towarzystwa czytał, widział gdzieś. Valvoline 5W30 który kolega wyżej linkował jakiś bardzo tani, podejrzanie tani ;) bleekm 01-12-2016, 13:26 Oleje HC spełniające normę forda które ja stosuję: 1) MOBIL super 3000 x1 Formula Fe 5W30 2) TOTAL Quartz 9000 Future NFC 5W30 - oleje TOTAL są rekomendowane przez koncern PSA do silników HDI (a to jest to samo co TDCI) kumpel Fordzika 01-12-2016, 13:58 Dzięki, dzięki za namiary na konkretne oleje Total to już jest coś. Silnik w moim Fordziaku to niestety, albo stety nie rodzina silników HDI. Starsza konstrukcja Forda chyba rodem z dostawczaka ;) edytka: wygrzebałem olej marki która darzę zaufaniem i spełnia normę Forda, tylko przyjdzie zwariować ;), technologia syntetyczna to nie to samo co syntetyczny :) ;) http://liqui-moly.pl/newsletter/1-2014/news5.html https://oil-land.pl/pl/p/Liqui-Moly-Leichtlauf-Special-F-5W30-3853-5L-Special-Tec-F-5W30/797 Thombike 01-12-2016, 14:11 Wydaje się, że lepkość ma wpływ na pompowalność oleju, a jest taki parametr w kartach charakterystyki uczciwych producentów. Choć nie muszę mieć racji. No to się źle wydaje :) Na ciśnienie wpływ ma gęstoś. Lepkośc to zdolnośc oleju do smarowania elementów pod obciążeniem, w zmiennych warunkach. voodo 01-12-2016, 15:38 Które renomowane oleje poza fordowskim oraz Valvoline spełniają tą normę 913. Ktoś z szanownego Towarzystwa czytał, widział gdzieś. Valvoline 5W30 który kolega wyżej linkował jakiś bardzo tani, podejrzanie tani ;) Przykładowy link dzięki któremu można wyszukać ww oleje. http://www.kolegaberlin.pl/pol_m_Klasyfikacje-i-normy-olejow-345.html kumpel Fordzika 01-12-2016, 18:03 Jakby problem mam rozwiązany. Zaleję olej 5W30 znanej mi marki LiquiMoly spełniającą aprobatę fordowską Ford WSS-M2C 913-D gorzej dla silnika niż na castrolowym magnateku lanym w serwisie być nie powinno. Dziękuje wszystkim za porady i udział w dyskusji. Olej dostępny nawet w 1,5 opakowaniach https://www.liqui-moly.eu/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_3852.html?OpenDocument&land=de dla wnikliwych co kręcą nosem na olej Castrola sprzedawany jako formuła F Forda jeszcze ciekawa propozycja od Motula spełniająca wymogi Forda. Motul to od zawsze delikates wśród olejów. olej w 100% syntetyczny jak o nim piszą Motul SPECIFIC 913D 5W30 5L http://galonoleje.pl/sklep/5w30/201-motul-specific-ford-913d-5w30-5l.html ps.w głównym temacie wątku to olej najlepiej wymieniać przed trudnym okresem dla silnika czyli jesienią, wczesną zimą Haymaker 01-12-2016, 19:01 Temat rzeka... W obrębie firmy posiadamy ponad 20 fordów, starszych, młodszych, nowych... osobowych dostawczych, sportowych i nie ma najmniejszego problemu jeżeli chodzi o olej typu formuła/motorcraft/castrol. Focus 1.8 TDCi 2002r - 502.000 na formule/motorcraft Mondeo ST220 2006r - 420.000 na formule/motorcraft Transit 2.4tddi 2002r - ~494.000 na formule/motorcraft Galaxy 2.3 1999r - ~450.000 na formule/motorcraft Lejcie co chcecie, chcesz jeździć na fordowskim nikt Ci nie broni, ale nie róbcie już szumu o jakieś super zajebiste oleje... wymieniajcie tak jak zaleca producent.. 15-20k km bądź rok i tyle. ja po przebiegach tych aut i nie tylko tych, śmiało polecę ten olej nic się nie zatarło itp. a na pewno nie będę patrzył przy przebiegach ~400.000 co jest za syf w silniku, bo to już bez sensu. Jedyne co mi się nie podoba. Ten sam olej focus mk1 wymiana co 15.000-20.000 a np Connect co 30.000, trasnit 2015 2.2 TDCi 155KM - 50.000 ? jaja w biały dzień, wymieniłem po 25.000 fordes 01-12-2016, 19:46 2) TOTAL Quartz 9000 Future NFC 5W30 - oleje TOTAL są rekomendowane przez koncern PSA do silników HDI Ten mam sprawdzony. kumpel Fordzika 01-12-2016, 20:15 Jedyne co mi się nie podoba. Ten sam olej focus mk1 wymiana co 15.000-20.000 a np Connect co 30.000, trasnit 2015 2.2 TDCi 155KM - 50.000 ? jaja w biały dzień, wymieniłem po 25.000 Marketing po prostu, a pewnie jakieś statystyki, wyliczenia, bo taki Transit zapewne więcej przejeździ na gorącym silniku kiedy to się praktycznie nie zużywa niż na zimnym silniku Focus wożący dzieci do szkoły z panią żoną za kierownicą która go uruchamia co 3 km. Praca zimnego silnika po rozruchu to jak ktoś mierzył i zważył ;) aż ośmiokrotnie większe zużycie niż pracującego w optymalnej temperaturze. Dlatego tak ważne są parametry olejków przy rozruchu w niskiej temperaturze. Fulara 02-12-2016, 07:40 no porównujcie transita do jak ktoś wyżej napisał pani co odwozi dzieci do szkoły :) ten transit to w ogóle gasi silnik ? kumpel Fordzika 02-12-2016, 08:03 ten transit to w ogóle gasi silnik ? Raczej nie :) Chociaż, chociaż w stacji paliwowej trzeba zgasić :) i dlatego według założeń producenta ten sam olej może być w nim dłużej eksploatowany. Oczywiście inne względy też pewnie na to mają wpływ, konstrukcyjne, handlowe. ps. Jeszcze tak w temacie doboru oleju trochę pokopałem się z internetem i wynalazłem prawdziwie syntetyczny olej bardzo dobrego uznanego producenta spełniający najwłaściwszą, najwyższą fordowską aprobatę FORD WSS M2C 913 D do mego Diesla czyli Motul SPECIFIC 913D 5W30 Przy okazji chyba rozkimiłem trochę czemu i dla czemu takie, a nie inne oleje Ford zaleca cytat: "...specjalnie do samochodów FORD i pojazdów wymagających niskiego wskaźnika lepkości HTHS (High Temperature High Shear) - pomiędzy 2,9 a 3,5: Ford, Jaguar, Rover, PSA, - w odróżnieniu od silników wymagających wysokiej lepkości HTHS (pow. 3,5): BMW, VW, Porsche, Mercedes Benz. Odpowiedni do nowoczesnych silników Diesla z turbodoładowaniem lub wtryskiem benzyny, z katalizatorem, wymagających olejów wpływających na zmniejszenie zużycia paliwa (ACEA A1/B1)" Wychodzi na to, że jednak nie ma co kombinować tylko zalewać 5W30 spełniający normę WSS M2C 913 D do nowoczesnych fordowskich diesli. Kwestia, czy po łatwości wszędzie dostępną castrolową formułę F 5W30, czy szukać coś co się wydaje lepsze i w pełni syntetyczny produkt jak ten Motul z linku poniżej. Ja w każdym razie Castrola i Mobila chętnie ominę. Zraziłem się do tych firm. Ważne, że jest wybór. Motul albo Liquli Moly będę używał przez najbliższe 6 lat do 150 tys przebiegu. AMEN w temacie, już Was nie męczę :) http://www.strefakierowcy.pl/33581,motul-specific-913d-5w30-5l.html Thombike 02-12-2016, 14:48 www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf Ja tam wożę sie na topowym Penrite...i dzięki :D Fulara 02-12-2016, 14:51 pytanie jak ten artykuł jest rzetelny, bo wiesz że można taki eksperyment ustawić w myśl, znajdź człowieka a my znajdziemy paragraf :) Haymaker 02-12-2016, 17:30 no porównujcie transita do jak ktoś wyżej napisał pani co odwozi dzieci do szkoły :) ten transit to w ogóle gasi silnik ? Sam swoim focusem robię rocznie średnio 8.500 - 12.000km 500.000 / 16 2000r produkcji - 31.250 km na rok transit robił, wygryzł go 2.2 155 2015r 500.000 / 14 2002r produkcji - 35714 km na rok focus I robił, wygryzły go connecty Czy to tak duży średni roczny przebieg ? Connect w ciągu roku przejechał u Nas 63.000km, drugi ponad 40.000 edmun 02-12-2016, 17:43 Lejcie co chcecie, chcesz jeździć na fordowskim nikt Ci nie broni, ale nie róbcie już szumu o jakieś super zajebiste oleje... wymieniajcie tak jak zaleca producent.. 15-20k km bądź rok i tyle. Kilka stron wcześniej o tym samym mówiłem. Ludzie problemy sobie robią żeby wybrać taki a nie inny olej (czasami niezgodny ze specyfikacją ale "markowy"). Sam zauważyłem tylko że na Mobil F1 3000 Super silnik (zimny) brzmi delikatnie inaczej niż np. jak był lany Castrol. Teraz kupiłem w Fordzie jakiegoś Ford Formula F (też rozlewany przez BP) i słyszę rano że pracuje tak samo jak było na Castrolu. Nie wiem. Podobno mam słuch absolutny a o 5-tej rano jest u mnie taka cisza że sowy słychać z lasu obok. Ale: chcę tylko wypunktować, że lepiej jest lać standardowy tani olej (zgodny z instruckją) co 8-12 tyś km niż lać markowy co 20 tyś km. I tyle. Jak już ktoś fajnie tutaj wspomniał, onanizmy sprzętowo/markowe są wielkie. Z tym nie da się walczyć. Pamiętam jak sam kiedyś taki byłem. Nie wiem co zmienia człowieka że w końcu nie dopatruje się "magii" w rzeczach które są takie same tylko po prostu kosztują więcej (vide obiektywy, telefony, olej, samochody i tak dalej i tym podobne....). Tak.. znam przysłowie że skąpy płaci dwa razy i znam też ludzi, którzy widząc np. kamerkę samochodową DVR Mio, idą na allegro/eBay'a i kupują kamerkę 3x tańszy po czym wkurzeni kupują następną kamerę o połowę tańszą niż to Mio po czym znowu kupują następną. Tak.. wszystko wedle potrzeb. Znam ludzi co uważają że tylko "Sony" może im zapewnić piękny dźwięk w aucie a znam i takich co bez złotych kabli HDMI nic nie podłączają bo szkoda czasu i kasy. Kwestia zasobności portfela. Ja niestety jestem z tych co zanim coś kupią, to robią przez 2 tygodnie rozeznanie w technologiach, w modelach, w rynku aby osiągnąć najwyższy wspołczynnik ceny do jakości (i do możliwości produktu). Więc podsumowując, przepraszam jeśli zdarzają się tutaj tacy, co Mobil F1 3000 omijają szerokim łukiem i uważają za obrazę jeśli ktoś się takim dziwi. Jak wspomniałem, wszystko kwestia portfela, zasobności i pewnego rodzaju świadomości zakupu. Jeden kupi Focusa z 1999 roku i uzna to za Ferrari wśród aut, drugi wsiada do Mondeo Titanium X i brakuje mu tej elegancji czy prestiżu do jakiego przyzwyczaił się np. w Lexusie. Gusta gustami :) Pozdrawiam kumpel Fordzika 02-12-2016, 18:04 Ale: chcę tylko wypunktować, że lepiej jest lać standardowy tani olej (zgodny z instruckją) co 8-12 tyś km niż lać markowy co 20 tyś km. I tyle. święta racja, a jak już Kolega wspomniał o Mobilu to ja osobiście mam złe doświadczenia z produktami tej firmy. Dawniejszym czasem używałem 5W50 zgodnie z zaleceniami fabrycznymi i olej ten pozostawił po sobie syf w silniku okrutny. Powiedziałem sobie, że nigdy więcej Mobila i Castrola. Może jestem przewrażliwiony. Ten olej Mobila - Mobil Super™ 3000 X1 Formula FE 5W-30 jak widać z danych spełnia idealnie normę 913D Forda i tą o niskiej lepkości w wysokiej temp także. Jeśli ktoś nie ma uprzedzeń to spokojnie może lać do silnika. http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/carengineoils_products_mobil-super-3000-x1-formula-fe-5w30.aspx# Fulara 02-12-2016, 19:38 mówicie, lepiej zwykly olej co 8 tys niż markowy co 20 zgadzam się. ja natomiast preferuje markowy co 8 :] fordes 02-12-2016, 20:39 gadzam się. ja natomiast preferuje markowy co 8 :] Silnikowi napewno nie zaszkodzi , ...ani nie pomoże :) kumpel Fordzika 02-12-2016, 21:00 Tu podciągnąłem z innego wątku olejowego. Szkoda, że wcześniej nie trafiłem :) Prosty sposób wybór olei wraz ze szczegółowymi parametrami z kart charakterystyki . Oleje wybrane pod najnowszą aprobatę Forda 913 D do wyboru do koloru różne marki olei 5W30 dla każdego coś będzie pod gust i wiarę :) fajny pomocny sklep http://zmienolej.pl/pl/112-wss-m2c-913-d Haymaker 03-12-2016, 05:33 Zapożyczone z focus klub.. Oleje silnikowe do Forda małe podsumowanie dla leniwych. Normy zalecane przez Forda WSS-M2C913-C WSS-M2C913-B WSS-M2C913-A WSS-M2C925-B WSS-M2C948-B Oleje spełniające w/w normy: Oleje półsyntetyczne: Klasa ekonomiczna FORD FORMULA F 5W-30 CASTROL MAGNATEC 5w30 Olej FORD MOTORCRAFT XR PLUS 10w40-Tylko i wyłacznie Galaxy VALVOLINE DURABLEND FE 5W30 FORD Valvoline MaxLife 5w30 FE ORLEN PLATINUM MaxExpert F 5W30 LIQUI MOLY LEICHTLAUF SPECIAL 5W30 Millers XSS 5w30 Oleje syntetyczne: Klasa premium Motorcraft XR SYNTH SAE 5w30 LIQUI MOLY Top Tec 4500 Liqui moly Special Tec F 5W-30 (WSS-M2C913-D), ACEA A5/B5 GULF FE 5W30 Motul Specific 913 D Millers Oils XF Longlife ECO 5w30 Millers Oils EE Longlife Eco 5w30- nowość Nano VALVOLINE SYNPOWER FE 5W30 FUCHS TITAN SUPERSYN F 5W-30 Olej syntetyczny EcoBoost: CASTROL MAGNATEC PROFESSIONAL SAE 5W-20 Liqui Moly F ECO 5W-20 (WSS-M2C948-B), API SN Płukanka do silnika przy zmianie z pólsyntetyka na syntetyk (i nie tylko) (proszę się nie bać, nic się nie wypłucze i nie będzie żadnych wycieków) Millers Oils Engine FLUSH LIQUI MOLY ENGINE FLUSH MOTUL ENGINE CLEAN http://www.fiestaklubpolska.pl/Klubowe/Oleje_z_forum.pdf djtom 04-12-2016, 15:53 wybieram się na dniach na ostatnią propozycję, tak na szybko, to dobra opcja? http://www.lipski.pl/zima2016.jpg Harun 04-12-2016, 15:59 Wg mnie dobra. Cena konkurencyjna. Sam będę korzystał przy następnej wymianie. kumpel Fordzika 04-12-2016, 18:42 Cena normalna, 150 zł materiały, reszta robocizna Thombike 04-12-2016, 23:13 Brwo dla admina - czyli to wyzej to nie kryptoreklama? Ale dyskusja i opisanie jak inny (nie fordowski) olej sprawił się w sporcie to reklama...qwa WTF?!?! Chyba poz.egnam to miesjce bo chorzy ludzie administrują...Nie ma snesu tracić czasu na pisanie, skoro i tak potem wszystko jest usuwane...bo napisałes i dałeś link producenta innego oleju niż Forda...prponuję zmienić domene...z jakimś dodatkiem - ból dupy.pl czy coś? |