Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Bagażnik kombi - funkcjonalność, wymiary, inne

kaan1
26-11-2016, 11:29
Informacje i zdjęcia dotyczące bagażnika kombii Mondeo Mk5. Pokazano jak po usunięciu wkładki można uzyskać dodatkową głębokość, pojemność bagażnika. Wkładka ma na celu zrównanie poziomu podłogi ze zderzakiem i oparciami foteli po złożeniu - tak aby nie było progów.

1. Bagażnik kombii - widok standardowy

http://images82.fotosik.pl/192/dfb0d1b7f60673bamed.jpg
2. Bagażnik po podniesieniu podłogi - widok na wkładkę

http://images82.fotosik.pl/192/a6f14d02c10d32a7med.jpg
3.) Złożona podłoga bagażnika z widokiem na uchwyty mocujące

http://images81.fotosik.pl/191/84e359715e1b0b7emed.jpg
4.) Bagażnik bez podłogi i wkładki

http://images82.fotosik.pl/192/15752b65eacbf9efmed.jpg
5.) Bagażnik z podłogą i usuniętą wkładką - zwiększona wysokość

http://images84.fotosik.pl/191/1e6959b87f695312med.jpg
6.) Elementy podłogi bagażnika i wkładki

http://images83.fotosik.pl/191/faac2c2d61bb7dbamed.jpg
Bump: Zmierzone kombii: Szerokość burta do burty 114 cm prawie na całej wysokości - około 5 cm nad podłogą jest jakieś 5-6 cm wężej. Głebokość od 100 cm (do metalowego pasa przy burcie) do 114 cm (do metalowego pasa na środku, przy zamku) - średnio 107 cm. Głębokość na wysokości rolety to 80 cm. Czyli średnia głębokość 93 cm. Wysokość do rolety 48 cm. Po wyjęciu podłogi i leżącej pod nią wkładki styropianowej 60 cm.

Daje to około 510 litrów - bez wliczania wnęk (1.14x0.93x0.48 )
Wyjęcie wkładki i podłogi daje dodatkowe 1.14x1.07x0.12 = 146 litrów
Zakładając wnęki po 20 litrów, otrzymujemy pojemność bagażnika wg norm VW = 510+146+20=676 litrów. Ładowność 200-300 kg wiekszą niż konkurencja. Dodatkowo Mondeo ma najniższy próg załadunku tbd cm

piotrfocustdci
26-11-2016, 13:57
Fajny wpis. VW jakoś oszukuje z tym bagażnikiem. Tak samo superb. Ma jakieś 40 l więcej niż Mondeo mk4 kombi, a nie 100 L jak podają. Mam artykuł z auto świata.

cattani75
26-11-2016, 16:39
Przede wszystkim superb jest wąski - 101 cm chyba.

piotrfocustdci
26-11-2016, 16:41
Przede wszystkim superb jest wąski - 101 cm chyba.
Na zdjęciach wydaje się chyba nieco wyższy. W każdym razie chyba liczą też wneke na koło zapasowe.

cattani75
26-11-2016, 17:27
Ja byłem w zeszłym roku napalony na superba, i bagażnik wygląda na wielki i głęboki, ale jak zobaczyłem, jaki jest wąski, to napalenie spadło do zera.

piotrfocustdci
26-11-2016, 17:43
Ok, czyli złudzenie optyczne + fikcyjne litry w ulotkach.

kaan1
26-11-2016, 17:57
Ok, czyli złudzenie optyczne + fikcyjne litry w ulotkach.

Też tak sądzę, podobnie jest z Paskiem - na oko widać że bagażnik nie jest większy od Mondeo, a już na pewno nie o 100 litrów. VW dodaje np .do pojemności wnęki - w Mondeo to tak na oko, będzie min. 20-30 litrów (spokojnie wchodzi spora torba z laptopem - mimo że leży tam sobie gasnica). Bagaznik w Mk5 jest przemyślany. Jest całkiem płaski - nawet po złożeniu foteli i szeroki. A jeśli ktoś potrzebuje dodatkowe litry to zostawia w garażu wkładkę (jak często w roku)? Porównując zdjęcie 1 z 4 lub 5 widać ile na głębokość przybywa patrząc na tył oparcia i porównując odległość od klamr montażowych do podłogi. W standardzie jest na linii podłogi, a po usunięciu wkładki (i podłogi) jest to sporej szerokości pasek więcej

jaceks
26-11-2016, 21:21
Są dwie metody pomiaru objętości.
Pierwsza to cegielki 20x10x5 cm i układane są do wypełnienia.
Druga to wirtualny otwor w dachu i wypełnienie przestrzeni np. granulatem. Pomiar jest o kilka procent wiekszy.
W katalogach aut dostawczych Forda są zawsze podawane obie pojemności.

piotrfocustdci
26-11-2016, 22:06
Tak, temat był już wałkowany na forum. Ja przychylam się do koncepcji kartonikow, bo bagaże zwykle nie przypominaja granulatu ☺️. Oczywiście liczy się najbardziej realna pojemność, tak jakby tam właśnie wlać wody lub czegoś nasypac. To obiekwny pomiar, ale czemu np VW ma tak wspaniałe wyniki, inne niż w rzeczywistości...

kaan1
26-11-2016, 22:57
To obiekwny pomiar, ale czemu np VW ma tak wspaniałe wyniki, inne niż w rzeczywistości...

Może używają specjalnego software do liczenia ... :diabel2:

piotrfocustdci
26-11-2016, 23:00
Może używają specjalnego software do liczenia ... :diabel2:
Być może wykrywa, że wykonywany jest pomiar pojemności kufra i przechodzi do trybu mega bagażnik 😆.

cattani75
26-11-2016, 23:06
Ściąga boczki i podłogę profiluje inaczej.

kaan1
26-11-2016, 23:07
Spuszcza powietrze z zapasu i zwija roletę

cattani75
26-11-2016, 23:08
I... składa kanapę. :-D

kaan1
27-11-2016, 08:53
Ja przychylam się do koncepcji kartonikow, bo bagaże zwykle nie przypominaja granulatu ☺. Oczywiście liczy się najbardziej realna pojemność, tak jakby tam właśnie wlać wody lub czegoś nasypac.

Niestety bagaż to nie kartoniki ani granulat. No chyba że się wozi luzem kartony papierosów lub żwir. Zaletą bagażnika kombii Mk5 jest właśnie jego regularnośc geometryczna dająca pojemność ponad 500 ltr - łatwa do okazyjnego powiększenia o 10-20% regularnych litrów i zwiększenia wysokości (tyle, że wtedy powstaje próg załadunkowy gdyż zderzak nie opuszcza się - taki trick widziałem w paru autach). Tak na oko wydaje mi się, że z kartonikami lub granulatem pojemność wyszłaby znacznie więcej niż to co podaje katalog forda. Może ktoś widział gdzieś podaną pojemność bagażnika właśnie w odniesieniu do jakieś normy pomiaru?

bmotion
27-11-2016, 23:35
Czy jakiś posiadacz liftbacka pokusiłby się o podobne pomiary bagażnika jakich dokonał kaan1? Dozgonna wdzięczność gwarantowana :)

Wysłane z mojego HTC 10

Focuss-F1
28-11-2016, 07:57
oooo wielkie dzięki za pomiary, kiedyś w modyfikacjach pytałem o taką możliwość to została przemilczana...

Proszę o informację czy akustycznie nic się nie zmienia przy pozbyciu się tego styropianu w bagażniku?

Bump: Fajny wpis. VW jakoś oszukuje z tym bagażnikiem. Tak samo superb. Ma jakieś 40 l więcej niż Mondeo mk4 kombi, a nie 100 L jak podają. Mam artykuł z auto świata.

Podeślij link jeśli możesz chętnie przeczytam i pokażę znajomemu który się śmiał że mam mały bagażnik a on w superb wielki :)

kaan1
28-11-2016, 10:11
Proszę o informację czy akustycznie nic się nie zmienia przy pozbyciu się tego styropianu w bagażniku?

Podeślij link jeśli możesz chętnie przeczytam i pokażę znajomemu który się śmiał że mam mały bagażnik a on w superb wielki :)

Nie miałem konieczności jazdy z powiększonym bagażnikiem (na 2 tygodniowy wyjazd w lecie, cztery dorosłe osoby, zmieściłem się w bagażniku z wkładką) - więc nie mogę powiedzieć co z wyciszeniem. Ale jestem pewien, że brak wkładki nie będzie miał znaczenia jeśli bagażnik jest na maxa wypełniony bagażem Trudno o lepszą izolację akustyczną. :razz: Wkładkę można usunąć tylko wtedy kiedy potrzeba - tzn. wozić przy pustym bagażniku (na dnie widać zresztą grubą matę filcową - która moim zdaniem jest zasadniczym elementem tłumiącym)

W Motorze (chyba rok temu) w porównaniu aut klasy średniej robili pomiary bagażnika metodą z pudełkami - o ile dobrze pomiętam, to Ford miał jedną z najbardziej zbliżonych wartości do danych katalogowych. Z tym ,że z Motorem mam zawsze wątpliwości, gdyż oni lubią przenosić dane z testów przez kilka lat i czasami publikują dane z poprzedniej generacji modelu

arturek
28-11-2016, 11:44
Witam

1) Połowa wpisów jest nie na temat, bo tylko komentują metody pomiaru bagażnika
Takie posty nic nie wnoszą do tematu

2) Autor wątku, usunął styropian i stwierdził, że wtedy bagażnik jest większy
Chyba należy postawić pytanie, co jest dla nas ważniejsze (każdy ma inne potrzeby)
a) czy funkcjonalność
b) czy objętość bagażnika

Moim zdaniem, pojemność bagażnika nie powinna być jednym kryterium
W Mondeo mk4, miałem styropian w bagażniku i byłem z tego bardzo zadowolony, bo w styropianie mogłem schować wiele przedmiotów które rzadko używam.

https://i.imgur.com/h39WYY2.jpg

Teraz w Focusie mk3 kombi, brak styropianu i brak mi schowków pod podłogą
Oczywiście, że mogę kupić torbę na drobiazgi ale dla mnie to nie to samo

https://i.imgur.com/jAcmwwQ.jpg

https://i.imgur.com/ct62AR6.jpg

Dodam, że Fieście mk7, która nie ma zbyt dużego bagażnika,
można - za dopłatą zamówić dwu poziomowy bagażnik

Tak więc oczekiwałbym bardziej opinii co dla kolegów jest ważniejsze
- kilka centymetrów wysokości
- wygoda z dodatkowymi schowkami

pozdrawiam
Arturek

kaan1
28-11-2016, 12:01
Oczywiście wkładka jest bardzo funkcjonalna i celem nie jest jej całkowite usunięcie, a jedynie taka możliwość kiedy nam brakuje pojemności (z reguły taka potrzeba pojawia się jedynie od czasu do czasu). Wygląda na to, że Mk5 ma miejsce na roletę pod podłogą, a Mk4 nie. W Mk5 cała wkładka jest do wykorzystania, natomiast w Mk4 część powierzchnii wykorzystanae jest do przechowywania koła zastępczego, podnośnika, itd.

piotrfocustdci
28-11-2016, 16:15
Tematy jak zwykle na forach rozchodzą się na boki :). Prawda, że pytanie autora było inne, ale wrzucę porównanie wielkości bagażników wg pudełek. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161128/efd2cfc53af2fa3962e06677daab0603.jpg

kaan1
28-11-2016, 18:41
Ale to Mondeo tutaj to w jakiej wersji HB czy kombi? Mk4 czy Mk5? Jak mierzone?

piotrfocustdci
28-11-2016, 19:18
Chodzi o Mondeo mk4 kombi. Superb nie ten zupełnie najnowszy, chyba z tego roku, tylko taki z np. 2014 r.

emte3
28-11-2016, 19:29
To zależy w jakim celu przestrzeń bagażowa jest nam potrzebna, a litr litrowi nie jest równy ;)
Co z tego, że Superb kb mieściła więcej litrów, skoro MK4 kb miał największy otwór do załadunku- cca. 120cm
Możliwość przewożenia dużych gabarytowo przedmiotów jest dla mnie bardzo ważna i żałuję, że w MK5 został on zmniejszony.

fabi76
29-11-2016, 19:41
Ja niestety mam pełnowymiarowe koło i nie mam miejsca w styropianie żeby schować roletkę :(

leszek
29-11-2016, 19:51
:)
ja musze najpierw sprawdzić gdzie jest lewarek

na razie znalazłem tylko lejek:) a bagażnik już może być o 100l mniejszy już po budowie i po małych dzieciach )

kaan1
29-11-2016, 21:11
:)
ja musze najpierw sprawdzić gdzie jest lewarek

na razie znalazłem tylko lejek:) a bagażnik już może być o 100l mniejszy już po budowie i po małych dzieciach )

No właśnie, to tak jak i ja. Lewarek masz pod dojazdowym kołem - dlatego go nie widać na zdjęciach

siebek
29-11-2016, 21:37
Raz jechałem z wyciągniętym styropianem... Miałem tyle bagaży i różnych rzeczy do spakowania, że myślałem że się nie zapakuję. Wyszło na to, że nawet ze styropianem bym się zapakował ale już nie chciało mi się nic przepakowywać ;)

U mnie jest zestaw naprawczy, także w razie czego mam dodatkowe litry pod styropianem [emoji14]

kaan1
30-11-2016, 08:18
U mnie jest zestaw naprawczy, także w razie czego mam dodatkowe litry pod styropianem [emoji14]

Zapasówkę też można zostawić w garażu ale warto wcześniej wyposażyć się w zestaw naprawczy ;)

kaan1
03-12-2016, 12:02
Dzisiaj bagażnik wykonał pierwsze ważne zadanie z zakresu funkcjonalności - przewózka naroznika o wymiarach 250x150x80 cm + 2 osób. Czy można narzekać i czy litry to oddaja? Śmialiśmy się że mozna na wakację zabrać ze sobą w drogę ulubioną kanapę

http://images82.fotosik.pl/209/7860d56730ced9b8med.jpg

jark0
03-12-2016, 17:24
Pamiętam jak w swoim mk4 przewiozłem łóżko 2x2,2 z IKEA z materacem i jeszcze jakimiś szpargałami (wszystko - jak to z IKEA - w częściach, materac zrolowany), byłem zapakowany po dach, wykręciłem też wcześniej siedziska kanapy aby uzyskać kilka cm na długości. Zastanawiam się, czy upchałbym to wszystko w mk5.

Błajo
28-06-2018, 00:36
Czy ma ktoś może zdjęcia z pierwszego postu? Bo niestety nie działają...

Lub chociaż wymiary bagażnika przed i po złożeniu foteli - długość / szerokość.

cattani75
28-06-2018, 07:43
Przed złożeniem foteli masz w pierwszym poście.

mrk26
17-05-2022, 19:32
Witam, odświeżę temat bo nigdzie nie mogę znaleźć na forum...
Czy ktoś wie jakie sa różnice w podłogach w kombi, obecnie posiadam taką z podłogą na płasko ale widziałem że są jak by wyższe, czy możliwe aby pod tą wyższą zmieściło się większe koło na zapas? Na chwilę obecną pod tą na płasko to 19 cali nie wejdzie jak by trzeba było zmienić tak że lipa trochę, mam małe koło ale myślę nad zmianą na pełno wymiarowe, a jak 19-stka by weszła to wogóle szał...

Matych
18-05-2022, 00:11
Wyższe niż na płasko?A no tak są takie ale po co one są?Pewnie dlatego żeby był szał jakby koło weszło.Głupe te inżyniery z forda co schowały tam bateryjkę od hybrydy bo nie wszystkie luda to mogom ogarnąć.

mrk26
18-05-2022, 08:09
Nie bardzo rozumiem twój wpis, te wyższe podłogi są nie tylko w hybrydzie. W hybrydzie jest dużo wyżej, tą co ja widziałem jest jakieś 3-4cm wyżej od płaskiej podłogi. Dobrze by było jak by sie wypowiedział ktoś kto ma taką podłogę a nie ktoś kto lubi nabijać posty...
SRS
Sorki że zawracam głowę, ale chyba nikt tutaj nie przerabiał tematu. Czy można sprawdzić jakie podłogi szły do mk5 kombi. Wiem że ta wyższa była opisana jako "loadfloor B" nie jestem pewien czy to jest poprawny finis: 16164207

SRS
18-05-2022, 11:35
nie jestem pewien czy to jest poprawny finis: 16164207 jakiś to numer z kosmosu :) , finis cod ma zawsze 7 cyfr

w MK5 kombi są 2 rodzaje mis podłogowych , 1 do normalnej wersji a 2 do hybrydy oraz 4 rodzaje wkładek na podłogę ( RH i LH stronę )

PODKŁADKA MIĘKKA (BEZ KOŁA ZAPASOWEGO, BEZ PODPORY ŁADUNKU, KOMBI LUB Z MALYM 16" STALOWYM KOLEM ZAPASOW. LUB KOŁO ZAPASOWE STALOWE MINI 17")
PODKŁADKA MIĘKKA (BEZ PODPORY ŁADUNKU, Z KONWEN. 16" STALOW. KOŁEM ZAPAS., KOMBI)
PODKŁADKA MIĘKKA (BEZ PODPORY ŁADUNKU, KOMBI, Z ALUMINIOWYM KOLEM ZAPASOWYM)
PODKŁADKA MIĘKKA (SYSTEM ZARZADZANIA OBCIAZENIEM, KOMBI)

mrk26
18-05-2022, 12:00
jakiś to numer z kosmosu
A czy te ze zdjęcia cos więcej mówią.
Wydaje mi się że ta ze zdjęcia jest niższa od tej z hybrydy dlatego wolałem zapytać.

SRS
18-05-2022, 12:32
cos więcej mówią. ale to jest nr maty bagażnika a nie elementy regulujące wysokość podłogi bagażnika

MATA - PODŁOGA (BEZ PODPORY ŁADUNKU, Z KONWEN. 16" STALOW. KOŁEM ZAPAS.) - DS73-N13065-BN35B8

mrk26
18-05-2022, 13:08
ale to jest nr maty bagażnika a nie elementy regulujące wysokość podłogi bagażnika
To może konkretnie do celu, które elementy regulujące i mata są najwyżej, oprócz hybrydy. Mam u siebie wkłady styropianowe ale podłogę mam na płasko. A jednak chciałbym pełnowymiarowe koło zapasowe. Po włożeniu 19" do bagażnika podłoga idzie do góry jakieś 3-4cm. Jeżeli były 17" na zapas to szerokość jest chyba taka sama jak 19"?

Matych
18-05-2022, 14:13
Prościej się nie da -żadne, to że ktoś chce mieć pełnowymiarowe koło to nie znaczy że producent tak chciał.

mrk26
18-05-2022, 14:17
Nie wiem czy ty w ogóle czytasz co niektórzy piszą czy po prostu piszesz bo nie masz co z rękami zrobić....

Matych
18-05-2022, 14:49
Naprawdę tak ciężko zrozumieć że wszystkie wkłady piankowe bagażnika mondeo mk5 Kombi pozycjonują podłogę zawsze na płasko z krawędzią nadwozia(poza hybrydą) i producent nie wyprodukował wkładu na pełnowymiarowe koło zapasowe z felgą 19 calową.

mrk26
18-05-2022, 15:04
No tak, ale skoro 19 cali nie ma prawa wejść to jaki rozmiar jest wkładów na zapas o rozmiarze 17 cali, bo z tego co SRS podał były takie. Nie mam problemu z kupnem pełnowymiarowego zapasu na feldze 16 cali do mondeo mk5, co mnie wkurza to fakt że jak zmienię tę 19 cali i wrzucę do bagażnika to mam nierówną podłogę. A z tego co patrzylem to szerokość opony na feldze 17 cali i 19 cali jest bardzo zbliżony, chyba że zapas 17 cali jest tylko na wąskiej feldze bo 16 cali jest na pewno w dwóch wersjach.

Matych
18-05-2022, 15:38
Po włożeniu 19" do bagażnika podłoga idzie do góry jakieś 3-4cm. Jeżeli były 17" na zapas to szerokość jest chyba taka sama jak 19"?

Nie wiem czy ty w ogóle czytasz co niektórzy piszą czy po prostu piszesz bo nie masz co z rękami zrobić....

Radziłbym najpierw koledze przeczytać ze zrozumieniem to co Napisał SRS

No tak, ale skoro 19 cali nie ma prawa wejść to jaki rozmiar jest wkładów na zapas o rozmiarze 17 cali, bo z tego co A z tego co patrzylem to szerokość opony na feldze 17 cali i 19 cali jest bardzo zbliżony, chyba że zapas 17 cali jest tylko na wąskiej feldze bo 16 cali jest na pewno w dwóch wersjach.
Cieplej ,cieplej prawie gorąco.Wymiary opon montowanych do mondeo mk5-słowo klucz.

mrk26
18-05-2022, 16:11
Znam wymiary opon (oprócz dojazdówek) , dlatego zapytałem czy 17 cali zapas jest tylko na wąskiej feldze bo jeżeli tak to już wszystko jasne...

Matych
18-05-2022, 17:42
Gdybyś kolega znał wymiary opon to wiedziałby dlaczego tak się dzieje felga nie ma tu nic do tego.

mrk26
18-05-2022, 18:30
No to chyba rebus dnia się szykuje albo ja już nie wiem o co ci chodzi...
17 cali tak samo jak18 i 19 jest na oponie 235mm, 16 cali jest na 215mm, z kolei dojazdówki na 125mm tak samo 16 jak 17 cali. Nie pisze całego wymiaru bo tu raczej chodzi o szerokość opony niż cokolwiek innego.

SRS
18-05-2022, 22:47
Wymiary opon montowanych do mondeo mk5-słowo klucz. w MK5 są dostępne aluminiowe felgi 17" , 18" , 19" - fabrycznie

PODKŁADKA MIĘKKA (BEZ PODPORY ŁADUNKU, KOMBI, Z ALUMINIOWYM KOLEM ZAPASOWYM) prawdopodobnie będzie taka wkładka do kół aluminiowych , lecz jak chcesz dokładnie sprawdzić to proszę pierwsza z brzegu aukcja z taką wkładką https://www.olx.pl/d/oferta/styropian-bagaznika-wklad-ford-mondeo-mk5-combi-ds73-n11168-be-CID5-IDH3xBu.html
i wystarczy telefon z prośbą o zmierzenie grubości jej , a dalej to czysta matematyka.

Matych
19-05-2022, 08:53
Widzę że trzeba podać gotową odpowiedz na tacy,ponieważ widzę jakąś pomroczność w dedukcji-W mondeo Mk5 wchodzi w gołą wnękę bagażnika koło z oponą 215 mm. i wtedy i wtedy podłoga leży na płasko na nim. Jak włożymy koło z oponą 235mm. to chyba wiadomo co się stanie.

mrk26
19-05-2022, 09:46
prawdopodobnie będzie taka wkładka do kół aluminiowych
Wielkie dzięki, zanotowałem numery części i sprawdzę.
Czy mógłbyś potwierdzić która mata bagażnika powinna być do tego zestawu.

Krzyschu
22-05-2022, 10:02
Moje osobiste wrażenia z funkcjonalności bagażnika są negatywne. Bagażnik jest mały a pojemność na papierze nie odpowiada rzeczywistości. Mój Focus Mk3 kombi, mimo zdecydowanie mniejszy w środku oraz teoretycznie mniejsza pojemnością bagażnika jest bardziej pakowny.
Dokupiłem siatkę bagażnika do Mondeo. Schowki pod podłoga są niepraktyczne. No chyba ze na wakacje zapakujemy tam bieliznę. W związku z tym postanowiłem opuścić podłogę o 4 cm przycinając styropian. Podłoga jest na poziomie gdzie kończy się tapicerka.
Równa podłoga z progiem nie jest mi potrzebna, tym bardziej ze nie jest płaska po złożeniu siedzeń . Brak miejsca na rolete mi nie przeszkadza bo na wakacyjny wyjazd jadę z siatka a ta wymaga demontażu rolety