Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] szum po puszczeniu sprzegła na jałowym biegu
KubaFord 26-11-2016, 17:17 Panowie nie wiem czy to usterka a do gwaranta daleko
Dziś zauważyłem, że po włączeniu silnika coś lekko szumi i gwiżdże,
kiedy wciskam sprzęgło dźwięk ustaje
auto ma 9 tys km przebiegu
co to może być ulicha;-(
Tylko skrzynia biegów, lub jakieś w niej łożysko już padło.
Takie to teraz produkują samochody, parę tysięcy km, i za portfel sie łap człowieku.
mogą to być łożyska wałka sprzęgłowego
KubaFord 26-11-2016, 17:53 Dzieki za odp.
Kurcze ciekawe czy gwarant uzna...
A myslalem ze ominie mnie wizyta na gwarancji
Raczej jest to łożysko wysprzęglika, które bez obciążenia szumi.
Moim zdaniem ewidentnie jest to wada fabryczna, zamontowali Tobie wadliwy wysprzęglik.
Raczej jest to łożysko wysprzęglikaMichał, łożysko wysprzęglika, czyli łożysko oporowe nie pracuje na nie wciśniętym pedale sprzęgła. Zużyte hałasuje na wciśniętym sprzęgle, gdy napęd nie jest przenoszony na skrzynię biegów.
wiek już nie ten, więc się sypie :)
oporowe
Michał, łożysko wysprzęglika, czyli łożysko oporowe nie pracuje na nie wciśniętym pedale sprzęgła. Zużyte hałasuje na wciśniętym sprzęgle, gdy napęd nie jest przenoszony na skrzynię biegów.
Ja tego taki pewny nie jestem, moim zdaniem łożysko wysprzęglika dotyka cały czas docisku a przy wciskaniu sprzęgła wywiera na niego nacisk odłączając silnik od skrzyni (mogę się oczywiście mylić ;) )....co nie znaczy, że usterka nie dotyczy łożysk/a w skrzyni, które się obracają na biegu jałowym.
wiek już nie ten, więc się sypie :)
oporowe
Kolega ma auto z 2015r. na gwarancji, wiek i przebieg nie mają tu raczej znaczenia :)
KubaFord 27-11-2016, 06:56 Jutro ustale wizyte w ASO
Dam znac co i jak.
Thombike 27-11-2016, 08:02 Łożysko oporowe. I dla ignorantów...(dlaczego to trzeba pisac za kazdym razem tego kompletnie nie rozumiem) - łozysko oporowe sprżegła pracuje ZAWSZE!!! W sensie zawsze, stale sie kręci. Jesli ktoś uważa inaczej wierzy w takim razie w czarodziejską moc pracy napędu bez częsci obracających się wokół własnej osi, szczególnie w skrzyni biegów. Jedyna różnica jest taka, że łożysko oporowe sprzegła pracuje POD OBCIĄZENIEM w tych krótkich momentach wciskania pedału sprzęgła. Nie mzienia to faktu, że gdy już nie ma obciazenia to nadal ono pracuje a gdy jest wadliwe to najczęsciej własnie wtedy (a nie pod obciązeniem) zaczyna wydawać nieporzadane dźwięki. Pod obciązeniem jest sciskane, dlatego generalnie zachowuje sie cicho...Do czasu.
Mam to samo od nowości, ale tylko na zimnym silniki. Przebieg 28 tyś.
KubaFord 27-11-2016, 19:46 Wolff1 byles z tym w ASO???
Jak dotąd nic złego się nie dzieje.
Wolę unikać jak tylko mogę "ASO" przynajmniej w Zielonej Górze. Ich kompetencje oceniam na mniej niż "0".
Tak ja napisałem po paru minutach szum jest już bardzo mało słyszalny.
Thombike 27-11-2016, 21:52 Może to szumy ssania? Przy zimnym silniku zapotrzebowanie na mieszankę jest większe i stosuje sie rożne rozwiązania. Nie wiem jak jest w Focusie ale jak miałem Vectre V6 to na zimnym załączal sie jakby jakis dodatkowy zasys czy też silniczek i do momentu aż silnik nie zszedł z obrotów ssania tez było slychać dodatkowy dosyć wyraźny dźwięk.
Tak i po wciśnięciu sprzęgła "ssanie milknie", a potem trzeba przeczytać 360 stron!!
grzegorzyk 28-11-2016, 06:43 Macie tak na zimnym bo olej w skrzyni jest gęściejszy ,po rozgrzaniu dociera gdzie trzeba i wycisza pracę . Większość problemów z szumem zaczyna się w zimniejsze dni.
Łożysko oporowe. I dla ignorantów...(dlaczego to trzeba pisac za kazdym razem tego kompletnie nie rozumiem) - łozysko oporowe sprżegła pracuje ZAWSZE!!! W sensie zawsze, stale sie kręci. Jesli ktoś uważa inaczej wierzy w takim razie w czarodziejską moc pracy napędu bez częsci obracających się wokół własnej osi, szczególnie w skrzyni biegów. Jedyna różnica jest taka, że łożysko oporowe sprzegła pracuje POD OBCIĄZENIEM w tych krótkich momentach wciskania pedału sprzęgła. Nie mzienia to faktu, że gdy już nie ma obciazenia to nadal ono pracuje a gdy jest wadliwe to najczęsciej własnie wtedy (a nie pod obciązeniem) zaczyna wydawać nieporzadane dźwięki. Pod obciązeniem jest sciskane, dlatego generalnie zachowuje sie cicho...Do czasu.
nareszcie ktoś kuma pracę wysprzęglika :)
Thombike 28-11-2016, 08:22 Tak i po wciśnięciu sprzęgła "ssanie milknie", a potem trzeba przeczytać 360 stron!! W takim rzie to 100% łożysko oporowe. mam dokładnie to samo, zrobiłem już tak ponad 4tys.km i żyję. Chociaż czasem pedał sprzęgła przytrzymany dłuzej dziwnie sie jakby przycinał...Pewnie jeszcze trochę i czeka mnie wymiana kompletu, który już czeka na szafie w pudełku :)
KubaFord 28-11-2016, 08:58 Jak po wyłączam nawiewy radia itp to na rozgrzanym tez jest ciszej na wciśniętym sprzęgle
po za tym ewidentnie słychać skrzynie kiedy jadę na sprzągle ciśniętym i np 2 biegu, coś jak w starych autobusach tylko dyzo ciszej kiedy wrzucę na luz dźwięk milknie.
jeżdżę jeszcze civikiem i tam nic od pukać nie słuchać
grzegorzyk 28-11-2016, 09:45 Jak po wyłączam nawiewy radia itp to na rozgrzanym tez jest ciszej na wciśniętym sprzęgle
po za tym ewidentnie słychać skrzynie kiedy jadę na sprzągle ciśniętym i np 2 biegu, coś jak w starych autobusach tylko dyzo ciszej kiedy wrzucę na luz dźwięk milknie.
jeżdżę jeszcze civikiem i tam nic od pukać nie słuchać
Ale zapewne słyszałeś o łożyskach skrzyni biegów w Civicach.
KubaFord 28-11-2016, 10:00 W 7 genie skrzynie padały w 8 genie jest ok.
KubaFord 15-03-2017, 12:18 Zbliża mi się pierwszy przegląd, zgłoszę dźwięki ze skrzyni, na liczniku 14 tys.
zobaczymy co zrobią. Jakoś nie mam ochoty naprawiać skrzyni po gwarancji
Mam tak samo , na zimnym silniku ( poranny rozruch ) szum , po wciśnięciu sprzęgła - cisza . Jak silnik się rozgrzej ( po jeździe ) - nic nie szumi ( wciskam czy puszczam sprzęgł żadnego szumienia ) . Nie wiem czy TTTK , ale podjadę do ASO , mój przebieg 2800 km.
KubaFord 04-04-2017, 09:19 wróciłem z przeglądu nr 1
Wszystko z autkiem ok
Mistrz wytłumaczył mi że skrzynie w tym modelu pracują głośniej bo dłużej olej się rozchodzi.
Cena 550 zł
grzegorzyk 04-04-2017, 11:46 Ale fachowców od łożyska oporowego i tak nie przekonasz.
Też byłem w ASO w sprawie szumu po puszczeniu sprzęgła . Wyjaśniono mi że to wina kostukcyjna skrzyni biegów i nic się złego nie dzieje . Po prostu " ten typ tak ma " . Absolutnie żadne łożysko sprzęgła .
KubaFord 11-05-2017, 09:38 Nie wiem Jak u Was ale w moim egzemplarzu nawet po nagrzaniu na biegu jałowym przy puszczonym sprzęgle jest lekki szum. Miałem 10 aut i w żadnym takich odgłosów.
Duży minus dla Focusa. 15300km na liczniku
Oczywiscie ASO "wszystko gra"
Też byłem w ASO w sprawie szumu po puszczeniu sprzęgła . Wyjaśniono mi że to wina kostukcyjna skrzyni biegów i nic się złego nie dzieje . Po prostu " ten typ tak ma " . Absolutnie żadne łożysko sprzęgła .
Dokładnie, szum to wada konstrukcyjna skrzyni, a dokładnie, niektóre elementy są wykonane z tworzywa sztucznego, które się zużywają, u mnie szum pojawił się przy przebiegu 100 tys i z dnia na dzień było coraz głośniej, koszt naprawy 2500.wymiana łożyska i synchronizatora biegu 3.
Dokładnie, szum to wada konstrukcyjna skrzyni, a dokładnie, niektóre elementy są wykonane z tworzywa sztucznego, które się zużywają, u mnie szum pojawił się przy przebiegu 100 tys i z dnia na dzień było coraz głośniej, koszt naprawy 2500.wymiana łożyska i synchronizatora biegu 3.
czy u ciebie jest skrzynia B5/IB5 ?
pytam bo u ciebie dopiero był szum po 100 tys. a u mnie i u wielu kolegów ( benzyniaków ) jest praktycznie od nowości...
kaziukas 13-05-2017, 08:23 co za wiedza,widocznie łożysko w stanie spoczynku napędza pęd powietrza ,bzdura,łożysko oporowe zawsze pracuje po naciśnięciu sprzęgła a tak jest w spoczynku.
czy u ciebie jest skrzynia B5/IB5 ?
pytam bo u ciebie dopiero był szum po 100 tys. a u mnie i u wielu kolegów ( benzyniaków ) jest praktycznie od nowości...
Wg etis B6
Cześć! Czy mógłbym prosić o pomoc?
Focus MK3; 1,6 diesel; 115kM; 2015r.
Objawy:
1. delikatny klekot/stukanie z lewej strony na luzie przy WYCIŚNIĘTYM sprzęgle - po wciśnięciu ustaje;
2. chrobotanie (jakby coś metalicznego ocierało) z lewej strony w trakcie jazdy po puszczeniu gazu lecz na biegu, czyli gdy auto zwalnia na biegu (na każdym);
3. metaliczne "dzwonienie" po podniesieniu koła i na biegu (oczywiście silnik zgaszony) którego nie słychać z prawej strony. Poniżej filmiki dla zobrazowania różnicy:
a) koło lewe - na biegu: https://youtu.be/ISsLy-hu58w
b) koło prawe - na biegu: https://youtu.be/tuD-ANPcgcU
c) koło lewe - na luzie: https://youtu.be/EQH8sDNwySU
d) koło prawe - na luzie: https://youtu.be/gM9A_yI9FtU
4. brak objawów ślizgania sprzęgła;
5. brak objawów "ciężko wchodzą biegi";
6. wszystkie poduszki OK.
Na 99% wymieniona była dwumasa i wysprzęglik (podobno, bo to poprzedni właściciel zrobił) - ok. 2 tyg temu, nie sądze, by dużo km było zrobionych na wymienionym.
W warsztatach padały różne diagnozy - od sprzęgła po skrzynię biegów.
Wg mnie, uszkodzony jest lewy przegub/półoś (lub cokolwiek innego) wychodzącego ze skrzyni do koła. Nie chcę sugerować przed wysłuchaniem filmików, ale wydaje mi się, że z prawego koła dochodzi tylko dźwięk "obijania" o sprężyny sprzęgła, gdy auto jest na biegu, natomiast z lewej strony dodatkowo jakieś "chrobotanie".
Czy ktoś miał podobny problem? Jakieś sugestie, porady? Co jeszcze i jak sprawdzić?
PS. Poprzednie auto - focus mk2, 1,6tdci, 109km, 2006r. Autem zrobiłem 120tys. km, bezawaryjnie! W tej chwili na liczniku 273tys km... I nadal żadnych oznak ew usterek :)
tomas777 07-11-2018, 10:47 Panowie nie wiem czy to usterka a do gwaranta daleko
Dziś zauważyłem, że po włączeniu silnika coś lekko szumi i gwiżdże,
kiedy wciskam sprzęgło dźwięk ustaje
auto ma 9 tys km przebiegu
co to może być ulicha;-(
miałem to samo. przy 15tys. wysprzęglik się rozpadł, płyn zalał sprzęgło. na szczęście na gwarancji - laweta - naprawa (wymiana wysprzęglika i sprzęgła). jeśli nagle ucieknie ci płyn hamulcowy tzn. że to to.
A tak generalnie to nie ma co przesadzać. To , że po wciśnięciu sprzęgła zmienia się dźwięk nie oznacza od razu usterki. U mnie też tak jest. W poprzednim Focusie przez 130tyś też tak było. I nic się nie zepsuło. Tak to można by powiedzieć , że silnik jest zepsuty bo kiedy go uruchamiamy "szumi". To żart oczywiście. Demonizujemy sobie niektóre dźwięki szukając na siłę usterki. To tylko samochód. Zdrowie ważniejsze. Pozdrawiam
maleczki 24-06-2023, 12:17 Złota łopata za odkopanie wątku ale nie mam już siły.
Ford Focus Mk3 po lift 2005 r. 1,6 Tivi pięciobiegowy (skrzynia DV6R-7002-ABD), przebieg 150.000 rzeczywisty.
Szumi jak sprzęgło jest na luzie po wciśnięciu cisza. Samochód oddany do warsztatu zajmującymi się skrzyniami biegów, zakład faktycznie poradził sobie z kilkoma bolączkami skrzyni (brak rzegotania na I i II biegu, według opisu skrzynia przełożyskowana na wszystkich biegach) ale szum jest dalej. Zaznaczam że sprzęgło niewymieniane, miało dobrze wyglądać, łożysko oporowe też nie (sprzęgło wymienione przy 100.000), to obecne jest drugie. Ale pozostał szum, który doprowadza mnie do szału. Diagnozy od TTTM, poprzez koło dwumasowe ( według mnie nie ma w tym modelu), poprzez konieczność wymiany sprzęgła itp itd
Chcę się pozbyć tego szumu bo odbiera radość z jazdy. Skrzynia według mnie po naprawie ok, choć czasami jedynka ma problem z wejściem (jak jest zimno), ale to do przeżycia ...szum natomiast nie.
Chyba że naprawiacze skrzyni się nie popisali.
|
|