Marian Burcyk
26-11-2016, 20:09
Po diagnostyce programem forscan pojawiły się błędy, powykasowaniu innych błędów pozostał P0810. Program diagnostyczny podpowiada, że to czujnik położenia sprzęgła. Auto posiada zautomatyzowaną skrzynię biegów. Dwoma wybierakami zamontowanymi na skrzyni, steruje TCM jak dobrze rozumiem transmission control modul. Wczoraj z trudem auto odpaliłem. Położenie N na wyświetlaczu zmiany biegów pojawiało się i gasło. Po rozgrzaniu silnika, chciałem wyjechać z garażu,lecz po wrzuceniu biegu wstecznego auto szarpnęło i zgasło zduszone biegiem włożonym jakby bez sprzęgła. Teraz zwrócę się z pytaniem, czy gdybym zdecydował się na podmiane modułu skrzyni jest szansa uruchomić pojazd. W ofercie są od 600 zł ale różnią się oznaczeniami, przeważnie dwiema końcowymi literami. Mój ma GC na końcu.
TCM - Moduł sterowania przekładnią (Transmission Control Module).
Nr części: 2S6R-7M168-GC
Software version: v4 2003-03-27
I jeszcze jedno pytanie, czy w tzw. półautomacie silnik pompy sprzęgła miesci się w sterowniku?
Sterownik został naprawiony w Elblągu, obecnie na rocznej gwarancji, pracuje bez zarzutów. Godziny spędzone pod samochodem bezcenne, ale nie taki diabeł straszny, w końcu stworzyli to ludzie. Dziękuje za link z durashiftu, poniżej w drugim poście. Konieczne jest odpowietrzenie układu płynu hamulcowego, który wpływa też do sterownika i jest wtłaczany do skrzyni-pewnie na wysprzęglik.
TCM - Moduł sterowania przekładnią (Transmission Control Module).
Nr części: 2S6R-7M168-GC
Software version: v4 2003-03-27
I jeszcze jedno pytanie, czy w tzw. półautomacie silnik pompy sprzęgła miesci się w sterowniku?
Sterownik został naprawiony w Elblągu, obecnie na rocznej gwarancji, pracuje bez zarzutów. Godziny spędzone pod samochodem bezcenne, ale nie taki diabeł straszny, w końcu stworzyli to ludzie. Dziękuje za link z durashiftu, poniżej w drugim poście. Konieczne jest odpowietrzenie układu płynu hamulcowego, który wpływa też do sterownika i jest wtłaczany do skrzyni-pewnie na wysprzęglik.