Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jakie CB kupić, polećcie cos
marasss11 27-11-2016, 18:07 Witam, widziałem już podobny temat, ale mam prośbę. Polećcie mi jakie CB radio kupić, może macie jakieś już wrażenia po jakimś modelu. cena dla mnie o 500 zł. zastanawiam się nad president, ale może coś lepszego macie.
czekam na pomoc
Ostatnio polecono mi yosan micro v2, tylko mi zależało na wielkości radia.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Piotrek344 27-11-2016, 21:49 http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2546991&postcount=35
Powiem tak, odkąd używam Yanosika nie korzystam z CB przynajmniej można sobie muzyki posłuchać zamiast tego chamstwa jakie teraz jest na CB.
A Yanosik jest równie skuteczny jak CB.
gunter2079 29-11-2016, 17:13 Ja od roku CB woze w aucie i odpalam jak nie wiem co się dzieje na drodze. Typu co sie stalo dokladnie i gdzie. Z janosikiem nie pogada. Ale wiecej info o trasie i kontrolach uzyskasz z Janosika. Na CB malo kto cokolwiek odpowie. Jak sie dalej upierasz przy CB to kiedyś mialem Alana 98 z "tuningiem" za 150zl i byl rewelacyjny.
tap from eldżi
kris8484 30-11-2016, 19:51 ja mam presidenta johnny III asc. dla mnie jest ok
yasiu.brzeg 30-11-2016, 20:14 Samo radio to nie sukces.
- Musisz sobie zadać pytanie, gdzie ma być zamontowane radio,
- antena magnetyczna czy na uchwyt,
- maksymalna długość anteny
Obecnie mam alana 199a, ogólnie nie polecam. Miałem antene magnesową sirio ml 145, długa niepraktyczna. Przy większych prędkościach, tudzież przy mijaniu się z większym autem strach że spadnie z dachu i narobi kłopotu. Również jak koledzy, odkąd pojawił się yanosik, cb radio jest sporadycznie włączane. Chyba, że kolega musi mieć cb to już yanosik jest żadnym argumentem.
Teraz jak miałbym kupować radio to sugerował bym się wymiarami. Jak najmniejsze.
gunter2079 01-12-2016, 10:58 Poprawka, miałem alana 199 a nie 98 i po modyfikacjach był bardzo dobry.
Pytanie gdzie Ty chcesz z tym CB jeździć ? Częściej jeżdzę po mieście więc antena 40 cm max. Jak na trasy to minimum 100 a lepiej 145 ( do miasta-tragiczna)
Określ się tylko po co ci CB ????? Dlaczego chcesz szpecić anteną dach czy tp
Na codzień używam CB ale dla mnie to praca i jestem praktycznie od początków istnienia pasma obywatelskiego w Polsce gdy kanał mobilowski dopiero powstawał. Najtrwalszym sprzętem jest president i wystarczy ten z dolnej półki . Kultowy jest Alan 28 ale już go nie produkują . Do osobówki nigdy nie założę tego sprzętu a jak już przyjdzie mi jechać gdzieś dalej w większym gronie osobówek (mowa o zagranicznych wojażach )to sobie wezmę ręczniaka za 400 pln .... Na kraj jak już musisz łamać przepisy to wystarczy janosik by unikać odpowiedzialności
kris8484 02-12-2016, 21:32 Kolega nie pytal sie czy jest potrzebne cb tylko jakie polecacie i na tym sie skupcie a nie na polecaniu Yanosika.
Ten kolega nie jest pasjonatem bo by miał swój ulubiony model .... ale CB to dla niego "anty misiak "
Dla mnie i dla wielu innych to narzędzie pracy i tak wyposażony pojazd odbieram już od dealera
marasss11 05-12-2016, 09:45 CB potrzebuje ze względu na częstotliwość jazdy za granice. Jada osobówka w celach prywatnych, bo akurat mieszkam w De, a często podróżuje do PL. Antenę chce mieć na dachu. obecnie używam CB Midland 100 z anteną titanium 7000. Che zmienić ze względów ze już mi padają końcówki mocy i czasem słuchać szmery. a radio już ma z 5 6 lat.
Komplet prezydent Johny III plus antena prezident. Na takim zestawie latam już 7 rok
siara1983 10-12-2016, 20:12 http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2413197&postcount=74
marasss11 14-12-2016, 17:23 Che wybrać z tych CB, Johnny III Jimmy II, Harry III lub Hendry Clasic. z antena Virginia. Co z nich wybrac??
motorek4612 14-12-2016, 17:31 Polećcie mi jakie CB radio kupić, może macie jakieś już wrażenia po jakimś modelu.
Trochę późno ale zwróć uwagę na Unidena 520 xl lub stabo xm 3001e. To bliźniacze radia, 1-sze jest niedozwolone w Polsce i niedopuszczone do użytku ze względu na większa moc ponad 4W, a drugie to bliźniak 1-go na rynku niemieckim, . 1-szy to tylko made in Philipines lub Taiwan, a China nie brać pod uwagę.
Bardzo dobre radia, bebechy presidenta w środku. Używam tego 1-go i jestem zadowolony, fotki w dziale moje auto:)
marasss11 14-12-2016, 17:42 Sprawdziłem te 2 radyjka, w PL ciężko dostępne, ale są i cenna dobra bo tańsze o połowę. Ja właśnie do DE i NL potrzebuje i potrzebuje legalne radio.
motorek4612 14-12-2016, 19:55 No są , jednak żaden policjant nie ma prawa sprawdzić homologacji na dane radio- nie ma uprawnień- a ty nie musisz ,nie masz obowiązku wozić z sobą homologacji na dane radio.
Warunki homologacji określają do czego może być używane radio w paśmie obywatelskim
więc do końca nie jest to prawdą że nie mają prawa
A ostrzeganie o kontrolach policyjnych ... jest dalej w naszym kraju zabronione i karalne a do tego się w sumie montuje CB radia
Odnośnie mocy radia to najwięcej możliwości daje onwa mk2
marasss11 15-12-2016, 13:31 Kolega poleca mi Jimmy II, ale on pracuje tylko na am
gunter2079 17-12-2016, 23:38 Sprawdziłem te 2 radyjka, w PL ciężko dostępne, ale są i cenna dobra bo tańsze o połowę. Ja właśnie do DE i NL potrzebuje i potrzebuje legalne radio.
Napisalbys od razu w pierwszym poscie do czego i gdzie potrzebujesz to polowa zbędnych postów, łacznie z moim by się nie pojawiła i nie zaśmiecała
tap from eldżi
|