Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Rura przepustnicy puszcza olej

jaworq
08-12-2016, 22:59
Witam

Dzisiaj zauważyłem że rura założona na przepustnicę puszcza olej lub jego opary i jest cała mokra od spodu i po zdjęciu osłony silnika od spodu widać jakby jakiś wyciek oleju był bo kilka rzeczy ufajdanych. Sprawdziłem dokładnie i to na pewno tylko z tego miejsca. Po zdjęciu rury mokro tam było od czarnego oleju no ale wyczyściłem do sucha wszystko (przepustnica ładna i czysta była), założyłem jeszcze raz i mocno dokręciłem opaskę i będę obserwował. Zastanawiam się czy to nie jakiś głębszy problem, no bo skąd tam olej? No i dlaczego pomimo grawitacji to wycieka do góry?

Gruba rura z opaską na dole zdjęcia: (http://autobeztajemnic.pl/img/galerie/testy/mondeo_iv/_big/mondeo_4_06.jpg)

rumunn95
09-12-2016, 05:08
Panie tam jest nieszczelnosc , turbo pcha powietrze razem z olejem z odmy i lub turbiny , dlatego sie poci ;)

jaworq
09-12-2016, 07:53
Znalazłem taki opis:

Główny problem z jakim się spotykamy w tym układzie, to nadmierne przedostawanie się oleju z układu odmy do kanału dolotowego. Czy to wielki problem? Raczej nie. Olej niesiony przez powietrze dostaje się do silnika i tam zostaje spalony. Po drodze wędruje przez cały układ smarując od środka wszystkie rury i intercooler. Częstym obrazkiem jaki zastaniemy patrząc pod auto, są wilgotne od oleju miejsca na łączeniach rur. Plus tego jest taki, że łatwo jest zlokalizować i usunąć nawet drobną nieszczelność układu
Tu musimy przejść do drugiego winowajcy całego nieszczęścia – układu recyrkulacji spalin tzw. EGR.

Więc mam nadzieję że wyeliminowałem nieszczelność i dalej będzie wszystko ok ;D

piter2010
09-12-2016, 08:18
Osobiście pojechałem do ASO w Sosnowcu oraz wykonałem telefon do Katowic w sprawie zapocenia się w/w układu,po tym jak stwierdziłem że mi przepustnica puszcza "olej" i jednoznacznie usłyszałem odpowiedz że ten silnik ( mowa o 2.0 TDCi ) tak jest skonstruowany i że jest to normalny objaw,chodzi oczywiście o opary, w granicach rozsądku.Taki sam objaw posiadaja silniki Peugeota w końcu to koncern PSA. Jeśli turbo jest studzone,tak jak powinno,wymiana oleju na czas,nie ma się czym przejmować.Pozdrawiam.

jaworq
09-12-2016, 08:27
Ooo, dziękuję za info piter2010 ;) Miła informacja ;D Będę obserwował co jakiś czas czy za dużo oleju się tamtędy nie przedostaje.

jendrekmak
09-12-2016, 08:51
Taki sam objaw posiadaja silniki Peugeota w końcu to koncern PSA.taki sam objaw (wyciek oleju) posiadają WSZYSTKIE silniki z turbinami a nie tylko PSA jeśli są nieszczelności w dolocie za turbiną.

piter2010
09-12-2016, 13:05
taki sam objaw (wyciek oleju) posiadają WSZYSTKIE silniki z turbinami a nie tylko PSA jeśli są nieszczelności w dolocie za turbiną.[/QUOTE]

Tak,dlatego sie nie rozpisywałem,bo nie ma sensu,odpowiedziałem tylko koledze, biorąc pod uwagę z jakim silnikiem się porusza oraz czym jeżdzi.

muzgm
09-12-2016, 17:32
jaworq jak chcesz mieć sucho i czysto w dolocie to zaślep egr wywal odme pod auto i becie w dolocie czyściutko i suchutko. Ja tak mam od ponad roku i jest ok.

nonamebiker
09-12-2016, 22:13
Nie przejmuj się. Poprzednie auto miałem Volvo V50 2.0D (PSA). Tam EGR był z dwiema klapami (w jednej plastikowa zębatka się zatarła więc całkiem to zaślepiłem i odłączyłem sterowanie podciśnieniem). W Fordzie klapa jest jedna więc jeszcze łatwiej to zrobić. A pocić się i tak będzie. Chyba tylko nowe turbinki są 100% szczelne :) Tak jak koledzy wyżej pisali jest to standard. A jak nie chcesz patrzeć jak z tego cieknie to musiałbyś co jakiś czas Valvoline'm czy innym czyścikiem czyścić, co moim zdaniem mija się z celem...:)

EDIT:
A no i jeszcze jedno. Jak się bardzo poci, wręcz leje - to może już warto oddać turbo do regeneracji :D żeby nie stało się to...
https://www.youtube.com/watch?v=FH1U93rsuys :P

muzgm
10-12-2016, 16:08
Nie strasz kolegi bo poci mu się nie przez puszczające turbo tylko przez odmę . W 90% olej w dolocie jest z odmy. Jak pisałem wcześniej po rozwiązaniu problemu z odmą dolot jest suchy.

joyse
20-12-2018, 21:54
Witam,
Chcialbym sie skonsultowac. Otóż ostatnio przy wymianie oleju zauwazylem ze cieknie mi olej. Ale tak poki co poci sie. Załączam fotke. Bede wdzieczny za pomoc w diagnozie. Mechanik mowi ze turbo. Auto sadze jezdzilo pare miesiecy ( kilka set km ) z żle dokreconym korkiem wlewu oleju i głównie trasy krotkie po miescie. Auto to mondeo mk4 2.0 tdci PSA dw10c. Przebieg 60kkm. Opis do zdjecia:
A - wal korbowy (chyba) zamiast byc suchy jest wilgotny i szary ( jakby pokryty małą wartstwą oleju)
B - opaska przy turbo ( chyba ) pokryta olejem jakby stad kapalo
C - ponad tą opaską przy bloku silnika ( kolektor ) tez zauwazylem olej ale nie wiem czy stad tez cieknie czy pryska z B

Ponizej miski olejowej jest rurka czarna metalowa z gumowym łącznikiem i metalową opaską na niej ( tu tez jest obryzgane olejem, pytanie czy stad czy moze powyzej skapuje ).

Czy to odma czy turbo czy co? Ktos pomoże ?
Fotka: https://photos.app.goo.gl/CiFDzSkuMsXXD3UM8

rockybalboa
19-02-2019, 09:01
Szanowni,

wczoraj zauważyłem spory wyciek oleju przed turbo. Czy możecie wskazać przyczynę ewentualnie rozwiązanie?

Gdzie znajduje się odma w dw10?

dawidj323
20-01-2022, 22:07
Szanowni,

wczoraj zauważyłem spory wyciek oleju przed turbo. Czy możecie wskazać przyczynę ewentualnie rozwiązanie?

Gdzie znajduje się odma w dw10?

Jak problem został rozwiązany? mam identycznie

rockybalboa
24-01-2022, 15:52
Jak problem został rozwiązany? mam identycznie

auto juz sprzedalem w 2019 ale to chyba leciało z odmy z pokrywy zaworów.
zdejmij tą rurę co wchodzi do turbo od strony zimnej i sprawdz gdzie jest najbardizej mokro.
być moze turbo juz wywala olej?

eclipse
15-02-2022, 16:36
Tu masz filmik jak to zrobione w silniku DW 10 https://www.youtube.com/watch?v=7Z5nPYxYnoA&t=5s