Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] woda pod dywanikiem kierowcy
stanik83 16-12-2016, 17:38 Witam,
nie znalazłem jednoznaczej wskazówki, a więc piszę.
Auto to s-max 2006 r., woda pojawiła się pod dywanikiem kierowcy i w schowku podłogowym za fotelem kierowcy. Nie sądzę że może ona pochodzić od klimy ponieważ aktualnie nie jest używana. Pod dywanikiem kierowcy jest jej sporo, natomiast w schowku podłogowym juz mniej. Podłoga po starnie pasażera z przodu jest sucha, bagażnik suchy.
Pomożecie? Jakieś sugestie?
pozdr, Adam
Progi dziurawe, albo podłoga, lub jeżeli ubywa płynu chłodzącego, czasami potrafi nagrzewnica wewnątrz kabiny przepuszczać na uszczelkach zaworów.
Okreś tą ciecz. Czy na pewno jest to woda. W poprzednim samochodzie pękł mi wężyk od spryskiwacza tylnej szyby który biegł przy progu. Miałem podobne objawy.
Nastukane na Oneplus One
przemekm81 16-12-2016, 19:19 Ja miałem podobną sytuacje tylko w innym aucie. Podczas jazdy w dużym deszczu miałem pod dywanikami wodę. Co się okazało w podłodze była niewielka dziura i aż dziwne, że tyle wody nagoniła do środka. Po zalepieniu dziury problem znikł.
slawek-kali 16-12-2016, 20:07 Progi dziurawe, albo podłoga
To nie focus mk1 :D
stanik83 16-12-2016, 20:27 Wygląda na wodę i pod dywanikiem kierowcy jest jej naprawdę sporo. Moim zdaniem próg nie jest dziurawy, jutro w ciągu dnia będę próbował cos zdiagnozować. Dzieki
Kolego, powiem tak.... Zalała mnie Klima. Zdejmowalem tapicerkę dywanową. Pasażer i kierowca leżą na styropianach i są znacznie wyżej niż schowki w podlodze drugiego rzędu. Skoro Masz mokro pod nogami to musi się lać z klimatyzacji lub przecieka bryła auta uszczelkami lub sprawami. Ja bym jednak sprawdził okolice zaślepki i odpływu klimatyzacji od pasażera oraz zaslepke od filtra pylkowego. W podłodze są zaslepkki odwadnianiece. Może jednej brakuje i pompuje Ci wodę do środka?
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
Miałem podobny problem w czasie upałów bo zatkała się rura odprowadzająca wodę ale teraz mamy temp. koło 0 st.C więc klima o ile wiem w ogóle nie działa więc wg mnie nie tu leży problem.
stanik83 16-12-2016, 21:23 Tombalt-a podpowiesz jeżeli wiesz gdzie mniej wiecej znajdują sie te zaślepki odwadniające? Dzięki
bukox, Klima nie działa, ale... Co z elektryczną nagrzewnicą? Co z wilgocią w aucie?. Trzy dni temu było 9 stopni i Klima działała. A to że kolega się zorientował wczoraj ze ma wodę wcale nie oznacza że woda jest od wczoraj... Dywany są grube + filce i styropianu....
Stanik83, nie wiem dokładnie w którym miejscu, ale jak wyjmiesz dywany i styropianu to zobaczysz.... Możesz jeszcze zobaczyć od dołu. Wielkość około 3-4cm gumy czy czegoś w tym stylu......
Newralgiczna zaślepka z której "cieknie" woda z klimy, znajduje się po stronie pasażera. Demontujesz plastik od strony centralnej konsoli, przy nogach pasażera - dwie spinki, z których najpierw wysuwasz małym śrubokrętem zawleczkę, po czym je wyciągasz, a za nimi plastik.
Pod nim jest zawinięta wykładzina, pod nią (da się ją odchylić) masz wężyk odprowadzenia skroplin z klimy oraz dalej (w stronę przodu auta) nieszczęsną, prostokątną czarną klapkę, którą najlepiej potraktować silikonem (z tego, co pamiętam przykręcony jest właśnie dekielek/klapka, który należy odkręcić i po odtłuszczeniu oraz posmarowaniu krawędzi klejem silikonowym, skręcić do kupy).
Swoją drogą, również nie bardzo chce mi się wierzyć, że to klima wygenerowała przy tej pogodzie powódź, jednak izolacja newralgicznej klapki nie zaszkodzi.
stanik83 16-12-2016, 22:15 Dokładnie-to że dzis moja żona zobaczyła ze jest pod tym dywanikiem mokro nie znaczy ze nie bulo to wcześniej. A jeżeli chodzi o klime to z tego co czytałem po stronie pasażera tez powinno byc mokro-mam racje czy to bez znaczenia? Pozdr, dzieki
Wyciagaj dywany i filce bo ci auto stechnie. Ja dwa dni próbowałem suszyć bez wyjmowania przy 34 w cieniu.... Skończyło się dwudniowym jezdzeniem bez tapicerki. W smaxie jest naprawdę gruba + filce i masa zakamarków. Wyjmij wysusz podłogę i lokalizuj źródło bez składania dywanów. Wyjście dywanów 1 i 2 rzędu w wersji 7 os. zajęło mi max godzinę....
Witam.
Mam ten sam problem co kolega Stanik83. Posiadam Galaxy 2009r. Woda pod kierowcą , oraz w schowku za kierowcą w podłodze. Samochód był u mechanika na diagnozie. Mechanik stwierdził uszkodzoną uszczelkę drzwi pasażera.
Po przejechaniu ok 1000 km w deszczu było sucho, myślałem że problem rozwiązany. Niestety znowu woda w tych samych miejscach, mam też rosę na przedniej szybie przy desce po stronie kierowcy. Na innych forach wyczytałem, że przyczyną mogą być zatkane kanały odpływowe i woda dostaje się przez filtr kabinowy.
Pozdrawiam Marek
sewenpamp 04-01-2017, 12:30 Sie ma jak kupiłem Galaxy mk3 też miałem ten problem, więc cienkim drutem przepchałem rynienkę z lewej strony szyby. Problem zniknął. Nie wiem jak to wygląda w s-maxie.
Drugim etapem było suszenie - odkręciłem plastiki podniosłem wykładzinę i suszarką wysuszyłem. Było to w 2014r do tej pory spokój.
W którym dokładnie miejscu jest ta rynienka?
Nastukane na Oneplus One
Kolega chyba pisze o starszej wersji Galaxy bo nowsza ma wklejane szyby .
sewenpamp 05-01-2017, 09:02 W którym dokładnie miejscu jest ta rynienka?..
Sie ma, z tego co pamiętam to chciałem wypiąć tą listwę przy szybie, ale zrezygnowałem, bo wyczytałem że te spinki się łamią i trzeba kupić nowe listwy, a są dość drogie. Jednak wydaje mi się, że wypiąłem gorę i przetykałem miejsce między szybą, a słupkiem. Nic więcej nie robiłem i problem ustał. Gdzieś o tym czytałem, ale nie pamiętam gdzie :( dlatego teraz robię zdjęcia lub filmy jak coś robię :diabel2:
|
|